標題: 專訪︱李國章親述林鄭「火滾」原因 洪門宴同日已提醒勿周圍走 [打印本頁]

作者: QingKing     時間: 2022-1-10 20:27

港區人大代表洪為民生日派對爆疫,震動本地政界,特首林鄭月娥上周點名表示對出席活動的民政事務局局長徐英偉「尤其失望」。今日政圈流傳一張名字為

李國章篤爆林鄭放生國泰, 敷衍香港市民!

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/政情/722362/專訪-李國章親述林鄭-火滾-原因-洪門宴同日已提醒勿周圍走
作者: 宇宙粉紅的隊長     時間: 2022-1-10 20:29

林鄭火滾原因係冇請佢。
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-1-10 20:30

引用:
原帖由 QingKing 於 2022-1-10 08:27 PM 發表
港區人大代表洪為民生日派對爆疫,震動本地政界,特首林鄭月娥上周點名表示對出席活動的民政事務局局長徐英偉「尤其失望」。今日政圈流傳一張名字為

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20220110/557296876626382848432178.jpeg/VF_KacG6_d_Te0-izKtTyZ4ZvHDyp_4xrlgq5K5YKuQ

李國章 ...
林太放生國泰已經畀人插ING, 又畀自己友煽到攤攤腰
作者: 沙填入臀門.     時間: 2022-1-10 20:32

唔使講咁多啦!總之邊個冇掃安心出行,就交$5000啦
作者: QingKing     時間: 2022-1-10 20:38

引用:
原帖由 宇宙粉紅的隊長 於 2022-1-10 20:29 發表
林鄭火滾原因係冇請佢。
另外一個主要原因... 😆
作者: hfceddie     時間: 2022-1-10 20:44

同日淨係出席一個宴會,點算周圍走呢!

作者: 中國香港001     時間: 2022-1-10 20:46

引用:
原帖由 沙填入臀門. 於 2022-1-10 08:32 PM 發表
朱仁醫話搵唔到個碼,咁算唔算犯規?
作者: 愛1c蛋     時間: 2022-1-10 20:48

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-1-10 08:46 PM 發表

搵唔到就問店員啦, 搵唔到車位就咁拍架車起馬路中心?

作者: @海東青     時間: 2022-1-10 20:49

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-1-10 20:46 發表

佢老花就帶眼鏡啦,遲早扑街
作者: 秋天雀躍的叔叔     時間: 2022-1-10 20:51

林太想市民支持,就炒Q班友啦。
作者: 湊熱鬧的人     時間: 2022-1-10 20:52

哩D咪係上樑不正下樑歪囉, 你林鄭對中央陽奉陰違, 你的下屬咪有樣學樣囉, 你火滾, 中央對你同樣火滾, 中央當日要求你全民檢測, 更出埋人力物力來港支援, 到頭來你有冇聽中央的指示?!
作者: 阻住地球轉     時間: 2022-1-10 20:52

引用:
原帖由 QingKing 於 2022-1-10 08:27 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20220110/557296876626382848432178.jpeg/VF_KacG6_d_Te0-izKtTyZ4ZvHDyp_4xrlgq5K5YKuQ

李國章 ...
只能夠講,每個人對周圍走定義係有所不同
如果我去飲,去完飲就返屋企,咁算唔算周圍走
作者: Goslar     時間: 2022-1-10 20:53

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-1-10 08:46 PM 發表

要 check 下对眼,同人打针又 contam,提早退休啦不如
作者: okla3     時間: 2022-1-10 20:55

引用:

李國章 ...
鬼打鬼
作者: ty3012003     時間: 2022-1-10 20:59

引用:
原帖由 宇宙粉紅的隊長 於 2022-1-10 08:29 PM 發表
林鄭火滾原因係冇請佢。
應該是有請..始終是特首

作者: Timothy226     時間: 2022-1-10 20:59

引用:
原帖由 沙填入臀門. 於 2022-1-10 08:32 PM 發表
咁吾係食嘢嘅時候冇帶口罩😷呢?
作者: 紫色字宙     時間: 2022-1-10 21:00

陳帆,呢次多得你唔少。比國泰免檢,跟本就係白痴,重要班機去完美國。
作者: 假波多     時間: 2022-1-10 21:00

炒哂班人 連任有望
快,狠,準
作者: 125siuai     時間: 2022-1-10 21:04

引用:

