標題: 雅典衛城掛「光時」旗 邵嵐獲釋返美:同行3朋友仍被拘留 [打印本頁]

作者: 男E     時間: 2021-10-20 20:25

城大學生會前外務副會長邵嵐與一名藏族女生,周日(17日)闖入希臘雅典衛城一個棚架,試圖掛起「光時」旗抗議北京冬奧,被當地警方拘捕。邵嵐被拘留逾26小時獲釋,並於當地時間19日晚上安全返回美國,但與她同行的3位朋友則仍未獲釋,已被拘留48小時。

邵嵐在twitter發佈一張在機艙內的自拍照,相中的她頭戴黑色cap帽及黑色口罩,面容未見太憔悴,她指自己已安全返回美國,但與她一同在聖火會示威的3位朋友則仍被拘留在雅典,已經超過48小時,包括藏人青年聯盟委員會(Tibetan
Youth Alliance Committee)創辦人 Chemi Lhamo。邵嵐在帖文中呼籲大眾繼續關注事件,並促請當局盡快釋放3人。

周日上午,邵嵐與18歲西藏學生左桑(Tsela
Zoksang)以遊客身份進入雅典衞城,隨後爬上支架,試圖展開橫幅。一名保安人員上前拿走橫幅。兩人分別展開「光復香港,時代革命」旗幟和被視為「藏獨」的「雪山獅子旗」,高喊「自由西藏」、「抵制2022年北京奧運會」和「沒有自由就沒有奧運會」口號。警察隨後趕到,並將兩人拘捕。整個過程持續約10分鐘。

有你露眉護照係唔同D, 可以走得甩,  不過就害Q 屎手足, 正所謂生前累街坊..................................?

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1764809/即時-港聞-雅典衛城掛-光時-旗-邵嵐獲釋返美-同行3朋友仍被拘留
作者: 睇天做人     時間: 2021-10-20 20:28

坐啦 曱甴
作者: bestsinger2     時間: 2021-10-20 20:30

Show已完,可以返糜國攞狗糧
作者: _JoN_     時間: 2021-10-20 20:33

自己鬆,又掉底手足
作者: 烈火雄雄     時間: 2021-10-20 20:33

卲嵐又係自己鬆得就鬆!無道德,無道義!
作者: kwokk2014     時間: 2021-10-20 20:57

曱甴本性,
嗌人冲, 自己鬆,
仲要講風涼活!
作者: 凸凸凹凹     時間: 2021-10-20 21:00

臭鷄同老美乜關係呀咁快走得?
作者: josonlai     時間: 2021-10-20 21:08

等都唔等,送吓餅仔都好吖,冇義氣。。
作者: Jackishere     時間: 2021-10-20 21:09

曱甴
作者: pqrdownloader     時間: 2021-10-20 21:12

原來條臭四收咗老尾錢,要返去打工作報告
作者: 理+誠     時間: 2021-10-20 21:13

又係呢啲假香港人扮代表搞亂香港。
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-10-20 21:14

隊友被出賣
作者: 返工會暈     時間: 2021-10-20 21:18

在聞屎國度都唔受歡迎
作者: badhotdog     時間: 2021-10-20 21:20

又掉底手足
作者: mlf707a     時間: 2021-10-20 21:21

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-10-20 09:14 PM 發表
隊友被出賣
邵嵐呢種人,......講就大仁大義,到有難時......就第一時間撇甩隊友,即時著草。。。。反映了真正的人格!
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2021-10-20 21:24

引用:
原帖由 mlf707a 於 2021-10-20 09:21 PM 發表

邵嵐呢種人,......講就大仁大義,到有難時......就第一時間撇甩隊友,即時著草。。。。反映了真正的人格!
呢單case, 邵嵐唔願離開雅典, 希臘政府都會驅逐佢出境。
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2021-10-20 21:25

黨安法全球適用,支持警察往雅典拉人
作者: 八海地     時間: 2021-10-20 21:27

被驅逐出境。。。。慘無人道。。。。
作者: mlf707a     時間: 2021-10-20 21:28

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-20 09:24 PM 發表

呢單case, 邵嵐唔願離開雅典, 希臘政府都會驅逐佢出境。
如果佢講到自己咁宏大理想,冇理由唔等埋隊友.....最多等到俾人驅逐......咁急走做咩?
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-10-20 21:29

引用:
原帖由 mlf707a 於 2021-10-20 09:21 PM 發表

黄絲特質
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2021-10-20 21:31

引用:
原帖由 mlf707a 於 2021-10-20 09:28 PM 發表

如果佢講到自己咁宏大理想,冇理由唔等埋隊友.....最多等到俾人驅逐......咁急走做咩?
可能希臘政府, 要佢即走, 才肯釋放佢呢~
作者: cwilson1     時間: 2021-10-20 21:34

其實呢個邵男都幾醜樣下, 唔明曱甴係咪盲的, 咁都跟?
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2021-10-20 21:34

曱甴!!!

