標題: 假如19年菜菜子不能連任,阿爺少好多煩惱 [打印本頁]

作者: 實力地位     時間: 2021-12-3 12:56

當時韓國喻贏面非常高
點知俾林鄭一單修例風波搞到由贏變輸

菜婆連任後日日出台獨牌狂抽政治水
唔係佢,老美兩年前少左張台灣牌打
阿爺成條路會好行好多

一個小小陳同佳,搞到香港天翻地覆,影響埋台灣總統選情,再影響埋中美兩國關係鬧至熱戰邊緣甚至引發三戰,真係多得佢唔少

作者: nikonlee     時間: 2021-12-3 23:27

引用:
原帖由 實力地位 於 2021-12-3 12:56 PM 發表
當時韓國喻贏面非常高

阿爺成條路會好行好多

一個小小陳同佳,搞到香港天翻地覆,影響埋台灣總統選情,再影響埋中美兩國關係鬧至熱戰邊緣甚至引發三戰,真係多得佢唔少
第一次世界大战,都系因为一个默默无闻的塞尔维亚青年在萨拉热窝杀了奥地利皇储引起导火线,爆发世界大战

你觉得真系关果个青年事,当时萨拉热锅叫“欧洲的炸药桶”
作者: 笑看流浪英犬     時間: 2021-12-3 23:56

本来  菜菜子 选情就告急了
没有香港 暴动  与  美国授意澳媒体帮助台湾制造出的假的共谍案

帮助民进党助选!
否则根本菜菜子不可能连任

王立強共諜假案欠國人一個道歉- 政治要聞

詐欺犯認證?王立強6500萬資產遭澳法院凍結
王立強掀共諜滲台香港富商向心夫婦不起訴

香港富商 因共谍案牵涉 被污蔑为 中国情报人员,无故拘押台湾2年查无所实,
查無違反《國安法》事證偵辦。
但无故被押,台湾政府需要给赔偿吗??

台湾政府敢彻底把这一出戏从头到尾调查清楚吗??

蔡英文组建的“造谣国家队”
作者: 笑看流浪英犬     時間: 2021-12-4 00:01

看看台湾网民留言。台湾就是一个无耻的非法政权:

作者: SOMA1963     時間: 2021-12-4 03:18

有咗民進黨, 阿爺一定統.
作者: gt0079     時間: 2021-12-4 06:49

統就一定,睇吓係和平定武統
依家睇個勢都係要武統了
作者: 實力地位     時間: 2021-12-4 09:56

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-12-3 11:27 PM 發表

第一次世界大战,都系因为一个默默无闻的塞尔维亚青年在萨拉热窝杀了奥地利皇储引起导火线,爆发世界大战

你觉得真系关果个青年事,当时萨拉热锅叫“欧洲的炸药桶”
成件事一環扣一環
陳同佳殺人
林鄭推逃犯條例
大劉司法覆核
菜婆玩野唔收陳同佳
二百萬香港黃人
攪屎棍議員
避事官員
暗獨資本家

全部係導火線
全部要落鑊

唔係呢班人
阿爺呢兩年會行得咁辛苦?
大家中國人,都想中國好
而上面果堆就係反中國拖中國後腿既漢奸

作者: 笑看流浪英犬     時間: 2021-12-4 23:58

看看民进党的网军   
哈哈

如果為了長治久安國家好 養網軍有甚麼不對?

作者: sclee1209     時間: 2021-12-5 01:52

樓主太睇唔起民進黨,呢班友係玩選舉起家
就算冇陳同佳案,佢地一定有辦法扭轉乾坤
2004年陳水扁爭取連任
連戰宋楚瑜合作
當年所有民調,社會大眾認定陳水扁輸硬
點知選前出現槍擊案大翻轉
相信必然係早一兩年就策畫好
直到今日都搵唔到直接證據破解
連國民黨人都承認,呢招大絕一出
最後如果票開出黎連宋贏
台灣會暴動,老屈話係國共兩黨合謀
直接宣布選舉無效,甚至捉連宋去坐監
呢班人為求勝選不擇手段
所以就算冇陳同佳案,一定仲留左幾手大招未用出黎
後來檢討,其實到左選前兩三個月,國民黨都知道十成十會輸
以為可以係立法院席次多少會有啲斬獲
點知一樣輸到仆街
即話陳同佳案發生後,香港黑暴之亂
民進黨已經唔需要再用預先計劃好的大絕招
一早就有人講左,陳水扁時代有眼見
佢地唔會做一任,連任唔到白白交出政權
國民黨點樣衰敗?
馬英九第二任期,民進黨玩出個太陽花佔領立法院
就知民進黨玩野幾成功
香港班泛都要去台灣取經,同民進黨學野

