標題: [趣聞評論] 近半移英港人失業 網民:專業人士揸鍋鏟 [打印本頁]

作者: ichthys2     時間: 2021-10-15 09:47 PM

個個都話移民,唔通個個都有能力移民咩?由英國駐港總領事館前情報人員、被揭喺深圳嫖娼被拘後赴英嘅鄭文傑創辦嘅「英國港僑協會」,日前發表所謂「新來英港人工作和就業」網上調研報告話,只有約三成半人有全職、兼職或自僱工作;逾四成半人失業或搵緊工;去英國前,呢班受訪者最多人從事財務或保險業、資訊與通訊業同埋教育行業,但移民後佢哋最多人從事頭三位嘅行業就變成運輸及倉儲業,專業、科學和技術業,同埋住宿及飲食業,情況相當唔樂觀.........

人各有志,若果認為遠赴英倫「揸鑊鏟」、「揸拖頭」,都可以活得更好,就請君去彼邦,只要不後悔要回香港就好。

新聞來源連結:
https://www.dotdotnews.com/a/202110/15/AP61692978e4b08e6c88a6ac58.html

圖片附件: 未命名.png (2021-10-15 09:48 PM, 691.11 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: 罪惡約翰     時間: 2021-10-15 10:33 PM

一定要……死都唔好番黎
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2021-10-15 10:34 PM

揸鑊鏟唔失禮,自封為chef就可以了,即刻高尚了很多級。
作者: ninebirds     時間: 2021-10-15 10:40 PM

揸鑊鏟同大陸人打工
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-10-15 10:44 PM

圖片附件: Screenshot_20210928_102014.jpg (2021-10-15 10:44 PM, 105.71 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: Barocc0122073     時間: 2021-10-15 10:45 PM

有識之仕~大好青年~不能夠鳩缩于亂世~香港民不聊生~....快快逃離林鄭满手血腥之暴政~....BNOer係不二之選~....快快速到大不烈顛帝國報到~..嫖妓王~鄭文傑...歡迎你(記得剪埋HKID).....
作者: siuhung     時間: 2021-10-15 10:54 PM

冇理由嘅,條臘腸新聞話移英港人三個月就搵到工,仲有前公務員揸住四十萬過去就做到侍應,咁點會有咁多BNOer 失業先得架,係咪驚住之後去果班BNOer 爭飯食,影響個「黑」市價呀?
作者: 屙唔出屎     時間: 2021-10-15 10:57 PM

根本移民去英國嘅香港人,就係幫英國人做勞動工作,點解咁多司機職位空缺?
就係等香港人過去做,真英國人就升做文職。

同當年中國人當工人去幫鬼佬起路軌一樣。
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-10-15 10:58 PM

黃黑去到邊衰到邊掃帚星來的繼台灣又到英國

圖片附件: Screenshot_20211015_225620_com.yahoo.infohub.jpg (2021-10-15 10:58 PM, 570.23 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: 屙唔出屎     時間: 2021-10-15 11:00 PM

移民去果d反正都係“磚”業人士,揸鍋鏟難唔到佢地,充滿民主既水泥同空氣。
作者: kingkong_hk     時間: 2021-10-15 11:03 PM

渣鑊橙都係專業
作者: 泛到無品口自臭     時間: 2021-10-15 11:04 PM

真正走得瀟灑嘅係唔駛揾食,去到買車買樓日日飲 high tea 嘅
不過有條件嘅又為何要難民身份走咁失禮?
其他去到仲要揾兩餐嘅,應該好大部份係中下層管理
本來喺香港有份穩定收入,薪高糧凖
去到一個陌生地方,工又無,朋友又無,言語文化又半桶水,揾個香港老友傾又要睇時差
失業率6%,邊有話你有得揀工?可惜係工亦唔會揀你
香港過兩日二十度都要話凍
英國而家十幾度仲要成日個天烏卒卒,過多一個月落雪添
唔想搾乾有限身家,要揾食養家,士急馬行田諗住騎牛揾馬
做得一年半載廚佬,唔通仲有人請你做會計經理咩?
住得半年,生活大降級,細路唔適應,結果家嘈屋閉,日日面燶燶
凡此種種,為咗面子,又唔想番香港,唯有逐漸融入成為低階勞動人群
老實講,事實係九七年走嘅無番轉頭嘅好多都係咁過咗廿幾年
咁嘅決定,其實算唔算係生命嘅失敗者
作者: andysan4     時間: 2021-10-15 11:06 PM

