標題: 熱點追蹤|渣馬若變「政治騷」 賽會必難辭其咎 [打印本頁]

作者: Henrywu18     時間: 2021-10-21 16:45

倘若當日的馬拉松被少數亂港分子騎劫,演變成一場公然的「政治騷」,那麼比賽籌委會就必須為自己的縱容負上不可推卸的責任。
而相關涉嫌違法行動已不單停留在「嘴巴說說」的層面。有「黃店」老闆聞風而動,19日(周二)下午立即在該店的facebook發布所謂「渣馬服飾推介」廣告,推銷分店和網店發售的運動衣,以及售價25元、印有「香港加油」藝術字的燙章,若顧客能出示參加了渣馬的證明,更可免費獲得。該人同時在其個人facebook發出貼文,聲稱要「渣馬」跑手穿同一服裝:「如有需要可把戰衣帶來,如能出示參賽者證件,可免費獲贈『香港』及『加油』各一,數量有三千」,又指「到時一齊撞下衫」和「終點見」,甚至聲稱「無報名都可以去終點打吓卡」,欲煽動別有用心的人在終點附近非法聚集。

倘若當日的馬拉松被少數亂港分子騎劫,演變成一場公然的「政治騷」,那麼比賽籌委會就必須為自己的縱容,負上不可推卸的責任。

新聞來源連結:
https://www.dotdotnews.com/a/202110/21/AP617116bce4b08e6c88a85d07.html

作者: 香港雞蟲     時間: 2021-10-21 16:47

馬拉松有機會被消失
作者: 台灣小榴槤     時間: 2021-10-21 17:08

主辨方會犯國安法
作者: Henrywu18     時間: 2021-10-21 17:11

引用:
原帖由 台灣小榴槤 於 2021-10-21 05:08 PM 發表
主辨方會犯國安法

渣打銀行

作者: 半空大蝦蟆     時間: 2021-10-21 17:15

渣馬今次好明顯被擺上台

好明顯俾有心人變左做政治鬥爭
作者: 一家團聚     時間: 2021-10-21 17:16

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-21 04:45 PM 發表
倘若當日的馬拉松被少數亂港分子騎劫,演變成一場公然的「政治騷」,那麼比賽籌委會就必須為自己的縱容負上不可推卸的責任。
而相關涉嫌違法行動已不單停留在「嘴巴說說」的層面。有「黃店」老闆聞風而動,19日(周二)下午立即在該店的facebook發布所謂「渣馬服飾推介」廣告,推銷分店和網店發售的運動衣,以及售價25元、印有「香港加油」藝術字的燙章,若顧客能出示參加了渣馬的證明,更可免費獲得。該人同時在其 ...
「香港加油」有乜問題?
作者: Anunnaki     時間: 2021-10-21 17:19

有「黃店」老闆聞風而動,

係咪應該重點去查下呢間野先呢?
作者: 豆腐魚腩     時間: 2021-10-21 17:23

天團成日叫香港加油
作者: Henrywu18     時間: 2021-10-21 17:27

引用:
原帖由 半空大蝦蟆 於 2021-10-21 05:15 PM 發表
渣馬今次好明顯被擺上台

睇左內容先啦!係有人想借機搞事

主辨方無措施控制好違法行為

作者: leshui     時間: 2021-10-21 17:28

最好全部出來,希望今次可以一網打盡
作者: 直線國國王     時間: 2021-10-21 17:30

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 05:16 PM 發表

「香港加油」有乜問題?
看事情脉络。阿妈揸把刀係厨房切菜无问题;匪徒揸把刀係银行打劫有问题。

如果智力不足以判断什么时候有/无问题,建议不要揸刀就一定无问题。
作者: 一名業餘足球員     時間: 2021-10-21 17:30

印香港封論區加油,得唔得呢?
作者: 一家團聚     時間: 2021-10-21 17:30

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-21 05:27 PM 發表

Del
作者: 幪面超人     時間: 2021-10-21 17:32

應該公布定,邊個著呢類衫就拉邊個,立即唔使跑。
作者: 33Chris     時間: 2021-10-21 17:32

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-21 05:27 PM 發表

之前嗰日個籌委會主席走出嚟大大聲講話"香港加油"冇問題, 係導致今次事件嘅主要因素。個籌委會主席本身係咪特登咁講就唔知喇。
作者: 一家團聚     時間: 2021-10-21 17:34

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-10-21 05:30 PM 發表

看事情脉络。阿妈揸把刀係厨房切菜无问题;匪徒揸把刀係银行打劫有问题。

如果智力不足以判断什么时候有/无问题,建议不要揸刀就一定无问题。
即係不如禁止生產「刀」??

見解果然不是一般!

