標題: 世貿閉門會議  傳40成員國拋1600個提問圍攻中國 [打印本頁]

作者: 謝老4發脾4     時間: 2021-10-25 10:16

世界貿易組織(WTO)周四舉行「第8次對中貿易政策審議會議」,美國、歐盟、日本、英國、澳洲和加拿大都參加這場自2018年

世界貿易組織(WTO)周四舉行「第8次對中貿易政策審議會議」,美國、歐盟、日本、英國、澳洲和加拿大都參加這場自2018年以來首次對中貿易政策審查。外媒指多個與會國家將矛頭指向中國,有高達40個國家對中國提出了1,600個問題,撻伐中國以商逼政,霸凌其他成員國。

消息指,在日內瓦舉行的WTO閉門會議,與會國猛轟中國,譴責中國犯下貿易重罪和經濟霸凌,再度凸顯地緣政治裂痕加深,聲稱全球對中國相當不滿。在這場對中國貿易政策的審查會中,美國、歐盟、日本、英國、澳洲和加拿大都參加了,總計有40個WTO成員國對中國拋出合共逾1,600多個書面提問。會議清楚表明了WTO成員國對中國貿易行為不滿,與3年前對中貿易審查時,成員國大都盛讚中國的狀況相比呈天壤之別。

當中,與中國在貿易問題上交惡的澳洲,指摘中國未履行對WTO承諾,還不斷踩全球貿易規則紅線。澳洲駐世貿組織特使指控中國指示進口商拒絕購買某些澳洲產品。

加拿大特使則稱,中國採取經濟脅迫措施阻礙貿易,以應對不同的政治立場。日本則指中國缺乏透明度,並以產能過剩為由,扭曲全球鋼鐵市場。

外媒引述分析指出,WTO最大的錯誤是沒有讓中國早日承擔責任,並給它5年的寬限期,這讓中國鞏固了自己的地位。但隨着這場對中貿易審查會議激烈交鋒,表明中國須要有檢討和改變,以回應其他成員國的質疑。

所以話世界和平係幾咁重要,5年寬限期可以做到幾多野?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20211022/bkn-20211022145102524-1022_00842_001.html
作者: 四樓四仔     時間: 2021-10-25 10:18

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 2021-10-25 10:16 AM 發表
世界貿易組織(WTO)周四舉行「第8次對中貿易政策審議會議」,美國、歐盟、日本、英國、澳洲和加拿大都參加這場自2018年

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20211022/photo/bkn-20211022145102524-1022_00842_001_01b.jpg?20211022180229

世界貿易組織(WTO)周四舉行「第8次對中貿易政策審 ...
比寬限期都叫做錯?
作者: 棧道     時間: 2021-10-25 10:20

成篇提都冇提美國佬
作者: banjo.     時間: 2021-10-25 10:23

傳聞好多都係老作.
作者: 土瓜灣雙刀     時間: 2021-10-25 11:00

無著衫咩~~~ 做咩要閉門
作者: tomlee021239

作者: andonlyu     時間: 2021-10-25 11:28

引用:
原帖由 土瓜灣雙刀 於 2021-10-25 11:00 AM 發表
方便西媒作野.
作者: 凡間疑惑的作業     時間: 2021-10-25 11:29

—定假新聞
作者: andonlyu     時間: 2021-10-25 11:30

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-10-25 11:20 AM 發表
日本則指中國缺乏透明度,並以產能過剩為由,扭曲全球鋼鐵市場?
全球通漲緊喎,日本痴痴地
呢啲話題, 好似犯民係垃圾會, 求其搵啲野Up.
事實係乜,根本唔重要.
作者: 枯燥無味     時間: 2021-10-25 11:31

傅聞
作者: cwilson1     時間: 2021-10-25 11:32

明明制裁係美國攪出黎
而且仲要夾埋去欺壓中國

根本又黎玩集團欺凌!
作者: 泛到無品口自臭     時間: 2021-10-25 11:40

咁有泛統冧棚前拉布嘅感覺嘅?
逐條答佢幾個鐘,然後逐個其他會員國揾番千條畀美英日澳答
一於齊齊問問答答拖佢閉門問答幾年
反正聯合國除咗聽美國嘅指揮棒,從來乜都無做到
作者: u23dom     時間: 2021-10-25 11:45

