標題: [兩岸新聞評論] 美商務部長:必要時對華為採取更多行動 [打印本頁]

作者: kcsam     時間: 2021-9-24 11:42 AM

美國商務部長雷蒙多周四(23日)接受英媒訪問時明言,若有需要,美國政府會採取更多行動應對中國科企華為。雷蒙多指,特朗普政

老美冇新嘢玩?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210924/bkn-20210924093922842-0924_00952_001.html
作者: ngblowwater-a1     時間: 2021-9-24 11:45 AM

華為勁在唔係上市+有大陸市場
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-24 11:46 AM

中國唔怕,最多鎖國4、50年,之後又一條好漢
作者: 幪面超人     時間: 2021-9-24 11:47 AM

美國干擾自由市場
作者: judylam651     時間: 2021-9-24 11:48 AM

引用:
原帖由 kcsam 於 2021-9-24 11:42 AM 發表

美國商務部長雷蒙多周四(23日)接受英媒訪問時明言,若有需要,美國政府會採取更多行動應對中國科企華為。雷蒙多指,特朗普政

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210924/photo/bkn-20210924093922842-0924_00952_001_01b.jpg?20210924110444

老美冇新嘢玩?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210924/bkn-20210924093922842-0924_00952_001.html
雷蒙多指,特朗普政府於前年5月列華為入美國實體清單,這是非常有力的工具,將最大程度地利用它來保護美國國家安全。她說「我們會否做更多?如有必要,會」,又強調商務部持續新增中國企業入實體清單,包括涉新疆強迫勞動的公司,美方會繼續出口管制工作。

一隻典型老尾井底蛙部長 !
作者: 都没有     時間: 2021-9-24 11:48 AM

同孟晚舟被綁架案贖金談判有冇關係?
作者: wwwvv0701     時間: 2021-9-24 11:48 AM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 11:46 AM 發表

點解要鎖,似乎是美國正在鎖國中,拒絕中國科企,所以美國仍然用緊3.4G,也沒有高鐵,連太空站都收皮,準備返回石器時代!
作者: 袋中野性的牛     時間: 2021-9-24 11:50 AM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 11:46 AM 發表

今時今日中國如果鎖國,老美通漲到即時爆煲都似!
作者: numan123     時間: 2021-9-24 11:50 AM

係囉,加稅啦,繼續谷高通漲😅
作者: 理+誠     時間: 2021-9-24 11:51 AM

華為唔肯畀贖金,睇嚟要擄多幾個人。
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-24 11:53 AM

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-9-24 11:50 AM 發表

最多適應通漲一年到,之後其它國家接手中國制造,最後點會有事
等於舊時中國未有工業時候,全世界咪又係咁過
講到底數字遊戲
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-24 11:56 AM

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2021-9-24 11:48 AM 發表

點解要鎖,似乎是美國正在鎖國中,拒絕中國科企,所以美國仍然用緊3.4G,也沒有高鐵,連太空站都收皮,準備返回石器時代!
你真係太過迷戀中國科技,呢個世界講需求,用唔到又或冇必要咁洗乜一定要逼國民用呢
作者: 誰事誰非2015     時間: 2021-9-24 11:56 AM

引用:

唔買呆灣水果D傻HI都呱呱嘈啦!笑死
作者: 袋中野性的牛     時間: 2021-9-24 12:00 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 11:53 AM 發表

講到底數字遊戲
曾有統計,美國70%家庭拎唔出六百美元額外開支。冇錯,有歐洲貨你用,出貨量同價錢絕對滿足唔到市場需要。井中自有天地
作者: lam_km     時間: 2021-9-24 12:01 PM

美商務部長要像美軍在阿富汗隨便屠宰平民百姓一樣,屠宰華為。
作者: ansonkpl     時間: 2021-9-24 12:01 PM

話口未完,老美又要玩嘢喇,中美關係就係無得修補
作者: kcmc     時間: 2021-9-24 12:02 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 11:56 AM 發表

