標題: [本港新聞評論] 「快必」涉發表煽動文字案 專家證人再解釋「光時」意味推翻政府 [打印本頁]

作者: 男E     時間: 2021-10-18 12:17 PM

人民力量副主席譚得志(快必)去年涉嫌多次在街站叫喊「光復香港
時代革命」等口號,被控發表煽動文字等共14罪。案件今日在區域法院續審,嶺南大學歷史系教授劉智鵬作供,再次以歷史角度解釋「光復香港
時代革命」意味的起源及演變,控方又提到劉智鵬本月初再撰寫第二份報告,回覆辯方專家證人香港大學語言學教授梁曉姿。

案件由國安法指定法官陳廣池審理,控方由署理副刑事檢控專員周天行代表,辯方由資深大律師蔡維邦代表。周天行繼唐英傑案後,再次傳召專家證人嶺南大學歷史系教授劉智鵬作供,劉智鵬為案件撰寫了2份報告,解釋了「光復香港
時代革命」意味的起源及演變,今年4月中撰寫了第一份,本月初再撰寫第二份報告回覆辯方專家證人香港大學語言學教授梁曉姿。

劉作供重申「光復」的歷史意思是取回或恢復失去的國土、政權、城市等,近千年來(由三國時代至現代中國)「光復」的意思如一,在香港的情況是指「香港政府是被敵人(中國國家政權)所控制的政府」又或者「香港政府並非屬於中國國家政權的政府」,斷定其面對的政府為敵人或外族所控制的政府,即是指「香港不屬於中國」。而「時代革命」一詞意指,不接受當時的政權或社會制度,需要採取手段去改變當前的香港政權或社會制度,從而造成時代的改變,即從當權者手上奪回香港政權,「推翻政府並取而代之」。周天行同時播放前年7月21日晚上中聯辦外及至去年多次示威活動片段,呈現「光復香港

時代革命」政治語境,劉智鵬認同口號語境字義自2016年梁天琦提出後始終如一,支持其報告結論。播放2016年立法會新界東選舉梁天琦造勢大會片段輔助舉證期間,陳官曾打斷周天行,質疑雙方既不爭議呈上片段,又有發言謄本,「點解要喺咁莊嚴嘅刑事審訊法庭播放一齣呢個人(梁天琦)嘅政治論述?」

48歲人民力量副主席譚得志「快必」共被控14項控罪,被控在去年1月17日在大埔海濱公園露天劇場,煽惑他人明知而參與未經批准的集結及發表煽動文字;在去年1月19日在銅鑼灣崇光百貨外公眾地方作出擾亂秩序行為;去年5月24日在崇光百貨對開舉行或召集未經批准公眾遊行、公眾地方內擾亂秩序、拒絕遵從或故意忽略遵從獲授權人員作出的命令及發表煽動文字;及在去年3月至7月的多次九龍街站中,5項發表煽動文字、1項在公眾地方內擾亂秩序行為和1項串謀發表煽動文字。

快必前黨友「慢必」陳志全今日有到庭旁聽。

跟本唔須要搵專家證人再解釋「光時」, 因為黃人、有良知人、 有粮資人和正常人都知是意味推翻政府

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1763716/即時-港聞-快必-涉發表煽動文字案-專家證人再解釋-光時-意味推翻政府
作者: 求勝心切     時間: 2021-10-18 12:26 PM

反對派之前做左咁多衰野,還一世債都未還完。

作者: banjo.     時間: 2021-10-18 12:29 PM

黃畜不自量力.
作者: 綠腳趾     時間: 2021-10-18 12:34 PM

呢隻陳已完洩慾工具恨做議員恨到乜衰野都肯做
作者: robin09     時間: 2021-10-18 01:09 PM

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-10-18 12:29 PM 發表
黃畜不自量力.
都不知道中央放任这么多年,有没有‘引蛇出洞一网打尽“的企图?
香港反对派盘踞在各个系统,资本家集团和反对派也深度勾结,支持力量强大。
以正常方式想清除他们极为困难,必然会激起社会恐慌和人民反对。
作者: ppkokki     時間: 2021-10-18 01:13 PM

