標題: 龍蝦危害國家安全 [打印本頁]

作者: allen89     時間: 2021-10-21 22:29

海關新一姐上場,即把龍蝦走私牽扯至国家安全。恕草民愚昧,未聞澳洲龍蝦有乙型鏈球菌,應該不會吃死中国人吧?若說国家限制入口澳洲龍蝦是基於政治考慮,豈不是承認違反世貿規定,陷我国於不義兼且傷害中澳人民感情嗎?

澳洲龍蝦大量透過本港走私回內地,若沒有需求又怎能成事?明知澳洲和国家過不去,中国人還是繼續大口大口的咀嚼澳洲龍蝦,實在不要臉!有辱国家之餘,按一姐說法,更會危害囯家安全!應該全部拉去打靶!

更離譜的是,剛卸任的海關一哥鄧sir被揭發今年3月與一眾官商參加了一場違反限聚令兼有強姦案發生的晚宴,據網上流傳的收費表,每位$3380的食材包括澳洲野生花龍蝦刺身!!如果屬實,海關首長、入境處長和保安局副局長豈不是也參與了危害国家安全的圖謀?龍蝦真恐怖!
作者: isvh5     時間: 2021-10-22 08:17

重點係走私, 唔係龍蝦 
作者: 半空熱情的腰部     時間: 2021-10-22 08:31

引用:
原帖由 allen89 於 2021-10-21 10:29 PM 發表
海關新一姐上場,即把龍蝦走私牽扯至国家安全。恕草民愚昧,未聞澳洲龍蝦有乙型鏈球菌,應該不會吃死中国人吧?若說国家限制入口澳洲龍蝦是基於政治考慮,豈不是承認違反世貿規定,陷我国於不義兼且傷害中澳人民感情嗎?

澳洲龍蝦大量透過本港走私回內地,若沒有需求又怎能成事?明知澳洲和国家過不去,中国人還是繼續大口大口的咀嚼澳洲龍蝦,實在不要臉!有辱国家之餘,按一姐說法,更會危害囯家安全!應該全部拉去打靶! ...
呆仔你走私嗎,好驚呀,就嚟拉到你的,洗定八月十五啦
作者: 2015627     時間: 2021-10-22 14:05

引用:
原帖由 allen89 於 2021-10-21 10:29 PM 發表

澳洲龍蝦大量透過本港走私回內地,若沒有需求又怎能成事?明知澳洲和国家過不去,中国人還是繼續大口大口的咀嚼澳洲龍蝦,實在不要臉!有辱国家之餘,按一姐說法,更會危害囯家安全!應該全部拉去打靶! ...
似足个19才子点解讲粗口都要拉
作者: wskwan     時間: 2021-10-22 14:15

引用:

好心你啦,腦筋唔得就返去學多啲書啦
作者: 貓男     時間: 2021-10-22 16:01

引用:
原帖由 allen89 於 2021-10-21 22:29 發表

重點係走私,龍蝦唔龍蝦同安全無關。
去偷嘢,無論你偷粒糖定偷軍火,
犯嘅罪都係偷嘢。
偷乜不過係用嚟考慮量刑。
睇嚟樓主好驚咁喎!
身有屎?
作者: 伍皓昌     時間: 2021-10-22 16:09

引用:

關長有講明, 走私龍蝦, 是破壞中國對澳州入口禁令

中國制裁澳州, 是中國打老美隻狗, 是中美搏奕其中一招
中美搏奕, 是涉及中國發展及前途, 唔係國家安全係乜野?

無視國家利益既香港, 從立國安法一刻開始, 已不容許存在
我非常高興, 女關長是第一個高官,大大聲聲咁講, 香港既政策, 要以國家利益為先, 國家安全為先

我唔會期望, 無家無國既西狗腦殘, 會認同我既講法, 我可以話: 忍得就留, 唔忍得就走,
..........................
補充, 唔好講咩世貿規定, 而家係對國運有關既中美搏奕, 老美制裁華為, 任意加關稅, 唔通又符合世質規定? 多九餘

作者: SOMA1963     時間: 2021-10-22 17:02

樓主無知識係唔緊要, 最緊要係知自己講乜.

