標題: [國際政局剖析] 愛國教育必須的招數 [打印本頁]

作者: 神經箭     時間: 2021-10-20 10:13 AM

追求普选是香港市民一直以来的追求;「天赋人权」意识深殖,自然抗拒「侵夺香港人权」的国家。这个「死结」不清除,爱国教育从何说起?
「爱与恨」皆有前因,没有爱的因就不会有爱的果。
即是说;必须建立爱国的因。
即是说;必须让人相信「有什么比普选更好、更值得香港市民去追求」和为何要「唾弃普选」;没有这双管齐下,就不会有「爱国之心」。

习大大怒怼美国的讲话十分好,国民终于听到「正道」的声音。但是;

神某敢说,有注意习大大讲话的香港市民不到1%。
香港政府总不能「天天重複该次讲话」。那么;用什么可以取代「天赋人权」呢?有什么「政治模式」更适合香港呢?

《大道》
中華正路开
执政显雄才
国是昇平见
黎民图未来
文明承祖训
经济接新培
摸索乾坤阔
寰球待夺魁
作者: Perfect     時間: 2021-10-20 11:12 AM

愛國教育必先從整治教師做起

另外每校必須駐守監察人員
作者: z_gundam_2008     時間: 2021-10-20 12:01 PM

非常認同, 贊同神某嘅觀點.
作者: z_gundam_2008     時間: 2021-10-20 12:50 PM

西方嘅一切, 皆原於佢哋嘅一個宗教 - 基督教
先唔去討論天主教, 東政教, 回教, 同基督教嘅千絲萬縷關係, 反而應該聚焦嘅係呢堆野背後嘅 "一神觀".
若說今天嘅西方政經, 皆建基於基督教, 絕不為過, 背後嘅法則, 法律, 價值觀, 都係可以響聖經裡面搵到.
但, 最為人咎病嘅, 就係究竟聖經裡面有邊一忽, 有提過民主呢舊野呢?
所提 "天賦人權" 呢個命題, 其實呢四隻字係有少少打橫黎講, 我指嘅係支持呢四隻字果班.
如要宏觀去睇聖經裡面, 人嘅出現, 無錯係有一個管理世界嘅 "天職", 僅此而矣; 反而每一個人, 真正嘅職責, 係去絕對服從一神觀裡面嘅一神, 多一個都唔得, 各個派別嘅十戒第一戒就係呢個.  聖經裡面嘅唯一管治觀, 係一黨專政, "除我以外, 你不可有別的神", 已經係冇得叉能廚.

至於人權, 充其量只係按聖經裡面論及應該點樣去公平分配資源, 以眼只可以還眼, 視各人都比自己強嘅做人態度等等.
對世上嘅權力, 好清楚, 就係要相信, 既然信只有一神, 咁所有嘅權力機關, 都係默認係果個 "一神" 所委派所賦予嘅, 需要嘅態度就只係要順服, 從冇話咩又公投, 又選舉.  所謂咩一人一票, 都只係西方 (泛指美國) 用黎擾亂視聽嘅遊戲, 眾所周知, 連美國嘅總統, 都唔係一人一票直接選出, 當中嘅篩選, 小圈子, 就連當日嘅反對派提都唔敢提, 但就要求港府要做一人一票咩直選普選.
要打破, 抗衡 "天賦人權" 呢個偽命題, 港府要做嘅, 就係要舖天蓋地式嘅去做反文宣, 當日貼到一街都係果啲野, 真係有攞黎睇過嘅話, 都會感到其可怕性, 因為當中嘅似是而非, 當中嘅混淆視聽, 可謂屬壹全霉數十年嘅總和, 轟炸式嘅去盡地一煲暨望盡洗香港人嘅腦袋.  此刻要反洗腦, 你諗下要用多幾多時間?
先要踢爆嘅, 就係美式民主嘅虛假同虛偽.
再踢爆嘅, 就係當日吹賣嘅普選邏輯.
不果呢個係好危險嘅舉動, 試諗下, 咁多年黎被吹賣嘅一種價值, 瞬間變成虛幻, 唔係個個人都可以承受到, 君不見, 單係一條正常到無倫嘅國家安全法, 人人都有, 唯獨香港一推, 幾多人(非黑暴, 非政棍, 非反中亂港)嘅難民 DNA 即刻被挑動.

