標題: 美國不光彩的延後起訴|李浩然 [打印本頁]

作者: 錦衣夜行     時間: 2021-9-26 01:37 PM

因美國申請引渡回美審訊而被滯留加拿大差不多三年的華為高層孟晚舟,已在不承認控罪的情況下,得到美國控方同意,雙方達成延後起訴協議,並且獲得加

呢篇報導寫得好好。

拖左幾年,卻忽然急於係加拿大法院下個月出判決前,攪咩《延後起訴》並即時放人,唔係預知判決對結果前搵下台階,你信嗎?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/深度報道/681182/美國不光彩的延後起訴-李浩然
作者: swerner     時間: 2021-9-26 01:41 PM

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-9-26 13:37 發表

因美國申請引渡回美審訊而被滯留加拿大差不多三年的華為高層孟晚舟,已在不承認控罪的情況下,得到美國控方同意,雙方達成延後起訴協議,並且獲得加

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210926/518779696540815360985260.jpeg/izCBA9P4QAAhaQwKLSadPZo-Bp5d3Nf7-1rfcPta33A

呢篇報導寫 ...
甘究竟有冇認?

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-9-26 01:41 PM, 483.39 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: 錦衣夜行     時間: 2021-9-26 01:49 PM

認左咩?
玩字眼偽術吧!
真係認罪既唔俾天價罸款點會肯放人。
美國窮到剛剛又要國會提高債務上限了。
作者: wch01     時間: 2021-9-26 01:50 PM

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-9-26 01:49 PM 發表

認左咩?
玩字眼偽術吧!
即係比幾錢,你飛去美國問罰幾錢先啦
作者: swerner     時間: 2021-9-26 01:53 PM

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-9-26 13:49 發表

認左咩?
玩字眼偽術吧!
對比大陸公正性,美國緊係作假啦,我信冇認,並支持孟大姐告美國司法部假新聞
作者: 錦衣夜行     時間: 2021-9-26 01:58 PM

認罪?
人哋踩紅地毯,英雄式落機。

圖片附件: mfile_1612283_1_L_20210926003659.jpg (2021-9-26 01:58 PM, 270.79 KB) / 該附件被下載次數 11

作者: Duncan_Nadal     時間: 2021-9-26 02:02 PM

美狗跌落地都要楋翻揸沙

作者: andysan4     時間: 2021-9-26 02:05 PM

舖條金樓梯落台
作者: wk221ab     時間: 2021-9-26 02:08 PM

冇俾錢
除咗律師費
作者: 殘廁邊緣的甩頭     時間: 2021-9-26 02:09 PM

孟晚舟的其中一位代表律師泰勒(William W. Taylor, III)9月24日發表聲明指:「我很高興孟晚舟與美國司法部達成延期起訴協議,且協議已獲紐約東區法院法官唐納利(Ann M. Donnelly)批准。根據協議條款,她不會被美國進一步起訴,加拿大的引渡程序將會終止。孟晚舟沒有認罪,我們十分期待14個月後對她的指控將完全撤銷。現在,她即將重獲自由,回家與家人團聚。」
作者: Peter_H     時間: 2021-9-26 02:10 PM

儍儍地~日嘈夜嘈冇人理 ;美帝講1句就放
美帝出牌点會咁簡。
作者: 屙唔出屎     時間: 2021-9-26 02:11 PM

美國一向合理化自己既行為
作者: buomjwit     時間: 2021-9-26 02:12 PM

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-9-26 01:37 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210926/518779696540815360985260.jpeg/izCBA9P4QAAhaQwKLSadPZo-Bp5d3Nf7-1rfcPta33A

呢篇報導寫 ...
不如話為左唔想去老尾坐監,急於簽協議吧~

圖片附件: Screenshot_20210925-213000_Samsung Internet.jpg (2021-9-26 02:12 PM, 243.77 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: 東方純情的馬桶     時間: 2021-9-26 02:12 PM

誣告非法監禁3年當然不光彩。
作者: MoonRackers     時間: 2021-9-26 02:13 PM

早前禾都提過:佢老尾啲搬龍門、搵下台階嘅手法,真係嘆為觀止呢?

無理據就無理據啦?甚麼延緩起訴,過咗時間就唔再起訴;同無理據咁就拉人,同屈有乜分別呢?
作者: 平常的人     時間: 2021-9-26 02:17 PM

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-9-26 13:37 發表

呢篇報導寫 ...
加拿狗亡鳩
作者: 錦衣夜行     時間: 2021-9-26 02:18 PM

引用:
原帖由 wch01 於 2021-9-26 01:50 PM 發表

$0
作者: s-chris     時間: 2021-9-26 02:20 PM

搵嚟講
份協議已經充份說明咗孟嘅犯罪行為
並由孟簽名作實
作者: SOHEUNG     時間: 2021-9-26 02:20 PM

其實我反而想知咩叫“延後起訴”?人都放左, 甘美國佬下年來起訴, 之後up話罪名成立, 之後下一步又點?又係制裁?美國佬不嬲有野無野都話有野, 依家都已經制裁到骨都無架啦, 仲想制裁咩
作者: 宇宙巨額浴缸     時間: 2021-9-26 02:20 PM

