標題: [本港新聞評論] 「豬殺令」惹各界炮轟 漁護署承認再於油麻地及薄扶林捕殺2豬 [打印本頁]

作者: 明玉九垂天     時間: 2021-11-24 11:57 PM

漁農自然護理署近日推出的「豬殺令」,至少9頭野豬已被人道毀滅,惹來各界嘩然。除深灣道大型捕捉行動殺7隻野豬外,漁護署今日

漁農自然護理署近日推出的「豬殺令」,至少9頭野豬已被人道毀滅,惹來各界嘩然。除深灣道大型捕捉行動殺7隻野豬外,漁護署今日(24日)回覆東網時,承認再殺2隻野豬,涉及油麻地貨物起卸區及薄扶林道一油站,2地點分別各有1頭大型野豬,人員遂將其捕捉及人道毀滅。
有民間關注動物權益團體聯同北區區議會主席羅庭德今到長沙灣政府合署請願,希望漁護署暫緩獵殺行動,願意暫時收養被署方捕獲與絕育的野豬,到其位於流浮山的收容所,料可容納40至50頭野豬,待社會各界提出更好的方案再交回野豬,希望署方可以考慮,別再大開殺戒,漁護署代表其後接收請願信。

漁農署唔好畀人窒一窒就鳩縮, 每次出動唔好做大龍鳳做騷, 出動成棚人只係捉一隻野豬就當交差, 起碼每次都捉十隻八隻先至係做到嘢.
有人鳩吹要收容野豬, 即係又係大大的眾籌生意喇, 場主一定豬籠入水盤滿砵滿, 可以穿櫃桶底去買多幾層樓.  

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211124/bkn-20211124123929605-1124_00822_001.html
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2021-11-25 12:04 AM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-11-24 11:57 PM 發表
漁農自然護理署近日推出的「豬殺令」,至少9頭野豬已被人道毀滅,惹來各界嘩然。除深灣道大型捕捉行動殺7隻野豬外,漁護署今日

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211124/photo/bkn-20211124123929605-1124_00822_001_fb.jpg?20211124223128

漁農自然護理署近日推出的「豬殺令」,至少9頭野豬已被人道毀滅 ...
我反而真係想漁護處捉到野豬之後俾佢地養喎!40-50隻,勁呀!

同埋佢地地方有幾大?真係容得下40-50隻?可以俾佢地走動嗎?

睇下佢地又點樣處理班野豬!
作者: banjo.     時間: 2021-11-25 12:05 AM

漁護署無視黃畜, 照計劃行事, 做得好.
作者: 明玉九垂天     時間: 2021-11-25 12:07 AM

猫狗唔會有體味, 但豬係有濃烈體味, 如果幾十隻豬集中一齊圈養, 附近空氣真係臭到嘔.
作者: max3350     時間: 2021-11-25 12:08 AM

唔可以唔聽從民意.

再有野豬出現就先交給關主組勸導隻豬離開.
半粒鐘搞唔掂就漁護署接手
作者: kmake     時間: 2021-11-25 12:10 AM

小,要養幾隻豬,政府無錢/地養?
以後野豬入市區傷人既一切開支醫藥費有人認頭咪暫緩囉
作者: 明玉九垂天     時間: 2021-11-25 12:10 AM

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-11-25 12:04 AM 發表

我反而真係想漁護處捉到野豬之後俾佢地養喎!40-50隻,勁呀!

同埋佢地地方有幾大?真係容得下40-50隻?可以俾佢地走動嗎?

豬的食量很大, 猫狗只係食少少.
作者: wkkenneth     時間: 2021-11-25 12:11 AM

建議活捉野豬, 先困住佢地, 再安排野豬關注組入去同D野豬溝通關注下先, 有咩事記得唔好救佢地
作者: 生生不息2014     時間: 2021-11-25 12:15 AM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-11-24 11:57 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211124/photo/bkn-20211124123929605-1124_00822_001_fb.jpg?20211124223128

漁農自然護理署近日推出的「豬殺令」,至少9頭野豬已被人道毀滅 ...
叫班偽善撚攞返屋企養。
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-11-25 12:15 AM