嘅然你都唔肯定"應該不會吃死中國人吧?", 咁你點講落去.
作者: 神經箭     時間: 2021-10-22 19:40

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-10-22 16:09 發表

我非常高興, 女關長是第一個高官,大大聲聲咁講, 香港既政策, 要以國家利益為先, 國家安全為先

我唔會期望, 無家無國既西狗腦殘, 會認同我既講法, ...
一針见血,鏗鏘有声。
谢谢分享!
作者: 狂輸     時間: 2021-10-23 15:39

走私龍蝦?貿易制裁?
又一個以為自己好「秋」得嘅無腦女高官。
禁龍蝦擺明違反貿易協定,
做都搵哂藉口話你有蟲有農藥啦﹗
自己開埋口話貿易制裁?
俾哂證據俾澳洲投訴仲自以為是。
港共高官果真沒有最荒唐。
作者: rambotam2008     時間: 2021-10-23 15:58

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-23 03:39 PM 發表
走私龍蝦?貿易制裁?
自己開埋口話貿易制裁?
係你先至夠膽講貿易制裁 澳洲貿易制裁中國 你又唔敢出聲 華為做乜要拆曬 有啲乜嘢問題 有漏洞 漏洞喺邊度 漏洞就係畀美國先進 原來做西方嘅狗 都要扮講道理 不過輸到連車尾燈都冇得睇
作者: kit05hk     時間: 2021-10-23 16:15

引用:
原帖由 isvh5 於 2021-10-22 08:17 AM 發表
重點係走私, 唔係龍蝦 
其實國家宜家同罪犯國打貿易戰,香港也不應該俾龍蝦入境。
作者: 狂輸     時間: 2021-10-23 18:20

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-23 03:58 PM 發表

係你先至夠膽講貿易制裁 澳洲貿易制裁中國 你又唔敢出聲 華為做乜要拆曬 有啲乜嘢問題 有漏洞 漏洞喺邊度 漏洞就係畀美國先進 原來做西方嘅狗 都要扮講道理 不過輸到連車尾燈都冇得睇
澳洲貿易制裁中國?
澳洲咁守法點會咁做。
中國人當然希望中國強大,
但好似美國咁霸道得罪哂D盟友,
相信亦唔係中國應該發展方向囉﹗
作者: 樓上中心的山羊     時間: 2021-10-23 18:24

連曱甴都可以危害國家安全,更何況係澳龍?

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-10-23 18:24, 258.79 KB) / 該附件被下載次數 13

作者: 路過的人_甲     時間: 2021-10-23 18:43

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-23 06:20 PM 發表

澳洲貿易制裁中國?
澳洲咁守法點會咁做。
盟友明知美帝霸道又如何,又可以點呢?

唔用美元咩,唔講英文咩,唔俾美國駐軍咩,吹咩。
美國吹雞要玩中國,
嗎又係乖乖做跟尾狗。

全世界都知美帝濫炸伊拉克,咁又可以點姐。

作者: rambotam2008     時間: 2021-10-23 18:55

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-23 06:20 PM 發表

澳洲貿易制裁中國?
澳洲咁守法點會咁做。
你問我澳洲點解咁樣做 我嘅答案係澳洲白痴 得罪貿易夥伴最大買家 你估真係冇咗佢唔得 你講貿易協議公平交易 我就問你華為犯咗啲乜嘢公平交易 唯一原因 就係華為冇後門 不符合美國嘅要求 如果你攞公平交易做原則 中國就應該要抵制澳洲 唔係以為中國唔識得還手
作者: heyworld     時間: 2021-10-23 19:56