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-10-20 21:34, 120.32 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: wonder_girl     時間: 2021-10-20 21:34

Gaza本色,有事就走都走唔切,你死你事 
作者: wk221ab     時間: 2021-10-20 21:35

留低啲同行!
果然黃甴慣常做法
作者: ATA0075     時間: 2021-10-20 21:41

自己當然冇事啦!
由古到今都冇變

圖片附件: Screenshot_20211019_151657_com.facebook.katana_edit_116791409557177.jpg (2021-10-20 21:42, 404.19 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: SayYouSayMe     時間: 2021-10-20 21:41

點解呢條女可以攞美國護照?搞亂香港就走甩,係咪間諜呀?
作者: 我要真發達復活

作者: owen112233441     時間: 2021-10-20 21:50

引用:
原帖由 _JoN_ 於 2021-10-20 08:33 PM 發表
自己鬆,又掉底手足
都習慣曬啦
作者: sim008     時間: 2021-10-20 21:56

做美茍真多着數
作者: Joeycky     時間: 2021-10-20 21:58

三位朋友未獲釋,自己就獲釋,又返回美國,唔理手足,可能出賣了手足。
作者: degussa     時間: 2021-10-20 21:59

曱甴本性,人哋衝自己鬆
作者: djimavic     時間: 2021-10-20 22:00

又一次證明,叫人衝,自己鬆!
作者: wong7fai     時間: 2021-10-20 22:02

齊上齊落去咗邊
關人九九返老爹度攞狗糧😂😂😂
作者: ndslwii     時間: 2021-10-20 22:04

果然黃人,有乜事自己走先再出文宣等其他人去衝
作者: Duncan_Nadal     時間: 2021-10-20 22:05

垃撚圾
作者: ufo2018     時間: 2021-10-20 22:05

係咪好靚女個件曱甴?

圖片附件: unnamed (12).jpg (2021-10-20 22:05, 40.47 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 車站雀躍的神童     時間: 2021-10-20 22:09

引用:
原帖由 男E 於 2021-10-20 08:25 PM 發表
城大學生會前外務副會長邵嵐與一名藏族女生,周日(17日)闖入希臘雅典衛城一個棚架,試圖掛起「光時」旗抗議北京冬奧,被當地警方拘捕。邵嵐被拘留逾26小時獲釋,並於當地時間19日晚上安全返回美國,但與她同行的3位朋友則仍未獲釋,已被拘留48小時。

邵嵐在twitter發佈一張在機艙內的自拍照,相中的她頭戴黑色cap帽及黑色口罩,面容未見太憔悴,她指自己已安全返回美國,但與她一同在聖火會示威的3位朋友 ...
又有3件柒手足
作者: 車站雀躍的神童     時間: 2021-10-20 22:10

引用:

咪又有3隻柒咗手足
作者: monitor     時間: 2021-10-20 22:10

尾國人爭取香港獨立😁😁
作者: unsc     時間: 2021-10-20 22:14

又話齊上齊落?
又自己走先?
對得住班手足咩?
作者: Lclau2021     時間: 2021-10-20 22:20

又話齊X齊X
作者: sosadnice     時間: 2021-10-20 22:20

真折墮
作者: rosemary1216     時間: 2021-10-20 22:21

不知所謂嘅智障人士
作者: CallMeKSM     時間: 2021-10-20 22:23

引用:
原帖由 bestsinger2 於 2021-10-20 08:30 PM 發表
Show已完,可以返糜國攞狗糧
每個show 計錢......多勞多得!

所以咪無事攪事囉!