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-11-25 12:04 AM 發表

跟手緊係眾籌昆儍仔錢喇咪邊有油水揾
作者: jksoswow     時間: 2021-11-25 12:17 AM

使咩理班垃圾丫,如果聽日有人俾蛇咬,唔歺又話要保護啲蛇咩?
作者: ppkokki     時間: 2021-11-25 12:18 AM

引用:
原帖由 kmake 於 2021-11-25 12:10 AM 發表
小,要養幾隻豬,政府無錢/地養?
以後野豬入市區傷人既一切開支醫藥費有人認頭咪暫緩囉
都好喎有事就揾野豬關注組負責所有費用,如果死人就告佢哋喺幫兇
作者: molittlemo     時間: 2021-11-25 12:19 AM

引用:

冇錯
咩人咩機構有意見
就捉幾隻比佢地養
作者: jjcbx     時間: 2021-11-25 12:19 AM

漁護署唔好三分鐘熱度,
市區發現野豬要立即消滅
作者: 找不到用戶

作者: 真忠心的鞋抽     時間: 2021-11-25 12:25 AM

开枪杀猪啦  怕什么?
作者: orthocentre     時間: 2021-11-25 12:27 AM

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-11-25 12:05 AM 發表
牠們看見同類🐗被殺😭
作者: frankie_123.     時間: 2021-11-25 12:31 AM

貨物起卸區及油站都出現,咁點會怕人呀,為途人安全著想,盡快清除
作者: s336990     時間: 2021-11-25 12:34 AM

油麻地都有野豬!?

作者: s336990     時間: 2021-11-25 12:35 AM

引用:

好快搞死野豬再嫁禍漁護署交豬時,豬已被動手腳囉

作者: 揸波龍爪手     時間: 2021-11-25 12:36 AM

班死曱甴終於又有藉口眾籌了
作者: frankie_123.     時間: 2021-11-25 12:37 AM

越走越入市區,膽生毛
作者: teddy1231     時間: 2021-11-25 12:37 AM

引用:
原帖由 orthocentre 於 2021-11-25 12:27 AM 發表

牠們看見同類🐗被殺😭
69仔同類被殺
作者: s336990     時間: 2021-11-25 12:38 AM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-11-25 12:07 AM 發表
猫狗唔會有體味, 但豬係有濃烈體味, 如果幾十隻豬集中一齊圈養, 附近空氣真係臭到嘔.
貓有貓尿味
狗有大陣狗味
只係多數狗主處理得好,咪聞唔到咩味
不幸有個較唔衛生嘅狗主做鄰居,你就知狗味幾勁

我只係搭巴士遇過一件咋,
條女無帶狗,但著件類皮草大衣,佢身上嗰陣狗味,全程車無消散過
作者: 九叔2005     時間: 2021-11-25 12:41 AM

引用:

野豬係無辜的

圖片附件: 8028F7EE-E28D-4EC8-9E9E-1BE8C6BF28EB.jpeg (2021-11-25 12:41 AM, 111.51 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: djimavic     時間: 2021-11-25 12:46 AM

有地大晒?有無養豬牌?豬糞便就係污染后海灣元兇,仲想再破壞?環保L點解唔出來反野豬組?
作者: 俗世遊人     時間: 2021-11-25 01:07 AM

呢班仆街含家產根本上就為反而反,啲豬又唔係住喺佢哋附近,又冇試過整傷過佢哋,佢哋梗係剝花生話唔好殺啦,叫政府幫佢哋逐隻逐隻絕育喎,知唔知幾多錢一隻呀?叫佢哋出1%呀,佢哋都走夾唔抖啦
作者: 13個加速馬達     時間: 2021-11-25 01:13 AM

Don't 慌日報,愈來愈離地!
作者: 股神兼愛情專家     時間: 2021-11-25 01:17 AM

殺猪有乜問題?😎
作者: wk221ab     時間: 2021-11-25 02:18 AM

引用:

禁釣魚
殺魚令
作者: sng850     時間: 2021-11-25 02:59 AM

言論咁偏激,以後政府捉到野豬🐗可以交畀 Don’t 謊日報!
作者: sng850     時間: 2021-11-25 03:00 AM

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2021-11-25 01:13 AM 發表
Don't 慌日報,愈來愈離地!
是毒果2.0 啦!
作者: gakoduck     時間: 2021-11-25 03:23 AM

里魯帽方向又帶風向玩撕裂,你班杏加橙關注團體同仆街區已完咁L有愛,你地係咪食齋架?成班食L屎攪攪震
作者: 乖乖仔     時間: 2021-11-25 04:01 AM