咪撚番嚟啊
作者: T2.     時間: 2021-10-15 11:08 PM

假新聞,我識果堆廢青廢老,個個住英國古堡,月月幾萬英鎊收入
作者: 台灣小榴槤     時間: 2021-10-15 11:09 PM

有骨氣!千祈咪L番香港!
作者: T2.     時間: 2021-10-15 11:19 PM

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2021-10-15 11:04 PM 發表
真正走得瀟灑嘅係唔駛揾食,去到買車買樓日日飲 high tea 嘅
去到一個陌生地方,工又無,朋友又無,言語文化又半桶水,揾個香港老友傾又要睇時差
英國而家十幾度仲要成日個天烏卒卒,過多一 ...
去英國呼吸到一啖自由空氣已經死而無憾啦,仲未死已經賺凸
作者: simonfdf     時間: 2021-10-15 11:33 PM

who care
作者: ax7ax     時間: 2021-10-15 11:53 PM

自由比到飯食呀
黃絲話
作者: CHORYAT     時間: 2021-10-16 12:06 AM

老實講,揸鑊鏟又好,揸拖頭又好,都係工一份啫,又唔好話職業分高低,最緊要係班矇能咪返來香港就得嘞,就算乞食都要有骨氣咪番來
作者: SayYouSayMe     時間: 2021-10-16 12:08 AM

都0K嘅,一個月都可以搵到三、四千英鎊嘅,只不過係稅高啲、生活寂寞啲、比當地人蝦唔夠膽出聲、唔可以好似之前喺香港大大聲鬧人,咁啫
作者: 神殿老子     時間: 2021-10-16 12:10 AM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-10-15 09:47 PM 發表
個個都話移民,唔通個個都有能力移民咩?由英國駐港總領事館前情報人員、被揭喺深圳嫖娼被拘後赴英嘅鄭文傑創辦嘅「英國港僑協會」,日前發表所謂「新來英港人工作和就業」網上調研報告話,只有約三成半人有全職、兼職或自僱工作;逾四成半人失業或搵緊工;去英國前,呢班受訪者最多人從事財務或保險業、資訊與通訊業同埋教育行業,但移民後佢哋最多人從事頭三位嘅行業就變成運輸及倉儲業,專業、科學和技術業,同埋住宿及飲食業, ...
情況相當樂觀,起碼唔使瞓街和乞食。
作者: 神殿老子     時間: 2021-10-16 12:14 AM

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-10-15 11:03 PM 發表
渣鑊橙都係專業
叫廚師
作者: rtrtrt2006     時間: 2021-10-16 12:22 AM

引用:
原帖由 ichthys2 於 15-10-2021 21:47 發表
個個都話移民,唔通個個都有能力移民咩?由英國駐港總領事館前情報人員、被揭喺深圳嫖娼被拘後赴英嘅鄭文傑創辦嘅「英國港僑協會」,日前發表所謂「新來英港人工作和就業」網上調研報告話,只有約三成半人有全職、兼職或自僱工作;逾四成半人失業或搵緊工;去英國前,呢班受訪者最多人從事財務或保險業、資訊與通訊業同埋教育行業,但移民後佢哋最多人從事頭三位嘅行業就變成運輸及倉儲業,專業、科學和技術業,同埋住宿及飲食業, ...
在西方世界,他們的思想邏輯始終會歧視非白種血裔,每個國家都有自己的本土民族主義和自己的國情,排斥外來人種,這就是不相融性和排外性。或許,他們並不是歧視非白種血裔,而是歧視大家文化上的差異,思想邏輯上的差距。

為什麼英港人會失業呢?會不會是英國人並不信賴香港勞工?始終大家存在文化差異,而且語言不通,來自香港的專業資格不被英國企業普遍認可。另外,會不會是英國人亦有自己的本土保護主義呢?這一切都值得大家去思考。

作者: 乖乖仔     時間: 2021-10-16 12:42 AM

半年前有個黃屍撚朋友一家去左英國,第一日即放post話呼吸緊自由既空氣!而家唔知死左去邊,我好懷疑佢已潛水番左黎…
我等緊睇佢點仆街!
作者: starcrazy     時間: 2021-10-16 12:48 AM

去之前乜吾知,
英白人也長期失業,
移去仲想找到工做?
作者: rtrtrt2006     時間: 2021-10-16 01:06 AM

引用:
原帖由 乖乖仔 於 16-10-2021 00:42 發表
半年前有個黃屍撚朋友一家去左英國,第一日即放post話呼吸緊自由既空氣!而家唔知死左去邊,我好懷疑佢已潛水番左黎…
我等緊睇佢點仆街!
說得很美好,現實很殘酷。
作者: x747x     時間: 2021-10-16 01:09 AM