引用:
原帖由 swerner 於 2021-9-26 01:41 PM 發表

甘究竟有冇認?
無!
作者: 200888     時間: 2021-9-26 02:21 PM

5G綁票案,最後搶唔倒中國科技,以2名加拿大人交換人質告終
作者: 200888     時間: 2021-9-26 02:22 PM

最後美國搞咗3年都搞唔倒5G
作者: 鑊鑊甘     時間: 2021-9-26 02:24 PM

引用:
原帖由 swerner 於 2021-9-26 01:41 PM 發表

甘究竟有冇認?
能夠完全唔俾落台階美國嗎?
後期揭露美國submit嘅証據唔係孟submit俾匯豐嘅完整資料
匯豐一樣食死貓,唔敢聲明自己submit俾美國係邊一份
依家叫做孟唔會正式認罪,美國又話佢知錯,模糊處理
作者: 後天紅色的羊     時間: 2021-9-26 02:24 PM

引用:
原帖由 200888 於 2021-9-26 02:22 PM 發表

最後美國搞咗3年都搞唔倒5G
美國最on9 就係迫3間中國電訊公司退市, 退左市先係最搞唔死中國5G
作者: no_ic     時間: 2021-9-26 02:29 PM

上次屈亞爾斯通,法國政府唔多理,結果要拆骨賣盤畀GE!今次美國佬食髓知味,明知唔係料都照砌生豬肉,但係亞爺力撐,無後用氹認罪都唔得,焗住放人。
作者: u23dom     時間: 2021-9-26 02:29 PM

滿口仁義道德的你老美; 背後實情就係無惡不作,濫殺無辜,入侵別國,壞事做盡的仆街冚家鏟賤格國家
作者: swerner     時間: 2021-9-26 02:30 PM

引用:
原帖由 鑊鑊甘 於 2021-9-26 14:24 發表

能夠完全唔俾落台階美國嗎?
後期揭露美國submit嘅証據唔係孟submit俾匯豐嘅完整資料
匯豐一樣食死貓,唔敢聲明自己submit俾美國係邊一份
依家叫做孟唔會正式認罪,美國又話佢知錯,模糊處理
甘呢段乜意思?

Meng’s admissions confirm the crux of the government’s allegations in the prosecution of this financial fraud — that Meng and her fellow Huawei employees engaged in a concerted effort to deceive global financial institutions, the U.S. government and the public about Huawei’s activities in Iran.”
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-26 02:32 PM

死尾狗食屎啦
作者: ray99hk     時間: 2021-9-26 02:32 PM

引用:
原帖由 buomjwit 於 2021-9-26 02:12 PM 發表

既然認左錯,美國仲吾告落去?卻要急急放人,顯然美國基於某些原因,趕住放人。
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2021-9-26 02:32 PM

引用:
原帖由 swerner 於 2021-9-26 02:30 PM 發表

甘呢段乜意思?

Meng’s admissions confirm the crux of the government’s allegations in the prosecution of this financial fraud — that Meng and her fellow Huawei employees engaged in a concerted effort to dec ...
做乜唔直接寫pledge guilty?

曱甴依家駁命要拿返咋沙
J緊之後又可以制裁華為。

現實係現在美國人都急急把生產線搬回中國,是美國人需要中國貨減低通脹,美國制裁中企=制裁自己。
另外現在不是三年前,今日中國有 通脹牌 金融牌 武統牌 Tesla牌 中概股牌 滙豐牌,張張攞命。
你搞華為,我搞Tesla 中概股 滙豐。
現在不是你美國想點就點。
作者: 小西灣三少爺     時間: 2021-9-26 02:33 PM

美國一向唔輸得,越戰係咁,韓戰係咁,就連阿富汗都係喪事喜辦,依家只係扮有後續怕被美國鄉下佬知道美國又輸.
作者: charlir2005     時間: 2021-9-26 02:33 PM

延後起訴協議係確保孟小姐呢兩年不能發表有害美國的事情

作者: 寒冬粗俗的主席     時間: 2021-9-26 02:34 PM

從科技角度,中國勝,老美擄人勒索都搶唔到5G。

從個人角度,中國輸,始終認咗D唔知咩。
作者: 丫巴癲     時間: 2021-9-26 02:36 PM

損害左人地利益咪賠錢囉,唔係點走
作者: Dani123     時間: 2021-9-26 02:37 PM

引用:
原帖由 wch01 於 2021-9-26 01:50 PM 發表

華為講左一蚊都唔比。彩佢on9
作者: swerner     時間: 2021-9-26 02:38 PM

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-9-26 14:32 發表

做乜唔直接寫pledge guilty?