請班鳩up撚收容埋老鼠曱甴!佢哋都無搞人,但就比人滅殺好可憐!
作者: hk_fletcher     時間: 2021-11-25 05:35 AM

何來各界炮轟??
作者: gogoaway     時間: 2021-11-25 05:44 AM

認同樓主
野豬在市區唔死無L用
關注組背後係眾籌掠水
作者: gt0079     時間: 2021-11-25 06:10 AM

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-11-25 12:20 AM 發表
(勿對號入座)真係冷血到不得了
(勿對號入座)真係偽善到不得了
作者: hw1chan     時間: 2021-11-25 06:20 AM

野豬係市區會危及市民生命, 一定要見一隻殺一隻
作者: sing189819     時間: 2021-11-25 06:41 AM

引用:

養即係餵飼啲豬喇
咁即刻轉移啲豬既活動地方
但生活習性無改過
都係要依靠人類去生活
即係放歸大自然最後佢地都係會再走去人類活動既地方
咁即係唔治標亦唔治本 仲衰多幾錢重添
香港人真係豬得咁緊要?
作者: CC_CHAN256     時間: 2021-11-25 06:42 AM

支持漁護署殺野豬!
作者: 睇天做人     時間: 2021-11-25 06:56 AM

非常支持
作者: 飛天盦仔     時間: 2021-11-25 07:06 AM

胡亂殺牲
特衰正苦喪盡天良
作者: masatse009     時間: 2021-11-25 07:12 AM

干得好! 唔使理班仆街講咩
作者: masatse009     時間: 2021-11-25 07:24 AM

引用:

馬嬲山愈來愈多馬嬲, 應都要改例要當場格殺馬嬲同餵飼既人
作者: 天生自我的工人     時間: 2021-11-25 07:31 AM

邊個叫野豬襲警,你有見過野豬襲擊普通市民,漁護署會有咩行動嗎?
作者: 大腳傳中     時間: 2021-11-25 07:33 AM

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-11-25 12:20 AM 發表
你幾時養返隻?
作者: 33Chris     時間: 2021-11-25 07:37 AM

上水屠房尋日殺咗幾多隻豬? 使唔使頭版報道一下?
作者: 33Chris     時間: 2021-11-25 07:38 AM

引用:
原帖由 飛天盦仔 於 2021-11-25 07:06 AM 發表
胡亂殺牲
特衰正苦喪盡天良
上水屠房尋日殺咗幾多隻豬你有冇關心下?
作者: 筒子章     時間: 2021-11-25 07:38 AM

捉到嘅野豬交比愛心爆棚的人飼養
作者: yourname     時間: 2021-11-25 07:44 AM

牛同豬都係動物呀 動保團體有無出來請願
作者: 人之初大大     時間: 2021-11-25 07:45 AM

引用:

乜油麻地都有,政府真要快做野
作者: 大雀躍的作業     時間: 2021-11-25 07:48 AM

收容野狗都得,野豬都可以,係一條財路
作者: ballking13     時間: 2021-11-25 07:51 AM

野豬道德L如果有食肉死全家

分明就是曱甴現在揾些野反正苦
作者: Chelseaaa     時間: 2021-11-25 07:52 AM

引用:
由得野豬繼續傷人,曱甴真係冷血到不撚得了。
作者: miumiutravel     時間: 2021-11-25 07:54 AM

引用:

最好送去東方記者, 編輯, 主編屋企養
作者: miumiutravel     時間: 2021-11-25 07:55 AM

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-11-25 12:05 AM 發表
蠢黃就係冇腦。  當自己係最可憐動物🤭🤭
作者: miumiutravel     時間: 2021-11-25 07:55 AM

引用:
原帖由 max3350 於 2021-11-25 12:08 AM 發表
唔可以唔聽從民意.

