標題: [本港新聞評論] 渣打馬拉松|恐現集體服裝「抗爭」 店鋪贈「香港加油」燙畫 [打印本頁]

作者: john_john_138     時間: 2021-10-21 08:27 AM

有人疑欲在周日舉行的渣打馬拉松發動集體穿「香港加油」服裝「抗爭」,議員呼籲大會主動禁止相關人士參賽!渣馬籌委會主席高威林日前表示「不限制服飾

有號碼有樣,有人拍照,可記下所有黄人,正。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1764993/即時-港聞-渣打馬拉松-恐現集體服裝-抗爭-店鋪贈-香港加油-燙畫
作者: au_c_h     時間: 2021-10-21 08:30 AM

下年唔批佢搞, 差不多每年都有意外同死人, 停一停都好

作者: 幸福北極熊     時間: 2021-10-21 08:36 AM

今鋪撐周生

記得唔好遮面,方便國安影相存檔
作者: simonfdf     時間: 2021-10-21 08:42 AM

黃人請多多參加
作者: 鑊鑊甘     時間: 2021-10-21 08:43 AM

引用:
原帖由 幸福北極熊 於 2021-10-21 08:36 AM 發表
今鋪撐周生

喺呢個時刻仍要做呢d事嘅人,明顯係有好強嘅港毒念頭,至少唔可以俾佢哋踏足內地啦,呢d人一定會傳毒
作者: xshellsolong     時間: 2021-10-21 08:46 AM

引用:
原帖由 幸福北極熊 於 2021-10-21 08:36 AM 發表
今鋪撐周生

摭面都無用, 有晶片, 號碼布等,
我都想睇有幾多黃屍咁有抗爭精神,
影到相已經唔係存檔咁簡單, 即時開file做野都得.

另外, 呢篇文好明顯又係黃毒文宣, 提醒D黃人可以玩野.
到時睇到有幾多傻仔會跟住做
作者: stevenhendry     時間: 2021-10-21 09:10 AM

引用:
原帖由 john_john_138 於 2021-10-21 08:27 AM 發表
有人疑欲在周日舉行的渣打馬拉松發動集體穿「香港加油」服裝「抗爭」,議員呼籲大會主動禁止相關人士參賽!渣馬籌委會主席高威林日前表示「不限制服飾

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/96793f4025e47e675fe3966936f7b446/stheadline/inewsmedia/20211021/_2021102107034737490.jpg
如果我係政府,會寫大banner
香港加油,同黑暴割𥱊,專注跑步,等啲反對者谷住道氣變晒政府支持者
作者: john_john_138     時間: 2021-10-21 09:11 AM

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2021-10-21 09:10 AM 發表

香港加油,同黑暴割𥱊,專注跑步,等啲反對者谷住道氣變晒政府支持者
good idea wor
作者: andysan4     時間: 2021-10-21 09:11 AM

危害國家安全
下年唔批咪得
作者: chatjai     時間: 2021-10-21 09:19 AM

大會講明呢啲係警方嘅事,睇吓邊個衝出嚟送頭。
作者: longgun67     時間: 2021-10-21 09:23 AM

著住件衫就當抗爭
黃人精神勝利飛機大法又進一步了
作者: 007star     時間: 2021-10-21 09:23 AM

引用:
原帖由 chatjai 於 2021-10-21 09:19 AM 發表
大會講明呢啲係警方嘅事,睇吓邊個衝出嚟送頭。
police is waiting
作者: 阿乜水     時間: 2021-10-21 09:34 AM

話左係差人既事, 咁就響起步點擺站. 住何人著果D 衫或者掛章就請埋一邊慢慢登記, 玩到其他差不多跑完先放出去繼續.
作者: chargeurs     時間: 2021-10-21 09:37 AM

著住件衫就當抗爭
作者: winghc04     時間: 2021-10-21 10:14 AM

黃屍最鐘意衝出來柒
作者: 果個大大名車     時間: 2021-10-21 10:17 AM

試下又玩野羅,以後起跑前先要所有跑手唱國歌!以後號碼布上必需有中國國旗圖案
作者: andysan4     時間: 2021-10-21 10:18 AM

邊個着住就搭邊個
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2021-10-21 10:19 AM