曱甴依家駁命要拿返咋沙
J緊之後又可以制裁華為。

現實係現在美國人都急急把生產線搬回中國,是美國人需要中國貨減低通脹,美國制裁中企=制裁自己。
另外現在不是三年前,今日中國有 通脹牌 金融牌 武統牌 Tesla牌 中概股牌 滙豐牌,張張攞命。
你搞華為,我搞Tesla 中概股 滙豐。
現在不是你美國想點就點。:l ...
未上court ,未判可以pledge guilty?

而家佢認左誤導,正式起訴就可以話pledges guilty?
作者: charlir2005     時間: 2021-9-26 02:39 PM

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2021-9-26 02:33 PM 發表

美國一向唔輸得,越戰係咁,韓戰係咁,就連阿富汗都係喪事喜辦,依家只係扮有後續怕被美國鄉下佬知道美國又輸.
有專家講, 美國在順勢時會表現出有風度, 有量度的國家, 相反在弱勢時就會不擇手段, 幾卑鄙都做得出.

作者: swerner     時間: 2021-9-26 02:39 PM

引用:
原帖由 寒冬粗俗的主席 於 2021-9-26 14:34 發表

漢奸,從任何角度,只有中國勝,全世界輸

你儍㗎
作者: 半頁遠方的獅子     時間: 2021-9-26 02:40 PM

杜魯狗說加國司法公正,不如說狗要聽主人話,強搶民女,意圖幫兇勒索金錢,民主國家將自己作的壞事,天天說謊言故事去抹黑事件,假的真不了
作者: ray99hk     時間: 2021-9-26 02:40 PM

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2021-9-26 02:20 PM 發表

其實我反而想知咩叫“延後起訴”?人都放左, 甘美國佬下年來起訴, 之後up話罪名成立, 之後下一步又點?又係制裁?美國佬不嬲有野無野都話有野, 依家都已經制裁到骨都無架啦, 仲想制裁咩
只係下台階,可能係告吾入,亦有可能係美國政府最驚告得入,你正式要孟小姐喺美國坐監,中美關係會更差,而呢個時候啱啱美國有事求中國。
作者: ricolau88     時間: 2021-9-26 02:40 PM

由頭到尾都唔係針對個,係針對國家同企業呀
作者: 200888     時間: 2021-9-26 02:41 PM

引用:
原帖由 寒冬粗俗的主席 於 2021-9-26 02:34 PM 發表

咁2個加拿大人都賠咗幾錢呀?
作者: Dani123     時間: 2021-9-26 02:42 PM

引用:
原帖由 charlir2005 於 2021-9-26 02:33 PM 發表

延後起訴協議係確保孟小姐呢兩年不能發表有害美國的事情

咪就係要美國保住面子囉
作者: charlir2005     時間: 2021-9-26 02:44 PM

引用:
原帖由 Dani123 於 2021-9-26 02:42 PM 發表

咪就係要美國保住面子囉
無錯, 有專家講, 美國在順勢時會表現出有風度, 有量度的國家, 相反在弱勢時就會不擇手段, 幾卑鄙都做得出.

作者: ray99hk     時間: 2021-9-26 02:44 PM

引用:
原帖由 swerner 於 2021-9-26 02:30 PM 發表

甘呢段乜意思?

Meng’s admissions confirm the crux of the government’s allegations in the prosecution of this financial fraud — that Meng and her fellow Huawei employees engaged in a concerted effort to dec ...
美國話我地證據確實,但被告吾認罪,所以立即放人
作者: 市民甲     時間: 2021-9-26 02:46 PM

加拿大以前係法國殖民地
作者: 鑊鑊甘     時間: 2021-9-26 02:47 PM

引用:

甘呢段乜意思?

你只要明白
協議唔係認罪
協議只為之後嘅履行嘅條件交換
如果只有認罪一條路,就係唔認

等於簽簿守行為,如果要佢認佢唔會認,因為行為嘅構成係有好多辯解,你打咗某人一下係事實,但你打佢一下係咪真係構成咗一個罪行又唔一定,但簽簿守行為只係同意你打咗某人一下呢個事實,並同意某段時間唔做某d違法行為,完全唔等於你認同自己係"犯咗法"

我反而覺得,華為法例上係未必達到蒙騙銀行服務,但此前華為銳意打入美國市場,要同美國做生意,但佢又明知伊朗受緊美國制裁,呢方面,佢哋要承認自己的確處理輕率<直頭可以話係粗疏,輕視美國添,美國始終係最有影響力國家,呢一個做法非常挑釁

現在,呢個處理幾好,一個協議,互有表述
作者: wize     時間: 2021-9-26 02:48 PM

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-9-26 01:37 PM 發表

呢篇報導寫 ...
個協議都幾得意
慢慢周承認晒所有案情,包括自己為左同伊朗做生意故意誤導HSBC
但唔認罪😂😂😂
作者: stormy10     時間: 2021-9-26 02:51 PM

世人只是看到一埸人質風波,說話誰都得不到好處。
作者: Samam     時間: 2021-9-26 02:51 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-9-26 02:10 PM 發表

美帝出牌点會咁簡。
你夠鐘返入院食藥啦💊💉
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2021-9-26 02:53 PM

引用:
原帖由 swerner 於 2021-9-26 02:38 PM 發表

未上court ,未判可以pledge guilty?