5年寬限期將給中國打跨烈強的實力, 到時中國吃肉他們這群狗賊只有喝湯的份!
作者: hkc1981     時間: 2021-10-25 12:00

今日蘋果,明日東方,遲早執笠。
低質責記者坐在廁所作新聞,垃圾!
作者: sunday8999     時間: 2021-10-25 12:01

多得海關關長唔少
作者: andysan4     時間: 2021-10-25 12:04

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 2021-10-25 10:16 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20211022/photo/bkn-20211022145102524-1022_00842_001_01b.jpg?20211022180229

世界貿易組織(WTO)周四舉行「第8次對中貿易政策審 ...
邊40國?
作者: SkyBlue2046     時間: 2021-10-25 12:06

使乜講咁撚多吖!有本事咪唔好同中國做貿易囉! 鬼佬都多鳩餘!
作者: yifeifei2     時間: 2021-10-25 12:08

西方民主國家唔係好公開嘅咩?公開會議紀錄,睇吓邊40個代表,問咗邊1600條題目,等全球70億人一齊分享吓囉
作者: 清風水靜     時間: 2021-10-25 12:11

中國淡定就好..........打鐵還要自身硬.........做好中國本身就好........沒什麼可怕....!!
他們就好像八國聯軍侵略中國一樣..........!!

想欺負中國........只要中國堅定向前走........沒有什麼可以阻擋....!!
但語氣上不要犯傻........學學德國默大媽........不是聲大就惡.......實力才是根本...!!
作者: 清風水靜     時間: 2021-10-25 12:14

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-10-25 12:08 PM 發表
西方民主國家唔係好公開嘅咩?公開會議紀錄,睇吓邊40個代表,問咗邊1600條題目,等全球70億人一齊分享吓囉
他們好像瘋狗一樣...........但中國還是面不改容細心去聽......!!
一來看看他們的真面目.........二來看看有什麼新靈感........淡定就好........!!

輸錢的人才會瘋狂亂罵人.........你看贏錢的人多淡定........!!
作者: loubanny     時間: 2021-10-25 12:29

手法同之前垃圾會拉布一 樣!
作者: loginiphone999     時間: 2021-10-25 12:33

我覺得祖國冇乜問題喎!
點解你哋咁多問題㗎?!
依家打電話問功課呀?!
作者: simon_mme     時間: 2021-10-25 12:41

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-10-25 11:28 AM 發表

方便西媒作野.
傳.....西方全部退出聯回國,一定係除非唔係。
作者: 平常的人     時間: 2021-10-25 12:42

係未「死實」國有問題就唔知,中國代表團同楊潔篪一行人係美國屌撚到美國佬甩皮就上哂電視大家都見到,冇得老做❗
作者: 凡間疑惑的作業     時間: 2021-10-25 12:45

真係多謝位天才
作者: yat69     時間: 2021-10-25 12:47

傳,又係傳
作者: eleven1a     時間: 2021-10-25 12:48

又係...傳?美國啲政客,24小時都恐懼中國強大過美國,要聯羣結黨對付中國。生活在「中國」兩個字!
佢契弟英國派艘戰艦山長水遠過嚟中國門口,耀武揚威。跟著要求中國公司過嚟英國投資?呢兩個虛偽國家,真係無恥到極限😎
作者: uturn2     時間: 2021-10-25 12:56

引用:

講千條萬條都係想貿易,交易🐷
作者: L.T.E     時間: 2021-10-25 13:01

垃圾當新聞
作者: YouKnowWho     時間: 2021-10-25 13:04

又傳你老尾係雞
作者: hahawin@     時間: 2021-10-25 13:05

咁似之前啲攬炒派已完嘅. 話事話有啲廚餘想賣去澳加, 佢哋又唔買, 可以出邊投訴?
作者: 天生野生的妹頭     時間: 2021-10-25 13:10

引用:
原帖由 四樓四仔 於 2021-10-25 10:18 AM 發表

比寬限期都叫做錯?
認為有錯,你就拉閘斷交啦,一係你就自己撼頭埋牆。
作者: 香港神龍     時間: 2021-10-25 13:14

有咩好問? 直接唔好同中國做生意啦! on9
作者: sobel123     時間: 2021-10-25 13:28

唔駛慌,做多16000枚核彈對準該40成員國重要設施及地標。得閒就試射洲際導彈由大西北打去南極及大西洋。大航母做夠6條,076做20條,全世界巡航演習 !!
作者: ryokun99     時間: 2021-10-25 13:42

全世界都咁關心、重視中國,簡直就當中國係全球中心啦。中國哩個名真係有道理。
多謝世界各國喞認同,辛苦曬!
作者: eliskw2000     時間: 2021-10-25 13:45

吓? 美國作野禁華為同新疆產品又點計呢?
作者: 义電機     時間: 2021-10-25 13:49

世貿D條文又喺你班白皮朱寫嘅
有問題就在世貿提告啦
唔夠人玩成班傻吓傻吓
作者: fcw99     時間: 2021-10-25 13:50

引用:
原帖由 tomlee021239 於 25-10-2021 11:20 AM 發表
日本則指中國缺乏透明度,並以產能過剩為由,扭曲全球鋼鐵市場?
全球通漲緊喎,日本痴痴地
好多大陸股嘅大股東都係日本
作者: 12345六     時間: 2021-10-25 13:54

請中國人守規矩就是「欺負」中國人。
作者: tinlong22     時間: 2021-10-25 14:01

1600 題, 一於每題用一日時間答佢
睇下邊個死先

作者: videowatcher3     時間: 2021-10-25 14:10

關於這個,在下另帖做了點資料搜集及報導:

「據報導,今次審議其實共有 39 個成員提出 2250 個書面問題:

http://www.mofcom.gov.cn/article/syxwfb/202110/20211003210708.shtml

會議中共有 65 個成員代表發言,有質疑的,亦有讚賞的:

https://news.ezoz.my/2021/10/23/世贸闭门会议-传40成员国抛1600个提问围攻中国/

http://sc.xfafinance.com/html/World/2021/409611.shtml

報導引述會議主席稱:

"成員讚賞中國加入世貿組織以來取得的巨大成就,實現數億人脫離貧困,

在推動全球發展、支持多邊貿易體制和幫助最不發達國家方面作出積極貢獻,

期待中國在全球合作中發揮更大作用。"

http://www.mofcom.gov.cn/article/syxwfb/202110/20211003210708.shtml

詳細會議紀錄未出,有興趣的可以留意這裡:

https://www.wto.org/english/tratop_e/tpr_e/tp_rep_e.htm  」

作者: maygii     時間: 2021-10-25 14:14

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-10-25 01:45 PM 發表
吓? 美國作野禁華為同新疆產品又點計呢?
西人同奴才梅毒上眼睇唔到
作者: loginiphone999     時間: 2021-10-25 14:14

引用:
原帖由 ryokun99 於 2021-10-25 01:42 PM 發表
全世界都咁關心、重視中國,簡直就當中國係全球中心啦。中國哩個名真係有道理。
多謝世界各國喞認同,辛苦曬!
全世界都圍住中國。。。
簡直係宇宙嘅中心㖭。。。
作者: 清風水靜     時間: 2021-10-25 14:15

引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-25 01:54 PM 發表
要中國守規矩.........卻美國自己等西方國家不守規矩..........這不是欺負人嗎.......!!
作者: peter925     時間: 2021-10-25 14:18

引用:
原帖由 loginiphone999 於 2021-10-25 02:14 PM 發表

全世界都圍住中國。。。
簡直係宇宙嘅中心㖭。。。
武俠片常有劇情,下一幕主角一發功,周邊全都倒下,主角繼續獨自上路。
作者: 12345六     時間: 2021-10-25 14:25