再有野豬出現就先交給關主組勸導隻豬離開.
半粒鐘搞唔掂就漁護署接手
小學生都唔識咁諗🤭🤭
作者: 初出熱身     時間: 2021-11-25 07:58 AM

Good Job
作者: CC_CHAN256     時間: 2021-11-25 07:58 AM

立左國安法, 黃L冇得再玩野,就借其他渠道挑剔政府,為反而反
作者: bdove     時間: 2021-11-25 08:00 AM

引用:
你咁熱血,不如植入晶片,你拿回家養吧!
作者: 長程大炮     時間: 2021-11-25 08:08 AM

班曱甴轉下身份又想再嚟出動啊。 一定要一鋪殺清佢唔好俾佢再翻身。
作者: green2016     時間: 2021-11-25 08:18 AM

絕大部分市民都贊成消滅野豬,班關豬 L 成日搞風搞雨,唔死都無 L 用 😷
作者: wtf_name     時間: 2021-11-25 08:22 AM

養豬? 有冇合適排污同處理臭味?有冇問過啲左鄰右舍?
作者: mightykoala     時間: 2021-11-25 08:22 AM

引用:
原帖由 sing189819 於 2021-11-25 06:41 AM 發表

養即係餵飼啲豬喇
咁即刻轉移啲豬既活動地方
但生活習性無改過
都係要依靠人類去生活
即係放歸大自然最後佢地都係會再走去人類活動既地方
咁即係唔治標亦唔治本 仲衰多幾錢重添
香港人真係豬得咁緊要?
正正如此,愛心爆棚的關住組織,最終一個解決方案都沒有。趕得到野豬返入分隔開的郊野,就唔使收養。香港唔會有野豬公園,野豬係外國一樣係問題,唔會有人收。

一養就係永遠,咁想養咪正正經經申請個牌嚟養,受政府監察,重要開放俾人睇點人道法。二三個月全部死哂唔好賴政府。
作者: ballking13     時間: 2021-11-25 08:25 AM

引用:
原帖由 mightykoala 於 2021-11-25 08:22 AM 發表

正正如此,愛心爆棚的關住組織,最終一個解決方案都沒有。趕得到野豬返入分隔開的郊野,就唔使收養。香港唔會有野豬公園,野豬係外國一樣係問題,唔會有人收。

一養就係永遠,咁想養咪正正經經申請個牌嚟養,受政府監察,重要開放俾人睇點人道法。二三個月全部死哂唔好賴政府。
如果領養後被發現不人道

應負刑事責任坐監
作者: ballking13     時間: 2021-11-25 08:28 AM

引用:
原帖由 飛天盦仔 於 2021-11-25 07:06 AM 發表
胡亂殺牲
特衰正苦喪盡天良
你有沒有食肉?
如果有,希望你快D全家死
作者: skyeyes     時間: 2021-11-25 08:29 AM

應該好似北韓將濕鳩野豬關注組豕決
令到市民生命有保障
作者: 天生野生的妹頭     時間: 2021-11-25 08:36 AM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-11-25 12:10 AM 發表

豬的食量很大, 猫狗只係食少少.
如果乜豬關注組成員,被野豬撞死受傷,亦係招待記者哭訴,要求政府賠償,責任又係政府。
作者: simonfdf     時間: 2021-11-25 08:37 AM

請繼續見一隻殺一隻
作者: simonfdf     時間: 2021-11-25 08:39 AM

引用:
原帖由 yourname 於 2021-11-25 07:44 AM 發表
牛同豬都係動物呀 動保團體有無出來請願
無錯啦,雞又如何?
作者: 找不到用戶

作者: simonfdf     時間: 2021-11-25 08:40 AM

引用:
胡亂殺牲
特衰正苦喪盡天良
係,雞 牛 豬 又點解要死?
作者: newdis02     時間: 2021-11-25 08:41 AM

可以食嘅
作者: maskedrider2158     時間: 2021-11-25 08:41 AM

見到有新聞報話有人肯捐出地方養D野豬喎!聽到,真係第一個反應,就係又一單好心做壞事事件!冇錯,表面有地方比D野豬住,咪吾駛殺死!但出主意之人,有冇諗過,甘誰人打理D野豬?誰出錢長期養?地方誰人長期出錢保養維修?由此可見,好多人只諗表面,冇全面及長期顧及到問題所在!
作者: kenny1032     時間: 2021-11-25 08:43 AM

野豬繁殖力強,食唔停,殺十隻八隻根本冇作為
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2021-11-25 08:43 AM

“””願意暫時收養被署方捕獲與絕育的野豬,到其位於流浮山的收容所,料可容納40至50頭野豬”””