啫條快必見屎忽佬做咗議員咁好糧支又想學人,點知衰能咗未登天堂先入獄
作者: banjo.     時間: 2021-10-18 01:15 PM

引用:
原帖由 robin09 於 2021-10-18 13:09 發表

都不知道中央放任这么多年,有没有‘引蛇出洞一网打尽“的企图?
香港反对派盘踞在各个系统,资本家集团和反对派也深度勾结,支持力量强大。
以正常方式想清除他们极为困难,必然会激起社会恐慌和人民反对。
成班亂黨落得如此田地, 都係嚴重低估共產黨, 維護政權嘅嘅力量, 想利用香港嚟反共, 簡直係痴心妄想.
作者: longgun67     時間: 2021-10-18 01:15 PM

之前條死肥佬話倉入面比出面更自由,點解仲要辯護
作者: haogaoye     時間: 2021-10-18 01:19 PM

黃狗夠膽做唔夠膽認,砌詞狡辯逃避罪責係常識。法官唔應該陪佢地顛黎浪費寶貴時間。
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-10-18 01:21 PM

說好的無畏無懼
作者: fiogermi     時間: 2021-10-18 01:21 PM

唔需要講咁多,直接判10碌入去比大佬雕獅忽就得
作者: paulchen     時間: 2021-10-18 01:25 PM

直接判佢廿碌啦
作者: CallMeKSM     時間: 2021-10-18 01:27 PM

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-10-18 12:34 PM 發表
呢隻陳已完洩慾工具恨做議員恨到乜衰野都肯做
失敗戲子為做政棍,醜態百出!

圖片附件: w1920.png (2021-10-18 01:27 PM, 529.74 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: HKkkPsW.png (2021-10-18 01:27 PM, 1.06 MB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: IMG_20200818_231808.png (2021-10-18 01:27 PM, 233.63 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 蒲精之精     時間: 2021-10-18 01:31 PM

引用:
原帖由 ppkokki 於 2021-10-18 01:13 PM 發表
啫條快必見屎忽佬做咗議員咁好糧支又想學人,點知衰能咗未登天堂先入獄
呢條友都痴痴地線,選吾到議員就走出街亂屌河馬。
作者: on79ws     時間: 2021-10-18 01:31 PM

快慢必又可以獄中合體
作者: ARTHUR53     時間: 2021-10-18 01:36 PM

引用:
原帖由 男E 於 2021-10-18 12:17 PM 發表
人民力量副主席譚得志(快必)去年涉嫌多次在街站叫喊「光復香港
時代革命」等口號,被控發表煽動文字等共14罪。案件今日在區域法院續審,嶺南大學歷史系教授劉智鵬作供,再次以歷史角度解釋「光復香港
時代革命」意味的起源及演變,控方又提到劉智鵬本月初再撰寫第二份報告,回覆辯方專家證人香港大學語言學教授梁曉姿。

案件由國安法指定法官陳廣池審理,控方由署理副刑事檢控專員周天行代表,辯方由資深大律師蔡 ...
呢個仆街,把口臭到美國都聞到,所以美國唔彩佢。
作者: yourname     時間: 2021-10-18 01:39 PM

留係香港既大多數美國佬既棄子 對美國佬有用既美國佬一早安排走拉
作者: mc168168     時間: 2021-10-18 01:43 PM

引用:
原帖由 男E 於 2021-10-18 12:17 PM 發表

案件由國安法指定法官陳廣池審理,控方由署理副刑事檢控專員周天行代表,辯方由資深大律師蔡 ...
光棍上腦,事後抵死。
作者: charlir2005     時間: 2021-10-18 01:45 PM

引用:
原帖由 ppkokki 於 2021-10-18 01:13 PM 發表
佢以為不停叫"大陸喱"就可以當選

作者: singsingbaby     時間: 2021-10-18 01:47 PM

引用:

快啲認罪坐兩碌唔洗煩,之後可以移民陰國慢慢光復⋯
作者: hahaJohn     時間: 2021-10-18 01:47 PM

真係唔知條友要坐耐,可以慢慢減肥
作者: rayrayccw     時間: 2021-10-18 01:48 PM

諗住食政治光環走紅,呢舖偷雞唔到蝕渣米
作者: siuhung     時間: 2021-10-18 01:48 PM

真係使鬼專家去解釋咩!
係香港人都明白班本土所講呢句話嘅意思啦,係班本土黃福佳就話自己講果時嘅意思同被問責時嘅意思係唔同之嘛,有膽講就冇膽承認,本土風格!
作者: AABB999     時間: 2021-10-18 01:52 PM