作者: 一家團聚     時間: 2021-10-21 17:35

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-10-21 05:32 PM 發表
應該公布定,邊個著呢類衫就拉邊個,立即唔使跑。
著「香港加油」衣服都要拉????

作者: Henrywu18     時間: 2021-10-21 17:38

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 05:16 PM 發表

「香港加油」有乜問題?

犯唔犯法是基於有咩意圖?留意下法官的判詞

唔想被誤會或招惹不必要庥煩,有些事不去做是為自已好的,希望你有所領悟

作者: superhenry2004     時間: 2021-10-21 17:41

小黃人最鍾捉字虱,
趷高條尾就知佢想疴屎,疴之前就要做嘢啦。
所有跑手已登記配號,怕佢條毛。
無號布就塔返去警署慢慢玩。

我好L中意香港,DKLM
作者: Henrywu18     時間: 2021-10-21 17:41

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-10-21 05:32 PM 發表

之前嗰日個籌委會主席走出嚟大大聲講話"香港加油"冇問題, 係導致今次事件嘅主要因素。個籌委會主席本身係咪特登咁講就唔知喇。

比黃人搞而家知驚出來補救

作者: 一家團聚     時間: 2021-10-21 17:45

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-21 05:38 PM 發表

犯唔犯法是基於有咩意圖?留意下法官的判詞
唔想被誤會或招惹不必要庥煩,有些事不去做是為自已好的,希望你有所領悟
我絕對唔驚,如果真係連住件印有「香港加油」既衫,都要又拉又鎖既話,你早就俾人拉左啦!
作者: superhenry2004     時間: 2021-10-21 17:48

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-10-21 05:32 PM 發表

好多口號都未必直接犯法,但其實亦有其他方法應對。

我覺得唔會太多人玩,因為所有跑手巳實名登記,全部可追查,黑記惟恐天下不亂。
作者: keigohgoh     時間: 2021-10-21 17:50

引用:

「香港加油」有乜問題?
好有問題,加油做乜撚嘢唔該講清楚!!
作者: 33Chris     時間: 2021-10-21 17:50

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-21 05:41 PM 發表

比黃人搞而家知驚出來補救
我唔知條友係真係白痴定係特登 ,佢之前講到明"香港加油"無問題, 根本係等同於叫啲黃人去咁樣做。

佢跟住話如果係"光時"就唔關賽會事, 如果標語內容係唔關賽會事, 咁點解"香港加油"又關佢事,佢要特別去"認證"呢?

作者: Henrywu18     時間: 2021-10-21 17:54

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 05:45 PM 發表

我絕對唔驚,如果真係連住件印有「香港加油」既衫,都要又拉又鎖既話,你早就俾人拉左啦!

我無話你要驚,只簡單解釋犯法係判決咩意圖。

另外網上鼓吹他人犯法都犯等同罪行

作者: 33Chris     時間: 2021-10-21 17:55

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 05:45 PM 發表

唔知㗎 ,不過記得初選之前,陳文敏戴耀廷咪又係信誓旦旦話見唔到有違法個喎。 71恐襲刺警事件發生之後 ,大把人又係嘈嘈閉話"認為"悼念,感激冇違法㗎喎,港大學生會真係信咗佢走去悼念恐怖分子 ,結果咪仆曬街囉。

班黃狗係要唔信邪嘅,祝大家好運囉。學某條仆街話齋,最緊要身體健康, 唔係點承擔法律後果?

作者: Henrywu18     時間: 2021-10-21 18:00

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-10-21 05:50 PM 發表

我唔知條友係真係白痴定係特登 ,佢之前講到明"香港加油"無問題, 根本係等同於叫啲黃人去咁樣做。

佢跟住話如果係"光時"就唔關賽會事, 如果標語內容係唔關賽會時, 咁點解"香港加油"又關佢事,佢要特別去"認證"呢?

渣打銀行主辨方點會無責任,佢唔做好措施就庥煩上身,民陣話遊行暴亂無責任,傻的嗎

作者: 武德鼎     時間: 2021-10-21 18:00

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-21 05:11 PM 發表

渣打銀行
田徑總會
作者: Henrywu18     時間: 2021-10-21 18:02

引用:
原帖由 武德鼎 於 2021-10-21 06:00 PM 發表

田徑總會

多謝補充

作者: 一家團聚     時間: 2021-10-21 18:16

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-21 05:54 PM 發表

我無話你要驚,只簡單解釋犯法係判決咩意圖。
另外網上鼓吹他人犯法都犯等同罪行
哈哈!鼓吹別人著印有「香港加油」衣服原來係犯法!

我睇嚟你先係犯左香港國安法個位,你先要小心、你先要考慮一下如何向法官解釋!
作者: Henrywu18     時間: 2021-10-21 18:20

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 06:16 PM 發表

哈哈!鼓吹別人著印有「香港加油」衣服原來係犯法!

