標題: 「原來唔係我諗咁簡單」 林子博居英逾月無樓租 子女無學返 - 20210928 - 娛樂 [打印本頁]

作者: Deus_le_volt     時間: 2021-9-28 15:42

【明報專訊】林子博上月帶16歲長女詠渝與12歲兒子卓楠低調離港到英國展開新生活。林子博的太太董燕君(Shirley)去年10月因癌症離世,他離開傷心地帶家人出走,抵英國逾一個月,稍安頓下來,他日前拍片報告人在英國的情况;原本他趕8月底前赴英是希望盡快安頓一對子女入學,但一個月後,林子博還未有固定居所要住酒店,子女也未能報讀學校。他透露上月跟子女帶4個行李篋、6袋雜物再加一支結他便上機赴英,為找學校煩,亦不習慣英國飲食。網民紛紛留言為他打氣,亦有網民認為他移民準備不足。

傻仔,英国没有去过就移民。
听他的说法,应该没有在外国生活过的。
岸居居听人讲,仲要卸脖给过世了的老婆。
为了你的小孩,定住唔好番香港啊。
为民主做乞丐啊。

新聞來源連結:
https://m.mingpao.com/pns/娛樂/article/20210928/s00016/1632766797464/「原來唔係我諗咁簡單」-林子博居英逾月無樓租-子女無學返
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-28 15:43

恭喜黃畜,永遠不要回來
作者: team1234567     時間: 2021-9-28 15:55

返到自己祖國英國又有自由空氣呼吸乜都值啦
作者: 甩轆     時間: 2021-9-28 15:56

柒頭,死還死,死之前最緊要交足稅供養英女皇和查理豬呀。
作者: 牛熊分界線     時間: 2021-9-28 15:59

我想問: 其實林子博係邊個?

等我仲以為係咩大明星, 原來係二打六

作者: 錢太多4     時間: 2021-9-28 16:00

衆籌是一門生意
作者: funsun13     時間: 2021-9-28 16:01

博同情你乜水
作者: wingaman     時間: 2021-9-28 16:02

引用:
原帖由 Deus_le_volt 於 2021-9-28 03:42 PM 發表
【明報專訊】林子博上月帶16歲長女詠渝與12歲兒子卓楠低調離港到英國展開新生活。林子博的太太董燕君(Shirley)去年10月因癌症離世,他離開傷心地帶家人出走,抵英國逾一個月,稍安頓下來,他日前拍片報告人在英國的情况;原本他趕8月底前赴英是希望盡快安頓一對子女入學,但一個月後,林子博還未有固定居所要住酒店,子女也未能報讀學校。他透露上月跟子女帶4個行李篋、6袋雜物再加一支結他便上機赴英,為找學校 ...
我都話班傻仔將長期旅行當做移民架啦,全程住酒店,我睇你幾時用完啲旅費要返歸
作者: eliskw2000     時間: 2021-9-28 16:02

唔好返香港就得,好好永居英國。
作者: 台灣小榴槤     時間: 2021-9-28 16:02

廢柴去到邊度都係廢柴!仲想呃人學位
作者: 自卑的hfceddie     時間: 2021-9-28 16:03

引用:
原帖由 Deus_le_volt 於 2021-9-28 03:42 PM 發表
【明報專訊】林子博上月帶16歲長女詠渝與12歲兒子卓楠低調離港到英國展開新生活。林子博的太太董燕君(Shirley)去年10月因癌症離世,他離開傷心地帶家人出走,抵英國逾一個月,稍安頓下來,他日前拍片報告人在英國的情况;原本他趕8月底前赴英是希望盡快安頓一對子女入學,但一個月後,林子博還未有固定居所要住酒店,子女也未能報讀學校。他透露上月跟子女帶4個行李篋、6袋雜物再加一支結他便上機赴英,為找學校 ...
網上騙案,手法層出不窮,今轉玩....賣惨
作者: safmarine999     時間: 2021-9-28 16:13

引用:
原帖由 Deus_le_volt 於 2021-9-28 15:42 發表
明白TVB點解會炒佢, 原來佢真係白痴, 唔係扮嘅
作者: luckyma     時間: 2021-9-28 16:15

個PK又想衆籌? 
作者: NNewpopcorn     時間: 2021-9-28 16:16

引用:
原帖由 safmarine999 於 2021-9-28 04:13 PM 發表

明白TVB點解會炒佢, 原來佢真係白痴, 唔係扮嘅
最衰維維區議員辦事處執左, 我覺得適合佢去應徵
作者: tony.hk     時間: 2021-9-28 16:20

乜水黎??唔撚識佢
作者: lung_block     時間: 2021-9-28 16:29

引用:
去過外國長期工幹(>2星期)...先會明白外國生活和在港不同..
剩係飲食習慣,水土都好大唔同..

仲要好多野唔係等人安排,衣食住行樣樣要自己去攪..

幸好而家網上資訊都發達..住行好多時有晒資料,自己努力D其實預先可攪掂..

但食既野,真係身體未必適應..

綠葉既菜少..肉多奶多..冇湯水...

