標題: [本港新聞評論] 妹忽移民赴英 獨力照顧嫲嫲感被遺棄 姐釋懷寄語:勿走得太灑脫 [打印本頁]

作者: 巴巴先生     時間: 2021-9-25 03:00 PM

移民潮下,去與留之間衍生不少問題,家中長老往後照顧問題令人心力交瘁。Cherie於7年前放棄在英國落地生根機會,回來照顧患有認知障礙症的嫲嫲。7年時光裡,一人擔起嫲嫲的一日三餐與起居生活,有時會「好忟憎」,幸而周末還在當時正在讀書的妹妹前幫手,稍有喘息。
然而去年11月,剛大學畢業的妹妹突然在家庭群組中「通知」所有人即將結婚赴英,從此移民。妹妹事前全無溝通與先兆,消息令Cherie難以接受,既感妹妹不負責任,也覺自己與嫲嫲像是被遺棄,一度打算「以後當無咗個妹」,有半年多時間不相往來。
經歷自我調整,後得聖雅各福群會「656照顧者好幫搜」資訊平台幫助,Cherie從怨霧走出,正慢慢修復家庭關係。不過,她雖理解很多人因不同原因選擇離開香港,但不要忘記家中需要照顧的人:「唔好走得太灑脫。」

呢D自私到爆既BNOer,佢地遲早會報應番響自己度....

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/677772/妹忽移民赴英-獨力照顧嫲嫲感被遺棄-姐釋懷寄語-勿走得太灑脫
作者: behappy1997     時間: 2021-9-25 03:03 PM

移民后日日食洋肠, 潇洒仲好好搵添。 
作者: siuhung     時間: 2021-9-25 03:14 PM

福了佳就會福返黎香港搵嫲嫲打救架啦,浪子回頭丫嘛,係香港人的核心價值嚟!
作者: 歡天喜地     時間: 2021-9-25 03:21 PM

我嘅大哥患了腸癌,他的老婆和女兒全家用BNO移民英國,留低大哥痛苦孤獨的去世,希望佢哋中美國肺炎🙏🙏🙏
作者: 大雀躍的作業     時間: 2021-9-25 03:25 PM

父母都可以唔養,可況嫲嫲,咪由政府養。
作者: 冗員七號     時間: 2021-9-25 03:27 PM

走佬式移民, 保持黃C的心態
作者: Votenoteking     時間: 2021-9-25 03:52 PM

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2021-9-25 03:25 PM 發表

父母都可以唔養,可況嫲嫲,咪由政府養。
年輕一代係只顧自己。希望大家可以放開心情繼續活下去吧!
作者: nhldp     時間: 2021-9-25 03:54 PM

邊個要走我都歡迎,記得唔好回流就得
作者: Duncan_Nadal     時間: 2021-9-25 03:56 PM

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-9-25 03:56 PM, 71.99 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: luckyma     時間: 2021-9-25 03:57 PM

自私既人遲早會有報應
作者: 夜來人     時間: 2021-9-25 03:58 PM

香港有愛既黃絲走晒,藍絲會手望相助
作者: keho4     時間: 2021-9-25 03:58 PM

引用:
原帖由 Votenoteking 於 2021-9-25 03:52 PM 發表

為了逃暴政,但照顧老人係政府要做既
作者: kingking99     時間: 2021-9-25 04:00 PM

睇開D啦,這些自私精留在身邊是禍不是福,早走早著,遲走瞓唔著
作者: judylam651     時間: 2021-9-25 04:00 PM

引用:
原帖由 nhldp 於 2021-9-25 03:54 PM 發表

邊個要走我都歡迎,記得唔好回流就得
X 2 !
作者: 新型冠狀病毒

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: edbe     時間: 2021-9-25 04:01 PM

引用:
原帖由 歡天喜地 於 2021-9-25 03:21 PM 發表

我嘅大哥患了腸癌,他的老婆和女兒全家用BNO移民英國,留低大哥痛苦孤獨的去世,希望佢哋中美國肺炎🙏🙏🙏
承你貴言
作者: loginiphone999     時間: 2021-9-25 04:02 PM