我睇嚟你先係犯左香港國安法個位,你先要小心、你先要考慮一下如何向法官解釋!

唔知邊個係度鼓吹呀!我帖文內容無寫過,你有無呢?

作者: 一家團聚     時間: 2021-10-21 18:21

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-21 06:20 PM 發表

唔知邊個係度鼓吹呀!我帖文內容無寫過,你有無呢?
咁請問我鼓吹乜嘢???鼓吹「香港加油」????

作者: Henrywu18     時間: 2021-10-21 18:25

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 06:21 PM 發表

咁請問我鼓吹乜嘢???鼓吹「香港加油」????

"我無話你要驚,只簡單解釋犯法係判決咩意圖。

另外網上鼓吹他人犯法都犯等同罪行"

我無指明邊個,你自已認為呢?

作者: 山邊怪樓奴     時間: 2021-10-21 18:33

醒少少啦
難得香港係疫情後第一個大型活動
咁樣俾政治騎劫邊個著數自己諗啦
作者: 一家團聚     時間: 2021-10-21 18:36

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-21 06:25 PM 發表

"我無話你要驚,只簡單解釋犯法係判決咩意圖。
另外網上鼓吹他人犯法都犯等同罪行"
我無指明邊個,你自已認為呢?
又再一次令我笑死,我都話;「香港加油」四個字犯左乜野法???我又犯左乜野法????

作者: superhenry2004     時間: 2021-10-21 18:48

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-10-21 05:50 PM 發表

佢跟住話如果係"光時"就唔關賽會事, 如果標語內容係唔關賽會事, 咁點解"香港加油"又關佢事,佢要特別去"認證"呢?
我都覺得條友連應對傳媒能力都無。
作者: 恐怖炸雞     時間: 2021-10-21 18:54

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2021-10-21 06:48 PM 發表

佢已經講到好得體
而家好明顯係俾少部份人刻意政治化件事
跑步活動變政治事件邊個最開心我諗心水清少少既都知
作者: 樓上中心的山羊     時間: 2021-10-21 18:57

引用:

「香港加油」有乜問題?
黃畜班扑街講「香港加油」仲難聽過粗口
作者: Henrywu18     時間: 2021-10-21 18:59

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2021-10-21 06:48 PM 發表

"曾在店鋪擺放民主女神的Chickeeduck老闆周小龍隨後宣布,會向跑手送贈示威者經常展示的「香港加油」藝術字體燙章,又呼籲眾人「終點見」,似欲煽動大批市民穿上同一服裝集結表達政治訴求,"
黃人馬上搞野
作者: 半空大蝦蟆     時間: 2021-10-21 19:01

引用:
原帖由 樓上中心的山羊 於 2021-10-21 06:57 PM 發表

黃畜班扑街講「香港加油」仲難聽過粗口
香港加油本身冇問題
黃藍人都講過
係有一班友夾硬要政治上腦姐
乜野都拉去黃藍損失既一定係香港經濟
作者: superhenry2004     時間: 2021-10-21 19:06

引用:
原帖由 恐怖炸雞 於 2021-10-21 06:54 PM 發表

佢已經講到好得體
今次跑步全部實名登記,離遠就見到你個號布,可以慢慢跟查,應該唔會好似黑記所想。

唔係跑步,而穿加油服裝,以違反限聚令,位位$5000
作者: 直線國國王     時間: 2021-10-21 19:07

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 05:34 PM 發表

見解果然不是一般!

如果要禁产刀,是匪徒之过;如果不能叫香港加油,是黑暴之过。
作者: superhenry2004     時間: 2021-10-21 19:10

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-21 06:59 PM 發表

"曾在店鋪擺放民主女神的Chickeeduck老闆周小龍隨後宣布,會向跑手送贈示威者經常展示的「香港加油」藝術字體燙章,又呼籲眾人「終點見」,似欲煽動大批市民穿上同一服裝集結表達政治訴求,"
黃人馬上搞野
有煽動嫌疑,警方應會跟進。

如果有傻仔送頭,就違反限聚令,位位$5000
作者: 一家團聚     時間: 2021-10-21 19:12

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-10-21 07:07 PM 發表

如果要禁产刀,是匪徒之过;如果不能叫香港加油,是黑暴之过。
果然係非一般嘅邏輯!