一兩個星期可能有乜野,食多D個身體就出狀況..

仲未計硬水對男士脫髮既影響...
作者: CC_CHAN256     時間: 2021-9-28 16:30

一條中佬,錢又唔係多,又冇門手藝,學人移民根本都估到结果會係點

仲要又仔又女又老婆,幾把口食饭,睇佢點x x
作者: CC_CHAN256     時間: 2021-9-28 16:32

呢D人捞唔掂一定死返香港,咪話我話

冇過千萬身家都唔好學人移民
作者: lung_block     時間: 2021-9-28 16:33

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2021-9-28 04:30 PM 發表
一條中佬,錢又唔係多,又冇門手藝,學人移民根本都估到结果會係點

仲要又仔又女又老婆,幾把口食饭,睇佢點x x
老婆死左...得佢和一對仔女...
作者: 輪皇     時間: 2021-9-28 16:35

https://youtu.be/PPt7cwqqcps
作者: 素食小魔女     時間: 2021-9-28 16:36

低能...
以為一去到英國, 就咩都好快攪掂...
係香港, 搵學校, 搵屋, 都唔會幾日攪掂啦..
仲要人生路不熟...
果然低智商...
作者: CC_CHAN256     時間: 2021-9-28 16:36

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-9-28 04:33 PM 發表

老婆死左...得佢和一對仔女...
咁都有三把口食飯
作者: CallMeKSM     時間: 2021-9-28 16:37

引用:
原帖由 team1234567 於 2021-9-28 03:55 PM 發表
返到自己祖國英國又有自由空氣呼吸乜都值啦
報慘況,為眾籌呀!

作者: lung_block     時間: 2021-9-28 16:41

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2021-9-28 04:36 PM 發表

咁都有三把口食飯
個囡細細個都推左去做童星...
而家仔女都12-14歲..讀完中學推佢地出黎做野...
估計有2百零萬應該捱到未來4-5年駛費..
加埋肯去打下工..可能頂到5+1,睇下會否被英國玩足6年後,一句唔批居留權被踢返香港吧...
作者: jon12345     時間: 2021-9-28 16:43

引用:
歡樂時光過得特別快, 又係時候講眾籌啦.
作者: 找不到用戶

作者: hermanqk     時間: 2021-9-28 16:44

引用:
原帖由 CallMeKSM 於 2021-9-28 04:37 PM 發表

報慘況,為眾籌呀!
唔係為左錢
唔通同你講心咩 ...
作者: hermanqk     時間: 2021-9-28 16:48

幾十歲入
到底有無腦 ?

移民前唔需要計下數 ?
唔需要詳細考慮 ?   

做人做事
都需要量力而為 ...

作者: 心慌慌     時間: 2021-9-28 16:50

得談笑,最終都係博同情
作者: 雨中回收的朋友     時間: 2021-9-28 16:50

真係儍。。。人地話嗰邊好,
就飛咁去,都冇諗清諗楚
作者: 小窮鬼     時間: 2021-9-28 16:53

為了更美好嘅居住環境,更美好嘅教育,更美好嘅言論自由~決定移民英國!
不過就從未去過英國呢撻地方或外國生活過。

黃絲曱甴話:總之就比香港好啦!😂
作者: CallMeKSM     時間: 2021-9-28 16:55

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-9-28 04:41 PM 發表

個囡細細個都推左去做童星...
而家仔女都12-14歲..讀完中學推佢地出黎做野...
估計有2百零萬應該捱到未來4-5年駛費..
加埋肯去打下工..可能頂到5+1,睇下會否被英國玩足6年後,一句唔批居留權被踢返香港吧...
5-6內中國香港已經唔接受雙重國籍。
而長時間不回港及有證據證明已持BNO居留英國嘅,亦會喪失永久性居民資格。

自己爭取成為國際難民!

作者: 阿妮呢     時間: 2021-9-28 16:59

你得個屎忽可以用黎諗野,諗唔到點怪得你
作者: andysan4     時間: 2021-9-28 16:59

乜水
林子健啲Friend
作者: 賭爸     時間: 2021-9-28 17:01

引用:
原帖由 牛熊分界線 於 2021-9-28 03:59 PM 發表

眾籌的傢伙
作者: ken2431     時間: 2021-9-28 17:04

衆籌都夠養起佢一家啦!
作者: lung_block     時間: 2021-9-28 17:06

引用:
原帖由 CallMeKSM 於 2021-9-28 04:55 PM 發表

5-6內中國香港已經唔接受雙重國籍。
而長時間不回港及有證據證明已持BNO居留英國嘅,亦會喪失永久性居民資格。

自己爭取成為國際難民!
中國唔會好似外國咁無情..可能回港要再宣誓加上重新計7年先可以成為永久居民...
作者: lung_block     時間: 2021-9-28 17:07

引用:
原帖由 ken2431 於 2021-9-28 05:04 PM 發表
衆籌都夠養起佢一家啦!
以前都係靠班明星幫佢站下台先籌到..
而家叛國式去做BNOer...
搵鬼幫佢出聲????
作者: CallMeKSM     時間: 2021-9-28 17:08

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-9-28 05:06 PM 發表

中國唔會好似外國咁無情..可能回港要再宣誓加上重新計7年先可以成為永久居民...
要唱國歌㗎!