引用:
原帖由 luckyma 於 2021-9-25 03:57 PM 發表

自私既人遲早會有報應
老美咪最自私囉!
作者: 碌碌無限     時間: 2021-9-25 04:03 PM

惡有惡報,時辰未到。呢啲忘宗背祖,棄養父母之輩,一定不得善終。
作者: loginiphone999     時間: 2021-9-25 04:05 PM

引用:
原帖由 keho4 於 2021-9-25 03:58 PM 發表

一早丟晒去老人院啦!
作者: 12058317     時間: 2021-9-25 04:06 PM

引用:
原帖由 歡天喜地 於 2021-9-25 03:21 PM 發表

不是吧  老婆和女都咁忍心  好殘忍
作者: unico     時間: 2021-9-25 04:07 PM

人各有志佢要走時就算你脫離關係都要走,我識一對香港年老夫婦,深圳開幾間樓酒多樓收租個仔去日本多年,現在想退休叫個仔返深圳接手生意,阿仔寧願不要身家都唔返深圳,去意緊決阻亦阻不住.
作者: 石詩仕     時間: 2021-9-25 04:09 PM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 25-9-2021 15:00 發表

移民潮下,去與留之間衍生不少問題,家中長老往後照顧問題令人心力交瘁。Cherie於7年前放棄在英國落地生根機會,回來照顧患有認知障礙症的嫲嫲。7年時光裡,一人擔起嫲嫲的一日三餐與起居生活,有時會「好忟憎」,幸而周末還在當時正在讀書的妹妹前幫手,稍有喘息。
然而去年11月,剛大學畢業的妹妹突然在家庭群組中「通知」所有人即將結婚赴英,從此移民。妹妹事前全無溝通與先兆,消息令Cherie難以接受,既感妹 ...
有啲叫父母卖咗层楼。盗取现金去移民。
作者: mancheonghoho     時間: 2021-9-25 04:10 PM

因為移民而拋棄家人的,老了後會日日受良心責備,避不開!
作者: estateman     時間: 2021-9-25 04:11 PM

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-9-25 03:14 PM 發表

福了佳就會福返黎香港搵嫲嫲打救架啦,浪子回頭丫嘛,係香港人的核心價值嚟!
大部分yc一向無人性
作者: Votenoteking     時間: 2021-9-25 04:12 PM

引用:
原帖由 keho4 於 2021-9-25 03:58 PM 發表

暴政?今日香港好安定!
作者: keke009     時間: 2021-9-25 04:13 PM

香港人要接受现实,子女唔会反哺。养子女养到18岁就完,最多养到大学毕业。身家唔驶留畀子女,除非佢真心孝顺。
作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-9-25 04:13 PM

忍5年,批唔到入藉就要死返來香港
作者: 007kk     時間: 2021-9-25 04:14 PM

曱甴自私冇情,不是新聞!
作者: nut30     時間: 2021-9-25 04:15 PM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-9-25 03:00 PM 發表

然而去年11月,剛大學畢業的妹妹突然在家庭群組中「通知」所有人即將結婚赴英,從此移民。妹妹事前全無溝通與先兆,消息令Cherie難以接受,既感妹 ...
其實到而家大陰帝國沒講過拎BNO過去既人一定會申訴到英國國藉,只係俾5年居留權你。點降d小黃人已假設自己一定可以變做公民。。不過回麵好,佢地開心就好,有事既最多炸左唐寧街lor😁😁。。小黃人呢個冬天有排佢地受。。
作者: 子月月     時間: 2021-9-25 04:16 PM

引用:

如何暴政法?
佢殺晒你全家?死剩你?
你出入有秘密警察跟蹤你?
捉左你勞改?
如果係暴政,你仲可以上網留呢啲言??
作者: keke009     時間: 2021-9-25 04:17 PM

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-9-25 04:13 PM 發表

忍5年,批唔到入藉就要死返來香港
用B N0移英既穷鬼,好快床头金尽,死返香港攞着数。
作者: 後天紅色的羊     時間: 2021-9-25 04:18 PM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-9-25 03:00 PM 發表

剛剛大學畢業既都有 BNO?
作者: DZDD     時間: 2021-9-25 04:18 PM

引用:

黄狗無一隻正常
作者: DiDiDum     時間: 2021-9-25 04:19 PM

子女掉下年老父母去移民,有些還騙了父母的積蓄,這些人當他們年老後,他們的子女對待他們一定比他們對自己父母更狠毒。

作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-9-25 04:19 PM

引用:
原帖由 keke009 於 2021-9-25 04:17 PM 發表

用B N0移英既穷鬼,好快床头金尽,死返香港攞着数。
最好香港政府對離港5年BNOger取消永久居民三粒星身份,回流再無得享用香港福利
作者: 港人無能治香港     時間: 2021-9-25 04:19 PM