你真係太過迷戀中國科技,呢個世界講需求,用唔到又或冇必要咁洗乜一定要逼國民用呢
冇必要?人哋個個都用5G,你仲玩緊3,4G?點競爭呀?敗登唔係話要減排咩?唔發展集體交通工具,繼續使用汽車,點減呀?
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-24 12:04 PM

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-9-24 12:00 PM 發表

曾有統計,美國70%家庭拎唔出六百美元額外開支。冇錯,有歐洲貨你用,出貨量同價錢絕對滿足唔到市場需要。井中自有天地
根本講到底就講邊個夠底氣
美國印幾多美元一定有人信
大陸都有印,不過零透明度同資訊完全唔流通
正常國家用金融角度睇你話會信邊一面
作者: walkera2006     時間: 2021-9-24 12:05 PM

應該永遠要
作者: 星辰大海     時間: 2021-9-24 12:06 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 11:56 發表

讲需求?咁欧洲太空员点解都要学中文,准备上中国太空站?
航太科技国民用唔到?你渣车唔用导航?
作者: 天生野生的妹頭     時間: 2021-9-24 12:09 PM

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-9-24 11:47 AM 發表

美國干擾自由市場
不是,我封你,制裁你就得,你做,我就發爛渣,向联合國告你。
作者: Mayo     時間: 2021-9-24 12:10 PM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-9-24 11:45 AM 發表

呢點我真心服! 任生不貪,有遠見!
作者: sfxcstwoo     時間: 2021-9-24 12:11 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 12:04 PM 發表

建議你睇下呢幾十年世界貨幣市場份額發展再講野
作者: 飛天盒仔     時間: 2021-9-24 12:11 PM

引用:

鎖國???美國會鎖國???

BTW,你係 Eddie ?
作者: 61361818     時間: 2021-9-24 12:11 PM

干擾自由市場
作者: 大魚魚     時間: 2021-9-24 12:11 PM

理掂你老尾個賴屎總統先啦!
作者: 天生野生的妹頭     時間: 2021-9-24 12:12 PM

引用:
原帖由 都没有 於 2021-9-24 11:48 AM 發表

同孟晚舟被綁架案贖金談判有冇關係?
當然有,再講唔掂,向全世界發制裁令,家有一件華爲的東西,入獄一個月。
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-24 12:12 PM

引用:
原帖由 kcmc 於 2021-9-24 12:02 PM 發表

冇必要?人哋個個都用5G,你仲玩緊3,4G?點競爭呀?敗登唔係話要減排咩?唔發展集體交通工具,繼續使用汽車,點減呀?
其實美國市民唔係咁追求3、4、5G所謂速度,有咪用囉,冇咪當冇囉,當然個別行業一定要跟貼科技一齊行前啦
簡單講同冷氣機原理一樣,你用過冷氣機訓覺一定會開,不過舊時冇咪又係咁訓

講減排仲ON9,根本全球冇一個國家可以做到,資本主義社會每日不停運行中
所謂環保根本就係全球謊言
作者: rambotam2008     時間: 2021-9-24 12:13 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 12:04 PM 發表

其實你真係唔識架喎 美元個個國家都信 咁印就得啦 去美元化都唔怕啦 國債亦都唔怕冇人買啦 亦都唔會有通脹呀 但係事實係咪咁 點解要求中國買美債 美元而家喺國際交易 使用率已經係歷史新低 支持你嘅說話 繼續印銀紙 將佢嘅份額越降越低
作者: heyworld     時間: 2021-9-24 12:14 PM

引用:

腦殘曱甴又錯!其實,中國好怕…好怕尾角不鎖國(繼續冇高鉄及各先進基建,繼續用3.5G,繼續等太空站停運………
繼續失去大市場....).