搵唔到個碼,唔識問待應個碼在何方?正一狗屁不通。垃圾
作者: 125siuai     時間: 2022-1-10 21:05

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-1-10 08:49 PM 發表

佢老花就帶眼鏡啦,遲早扑街
白內障?
作者: 武德鼎     時間: 2022-1-10 21:05

中央叫你通關實名制,你就自行申報
作者: 三級警司     時間: 2022-1-10 21:07

引用:
原帖由 宇宙粉紅的隊長 於 2022-1-10 08:29 PM 發表
林鄭火滾原因係冇請佢。
於是派豬?
作者: 負資產BBQ1     時間: 2022-1-10 21:08

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2022-1-10 08:52 PM 發表
哩D咪係上樑不正下樑歪囉, 你林鄭對中央陽奉陰違, 你的下屬咪有樣學樣囉, 你火滾, 中央對你同樣火滾, 中央當日要求你全民檢測, 更出埋人力物力來港支援, 到頭來你有冇聽中央的指示?!
師兄講出真相
作者: Alcohol618     時間: 2022-1-10 21:08

仲有d隱藏人物未捉到
作者: ATA0075     時間: 2022-1-10 21:08

放生國泰?一早知啦
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2022-1-10 21:10

林太已失管治威信
作者: Elvis1006     時間: 2022-1-10 21:11

最嬲既係 犯錯後仲一堆藉口 掩飾自己的錯誤  
作者: 三級警司     時間: 2022-1-10 21:11

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-1-10 09:00 PM 發表
陳帆,呢次多得你唔少。比國泰免檢,跟本就係白痴,重要班機去完美國。
契丹航空濫用自由權利
作者: edbe     時間: 2022-1-10 21:12

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-1-10 09:00 PM 發表
林鄭班子全部都係垃圾
作者: 急焦失控的幻象     時間: 2022-1-10 21:12

好小事 林奠更年期 情緒易波動
作者: 副見習初級新手     時間: 2022-1-10 21:15

如果係大陸
依班官肯定被免職
作者: dylan_l     時間: 2022-1-10 21:15

引用:
林鄭火滾原因係冇請佢。
唔邀請特首,當特首冇到,罪該萬死
作者: 前往有盒子     時間: 2022-1-10 21:20

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2022-1-10 08:52 PM 發表
X2222222
作者: 叫我馬神     時間: 2022-1-10 21:23

引用:
世事都被你看透了
作者: 3848     時間: 2022-1-10 21:23

文中議講班建制條氣唔順,但徐英偉唔係第一次有問題,有一次出席官方場合帶黑口罩,發生火災時上載食糖水照片,疫情來勢汹汹去參加洪門宴,由頭坐到尾,身為局長如此表現,炒得啦!你班建制盲撐冇用㗎!
作者: 萧明诚     時間: 2022-1-10 21:26

震动政界
作者: hkufo哥     時間: 2022-1-10 21:26

其實而家確實係焦點轉移了,沿頭係國泰用客機去貨機返方法將病毒帶入香港,首先要嚴打國泰及嚴防輸入,否則 人人唔出街都無用,香港人就習慣事事政治化,有政治人物可閙就唔去理主題
作者: auceo     時間: 2022-1-10 21:28

鬼打鬼越演越烈
作者: falconV8     時間: 2022-1-10 21:29

當日講完, 當耳邊風, 實發老皮。
要立威嚴, 整治紀律, 一定要搵人開刀。

作者: 沙填入臀門.     時間: 2022-1-10 21:33

引用:

擺到明係藉口啦!你咁都信?
作者: 幪面神棍     時間: 2022-1-10 21:34

一隻惹著性病凸別硬狗喺度吠,企喺後面嘅當然只聽到狗吠聲啦。
更何況啲忠心廢物搞到呢度變臭江,其他廢物咪一樣有樣學樣囉。

作者: 清泉一郎     時間: 2022-1-10 21:34

唔使講跟本成班靚都唔聴林太講野
作者: 艾粒於蘇乜廚     時間: 2022-1-10 21:40

支持特首清理門戶

作者: goodlook     時間: 2022-1-10 21:41

引用:
原帖由 dylan_l 於 2022-1-10 09:15 PM 發表

唔邀請特首,當特首冇到,罪該萬死
點解請佢先
7婆都無得續期無謂浪費食物LA
不如大家傾下泊邊個碼頭仲好LA

作者: pklydia     時間: 2022-1-10 21:41

引用:

李國章 ...
ceo係领導,應該要负责
作者: pklydia     時間: 2022-1-10 21:43

引用:

處长呢?
作者: 阿火~~     時間: 2022-1-10 21:43

火咩滾?

