標題: 【封殺華為】加拿大即將封殺華為5G? 民調:超過75%民眾贊成 - 香港經濟日報 - 即時新聞頻道 - 科技 [打印本頁]

作者: 錦衣夜行     時間: 2021-10-13 03:11

美國政府自去年初加強封殺華為,勸籲其他國家不要採用華為5G設備。海外最新一項民意調查更顯示,超過75%的加拿大人認為,當地政府應該禁止華為參與加拿大的5G網絡建設。 據民調公司Nanos Resear

加拿大禁錮了孟晚舟三年,最後無認罪下放人,然後加拿大民意卻要抵制華為。

加拿大人好惡喎,唔認罪都係錯?

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/3080165/【封殺華為】加拿大即將封殺華為5G? 民調:超過75-民眾贊成?mtc=80028#
作者: 錦衣夜行     時間: 2021-10-13 03:12

如果要好似法國阿爾斯通咁被吞併,我相信華為另願放棄五眼等市場。
作者: mawongching     時間: 2021-10-13 03:34

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-10-13 03:12 AM 發表
如果要好似法國阿爾斯通咁被吞併,我相信華為另願放棄五眼等市場。
華為基本上早已放棄五眼5G市場,但加國遠郊地區3、4G建設大部分華為投得建造,所以加國杜魯多政府遲遲不宣布禁止華為落標。
作者: hfceddie     時間: 2021-10-13 03:36

引用:
原帖由 mawongching 於 2021-10-13 03:34 AM 發表

華為基本上早已放棄五眼5G市場,但加國遠郊地區3、4G建設大部分華為投得建造,所以加國杜魯多政府遲遲不宣布禁止華為落標。
係華為主動放棄,定係形勢比人強?
作者: 袋中野性的牛     時間: 2021-10-13 03:37

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-10-13 03:11 AM 發表
美國政府自去年初加強封殺華為,勸籲其他國家不要採用華為5G設備。海外最新一項民意調查更顯示,超過75%的加拿大人認為,當地政府應該禁止華為參與加拿大的5G網絡建設。 據民調公司Nanos Resear

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/3080000/3080165/Whats11_1024.jpeg

加拿大禁錮了孟晚舟三 ...
加拿犬,跟尾狗。
我上邊條撚樣仲沾沾自喜,成個漢奸樣,仲唔够膽俾人覆

作者: 豬木屍吃河童     時間: 2021-10-13 03:41

做狗一早預左跟主子尾國,唔係一陣尾國佬又加加拿犬關税
作者: mawongching     時間: 2021-10-13 03:48

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-10-13 03:36 AM 發表

愛立信、諾基亞的建造價比華為肯定更高,而加杜政府保留華為在竞投5G名單內,令竞投者不敢下天價標書,而華為亦可繼續其離埠3、4G工程,兩存其美。
作者: wayfarer     時間: 2021-10-13 03:57

引用:
原帖由 mawongching 於 2021-10-13 03:34 AM 發表

放心有美帝劃時代 Starlink 再偏遠都無遠弗屆,华為落後技術可以安心上路。
作者: 赤共

作者: Iamshameless     時間: 2021-10-13 04:16

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-10-13 03:11 AM 發表

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/3080000/3080165/Whats11_1024.jpeg

很正常,大麻國那邊的媒體都是反中的,而且法輪功和五獨份子很活躍,還有不少六四後移民的港人,包括我親人,早幾年我去探過他們,早洗了腦,我某親人開口埋口"邪惡政權"來形容內地,我後來看到他家中放的報紙,見到不少大紀元, 心中說了句"now I see why"
作者: 6seven     時間: 2021-10-13 04:26

預視10年後, 會出現科技一帶一路.