洗撚證人咩,衣隻燥狂痴鳩線甲甴判返五年監都叫合理啦
作者: 瑪卡     時間: 2021-10-18 01:54 PM

两條人渣害屎幾多小朋友🤔🤔
作者: 大圍宝叔     時間: 2021-10-18 01:54 PM

第一單已經入左罪!呢條廢柴入梗罪!😁
作者: 沒自信的人     時間: 2021-10-18 01:55 PM

點解要搞成咁
作者: Matt1221     時間: 2021-10-18 01:56 PM

呢條四眼賤種龜快啲判坐終身監禁啦
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-10-18 01:57 PM

死曱甴夠鐘入册啦
作者: 另一個天堂     時間: 2021-10-18 01:57 PM

買支靚d嘅孖蒸先
作者: 信天翁88     時間: 2021-10-18 01:58 PM

引用:

想輕判都難
作者: 33Chris     時間: 2021-10-18 01:58 PM

成班都戇鳩鳩, 咁樣追源溯始把撚咩, 應該以一般市民喺當時社會氛圍之下,見到呢幾句口號嘅合理理解就可以啦。

作者: chriswong1010     時間: 2021-10-18 01:59 PM

DLLM死柒必,同基佬全玩屎忽啦
作者: Dimalibudi     時間: 2021-10-18 02:06 PM

入去啦快D。
廢人,呢個係泛民裡面最垃圾最冇用嘅一個,日日林住做以完,而家真係完。
作者: c.keung     時間: 2021-10-18 02:07 PM

成也光復,敗也革命,鐵板神數也救不了,氣數盡了
作者: ultane     時間: 2021-10-18 02:07 PM

引用:

因為上次又有位"專家" 喺插旗電單車案中,話呢兩句完全冇推翻意思,又問香港何來"光復",所以咪要請另一位來解釋囉!
呢條快必,正人渣,睇黎最少十年八年,先可返出黎。
作者: s282     時間: 2021-10-18 02:08 PM

死曱甴仲想狡辯! 要程判先得,當時佢嘅所為太明顯太過份,網上仲叫人出來
作者: 幪面超人     時間: 2021-10-18 02:10 PM

條友擺到明架啦
作者: 強大師     時間: 2021-10-18 02:11 PM

敢做唔敢識 成班小學雞 做乜都注定失敗 垃圾
作者: 炎小子     時間: 2021-10-18 02:12 PM

哩條友好鬼無品,輸咗區議員選舉就罵老人家唔支持佢,罵得好難聽,真係抵佢輸死
作者: bebe1226     時間: 2021-10-18 02:12 PM

引用:
原帖由 CallMeKSM 於 2021-10-18 01:27 PM 發表

失敗戲子為做政棍,醜態百出!
好記得呢兩條友做陳小春主演套戲唧茄哩啡(生化🍣)
作者: ryokun99     時間: 2021-10-18 02:12 PM

出動到專家去解釋佢一個煽動口號,咁就要從嚴處置喇。
作者: mc4870     時間: 2021-10-18 02:13 PM

上次果個解釋完都係要坐. 你呢個傻撚都唔會例外, 慢慢坐下先啦. 
作者: 哪singh     時間: 2021-10-18 02:14 PM

引用:

快必条死基佬唔洗坐?
作者: Henrywu18     時間: 2021-10-18 02:19 PM

之前已有結案判決,又要解讀

作者: 雨中回收的朋友     時間: 2021-10-18 02:21 PM

伊條友算啦
作者: edbe     時間: 2021-10-18 02:24 PM

衰9 梗
作者: 阿努阿圖瓦圖     時間: 2021-10-18 02:27 PM

引用:

妖授又再次妖言惑眾,
拉L埋呢條妖授啦!
正仆街!
作者: ngben     時間: 2021-10-18 02:32 PM

死曱甴
作者: fai28     時間: 2021-10-18 02:34 PM

幾時拉返屎忽全
作者: rosemary1216     時間: 2021-10-18 02:35 PM

唔駛咁多狡辯嘞,出嚟行要還嘅始終要還呀!
作者: kid_a     時間: 2021-10-18 02:37 PM

引用:

今次解釋得唔錯喎....
作者: ki2007     時間: 2021-10-18 02:39 PM

低能人仲玩呢啲捉字蝨文字遊戲,玩咗咁多年係人都知你做咩, 阿爺唔會同你嚟呢套的。
作者: eleven1a     時間: 2021-10-18 02:41 PM