如果今次瀨野係政府部門,或政府總部內呢?咁冇得好怪喇掛?

要怪應怪來源者,防疫者,而呢兩樣係林鄭你同國泰既問題

香港晨早清晒零啦,冇病入來除口罩都唔會中,你檢疫不力唔係今日既事啦,兩年喇,你有認真堵塞過漏洞咩?你咪一直消費市民

作者: 暴徒黑衣人     時間: 2022-1-10 21:45

引用:
原帖由 ty3012003 於 2022-1-10 08:59 PM 發表

應該是有請..始終是特首
敵對陣營
作者: top11     時間: 2022-1-10 21:45

引用:
林鄭火滾原因係冇請佢。
我都係咁講
作者: johnwong9394     時間: 2022-1-10 21:46

李國章都不是好人。
作者: lawlawmic     時間: 2022-1-10 21:48

政務司長同保安局長到而家都未出過一句聲 又有官員又有紀律部隊呀頭 呢兩條友缩9咗去邊
作者: 萬家捉羊羊     時間: 2022-1-10 21:50

各自精彩
作者: smallcannon2002     時間: 2022-1-10 21:50

引用:
原帖由 hkufo哥 於 2022-1-10 09:26 PM 發表
其實而家確實係焦點轉移了,沿頭係國泰用客機去貨機返方法將病毒帶入香港,首先要嚴打國泰及嚴防輸入,否則 人人唔出街都無用,香港人就習慣事事政治化,有政治人物可閙就唔去理主題
國泰幾個福街病毒源頭就唔好好整治, 人地開下生日派對仲犀利過捉到殺人犯, 而家擺明國泰幾個福街就置身事外, 生日派對就做左代罪羔羊, 點解可以包庇國泰, 包庇到咁盡?
作者: johnwong9394     時間: 2022-1-10 21:52

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-1-10 09:50 PM 發表

國泰幾個福街病毒源頭就唔好好整治, 人地開下生日派對仲犀利過捉到殺人犯, 而家擺明國泰幾個福街就置身事外, 生日派對就做左代罪羔羊, 點解可以包庇國泰, 包庇到咁盡?
國泰要追究,但洪門百人 PARTY 班契弟都要追究。
作者: 鳳凰嫣韵444     時間: 2022-1-10 21:52

引用:
其實5000對於班官同有錢佬意義真係不大,你月入十幾萬個時會對5000肉痛嗎?
作者: qscwdvef     時間: 2022-1-10 21:54

官官相惠,鐵飯碗,點會有事㗎
咪又係屌幾句,至緊要有糧出
作者: jj138     時間: 2022-1-10 21:54

林奠想轉移視線將個焦點指向官員,目的想放生國泰嗰兩隻飛曱甴。
作者: ruspc2     時間: 2022-1-10 21:55

引用:
原帖由 pklydia 於 2022-1-10 09:43 PM 發表

處长呢?
藍人應無事。
作者: 3g184     時間: 2022-1-10 21:56

引用:
原帖由 lawlawmic 於 2022-1-10 09:48 PM 發表
政務司長同保安局長到而家都未出過一句聲 又有官員又有紀律部隊呀頭 呢兩條友缩9咗去邊
敢出聲咩
作者: dylan_l     時間: 2022-1-10 21:58

引用:
原帖由 goodlook 於 2022-1-10 09:41 PM 發表

點解請佢先
7婆都無得續期無謂浪費食物LA
不如大家傾下泊邊個碼頭仲好LA
大家係奴才,加上特首地位超然,有必要邀請

不過奴才諗定新碼頭, 又一當林鄭死ge例子, 可怒也
作者: dylan_l     時間: 2022-1-10 21:58

引用:
原帖由 3g184 於 2022-1-10 09:56 PM 發表

敢出聲咩
當然要護短la
作者: johnwong9394     時間: 2022-1-10 21:59

引用:
原帖由 鳳凰嫣韵444 於 2022-1-10 09:52 PM 發表

其實5000對於班官同有錢佬意義真係不大,你月入十幾萬個時會對5000肉痛嗎?
豬醫生又點止 10 皮收入?
作者: 沙填入臀門.     時間: 2022-1-10 21:59