作者: robin09     時間: 2021-12-5 09:19

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-12-3 11:56 PM 發表
本来  菜菜子 选情就告急了
没有香港 暴动  与  美国授意澳媒体帮助台湾制造出的假的共谍案
帮助民进党助选!
否则根本菜菜子不可能连任

王立強共諜假案欠國人一個道歉- 政治要聞
詐欺犯認證?王立強6500萬資產遭澳法院凍結
王立強掀共諜滲台香港富商向心夫婦不起訴

香港富商 因共谍案牵涉 被污蔑为 中国情报人员,无故拘押台湾2年查无所实,
查無違反《國安法》事證偵辦。
...
其实难说。
19年香港黑暴是国际大环境和香港小环境都具备了。
国际大环境是中美贸易战科技战如火如荼,美国要搞事来压中国让步屈服,
香港小环境是颜色革命的土壤已经具备,一呼百应。
逃犯条例只是个引爆点,没有这个爆点,我认为美国也会找到另一个,美国无中生有凭空捏造的本事非常大。
说到台湾,现在距离2019年已经2年了,但台湾反中氛围反而愈加强烈。
说明蔡英文反中确实大批人支持,没有香港黑暴这把枪,蔡英文未必找不到另一把,更何况美国一定会帮她找。
作者: sclee1209     時間: 2021-12-5 10:11

引用:
原帖由 robin09 於 2021-12-5 09:19 AM 發表

其实难说。
19年香港黑暴是国际大环境和香港小环境都具备了。
国际大环境是中美贸易战科技战如火如荼,美国要搞事来压中国让步屈服,
香港小环境是颜色革命的土壤已经具备,一呼百应。
逃犯条例只是个引爆点,没有这个爆点,我认为美国也会找到另一个,美国无中生有凭空捏造的本事非常大。
说到台湾,现在距离2019年已经2年了,但台湾反中氛围反而愈加强烈。
说明蔡英文反中确实大批人支持,没有香 ...
菜菜子集團已經玩出一套模式
美國唔准佢地破壞現狀
只要唔玩法理毒,就可以同美國交差
主打抗中保台
一有問題全部賴中國,連台中罷免同補選個立法委員
都可以扯到話中國介入
而最大對手國民黨,而家幾乎可以講變成個廢人一樣
兩岸政策完全動彈不得
唔一齊鬧中國,就被批評親中賣台
台灣政治氣氛,中國被妖魔化已經深植人心
支唔支持毒同唔想打仗係另一回事
抗中拒中路線已經形成共識
就算明年地方選舉國民黨好似上屆咁有所斬獲
中央政權一定搶唔返
作者: robin09     時間: 2021-12-5 10:23

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-12-5 10:11 AM 發表

菜菜子集團已經玩出一套模式
美國唔准佢地破壞現狀
只要唔玩法理毒,就可以同美國交差
主打抗中保台
一有問題全部賴中國,連台中罷免同補選個立法委員
都可以扯到話中國介入
而最大對手國民黨,而家幾乎可以講變成個廢人一樣
兩岸政策完全動彈不得
唔一齊鬧中國,就被批評親中賣台
台灣政治氣氛,中國被妖魔化已經深植人心
支唔支持毒同唔想打仗係另一回事
抗中拒中路線已經形成共識
就算 ...
无所谓了,中国发展速度超出预期。
国民党执政,只是不急独而已,并不是要促统。国民党也是不想统一的。
以前中国是要“防独”,就需要国民党执政。
但现在中国是要“促统”,国民党执政就未必是好事。
从历史法统来说,国民党是孙中山的亲儿子,共产党号称是孙中山最忠实的继承者。如果共产党亲手杀死国民党,法统上就有被诟病之处。就好比李世民杀死李建成一样。
民进党杀死国民党,再由共产党杀死民进党,逻辑就完美了。
作者: 實力地位     時間: 2021-12-5 10:32