你問我, 咁可以做咩, 我會覺得, 只能盡做, 啱嘅野要做, 亦唔需要大鑼大鼓; 錯嘅野要改, 點解中國共產黨可以做到多次改革, 而一個小小嘅香港政府改少少野都做唔到?  講唔通.

作者: Max_lee     時間: 2021-10-20 12:58 PM

咁啫係要點做?
作者: z_gundam_2008     時間: 2021-10-20 01:12 PM

我諗先去正正經經學返好啲普通話, 考返個認可嘅試會比較實用啲.
作者: 神經箭     時間: 2021-10-20 02:41 PM

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-10-20 11:12 發表
愛國教育必先從整治教師做起

另外每校必須駐守監察人員
都系教育,教育從心做起,必须香港市明都明白「普选無七用」。
作者: 神經箭     時間: 2021-10-20 02:46 PM

引用:
原帖由 Max_lee 於 2021-10-20 12:58 發表
咁啫係要點做?
问得好;

唱衰普选,将普选妖孽化。

介绍中華文明,让香港市民明白「什么才是香港可行的陽光大路」。
作者: 神經箭     時間: 2021-10-20 02:49 PM

引用:
原帖由 z_gundam_2008 於 2021-10-20 12:50 發表
西方嘅一切, 皆原於佢哋嘅一個宗教 - 基督教
先唔去討論天主教, 東政教, 回教, 同基督教嘅千絲萬縷關係, 反而應該聚焦嘅係呢堆野背後嘅 "一神觀".
若說今天嘅西方政經, 皆建基於基督教, 絕不為過, 背後嘅法則, 法律, 價值觀, 都係可以響聖經裡面搵到.
但, 最為人咎病嘅, 就係究竟聖經裡面有邊一忽, 有提過民主呢舊野呢?
所提 "天賦人權" 呢個命題, 其實呢四隻字係有少少打 ...
始终都系信仰,必须使香港市民從「民主教中醒觉」,理解之後认同中華文明。
作者: 神經箭     時間: 2021-10-20 03:15 PM

引用:
原帖由 z_gundam_2008 於 2021-10-20 13:12 發表
我諗先去正正經經學返好啲普通話, 考返個認可嘅試會比較實用啲.
学普通话唔难,从唱K开始,又好玩又易记,唱唱下就会识的唔识的。睇大陆电视剧集又帮到的,最好交个北方朋友,迫住操练,好快畢业。
作者: sheung1009     時間: 2021-10-21 12:41 PM

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-20 10:13 AM 發表
追求普选是香港市民一直以来的追求;「天赋人权」意识深殖,自然抗拒「侵夺香港人权」的国家。这个「死结」不清除,爱国教育从何说起?
即是说;必须让人相信「有什么比普选更好、更值得香港市民去追求」和为何要「唾弃普选」;没有这双管齐下,就不会有「爱国之心」。

习大大怒怼美国的讲话十分好,国民终于听到「正道」的声音。 ...
怎樣去令人愛一樣東西?
非常簡單,去研究一下宗教的吸引力就知道了,因為宗教是最有效的。

當年普選(我認為中國錯用民主代稱)為何大行其道,就是因為宗教化了。
另一例子是環保。

宗教化的特徵:

1.神聖(有好沒有壞,所以在一般民眾只會說普選的好處,很少看見談論壞處)
2.依靠(美國過去幾十年都十分強大,便歸功於普選制度,美國人民有更好的權利)
3.利益(這就是人性啦,沒有利益的事沒人做,普選常提到可以左右政策,有利低下階層)
4.教育(難聽一點就是洗腦,實際上是同一樣的,就是將一種固定理念深刻在人身上)
5.傳教(以身宣傳啦,亦就是傳銷,以幾何級數增殖)
6.使命感(人權,自由)