強烈要求漁護處立即捉50隻野豬俾佢地養!睇下佢地養唔養得店!咁大口氣丫拿!
作者: andysan4     時間: 2021-11-25 08:47 AM

引用:
原帖由 s336990 於 2021-11-25 12:38 AM 發表

貓有貓尿味
狗有大陣狗味
只係多數狗主處理得好,咪聞唔到咩味
不幸有個較唔衛生嘅狗主做鄰居,你就知狗味幾勁

我只係搭巴士遇過一件咋,
條女無帶狗,但著件類皮草大衣,佢身上嗰陣狗味,全程車無消散過
狗狗
作者: 引人入性的校裙     時間: 2021-11-25 08:47 AM

被佢地收養,野豬更加會失去野生覓食能力。
作者: andysan4     時間: 2021-11-25 08:49 AM

關注組發動咗眾籌未
作者: Chobis     時間: 2021-11-25 08:51 AM

叫嗰個乜撚關注組領養囉,唔好諗住hea 養呀,有乜三長兩短吿你虐畜
作者: fcw99     時間: 2021-11-25 08:52 AM

引用:
原帖由 九叔2005 於 25-11-2021 12:41 AM 發表

野豬係無辜的
曱甴話:雞唔算
作者: onlee2004     時間: 2021-11-25 08:52 AM

引用:

祝200隻送俾佢,寫清楚領養條款於合同內
作者: az222     時間: 2021-11-25 08:53 AM

引用:

畀你養都得。
每日要報數量:
如野豬體重下降,即使餵唔飽兼虐畜,每隻罰ㄧ萬。

走甩一隻罰十萬,如果傷人再罰十萬。
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2021-11-25 08:53 AM

引用:
原帖由 onlee2004 於 2021-11-25 08:52 AM 發表

祝200隻送俾佢,寫清楚領養條款於合同內
咁又唔好,佢地話50就50,你俾太多佢,佢養唔到,又瀨返政府轉頭!
作者: 二十四     時間: 2021-11-25 08:54 AM

大腸桿菌都是生命 
有請大腸桿菌關注組
作者: D74獨裹鑽帖猿     時間: 2021-11-25 08:58 AM

視野豬與黃畜作同類,
殺無赦。
作者: yeungph     時間: 2021-11-25 09:00 AM

"惹來各界嘩然。"
有幾各界呀?

有冇各界要求控制野豬數目咁各界?
作者: 生果金     時間: 2021-11-25 09:00 AM

睇標題己經估到係毒媒東方
作者: 生果金     時間: 2021-11-25 09:00 AM

漁護署做得好!
👍
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2021-11-25 09:01 AM

“””願意暫時收養被署方捕獲與絕育的野豬,到其位於流浮山的收容所,料可容納40至50頭野豬”””

強烈要求漁護處立即捉50隻野豬俾佢地養!睇下佢地養唔養得店!咁大口氣丫拿!
作者: 野狐狸     時間: 2021-11-25 09:01 AM

決定咗就去馬,該殺就殺。由得佢嘈,唔好捭人講兩句就縮。當佢哋發覺咁樣撈唔倒幾多油水,自然就會收口
作者: 奇異果博士     時間: 2021-11-25 09:02 AM

引用:
不如我哋又睇吓國際標準,睇吓民主美國點處理啲嘢豬問題?

圖片附件: D6015811-DBE9-400B-9B69-2BFD9E10BEE3.jpeg (2021-11-25 09:02 AM, 101.45 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 空空奇談     時間: 2021-11-25 09:04 AM

引用:
真係低能到不得了 (請對號入座)
作者: 凡間薯仔     時間: 2021-11-25 09:05 AM

引用:

好似各界都支持捕殺喎
作者: chowcn     時間: 2021-11-25 09:05 AM

全世界政府都殺野豬,香港有人反其道而行。
作者: 非誠勿妖     時間: 2021-11-25 09:06 AM

反對嘅人都係on9嘅,唔洗理佢地!
作者: kwokk2014     時間: 2021-11-25 09:07 AM

支持捕殺野猪
作者: 工廠男     時間: 2021-11-25 09:08 AM

引用:

狗場收豬?
屌你班環保L,果D係野豬唔係家豬,常識都冇。
作者: 生果金     時間: 2021-11-25 09:09 AM

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-11-25 09:01 AM 發表

點解要暫時?!
動物L不嬲話收養動物係一世嘅責任架喎!
又玩搬龍門牙!

🤭
作者: 黑衣戶     時間: 2021-11-25 09:09 AM

引用:
你真係冷血,唔肯領養野豬