引用:
原帖由 鳳凰嫣韵444 於 2022-1-10 09:52 PM 發表

呢點我都知,但冇掃安心的確只係罰$5000
作者: dylan_l     時間: 2022-1-10 22:00

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-1-10 09:29 PM 發表
當日講完, 當耳邊風, 實發老皮。
要立威嚴, 整治紀律, 一定要搵人開刀。
200幾件忠誠廢物被中共肅清就有震懾作用
作者: forevermore     時間: 2022-1-10 22:01

引用:

好彩無搵佢造手術, 等陣話割開肚搵唔到個胃就大件事
作者: mib04     時間: 2022-1-10 22:06

特首仲可以做下去
作者: goodlook     時間: 2022-1-10 22:07

引用:
原帖由 dylan_l 於 2022-1-10 09:58 PM 發表

大家係奴才,加上特首地位超然,有必要邀請

不過奴才諗定新碼頭, 又一當林鄭死ge例子, 可怒也
果班藍棍己比阿爺落晒簿
睇下佢地下場仲好睇LA
可能系局都吾定

作者: 遊樂人間     時間: 2022-1-10 22:08

引用:
原帖由 副見習初級新手 於 2022-1-10 09:15 PM 發表
如果係大陸
依班官肯定被免職
如果係大陸,除著鄧局長,全部要換人。
作者: dylan_l     時間: 2022-1-10 22:09

引用:
原帖由 mib04 於 2022-1-10 10:06 PM 發表
特首仲可以做下去
唔代表可以當佢透明
作者: smocat2003     時間: 2022-1-10 22:10

先吾講生日會, 返輸入病毒邊個要負全責先? 
吾好轉移視線, 就算果日開生日會,婚宴,party,公司飯局, 咁又有咩問題? 乜香港1月3號已經禁左晚市啦咩? 
作者: democrazyboy     時間: 2022-1-10 22:11

除咗法官呢個俗稱,全中國包括香港澳門,只有兩個官,一個是香港行政長官,另一個是新起之秀,前海香港事務首席聯絡官,後面呢個官管大灣區,比行政長官油水更多,令特區主要部門各首長也要巴結,直情當現在呢個行政長官冇到,林鄭咁嬲不關連任事,而係佢覺得好冇灰士,你班友仔我人未走茶就涼,所以佢耍特首餘威,作出報復。
作者: bonod     時間: 2022-1-10 22:15

因為洪為民係候任特首人選
作者: samsampigpig     時間: 2022-1-10 22:15

引用:

條豬兜係殘廁gathering, 應該唔使用個碼.
作者: bonod     時間: 2022-1-10 22:16

自己班馬仔個個走去拜會候任特首人選當然發火啦
作者: dylan_l     時間: 2022-1-10 22:16

引用:
原帖由 smocat2003 於 2022-1-10 10:10 PM 發表
先吾講生日會, 返輸入病毒邊個要負全責先? 
吾好轉移視線, 就算果日開生日會,婚宴,party,公司飯局, 咁又有咩問題? 乜香港1月3號已經禁左晚市啦咩? 
冇安心出行、犯限聚令、當777死
作者: angux123123     時間: 2022-1-10 22:19

根本就係放任國泰搞出大頭佛
作者: 子時自信的救星     時間: 2022-1-10 22:19

引用:

曱甴咪等佢自己同官講囉
作者: 無盡奔放的賤嘴     時間: 2022-1-10 22:19

出席任何活動同場合都無問題,問題係你係出席前身體狀況係咪正常同中途有無遵守防疫,爆發主因根本就係負責防疫的主要官員唔去限制入境人士,任由呢批入境入士周圍走,宴會及其他群組只係不幸因為呢班人而受到影響
作者: I-HAVE     時間: 2022-1-10 22:20

陽奉陰違.....為官之道
作者: democrazyboy     時間: 2022-1-10 22:21

引用:
原帖由 dylan_l 於 2022-1-10 10:16 PM 發表

冇安心出行、犯限聚令、當777死
睇何君堯咁火大,敢拍檯指住特首嚟鬧,聯想佢北上深圳見龍哥,何君堯知林鄭已成套套,完全唔再將放在眼內。
作者: 無盡奔放的賤嘴     時間: 2022-1-10 22:22

引用:
原帖由 jj138 於 2022-1-10 09:54 PM 發表
林奠想轉移視線將個焦點指向官員,目的想放生國泰嗰兩隻飛曱甴。
呢啲垃圾做特首真係無法形容,香港需要的係嚴治而唔係婦人之仁
作者: vinvinkel     時間: 2022-1-10 22:27

其實又唔可以話放生國泰,因為客機去貨機返眾所周知,行咗成年都無事,但Omicron傳染力強,到上年年尾這招唔再行得通.所以唔可以再咁做.