而同時又有落後5鬼國出現.(黃/賭/毒/殺人/放火/姦/淫/擄/掠)
作者: ricowong2503     時間: 2021-10-13 04:30

咪封lor,到時咪用5G呀,華為大把專利,怕你有牙咩,損失只係佢唔係華為
作者: bestwin61     時間: 2021-10-13 04:30

各自修行
作者: 坐六年     時間: 2021-10-13 04:35

比人大大巴打一嘢,唔發吓爛渣邊有face呀,大麻國喎。
作者: 車站雀躍的神童

作者: 車站雀躍的神童

作者: 錦衣夜行     時間: 2021-10-13 04:57

引用:
原帖由 wayfarer 於 2021-10-13 03:57 AM 發表

放心有美帝劃時代 Starlink 再偏遠都無遠弗屆,华為落後技術可以安心上路。
吓?Starlink 得百零 Mbps?

同5G 比?
作者: goaheadman2300     時間: 2021-10-13 05:00

引用:

岸九無藥醫, 由得你。
作者: diy02212920     時間: 2021-10-13 05:07

唉!內地有5G又点!上上下網停电,点勁都冇能用啦!
作者: 錦衣夜行     時間: 2021-10-13 05:09

引用:
原帖由 diy02212920 於 2021-10-13 05:07 AM 發表
你家停電時手機上唔到網?
作者: diy02212920     時間: 2021-10-13 05:11

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-10-13 05:09 AM 發表

你家停電時手機上唔到網?
內地呀?識吾識字呀?
作者: hkjc166

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 加燦     時間: 2021-10-13 05:14

引用:
原帖由 wayfarer 於 2021-10-13 03:57 AM 發表

你知唔知Starlink要在屋外裝條衛星天線架?
作者: ~Myrtle~     時間: 2021-10-13 05:19

又話『雖遠必豬』?
加拿大人咁反華
五毛去豬佢哋啦!
作者: hkjc166

作者: 808964     時間: 2021-10-13 05:34

人質外交?👹👹🤬🤬👿👿

1987年,美國以技術壟斷之名制裁了TOSHIBA semiconductor,以開會之名誘騙逮捕兩个赴美開會高管,最后賠款和簽城下之盟,放棄和開放半導体某類技術,而 toshiba president辭職!  从此美国支持韓国發展半導体,才有今天的韓国半導體業。

2013年法國電業巨頭ALSTON被美國罰款800M USD,最終被美国肢解,然后美國GE收購了,擁有了全世界最佳的電力技術。president Piere 被逮捕直至2018年才釋放!后來把來龍去脈寫成《american trap》。

2016年 VW 因虛報環保 test data,被美國罰款30B USD。 president Schmidt 被判處7年監禁。

2018年12月1日,趁孟晚舟過境vancouver,命加拿大逮住,直至今天九月廿五日。

2021年9月22日,美國逮捕俄羅斯天然氣集團Novatek 首席財務官!剛以 80M USD 保釋,腳上如孟晚舟戴上電子監控。

沒人比美國更懂什么是 “人質外交”.

但美國忘記了今天的對手是誰🤔🤔
作者: 808964     時間: 2021-10-13 05:34

https://m.facebook.com/story.php ... ;id=108170504315473
作者: 冰風蓋天     時間: 2021-10-13 05:43

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-10-13 03:36 AM 發表

華為好似一早已經開始關閉加拿大分公司。
作者: ~Myrtle~     時間: 2021-10-13 05:45

引用:

就係有美國晶片,五毛先可以係香土打飛機,5G喎!
作者: wayfarer     時間: 2021-10-13 05:46

引用:
原帖由 加燦 於 2021-10-13 05:14 AM 發表

你知唔知Starlink要在屋外裝條衛星天線架?
唔係一條天線,而係一個 20dB 鑊仔
作者: HKPOPO     時間: 2021-10-13 05:55

支持加拿大
作者: 沈默獅子     時間: 2021-10-13 06:04

真相
應該係華為不做/不接加拿大5G生意,加拿大政府為了面子將個波推比加拿大的民眾或做假民調。
捉走人地太子女,我係佢老豆都唔做你生意啦,至於民調,甘近美國,可信程度有限
作者: Duncan_Nadal     時間: 2021-10-13 06:04