用基督教去做例子

1.神聖(上帝是完美的,不可侵犯)
2.依靠(上帝會照顧子民,為他們作主)
3.利益(永生及天堂)
4.教育(每星期主日崇拜,讀聖經)
5.傳教(到處都有傳教活動,集會)
6.使命感(拯救世人,不信基督會下地獄)

引伸到愛國教育:

1.神聖(重點提出共產黨的善行,例如滅貧)
2.依靠(中國強大,比美國有更好的經濟能力)
3.利益(政府政策平衡商民利益,打擊壟斷)
4.教育(增加國民認識中國歷史,增加共產黨的善行的必修時間)
5.傳教(增加傳媒的正面報導及體驗共產黨成果的活動)
6.使命感(中國人要自強,不做白人的奴隸)

作者: 神經箭     時間: 2021-10-21 12:56 PM

谢谢有份量的回应,可惜太详细,香港人懒得很。他们願意读完全文吗?
作者: 口腔花花留言     時間: 2021-10-21 06:51 PM

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-20 10:13 AM 發表

习大大怒怼美国的讲话十分好,国民终于听到「正道」的声音。 ...
吾能好迷信什麽普選,普選的結果就是政商勾結。富人最終控制媒體,議員,法官,選出類似香港小姐的總統代言人。最後必定變成種姓制度。貧富懸殊。

如果有睇大陸的文宣,你就會發現中央現在其實就是向政商勾結宣戰,目前的金融改革,土地改革,教育改革,幾乎是全方位的改革,都是針對政商勾結,係普選制度下,你認爲有沒有可能向這些金融大佬開刀啊。

只有令中產明白,普選就是政商勾結,比他們更加討厭的官商勾結更加黑暗。普選最終必定犧牲中產利益,其實現在西方國家的躺平和M字經濟根本就是普選制度政商勾結之下的產物。窮人在努力也難以改變自己生活。

作者: 口腔花花留言     時間: 2021-10-21 07:10 PM

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-10-21 12:41 PM 發表

怎樣去令人愛一樣東西?
非常簡單,去研究一下宗教的吸引力就知道了,因為宗教是最有效的。

當年普選(我認為中國錯用民主代稱)為何大行其道,就是因為宗教化了。
另一例子是環保。

宗教化的特徵:

1.神聖(有好沒有壞,所以在一般民眾只會說普選的好處,很少看見談論壞處)
2.依靠(美國過去幾十年都十分強大,便歸功於普選制度,美國人民有更好的權利)
3.利益(這就是人性啦,沒有 ...
最近中央的文宣分析了元明清的滅亡,都是因爲政商勾結的結果。爲什麽這些皇朝最終被政商勾結架空?因爲皇權只有一個皇帝,而皇帝權力極大,工作量極辛苦,所以一般到了後期,政商勢力越來越大,而新皇帝因爲怕辛苦,想躺平,皇權自然被政商勾結架空,在或者皇帝能力有限,一樣會導致輸給政商勾結黨。

政府最終被富人集團壟斷。中產消失,只有大部分的窮人和小部分富人。而普選制度最終必定導致政商勾結,因爲普選制度下,窮人是沒有辦法和商人競爭的,所以商人必然贏。他們就會透過立法,媒體爭取最大的利益。所以西方國家出現了M子型經濟,也就是只有窮人富人。民主病毒還有一樣好處,在選舉制度下,人民可以不滿政府,他們有權選擇第二個上位,問題第二個上位的也是代表富人。所以黃狗日日話政府做得吾好,在選舉制度下,他們選了第二個,第三個上去之後,問題仍然解決吾到的話,就必然躺平,雖然黃狗笑大陸人躺平,但是真正躺平的是西方班傻西。因爲沒有辦法,邊個總統都要為請命,結果邊個做總統最後都係加深貧富懸殊。

