標題: [本港新聞評論] 通關大細超 澳門赴京免隔離 香港入境疫監14日坐餐死 [打印本頁]

作者: 明玉九垂天     時間: 2021-10-22 08:06 PM

澳門應變協調中心今日(22日)公布,澳門接獲內地有關方面通知,當地新冠肺炎疫情已趨平穩,下周日(24日)零時起,將調整澳

澳門應變協調中心今日(22日)公布,澳門接獲內地有關方面通知,當地新冠肺炎疫情已趨平穩,下周日(24日)零時起,將調整澳門入境北京管控措施,自澳門赴京人士自周日起可免隔離入境,且毋須接種新冠疫苗,僅須持有登機前48小時內有效的檢測無染疫證明。
反觀自香港入境澳門人士,則須持7天內鼻咽採樣無染疫報告,並於酒店強制檢疫14天,其後再進行7天居家健康監察,須經歷重重難關。至於兩地疫情方面,澳門早前接連錄得多宗確診病例,須即時預防及詮進行全民檢測,而本港疫情則基本上清零,近日僅錄得1宗源頭不明個案,兩地過關便利程度卻差天共地,港人動彈不得,猶如二等公民。

[1] 香港特首林鄭娥實牙實齒公開口爆講[香港的健康碼係不記名, 無追蹤功能, 要由市民自願申報.] 仆街特首咁講嘢, 係踩中阿爺的紅線.
[2] 陳笑恥上次去深圳開對接會議, 竟然牙撚眨眨向粵省事官員掟出A餐B餐C餐3個通關方案, 一定要粵省事官員3揀1, 粵省事官員當場O晒咀.
[3] 騰雞華一心要搞旅遊氣泡跟新加坡通關, 新加坡依家要跟病毒共存, 騰雞華係想要玩撚死香港.
[4] 譚耀宗身為人大代表, 都唔批准去北京開會, 中央政府已經向全香港人亮出紅燈.
[5] 林鄭娥要去深圳開會, 深圳官員當林鄭娥係鬼見愁, 叫林鄭娥禁足深圳.
[6] 深港第二次對接會議係無限期押後, 要在北京冬奧結束後, 先至再排期.   

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211022/bkn-20211022182709161-1022_00822_001.html
作者: democrazyboy     時間: 2021-10-22 08:15 PM

仲有重要一著,中央唔想依家通關,俾林鄭攞哂光彩,影响特首選舉,更加有著力點俾建制向林鄭施壓

作者: cwilson1     時間: 2021-10-22 08:17 PM

鬼叫把關機場的黃官手指罅疏咩!

放了好多隻英國回流帶病毒者

靠害!
作者: 剎華     時間: 2021-10-22 08:17 PM

親疏有別,鬼叫香港咁多人疏遠中國咩?事出必有因~~~

做麥又開多個PO?回多次?勿怪~~~
作者: ijkn     時間: 2021-10-22 08:23 PM

澳門跟足中央指示落實到位,當然中央放心

但香港就....
作者: democrazyboy     時間: 2021-10-22 08:23 PM

特首選舉完必定通關,即是出年五六月必通關,七一中央代表團必定來港主持新特首就職禮,到時仲係封關就講唔通,未選舉出新特首唔會通關。
作者: Henrywu18     時間: 2021-10-22 08:25 PM

畢如硏究下澳門做到但香港做唔到原因
作者: 人為財S     時間: 2021-10-22 08:26 PM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-10-22 08:17 PM 發表
鬼叫把關機場的黃官手指罅疏咩!