玩制服。
作者: Chobis     時間: 2021-10-21 10:24 AM

都好,一次過識別一班曱甴
作者: lung_block     時間: 2021-10-21 10:42 AM

引用:
原帖由 阿乜水 於 2021-10-21 09:34 AM 發表
話左係差人既事, 咁就響起步點擺站. 住何人著果D 衫或者掛章就請埋一邊慢慢登記, 玩到其他差不多跑完先放出去繼續.
跟手搵兩架警車在隔離條路,一路廣播國安法.暴動,非法集結等條文及近期黑暴判刑等案件..

等班人一路跑一路心驚驚..去到終點再搭晒番警署落口供...
作者: 台灣小榴槤     時間: 2021-10-21 10:45 AM

國安應該立即拉人
作者: 綠腳趾     時間: 2021-10-21 10:47 AM

正喎,好耐無影曱甴相,又有機會影佢地大頭放去大陸報寸網
作者: triumphal_ark     時間: 2021-10-21 10:49 AM

有號碼、有樣、有身分證號碼
全部交國安處理
作者: 0987654     時間: 2021-10-21 10:59 AM

政府反而應該多用香港加油呢四個字,你越避忌班曱甴越要用,我係政府就拍條宣傳片由局長司長特首齊齊出嚟講香港加油講一次唔夠要講夠十次,你哋班黃絲曱甴再講香港加油咪同政府口徑一致囉
作者: 0987654     時間: 2021-10-21 10:59 AM

引用:
原帖由 chargeurs 於 2021-10-21 09:37 AM 發表
著住件衫就當抗爭
曱甴當自己贏左㗎啦~係咪好荒謬呢~
作者: HKusers     時間: 2021-10-21 11:17 AM

仲好 最怕曱甴不現身 混在香港市民中
作者: lttsang888     時間: 2021-10-21 11:45 AM

不如扮曱甴一隻隻欄好過啦。
作者: ansonkpl     時間: 2021-10-21 11:50 AM

有撚用咩,著件衫就話抗爭,咁仲使流血革命嘅

同集體係酒家食飯,吹下水就革命成功一鳩樣囉

作者: liuche01     時間: 2021-10-21 12:26 PM

報名費收多5佰, 由大會印制T恤短褲, 指定服裝
作者: 阿爾拔     時間: 2021-10-21 01:06 PM

著件衫就當抗爭,黃人係阿Q個孫:戇QQ!
作者: 半空大蝦蟆     時間: 2021-10-21 01:15 PM

香港加油4隻字好正中性咋喎......
作者: 青瓜俠     時間: 2021-10-21 01:22 PM

再唔係香港加KY囉... 
作者: 理+誠     時間: 2021-10-21 01:24 PM

算喇!黃族搞小動作無可避免㗎嘞。
而單純「香港加油」亦唔算犯法,亂打壓只會畀人大興民字獄、以言入罪嘅感覺。
作者: 半空大蝦蟆     時間: 2021-10-21 02:05 PM

引用:
原帖由 liuche01 於 2021-10-21 12:26 PM 發表
報名費收多5佰, 由大會印制T恤短褲, 指定服裝
其實有人cosplay跑
都係特色黎
之前都有人扮斯巴達人跑
作者: 都没有     時間: 2021-10-21 02:09 PM

周生高招,之後會唔會去803基金攞獎金?
作者: Anunnaki     時間: 2021-10-21 02:12 PM

貪少少便宜玩死自己大賽又開始了,嘩!免費燙畫啊!
作者: 人之初大大     時間: 2021-10-21 02:14 PM

引用:
原帖由 john_john_138 於 2021-10-21 08:27 AM 發表

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/96793f4025e47e675fe3966936f7b446/stheadline/inewsmedia/20211021/_2021102107034737490.jpg
影晒慢慢查
作者: dsq222     時間: 2021-10-21 02:16 PM