加拿大妒忌中國現今科技超越美國
作者: fb2c58a7db60a9     時間: 2021-10-13 06:06

引用:
原帖由 赤共 於 2021-10-13 04:11 AM 發表

無錯,垃圾華為收皮啦,又無能力造晶片,要求美國賣,新電話用4g喎,笑大人個口
東江水好飲嗎?好多漢奸為了一袋🐕糧,連自尊都可以放棄。哈哈
作者: Jackishere     時間: 2021-10-13 06:09

引用:

自咁墮落鬼佬國。繼續落後人啦
作者: Jackishere     時間: 2021-10-13 06:10

引用:
原帖由 diy02212920 於 2021-10-13 05:07 AM 發表
又妒忌
作者: Jackishere     時間: 2021-10-13 06:11

引用:
原帖由 diy02212920 於 2021-10-13 05:11 AM 發表

內地呀?識吾識字呀?
仲唔明樓主講乜呀?可憐
作者: ken2431     時間: 2021-10-13 06:12

大麻國人民最喜歡的事是吸大麻!
作者: Jackishere     時間: 2021-10-13 06:12

引用:
原帖由 ~Myrtle~ 於 2021-10-13 05:19 AM 發表
又話『雖遠必豬』?
加拿大人咁反華
五毛去豬佢哋啦!
九唔搭八
作者: Jackishere     時間: 2021-10-13 06:12

引用:
原帖由 hkjc166 於 2021-10-13 05:22 AM 發表

發射站唔會停電吧,懵盛盛
條友唔會明
作者: hamsomeking     時間: 2021-10-13 06:14

原來加拿大都好似老美咁好多白痴
作者: Jackishere     時間: 2021-10-13 06:14

引用:
原帖由 ~Myrtle~ 於 2021-10-13 05:45 AM 發表

冇中國你都唔識用中文回貼啦
作者: Jackishere     時間: 2021-10-13 06:15

引用:
原帖由 HKPOPO 於 2021-10-13 05:55 AM 發表
支持加拿大
移咗民未
作者: 必佬     時間: 2021-10-13 06:21

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-10-13 03:37 AM 發表

加拿犬,跟尾狗。
我上邊條撚樣仲沾沾自喜,成個漢奸樣,仲唔够膽俾人覆
曱甴只想自high,自我感覺良好
作者: 謀人寺     時間: 2021-10-13 06:24

引用:
原帖由 ~Myrtle~ 於 2021-10-13 05:45 AM 發表

就係有東江水,黃絲曱甴先可以在香土打飛機,反共喎!🤭🤭🤭
作者: peter009     時間: 2021-10-13 06:26

不是華為禁了加拿大5G授權咩!
作者: 吳儼晉

作者: smallcollector     時間: 2021-10-13 06:31

引用:

素質問題
作者: 無愛     時間: 2021-10-13 06:38

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-10-13 03:11 發表

所以華為來一招重勁嘅,唔受權5G專利畀加拿大用。
作者: 無愛     時間: 2021-10-13 06:39

引用:
原帖由 peter009 於 2021-10-13 06:26 發表
不是華為禁了加拿大5G授權咩!
加國做初一,華為做十五
作者: fb2c58a7db60a9     時間: 2021-10-13 06:41

引用:
原帖由 HKPOPO 於 2021-10-13 05:55 AM 發表
支持加拿大
支唔支持唔飲東江水?哈哈

作者: wk221ab     時間: 2021-10-13 06:46

引用:

美狗
不用理會
科技落後慢慢受

作者: fb2c58a7db60a9     時間: 2021-10-13 06:50

引用:
原帖由 赤共 於 2021-10-13 06:44 AM 發表

香港無水塘㗎
仲可以飲山水。咁你飲東江水定山水?哈哈
作者: 睇天做人     時間: 2021-10-13 06:51

不想原住民黑歷史再經華為暴光?!
作者: fb2c58a7db60a9     時間: 2021-10-13 06:51

引用:
原帖由 赤共 於 2021-10-13 06:43 AM 發表

澳洲D媒好用嗎,無咗佢大陸無電用喎
大陸無電用關我9事咩。哈哈
黃畜飲東江水就笑死我。
作者: todayhomenet     時間: 2021-10-13 06:52