高官攪party成200人已違反防疫,重晚晚打擊樓上酒吧捉人位位$5000,但高官就無事,現在又想轉移返國泰.
作者: miumiutravel     時間: 2022-1-10 22:30

引用:

李國章 ...
幾10歲, 做到官月薪幾10萬官, 要個上司提佢哋唔好參加大型聚會🤭🤭
作者: 東方紅     時間: 2022-1-10 22:30

引用:

李國章 ...
郭太壇嘢都唔係咁簡單,唔明佢講話冇咩清晰法理基礎?
問題係要查,因為番嚟時,要獲得豁免的機組人員,據說要作出聲明,聲明自己是從事貨機的機組人員,才可獲豁免,好嘞,而家出咗事,如果真係有呢個聲明,就公司同人都會好大劑。
作者: miumiutravel     時間: 2022-1-10 22:30

引用:
5000千, 對佢哋講好濕碎架咋🤭🤭
作者: date2006     時間: 2022-1-10 22:31

特首又話服務政府好多年~遇上這種情況,不就是抄曬佢地嗎 (我係支持特區政府)但有錯不應盲撐
作者: 東方紅     時間: 2022-1-10 22:34

引用:
原帖由 vinvinkel 於 2022-1-10 10:27 PM 發表
其實又唔可以話放生國泰,因為客機去貨機返眾所周知,行咗成年都無事,但Omicron傳染力強,到上年年尾這招唔再行得通.所以唔可以再咁做.

高官攪party成200人已違反防疫,重晚晚打擊樓上酒吧捉人位位$5000,但高官就無事,現在又想轉移返國泰.
唔可以咁講喎,眾所周知係一件事,合唔合法又係另一件事。
據聞番嚟時,貨機機員係要作出從事貨機機員身分的聲明先可以獲得豁免,如果真係有呢個聲明,就係作出虛假陳述,間公司同人都觸犯刑事,咁真係要睇下係咪有呢個聲明喎。
作者: longgun67     時間: 2022-1-10 22:34

引用:
原帖由 125siuai 於 2022-1-10 09:04 PM 發表

搵唔到個碼,唔識問待應個碼在何方?正一狗屁不通。垃圾
呢條七六醫生旨意佢幫病人做手術就一定仆街,搵唔到粒腫瘤,縫番好個病人
作者: imad     時間: 2022-1-10 22:35

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-1-10 08:48 PM 發表

搵唔到就問店員啦, 搵唔到車位就咁拍架車起馬路中心?
Ching 嘈交一流 比喻咁貼切
作者: 東方紅     時間: 2022-1-10 22:36

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2022-1-10 09:43 PM 發表
火咩滾?

如果今次瀨野係政府部門,或政府總部內呢?咁冇得好怪喇掛?

要怪應怪來源者,防疫者,而呢兩樣係林鄭你同國泰既問題

香港晨早清晒零啦,冇病入來除口罩都唔會中,你檢疫不力唔係今日既事啦,兩年喇,你有認真堵塞過漏洞咩?你咪一直消費市民
講起一肚火。
作者: 東方紅     時間: 2022-1-10 22:38

引用:

有錢冇錢都係咁,法律係咁就係咁,冇話有錢要罰多啲,冇錢要罰少啲,一視同仁。
所以要扣假檢疫都係呀,第日所有公務員染疫或要檢疫都要扣假,否則就係因人而異,有違行政同管理嘅基本條件,每件事唔會因人因事而有所不同,睇下第日佢點搞。買花生途中……

作者: smallcannon2002     時間: 2022-1-10 22:38

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2022-1-10 09:52 PM 發表

國泰要追究,但洪門百人 PARTY 班契弟都要追究。
國泰幾個福街違反檢疫規定, 分分鐘要坐監, 爬地出席人士就算唔帶罩, 冇用安心出行, 咪罰錢囉, 一切都跟返法例去做, 只不過而家係有人對國泰作出包庇。
作者: 神行客     時間: 2022-1-10 22:38

引用:
林鄭火滾原因係冇請佢。
正確 夠膽唔請林奠
有人中左招仲唔借題發揮
作者: tipp-ex     時間: 2022-1-10 22:40

國泰自從員工積極參與暴動之後就遺禍至今,垃圾正苦居然還注資,正苦持大股的港鐵也是一9樣,年年加價,左右夾擊搜刮小市民銀包
作者: .愛心大使     時間: 2022-1-10 22:40

狗咬狗骨
作者: 叼人必先自J硬     時間: 2022-1-10 22:40

政治操作好多重的。
洪門宴令人看到不少政客聯朋結黨唔知攪乜嘢!
剛好給曝光一鍋踹。

亞爺由頭到尾都唔出聲。
呢個態度係咪好似曾相識?