現在大陸其實是比機會被全世界,有第二種選擇,一個强大的政黨,抗衡民主毒的政商勾結集團。其實也就是以前港英時期和新加波模式。而現在的强大政黨和以前的皇權是不一樣的,皇權只有皇帝一個人,政黨是一個集團。所以可以這樣說中國的政治,實際上是政黨和商人的競爭。而政黨爲了生存,必須得到普通百姓的支持,所以必定會真正的爲民請命。在皇權政權,其實也是一樣,皇權要生存,也必須得到平民支持,可惜在封建時期,皇權是透過官員接觸百姓,當政商勾結壟斷之後,皇權和百姓也脫鈎了,皇權最後就會滅亡。
作者: 神經箭     時間: 2021-10-21 07:20 PM

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-21 19:10 發表

最近中央的文宣分析了元明清的滅亡,都是因爲政商勾結的結果。爲什麽這些皇朝最終被政商勾結架空?因爲皇權只有一個皇帝,而皇帝權力極大,工作量極辛苦,所以一般到了後期,政商勢力越來越大,而新皇帝因爲怕辛苦,想躺平,皇權自然被政商勾結架空,在或者皇帝能力有限,一樣會導致輸給政商勾結黨。

政府最終被富人集團壟斷。中產消失,只有大部分的窮人和小部分富人。而普選制度最終必定導致政商勾結,因爲普選制度下 ...
分析十分好!谢谢分享!
作者: 口腔花花留言     時間: 2021-10-21 07:37 PM

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-21 07:20 PM 發表

分析十分好!谢谢分享!
睇下大陸的文宣啦,這個頻道水準很高,解釋了爲什麽打擊商人集團,這次講的西方國家玩環保和TPP的原因,

https://www.youtube.com/watch?v=Mi6R9kNI4GY
作者: 口腔花花留言     時間: 2021-10-21 08:27 PM

引用:

還有台灣所謂的民主化之後,其實就是黑幫當家作主,以前有政府制衡黑幫,但是普選化之後,這些黑幫的門生也有投票權,他們選誰,誰就當選,所以可以見到台灣的黑幫大佬的權威隨時大過他們的選出的小姐的代言人總統。其實日本也是一樣。黑幫勢力非常强大。
作者: 神經箭     時間: 2021-10-21 09:28 PM

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-21 20:27 發表

還有台灣所謂的民主化之後,其實就是黑幫當家作主,以前有政府制衡黑幫,但是普選化之後,這些黑幫的門生也有投票權,他們選誰,誰就當選,所以可以見到台灣的黑幫大佬的權威隨時大過他們的選出的小姐的代言人總統。其實日本也是一樣。黑幫勢力非常强大。
黑邦操弄选战好有办法,就系开赌局;

例如想民進党赢,就用一个好着数嘅赔律氹人买,买咗民進党的赌仔自然想佢赢,投票时随咗自己投民進党,仲叫親友投。
作者: 口腔花花留言     時間: 2021-10-21 09:33 PM

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-21 09:28 PM 發表

例如想民進党赢,就用一个好着数嘅赔律氹人买,买咗民進党的赌仔自然想佢赢,投票时随咗自己投民進党,仲叫親友投。
黑幫有幾多門生,他們有選票,係一些地方,基本上達到決定性的鉄票。所以台灣很多地方都已經被黑幫控制。

在選舉中,真正出來選的只有60%的選民,所以如果有31%選民支持,就會贏,黑幫門生係好多地方有10幾個%的鉄票,只要爭取多10個%就會贏。這就是爲什麽台灣變成了黑金政治。
作者: 神經箭     時間: 2021-10-21 09:50 PM

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-21 20:27 發表

作者: 神經箭     時間: 2021-10-21 09:53 PM

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-21 19:37 發表

睇下大陸的文宣啦,這個頻道水準很高,解釋了爲什麽打擊商人集團,這次講的西方國家玩環保和TPP的原因,

https://www.youtube.com/watch?v=Mi6R9kNI4GY
有危才有机,今天的中国需要转营,血汗工廠就拜别了。
我们要做可持续发展的环保大国。
作者: 口腔花花留言     時間: 2021-10-21 09:54 PM