放了好多隻英國回流帶病毒者

靠害!
講起就眼火爆!
作者: loginiphone999     時間: 2021-10-22 08:32 PM

香港已大個仔自立了!
唔駛派人嚟管大公司了!
作者: 明玉九垂天     時間: 2021-10-22 08:33 PM

我八月份返深圳辦事, 要隔離14+7, 大陸的檢疫人員從未問過我在香港有冇打針, 我三月份已打咗兩針, 即係白捱兩針對通關毫無幫助.
作者: chaolininin     時間: 2021-10-22 08:36 PM

澳門因用健康碼。

香港阿娥要自成一格,死都唔跟阿爺,市民被她累死,同時得個講字,講咗要半年才會去做。
作者: testoklee     時間: 2021-10-22 08:37 PM

正確既安排喎
作者: 高大冰凍的世界     時間: 2021-10-22 08:43 PM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-22 08:06 PM 發表
澳門應變協調中心今日(22日)公布,澳門接獲內地有關方面通知,當地新冠肺炎疫情已趨平穩,下周日(24日)零時起,將調整澳

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211022/photo/bkn-20211022182709161-1022_00822_001_01b.jpg?20211022193428

澳門應變協調中心今日(22日)公布,澳門接獲內地有關方面通 ...
大陸聽到香港有免檢
(某外國明星兩次免檢,香港某些運動員也有免檢,懷疑香港人在疫情下死不夠人)
見到這樣環境
仲要叫人通關
係唔係當其他人又盲又聾呀
作者: okla3     時間: 2021-10-22 08:55 PM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-22 08:06 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211022/photo/bkn-20211022182709161-1022_00822_001_01b.jpg?20211022193428

澳門應變協調中心今日(22日)公布,澳門接獲內地有關方面通 ...
林奠無牙力
作者: 屙唔出屎     時間: 2021-10-22 08:58 PM

冇計啦 香港多曱甴嘛 都冇辦法架
作者: fhhfgjhh     時間: 2021-10-22 09:02 PM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 22-10-2021 08:33 PM 發表
我八月份返深圳辦事, 要隔離14+7, 大陸的檢疫人員從未問過我在香港有冇打針, 我三月份已打咗兩針, 即係白捱兩針對通關毫無幫助.  
我諗做未來通關一定要做核酸檢測,所以有無打針都唔會對通關有幫助
作者: sweetandsour     時間: 2021-10-22 09:04 PM

多曱甴,比你入已要还神
作者: stormy10     時間: 2021-10-22 09:04 PM

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2021-10-22 09:02 PM 發表

我諗做未來通關一定要做核酸檢測,所以有無打針都唔會對通關有幫助
過關三針啦。
作者: 波濤性感的羊     時間: 2021-10-22 09:06 PM

活該!
作者: samsampigpig     時間: 2021-10-22 09:09 PM

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-10-22 08:36 PM 發表
澳門因用健康碼。

香港阿娥要自成一格,死都唔跟阿爺,市民被她累死,同時得個講字,講咗要半年才會去做。
澳門用既健康碼 (或稱粵康碼), 其實只限廣東省.
去廣東省以外既省份, 個粵康碼係唔被承認.
曾去過雲南, 成都, 西安等地, 個粵康碼係無用.
結果, 係要用國內既「通訊大數據行程卡」 (或者核酸証明+登記回鄉証).

所以, 唔關乎用唔用健康碼呢回事.
反而係防疫政策上, 澳門盡量跟隨中國內地, 香港就獨立行事.

香港呢兩日又黎一單郵輪...個政府真係玩死自己.
實在唔理解點解仲要批郵輪.
舊年, 日本個單郵輪已經夠驚嚇 (困獸鬥)

作者: richandhealthy     時間: 2021-10-22 09:10 PM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-22 08:33 PM 發表
想問下深圳居家隔離個7日係咪可出街但要自我監控咁解,thanks
作者: 天天奇馬     時間: 2021-10-22 09:12 PM

引用:

人哋澳門聽話跟從大陸嗰套,梗係可以自由出入,香港班狗官就我行我素,睬你大陸都有味,通關簡直諗都唔使諗。
作者: 萬家捉羊羊     時間: 2021-10-22 09:16 PM

算,害人
作者: qqnokia     時間: 2021-10-22 09:20 PM

內地 澳門對待疫情 嚴防死守,,但凡出現一單 即刻封城,過千萬人全城檢測
然後林鄭同佢班靚就懶系上等人咁款,你有你果套,我有我一套,特別行政區丫嘛,梗系要特別D嘎啦
你香港防疫標準不達標,,機場漏洞百出,所有外國使館人員及家屬都可以免隔離入境
易地而處,內地同澳門咁辛苦防疫, 憑乜要俾你班港人來播毒?