比佢哋著,佢哋覺得著咗就等如坑爭咗就由佢哋囉
作者: 和平白鴿     時間: 2021-10-21 02:33 PM

引用:
原帖由 理+誠 於 2021-10-21 01:24 PM 發表
算喇!黃族搞小動作無可避免㗎嘞。
而單純「香港加油」亦唔算犯法,亂打壓只會畀人大興民字獄、以言入罪嘅感覺。
單純「香港加油」真的冇問題
我叫「旺角加油」/「上水加油」都冇問題吧
作者: sam0010     時間: 2021-10-21 02:35 PM

幾時先肯拉周小龍呢條百佳, 一早話左唔清埋呢班搞小動作的曱甴都唔會有真正安寧
作者: 星升升     時間: 2021-10-21 02:36 PM

咁鍾意加油,點解唔去油站打工
作者: 生果金     時間: 2021-10-21 02:41 PM

黃畜曱甴除咗做小學雞嘢仲有乜嘢做吖!
🪳
作者: liuche01     時間: 2021-10-21 02:43 PM

引用:
原帖由 半空大蝦蟆 於 2021-10-21 02:05 PM 發表

其實有人cosplay跑
都係特色黎
之前都有人扮斯巴達人跑
想出位的,可以任何時候著任何衫通街跑, 唔好騎劫體育活動, 唔中意遵守主辦方規則可以唔報名、唔參加
作者: charlir2005     時間: 2021-10-21 02:46 PM

前幾日聽呢個高威林講野已經覺得佢係隱性曱甴

作者: 光棍man     時間: 2021-10-21 02:49 PM

渣馬可能比周小鴨玩L死
作者: 一家團聚     時間: 2021-10-21 03:04 PM

引用:

「香港加油」四個字,橫睇掂睇都係正面用語。

穿著背後印有「香港加油」的衣服,如果咁都話有問題既,提出嚟既應該攞去打靶!
作者: 一家團聚     時間: 2021-10-21 03:05 PM

引用:
原帖由 和平白鴿 於 2021-10-21 02:33 PM 發表

單純「香港加油」真的冇問題
我叫「旺角加油」/「上水加油」都冇問題吧
我想問有乜問題?
作者: 一家團聚     時間: 2021-10-21 03:05 PM

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-10-21 02:14 PM 發表

影晒慢慢查
查乜???「香港加油」都唔得??????
作者: DARKSILVER     時間: 2021-10-21 03:06 PM

引用:

支持唔好限制!仲要高清拍底所有參賽者先可以!方便以後跟進!
作者: 一家團聚     時間: 2021-10-21 03:07 PM

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2021-10-21 10:49 AM 發表
有號碼、有樣、有身分證號碼
全部交國安處理
「香港加油」四個字有乜問題
作者: 柒柒柒個陸     時間: 2021-10-21 03:07 PM

引用:
原帖由 果個大大名車 於 2021-10-21 10:17 AM 發表
試下又玩野羅,以後起跑前先要所有跑手唱國歌!以後號碼布上必需有中國國旗圖案
奏國歌 升國旗 睇下敢唔敢唔肅立?
作者: DARKSILVER     時間: 2021-10-21 03:07 PM

引用:

渣馬呢招叫做,引蛇入洞,一網打盡?
作者: 大雀躍的作業     時間: 2021-10-21 03:08 PM

全場自動人面識別錄影,慢慢計數。
可能越查越多關聯
作者: 麻醉     時間: 2021-10-21 03:11 PM

印香港人加油都唔得?犯咗乜嘢法?學校比賽都印學校名咁又犯法?
作者: ie7     時間: 2021-10-21 03:11 PM

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-10-21 11:50 AM 發表
有撚用咩,著件衫就話抗爭,咁仲使流血革命嘅

同集體係酒家食飯,吹下水就革命成功一鳩樣囉
甘無膽又怕死既井蛙國人,吾系甘又可以點呢,吾通集體對住北京方向打飛機咩
作者: 消失的香蕉     時間: 2021-10-21 03:12 PM