而家佢認左誤導,正式起訴就可以話pledges guilty?
It is now highly unlikely to bring the case to court in future.
If US want to dare bring the case to court, they did not let Meng go.
Fact: US don't dare take any further action to Meng.
Besides, it is just a joke o bring the case to court without Meng's presence.

You JJing 之後華為大件事
Actually US can bring Meng as that won't change to course of so-called further 制裁華為.
Actually 美國一早制裁咗差唔多全部中國硬件科技公司。
Further 制裁 = Diminishing marginal returns = No big deal
Actually US now no 廁紙+sky rocketing steel price

仲有,現在美國人都急急把生產線搬回中國,是美國人需要中國貨減低通脹,美國制裁中企=制裁自己。
US further 制裁 華為, China 制裁 Tesla+中概股+滙豐+Increase export tariff
The fact: US already lost his most influential bargaining chip.
要圍爐返黑壇。
作者: 寒冬粗俗的主席     時間: 2021-9-26 02:54 PM

引用:
原帖由 半頁遠方的獅子 於 2021-9-26 02:40 PM 發表

杜魯狗說加國司法公正,不如說狗要聽主人話,強搶民女,意圖幫兇勒索金錢,民主國家將自己作的壞事,天天說謊言故事去抹黑事件,假的真不了
Sorry, 回錯人

作者: 寒冬粗俗的主席     時間: 2021-9-26 02:55 PM

引用:
原帖由 半頁遠方的獅子 於 2021-9-26 02:40 PM 發表

加拿大司法公唔公正可能有討論。

但今次事件,加拿大執法嘅就可以稱為不公正。
作者: afternoon     時間: 2021-9-26 02:55 PM

引用:
原帖由 buomjwit 於 2021-9-26 02:12 PM 發表

通常打官司雙方都會陳述事實,但唔代表定罪

美國咁講根本係想未審先判,你信就更加係無知加無恥,屈得就屈
作者: HKPOPO     時間: 2021-9-26 02:56 PM

引用:

甘究竟有冇認?
事實係暗盤認左罪
作者: lung_block     時間: 2021-9-26 02:56 PM

引用:

呢篇報導寫 ...
聽過佢和戴耀廷講基本法,李浩然講好過戴十倍!
作者: Don't慌熊     時間: 2021-9-26 02:59 PM

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2021-9-26 02:02 PM 發表

跌落地都要楋翻揸沙
美國佬係咁架啦,第一日知咩
作者: paulchen     時間: 2021-9-26 02:59 PM

三年幾中國同華為一直企硬
點都唔肯同老尾加拿大妥協
寧願使天價去請保鏢自行軟禁
99.999%無認罪
作者: kkhello     時間: 2021-9-26 03:00 PM

引用:

呢篇報導寫 ...
棋子啫,中國亦都放咗兩個加拿大人。
作者: 寒冬粗俗的主席     時間: 2021-9-26 03:01 PM

引用:
原帖由 swerner 於 2021-9-26 02:39 PM 發表

漢奸,從任何角度,只有中國勝,全世界輸

你儍㗎
事情至今仍羅生門,想中國好嘅,又點會話任何角度都係中國勝。

呢D似係民族主義冲昏咗。
作者: 0qazwsxedc0     時間: 2021-9-26 03:01 PM

引用:
原帖由 寒冬粗俗的主席 於 2021-9-26 02:54 PM 發表

其實都冇咩羅唔羅生門
協議中否認控罪係事實
承認事實 同否認控罪 點解可以共存到 
其實可以理解做 依個事實不足以去構成罪行
會唔會影響到華為日後既官司
真係得曱甴先覺得有影響
正常人眼中 美國冇法治 政府想點咬就點咬咖啦
作者: 錦衣夜行     時間: 2021-9-26 03:01 PM

引用:
原帖由 屙唔出屎 於 2021-9-26 02:11 PM 發表

美國一向合理化自己既行為
如用洗衣粉做攻打伊拉克既證據
作者: HKPOPO     時間: 2021-9-26 03:02 PM

美國太好人了,為左拯救被大陸脅持的加拿大人質,被迫放過認罪的孟婆
作者: Dani123     時間: 2021-9-26 03:03 PM

引用:
原帖由 0qazwsxedc0 於 2021-9-26 03:01 PM 發表

其實都冇咩羅唔羅生門
協議中否認控罪係事實
真係得曱甴先覺得有影響
佢哋係精神上勝利
孟晚舟根本就冇認罪
華為亦都會一毫子都唔畀
作者: 寒冬粗俗的主席     時間: 2021-9-26 03:04 PM