作者: Essentials     時間: 2021-10-22 09:26 PM

搞到咁,真係多L謝黃畜同班收外國黑金嘅港奸!
作者: shearerfung     時間: 2021-10-22 09:32 PM

香港黃屍要攬抄,之前天水圍三母女,國泰貴賓室,全部唔打針,當自己中咗,環港遊。國泰個单咳咗成個月,唔睇醫生,週圍播毒!阿爺睇漏咗,放黃屍入嚟,環國遊,仆x!
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2021-10-22 09:34 PM

年年有錢派,緊係做得好啦,香港就仲攬住貪曾
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-10-22 09:39 PM

多得黃人黃官,通關冇期
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-10-22 09:41 PM

引用:
原帖由 ijkn 於 2021-10-22 08:23 PM 發表

但香港就....
同是一國兩制…澳門選擇全民富貴,香港選擇冚家富貴……完
作者: dream_workshop     時間: 2021-10-22 09:43 PM

引用:
原帖由 richandhealthy 於 2021-10-22 09:10 PM 發表

想問下深圳居家隔離個7日係咪可出街但要自我監控咁解,thanks
自我健康管理=容許出街;

居家隔離=不得出街
作者: 大千世界的微粒     時間: 2021-10-22 09:45 PM

澳门本身一直通珠海,大家平等條约,入得去,當然全国通。香港有通深圳吗?
外交免檢,不會是香港特别给外国,中国也會。況且外交是屬於中國,不是香港話事。
問题是香港的風波如何釋中國的懷,放寬你呢?
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2021-10-22 09:49 PM

哈哈 下任凸手上任阿爺即刻通關!!!所以唔好阻住地球轉!!!

唔該借過
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-10-22 09:50 PM

澳門肯做,香港唔肯做
作者: 消失的香蕉     時間: 2021-10-22 09:52 PM

鬼叫商講王亻二多
作者: wsvchuen     時間: 2021-10-22 09:54 PM

繼續豁免外國人打300針都唔會通關
作者: ooxx13     時間: 2021-10-22 09:55 PM

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-10-22 09:09 PM 發表

澳門用既健康碼 (或稱粵康碼), 其實只限廣東省.
去廣東省以外既省份, 個粵康碼係唔被承認.
曾去過雲南, 成都, 西安等地, 個粵康碼係無用.
結果, 係要用國內既「通訊大數據行程卡」 (或者核酸証明+登記回鄉証).

所以, 唔關乎用唔用健康碼呢回事.
反而係防疫政策上, 澳門盡量跟隨中國內地, 香港就獨立行事.

香港呢兩日又黎一單郵輪...個政府真係玩死自己.  ...
我响呢度已經讲过N+1次,吾免隔通关吾係因為疫苗,大陆健康码,而係香港对外把关不严。

呢段时间无事只係好彩,同台灣早期一样~
作者: 假波多     時間: 2021-10-22 10:00 PM

支持香港政府繼續揸流攤
作者: 北區小霸王     時間: 2021-10-22 10:00 PM

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-10-22 08:36 PM 發表
澳門因用健康碼。

之前奶共奶到閪甘,通關跟大陸果套又唔跟,佢究竟玩乜撚嘢
作者: 海灣小小水管     時間: 2021-10-22 10:02 PM

没住址是酒店21日?
作者: h17     時間: 2021-10-22 10:03 PM

擺明就口話撐林鄭,實就理九理,等下届特首人選定咗就開喇,不過打針係對自己好,起碼去外國有d地方打咗針係方便嘅,又不致於白打
作者: wk221ab     時間: 2021-10-22 10:03 PM