希望將來會有更正面嘅報告/調查,等再多黃絲過英國,精神病人唔應該阻住香港發展。

相信立廿三條嗰陣,會有另一班智障過英國,麻煩政府盡快立。
作者: 嚴小小     時間: 2021-10-16 01:14 AM

條路自己揀冇得怨…
作者: cardreadermp3     時間: 2021-10-16 01:19 AM

自由鍋鏟

按理,有自由洗L食嘢?
作者: highwiseman     時間: 2021-10-16 01:39 AM

在香港生逢亂世!
離開香港都係其中一個好辦法!
這班黑暴黃畜生於太平盛世及民主的英國!
應該心滿意足了!
回港時可能已經被列入違反國安法黑名單!
隨時被捕入獄!
作者: 果個大大名車     時間: 2021-10-16 01:39 AM

明明話掃地既去到都做CEO既!係民主大國唔滿意!出黎抗爭啦!等乜春呀智將?
作者: samsampigpig     時間: 2021-10-16 01:48 AM

專業人士揸鑊鏟係97前後既事. 
當年仲有速成班, 無記錯係半年就有張證書可以去呃飯食.

真係講到咁易揸鑊鏟?
當年仲可以呃下人. 今時今日個邊中餐館唔少, 食過中餐既亦唔少, 仲以為可以呃飯食?
作者: 當老襯總統     時間: 2021-10-16 01:51 AM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-10-15 09:47 PM 發表
你咪真係以为镬铲同拖头好容易渣
作者: icantstop     時間: 2021-10-16 01:56 AM

引用:
原帖由 ichthys2 於 15-10-2021 21:47 發表
呢啲唔係叫失業,去到番鬼佬地方學下英文,叫in between jobs 😂
作者: 白胡子     時間: 2021-10-16 01:59 AM

唔好番黎
作者: 鐘覺霧     時間: 2021-10-16 02:20 AM

有乜問題呀?!九七前走一批,特別到加拿大都係揸鍋鏟(專業人士),這個時候走的就吃香?!講乜撚嘢呀?!
作者: beegeejk     時間: 2021-10-16 03:53 AM

揸鑊鏟好過冚家剷
作者: billy80     時間: 2021-10-16 04:04 AM

手畜去到陰割搞事得啦,使撚做嘢咩!一於幫陰割佬爭取多d盲煮豉油啦!
作者: sakurai-K     時間: 2021-10-16 04:05 AM

有民主, 失業都唔怕
作者: 車站雀躍的神童     時間: 2021-10-16 04:52 AM

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2021-10-15 10:34 PM 發表
黃曱甴揸鑊鏟仲有人敢食
作者: boymeetsgirl     時間: 2021-10-16 04:53 AM

最情何以堪既係好多都係去到幫中國人老闆打工

作者: 加燦     時間: 2021-10-16 04:58 AM

都唔知啲人有乜居心係要造謠唱衰英國,人哋揸住 BNO去英國做一等一自由公民關啲藍絲叉事咩?

作者: simonchoy123     時間: 2021-10-16 05:33 AM

97前被英國統治咗99年仲未夠?自己再去英國被統治!真係話你地on 9驚你嬲!
作者: mawongching     時間: 2021-10-16 05:43 AM

引用:
原帖由 ninebirds 於 2021-10-15 10:40 PM 發表
揸鑊鏟同大陸人打工
英國開餐館多數新界佬,美加就係大陸佬佔多數。
作者: eclipseone     時間: 2021-10-16 05:44 AM

抵死
作者: Duncan_Nadal     時間: 2021-10-16 06:12 AM

咎由自取
作者: 前進可愛的波菜     時間: 2021-10-16 06:19 AM

引用:
🤔港人去英有自由行乞的權力?

去到才發現自己英文唔太英式?

才知道自己中文是好過英文的?