作者: afternoon     時間: 2021-10-20 22:24

引用:
原帖由 男E 於 2021-10-20 08:25 PM 發表

邵嵐在twitter發佈一張在機艙內的自拍照,相中的她頭戴黑色cap帽及黑色口罩,面容未見太憔悴,她指自己已安全返回美國,但與她一同在聖火會示威的3位朋友 ...
國際標準
作者: manmangrey     時間: 2021-10-20 22:28

雅典語點叫黑警呢?其實佢地有冇大叫委任証?睇黎要光埋雅典
作者: 地平綫嘅盡頭     時間: 2021-10-20 22:30

自己走先,又話齊上齊落。
作者: L.T.E     時間: 2021-10-20 22:30

黃屍柒到一個點
作者: whoamiar     時間: 2021-10-20 22:30

西方國家都覺得佢地係廢物, 怕X左佢地!!
作者: hli9     時間: 2021-10-20 22:31

屌,又話係香港人,咁去咗美國把撚呀
作者: 20035535     時間: 2021-10-20 22:31

引用:

Dum dum - Made in USA
作者: 腸旦丁麵     時間: 2021-10-20 22:32

呢條臭西生為美阈狗為榮。
作者: hkhotdog001     時間: 2021-10-20 22:32

條8 婆話香港有反人類,種族滅絕。作為香港人聽到呢d 鬼話除左想講粗口,真係唔知講咩。黃撚黑暴已經法撚功化。
但有d 黃撚聽到真係扯哂旗好興奮。
作者: hli9     時間: 2021-10-20 22:33

引用:
原帖由 ATA0075 於 2021-10-20 09:41 PM 發表
自己當然冇事啦!
由古到今都冇變
遠芳支援呀⋯⋯笑死人
作者: luckyma     時間: 2021-10-20 22:34

狗嵐有美國backup可以即時自己鬆...不過3位手足就...
作者: fai28     時間: 2021-10-20 22:35

手足如condom
作者: whoamiar     時間: 2021-10-20 22:35

快D叫祖國美國出兵希臘啦, 天才, 夠膽唔放佢D FRIEND
作者: Dimalibudi     時間: 2021-10-20 22:36

其他係絕大部分香港嘅曱甴就真係入監獄食曱甴。。。
作者: discuss-5     時間: 2021-10-20 22:37

嘩無自由呀!
作者: ie7     時間: 2021-10-20 22:38

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2021-10-20 09:12 PM 發表
原來條臭四收咗老尾錢,要返去打工作報告
最可笑既系白痴井蛙國人竟然蠢到以為有美國籍既人會同佢爭取民主
作者: galaxychen     時間: 2021-10-20 22:39

引用:

其實佢究竟知唔知西藏係點架?
作者: 急焦失控的幻象     時間: 2021-10-20 22:39

曱甴長征美帝
作者: lavender18     時間: 2021-10-20 22:39

引用:

講就粗口爛舌
作者: ie7     時間: 2021-10-20 22:40

引用:
原帖由 SayYouSayMe 於 2021-10-20 09:41 PM 發表
點解呢條女可以攞美國護照?搞亂香港就走甩,係咪間諜呀?
人地應該一早已入籍,個任務就系昆白痴搞死香港
作者: thinkingfact     時間: 2021-10-20 22:41

引用:

到底點解佢唔係美國掛呢
一定夠晒noise
作者: ie7     時間: 2021-10-20 22:42

引用:
原帖由 manmangrey 於 2021-10-20 10:28 PM 發表
雅典語點叫黑警呢?其實佢地有冇大叫委任証?睇黎要光埋雅典
全世界應該得偉大既香港警察執法要比人睇委任證,香港地幾荒謬既事都可以發生
作者: Daydaygood88     時間: 2021-10-20 22:45

引用:

應該遣返香港,雅典攪邊科呀
作者: gogocad     時間: 2021-10-20 22:45

講好嘅齊上齊落呢?
作者: 隔夜水龍頭     時間: 2021-10-20 22:47

Con 就 係 con
作者: 大林林     時間: 2021-10-20 22:48

引用:

另外果隻藏毒都係美國狗
作者: ARBI     時間: 2021-10-20 22:48

快d吹雞啦。。。唔係無朋友幫下化
作者: tester886     時間: 2021-10-20 22:49

諗起兩個字, 篤灰 (保平安)

叫人衝, 衝完自己鬆, 之前見唔少, 發生係 班黑暴身上, 一D 都唔奇怪
作者: Daydaygood88     時間: 2021-10-20 22:50

引用:

喱班黃畜,昂鳩到唔知係咪生小左個腦,腦殘黃畜,名不虛傳
作者: 無聊之無聊     時間: 2021-10-20 22:50

哈哈哈
咁衰?
放棄啲手足自己閃先?