作者: 俗世遊人     時間: 2021-9-24 12:14 PM

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-9-24 12:00 PM 發表

同青蛙講咁深奧嘅野,它點會明吖
作者: loginiphone999     時間: 2021-9-24 12:15 PM

講夠十年吖!
黑天鵝!
作者: rambotam2008     時間: 2021-9-24 12:16 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 12:12 PM 發表

其實美國市民唔係咁追求3、4、5G所謂速度,有咪用囉,冇咪當冇囉,當然個別行業一定要跟貼科技一齊行前啦
簡單講同冷氣機原理一樣,你用過冷氣機訓覺一定會開,不過舊時冇咪又係咁訓

講減排仲ON9,根本全球冇一個國家可以做到,資本主義社會每日不停運行中
都唔知你乜嘢心態 美國用3g 4g都可以 咁使乜制裁華為呀 你都完全跟唔到你主人嘅意思 仲有講減排 美國就係叫其他國家減排 自己唔肯減呀 其他國家減排 就係要阻止佢哋發展呀
作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-9-24 12:16 PM

引用:
原帖由 judylam651 於 2021-9-24 11:48 AM 發表

雷蒙多指,特朗普政府於前年5月列華為入美國實體清單,這是非常有力的工具,將最大程度地利用它來保護美國國家安全。她說「我們會否做更多?如有必要,會」,又強調商務部持續新增中國企業入實體清單,包括涉新疆強迫勞動的公司,美方會繼續出口管制工作。

一隻典型老尾井底蛙部長 !
要出糧要生存就要講主人啱聽嘅說話是必需的
作者: 七個幼稚的魚蝦     時間: 2021-9-24 12:16 PM

引用:

鎖國之後其他國家好多人跳樓,冇平嘢用捱貴貨
作者: 小窮鬼     時間: 2021-9-24 12:17 PM

真係笑撚死😂

老尾傾全國+頭馬之力,仲加埋綁架都攪唔死一間企業🤭~收撚檔啦!🤣
作者: 袋中野性的牛     時間: 2021-9-24 12:17 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 12:12 PM 發表

How dare you! How dare you !
作者: yeungph     時間: 2021-9-24 12:17 PM

滿口謊言而面不改容,面對鏡頭仲滿面認真,勁。
作者: wwwvv0701     時間: 2021-9-24 12:18 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 11:56 AM 發表

似乎係你太迷戀美國科技,美國連碼頭起重機都要求中國振華幫助建造,大疆無人機“擺明”偷美國資料,中國口罩被植入晶片,但係美國軍隊.平民死都要繼續用,真係犯賤!
作者: oldman2019     時間: 2021-9-24 12:18 PM

老美已經無乜新料,出下口述姐
作者: 實名登記     時間: 2021-9-24 12:18 PM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-9-24 11:45 AM 發表

外資賺不到華為的盈利
作者: chichunlo     時間: 2021-9-24 12:19 PM

美國呢家已經無可能無左中國、上至總統下至掃地阿蟬、有事冇事都剩係識掛中國係咀邊!!!!所以美國有乜辦法唔沒落!!!
作者: 6seven     時間: 2021-9-24 12:19 PM

引用:

以前來說是關門鎖國.

今天來說, 關了美國門就夠了.
作者: terrymyl3     時間: 2021-9-24 12:19 PM

引用:

其實講咩信用度啫,根本係個春袋揸係邊個手啫(美元結算,軍事基地。。。)
美國有信用度咩?有就唔會明搶法國張單啦
單野噤新鮮,唔係要提啊?
作者: dtw     時間: 2021-9-24 12:19 PM

尼啲唔算冷戰呀?登伯
作者: kcmc     時間: 2021-9-24 12:20 PM

引用:

謊言?你知唔知道第日會有碳排放配額和減排稅?減排唔夠,你第日嘅產品入口別國時有機會俾人徵收減排稅呀?
作者: 大口Sam     時間: 2021-9-24 12:21 PM