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-21 09:50 PM 發表

例如想民進党赢,就用一个好着数嘅赔律氹人买,买咗民進党的赌仔自然想佢赢,投票时随咗自己投民進党,仲叫親友投。有危才有机,今天的中国需要转营,血汗工廠就拜别了。
環保問題,睇下西方玩環保的原因啦,不過現在中國最積極和真心玩環保,因爲中國想擺脫對化石能源依賴。

https://www.youtube.com/watch?v=Mi6R9kNI4GY&t=621s
作者: 口腔花花留言     時間: 2021-10-21 09:56 PM

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-21 09:53 PM 發表

有危才有机,今天的中国需要转营,血汗工廠就拜别了。
中國真心積極玩環保,因爲中國已經可以做核能,還有壟斷了太陽能,和風能,還有儲能,
作者: mart1212     時間: 2021-10-21 10:09 PM

引用:

香港適合普選嗎?
你懂得點選嗎?
你知道選邊個嗎?
這才是重點。

美國人習慣咗呢種假模式。
以為真的有得選。
結果係點?
二黨交替執政。
林肯解放黑奴,今日平等嗎?
黑人只問題只會係選舉、民權出現先會令人關注。
到今時今日唔好以為口中喊著黑人的命也是命的白人全都出自真心,
當然唔否認其中有人是真心。
民主亦唔係必然,民主背後殺咗幾多原住民,勞役咗幾多代黑奴?

黑人幾時開始有投票權?
作者: 神經箭     時間: 2021-10-21 10:30 PM

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-10-21 22:09 發表

香港適合普選嗎?
你懂得點選嗎?
你知道選邊個嗎?
這才是重點。

美國人習慣咗呢種假模式。
以為真的有得選。
結果係點?
二黨交替執政。
林肯解放黑奴,今日平等嗎?
黑人只問題只會係選舉、民權出現先會令人關注。
到今時今日唔好以為口中喊著黑人的命也是命的白人全都出自真心,
當然唔否認其中有人是真心。
民主亦唔係必然,民主背後殺咗幾多原住民,勞役咗幾多代黑奴?

黑人幾時開始有投票權?
我系红丝。擁护一党专政。
作者: 神經箭     時間: 2021-10-21 10:34 PM

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-21 21:33 發表

黑幫有幾多門生,他們有選票,係一些地方,基本上達到決定性的鉄票。所以台灣很多地方都已經被黑幫控制。

在選舉中,真正出來選的只有60%的選民,所以如果有31%選民支持,就會贏,黑幫門生係好多地方有10幾個%的鉄票,只要爭取多10個%就會贏。這就是爲什麽台灣變成了黑金政治。
国民党一样好多黑邦,以前比民進党更多。
不過随着人口老化,国民党黑邦愈来愈缩,而民進党黑邦卻愈来愈強。由其是财力,国民党此後冇乜机会了。
作者: mart1212     時間: 2021-10-21 10:55 PM

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-21 10:30 PM 發表

我系红丝。擁护一党专政。
我乜絲都唔係,但我絕對唔信民主。
其實邊個打庄都一樣,一代比一代好唔係好事咩?

美國人嘅偽善,怕被人趕過,千方百計去阻撓別國發展。
打住民主旗號到處推銷佢哋嘅所謂民主。
中東被美國佬搞咗幾多年?
民主喎!
唔係個個地方都啱用㗎。如果美國佬支持當地民主係唔係應該放寬該地移民俾佢哋係美國本土享受美式民主而唔係去搞人哋國家呢?

至於選舉?
我真係好L亂呀!
選嗰時笑騎騎托塔都話得。
選完就過骨,你咬我食呀!
睇下黃人選嘅陳梓X真係小佢喇叭佢亞媽。

當你認為你識揀結果係點?
我真係唔識講。

註:(係呢度再次多謝粉絲老港奸你隻縮頭烏龜俾嘅豬頭.)