引用:
原帖由 赤共 於 2021-10-13 04:11 AM 發表

無錯,垃圾華為收皮啦,又無能力造晶片,要求美國賣,新電話用4g喎,笑大人個口
總會有能力的一天。。。到時暴徒更加可悲
作者: fb2c58a7db60a9     時間: 2021-10-13 06:52

引用:
原帖由 赤共 於 2021-10-13 06:43 AM 發表

支持唔飲東江水嗎?
我識一個黃畜
作者: Colour     時間: 2021-10-13 06:53

你識嬲,你估十幾億中國人識唔識嬲?
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-10-13 06:54

白皮用3g 喇
作者: fb2c58a7db60a9     時間: 2021-10-13 06:54

引用:
原帖由 赤共 於 2021-10-13 06:48 AM 發表
人吔唔用獨栽鬼國嘅垃圾,過主啦封鎖消息,不能自由瀏覽互聯網絡,共奴慢慢用啦,唔好翻牆呀走狗
你係中國香港俾共產黨管有咩感受。登你可憐,哈哈。
日日飲東江水,食大陸菜。睇得出你好委屈,辛苦你。哈哈
作者: ballpro     時間: 2021-10-13 07:00

黃狗可以繼續打飛機,事實係太子女已經回國,誰勝誰負要討論嗎?面係人哋俾架係自己丟
作者: 一個中國人!

作者: bestsinger2

作者: 逆風的肥牛     時間: 2021-10-13 07:04

咁要禁返楓葉國產品囉 
作者: 911Hero     時間: 2021-10-13 07:16

引用:

加拿大決定成為落後國家😂
作者: mancheonghoho     時間: 2021-10-13 07:18

加拿大省永遠沒有獨立性
作者: gig1234     時間: 2021-10-13 07:21

引用:
原帖由 赤共 於 2021-10-13 06:44 AM 發表

香港無水塘㗎
香港水塘?你真係冇腦既喎,
你不如話飲你自己d尿維生啦,
白痴仔
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2021-10-13 07:25

毒品十綁架係大麻國的特色
作者: Henrywu18     時間: 2021-10-13 07:47

無所謂啦!預料之中
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2021-10-13 08:00

引用:
原帖由 ~Myrtle~ 於 2021-10-13 05:19 AM 發表
又話『雖遠必豬』?
加拿大人咁反華
五毛去豬佢哋啦!
你離開赤共香港先啦口講反共,但日日賴死係香港奶共
作者: 唔太理事     時間: 2021-10-13 08:02

美國為首西方國家不能被牠們看不起的亞裔在高科技/高回報而又難以找到替代生產國的領域作主導地位,所以會聚西人力量將華為及中國其他高新科技企業扼殺於摇籃中。牠們知道西方公司接手中國企業服務的成本會大幅增加,並終歸會由市民承擔,推高通漲,影響民生。因此,美國等西方政府加印銀紙(部分會直接發給市民支助生活費或間接把股市托起)以緩和高成本服務對市民的影響。另外,華爾街政府亦在各大宗商品市場上下其手,推高價格,使中國對外出口產品有較大的升價,又或成本太高索性不接訂單,出廠單價高企又會影響了西人對中國企業的感覺,更加支持牠們政府限制中國高新科企的決定,乖乖使用高價的西方産品都覺得值得。無語...
作者: 東方忽然水樽     時間: 2021-10-13 08:05

引用:

都係你主人出D陰招
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2021-10-13 08:05

引用:

有中國厠紙,拜登先可以清潔賴左屎既屎忽吾係又要香港黃曱甴幫佢舔乾淨
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2021-10-13 08:08

引用:

又話5眼跟美國制裁大陸澳洲日日打電話比大陸跪求貿易,又做乜賣煤比大陸
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2021-10-13 08:09

引用:

香港無水塘㗎
香港水塘又係赤共香港領土
作者: siuhung     時間: 2021-10-13 08:14

所以?
加拿大放棄使用 5G 了,反正加國用 4G 都已經足夠,所以不用發展 5G 的智慧城市了,不竟,加國的退休生活就是漫活,加國人還是好好地種花種菜溜狗好了!
作者: sng850     時間: 2021-10-13 08:20