作者: 江門古天樂     時間: 2021-10-21 19:12

等左咁耐先有得跑
好心唔好為左d唔關事既野嗌交啦好麻
作者: 33Chris     時間: 2021-10-21 19:18

引用:
原帖由 恐怖炸雞 於 2021-10-21 06:54 PM 發表

佢已經講到好得體
條友咁講肯定係公關災難就真啦, 佢講得"光時"唔關賽會事,就應該講所有標語嘅內容都唔關賽會事,唔會評論。而家佢就係好似特別去認證咗香港加油係冇問題咁,啲黃絲曱甴仲唔即刻嚟料咩。
作者: superhenry2004     時間: 2021-10-21 19:27

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-10-21 07:18 PM 發表

條友咁講肯定係公關災難就真啦, 佢講得"光時"唔關賽會事,就應該講所有標語嘅內容都唔關賽會事,唔會評論。而家佢就係好似特別去認證咗香港加油係冇問題咁,啲黃絲曱甴仲唔即刻嚟料咩。
http://news.now.com/home/local/player?newsId=453977

【Now新聞台】渣打香港馬拉松籌備委員會重申,嚴正要求跑手星期日參與賽事,需絕對守法。

籌備委員會說,星期一傳媒發布會之訊息,令部份傳媒及公眾人士誤會,感到抱歉。嚴正澄清要求跑手參與賽事時需絕對守法。

香港田徑總會強調運動不應該加入,政治元素或口號,如大會發現賽事當日,有任何違法或大會規則的情況,將拒絕有關人士參加活動,並按需要要求執法部門介入,並強烈譴責任何人利用渣馬作為宣揚,及鼓吹政治訊息的平台。

👆要補鑊
作者: 找不到用戶

作者: Suprira     時間: 2021-10-21 20:07

引用:
原帖由 半空大蝦蟆 於 2021-10-21 05:15 PM 發表
渣馬今次好明顯被擺上台

我都覺而家搞活動真係唔容易
作者: seikohk     時間: 2021-10-21 20:14

叫停或統一服裝囉
作者: fishfishyue     時間: 2021-10-21 20:33

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2021-10-21 07:27 PM 發表

http://news.now.com/home/local/player?newsId=453977

【Now新聞台】渣打香港馬拉松籌備委員會重申,嚴正要求跑手星期日參與賽事,需絕對守法。

籌備委員會說,星期一傳媒發布會之訊息,令部份傳媒及公眾人士誤會,感到抱歉。嚴正澄清要求跑手參與賽事時需絕對守法。

香港田徑總會強調運動不應該加入,政治元素或口號,如大會發現賽事當日,有任何違法或大會規 ...
咁咪好囉講得清清楚楚
作者: imissyousomuch     時間: 2021-10-22 08:59

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-21 05:11 PM 發表

渣打銀行
香港田徑總會先係搞手
作者: imissyousomuch     時間: 2021-10-22 09:00

引用:
渣馬今次好明顯被擺上台

係班黃曱死心不息
作者: Henrywu18     時間: 2021-10-22 09:03

引用:
原帖由 imissyousomuch 於 2021-10-22 08:59 AM 發表

香港田徑總會先係搞手
渣打銀行田總合辦
作者: 陳滔滔     時間: 2021-10-22 14:23

其實政府只要大會在參賽者的號碼布印上大大個中國國旗及香港區旗,這樣就可以化解d昆蟲類嘅小動作。而且係田徑總會有份攪,政府大條道理可以要佢哋印。
作者: potatoeshead     時間: 2021-10-23 11:15

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-10-21 05:30 PM 發表

同意
作者: 巴士深情的樓盤     時間: 2021-10-24 11:52

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 05:34 PM 發表

見解果然不是一般!

為免後患,即係你剦咗,咁咪以後冇出產廢物的道理一樣囉!
作者: louis1024     時間: 2021-10-24 23:50

引用:

「香港加油」有乜問題?
其實問得出有冇問題既人唔該自己問下自己先

打個比喻, 一個犯人被法官當場判終身監禁,佢當場同法官講"祝你升官發財,屋企人平平安安呀"

另一邊,個法官過年拜年,長輩又同佢講"祝你升官發財,屋企人平平安安呀"

請問以上兩個情況是否一樣,當事人又有否口不對心呢?

所以話你地可以強詞奪理,但有常識或者正常判斷能力既人都唔會相信你地

係我眼裡面,香港加油真係冇問題,但係比你地用來號集或者藉此另人聯想到一D事,就有問題

所以問題唔係件T印左D咩,而係件T有咩用途,如果件T印左我係香港毒瘤,我相信都係會有問題
作者: 百厭超人     時間: 2021-10-25 10:08

引用:

「香港加油」有乜問題?
出至正常人把口就冇問題,出至一班黃人曱甴把口就肯定有問題!!點解?咪因為係你哋班黃人曱甴自己申請自戴標籤囉!
作者: 隔夜水龍頭     時間: 2021-10-25 13:29

應該要有黑名單  重犯以後唔准跑
作者: 隔夜水龍頭     時間: 2021-10-25 13:30

捉為大黃人無恥塵先  再掃黃食店  再清黃