引用:
原帖由 isvh5 於 2021-10-22 08:17 AM 發表
重點係走私, 唔係龍蝦 
同意!
此外,走私貨會否帶來各種病毒(包括新冠病毒?),危害人民及國家安全???!!!
作者: kit05hk     時間: 2021-10-23 21:04

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-23 06:55 PM 發表

你問我澳洲點解咁樣做 我嘅答案係澳洲白痴 得罪貿易夥伴最大買家 你估真係冇咗佢唔得 你講貿易協議公平交易 我就問你華為犯咗啲乜嘢公平交易 唯一原因 就係華為冇後門 不符合美國嘅要求 如果你攞公平交易做原則 中國就應該要抵制澳洲 唔係以為中國唔識得還手
全世界最大的貿易夥伴都是中國,所以全世界也不應該和中國作對。
作者: 狂輸     時間: 2021-10-24 10:30

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-23 06:55 PM 發表

唔係唔抵制得,
抵制係要師出有名,
好似話因為反傾銷、有蟲害等等,
唔係咁戇𨳊講埋係貿易限制報復囉﹗
不過我諗你戰狼上身應該唔明點解﹗
作者: rambotam2008     時間: 2021-10-24 10:49

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 10:30 AM 發表

唔係唔抵制得,
抵制係要師出有名,
你啲雙重標準出曬嚟啦 戰狼 咁澳洲點解抵制華為呀 唔係唔抵得 不過都要有原因㗎 你講個原因出嚟囉 原因就係華為比美國更加先進 如果澳洲咁樣講係唔得嘅 香港馬拉松電話號碼咁冇辦法唯有接受 但係澳洲都唔敢講 即係冇原因抵制 既然人哋唔守規矩 點解要求中國守規矩
作者: rambotam2008     時間: 2021-10-24 10:52

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 10:30 AM 發表

唔係唔抵制得,
抵制係要師出有名,
澳洲抵制華為 有啲乜嘢原因 冇原因 所以中國抵制返澳洲 亦都唔需要有原因 你唔好雙重標準 中國係最守規矩 但係當其他國家唔尊重規矩嘅時候 亦都唔需要對佢遵守任何規矩 唔夠人講就戰狼上身 美國立國咁多年 得十幾年冇打仗 呢啲就真係戰狼上身呀 不過只係打啲冇牙嘅 真係有大殺傷力嘅 得把死人口
作者: 狂輸     時間: 2021-10-24 10:54

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 10:49 AM 發表

你啲雙重標準出曬嚟啦 戰狼 咁澳洲點解抵制華為呀 唔係唔抵得 不過都要有原因㗎 你講個原因出嚟囉 原因就係華為比美國更加先進 如果澳洲咁樣講係唔得嘅 香港馬拉松電話號碼咁冇辦法唯有接受 但係澳洲都唔敢講 即係冇原因抵制 既然人哋唔守規矩 點解要求中國守規矩
華為?
華為係同伊朗有生意來往,
犯咗美國法例所以被制裁,
即係有人犯咗國安法,
你照樣可以制裁,
總之就係要師出有名。
算啦﹗我諗你唔可能明我想講乜。
正等於好多基層唔識點樣可以買到Bitcoin同埋Bitcoin到底有乜用。
作者: rambotam2008     時間: 2021-10-24 10:58

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 10:54 AM 發表

華為?
華為係同伊朗有生意來往,
犯咗美國法例所以被制裁,
即係有人犯咗國安法,
你照樣可以制裁,
總之就係要師出有名。
算啦﹗我諗你唔可能明我想講乜。
正等於好多基層唔識點樣可以買到Bitcoin同埋Bitcoin到底有乜用。
你病好未呀 我就當華為同伊朗有生意 同澳洲有乜關係 美國嘅國安法幾時管到中國嘅外交 貿易 如果用你呢個講法 就更加要抵制澳洲啦 中國同美國打緊貿易戰呀懵炳
作者: 狂輸     時間: 2021-10-24 11:01