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-10-25 02:15 PM 發表

要中國守規矩.........卻美國自己等西方國家不守規矩..........這不是欺負人嗎.......!!
世貿規則上中國守了什麼規矩,
要靠香港走私龍蝦先有得食。
作者: eriealan     時間: 2021-10-25 14:26

引用:

40成員國拋1600個提問圍攻中國
作者: cm923     時間: 2021-10-25 14:26

世貿食屎啦!成日話人權人權!佢地就係最冇人權
作者: 忙着發財     時間: 2021-10-25 14:31

就算係萬個提問都只係關1個字→錢🤑
作者: hingfai709a     時間: 2021-10-25 14:43

新八國聯軍
作者: kelenc     時間: 2021-10-25 14:45

傳......  ...🤣🤣🤣🤣🤣
作者: 痴漢電梯     時間: 2021-10-25 14:48

老尾有40個契弟
作者: AATCF     時間: 2021-10-25 14:49

夠美國用國家安全理由不停搬龍門去美國優先貿易協定?
作者: buomjwit     時間: 2021-10-25 14:51

引用:

傻強:40個少數國家。

哈哈哈哈哈。
作者: sniper1501x     時間: 2021-10-25 15:00

圖片附件: Screenshot_20210625-160322.jpg (2021-10-25 15:00, 201.27 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: AATCF     時間: 2021-10-25 15:07

現在各國骨頭連著肉都在鍋裹誰人可以最終大嬴家就睇下誰人實力,經濟和堅持
作者: Herodanny     時間: 2021-10-25 15:13

話明閉門會議,你點知?鳩up 我都識
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-10-25 15:16

既然對中國不滿,點解仲同中國做貿易
作者: 普陀山     時間: 2021-10-25 15:17

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-10-25 12:14 PM 發表

他們好像瘋狗一樣...........但中國還是面不改容細心去聽......!!
一來看看他們的真面目.........二來看看有什麼新靈感........淡定就好........!!

輸錢的人才會瘋狂亂罵人.........你看贏錢的人多淡定........!!
习总利害
搅到白皮死下死下
作者: 普京大帝     時間: 2021-10-25 15:23

外媒 傳傳傳
作者: 27600455     時間: 2021-10-25 15:24

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-10-25 10:23 AM 發表
傳聞好多都係老作.
作文當新聞
作者: 普京大帝     時間: 2021-10-25 15:25

40國將會受中國制裁, 另外一百五十國是最後受益人,
作者: 前來滴滴羊羊     時間: 2021-10-25 15:36

引用:

老作消息 1600條題目重複又重複 但你耐國家何咩
作者: 清風水靜     時間: 2021-10-25 15:46

引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-25 02:25 PM 發表

世貿規則上中國守了什麼規矩,
要靠香港走私龍蝦先有得食。
澳洲自己生事在先............針對華為公司..........西方國家又勒索又綁架商人子女.....等等...!!
也單方面撕毀一帶一路協議..........澳洲本身沒有合約精神.....!!

同時總理也用宣戰的口氣威脅中國...........!!
作者: WakeUp77     時間: 2021-10-25 15:53

外媒指
作者: 狄克     時間: 2021-10-25 15:56

引用:
原帖由 棧道 於 2021-10-25 10:20 AM 發表
成篇提都冇提美國佬
笑,單係5G國際阻中國發展,及晶片等問題好似中國唔買咁!
作者: kgoal     時間: 2021-10-25 15:58

1600個都知,咁爆住100個黎聽下問左啲乜
作者: upcupcupc     時間: 2021-10-25 16:00

啲輸家都係咁架啦,就好似昨日我食左鋪大三元咁,咪比人鬧爆囉,我都唔知做錯乜,不過就好爽,佢地咪鬧到夠囉。
作者: ryderdralpha     時間: 2021-10-25 16:01