支持縱火,!拆先人山墳!燒人!毀壞公物!阻塞市民乘車!任意傷人的!香港社會搞到民不聊生,就是你班黃屍暴徒搞出嚟,!
天下眾多群體之中,恐怕只有「黃色群組」啲思維最腦殘!容易呃。
滿腦子都係受迫害?明明犯罪,犯規。都可以感覺被人迫害!
作者: 生果金     時間: 2021-10-18 02:44 PM

慢慢踎啦仆街冚家剷曱甴!
🪳
作者: H-KBoy     時間: 2021-10-18 02:45 PM

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-18 02:19 PM 發表
之前已有結案判決,又要解讀
揼波鐘,反正是納稅人的錢。
作者: leshui     時間: 2021-10-18 02:45 PM

真係相由心生,生到咁既尊容
作者: H-KBoy     時間: 2021-10-18 02:46 PM

引用:
原帖由 fai28 於 2021-10-18 02:34 PM 發表
幾時拉返屎忽全
屎忽全做咗金手指,所以可以保釋出來透番啖氣。
作者: orthocentre     時間: 2021-10-18 02:49 PM

呢條賤畜人生有排精彩,真開心
作者: 911Hero     時間: 2021-10-18 02:50 PM

引用:

唔好放條傻仔出黎為禍人間呀!
作者: Tokyo2040     時間: 2021-10-18 02:51 PM

呢條友廢到上次連白痴都可以選到區議員佢居然選唔到
作者: djimavic     時間: 2021-10-18 02:58 PM

見到呢隻怪獸就唔開胃,快送佢入籠,永不出來!
作者: JimCurry     時間: 2021-10-18 03:01 PM

呢d人渣蓄牲仲想打得甩?報應來的走不了
作者: AppleMan7208     時間: 2021-10-18 03:01 PM

呢條7頭快必,鏡頭前扮勁,鏡頭下在大埔我吊到佢飛起,佢都唔敢大聲回我,食屎狗
作者: Duncan_Nadal     時間: 2021-10-18 03:01 PM

譚得志洗定籮友入去受靶
作者: dtw     時間: 2021-10-18 03:04 PM

玩文字係無意思,尼條友一直以來都係反政府,點只單一句口號咁簡單!
作者: 神行客     時間: 2021-10-18 03:05 PM

呢條卜街顛覆國家政權
十年應該走唔甩了
作者: sunday8999     時間: 2021-10-18 03:06 PM

用發生左既事 定義返口號創立之初既原意 真係龍門任搬 有無問過香港市民知唔知係咁解? 定係班專家砌詞解釋?
作者: bnqmaksir8     時間: 2021-10-18 03:10 PM

引用:

談低智有排受,一世監躉
作者: INPERSON     時間: 2021-10-18 03:11 PM

引用:
原帖由 bnqmaksir8 於 2021-10-18 03:10 PM 發表

談低智有排受,一世監躉
師兄,一睇呢個好名字,現在與將來一定有更美好人生。
作者: 後天紅色的羊     時間: 2021-10-18 03:12 PM

引用:

呢條友日日去各大商場搞事, 香港好多人想佢永遠唔好出返黎...
作者: 飛天盒仔     時間: 2021-10-18 03:14 PM

引用:

快必呢條仆街都有今日啦
作者: 紅制     時間: 2021-10-18 03:15 PM

呢條友把口賤到PK, 佢入左去條街都平靜D
作者: 我是一個保安員     時間: 2021-10-18 03:15 PM

有腦都知咩意思啦   當時又聲大大 而家上座又笠水 食屎啦你
作者: peterfish     時間: 2021-10-18 03:16 PM

黑暴得勢時,叫喊「光時」推翻政府如何風光,如今衰咗就抵賴唔認,呢啲廢柴有乜用?
作者: 海邊強勁的香蕉     時間: 2021-10-18 03:19 PM

10碌起跳唔該!
作者: kelvin167     時間: 2021-10-18 03:23 PM

呢條L樣以為一朝得志口出狂言,我最唔妥佢公開煽動年青人,鳩叫上一代父母輩係死廢老,導致唔少家庭撕裂。
作者: Driveffun     時間: 2021-10-18 03:25 PM

呢條柒頭,淨識喺街亂鬧人,毫無論述又想學人做已完,堵路又唔敢,發明過馬路跌銀仔,小學雞到!
作者: kgoal     時間: 2021-10-18 03:27 PM