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 10:52 AM 發表

澳洲抵制華為 有啲乜嘢原因 冇原因 所以中國抵制返澳洲 亦都唔需要有原因 你唔好雙重標準 中國係最守規矩 但係當其他國家唔尊重規矩嘅時候 亦都唔需要對佢遵守任何規矩 唔夠人講就戰狼上身 美國立國咁多年 得十幾年冇打仗 呢啲就真係戰狼上身呀 不過只係打啲冇牙嘅 真係有大殺傷力嘅 得把死人口
最後解釋多次,
抵制當然係一種必要手段,
但一定要師出有名,
好似美國以尋找大殺傷力武器而出征,
中國貿易限制其實亦師出有名,
好似以反傾銷、蟲害等為名。
用意就係避免澳洲向國際貿易組織投訴,
但最新上場嘅忠廢女關長戰狼上身唔經大腦就亂UP,
搞到中國申請加入其他貿易組織受阻。
所以到底你明唔明我講乜?
作者: 狂輸     時間: 2021-10-24 11:03

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 10:58 AM 發表

你病好未呀 我就當華為同伊朗有生意 同澳洲有乜關係 美國嘅國安法幾時管到中國嘅外交 貿易 如果用你呢個講法 就更加要抵制澳洲啦 中國同美國打緊貿易戰呀懵炳
我病好未?懵炳?果然係戰狼
嘿﹗既然你咁自以為是,
你繼續活係你自己嘅世界啦﹗
我就廢事對牛彈琴啦﹗

作者: 彭斯     時間: 2021-10-24 11:16

引用:

澳洲龍蝦涉國家安全,柒姐你唔禁止澳洲龍蝦入口香港,你唔夠愛國播?我睇柒姐你都喺唔夠班,只喺打扮工出份粮果種班次。
作者: rambotam2008     時間: 2021-10-24 11:41

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 11:01 AM 發表

最後解釋多次,
抵制當然係一種必要手段,
但一定要師出有名,
好似美國以尋找大殺傷力武器而出征,
中國貿易限制其實亦師出有名,
好似以反傾銷、蟲害等為名。
用意就係避免澳洲向國際貿易組織投訴,
但最新上場嘅忠廢女關長戰狼上身唔經大腦就亂UP,
搞到中國申請加入其他貿易組織受阻。
所以到底你明唔明我講乜?
重覆你係雙重標準 澳洲抵制華為 出師有名嗎 咁中國抵制澳洲龍蝦 你認為有需要嗎 中國抵制澳洲龍蝦你認為出師有名 咁中國抵制佢嘅煤炭 鐵礦石 牛肉 其他貨品 你認為真係出師有名 根本就係貿易對抗 你抵制我 我自然 抵制你 事實上澳洲親美國 舉世皆知 要打貿易戰咪一齊打囉
作者: rambotam2008     時間: 2021-10-24 11:43

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 11:03 AM 發表

我病好未?懵炳?果然係戰狼
嘿﹗既然你咁自以為是,
你繼續活係你自己嘅世界啦﹗
我就廢事對牛彈琴啦﹗
我問你嘅嘢完全唔答我唔到 喺度廢話 我同你講美國國安法 跟中國同澳洲嘅貿易有乜關係 你就發爛渣 究竟邊個係亂噏無謂 唔係對正個話題
作者: 狂輸     時間: 2021-10-24 11:43

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 11:41 AM 發表

重覆你係雙重標準 澳洲抵制華為 出師有名嗎 咁中國抵制澳洲龍蝦 你認為有需要嗎 中國抵制澳洲龍蝦你認為出師有名 咁中國抵制佢嘅煤炭 鐵礦石 牛肉 其他貨品 你認為真係出師有名 根本就係貿易對抗 你抵制我 我自然 抵制你 事實上澳洲親美國 舉世皆知 要打貿易戰咪一齊打囉
果然係對牛彈琴,
原來你真係唔知我噏乜﹗