唔聽話的腥港
作者: 北區小霸王     時間: 2021-10-22 10:04 PM

引用:
原帖由 ooxx13 於 2021-10-22 09:55 PM 發表

我响呢度已經讲过N+1次,吾免隔通关吾係因為疫苗,大陆健康码,而係香港对外把关不严。

呢段时间无事只係好彩,同台灣早期一样~
點解大陸又唔直接,明確指示林鄭點做
作者: cck27     時間: 2021-10-22 10:09 PM

引用:

點大細超?防疫,澳門跟國內是一條線的,香港就跟英美一條線。這樣
作者: ooxx13     時間: 2021-10-22 10:15 PM

引用:
原帖由 大千世界的微粒 於 2021-10-22 09:45 PM 發表
澳门本身一直通珠海,大家平等條约,入得去,當然全国通。香港有通深圳吗?
外交免檢,不會是香港特别给外国,中国也會。況且外交是屬於中國,不是香港話事。
問题是香港的風波如何釋中國的懷,放寬你呢?
Odd,点解外國嘅外交官入大陆要隔離?
作者: ATA0075     時間: 2021-10-22 10:16 PM

通關咪攪唔死班王!!

作者: Reporterdog     時間: 2021-10-22 10:17 PM

陰乾香港有乜唔好。
作者: 晚膳行動10     時間: 2021-10-22 10:17 PM

香港專搞革命,連同外國勢力侵華,大細超算係咁嫁喇!
作者: 海灘紅色的師兄     時間: 2021-10-22 10:19 PM

基本上唔可能通關,反正大陸唔急。
香港要大量失業,破產,等D人知道通關重要,自願裝安心出行,或政府立法要裝先得。
作者: ooxx13     時間: 2021-10-22 10:20 PM

引用:
原帖由 北區小霸王 於 2021-10-22 10:04 PM 發表

點解大陸又唔直接,明確指示林鄭點做
港人自讲啊,防疫都要教?吾识都可以睇下澳門点做,照住抄都吾识?
作者: ChatLaw     時間: 2021-10-22 10:25 PM

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-22 08:25 PM 發表
畢如硏究下澳門做到但香港做唔到原因
終於有人講出重點..

有D 人仲講特首選舉? on9 到爆
任何特首現階段冇健康碼唔洗唸
如果有健康碼, 黃之峰做特首都比你入
作者: 長江一號888     時間: 2021-10-22 10:29 PM

除掉2百萬隻漢奸就通關!
作者: ooxx13     時間: 2021-10-22 10:29 PM

引用:
原帖由 海灘紅色的師兄 於 2021-10-22 10:19 PM 發表
基本上唔可能通關,反正大陸唔急。
香港要大量失業,破產,等D人知道通關重要,自願裝安心出行,或政府立法要裝先得。
安心出行冇用,吾追蹤得啖笑~靠香港人自觉?

如果真係免隔,香港出咗事,深圳叫香港畀啲同患者有接觸過嘅數據,香港都俾唔出。查吾出就唔知呢類接觸者有冇過咗大陸~
作者: DiDiDum     時間: 2021-10-22 10:30 PM

林鄭自以為是,其實大陸官員根本不放她在眼內。有些香港人又以為自己高人一等,其實在大陸人眼中什麼都不是。
作者: wongtailung     時間: 2021-10-22 10:31 PM

引用:
原帖由 ijkn 於 2021-10-22 08:23 PM 發表

但香港就....
你講出重點👍
作者: Henrywu18     時間: 2021-10-22 10:32 PM

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-10-22 10:25 PM 發表

終於有人講出重點..

有D 人仲講特首選舉? on9 到爆
任何特首現階段冇健康碼唔洗唸
如果有健康碼, 黃之峰做特首都比你入

其實唔係太明,可以詳詳細細?

作者: avman003     時間: 2021-10-22 10:32 PM

引用:
原帖由 剎華 於 2021-10-22 08:17 PM 發表

冤有頭,債有主!
係香港定大陸首先封關唔俾對方入境啊?