作者: mart1212     時間: 2021-10-21 11:14 PM

講開選舉,本討論區有著名台山愛國港奸,咪宣稱自己當年曾經参選過特首選舉嘅。
一邊話自己如何愛國,但一邊發帖文去污衊香港政府及中國。

你話啦點樣愛國教育?
樓主你都唔係唔識條老港奸㗎!
你教育到佢咩?
條老港奸仲話美國係正義添。
作者: 神經箭     時間: 2021-10-22 07:33 AM

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-10-21 22:55 發表

我乜絲都唔係,但我絕對唔信民主。
其實邊個打庄都一樣,一代比一代好唔係好事咩?

美國人嘅偽善,怕被人趕過,千方百計去阻撓別國發展。
打住民主旗號到處推銷佢哋嘅所謂民主。
中東被美國佬搞咗幾多年?
民主喎!
唔係個個地方都啱用㗎。如果美國佬支持當地民主係唔係應該放寬該地移民俾佢哋係美國本土享受美式民主而唔係去搞人哋國家呢?

至於選舉?
我真係好L亂呀!
選嗰時笑騎騎托塔都話得。
選完就過骨,你 ...
😂😂😂👋👋👋
作者: 神經箭     時間: 2021-10-22 07:39 AM

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-10-21 23:14 發表
講開選舉,本討論區有著名台山愛國港奸,咪宣稱自己當年曾經参選過特首選舉嘅。
一邊話自己如何愛國,但一邊發帖文去污衊香港政府及中國。

你話啦點樣愛國教育?
樓主你都唔係唔識條老港奸㗎!
你教育到佢咩?
條老港奸仲話美國係正義添。
失咗踪了!呢度有的寂寞。
作者: 神經箭     時間: 2021-10-22 07:42 AM

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-21 19:37 發表

这倒不用担心,疫情始终要過去。就让越南她们当血汗工廠养肥美国和西方好了。
作者: mart1212     時間: 2021-10-22 08:03 AM

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-22 07:39 AM 發表

失咗踪了!呢度有的寂寞。
台山老港奸邊有失蹤呀!
佢日日都有登入.
佢驚死我講佢是非,仲加咗我粉絲添。
上面派我豬頭嘅咪台山老港奸囉。

無記錯嘅話台山老港奸係討論區最後遺作應該係老作廣州大波美少婦事件,跟住國安法正式成立,台山老港奸立即變烏龜🐢縮番落個殼。

你而家見唔見有乜嘢年輕人殉道貼丫?
呢啲咪叫人衝自己鬆囉。
呢條咁嘅台山老港奸真係唔死都無用。
港奸
後註:睇唔睇到呀,台山老港奸又向我派豬頭。
台山老港奸淨係得番呢一招。
更顯得佢低能低俗。

作者: 深藍001     時間: 2021-10-22 09:37 AM

引用:

愛國與普選為何係對立面?
作者: 深藍001     時間: 2021-10-22 09:38 AM

有普選的國家,國民就會唔愛國?
作者: mart1212     時間: 2021-10-22 09:51 AM

有普選國家國民當然覺得自己愛國,唔係都唔選啦!
但點樣知自己選得啱唔啱?
又係唔係眾望所歸呢。
如果係小數服從多數又係唔係真正嘅民主呢?
你嘅個人取態已經影響咗投票。
我喜歡佢我投佢一票、呢啲咪叫個人主觀囉。
又睇吓美國選舉,某一個州某一個地區係邊個政黨嘅票倉、你仲信係民主?
(呢啲又算唔算取態影響選票呢?)
正如某明星要選、你敢話佢無票咩?但明星是否真的有能力呢。