引用:
原帖由 0qazwsxedc0 於 2021-9-26 03:01 PM 發表

其實都冇咩羅唔羅生門
協議中否認控罪係事實
真係得曱甴先覺得有影響
最可惜嘅係香港匯豐比哂料,法庭拒收。
作者: Dani123     時間: 2021-9-26 03:04 PM

引用:
原帖由 HKPOPO 於 2021-9-26 03:02 PM 發表

美國太好人了,為左拯救被大陸脅持的加拿大人質,被迫放過認罪的孟婆
信美國好人都係戇鳩仔多🤣🤣🤣
兩隻加拿大狗喺美國人眼中算得啲乜嘢呀
作者: H-KBoy     時間: 2021-9-26 03:04 PM

引用:

甘究竟有冇認?
如果係講加拿大法律,孟晚舟根本沒有犯加拿大法。如果講美國法律,根本連引渡都未成功,更別說審訊了,何來認不認罪?
作者: 0qazwsxedc0     時間: 2021-9-26 03:06 PM

引用:
原帖由 寒冬粗俗的主席 於 2021-9-26 03:04 PM 發表

最可惜嘅係香港匯豐比哂料,法庭拒收。
政治凌駕法治 
西人始終都係老祖宗
作者: 鑊鑊甘     時間: 2021-9-26 03:07 PM

引用:
原帖由 寒冬粗俗的主席 於 2021-9-26 02:54 PM 發表

Sorry, 回錯人
我同意C兄你說法

中國走出去嘅商業機構,唔可以無視他國感受

華為法例上係未必達到蒙騙銀行服務,但此前華為銳意打入美國市場,要同美國做生意,但佢又明知伊朗受緊美國制裁,呢方面,佢哋要承認自己處理輕率,漠視美國嘅感受,尤其你係龍頭,你都唔俾面,咁邊個仲理佢嘅制裁令?
不過,同樣,祖國如果能積累足夠實力,亦可豎立自己嘅遊戲規則,我期望中國強大
作者: GLD     時間: 2021-9-26 03:07 PM

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-26 02:20 PM 發表

搵嚟講
並由孟簽名作實
咁唔捉去坐監?
作者: H-KBoy     時間: 2021-9-26 03:08 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-9-26 02:10 PM 發表

美帝出牌点會咁簡。
因為人質還在綁匪手上,所以處理及對應方法自然也不同。
作者: 12345六     時間: 2021-9-26 03:08 PM

冇認罪點會放你走
作者: bensonchow     時間: 2021-9-26 03:08 PM

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-26 02:20 PM 發表

搵嚟講
並由孟簽名作實
你知協議點寫?你睇過?
作者: 0qazwsxedc0     時間: 2021-9-26 03:09 PM

引用:
原帖由 Dani123 於 2021-9-26 03:03 PM 發表

佢哋係精神上勝利
孟晚舟根本就冇認罪
華為亦都會一毫子都唔畀
孟女士講得幾啱
沒有祖國既強大 就沒有今日既自由
偏偏有班柒頭日日想自己國家衰
點解佢地仲未捨得走
作者: ~JW     時間: 2021-9-26 03:11 PM

引用:

美帝出牌点會咁簡。
司法獨立呢?
真笑死人

作者: ke2011     時間: 2021-9-26 03:12 PM

美國🇺🇸佬 正垃圾!美國反恐,愈反愈恐!
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2021-9-26 03:12 PM

引用:
原帖由 wize 於 2021-9-26 02:48 PM 發表

個協議都幾得意
慢慢周承認晒所有案情,包括自己為左同伊朗做生意故意誤導HSBC
但唔認罪😂😂😂
呢個deal客觀上係美國有條件投降,中國勝。
啲曱甴係要跌落地嗱返咋沙,自瀆之後華為大件事。
曱甴帶風向要美國冇條件投降先算中國贏。

美國係咁威洗乜放人再搞華為?
梗係唔放人又再搞華為?
Actually 美國一早制裁咗差唔多全部中國硬件科技公司。
Further 制裁 = Diminishing marginal returns = No big deal

仲有,現在美國人都急急把生產線搬回中國,是美國人需要中國貨減低通脹,美國制裁中企=制裁自己。
另外現在不是2018年,今日中國有 通脹牌 金融牌 武統牌 Tesla牌 中概股牌 滙豐牌,張張攞命。
US further 制裁 華為, China 制裁 Tesla+中概股+滙豐+Increase export tariff
The fact: US lost his most influential bargaining chip
曱甴要圍爐返黑壇。
作者: mightykoala     時間: 2021-9-26 03:15 PM

引用:

搵嚟講
並由孟簽名作實
搞左三年只係加拿大法院審是否引導去美國;美國話 "我想捉人" ,實際一日都未審,證據重係床下底,你想孟晚舟認什麼罪?
作者: laiking888     時間: 2021-9-26 03:16 PM

提供国家秘密犯罪,刺探国家秘密和情报, 孟晚舟個老太婆影衰中國大陸同胞
作者: hfceddie     時間: 2021-9-26 03:17 PM

"In entering into the deferred prosecution agreement, Meng has taken responsibility for her principal role in perpetrating a scheme to defraud a global financial institution," acting U.S. Attorney Nicole Boeckmann said in a statement. "Her admissions in the statement of facts confirm that, while acting as the Chief Financial Officer for Huawei, Meng made multiple material misrepresentations to a senior executive of a financial institution regarding Huawei's business operations in Iran in an effort to preserve Huawei's banking relationship with the financial institution."