所以話香港啲PK狗官害死香港人。
作者: 911usa     時間: 2021-10-22 10:33 PM

引用:
原帖由 海灣小小水管 於 2021-10-22 22:02 發表
没住址是酒店21日?
是的!無家居的是全21日在酒店隔離
作者: rinrinrinrin     時間: 2021-10-22 10:33 PM

引用:

一班廢物
作者: 海灘紅色的師兄     時間: 2021-10-22 10:33 PM

引用:
原帖由 ooxx13 於 2021-10-22 10:29 PM 發表

安心出行冇用,吾追蹤得啖笑~靠香港人自觉?

如果真係免隔,香港出咗事,深圳叫香港畀啲同患者有接觸過嘅數據,香港都俾唔出。查吾出就唔知呢類接觸者有冇過咗大陸~
要全部港人裝安心,而且要有追蹤功能先可以通關。方法有2:
1,政府立法。
2, 大量香港人失業破產,樓市大跌,外資撤離。讓香港人明白通關嘅重要。

我覺得政府唔會立法。
作者: 巴士巨額牛牛     時間: 2021-10-22 10:33 PM

咁撚樣防疫!!阿爺見到都怕撚咗你!香港D濕鳩棺仲未明、玩撚死香港市民!
作者: eliskw2000     時間: 2021-10-22 10:35 PM

香港有無澳門咁聽話? 無就收皮啦。
作者: 剎華     時間: 2021-10-22 10:35 PM

引用:
原帖由 avman003 於 22-10-2021 22:32 發表

冤有頭,債有主!
係香港定大陸首先封關唔俾對方入境啊?

所以話香港啲PK狗官害死香港人。
而家係香港人打香港人!!
作者: ingredient     時間: 2021-10-22 10:37 PM

引用:
原帖由 DiDiDum 於 2021-10-22 10:30 PM 發表
林鄭自以為是,其實大陸官員根本不放她在眼內。有些香港人又以為自己高人一等,其實在大陸人眼中什麼都不是。
連香港人都睇唔起佢,大陸啲官員又點會尊重佢呢。
同大陸通關其實係玩死自己,澳門就係一個版。

香港最好出路係同少個案地區通關,例如澳洲,新西蘭,台灣。
作者: NeScAfE_G

作者: slk2xx     時間: 2021-10-22 10:38 PM

淨係講一樣嘢人哋
澳門用健康碼可以追蹤個人行動軌跡,
林鄭政府好多黃人話私隱問題唔用,仲用緊纸仔
中國政府點會比香港人入去唔使隔離
作者: lobstersoup     時間: 2021-10-22 10:39 PM

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-10-22 08:23 PM 發表
特首選舉完必定通關,即是出年五六月必通關,七一中央代表團必定來港主持新特首就職禮,到時仲係封關就講唔通,未選舉出新特首唔會通關。
如果林鄭連任呢?係咪要等到2027年再下一屇特首先開得?
作者: ChatLaw     時間: 2021-10-22 10:40 PM

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-22 10:32 PM 發表

其實唔係太明,可以詳詳細細?
大陸同澳門都有健康碼

而2 地既健康碼係用電話公司信號跟踪去向

唔似安心出行係自己scan 而且只係save 係自己電話到
所以大陸根本唔需要入餐廳既時候scan barcode 因為電話已經trace 到

亦係點解大陸可以比澳門人去因為係防疫上trace and track 係同一方法

你估下香港而家既政治環境夠唔夠膽提依個方案  
作者: 911usa     時間: 2021-10-22 10:42 PM

引用:
原帖由 巴士巨額牛牛 於 2021-10-22 22:33 發表
咁撚樣防疫!!阿爺見到都怕撚咗你!香港D濕鳩棺仲未明、玩撚死香港市民!
班鳩官可能大部分吾上內地旅遊或吾需要探親,所以呢D咪事不關己,關人卵事心態
作者: 禮服蒙面俠BB     時間: 2021-10-22 10:43 PM