作者: 神經箭     時間: 2021-10-22 11:46 AM

引用:
原帖由 深藍001 於 2021-10-22 09:37 發表

愛國與普選為何係對立面?
爱国与普选当然对立。
中国政制是一党专政。

而「普选」恰好是美国三十多年来一直有意強加于中国的顏色革命。

你接受吗?
作者: 神經箭     時間: 2021-10-22 11:51 AM

引用:
原帖由 深藍001 於 2021-10-22 09:38 發表
有普選的國家,國民就會唔愛國?
两者应该無关。

普选未必是国民自願,亊实上有些国家是误入䧟阱。

有些是美国強加的,做成国家深䧟苦海;你需要例子吗?
作者: 神經箭     時間: 2021-10-22 11:53 AM

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-10-22 09:51 發表
有普選國家國民當然覺得自己愛國,唔係都唔選啦!
但點樣知自己選得啱唔啱?
又係唔係眾望所歸呢。
如果係小數服從多數又係唔係真正嘅民主呢?
你嘅個人取態已經影響咗投票。
我喜歡佢我投佢一票、呢啲咪叫個人主觀囉。
又睇吓美國選舉,某一個州某一個地區係邊個政黨嘅票倉、你仲信係民主?
(呢啲又算唔算取態影響選票呢?)
正如某明星要選、你敢話佢無票咩?但明星是否真的有能力呢。
谢谢高见!
作者: mart1212     時間: 2021-10-22 12:06 PM

唔算係啲咩見解、我淨係想話俾想普選嘅人聽,選舉係唔係真民主呢?
你認識被選嘅候選人嗎?
十多年前我還住喺馬鞍山選區議員,我投票嘅候選人勝出,但不久就爆出呢位區議員搞人老婆、仲俾人貼大字報。(相信住係馬鞍山嘅選民知我講嘅係邊個)
嗰時投票都係睇吓啲宣傳同睇吓佢服務地區嘅政績、完全都唔知呢件蛋散得個殼。
你話啦、香港適合普選嗎?
作者: 口腔花花留言     時間: 2021-10-22 03:04 PM

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-21 10:34 PM 發表

国民党一样好多黑邦,以前比民進党更多。
不過随着人口老化,国民党黑邦愈来愈缩,而民進党黑邦卻愈来愈強。由其是财力,国民党此後冇乜机会了。
國民黨都是一黨專政,天然反政商勾結,但是他們的金主是富人,所以遲早也是被滲透而瓦解。

當年國民黨北伐之後,選擇了浙江富商金主,抛棄原來支持他的蘇聯,已經可以確認了最終也是被瓦解變成政商勾結。如果老蔣不是給中共打敗,國民黨在大陸估計在60年代左右就會被美帝養的政治團體打敗。中國必然變成美帝的附庸。
作者: 口腔花花留言     時間: 2021-10-22 03:07 PM

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-22 07:42 AM 發表

这倒不用担心,疫情始终要過去。就让越南她们当血汗工廠养肥美国和西方好了。
現在美帝正形成一個叫做完美風暴。如果看新聞,可以看到美帝的港口基本上已經被堵死,供應鏈被切斷,如果在不解決,不但是美帝有問題,全世界都有問題,到時美帝就不會下訂單。

再次證明阿爺真的有先見知名,内循環,美帝供應鏈出問題,不下訂單,消耗不了中國的產品,中國就是自然内循環消耗。

如果美帝的港口還是被堵死,估計越南,印度就慘了。到時估計要倒向中國了。只有中國的消費市場能接受。
作者: 神經箭     時間: 2021-10-22 09:49 PM

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-10-22 08:03 發表

台山老港奸邊有失蹤呀!
佢日日都有登入.
佢驚死我講佢是非,仲加咗我粉絲添。
上面派我豬頭嘅咪台山老港奸囉。

無記錯嘅話台山老港奸係討論區最後遺作應該係老作廣州大波美少婦事件,跟住國安法正式成立,台山老港奸立即變烏龜🐢縮番落個殼。

你而家見唔見有乜嘢年輕人殉道貼丫?
呢啲咪叫人衝自己鬆囉。
呢條咁嘅台山老港奸真係唔死都無用。
港奸
後註:睇唔睇到呀,台山老港奸又向我派豬頭。
台山老港奸淨係得 ...
一齐多谢佢派豬头,证明我地有实力。💪💪💪
作者: 神經箭     時間: 2021-10-22 09:55 PM

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-22 15:07 發表

現在美帝正形成一個叫做完美風暴。如果看新聞,可以看到美帝的港口基本上已經被堵死,供應鏈被切斷,如果在不解決,不但是美帝有問題,全世界都有問題,到時美帝就不會下訂單。