放心啦,曱甴去英國,一年內就會回港
作者: KarinaLai     時間: 2021-9-25 04:20 PM

引用:

咁慘
作者: 港人無能治香港     時間: 2021-9-25 04:20 PM

引用:

咁都得!
作者: 逆風的肥牛     時間: 2021-9-25 04:21 PM

黃人諗野要諗後果,要諗其他人既咩 ? 
作者: 子月月     時間: 2021-9-25 04:23 PM

引用:
原帖由 新型冠狀病毒 於 2021-9-25 04:01 PM 發表

為左逃避暴政,移民係無可奈何。
連你呢啲人都無拉,
我真心覺得佢不夠暴添。
作者: richardli008     時間: 2021-9-25 04:24 PM

日後有報應㗎,如果佢有仔女老咗都唔會有人理要食自己係老人院住因為西方大既人無乜家庭觀念大個咗就離開屋企獨立生活唔理家裏父母長輩!
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-25 04:24 PM

死黃畜,一世不要回來
作者: 我要真發達復活     時間: 2021-9-25 04:26 PM

燒 灑 走 一 回 
作者: keho4     時間: 2021-9-25 04:27 PM

引用:
原帖由 子月月 於 2021-9-25 04:16 PM 發表

如何暴政法?
佢殺晒你全家?死剩你?
你出入有秘密警察跟蹤你?
捉左你勞改?
如果係暴政,你仲可以上網留呢啲言??
逃黄屍嘅暴政呀
作者: 落漠大灰狼     時間: 2021-9-25 04:28 PM

引用:

口講嘅暴政係咩??? 
作者: dunbinexy     時間: 2021-9-25 04:28 PM

衣,乜報埋d BNO 友犯眾憎既事?
唔好咁la, 黑記係只報喜不報憂gor wor
報多d 喜等多d 曱甴走人la
最好係200萬曱甴走撚晒
作者: dunbinexy     時間: 2021-9-25 04:29 PM

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-9-25 03:14 PM 發表

返黎得一個目的:爭家產
乜都為錢
作者: rtrtrt2006     時間: 2021-9-25 04:30 PM

引用:
原帖由 estateman 於 25-9-2021 16:11 發表

大部分yc一向無人性
佢地就算係無人性都唔肯認自己有罪,因為佢地覺得父母個個都係死藍絲,本身就罪有應得,對佢地不孝是理所當然,鬼叫班藍絲父母年輕果陣唔夠上進,做唔到鬼佬既手下,又唔識英文,簡直係垃圾,對佢地差都係情有可原。

作者: fba6d69e2ea873     時間: 2021-9-25 04:30 PM

引用:

好垃圾. 問下個政府點解D人要走先再講啦. 猫哭老鼠
作者: dunbinexy     時間: 2021-9-25 04:31 PM

引用:

優hihi 一路認為政府衰格
但竟然又妄想政府養老
弱智到咁點夠你鬥
作者: WongChoi168     時間: 2021-9-25 04:31 PM

收回佢哋張身份證
作者: 子月月     時間: 2021-9-25 04:32 PM

引用:
原帖由 keho4 於 2021-9-25 04:27 PM 發表

逃黄屍嘅暴政呀
咁又係呀,我吊政府都未比打,
吊黃絲就即刻開拖,
分分鐘仲要比人放火生燒,
呢啲就真係暴政啦。
作者: keke009     時間: 2021-9-25 04:32 PM

故事主人翁有D野无讲,父母去左边?佢係英国读完书返香港,咁后生唔驶做工?全天候照顾嫲嘛?睇D相,估计佢住居屋或公屋。两姊妹都去英国升学,估计係中产家庭。
作者: rtrtrt2006     時間: 2021-9-25 04:34 PM

引用:
原帖由 behappy1997 於 25-9-2021 15:03 發表

移民后日日食洋肠, 潇洒仲好好搵添。 
講到明洋奴就一定要痴住洋人去服侍佢地先會心安理得,所以英國人走了,佢地都要跟著洋主人走。
如果能夠得到洋人噴射基因保養液,簡直就係三生有幸啦!