引用:
原帖由 robin09 於 2021-12-5 10:23 AM 發表

国民党执政,只是不急独而已,并不是要促统。国民党也是不想统一的。
从历史法统来说,国民党是孙中山的亲儿子,共产党号称是孙中山最忠实的继承者。如果共产党亲手杀死国民党,法统上就有被诟病之处。就好比李世民杀死李建成一样。
民进党杀死国民党,再由共产党杀死民进党,逻 ...
不過從韓國喻到近期朱立倫
習近平態度是支持的
阿爺除非逼不得已武統
否則都係偏向唯持現狀
作者: robin09     時間: 2021-12-5 10:40

引用:
原帖由 實力地位 於 2021-12-5 10:32 AM 發表

不過從韓國喻到近期朱立倫
習近平態度是支持的
阿爺除非逼不得已武統
否則都係偏向唯持現狀
其实中央压力也很大,内地民众对台蛙非常厌恶,一心想武统。
台湾是美国的半殖民地,在中美恶斗的现今,要想上台执政的必须配合美国反中政策。
国民党执政也不会好到哪去。
作者: sclee1209     時間: 2021-12-5 11:29

引用:
原帖由 robin09 於 2021-12-5 10:23 AM 發表

民进党杀死国民党,再由共产党杀死民进党,逻 ...
當然有所謂
要是韓國瑜上屆能贏
為中國爭取更多時間發展國力
等到國民黨再落台時
中美實力此起彼落
整個局面中國更多本錢處理
而家台灣變成歐美拎黎抗中棋子
民進黨百分百配合美國
變成中國而家要出手付出代價相對較高
作者: 發財埋便     時間: 2021-12-5 11:44

引用:
原帖由 實力地位 於 2021-12-3 12:56 PM 發表
當時韓國喻贏面非常高

阿爺成條路會好行好多

你係台灣人?點確定到贏面非常高?
作者: 實力地位     時間: 2021-12-5 14:52

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-12-5 11:29 AM 發表

當然有所謂
要是韓國瑜上屆能贏
等到國民黨再落台時
中美實力此起彼落
民進黨百分百配合美國
這是阿爺最理想佈局
作者: robin09     時間: 2021-12-5 22:36

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-12-5 11:29 AM 發表

當然有所謂
要是韓國瑜上屆能贏
等到國民黨再落台時
中美實力此起彼落
民進黨百分百配合美國
回过头看,台湾反中的民意是非常旺盛的,现在距离2019年都过了2年了,不仅没消退反而越发炽烈。
所以,回到2019年,即便没有香港黑暴这个爆点,美国和蔡英文也可以轻易找到其他爆点,点燃台湾反中的烈焰。
作者: sclee1209     時間: 2021-12-5 23:11

引用:
原帖由 robin09 於 2021-12-5 10:36 PM 發表

回过头看,台湾反中的民意是非常旺盛的,现在距离2019年都过了2年了,不仅没消退反而越发炽烈。
所以,回到2019年,即便没有香港黑暴这个爆点,美国和蔡英文也可以轻易找到其他爆点,点燃台湾反中的烈焰。
睇到好似係2019,其實民進黨成立後
努力深耕教育
重心放係大學生身上
而家民進黨政府好多要職
都係當年學運世代
妖魔化共產黨同國民黨,兩黨打成同路人
更加上扭曲歷史,國民黨背負二二八事件原罪
好衰唔衰,馬英九係好好先生,上台後規規矩矩做事
民進黨要求黨政軍退出校園,馬英九真係照做
等國民黨退出後,民進黨政治勢力仍然冇退出校園
唔止咁,仲掌控左幾大主流媒體,三民自應該有人知道
再加上養網軍
年青一代即使唔一定支持民進黨,但係對國民黨就比較反感
所以國民黨常被恥笑係老人黨,都冇幾多年青人願意加入
而且每四年大選,都有一批百萬以上首投族年青人,第一次有投票資格
首投族票一係唔投,如果投都會投民進黨
國民黨可以講坐困愁城,無力可回天
香港似唔似台灣?
後生一代回歸後被洗腦,年年六四晚會
經過二十年黎努力養出幾多黃絲
好在一國兩制,阿爺仲可以管得住,國安法出台後,好快平息
可惜人心被惑,要心願誠服,睇怕冇咁易
只係唔敢表面再攪事
作者: robin09     時間: 2021-12-5 23:22