一於中斷同呢40  個成員國往來.
作者: expedia     時間: 2021-10-25 16:03

又係小眾國家
重有160個國家未出聲圍攻美國
作者: manhong1128     時間: 2021-10-25 16:34

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 25-10-2021 10:16 AM 發表

有撚所謂咩,日傳夜傳有咩意思,根本中國理得你大叫大嗌,大吵大鬧
作者: 12345六     時間: 2021-10-25 16:35

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-10-25 03:46 PM 發表

澳洲自己生事在先............針對華為公司..........西方國家又勒索又綁架商人子女.....等等...!!
也單方面撕毀一帶一路協議..........澳洲本身沒有合約精神.....!!

同時總理也用宣戰的口氣威脅中國...........!!
不守規矩的
又再裝被全世界「欺負」的「受害者」就算了。
作者: manhong1128     時間: 2021-10-25 16:38

引用:
原帖由 andonlyu 於 25-10-2021 11:30 AM 發表

呢啲話題, 好似犯民係垃圾會, 求其搵啲野Up.
事實係乜,根本唔重要.
一星期打一次飛機,佢唔打到你打,打到投降為止,可惜事實唔係佢地所預期,香港嘅傳媒借勢見佢地閉門開會就係到斷估無痛苦,最鍾意加句「消息指」「傳」

講真咁多年用呢招報導,唔悶咩?
作者: 快思飛     時間: 2021-10-25 16:41

哂氣,浪費時間,最後咪死死地氣同中國做生意!
作者: 12345六     時間: 2021-10-25 16:43

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-10-25 03:16 PM 發表
既然對中國不滿,點解仲同中國做貿易
正如明知華為無獨立性沒試過反對中國政策(總不可能任何政策都沒意見),
聽中國指揮不受歡迎中國沒有開放市場准入在先,
仲要一哭二鬧三上吊死都要進入別人市場,
不讓進就裝「受害者」「被欺負」的醜劇老把戲。
作者: 白雲2014     時間: 2021-10-25 16:52

40成員國向中國行乞 有什麼分別?👀👁🤪 重耍係咪大種個只✂️

見仁見智
作者: win^_^     時間: 2021-10-25 16:55

慢慢圍啦 祖國好撚驚你地圍攻啊
孟加拉 印尼 印度 埃塞俄比亞 唔會比人圍攻
loser先唔會比人圍攻

作者: 粉紅色炸彈     時間: 2021-10-25 16:56

關長一句話,令主席添煩添亂
作者: 沙漠花花心事

作者: tongtong2047     時間: 2021-10-25 17:01

除口噏當秘笈犯淫毒記技倆!
作者: 急焦正金童     時間: 2021-10-25 17:04

40國拋40條問題比美國就差吾多。讓美國交返晒啲會費先講。利害了美的國,但欠會費。
作者: chilawytk     時間: 2021-10-25 17:06

引用:

退出世貿啦!
有寶呀!
作者: whoamiar     時間: 2021-10-25 17:13

引用:
原帖由 土瓜灣雙刀 於 2021-10-25 11:00 AM 發表
日本仔咁咸濕, 閉門真係要小心D, 男人都俾人搞AR!!
作者: 香港股市向下炒     時間: 2021-10-25 17:16

下次小心
作者: win^_^     時間: 2021-10-25 17:18

慢慢圍啦 祖國好撚驚你地圍攻啊
孟加拉 印尼 印度 埃塞俄比亞 唔會比人圍攻
loser先唔會比人圍攻

作者: 急焦正金童     時間: 2021-10-25 17:20

引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-25 01:54 PM 發表
好似美國甘標心他國CEO甘,系咪叫欺負。,八國聯軍去南海演習系咪叫欺負。中國叫佢地守規矩就叫欺負囉嗰吓。你老美個西口夠大就可含血噴人。
作者: kentwby     時間: 2021-10-25 17:28