淨係妮歌潔曼同埋七人欖球兩單嘢,班狗官處理成咁又唔問責,一pat屎💩咁,呀爺点会冒呢個險放班港人上去,況且健康碼班鳩官處理到拖泥帶水,又咁又咁,通关有排啦,班垃圾官員通姦就有!😡
作者: 暴徒黑衣人     時間: 2021-10-22 10:43 PM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-22 08:33 PM 發表
去驗吓仲有冇"擴睇",有嘅話都叫做保護咗你半年!So 咗!
作者: Henrywu18     時間: 2021-10-22 10:48 PM

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-10-22 10:40 PM 發表

大陸同澳門都有健康碼

而2 地既健康碼係用電話公司信號跟踪去向

唔似安心出行係自己scan 而且只係save 係自己電話到
所以大陸根本唔需要入餐廳既時候scan barcode 因為電話已經trace 到

亦係點解大陸可以比澳門人去因為係防疫上trace and track 係同一方法

你估下香港而家既政治環境夠唔夠膽提依個方案  :smile_ ...

無啦啦講痴𡶶,點知你講咩?完全無關

作者: stormy10     時間: 2021-10-22 10:49 PM

無聊
作者: hoyh     時間: 2021-10-22 10:50 PM

引用:

藍嘅成日話黃嘅去移民只係做二等公民
黃嘅一樣話藍嘅死喺度一樣做二等公民
作者: 明玉九垂天     時間: 2021-10-22 10:51 PM

引用:
原帖由 richandhealthy 於 2021-10-22 09:10 PM 發表

7日監測係可以周圍走.
返到深圳屋企第2日及第7日, 有街道辦的人來到樓下, 叫我落樓在街上做檢測.
作者: 哪singh     時間: 2021-10-22 10:53 PM

因為港腥麻能煩,部分hongkonger 影衰港人害能到港人
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2021-10-22 10:53 PM

引用:

香港政府啲官員眼界奇高,大格局地看著遠處的一粒芝麻,而將眼前的大西瓜視若無睹,寧願面向歐美,而不屑於靠攏內地,渾渾噩噩又挨到換屆時。
作者: ET0804     時間: 2021-10-22 10:55 PM

吾使甘紧张通关,澳门先行先试,之後比较下
作者: tailo88     時間: 2021-10-22 10:56 PM

引用:

佢老味, 玩野
作者: ie7     時間: 2021-10-22 10:56 PM

引用:
原帖由 DiDiDum 於 2021-10-22 10:30 PM 發表
師兄真系大膽,井蛙國人本身最忌比人話一無是處,但又不思進取,最好方法就系割席,證明自己吾系中國人
作者: 核心失控的鼓手     時間: 2021-10-22 10:57 PM

作者: 歡哥gogo     時間: 2021-10-22 10:58 PM

香港人話要獨立麻, 咁咪俾你獨囉
作者: 米當股神係廢人     時間: 2021-10-22 10:59 PM

引用:

多謝D曱甴啦!
作者: 瑪卡     時間: 2021-10-22 11:00 PM

傷講淫癈棺有冇檢討下自己?🤔🤔
作者: you2B     時間: 2021-10-22 11:01 PM

引用:
因為打針唔代表你不會中招,打針只是讓人中了減少嚴重個案,打針其實就是一種安慰劑,全球的磚家都不敢講出事實,甚至打過針還能讓帶毒者隱藏更深,有好多輸入個案都係打完二針。
作者: 波夢傳奇     時間: 2021-10-22 11:05 PM

呀爺好明顯未嬲完
作者: 後天紅色的羊     時間: 2021-10-22 11:05 PM

引用:
原帖由 剎華 於 2021-10-22 08:17 PM 發表

食得鹹魚抵得渴,沈默的香港人唔趕走黃C唔洗旨意有得通關,大家一起努力啦
作者: 落漠大灰狼     時間: 2021-10-22 11:06 PM

引用:
澳門因用健康碼。

澳門只有5拾幾萬人囗, 全民檢測都做過幾次, (做ㄧ次, 三日完成} 反觀香港, 做全民檢測, 中央都出動人手幫香港, 但结果怎樣?? 中央對香港有信心嗎?? 班攬炒嘅人玩繄香港. 最後會玩死自己. 而家係大陸封你香港關. 
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2021-10-22 11:08 PM