作者: 狂輸     時間: 2021-10-24 11:49

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 11:43 AM 發表

我問你嘅嘢完全唔答我唔到 喺度廢話 我同你講美國國安法 跟中國同澳洲嘅貿易有乜關係 你就發爛渣 究竟邊個係亂噏無謂 唔係對正個話題
我咁叫發爛渣?
你出口鬧人咁叫咩?
算罷啦你﹗
反正戰狼根本唔會聽人講,
總之你同陳百祥一樣至叻啦﹗
作者: rambotam2008     時間: 2021-10-24 11:54

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 11:49 AM 發表

我咁叫發爛渣?
你出口鬧人咁叫咩?
算罷啦你﹗
反正戰狼根本唔會聽人講,
總之你同陳百祥一樣至叻啦﹗
開口埋口叫人戰狼 唔係發爛渣係乜 只針對中國 澳洲嘅貿易講 唔睇澳洲點樣對中國 雙重標準 唔係唔知你講乜 係你對國家太苛刻 對澳洲太寬鬆
作者: rambotam2008     時間: 2021-10-24 11:55

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 11:43 AM 發表

果然係對牛彈琴,
原來你真係唔知我噏乜﹗
佢正話題嚟講 唔好講戰狼 你話對牛彈琴 但係你對中國同澳洲嘅態度 已經係完全偏頗 澳洲做就冇問題 中國做就好唔啱
作者: 香港殺牠死     時間: 2021-10-24 12:10

香港d黃色儍蝦仲危害國家安全啦
作者: 狂輸     時間: 2021-10-24 12:36

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 11:54 AM 發表

開口埋口叫人戰狼 唔係發爛渣係乜 只針對中國 澳洲嘅貿易講 唔睇澳洲點樣對中國 雙重標準 唔係唔知你講乜 係你對國家太苛刻 對澳洲太寬鬆
戰狼係發爛渣?
吳京咪日日俾人鬧?
仲有澳洲只係以安全理由唔用華為設備,
並無限制國貨入口,
澳洲只係華為同調查新冠得罪中國。
客觀上並無做錯,
所以中國要報仇先要師出有名,
所以停啦,因為你根本唔知我噏乜﹗
作者: 狂輸     時間: 2021-10-24 12:38

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 11:55 AM 發表

佢正話題嚟講 唔好講戰狼 你話對牛彈琴 但係你對中國同澳洲嘅態度 已經係完全偏頗 澳洲做就冇問題 中國做就好唔啱
我幾時有話中國唔啱呢?
我由頭到尾到係話女關長唔用腦害到中國咋喎﹗
相反中國以反傾銷同蟲害去限制澳洲入口係師出有名喎﹗
我由頭到尾只係話女關長做錯。
算啦﹗唔明就算啦戰牛﹗
作者: lewark     時間: 2021-10-24 12:49

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 12:38 PM 發表

我幾時有話中國唔啱呢?
算啦﹗唔明就算啦戰牛﹗
女關長講錯咩野?
作者: rambotam2008     時間: 2021-10-24 12:59

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 12:36 PM 發表

戰狼係發爛渣?
吳京咪日日俾人鬧?
仲有澳洲只係以安全理由唔用華為設備,
並無限制國貨入口,
澳洲只係華為同調查新冠得罪中國。
客觀上並無做錯,
所以中國要報仇先要師出有名,
所以停啦,因為你根本唔知我噏乜﹗
你認為澳洲冇錯 就係你偏頗嘅意見 成日講公正嘅程序 講唔出華為有啲乜嘢問題 新冠疫情就更加好笑 世衛都去咗中國喇 點解唔叫佢去美國呢 呢啲行為絕對針對國家 對華為嘅不公平貿易 中國唔可以退返澳洲不公平貿易 雙重標準 至於你同我講戰狼 唔驚套戲係廣中國人響海外 仍然戰鬥到底咁保護中國人及當地人 對抗外國人 對抗外國人嘅時候 就係戰狼 你講我而家做緊嘅嘢係戰狼 你誇獎我定係貶低戰狼呀
作者: rambotam2008     時間: 2021-10-24 13:26