Meng pleaded not guilty to charges of conspiracy to commit bank fraud, bank fraud, conspiracy to commit wire fraud and wire fraud, but stipulated to certain facts outlined by prosecutors who have accused her and the technology company founded by her father of stealing trade secrets and evading economic sanctions on Iran.

https://abcnews.go.com/Business/us-enters-deferred-prosecution-agreement-detained-huawei-executive/story?id=80216600

=========================================================================================

作為華為CFO認咗啲咁嘅嘢,對華為點都會有後續行動。
作者: hfceddie     時間: 2021-9-26 03:17 PM

華裔美國律師:孟簽的是一份暫緩起訴的和解書。因為案件還沒到最後庭審的階段,所以也不存在孟是不是要當庭認罪。根據這份和解書,美國政府暫時選擇不起訴孟,孟可以立即獲得自由,但孟在和解書里承認了幾乎所有美國司法部的事實指控,而且不得反悔或改口。

那麼孟具體承認了什麼呢?

* Skycom這家香港公司在存續期間是受華為控制的;
* 華為通過Skycom向伊朗銷售了包含美國芯片的設備,違反了美國對伊朗的制裁和出口管制法;
* 孟和華為在與香港銀行開展金融業務的事實,隱瞞了華為與Skycom的真實關係。"
=======================================================================================

如果協議書內客屬實,咁同認罪有乜分別?

作者: lvmin63312823     時間: 2021-9-26 03:17 PM

引用:
原帖由 200888 於 2021-9-26 02:41 PM 發表

咁2個加拿大人都賠咗幾錢呀?
间谍驱逐出境为什么要赔钱?
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-26 03:20 PM

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-9-26 01:49 PM 發表

認左咩?
玩字眼偽術吧!
緊係有野跟尾啦,唔通真係就緊放佢走咩
況且孟婆呢三年到底同人講過乜同見過乜野人
佢返到大陸大把人招呼佢呀
我諗現在佢心入面痛苦到想死呀
作者: seikohk     時間: 2021-9-26 03:20 PM

好快老美商务部派團到中國R着數,中央只能 "礼尚往來" 交返戲,順手側面宣布 "貿易戰停左好耐啦" ,甘兩國至有面同基礎坐低飲下茶食个包。

你睇澳法英美核潛艇單野就知,做元首要能人所不能面皮厚个成村人加埋,仲要談笑风生,話要向前看着眼共同利益,民主就係最頂級包裝偽術,中共冇奈就係冇呢啲人材仲講仁義道德,一次又一次俾老外當傻仔

近日有幸經過上海一大記念館(第一屆人民代表大会), 反思八國聯軍老外租界處處,入內第一章就講南京条約割讓香港,歷史不能忘記,更有一句標題 "落后就要挨打" 看后感觸良多

香港回歸后竟然癈歷史科改什麼通識?边個提出同意支持既都應該拉埋佢啦,誤人子弟,難怪早輪班學畜去英國國会欠求人地恢復南京条約,佢地故然厚面皮,但更慘係佢地真係信洋人到大陸幫手禁毒架 WTF

圖片附件: IMG_20210922_142046.jpg_1632640623685.jpg (2021-9-26 03:20 PM, 587.48 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: IMG_20210922_142408.jpg_1632640623830.jpg (2021-9-26 03:20 PM, 507.62 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: lvmin63312823     時間: 2021-9-26 03:20 PM

引用:
原帖由 H-KBoy 於 2021-9-26 03:04 PM 發表

如果係講加拿大法律,孟晚舟根本沒有犯加拿大法。如果講美國法律,根本連引渡都未成功,更別說審訊了,何來認不認罪?
连起诉都没有,当然没认罪一说。现在是缓起诉协议,此类协议一般用在检方证据不足的情况下
作者: 寒冬粗俗的主席     時間: 2021-9-26 03:21 PM

引用:
原帖由 鑊鑊甘 於 2021-9-26 03:07 PM 發表

我同意C兄你說法

中國走出去嘅商業機構,唔可以無視他國感受

華為法例上係未必達到蒙騙銀行服務,但此前華為銳意打入美國市場,要同美國做生意,但佢又明知伊朗受緊美國制裁,呢方面,佢哋要承認自己處理輕率,漠視美國嘅感受,尤其你係龍頭,你都唔俾面,咁邊個仲理佢嘅制裁令?
不過,同樣,祖國如果能積累足夠實力,亦可豎立自己嘅遊戲規則,我期望中國強大
師兄有理。

今次事件,提醒中國嘅唔係老美嘅真面目。

反而係中國企業未來在外要有更強觸覺,因為中國企業未來嘅合作伙伴可能係非洲,中東等友好國家,要避免產生誤會,達至合作共赢。

至於老美,一早反咗面,只係未反枱
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2021-9-26 03:21 PM

fceddie又打飛機?後續行動??