引用:

香港無水塘㗎
李紅志有冇教導香港信徒從自來水分開東江水及水塘水?🤔
作者: 曲明     時間: 2021-10-13 08:20

佢冇華為5G,意味發展唔到無人駕駛
作者: seikohk     時間: 2021-10-13 08:22

已失信的所謂民主國家民調可信  打輿論戰咀炮就叻 中國要加強反宣傳
作者: 果個巨大的世界     時間: 2021-10-13 08:32

其實加拿大人無權決定使用邊個國家生產的網絡系統,美國人決定。
作者: LWCW     時間: 2021-10-13 08:40

引用:
原帖由 fb2c58a7db60a9 於 2021-10-13 06:06 AM 發表

東江水好飲嗎?好多漢奸為了一袋🐕糧,連自尊都可以放棄。哈哈
又講東江水。比啲就意啦。
作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-10-13 08:43

五眼聯盟夠guts就要愛立信,諾基亞5G設備內唔可以有華為5G專利設計,睇你點鋪5G網絡

或者華為學返美國嗰招,宣佈有華為5G專利技術的設備唔可以在五眼聯盟國家內使用
作者: kennykenny3245     時間: 2021-10-13 08:45

唔好講咁多,要用實際行動支持:買手機買華為;奶粉飲國產;疫苗打科興;買樓買恆大樓 ⋯⋯要身體力行,支持國產貨!
作者: fb2c58a7db60a9

作者: Ming917830     時間: 2021-10-13 08:59

引用:

美國都係向台灣及韓國買晶片咋喎.... 你係咪講緊美國都係垃圾?
作者: Ming917830     時間: 2021-10-13 09:02

引用:

所以美加將會保留係目前嘅狀態咯~ 其他同華為合作嘅國家將會係城市及綱絡系統上超越美加
作者: 沒有家的男孩     時間: 2021-10-13 09:03

9月10日華為宣佈:關停分部,裁員4500人!拒絕授權5G專利!而家加拿大話封殺華為?夠竟邊個封殺邊個?

2021/09/10 來源:e企學
加拿大迎來壞消息,華為決定取消在加拿大的分部,並遣散4500名員工,同時加拿大也無法獲得華為5G的授權,華為這次的反擊會有效嗎?

https://read01.com/8aj8DAG.amp
作者: 沉睡橙色的朋友     時間: 2021-10-13 09:06

封殺華為 是由加拿大的群眾買單  苦的群眾
作者: Ming917830     時間: 2021-10-13 09:07

引用:
內地係限工業用電... 生活用電不受影響
作者: 光棍man     時間: 2021-10-13 09:07

加拿犬自甘落後,與人無尤
作者: 殘廁邊緣的甩頭     時間: 2021-10-13 09:08

先不说民调根本不能反映现实,加拿大都是美国养的狗,加拿大传媒能例外?杀掉这么多原住民,而还是儿童,人权组织都当没看见。孟晚舟審完不判,可见加拿大的所谓司法独立都是狗屁,加拿大传媒和狗屁民调机构根本不可信。
作者: 瑪卡     時間: 2021-10-13 09:09

引用:

面子+大麻比什麼都強🤔
作者: montejo     時間: 2021-10-13 09:14

引用:
你親身經歷?
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2021-10-13 09:16

問下Bell Canada點睇好過啦。
作者: imad     時間: 2021-10-13 09:17

引用:

加拿大要5g 黎把鬼咩 ,成個國家似足菲律賓印尼性格,求求其其做人 ,比高科技佢咪比壓力佢地,咁廢既人…唔需要啦。
作者: 瑪卡     時間: 2021-10-13 09:18

引用:

無其他部件有諗用咩🤔
作者: szllliang     時間: 2021-10-13 09:19

引用:

拿返個尾彩啫!!孟晚舟一返來已經講華為業務撤出加拿大,炒咗幾千員工!