標題: 魷魚遊戲|澳洲小學生模仿《魷魚遊戲》玩「一二三木頭人」 校方籲家長勿讓小孩收看 (17:44) - 20211014 - 熱點 [打印本頁]

作者: EyeonHK     時間: 2021-10-14 19:50

Netflix韓劇《魷魚遊戲》全球熱播,澳洲有教師發現學生模仿《魷魚遊戲》情節,在校內玩暴力版「一二三木頭人」,校方隨即發出家長信,表示該校有年齡低至6歲的學生承認曾看《魷魚遊戲》,擔心學生受劇中暴力情節影響,呼籲家長切勿讓小孩觀看。

Netflix韓劇《魷魚遊戲》全球熱播,澳洲有教師發現學生模仿《魷魚遊戲》情節,在校內玩暴力版「一二三木頭人」,校方隨即發出家長信,表示該校有年齡低至6歲的學生承認曾看《魷魚遊戲》,擔心學生受劇中暴力情節影響,呼籲家長切勿讓小孩觀看。

悉尼Dulwich Hill公立小學校長稱,學生在校園內玩耍行為,已受劇中暴力版「一二三木頭人」和其他「不當內容」影響。她稱,《魷魚遊戲》在澳洲被列為「成人內容」等級,劇中呈現極端暴力、血腥、髒話,以及駭人場面,「根本不適合小學和初中學生觀看」,家長應修改家中Netflix設定,確保子女無法觀看《魷魚遊戲》,並關注子女上網情況。

比利時一間學校同樣有學生受《魷魚遊戲》影響,在校內玩暴力版「一二三木頭人」,輸家會遭贏家打。校方已發家長信,呼籲停止孩童之間暴力遊戲。

《魷魚遊戲》已經家傳戶曉,幫d小朋友洗腦..........

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/熱點/article/20211014/s00024/1634201583489/魷魚遊戲-澳洲小學生模仿《魷魚遊戲》玩「一二三木頭人」-校方籲家長勿讓小孩收看
作者: fifa20     時間: 2021-10-14 19:58

鬼佬咁仆街無民主,連睇咩電視都要控制
作者: 哪singh     時間: 2021-10-14 20:16

殺人為樂! 仲咁多人睇
作者: 綠腳趾     時間: 2021-10-14 20:19

做唔做愛要管,連睇咩節目都要管
作者: cll4793     時間: 2021-10-14 20:45

(123紅綠燈,過馬路要小心),香港呢個細路仔遊戲都超過50年喎。
作者: kingkong_hk     時間: 2021-10-14 20:46

引用:
原帖由 EyeonHK 於 14-10-2021 19:50 發表

https://fs.mingpao.com/ins/20211014/s00024/ec7d2ec3af6aba874efc923e78b4704f.jpg

...
姐係123紅6燈,9廿幾年前玩啦
作者: 奶露神街     時間: 2021-10-14 20:48

"反映資本主義之殘酷!"

圖片附件: snapshot.jpg (2021-10-14 20:48, 98.38 KB) / 該附件被下載次數 12

圖片附件: snap shot.jpg (2021-10-14 20:48, 108.15 KB) / 該附件被下載次數 12

作者: 另一個天堂     時間: 2021-10-14 21:40

外國買槍係自由d嘅
作者: 仲夏有作業     時間: 2021-10-14 22:20

引用:
原帖由 哪singh 於 2021-10-14 08:16 PM 發表
殺人為樂! 仲咁多人睇
揭露人性通常好暴力,啲人又會鍾意睇
作者: 哪singh     時間: 2021-10-15 07:58

引用:
原帖由 仲夏有作業 於 2021-10-14 10:20 PM 發表

我的朋友係咁推薦叫睇睇睇~
咁啱打风冇野做咪睇下~
作者: 睇天做人     時間: 2021-10-15 08:06

呢代小朋友難管
作者: 夜來人     時間: 2021-10-15 08:10

等睇美國真實遊戲
作者: aded     時間: 2021-10-15 08:21

事先說清楚規則,六歲也不一定能理解
作者: z_gundam_2008     時間: 2021-10-15 08:47

南韓係親民主邪教大國, 係事實.
顏色革命嘅前期工程必定係利用次文化做洗腦統戰, 流行曲, 廣告, 電影, 諸如此類.
呢個議題並唔係新鮮事.
解決方法並不是去禁, 反而係要去大講特講, 開講座, 解構, 踢爆.
作者: 行又返返

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: Joeycky     時間: 2021-10-15 09:31

玩123木頭人,輸左會死的,勿亂模仿。
作者: saruisi2021

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 江南野生的手背     時間: 2021-10-15 11:12

On9家長
作者: s336990     時間: 2021-10-15 11:20

《魷魚》裡面嘅遊戲本身唔係小朋友嘅遊戲咩?
點解本末倒置?
定係韓仔買新聞???