梗係唔放人又再搞華為!

另外現在不是2018年,今日中國有 通脹牌 金融牌 武統牌 Tesla牌 中概股牌 滙豐牌,張張攞命。
US further 制裁華為, China 制裁 Tesla+中概股+滙豐+Increase export tariff
The fact: US lost his most influential bargaining chip
曱甴要圍爐返黑壇。
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-26 03:22 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-9-26 03:17 PM 發表

華裔美國律師:孟簽的是一份暫緩起訴的和解書。因為案件還沒到最後庭審的階段,所以也不存在孟是不是要當庭認罪。根據這份和解書,美國政府暫時選擇不起訴孟,孟可以立即獲得自由,但孟在和解書里承認了幾乎所有美國司法部的事實指控,而且不得反悔或改口。

那麼孟具體承認了什麼呢?

* Skycom這家香港公司在存續期間是受華為控制的;
* 華為通過Skycom向伊朗銷售了包含美國芯片的設備,違反了美 ...
孟婆現在係大陸同國安深度對話中,所以大家要比 d 空間佢
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2021-9-26 03:25 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-26 03:20 PM 發表

緊係有野跟尾啦,唔通真係就緊放佢走咩
況且孟婆呢三年到底同人講過乜同見過乜野人
佢返到大陸大把人招呼佢呀
我諗現在佢心入面痛苦到想死呀
你又跌落地嗱返咋沙

現在不是2018年,今日中國有 通脹牌 金融牌 武統牌 Tesla牌 中概股牌 滙豐牌,張張攞命。
US further 制裁華為, China 制裁 Tesla+中概股+滙豐+Increase export tariff
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-26 03:25 PM

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-9-26 03:21 PM 發表

fceddie又打飛機?後續行動??

梗係唔放人又再搞華為!
Further 制裁 = Diminishing marginal r ...
係咁簡單就唔叫政治啦
根本呢三年孟婆爆晒料比美加,現在所要都得到咪放人囉
不過孟婆肯定唔想返大陸,因為佢知道返去之後日子一定難過
作者: ShunNitta     時間: 2021-9-26 03:25 PM

老尾當人on膠... 呢鑊老尾老屈玩出禍, 老尾都無新花臣無得唔放人~
同埋...孟晚舟緊係無認罪啦~ 要認都唔係今時今日認啦~ 

華為手機即將死而復生~
老尾~ 我要芯片~
老尾~ 我要google~
老尾~你夠膽唔俾咩~
作者: hfceddie     時間: 2021-9-26 03:27 PM

引用:
原帖由 lvmin63312823 於 2021-9-26 03:20 PM 發表

连起诉都没有,当然没认罪一说。现在是缓起诉协议,此类协议一般用在检方证据不足的情况下
證據不足,咁點解佢又要喺份協議度日承認咁多嘢?諗住甩身後反口當冇簽過?

作者: swerner     時間: 2021-9-26 03:27 PM

引用:
原帖由 寒冬粗俗的主席 於 2021-9-26 15:01 發表

首先你係中國人,就算中國用核彈都係中國啱
作者: hfceddie     時間: 2021-9-26 03:28 PM

U.S. Attorneys » Eastern District of New York »
News SHARE
Department of Justice
U.S. Attorney’s Office
Eastern District of New York
FOR IMMEDIATE RELEASE
Friday, September 24, 2021
Huawei CFO Wanzhou Meng Admits to Misleading Global Financial Institution
Meng Enters into Deferred Prosecution Agreement to Resolve Fraud Charges

Earlier today, Wanzhou Meng, Chief Financial Officer of Huawei Technologies Co., Ltd. (Huawei), appeared before U.S. District Judge Ann M. Donnelly in federal district court in Brooklyn, New York, for an arraignment on charges of conspiracy to commit bank fraud, conspiracy to commit wire fraud, bank fraud, and wire fraud, after she entered into a deferred prosecution agreement (DPA) with the United States Attorney’s Office for the Eastern District of New York, the Counterintelligence and Export Control Section of the Justice Department’s National Security Division (CES), and the Money Laundering and Asset Recovery Section of the Justice Department’s Criminal Division (MLARS) to resolve those charges.

Nicole Boeckmann, Acting United States Attorney for the Eastern District of New York, Acting Assistant Attorney General Mark J. Lesko of the Justice Department’s National Security Division, Assistant Attorney General Kenneth A. Polite Jr. of the Justice Department’s Criminal Division, and Alan Kohler, Assistant Director, Federal Bureau of Investigation, Counterintelligence Division (FBI), announced the deferred prosecution agreement.