引用:
原帖由 simonfdf 於 2021-10-21 08:42 AM 發表
黃人請多多參加
記得要大方同有胆量唔好遮面..正明無錯
作者: lukmichmich     時間: 2021-10-21 03:14 PM

渣馬無本事管制, 已後取消馬拉松賽事囉.
作者: 我係Miss大佬     時間: 2021-10-21 03:18 PM

即時捉去分屍餵魚
作者: happy_gunner     時間: 2021-10-21 03:24 PM

引用:

其實香港好多人都係小學雞,唔畀人利用至奇
作者: tester886     時間: 2021-10-21 03:28 PM

諗起 班幕後黑手好鍾意 "精人出口笨人出手"

起個 POST 叫你著 (叫人衝)既人,佢自己都未必有報名去跑 (自己鬆)

成功攪到件事 個幕後攪手 又有糧支, 佢都只係出多幾個 post, 點解唔做 ??

你去衝完我收工,收完糧支去輕鬆
你去坐監我去輕鬆,飲住紅酒叫你繼續衝

作者: starr     時間: 2021-10-21 03:29 PM

「來來曱甴屋」

https://www.youtube.com/watch?v=hzaDfCx1-vI&ab_channel=TPBHKCM香港電視廣告庫
作者: 寶寶記貳     時間: 2021-10-21 03:29 PM

引用:

黃畜賤種就係鍾意做戇鳩嘢,加油兩年最叻咪成功爭取國安法。
作者: ninebirds     時間: 2021-10-21 03:32 PM

引用:

係咪好囉. 影晒相入晒file.
作者: takkimok     時間: 2021-10-21 03:33 PM

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2021-10-21 09:10 AM 發表

其實都啱嘅,既然原本(香港加油)呢句正面語句被黃人騎劫咗,政府就要反利用翻呢句,因政府嘅優勢就係可以打正旗號
作者: tester886     時間: 2021-10-21 03:35 PM

到時大會係  終點 set 定 cam 影衝線 ,國安問大會攞返 D片。 有曬証據,告得
作者: hfceddie     時間: 2021-10-21 03:35 PM

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 03:04 PM 發表

穿著背後印有「香港加油」的衣服,如果咁都話有問題既,提出嚟既應該攞去打靶!
如果「香港加油」唔講得,唔印得,不如叫政府一次過出份清單,大家可以跟,免市民誤墮法網嘛。
作者: WitGame     時間: 2021-10-21 03:36 PM

不要讓馬拉松變成一場政騷

屈穎妍

2019年黑暴,正常人被滅聲,大家都說,因為怕,怕被「私了」、怕被「裝修」、怕被起底、怕被打被燒被辱……那年的風聲鶴唳,我明白大家為什麼沉默。

2021年國安法加完善選舉制度,黑暴被滅族,組織一個個自動解散,領頭羊不是如喪家犬束手就擒,就是驚得屁滾尿流夾帶私逃,又或者,龜縮在豪宅心顫腳震。這年,執法者取回公道,正常人重見天日,但奇怪,大家仍是怕,話題一觸及黑暴黃絲「港獨」,仍是支吾以對,仍未敢直斥其非,那天看渣打馬拉松的簡介會就是一個典型例子。

去年因疫情停辦了賽事,今個星期日一年一度的渣馬終於復辦,那天,籌委會特別開了個記者會宣布賽事詳情。一如既往,總有記者問起政治立場事。

記者問:大會是否允許選手在服飾上印上「香港加油」,甚至「光時」標誌或旗幟等政治宣傳?

渣馬籌委會主席高威林說:「呢個唔關賽會事。」

怎會不關賽會事呢?如果,18500個參加者中,有5000人在身上展示了黑暴或「港獨」相關的服飾或裝飾,那麼,這就不是一場馬拉松,而是一場政治騷、一場讓西方輿論「執到寶」的政治騷。

國安法後,反對派再不敢搞任何遊行示威活動,但他們並沒有銷聲匿跡,也沒有改邪歸正,而是一直潛藏在社會各領域,死心不息,蠢蠢欲動。

出街走走看看,今日仍有為數不少的黑口罩、「香港加油」、連登豬、pepe蛙的黑暴裝飾在人潮中掩掩映映,就知道,他們只是怕,並沒悔過。

於是,一場馬拉松,正好是一次展示政見的難得機會,有什麼好得過有人幫忙籌辦大型活動,又沒規限你們穿什麼做什麼說什麼展示什麼?