作者: walkera2006     時間: 2022-1-10 22:41

敢寫唔敢認,無腰骨
作者: 東方紅     時間: 2022-1-10 22:42

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-1-10 10:38 PM 發表

國泰幾個福街違反檢疫規定, 分分鐘要坐監, 爬地出席人士就算唔帶罩, 冇用安心出行, 咪罰錢囉, 一切都跟返法例去做, 只不過而家係有人對國泰作出包庇。
冇錯,跟法律走,罰完錢就解除責任。
作者: democrazyboy     時間: 2022-1-10 22:43

林鄭嘅大反應意圖是什麼,不必估。唔好講係疫情之下,就算普通時期,洪為民都唔應該喧賓奪主,搞咁大型生日爬地,邀請所有政府部門首長及各政黨成員,獨缺最高位嘅特首,求其邊個特首都會震動,等同於搞政變,洪為民敢在阿爺眼皮北京搞嘛?我都反林鄭,但洪為民搞生日會目的肯定不單純,估唔到佢平時低調原來是大陰謀家。
作者: Duncan_Nadal     時間: 2022-1-10 22:43

馮煒光 | 就 Omicron肆虐, 質詢特區政府的 7 個問題
https://m.orangenews.hk/details?recommendId=1134634

文:馮煒光

執筆之時是臘八節,祝大家小年愉快,身體健康。此時此刻,更加要身體健康 !

因為一個國泰空少的自私卻要全港市民「埋單」,市民當然很憤怒。然而國泰航空和相關人士卻未被追究,社會反而把焦點放在出席「百人生日宴」的官員身上,這是典型的轉移視線。

筆者不是說「百人生日宴」由主人家到出席的官員和議員沒有責任;但因為他們都是名人,於是整個社會把對疫情再起的憤怒全部聚焦在他們身上,有欠公允。正本清源,今次全香港被 Omicron 蹂躪,全因為國泰竟然容許「客機去,貨機返」,與及有空少不守規矩,隔離期間卻在香港四處走,這是去年底最先起的 Omicron 火頭。

至於「百人生日宴」群組則源自另一國泰空姐。但按現時資料,她是乖乖女,只是她和媽媽同住,而她媽媽又沒有防疫警覺而四處出席活動,最後才惹出「百人生日宴」群組。

正本清源,國泰航空,責無旁貸。若此事發生在西方國家,國泰的行政總裁早已躹躬下台;若發生在內地,由於各主要航空公司皆為國企,相信國資委早便出手了。然而在香港,國泰高管依然故我。筆者想提出下列問題:

1)把全香港人在過去數月的防疫成績一朝喪的哪位空少是誰?

2)這位空少有沒有被特區政府刑事追究?

3)運房局負責監管國泰,對「客機去,貨機返」這漏洞,是否知情?

4)若知情,有沒有政務官(AO) 要負責?

5)若不知情,運房局會如何追究國泰濫用客、貨機安排?運房局會否把國泰告上法庭?

6)運房局會否追究國泰對回港員工監管不力?

7)「百人生日宴」當晚 9:30 前已離開場地的官員和議員,沒有和染疫的 2 位女士接觸過;為何仍然要他們在「出營」後繼續休假?為何立法會主席要勸喻相關議員不要出席 1月12日 會議?特首根據的是哪條法例?大會主席又是根據哪條法例?又有哪些科學的防疫根據?

針對第 7 點,倘若到過有染疫人士在之後才出的現場地的人都要被休假,那倒不如強制全民檢測。以空姐媽媽為例,她到過維園跳舞,也到過茶餐廳吃早餐;按上述邏輯,是否在空姐媽媽出現前而又到過維園及該茶餐廳人士,都要被休假?按此思路,那只能是全民強制檢測。

以上 7 條問題,相信廣大市民、官員、議員以至全國同胞(他們不乏期盼通關的)也很想知道答案。

作者為前新聞統籌專員、公關顧問