“義勇軍進行曲”!
唔係“願榮肛雞死於香肛”呀!!
作者: netbies     時間: 2021-9-28 17:09

引用:
垃圾千萬唔好返香港,香港唔歡迎曱甴
作者: uturn2     時間: 2021-9-28 17:10

長住唔使急
慢慢嚟丫👍
作者: 樓上中心的山羊     時間: 2021-9-28 17:12

黃畜記得冇錢要瞓街乞食都唔好返嚟香港啦,香港係中國㗎
作者: 長程大炮     時間: 2021-9-29 07:09

二百幻加一隻,每人一個月捐一文給你都過富豪生活啦,冇有怕
作者: 聞煮燃吝豉油     時間: 2021-9-29 10:00

引用:
原帖由 牛熊分界線 於 2021-9-28 03:59 PM 發表

咪係, 我都唔記得佢邊套劇集出現過. 二打六 ?? 有冇出鏡超過26秒 ??
反而, 想問佢同 "書釘淋屎件" 有冇 la lun ??
作者: yoman5891     時間: 2021-9-29 12:07

為了民煮豉油既西北風
捐埋屎忽都值啦
不過我建議子女夠18歲就將决定權交回俾佢地

事實上就係咁奇怪
移民左既國人同黎中國生活過既外國人
都唔知點解特别愛中國
作者: 普京大帝     時間: 2021-9-29 15:13

原來激死老婆 拿著遺產過英國
作者: ngaishiuwasam

作者: ar2man     時間: 2021-9-29 19:52

去到邊呃到邊
作者: wk221ab     時間: 2021-9-29 23:29

而家才知
作者: 香港終歸變漁港     時間: 2021-9-30 00:24

幾十歲人仲on99
作者: MATCHER     時間: 2021-9-30 00:58

唔通係想有樓係英國嘅港人免費比佢住😏😏😏
作者: tobykkso     時間: 2021-9-30 08:28

毫毛準備就帶兩個小孩去外地生活,當初有話有經濟困難,睇嚟又係吹水
作者: jiao886     時間: 2021-9-30 09:20

什么柒人?
作者: SamuraiBlack     時間: 2021-9-30 13:16

快啲叫眾籌啦! 否則不要再伸龜頭出來😆
作者: jandm     時間: 2021-9-30 13:52

引用:

以前成日搞亂佢同大塊田個拖鞋老公,矮人
作者: 聞煮燃吝豉油     時間: 2021-10-1 22:36

引用:
原帖由 MATCHER 於 2021-9-30 12:58 AM 發表
唔通係想有樓係英國嘅港人免費比佢住😏😏😏
問濕尻才子喇, 佢 sell 緊樓盤.
作者: 香港終歸變漁港     時間: 2021-10-2 07:32

佢真係害自己子女
作者: Littletiger2016     時間: 2021-10-2 22:47

點解呢d人可以有人肯嫁佢?
作者: solarsystem     時間: 2021-10-2 23:05

大家明點解TVB 唔要佢!
作者: 人為財S     時間: 2021-10-3 01:05

過主啦,林生!
作者: cookie18     時間: 2021-10-3 16:33

廢柴唔係扮
作者: gute123     時間: 2021-10-4 13:09

千祈唔好返黎!喺英國做乞兒都高級d㗎!
作者: chargeurs     時間: 2021-10-4 19:06

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-9-28 04:29 PM 發表

去過外國長期工幹(>2星期)...先會明白外國生活和在港不同..
剩係飲食習慣,水土都好大唔同..

仲要好多野唔係等人安排,衣食住行樣樣要自己去攪..

幸好而家網上資訊都發達..住行好多時有晒資料,自己努力D其實預先可攪掂..

但食既野,真係身體未必適應..

綠葉既菜少..肉多奶多..冇湯水...

一兩個星期可能有乜野,食多D個身體就出狀況..

仲未計硬水 ...
曾去個多月 只有三星酒店 (同香港賓館差不多)白人服務員執房求其, 經理不理我們投訴飲硬水期間 脫髮真的利害
作者: 隔夜水龍頭     時間: 2021-10-4 20:45

係就好囉
作者: superhenry2004     時間: 2021-10-5 01:05

引用:
原帖由 聞煮燃吝豉油 於 2021-10-1 10:36 PM 發表

問濕尻才子喇, 佢 sell 緊樓盤.
可能係樓花
作者: CAVOK     時間: 2021-10-5 07:58

乜水?
作者: nelshen     時間: 2021-10-5 09:53

引用:
冇計劃就出發、只限有錢人的任性、慘係自己攞嚟
作者: omega33     時間: 2021-10-5 12:22

有免費自由嘅空氣就夠啦!點都好撐住千期唔好返來搵阿姐
作者: 隔離懷舊的神童     時間: 2021-10-13 00:05

Who嚟咖?