澳門近期進行咗兩次全民檢測,

第一次好多蝦碌,

第二次十分暢順,

但總算係三日之內完成了。
作者: keke009     時間: 2021-10-22 11:10 PM

引用:
原帖由 you2B 於 2021-10-22 11:01 PM 發表

因為打針唔代表你不會中招,打針只是讓人中了減少嚴重個案,打針其實就是一種安慰劑,全球的磚家都不敢講出事實,甚至打過針還能讓帶毒者隱藏更深,有好多輸入個案都係打完二針。
係, 打左針係保護自己, 中招都無咁重症, 可能連病徵都無, 公共醫療負擔減輕, 但就危害身邊既人都唔知.
作者: suzume     時間: 2021-10-22 11:11 PM

鬼叫未清哂黃咩
作者: 海灣小小水管     時間: 2021-10-22 11:12 PM

引用:
原帖由 911usa 於 2021-10-22 10:33 PM 發表

是的!無家居的是全21日在酒店隔離
咁隔离期間如遇到帶嘅錢超出預期唔夠.又無朋友幇點算?佢21洒店好像海鮮價沒定的
作者: photoman     時間: 2021-10-22 11:12 PM

澳門一個中左,2日就做完全民檢測,香港一個中左。。。要查幾代都未必斷到。。。

同一班人,今日話大細超,到時又話有漏洞。。。根本係佢哋講晒!
作者: tcfalcon     時間: 2021-10-22 11:12 PM

睇得唔做得
好打得自己攞嚟賤
作者: 911usa     時間: 2021-10-22 11:15 PM

引用:
原帖由 海灣小小水管 於 2021-10-22 23:12 發表

咁隔离期間如遇到帶嘅錢超出預期唔夠.又無朋友幇點算?佢21洒店好像海鮮價沒定的
你可放心,入住前先比哂14日房費及餐費按金!例如房費¥300/一日,¥
作者: 中午污濁的樓主     時間: 2021-10-22 11:18 PM

作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2021-10-22 11:18 PM

引用:
原帖由 NeScAfE_G 於 2021-10-22 10:37 PM 發表
睇澳門就知 我認為係大陸故意玩9香港班官  一路都冇打算通關 但又要管死香港
香港人只可以自救 同外國通關唯一出路
香港人選擇與病毒共存了?

唔病發唔死就係囉。

作者: 911usa     時間: 2021-10-22 11:18 PM

引用:
原帖由 海灣小小水管 於 2021-10-22 23:12 發表

入住前先比哂房費+餐費錢!¥5000以上,間間吾同價!最後隔離完出店時多除少補
作者: 唔買就要打能死     時間: 2021-10-22 11:22 PM

香港政府入面,黃狗陽奉陰違,每個細節都以分化内地同香港既思維出發,而藍絲高管呢,就只係識多做多錯少做少錯唔做唔錯,側側博又一day最緊要準時出糧,以爲北京甘on9會比你班港賊昆到? 香港人你地要玩野吖嘛? 慢慢玩,呢世都唔通比你地入來中國内地,仲成日吠話大陸無左香港唔得呢d甘荒謬無恥既人渣説話吖嘛? 慢慢吠,呢世都唔通比你地入來中國内地睇下邊個唔得囖!
作者: 古小富豪     時間: 2021-10-22 11:22 PM

引用:

成班庸官🤦🏻‍♂️
作者: mimi_cc     時間: 2021-10-22 11:22 PM

咁鬼叫人地澳門人合作
唔會下下乜都呀支呀左咩
而家香港安心出行攪左成年
D人都寧願寫紙仔
咁無得好講啦😏😏😏