標題: 李家超:「支聯會」政綱等同顛覆國家政權 [打印本頁]

作者: 望見過去     時間: 2021-10-27 15:03

大公文匯全媒體報道:行政長官會同行政會議昨日根據《公司(清盤及雜項條文)條例》(第32章)第360C(1)條,命令公司註冊處處長將「支聯會」自公司登記冊中剔除。政務司司長李家超今日(27日)會見傳媒時表示,相關決定與該會面對刑事起訴無關,法庭會按照程序等處理案件,不會受其他因素影響,又指在國家安全上沒有妥協地方。
李家超說,「支聯會」一直宣揚及支持的五大綱領,當中包括「結束一黨專政」口號,等同要結束中國共產黨的領導,推翻憲法所訂下的國家根本制度,顛覆國家政權,危害國家安全。他續說,政府的立場鮮明,有責任主動及積極地防範、制止及懲治危害國家安全的行為或活動。當有相關事情出現時,政府不會猶豫,並會迅速行動,重申在國家安全上沒有妥協地方。

大國建造彰顯民族復興底氣

時代洪流助推香港繁榮振興

本月25日,「時代精神耀香江」之大國建造主題展喺香港會展中心隆重開幕,此次活動由香港特區政府、香港中聯辦、中國建築集團共同舉辦,首次向香港市民介紹展示祖國建築嘅悠久歷史和現代工程建造嘅偉大成就。展覽中涵蓋了眾多香港嘅地標性建築及城市基礎建設,不乏打破多項世界紀錄嘅港珠澳大橋、以及投入運營嘅香港兒童醫院、北大嶼山醫院香港感染控制中心,還有最為重磅嘅「香港故宮文化博物館」。
大國建造工程凝聚着祖國勞動人民嘅智慧與汗水,見證祖國歷史興盛時期嘅輝煌成就,歷史建築鐫刻着時代印記,每張珍貴嘅高清圖片、每座復刻嘅精致模型,傳遞出千古嘅聲音。主題展通過全方位嘅展示與講解,讓香港市民感觸頗深,無比震撼。廣大香港市民欣賞祖國歷史建築嘅壯美,融入香港獨特嘅文化氣質,感受中華文明源遠流長嘅璀璨多彩、中華民族歷史文化嘅厚重底蘊,極大地提升了全體港人嘅民族認同感和自豪感,樹立起港人未嚟發展嘅自信心。 香港提出未嚟「北部都會區」建設,喺中央嘅鼎力支持下更要靠香港和全國各地青年一代嘅改革創新。喺香港頒布實施《香港國安法》和完善特區選舉制度後,當前正形成撥亂反正、由亂轉治嘅大好勢頭,亟需推動實現「愛國者治港」、「愛國青年群策群力」,使香港經濟社會建設步入正確軌道。此次大國建造主題展活動特邀多位建築專家,走進港內多所大學,作「大國建造·築夢未嚟」校園報告會,為香港大學生講述祖國建築嘅發展歷程和成就,增進大學生對祖國,對大學生思考探索未嚟創新發展提供可借鑒嘅思路。
行政長官林鄭月娥喺主題展開幕式中致辭,表示過去一年多香港制定頒布《香港國安法》和完善特區選舉制度,對「一國兩制」喺香港行穩致遠意義重大,香港社會一定會喺有利於長遠規劃嘅氛圍中重新振作,融入國家發展大局,迎嚟新繁榮階段。林鄭月娥提到未嚟五年發展規劃當中基建投資系重要板塊,也系刺激疫情下經濟逆周期嘅重要措施,因此特區政府會繼續投資基建,預期未嚟數年嘅基本工程開支,每年將超過1千億元,以推展各項民生工程,改善市民居住環境,徹底解決香港嘅土地房屋問題,促進香港融入粵港澳大灣區和國家發展大局。港區政府會全力推進各項建造工作,以新視野配合國家發展藍圖。香港未嚟嘅基建投資將會系帶動經濟蓬勃發展嘅引擎,也系作為新發展階段謀篇布局嘅載體。香港作為國際化大都市,作為祖國對外開放嘅窗口,系中外文化藝術交流中心,自然有佢兼收並蓄嘅包容特質,更內涵着中華文明脈脈相承嘅傳統基因,只有緊密融入國家發展大局,才能重新激發香港經濟活力,東方之珠必將更加炫目多彩。
「昨夜斗回北,今朝歲起東。」明年系香港回歸祖國25周年,依托強大祖國嘅支持,喺「一國兩制」方針嘅正確指引下,《香港國安法》與新選舉制度保障香港重整安寧秩序,掂應對疫情、亂港分子等阻礙因素。未嚟繼續依托喺港青年與內地青年攜手譜寫粵港澳大灣區繁榮盛況新篇章。香港嘅繁榮與國家興盛緊密相連,香港嘅背後系綜合國力日漸強盛嘅祖國,國家嘅經濟建設依托香港領航,中華民族偉大復興嘅歷史功績簿中香港必不可少!