"In entering into the deferred prosecution agreement, Meng has taken responsibility for her principal role in perpetrating a scheme to defraud a global financial institution,” stated Acting U.S. Attorney Boeckmann.  “Her admissions in the statement of facts confirm that, while acting as the Chief Financial Officer for Huawei, Meng made multiple material misrepresentations to a senior executive of a financial institution regarding Huawei’s business operations in Iran in an effort to preserve Huawei’s banking relationship with the financial institution.  The truth about Huawei’s business in Iran, which Meng concealed, would have been important to the financial institution’s decision to continue its banking relationship with Huawei.  Meng’s admissions confirm the crux of the government's allegations in the prosecution of this financial fraud—that Meng and her fellow Huawei employees engaged in a concerted effort to deceive global financial institutions, the U.S. government, and the public about Huawei’s activities in Iran.”

"This Deferred Prosecution Agreement will lead to the end of the ongoing extradition proceedings in Canada, which otherwise could have continued for many months, if not years,” stated Acting Assistant Attorney General Lesko for the Justice Department’s National Security Division. “We are enormously grateful to Canada’s Department of Justice for its dedicated work on this extradition and for its steadfast adherence to the rule of law.”

“Financial institutions are our first line of defense in maintaining the safety and security of the U.S. financial system,” said Assistant Attorney General Polite of the Justice Department’s Criminal Division.  “That is why the law requires that companies who avail themselves of the U.S. financial system provide financial institutions with truthful information about their business operations. Meng Wanzhou, CFO of Huawei Technologies, admitted today that she failed to tell the truth about Huawei’s operations in Iran, and as a result the financial institution continued to do business with Huawei in violation of U.S. law. Our prosecution team continues to prepare for trial against Huawei, and we look forward to proving our case against the company in court.”   

"Meng's admissions are evidence of a consistent pattern of deception to violate U.S. law.  The FBI will continue to aggressively investigate companies doing business in the United States when there are signs they behave with contempt for our laws,” stated FBI Assistant Director Kohler.

.........

The DPA

Under the terms of the DPA, Meng has agreed to the accuracy of a four-page statement of facts that details the knowing false statements she made to Financial Institution 1.  Meng also has agreed not to commit other federal, state, or local crimes.  If Meng breaches the agreement, she will be subject to prosecution of all of the charges against her in the third superseding indictment filed in this case.  The government also agreed to withdraw its request to the Ministry of Justice of Canada that Meng be extradited to the United States.

Assistant U.S. Attorneys Alexander A. Solomon, Julia Nestor, David K. Kessler, Sarah M. Evans, and Meredith A. Arfa, MLARS Trial Attorneys Laura Billings and Christian Nauvel, and CES Trial Attorneys Thea D. R. Kendler, David Lim and R. Elizabeth Abraham are in charge of the prosecution, with assistance provided by Assistant U.S. Attorneys Brian Morris and Brendan King of the Eastern District of New York’s Civil Division and Trial Attorneys Andrew Finkelman, Margaret O’Malley, and John Reisenberg of DOJ’s Office of International Affairs.

The Defendant:

WANZHOU MENG
People's Republic of China

E.D.N.Y. Docket No. 18-CR-457 (S-3) (AMD)

作者: ray99hk     時間: 2021-9-26 03:28 PM

引用:
原帖由 12345六 於 2021-9-26 03:08 PM 發表

冇認罪點會放你走
有認罪仲吾拉你坐監
作者: lvmin63312823     時間: 2021-9-26 03:29 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-9-26 03:27 PM 發表

證據不足,咁點解佢又要喺份協議度日承認咁多嘢?諗住甩身後反口當冇簽過?

美国到现在为止还没有起诉,都没起诉,怎么认罪?认什么罪?最基本的先后顺序你不会不懂吧。
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-26 03:29 PM

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-9-26 03:25 PM 發表

你又跌落地嗱返咋沙

現在不是2018年,今日中國有 通脹牌 金融牌 武統牌 Tesla牌 中概股牌 滙豐牌,張張攞命。
你自己用個邏輯分析下都知道啦
捉得你點會就咁放你走
講到底孟婆同美加一定有拹議啦
作者: mightykoala     時間: 2021-9-26 03:30 PM

引用:
原帖由 寒冬粗俗的主席 於 2021-9-26 02:34 PM 發表

其實美國係要告"華為",係見孟晚舟係創辦人血親,先借故去告。明明境內都有企業法人去追究,卻去拉 CFO,所謂違規的涉事人係"下屬" 。

下屬行為都未證實,就要引渡 CFO,又無證據佢操作左什麼,成件事本身已非一般~
作者: lvmin63312823     時間: 2021-9-26 03:30 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-9-26 03:27 PM 發表

你發的這叫緩起訴協議,不是認罪協議。你智商欠費我也愛莫能助
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2021-9-26 03:32 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-26 03:29 PM 發表

你自己用個邏輯分析下都知道啦
捉得你點會就咁放你走
講到底孟婆同美加一定有拹議啦
有拹議美國有條件投降
The fact: US lost his most influential bargaining chip.