如果我是黃絲,我會印八款T恤,每件一個字,「光」字一件、「復」字一件、「香」字一件……如此類推。八個人跑在一起,就連成一句,警察來了,就分頭四散,你奈得我何?

黑暴已萎靡,正常人已勝利,為什麼大家仍不敢旗幟鮮明、立場清晰地向黑暴說「不」?為什麼跑手的政治表態,會「不關賽會事」?

主事人愈想左右逢源,作亂者愈會膽大包天。歷史已經證明,你模糊,他們就進取;你退讓,他們就踩到你臉上。只有約法三章、先旨聲明,才能阻止一切試探。

為防到時大家「口同鼻拗」,最好的方法就是賽前訂明規則,跑手若展示政治標語或暗號,將會:

一,即時停止參賽資格並要立即離開現場;

二,列入黑名單,永遠不能參加渣馬賽事;

三,不會退還費用;

四,轉交有關部門跟進是否觸犯法例。

人是要管的,香港人更要辣手管,和稀泥只會惹禍上身,隨時讓一場馬拉松變成黑暴極地反撲的生機。
作者: victorkc     時間: 2021-10-21 03:36 PM

啲手joke又靠害,大會有晒個人資料,玩嘢等於送人頭,就睇下有幾多白痴照跟。
作者: 牛熊分界線     時間: 2021-10-21 03:37 PM

其實"香港加油"真係無咩野, 奧運果時都成日講

咁如果有人想送頭測試國安法紅線, 出到更誇張口號, 咁咪照拉囉, 但係唔需要太過敏感, 搞到杯弓蛇影咁

作者: hfceddie     時間: 2021-10-21 03:37 PM

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 03:04 PM 發表

淨係「加油」又得唔得?

真係好笑到震!
作者: CC_CHAN256     時間: 2021-10-21 03:37 PM

引用:

違反國安法,等拉!
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2021-10-21 03:38 PM

渣打馬拉松搞黎「靶撚」俾機會班人抗爭!!!煙花又唔放!!!死7婆阻撚住地球轉!!!
作者: ic310     時間: 2021-10-21 03:38 PM

而家仲係要帶口罩,呢種事搞黎做乜,起碼成年冇本土個案先搞啦
作者: ing.baring     時間: 2021-10-21 03:38 PM

黃畜一向都笨柒,有晒號碼布有晒登記紀錄,此舉即係話俾大家知自己係黃畜,著件衫本身有無問題我就唔知,但其意圖係咩就好明顯,第時留番上庭同個官講,被拉嗰時亦唔好話怨枉
作者: iapple2     時間: 2021-10-21 03:38 PM

引用:
原帖由 0987654 於 2021-10-21 10:59 AM 發表
政府反而應該多用香港加油呢四個字,你越避忌班曱甴越要用,我係政府就拍條宣傳片由局長司長特首齊齊出嚟講香港加油講一次唔夠要講夠十次,你哋班黃絲曱甴再講香港加油咪同政府口徑一致囉
消除黑暴,香港加油
作者: 阿兜     時間: 2021-10-21 03:38 PM

引用:
原帖由 chargeurs 於 2021-10-21 09:37 AM 發表
著住件衫就當抗爭
咁你要問下黃人佢地點解係警察都當係黑警
作者: 生生不息2014     時間: 2021-10-21 03:39 PM

引用:

香港加油無問題喎。叫革命叫光復就唔得。
作者: 老餅精英     時間: 2021-10-21 03:39 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-10-21 03:37 PM 發表

淨係「加油」又得唔得?