作者: eleven1a     時間: 2021-9-25 04:35 PM

走佬就要破釜沈舟!千祈唔好又想返香港攞福利?唔好講咁多!正常香港人最擔心佢哋取消香港身份證未?
其餘唔關香港人事!
作者: 鐘覺霧     時間: 2021-9-25 04:35 PM

這種人要走,老實講,無所謂,最撚另人討厭留下 老閪餅、老爛肉、蘇州屎在香港(照顧是佢哋責任)。過去香港移民潮有三段時期,首次,80年代中英談判,有批人走、跟著97前後腳、到今天的,最仆街97前後腳及今天,留低晒佢哋老閪餅在港把撚咩。
作者: 落漠大灰狼     時間: 2021-9-25 04:37 PM

引用:
原帖由 新型冠狀病毒 於 2021-9-25 04:01 PM 發表

為左逃避暴政,移民係無可奈何。
怎麽是暴政??? 只有犯左法嘅人先想走, 因為要逃被犯法慨刑責. 正常人會守護自已的家(香港). 
作者: 海邊捉西瓜     時間: 2021-9-25 04:38 PM

引用:

一邊話人暴政
另一邊期望佢地照顧老人
你地真係無得頂
作者: brian2921     時間: 2021-9-25 04:38 PM

引用:

黃絲係無人性啦, 好彩香港無事啫, 感謝警察保護香港
作者: keho4     時間: 2021-9-25 04:38 PM

引用:
原帖由 海邊捉西瓜 於 2021-9-25 04:38 PM 發表

一邊話人暴政
另一邊期望佢地照顧老人
你地真係無得頂
黄屍的歪理
作者: 丁常唔多旺     時間: 2021-9-25 04:38 PM

引用:

而家哩個時势選擇移民英國嘅都係曱甴,而做得曱甴必定係自私撚,哩D人只會做損人利己嘅事,同佢地斷絶來住百利而無一害。
作者: 朋友號00     時間: 2021-9-25 04:42 PM

引用:

呢D人一世受良心譴責
日日鬧共產黨,但自己就半分良知都冇,正仆街
作者: joeyeung90     時間: 2021-9-25 04:42 PM

引用:
原帖由 Votenoteking 於 2021-9-25 03:52 PM 發表

唔關政治取向事

養兒防老呢個觀念其實已過時

父母把子女養育成人,子女長大後父母便會有子女供養。 但隨着今時今日家庭結構和生活水平改變,孝道的重要性減低,養兒防老觀念已不再適合。

而且子女來到這個世界他們自己冇權話事
由其是依家呢個時勢
帶他們來到這個世界其實係害左佢地
作者: 人之初大大     時間: 2021-9-25 04:43 PM

引用:

黄人=自私自我中心
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2021-9-25 04:43 PM

引用:

真定假?咁呢倆母女好冇良知喎。。。
作者: 吹唔漲掹唔長     時間: 2021-9-25 04:44 PM

引用:

業隨身走
作者: zxr234     時間: 2021-9-25 04:45 PM

我識條仆街,仲大條道理話老豆老母係藍絲廢老,自己死咗去英國
作者: 娉婷女子     時間: 2021-9-25 04:45 PM

由佢哋做黃屍嗰日開始,已經係不負責任㗎啦,依家只係你睇住佢坐監定著草嘅分別
作者: eliskw2000     時間: 2021-9-25 04:46 PM

黃人都係自私的。
作者: 吹唔漲掹唔長     時間: 2021-9-25 04:46 PM

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2021-9-25 04:43 PM 發表

真定假?咁呢倆母女好冇良知喎。。。
而家呢代做得出,阿媽阿爸幫手買私樓買完趕阿媽阿爸走見唔小
作者: nashwan     時間: 2021-9-25 04:48 PM

引用:

佢話呀嫲交過稅, 政府緊係要包生養死葬.
作者: 元朗雞地前住户4     時間: 2021-9-25 04:48 PM

引用:

典型廢閪曱甴想法。

最撚好笑係你唔撚走....... 留低“ 奶共” 呀柒頭?
作者: pedro45     時間: 2021-9-25 04:50 PM

引用:

唔係啩,咁絕情?
作者: IdoUdo     時間: 2021-9-25 04:51 PM

做得黃屍,有邊個係有良心㗎
作者: nashwan     時間: 2021-9-25 04:54 PM

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2021-9-25 04:42 PM 發表

唔關政治取向事

父母把子女養育成人,子女長大後父母便會有子女供養。 但隨着今時今日家庭結構和生活水平改變,孝道的重要性減低,養兒防老觀念已不再適合。

由其是依家呢個時勢
冇問過佢就生佢出嚟, 如果佢老豆老母唔搞佢出嚟. 佢就輪到做李超人個仔喇. 要賠錢比佢呀. 仲想佢養番轉頭.
作者: wanchaiferry     時間: 2021-9-25 04:55 PM

引用:

無關個妹事,如果國家做得好,無人想離開。
作者: rtrtrt2006     時間: 2021-9-25 04:56 PM

引用:
原帖由 Votenoteking 於 25-9-2021 15:52 發表

這是他們父母自小教育他們獨立的結果,最後他們拋棄自己的父母,根本是他們父母種出來的果實,所以他們父母自己去承受痛苦,可恨的是有些年輕人的獨立思想是從朋輩身上學回來的,然後在自己父母身上出氣和發洩。

作者: 找不到用戶

作者: lovetohea     時間: 2021-9-25 04:57 PM

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-9-25 04:19 PM 發表

最好香港政府對離港5年BNOger取消永久居民三粒星身份,回流再無得享用香港福利
高官嘅家人仔女都已移民或準備移民,你叫佢地封自己後路???

公務員中大部份都拿著英國護照佢地宣誓過效忠英女皇架
作者: haogaoye     時間: 2021-9-25 04:59 PM

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2021-9-25 04:10 PM 發表

因為移民而拋棄家人的,老了後會日日受良心責備,避不開!
應該唔會,呢D畜生本來就無良心。就算佢地找死,都只會尋找怪罪他人既理由,佢地係永遠唔會覺得自己有錯。佢地係燒毀咗既零件,已無咗存在既價值,所以盡早放棄壞零件,另外尋找良好零件替換補全家庭才是出路。
作者: 泛民假仁假義     時間: 2021-9-25 05:01 PM

引用:

帶埋老人家去嗰班,九成九係要個老人家湊小朋友同做工人!
作者: 實現濕近緊吉濟     時間: 2021-9-25 05:02 PM

肯撚定個仆街妹當日有份攪事
作者: chriswong1010     時間: 2021-9-25 05:03 PM

人一黃家破人亡
作者: woodydavid     時間: 2021-9-25 05:04 PM

佢地真係好驚,驚就不顧一切,體諒吓佢地啦。
作者: bitewingC     時間: 2021-9-25 05:04 PM

我咁寫包單,第時老人家走咗一定返嚟爭家產
作者: 錦衣夜行     時間: 2021-9-25 05:06 PM

都係果句,有料就唔做靠BNO 移民啦。
作者: loginiphone999     時間: 2021-9-25 05:07 PM

其實咁多人上綱上線咁鬧班黃絲
攪一到佢哋掉低晒兩老移民
算唔算有份造孽?
作者: GreyAAA     時間: 2021-9-25 05:08 PM

引用:

咁PK!!!
作者: ATA0075     時間: 2021-9-25 05:10 PM

正所謂,他朝君體也相逢!!
你咁對人,人咁對你!
因為你都會老

作者: 找不到用戶

作者: 凡間落漠盒子     時間: 2021-9-25 05:13 PM

所以老了都要有錢
作者: Votenoteking     時間: 2021-9-25 05:13 PM

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2021-9-25 04:42 PM 發表

唔關政治取向事

由其是依家呢個時勢
我們要面對現實吧
作者: fcw99     時間: 2021-9-25 05:15 PM

話明黃畜梗係畜生啦
作者: 瑪卡     時間: 2021-9-25 05:17 PM

自私會有報的🤔🤔
作者: Vin.Diesel     時間: 2021-9-25 05:19 PM

佢地會回香港, 父母兩腳一伸, 會馬上返來因而有得分....
作者: 幫你地改個名     時間: 2021-9-25 05:19 PM

有國家養同共富
日後生活必然富裕
作者: dannyocean     時間: 2021-9-25 05:19 PM

走得咁急,多數收到風就俾人拉
作者: Votenoteking     時間: 2021-9-25 05:19 PM

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-9-25 04:56 PM 發表

這是他們父母自小教育他們獨立的結果,最後他們拋棄自己的父母,根本是他們父母種出來的果實,所以他們父母自己去承受痛苦,可恨的是有些年輕人的獨立思想是從朋輩身上學回來的,然後在自己父母身上出氣和發洩。
這是人類常常説報應在眼前。現今香港,事事都是個人主義。而忽略到其他人的感受。到了自己被騷擾/痛駡不是的時候,還沒有絲毫悔意。
作者: 飛天盒仔     時間: 2021-9-25 05:20 PM

引用:

Yellow Object 為人係點,香港人最清楚啦。
作者: 泛到無品口自臭     時間: 2021-9-25 05:20 PM

今時今日,好大部份八九十後家庭觀念薄弱
想做就去做,心中只有自己
先斬後奏甚至唔奏,普通到極