傳,外媒指,消息人士稱。。。。。

呢d系新聞咩??
作者: 12345六     時間: 2021-10-25 17:30

引用:
原帖由 急焦正金童 於 2021-10-25 05:20 PM 發表

好似美國甘標心他國CEO甘,系咪叫欺負。,八國聯軍去南海演習系咪叫欺負。中國叫佢地守規矩就叫欺負囉嗰吓。你老美個西口夠大就可含血噴人。
如果不讓華為用美國技術吃美國飯吃美國鍋仲要拉人就是「欺負」中國人,
不讓中國軍隊穿過日本輕津海峽演習也是「欺負」中國對中國「不公平」,
總之中國是自古以來的「受害者」
作者: win^_^     時間: 2021-10-25 17:34

引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-25 05:30 PM 發表

如果不讓華為用美國技術吃美國飯吃美國鍋仲要拉人就是「欺負」中國人,
不讓中國軍隊穿過日本輕津海峽演習也是「欺負」中國對中國「不公平」,
總之中國是自古以來的「受害者」
又要吠又要淆 都唔知你以爲自己贏左d乜
得個嘴炮係無用既 客觀事實係中國崛起
全球第二大經濟體 5-10年内仲會超越尾國
你好眼紅咩 你吹得我地漲咩
作者: launch_date     時間: 2021-10-25 17:39

40個WTO成員國對中國拋出合共逾1,600多個書面提問

1600條提問,點答?

還是又係同一招,呢D係中國內政,攪L掂
作者: 12345六     時間: 2021-10-25 17:43

引用:
原帖由 win^_^ 於 2021-10-25 05:34 PM 發表

全球第二大經濟體 5-10年内仲會超越尾國
只話講句叫中國守規矩,
全球第二大經濟體唔好再裝「受害者」話自己係「發展中國家」,
阻止中國扮「弱者」攞著數就係阻止崛起就是「欺負」中國,
咁你又嬲乜春。
作者: win^_^     時間: 2021-10-25 17:45

引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-25 05:43 PM 發表

只話講句叫中國守規矩,
全球第二大經濟體唔好再裝「受害者」話自己係「發展中國家」,
阻止中國扮「弱者」攞著數就係阻止崛起就是「欺負」中國,
咁你又嬲乜春。
受益人又好 受害人又好 話知你講東講西講叫鷄無人理你
呢種柒頭龜 最緊要你繼續做hater 繼續憎中國  憎先代表我地祖國成功  你好眼紅咩 你吹得我地漲咩
作者: 普通話太難學     時間: 2021-10-25 17:47

眼紅中國的發展。
作者: win^_^     時間: 2021-10-25 17:48

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2021-10-25 05:47 PM 發表
眼紅中國的發展。
上面即刻已經有隻眼紅緊
作者: 來自M78星雲的神     時間: 2021-10-25 17:48

引用:

全球對中國相當不滿

但又不停向中國訂貨??
好奇怪....
作者: win^_^     時間: 2021-10-25 17:50

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2021-10-25 05:48 PM 發表

全球對中國相當不滿

但又不停向中國訂貨??
好奇怪....
畜生係甘 又要吠 又要問主人囖狗糧
作者: 12345六     時間: 2021-10-25 17:50

引用:
原帖由 win^_^ 於 2021-10-25 05:45 PM 發表

受益人又好 受害人又好 話知你講東講西講叫鷄無人理你
呢種柒頭龜 最緊要你繼續做hater 繼續憎中國  憎先代表我地祖國成功  你好眼紅咩 你吹得我地漲咩
咁你又理我。
最後「憎」又變成世界「欺負」中國,
中國又是「受害者」
作者: win^_^     時間: 2021-10-25 17:51

引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-25 05:50 PM 發表

咁你又理我。
中國又是「受害者」
最緊要你繼續做hater 繼續憎中國  憎先代表我地祖國成功  你好眼紅咩 你吹得我地漲咩
作者: win^_^     時間: 2021-10-25 17:51

引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-25 05:50 PM 發表

咁你又理我。
中國又是「受害者」
全球第二大經濟體 5-10年內仲會超越尾國

作者: kamiry     時間: 2021-10-25 17:52

一定係眼紅中國啦