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 12:38 PM 發表

我幾時有話中國唔啱呢?
算啦﹗唔明就算啦戰牛﹗
女班長講嘢冇錯 講出事實 中國係抵制緊澳洲 中國政府都未出聲話佢錯 你出聲 香港官員如果係錯 必定係由中央指出嚟 唔講出嚟 即係佢講嘅係事實
作者: 狂輸     時間: 2021-10-24 13:33

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 01:26 PM 發表

女班長講嘢冇錯 講出事實 中國係抵制緊澳洲 中國政府都未出聲話佢錯 你出聲 香港官員如果係錯 必定係由中央指出嚟 唔講出嚟 即係佢講嘅係事實
算啦﹗
其實你真係唔明我講乜﹗
若果人民日報話女關長錯呢?
咁你會唔會改變睇法呢?
作者: rambotam2008     時間: 2021-10-24 14:21

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 01:33 PM 發表

算啦﹗
其實你真係唔明我講乜﹗
若果人民日報話女關長錯呢?
咁你會唔會改變睇法呢?
如果人民日報講 或者中央直接講 佢當然會係講錯 但係亦都直接變咗中央抵制其他澳洲貨品係錯 咁你話會唔會 因為中央而家做緊嘅嘢 唔單止係龍蝦 幾乎所有澳洲嘅貨品 都有原因唔畀佢入口 如果你咁講都唔係抵制 只係你不合時宜
作者: 狂輸     時間: 2021-10-24 14:27

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 02:21 PM 發表

如果人民日報講 或者中央直接講 佢當然會係講錯 但係亦都直接變咗中央抵制其他澳洲貨品係錯 咁你話會唔會 因為中央而家做緊嘅嘢 唔單止係龍蝦 幾乎所有澳洲嘅貨品 都有原因唔畀佢入口 如果你咁講都唔係抵制 只係你不合時宜
唉﹗一早咪講咗囉﹗
可以抵制,
但係要搵藉口,
好似美國出兵一樣要搵藉口,
唔可以直接話抵制以免俾人捉痛腳,
但女關長唔經大腦亂噏咪有機俾人囉﹗
由頭到尾就係話女關長,
你係要話我唔贊成抵制。
作者: rambotam2008     時間: 2021-10-24 15:09

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 02:27 PM 發表

唉﹗一早咪講咗囉﹗
可以抵制,
但係要搵藉口,
好似美國出兵一樣要搵藉口,
唔可以直接話抵制以免俾人捉痛腳,
但女關長唔經大腦亂噏咪有機俾人囉﹗
由頭到尾就係話女關長,
你係要話我唔贊成抵制。
我都一早同你講咗 中國抵制澳洲 係還擊 係你聽唔入耳 唔通煤炭又有問題 木材有問題 牛肉有問題 龍蝦有問題 鐵礦石都要去第二度買 呢啲都仲唔係抵制 只不過同澳洲做緊同一樣嘅嘢 係你認為澳洲咁做就得 呀爺咁做就唔應該 係咪呀
作者: 狂輸     時間: 2021-10-26 01:26

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30239473

That's the reason. Bull.

作者: 笑看流浪英犬     時間: 2021-10-26 02:20

引用:

龙虾 会沾染 澳洲病毒
澳洲现在也是大爆发
当然会危害 香港与大陆的 安全
作者: 笑看流浪英犬     時間: 2021-10-26 02:21

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-10-22 04:09 PM 發表

我唔會期望, 無家無國既西狗腦殘, 會認同我既講法, ...
X2
作者: 笑看流浪英犬     時間: 2021-10-26 02:23

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-23 03:39 PM 發表
走私龍蝦?貿易制裁?
自己開埋口話貿易制裁?
澳洲先对中国贸易搞保护
对中国投资限制

中国只是 后手反制!!