點解唔移民去中國台灣或澳門?
作者: 七個粗俗的樹根     時間: 2021-10-16 06:34 AM

求下你地(曱甴),千萬不要回來中國香港,拜托拜托
作者: 黑色勇士     時間: 2021-10-16 06:40 AM

雞虫
作者: tigerowl     時間: 2021-10-16 06:41 AM

曱甴有骨氣千祁唔要返來!
作者: 腸旦丁麵     時間: 2021-10-16 06:42 AM

鑊鏟師都唔係好失禮。
作者: ctchan20f     時間: 2021-10-16 06:45 AM

引用:
正常,同以往一樣,一般不在外國讀書,移民後都轉行。
作者: 沒自信的人     時間: 2021-10-16 06:45 AM

一啲都唔出奇
作者: kenny1032     時間: 2021-10-16 06:46 AM

唔出奇!有朋友在香港做人事部經理,移民後做送pizza
作者: applebbkk1982     時間: 2021-10-16 06:55 AM

可以轉做吓,寫信,旁聽,追車 架!
創一番.........事業?
作者: andyyyy     時間: 2021-10-16 06:56 AM

鑊鏟師幾好吖,仲可以晉升為大鑊鏟師,真係前程似咁!
作者: 睇天做人     時間: 2021-10-16 07:00 AM

專業人士係咪先達收iPhone?!
作者: 樓下扁扁的老爺     時間: 2021-10-16 07:15 AM

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2021-10-15 10:34 PM 發表
做茶記水吧而家都叫咖啡師 家吓乜都叫乜乜師
作者: andysan4     時間: 2021-10-16 07:21 AM

圖片附件: Screenshot_20210725_093250_networld.discuss2.app~01.jpg (2021-10-16 07:21 AM, 177.94 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: Screenshot_20210605_150753_networld.discuss2.app.jpg (2021-10-16 07:21 AM, 515.95 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: Screenshot_20210519_162747_com.android.chrome.jpg (2021-10-16 07:21 AM, 723.8 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: Screenshot_20210519_163651_com.android.chrome.jpg (2021-10-16 07:21 AM, 660.75 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: discuss2_1610716119316.png (2021-10-16 07:21 AM, 251.3 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: discuss2_1617848134347.png (2021-10-16 07:21 AM, 972.49 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 幸福人     時間: 2021-10-16 07:23 AM

佢哋終於可以實現夢想喇!
作者: AllTheBest23     時間: 2021-10-16 07:29 AM

香港吾歡迎你地
作者: on79ws     時間: 2021-10-16 07:31 AM

嫖妓王可以幫手在老英製造另一個 咸濕經濟圈
作者: 騎拉帝納     時間: 2021-10-16 07:35 AM

女士可以去紅燈區工作
作者: cm923     時間: 2021-10-16 07:35 AM

佢去死唔比佢去咩
作者: smallcannon2002     時間: 2021-10-16 07:36 AM

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-10-15 11:06 PM 發表
咪撚番嚟啊
最緊要呢班人千其唔好返嚟, 減小香港人口, 出街搭車都唔使咁迫。
作者: 鴻昇嘉型     時間: 2021-10-16 07:37 AM

做外賣屍都俾班三哥歧視
中產轉做廚房佬唯一出路
吸自由空氣 寸步難行呀
又灰又凍嘅天氣 南方人長住 含德能啦
八点起身出門着羽絨 就知道自己幾硬膠
作者: 門外捉鳳凰     時間: 2021-10-16 07:45 AM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-10-15 10:58 PM 發表
黃黑去到邊衰到邊掃帚星來的繼台灣又到英國
去住落就知英国好恐怖,不过都好嘅,日落后包冇塞车,吾会好似香港这样,夜夜笙歌,越夜越多人。
作者: lcyin1974     時間: 2021-10-16 07:48 AM

香港既然噉極權,共產黨又對你唔好,攪到你喺香港有專業人仕地位都唔好,寧願去英國做外賣仔,倒垃圾,人望高處呀!
作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-10-16 07:51 AM

引用:
原帖由 ninebirds 於 2021-10-15 10:40 PM 發表
揸鑊鏟同大陸人打工
餐廳老闆係大陸人,顧客係大陸人,咁算唔算奶共  
作者: 車喳喳壞腦瓜

作者: 瞓個好覺     時間: 2021-10-16 07:52 AM

總之唔好返嚟
作者: 消失的香蕉     時間: 2021-10-16 07:54 AM

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2021-10-15 10:45 PM 發表
有識之仕~大好青年~不能夠鳩缩于亂世~香港民不聊生~....快快逃離林鄭满手血腥之暴政~....BNOer係不二之選~....快快速到大不烈顛帝國報到~..嫖妓王~鄭文傑...歡迎你(記得剪埋HKID).....
矛胆剪商講|D
作者: 病態賭徙     時間: 2021-10-16 07:54 AM

都憨鳩鳩,專乜柒業丫,識飛咪又係要顧主施捨。
近身錢最惡,你揸住幾千萬係世界各地你都有真正民主自由。
真正追求民主自由唔係窮撚叫口號。
係你有幾多錢就有幾多民主自由。
作者: 哪singh     時間: 2021-10-16 07:57 AM