再次證明阿爺真的有先見知名,内循環,美帝供應鏈出問題,不下訂單,消耗不了中國的產品,中國就是自然内循環消耗。

如果美帝的港口還是被堵死,估計越南,印度就慘了。到時估計要倒向中國了。只有中國的消費市場能接受。
不過我有另外睇法;美国冇咗中国与第三世界的供应,只会做成不便,唔会有乜大亊。美国人会见到商机,自己动手做產品供应。
作者: 神經箭     時間: 2021-10-22 10:01 PM

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-22 15:04 發表

國民黨都是一黨專政,天然反政商勾結,但是他們的金主是富人,所以遲早也是被滲透而瓦解。

當年國民黨北伐之後,選擇了浙江富商金主,抛棄原來支持他的蘇聯,已經可以確認了最終也是被瓦解變成政商勾結。如果老蔣不是給中共打敗,國民黨在大陸估計在60年代左右就會被美帝養的政治團體打敗。中國必然變成美帝的附庸。
一党专政唔系灵丹妙药,中共得,系因為佢地愿意做而且做得到。
国民党都有得嘅年代;蒋经国主政时期嘅台湾真系冇得顶。

政制只系工具。几好嘅剑都要張家朗先正有料到。
作者: 口腔花花留言     時間: 2021-10-23 09:57 AM

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-22 09:55 PM 發表

不過我有另外睇法;美国冇咗中国与第三世界的供应,只会做成不便,唔会有乜大亊。美国人会见到商机,自己动手做產品供应。
美國人現在都躺平,yolo思想盛行,什麽叫yolo,you only live once,從work hard play hard 升華成you only live once。這樣的文化,點再工業化,由儉入奢易,由奢入儉難,做慣乞丐,嬾做皇帝。
作者: 口腔花花留言     時間: 2021-10-23 10:04 AM

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-22 10:01 PM 發表

一党专政唔系灵丹妙药,中共得,系因為佢地愿意做而且做得到。
国民党都有得嘅年代;蒋经国主政时期嘅台湾真系冇得顶。

政制只系工具。几好嘅剑都要張家朗先正有料到。
兩者不同的是,國民黨最後選擇了江浙富商金主,最終必定會形成政商勾結,跟著被架空。國民黨可以延遲到2000年之後才被瓦解,就是被打敗到台灣,國民黨空前的獨大。可是背後還是依靠金主,被架空也是遲早的事。

而共產黨一直都鄙視金主,所以商人想透過政商勾結架空共產黨,最終都失敗。

共產黨要生存,肯定是要爭取中低層的支持,如果像國民黨那樣和富商勾結,最後肯定也是被架空。所以習近平發現了風險,最近就是打商人集團。
作者: 神經箭     時間: 2021-10-23 11:14 AM

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-23 09:57 發表

美國人現在都躺平,yolo思想盛行,什麽叫yolo,you only live once,從work hard play hard 升華成you only live once。這樣的文化,點再工業化,由儉入奢易,由奢入儉難,做慣乞丐,嬾做皇帝。
人有好多種,美国人都系。而且人肚餓就会起身揾食。
作者: 神經箭     時間: 2021-10-23 11:22 AM

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-10-23 10:04 發表

兩者不同的是,國民黨最後選擇了江浙富商金主,最終必定會形成政商勾結,跟著被架空。國民黨可以延遲到2000年之後才被瓦解,就是被打敗到台灣,國民黨空前的獨大。可是背後還是依靠金主,被架空也是遲早的事。

而共產黨一直都鄙視金主,所以商人想透過政商勾結架空共產黨,最終都失敗。

共產黨要生存,肯定是要爭取中低層的支持,如果像國民黨那樣和富商勾結,最後肯定也是被架空。所以習近平發現了風險,最 ...
当然,尤其是威胁到国家安全,最近与财团一齐要打倒的是歪道文化,例如男子女性化,某些天价艺员比国家级英雄更受小朋友尊崇,做成新一代思想紊乱。打得好!
李雲迪食正。