真係好笑到震!
遲下只可以係油站先叫得加油
作者: tester886     時間: 2021-10-21 03:40 PM

引用:

我諗起黑社會去 收保護費 祝人 生意興隆

生意興隆 橫睇掂睇都係正面用語,走既時候再加句 出入平安 添

唔一定要拉,收集下資料都夠好啦
作者: iapple2     時間: 2021-10-21 03:40 PM

如果有8個人,每人穿一個字
光,復,香,港
時。代,革,命
會吾會拉
作者: 田野大同     時間: 2021-10-21 03:41 PM

曱甴逐隻捉
作者: 貝才貝才     時間: 2021-10-21 03:41 PM

曱甴又想攪死埋渣馬, 攬炒又進一步, 真心on9無腦
作者: imissyousomuch     時間: 2021-10-21 03:41 PM

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 03:05 PM 發表

查乜???「香港加油」都唔得??????
最後結局,今年大會評估風險,臨時取消活動
作者: sobel123     時間: 2021-10-21 03:41 PM

引用:

呢個正喎,谷L住度氣分分鐘心臟病發!
作者: 生生不息2014     時間: 2021-10-21 03:42 PM

引用:
今鋪撐周生

所有參加者都有電話號碼,身份證登記再帶埋手帶容乜易搵吖。
作者: imissyousomuch     時間: 2021-10-21 03:42 PM

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 03:07 PM 發表

「香港加油」四個字有乜問題
曱甴🪳口號
作者: ckh28382     時間: 2021-10-21 03:43 PM

引用:
原帖由 鑊鑊甘 於 2021-10-21 08:43 AM 發表

喺呢個時刻仍要做呢d事嘅人,明顯係有好強嘅港毒念頭,至少唔可以俾佢哋踏足內地啦,呢d人一定會傳毒
計我話應該全部捉晒番內地除毒 😈
作者: z_gundam_2008     時間: 2021-10-21 03:44 PM

印呢款啦, 包保即刻挑起潛藏黑暴嘅神經

圖片附件: Democrazy rules.png (2021-10-21 03:44 PM, 64.93 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: imissyousomuch     時間: 2021-10-21 03:44 PM

引用:
原帖由 麻醉 於 2021-10-21 03:11 PM 發表
印香港人加油都唔得?犯咗乜嘢法?學校比賽都印學校名咁又犯法?
曱甴🪳口號
作者: resort2     時間: 2021-10-21 03:45 PM

國安部第一時間取呢批友資料跟進是否有參加暴動
並將資料送返大陸阻截班友於境外包括澳門
作者: 生生不息2014     時間: 2021-10-21 03:45 PM

引用:
原帖由 阿乜水 於 2021-10-21 09:34 AM 發表
得幾個鐘頭咋喎!咁味唔洗跑。
作者: imissyousomuch     時間: 2021-10-21 03:45 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-10-21 03:35 PM 發表

如果「香港加油」唔講得,唔印得,不如叫政府一次過出份清單,大家可以跟,免市民誤墮法網嘛。
因為太多,不能盡錄
作者: hfceddie     時間: 2021-10-21 03:46 PM

引用:
原帖由 liuche01 於 2021-10-21 02:43 PM 發表

想出位的,可以任何時候著任何衫通街跑, 唔好騎劫體育活動, 唔中意遵守主辦方規則可以唔報名、唔參加
主辦方有話違返規定咩?
作者: 麻醉     時間: 2021-10-21 03:46 PM

引用:
原帖由 imissyousomuch 於 2021-10-21 03:44 PM 發表

曱甴🪳口號
香港人加油係蟑螂口號?
作者: yamamaisougly     時間: 2021-10-21 03:48 PM

印香油 港加
得吾得
作者: 007kk     時間: 2021-10-21 03:48 PM

誰也阻不了無腦曱甴自殘!
作者: Duncan_Nadal     時間: 2021-10-21 03:49 PM

死剩種
作者: hoyh     時間: 2021-10-21 03:52 PM

引用:

香港加油咁正面嘅語句,只有屎忽鬼先咁驚嘅啫
作者: 200888     時間: 2021-10-21 03:54 PM

俾佢跑,到時影相起底秋後算帳
作者: choopper     時間: 2021-10-21 03:54 PM

黃屍最鐘意攪呢d, 最好玩大左比國安一鋪炒起