引用:
揸鍋鏟係大厨!
定洗大餅?
作者: ken2431     時間: 2021-10-16 07:57 AM

做乞兒囉!
作者: Tokyo2040     時間: 2021-10-16 07:58 AM

人生勝利組
作者: ken2431     時間: 2021-10-16 07:59 AM

班黃畜遲早被趕出境,但千祈咪返來呀!
作者: hkboy     時間: 2021-10-16 08:00 AM

移民一定畀香港辛苦,乜都由頭嚟過
作者: ken2431     時間: 2021-10-16 08:00 AM

班黃畜係英國搞事,遲早玩完!
作者: 飛天盒仔     時間: 2021-10-16 08:02 AM

引用:
一定係假新聞
聽「香土移英專家」講,香港專業人士係英國係幾易搵食,大家搶住要架。
作者: montejo     時間: 2021-10-16 08:05 AM

引用:
原帖由 哪singh 於 2021-10-16 07:57 AM 發表

揸鍋鏟係大厨!
定洗大餅?
洗嘅時候一定要揸住
作者: lamlamlam2007     時間: 2021-10-16 08:06 AM

引用:
假新聞, 假新聞。
作者: 二次大戰5555     時間: 2021-10-16 08:07 AM

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2021-10-15 11:04 PM 發表
英國而家十幾度仲要成日個天烏卒卒,過多一 ...
講得不錯呀,是實況
作者: 北投公園

作者: 筒子章     時間: 2021-10-16 08:08 AM

個報告一定係假,英國咁好住獨立屋月月揾幾十萬,黃曱甴唔好信立刻移民去英國啦,仲等
作者: Jefftungkk     時間: 2021-10-16 08:10 AM

自己攞嚟既......
作者: eliskw2000     時間: 2021-10-16 08:10 AM

咁去得外國當然由低做起,唔通人地有筍工唔留俾本地人要俾香港人?
作者: 北投公園

作者: 陳主任     時間: 2021-10-16 08:17 AM

引用:
明顯假新聞.
YouTube 日日有片,移英港人精英買屋買車,裝修介紹,帶住仔女四圍玩.
聽聞英政府有津貼比移英港人,仲有屋分配.我刀想去😎
作者: ED1988     時間: 2021-10-16 08:18 AM

引用:
呢班人成日活係自己既幻想世界,同之前係香港話八三一死左人,二百萬人游行一樣。
話英國冇歧視,搵屋搵工冇問題!
下次英國有人示威話有歧視,搵屋搵工有問題,英國政府可以叫BNOer出黎指証英國冇咁既事。
作者: az222     時間: 2021-10-16 08:18 AM

引用:
不走回頭路,
港人多謝你。
作者: hiro0500     時間: 2021-10-16 08:19 AM

記住要有D骨氣,千奇唔好反來。
作者: 商界長長主題     時間: 2021-10-16 08:19 AM

引用:
香港d曱甴太自大啦,以為在香港做一官半職,去到大陰帝國亦可以有同等待遇🤭🤭🤭😂😂😂
作者: 阿爾拔     時間: 2021-10-16 08:20 AM

講咩,如果唔係做開,你估揸鑊鏟咁易㗎,執頭執尾就有你份!
作者: loveapple617     時間: 2021-10-16 08:21 AM

假新聞
作者: 鄉貢仁     時間: 2021-10-16 08:21 AM

引用:
這樣解釋大家應該會明白些,
人類的身體是有保護機制,
會排斥外來的東西, 所以如
果想將一個外來的器官植入
身體, 後果是好嚴重的.
移民外國就等同咁樣的效果.

作者: 再來荷蘭橙     時間: 2021-10-16 08:23 AM

引用:
又唔係做 " 性工作者 " , 都唔係好慘姐 .. 
作者: CC_CHAN256     時間: 2021-10-16 08:23 AM

引用:
千其唔好死返嚟爭食呀
作者: 三級警司     時間: 2021-10-16 08:23 AM

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-10-16 01:48 AM 發表
專業人士揸鑊鏟係97前後既事. 
當年仲有速成班, 無記錯係半年就有張證書可以去呃飯食.

真係講到咁易揸鑊鏟?
當年仲可以呃下人. 今時今日個邊中餐館唔少, 食過中餐既亦唔少, 仲以為可以呃飯食?
正如雜碎中餐只係用黎呃西人
作者: Silver-Lion     時間: 2021-10-16 08:24 AM

引用:
如果佢哋成家的工作都要揸鑊鏟呢
咁咪變咗X家鏟