作者: 三級警司     時間: 2021-10-15 11:21

引用:
原帖由 z_gundam_2008 於 2021-10-15 08:47 AM 發表
南韓係親民主邪教大國, 係事實.
顏色革命嘅前期工程必定係利用次文化做洗腦統戰, 流行曲, 廣告, 電影, 諸如此類.
呢個議題並唔係新鮮事.
解決方法並不是去禁, 反而係要去大講特講, 開講座, 解構, 踢爆.
還有由北方正統自主統一朝鮮半島

只有主體思想才是朝鮮半島出路
作者: chan198999     時間: 2021-10-15 11:23

引用:
原帖由 s336990 於 2021-10-15 11:20 AM 發表
《魷魚》裡面嘅遊戲本身唔係小朋友嘅遊戲咩?
點解本末倒置?
定係韓仔買新聞???
因為輸左班小朋友可能會學埋晒入面既情節。
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-10-15 11:24

引用:
原帖由 cll4793 於 2021-10-14 08:45 PM 發表
(123紅綠燈,過馬路要小心),香港呢個細路仔遊戲都超過50年喎。
而家仲有冇人玩??
作者: starr     時間: 2021-10-15 11:29

資本主義的真相
作者: starr     時間: 2021-10-15 11:30

引用:
原帖由 Joeycky 於 2021-10-15 09:31 AM 發表
玩123木頭人,輸左會死的,勿亂模仿。
https://www.youtube.com/watch?v= ... k90adloversinc1990a
作者: Joeycky     時間: 2021-10-15 11:33

小學生應該玩彈波子,兩個只能留一個,輸左果個要退學,留得低的都是精英聰明的學生,學校應加以培育。
作者: workdboy169     時間: 2021-10-15 11:41

會唔會打壓韓流
作者: andonlyu     時間: 2021-10-15 11:51

引用:
原帖由 EyeonHK 於 2021-10-14 07:50 PM 發表

https://fs.mingpao.com/ins/20211014/s00024/ec7d2ec3af6aba874efc923e78b4704f.jpg

...
netflex係咁賣廣告....
作者: 我係掟磚廢青2號     時間: 2021-10-15 11:53

難得之前一大班優秀的香港人,係香討勁推介「魷魚遊戲」。呢D優質劇,只係優秀的香港人先至識得欣賞  你地呢D港豬,道德撚,真係識條鐵咩
作者: cll4793     時間: 2021-10-15 12:22

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-10-15 11:24 AM 發表

而家仲有冇人玩??
E+D靓仔覺得自己係有獨辣思想嘅成年人,5/6開始就要起步奮鬥,11歲做社會組織主席,爭取13歲可以當記者現場報導聯合國會議,18歲前獨家專訪國家領導人。。。唔得閒玩紅綠燈。😁
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-10-15 13:01

引用:
原帖由 cll4793 於 2021-10-15 12:22 PM 發表

E+D靓仔覺得自己係有獨辣思想嘅成年人,5/6開始就要起步奮鬥,11歲做社會組織主席,爭取13歲可以當記者現場報導聯合國會議,18歲前獨家專訪國家領導人。。。唔得閒玩紅綠燈。😁
123...紅綠燈....過馬路要小心
作者: mancheonghoho     時間: 2021-10-15 13:02

引用:
原帖由 仲夏有作業 於 2021-10-14 10:20 PM 發表

現今殺人遊戲、食人才夠刺激,夠噱頭。

我預計將來是小孩們密謀殺人、食人才夠刺激!
作者: BNO蟑螂勿回香港     時間: 2021-10-15 17:28

係咪類似大逃殺個種劇情
作者: 仲夏有作業     時間: 2021-10-16 11:22

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2021-10-15 01:02 PM 發表

現今殺人遊戲、食人才夠刺激,夠噱頭。

我預計將來是小孩們密謀殺人、食人才夠刺激!
唔係今日嘅事,早前睇廿幾年前舊片仲激,都係錢先,然後互相謀害
作者: gg197212     時間: 2021-10-16 11:46

引用:
原帖由 EyeonHK 於 2021-10-14 07:50 PM 發表

...
最好捉晒班黃屍黑暴去玩!
作者: 來如雷霆收震怒     時間: 2021-10-16 18:22

狐理先生幾多點
作者: afternoon     時間: 2021-10-17 00:54

引用:
原帖由 cll4793 於 2021-10-14 08:45 PM 發表
邊會玩到咁暴力
作者: 江湖灰盡頭5     時間: 2021-10-17 01:14

引用:
原帖由 fifa20 於 2021-10-14 07:58 PM 發表
鬼佬咁仆街無民主,連睇咩電視都要控制
低級紅
作者: chatjai     時間: 2021-10-17 20:49

搞乜Q,係又死唔係又死。