古時革命失敗會被槍決,依家仲要供你食住睇醫生,其實佢已經賺晒
作者: 小窮鬼     時間: 2021-10-18 03:30 PM

呢條躝癱當日還押, 小弟開心過中咗六合彩五個字😂
作者: oxygenshing     時間: 2021-10-18 03:30 PM

呢D文字遊戲, 狗官最like
作者: miumiujorden     時間: 2021-10-18 03:32 PM

係人都知光時代表咩啦, 
作者: 假如真空的榴槤     時間: 2021-10-18 03:41 PM

引用:
原帖由 robin09 於 2021-10-18 01:09 PM 發表

我覺得以前大陸係想係懷柔政策感化港人,所以對香港好多事都隻眼開隻眼閉,點知黃人得寸進尺唔識收,最後先被迫強硬對待
作者: andlong     時間: 2021-10-18 03:44 PM

文字案有罪就判啦,再點解釋都係會入到罪
作者: 社長     時間: 2021-10-18 03:49 PM

呢條快仆街一定入去坐
作者: st105     時間: 2021-10-18 03:51 PM

引用:
已完...就有佢份
作者: 橫行蟹     時間: 2021-10-18 03:51 PM

連自己既理念都唔敢承認,話佢係垃圾都侮辱咗啲垃圾。
作者: Dimalibudi     時間: 2021-10-18 03:53 PM

引用:
原帖由 kelvin167 於 2021-10-18 03:23 PM 發表
呢條L樣以為一朝得志口出狂言,我最唔妥佢公開煽動年青人,鳩叫上一代父母輩係死廢老,導致唔少家庭撕裂。
佢有能得過志。泛民裡面最垃圾果個,日日發夢做以完。佢邊有可能啊。
佢老豆老母改名都仆街過人,生個廢物人渣食屎狗出黎仲好意思叫得志。。。
正宗冚家産。
起碼10年啦,係入面慢慢得志,10年8年出黎就真係廢老啦。佢用自己條命證明乜野係廢老比我地睇。笑9死
作者: ifung5     時間: 2021-10-18 03:56 PM

依件垃圾中的渣宰,都係再焚化多一次罷了
作者: 人若流水     時間: 2021-10-18 03:58 PM

拉條大6厘入去等佢夫妻恩愛啦、晚晚可以屌江交全C眼咯!坐20年都肯呀、呢條C佛鬼!
作者: robin09     時間: 2021-10-18 04:01 PM

引用:
原帖由 假如真空的榴槤 於 2021-10-18 03:41 PM 發表

我覺得以前大陸係想係懷柔政策感化港人,所以對香港好多事都隻眼開隻眼閉,點知黃人得寸進尺唔識收,最後先被迫強硬對待
香港反对派大后台是美国,打狗看主人,
如果美国成功压服中国,那么中国在香港问题也不得不手软,反对派即便不成功也不会被清算。
然而美国并没有这种实力了。
作者: kopahin     時間: 2021-10-18 04:02 PM

平時好型架 而家做乜唔認左佢做烈士呢
作者: 小魔怪     時間: 2021-10-18 04:03 PM

引用:
原帖由 假如真空的榴槤 於 2021-10-18 03:41 PM 發表

班黃人越嚟越癡,一定要徹底清理
作者: DZDD     時間: 2021-10-18 04:06 PM

引用:

黄狗曱甴唔係光明正大咩?
夠胆做唔夠胆認?

圖片附件: Screenshot_20211006-205323.jpg (2021-10-18 04:06 PM, 218.87 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: doublebird2014     時間: 2021-10-18 04:08 PM

引用:

嗰專家應該改姓屈啦.
作者: touya08     時間: 2021-10-18 04:09 PM

引用:

其實有乜好拗?? 本來果班人做既所有野就有推翻政權既意思, 仲係度扮傻扮病夾硬話無咁意思, 敢做又唔敢認, 真係好小學雞咯, 仲要畀人睇死
作者: 魚旦專家     時間: 2021-10-18 04:11 PM

成班蟻民以爲自己係超人
作者: 19611691     時間: 2021-10-18 04:15 PM

引用:

成個行為意圖出哂黎,還在字面糾纏什麼?
作者: 天天攞綜援過日     時間: 2021-10-18 04:19 PM

引用:
原帖由 求勝心切 於 2021-10-18 12:26 PM 發表
反對派之前做左咁多衰野,還一世僓都未還完。
字都未L識寫、學人批評人
作者: bike123     時間: 2021-10-18 04:23 PM

引用:

多旧鱼 还解译什么  如果话:吊你X母 等于爱你老母?