作者: yumyum69     時間: 2021-10-20 22:51

根本呢條女d老豆老母又係九十年代死落嚟生嗰班
作者: cpfatpang     時間: 2021-10-20 22:51

雅典唔俾掛咪去白宮掛囉,支持妳
作者: moon2004girl     時間: 2021-10-20 22:51

引用:

幸好是回美國,不是回香港
作者: 股票輸爆廠     時間: 2021-10-20 22:51

有春人關注事件
作者: pqmboss     時間: 2021-10-20 22:51

又話齊上齊落
作者: dtw     時間: 2021-10-20 22:52

儍西一名
西藏係點都未知
作者: longgun67     時間: 2021-10-20 22:53

終於番去主人度食狗糧
作者: nashwan     時間: 2021-10-20 22:57

引用:

美國人叫華裔美國婆做嘢。 關香港咩事?
作者: DSOM     時間: 2021-10-20 23:02

引用:

被輪到反晒皮之後,可以返老尾??
作者: 沙漠花花心事

作者: nashwan     時間: 2021-10-20 23:03

引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2021-10-20 08:33 PM 發表
卲嵐又係自己鬆得就鬆!無道德,無道義!
佢番鄉下姐。 佢幫佢自己國家做嘢天經地義。 係香港人見佢黃皮膚黑眼睛想當然當佢係中國人, 香港人姐。
作者: 無憂無悔     時間: 2021-10-20 23:03

引用:

又比人跣
作者: pqrdownloader     時間: 2021-10-20 23:03

引用:
原帖由 galaxychen 於 2021-10-20 10:39 PM 發表

其實佢究竟知唔知西藏係點架?
佢以為個西俾人撞就叫西藏
作者: fcw99     時間: 2021-10-20 23:07

班龍手下
作者: 迷城     時間: 2021-10-20 23:08

外國甘開放, 下次試下拎住支旗裸跑, 應該唔使比人拉
作者: 黃金馬3     時間: 2021-10-20 23:09

英國嗰邊都有班白痴玩嘢!遲早其他無辜
華人都受牽連受害,俾當地人排擠,有時點起火嚟好容易,睇下啦!
----------------------------------
0.56 KJI:/ 在哪里都不受欢迎,gaza英国搞事,当地华人:G回去!%香港 https://v.douyin.com/dEqghaF/ 复制Cilian接,哒开Dou音搜索,直接观看视pin!

圖片附件: Screenshot_2021-10-20-23-00-29-121_com.ss.android.ugc.aweme_20211020230432.png (2021-10-20 23:09, 136.51 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 奇異果博士     時間: 2021-10-20 23:10

引用:

說好的齊上齊落呢?又係拎住美國護照有事走先🤣
作者: andyy85     時間: 2021-10-20 23:11

引用:

呢D係咪就叫兄弟爬山,戇尻的坐監呀?
作者: 小窮鬼     時間: 2021-10-20 23:13

呢條八婆等天收🤗
作者: 奇異果博士     時間: 2021-10-20 23:13

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-20 09:24 PM 發表

民主國家希臘點會驅逐和平示威者咁做呀?
作者: kgoal     時間: 2021-10-20 23:13

金手指? 篤篤金?
作者: P_and_PE     時間: 2021-10-20 23:14

引用:
原帖由 andyy85 於 2021-10-20 11:11 PM 發表

呢D係咪就叫兄弟爬山,戇尻的坐監呀?
Absolutely
作者: Bojim     時間: 2021-10-20 23:15

引用:
原帖由 Joeycky 於 2021-10-20 09:58 PM 發表
三位朋友未獲釋,自己就獲釋,又返回美國,唔理手足,可能出賣了手足。
佢自己唔倉講佢係被驅逐出境,如果唔係嘅話,就咁丢低隊友真係無恥,
作者: chatjai     時間: 2021-10-20 23:15

又一件垃圾,咁又一世。
作者: pkwongqq     時間: 2021-10-20 23:16

出得來行,遲早要還