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-12-5 11:11 PM 發表

努力深耕教育
重心放係大學生身上
而家民進黨政府好多要職
都係當年學運世代
唔止咁,仲掌控左幾大主流媒體,三民自應該有人知 ...
国民党从一开始就是基因缺陷的政党。
蒋介石1927年清党之后,基层组织全被摧毁,青年理想主义者被消灭,蜕变成资本家和买办的政党。
官商勾结,腐败堕落。
国民党灭亡是历史正道,是正确的趋势。
只是国民党是孙中山的亲儿子,而共产党自称是孙中山最忠诚的继承者, 由共产党来消灭国民党,就不好看。会被后人诟病。
若是由民进党来消灭国民党,再由共产党来消灭民进党,逻辑就完美了。
作者: 笑看流浪英犬     時間: 2021-12-6 03:41

这姓温的好像是个滞台曱甴
台湾本地疯子都不敢这么扯,香港疯子看来还是更能扯。
港独真的比台毒还脑残

作者: 明日野性的老闆     時間: 2021-12-9 11:32

國家有心有力可以即時解決國家不同地區問題和矛盾
作者: 發財埋便     時間: 2021-12-9 13:01

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-12-5 11:11 PM 發表

努力深耕教育
重心放係大學生身上
而家民進黨政府好多要職
都係當年學運世代
唔止咁,仲掌控左幾大主流媒體,三民自應該有人知 ...
馬英九任内有乜重大政績?竟然可以發生太陽花事件既?八年時間過去,竟然無對付民進黨政策?宜家人地對付國民黨確實非常成功,開口埋口話你賣國,正式係想輸都幾難。
作者: sclee1209     時間: 2021-12-9 15:07

引用:
原帖由 發財埋便 於 2021-12-9 01:01 PM 發表

馬英九任内有乜重大政績?竟然可以發生太陽花事件既?八年時間過去,竟然無對付民進黨政策?宜家人地對付國民黨確實非常成功,開口埋口話你賣國,正式係想輸都幾難。
呢個至好笑
馬英九任內重大政績幾乎都同中國有關
兩岸直航,任內簽左幾項重大協議,包括ECFA
開放大陸旅客到台灣賺觀光財
馬英九啲政績全部打成賣台換好處
咁都冇所謂
菜菜子當年鬧ECFA係糖衣包裝毒藥
太陽花就係因為兩岸要簽貨貿協議引發
等到菜菜子上台,有人問民進黨執政仲要唔要ECFA呢個毒藥
一句政策延續,做開就繼續做,唔需要片面改變
咁都得?
當年馬英九要實施通航,現任副總統賴清德,當年話一通航就會變成木馬屠城
中國飛機飛到台灣會混入解放軍,有幾誇講幾誇
今日菜菜子二人一個正一個副,仲唔斷航?
台灣人真係好好呃,政客吹咩野就相信
以前講到ECFA等於毒藥
而家...毒藥食慣左啦 咪繼續食落去
呢班政棍,神又係佢地,鬼又係佢地
只要夠無恥就可以無了期呃落去
歸根究底就係多年來成功操弄"省籍情結"
將台灣人分化成本土同外省
國民黨被歸類為外省黨,菜菜子曾經稱佢地係外來政權
非我族類班人,過馬路唔睇紅綠燈都要罪該萬死
自己友貪污舞弊,只要打出抗中保台口號,咩X野都可以合理化
作者: 歐洲的青魚

作者: lrr174     時間: 2021-12-9 17:07

個顛婆 民生管理 就唔掂 , 玩政治 卻是一級高手
作者: 實力地位     時間: 2021-12-9 18:12

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-12-9 05:07 PM 發表
個顛婆 民生管理 就唔掂 , 玩政治 卻是一級高手
這世界蠢人太多!