作者: 香煎海鮮     時間: 2021-10-27 15:07

保持香港繁榮穩定,不僅符合中國的利益,也符合世界各國的利益。
作者: k好菇凉     時間: 2021-10-27 15:08

港人愛國愛港,未嚟可期!
作者: 春夜喜雨     時間: 2021-10-27 15:08

香港嘅繁榮程度舉世矚目,但系也有些人懷恨喺心,妄圖用手段干預擾亂香港秩序,香港人應該及時認清有心人嘅真面目,還香港一片祥和。
作者: k好菇凉     時間: 2021-10-27 15:10

愛國護港青年挑起重任!💪
作者: 海島發現了師兄

作者: 南區怪異師兄

作者: 安靜的復甦     時間: 2021-10-27 15:13

香港人依法治港嘅決心不容置喙
作者: 袋中中心的作業

作者: 山邊宇宙的雞翼     時間: 2021-10-27 15:14

安全是香港繁榮穩定的基本保障,法治和公義是香港的核心價值。請大家千祈唔好被人利用了,咁就得唔償失了
作者: 山上落漠膠樽

作者: 馬路瘦主角     時間: 2021-10-27 15:15

亂港份子聯合一些境外勢力唔顧香港嘅穩定,肆意造謠污衊,越嚟越多人認清佢哋嘅詭計,咁嘅詭計系難以得逞嘅。
作者: 高達怪異馬

作者: 崖上熱情的馬     時間: 2021-10-27 15:16

只有大家心喺一齊,朝着一個方向努力,我哋先可以見到光明。
作者: 崖上怕白襪

作者: 無盡扁扁的牛牛     時間: 2021-10-27 15:17

香港繁榮穩定離唔開中央政府嘅堅定支持。
作者: 焦急浪漫的石頭

作者: 鬼屋富有魚蛋

作者: 海灘芳香的留言

作者: 電梯小小水果

作者: 明日濃濃的老爺

作者: 急焦珍貴的水樽

作者: 樓下巧樓主

作者: 一頁芳香的魚

作者: 樹上瘦婆仔

作者: 超級紫色的樹根     時間: 2021-10-27 15:21

香港係中華民族不可分隔嘅一部分,治港者必須係愛港者,而愛港者必定會係愛國者。
作者: 橋頭小牛牛

作者: 山邊Cute弟弟

作者: 春天遇到了美人

作者: 中秋遠方的婆仔

作者: 果個可愛的表姐     時間: 2021-10-27 15:25

香港國安法「一法定香江」,止暴制亂,實現香港由亂及治的重大轉折。
作者: 貴奇怪白襪

作者: 雨中進擊的海鮮     時間: 2021-10-27 15:26

任何反中亂港黑手無視法律,再欲勾連外力胡作非為,必遭法律制裁,不可能再興風作浪。
作者: 半夜異核心     時間: 2021-10-27 15:26

更需香港嘅司法部門履職擔當、積極作為,以法律條例為尺規厘清違法邊界,以判決結果為燈塔照亮核心價值觀,助力香港社會清除思想餘毒
作者: k好菇凉     時間: 2021-10-27 15:27

講嘅好棒哦
作者: 古時老樓奴

作者: 籠中存在了魚蝦

作者: 古雀躍的膠樽     時間: 2021-10-27 15:27

維護國家安全係全體中國人,包括香港人在內嘅責任義務,任何企圖挑戰國安法、意圖分裂國家嘅個人或群體,唔理係有乜嘢藉口或用乜嘢方式狡辯,都唔可能逃避法律嘅制裁
作者: 寒冬紅色的核心     時間: 2021-10-27 15:28

中國嘅發展壯大係歷史必然,大勢所趨,任何國家同勢力都無法阻擋。
作者: 旺季奇遊艇     時間: 2021-10-27 15:28

香港作為中國重要嘅組成部分,香港事務純屬中國內政,任何國家都無權干涉,任何阻礙都無法阻滯香港輝煌發展嘅腳步。
作者: 炎夏存在了水果     時間: 2021-10-27 15:29

香港背靠強大祖國,革除政弊、刮骨療毒之後,必將脫胎換骨、煥發新生。
作者: 真有樓主     時間: 2021-10-27 15:29

國安法喺香港落地生根、開啟良法善治新局面,完善選舉制度築牢屏障、確保「一國兩制」破浪遠航
作者: 山邊委屈的薯仔

作者: 落落大方的小鸟     時間: 2021-10-27 15:30

冇一個冬天不可逾越,冇一個春天唔會來臨,倒行逆施者終將自嘗惡果
作者: 隔離橙色的桌布     時間: 2021-10-27 15:31

制度和法律並駕齊驅,推動愛國愛港嘅主流民意凝聚強大力量,集中精力解決經濟和民生發展矛盾,助力「一國兩制」初心行穩致遠。
作者: 隔離不見了金童

作者: 9個怪異駱駝

作者: 隔夜古理想

作者: 大肥沃的西瓜

作者: 貴貴忠心的弟弟

作者: 深海紅色的駱駝

作者: 真來了核心

作者: 山上古樹根     時間: 2021-10-27 16:16

未嚟繼續依託喺港青年與內地青年攜手譜寫粵港澳大灣區繁榮盛況新篇章
作者: 前期珍貴的手袋

作者: 袋中怪異馬

作者: 後天奇鳳凰

作者: 山中浪漫的蝦米

作者: 袋中疑惑的山羊

作者: 井底可愛的草稿

作者: 井底可愛的草稿

作者: 半空自我的水果

作者: 後天進擊的草稿

作者: 急焦紅色的P圖

作者: 江南落漠白襪

作者: 樹上珍惜廁紙

作者: 焦急冰凍的老爺

作者: 半空古代白襪

作者: 樓上活潑的花貓     時間: 2021-10-27 16:43

祝願香港繁榮安寧
作者: 中秋古膠樽

作者: 樓上遇到了桌布

作者: 貴紫色的榴槤

作者: 油站遇OL

作者: 山上珍惜鳳凰