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-9-24 11:50 AM 發表

底褲都冇得著,除時炒上天價
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-24 12:21 PM

引用:
原帖由 星辰大海 於 2021-9-24 12:06 PM 發表

讲需求?咁欧洲太空员点解都要学中文,准备上中国太空站?
航太科技国民用唔到?你渣车唔用导航?
所謂學中文叫只係做禮貌打下招呼咁解,唔通真係學到可以生活溝通到咩
你現在講緊所謂科技係全民都一定要用呀,唔同其它國家真實情況
作者: 冷眼旁觀

作者: kwma     時間: 2021-9-24 12:23 PM

引用:
原帖由 kcsam 於 2021-9-24 11:42 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210924/photo/bkn-20210924093922842-0924_00952_001_01b.jpg?20210924110444

老美冇新嘢玩?

新聞來源連結:
同黃外長講
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-24 12:24 PM

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-9-24 12:13 PM 發表

其實你真係唔識架喎 美元個個國家都信 咁印就得啦 去美元化都唔怕啦 國債亦都唔怕冇人買啦 亦都唔會有通脹呀 但係事實係咪咁 點解要求中國買美債 美元而家喺國際交易 使用率已經係歷史新低 支持你嘅說話 繼續印銀紙 將佢嘅份額越降越低
我簡單講一句就夠
美國國債時鐘點解年年加上去都唔會爆
作者: 秋落     時間: 2021-9-24 12:25 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 11:53 AM 發表

講到底數字遊戲
接?得把口去接。
作者: denniscwip     時間: 2021-9-24 12:25 PM

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-9-24 12:01 PM 發表

話口未完,老美又要玩嘢喇,中美關係就係無得修補
所以就算拜登撩見面,習大都唔show佢。
作者: kcmc     時間: 2021-9-24 12:25 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 12:21 PM 發表

所謂學中文叫只係做禮貌打下招呼咁解,唔通真係學到可以生活溝通到咩
打下招呼?大陸要求左太空站上所有設備和溝通都要用中文呀,只識打招呼,點夠用呀?
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-24 12:27 PM

引用:
原帖由 kcmc 於 2021-9-24 12:20 PM 發表

謊言?你知唔知道第日會有碳排放配額和減排稅?減排唔夠,你第日嘅產品入口別國時有機會俾人徵收減排稅呀?
有邊個國家可以做到環保
全球國家個個都只得把口講,大陸同美國都做唔到,個個只係玩緊數字遊戲
作者: rambotam2008     時間: 2021-9-24 12:28 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 12:24 PM 發表

我簡單講一句就夠
咁簡單 因為揸住支槍 邊個國家去美元化 就好似伊拉克咁打佢 中國佢都想打架 不過知道自己可能輸啫 但係唔係個個國家都係中國
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-24 12:29 PM

引用:
原帖由 kcmc 於 2021-9-24 12:25 PM 發表

打下招呼?大陸要求左太空站上所有設備和溝通都要用中文呀,只識打招呼,點夠用呀?
你意思等於呢個外國人自細一定要學中文先得
唔係點可能溝通
作者: 吾輩は猫である     時間: 2021-9-24 12:29 PM

老美加左好耐税......越買越多...
作者: s336990     時間: 2021-9-24 12:29 PM

引用:

升降機都曾被質疑其實用性
作者: Lobo1717     時間: 2021-9-24 12:29 PM

拜登三翻四次派人求中國唔好減少出口去美國. 比外交部教訓. 到今時今日, 美國只死剩把口 照下塊鏡先啦
作者: herick     時間: 2021-9-24 12:30 PM

現在看到美國這些嘴炮,只想笑。
作者: kcmc     時間: 2021-9-24 12:30 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 12:27 PM 發表

有邊個國家可以做到環保
全球國家個個都只得把口講,大陸同美國都做唔到,個個只係玩緊數字遊戲
呢單嘢係美國佬自己提出架,至於將來數字,額度係可以更改,但就一定要開始做…
作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-9-24 12:31 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 12:21 PM 發表

你真係堅離地,中國太空站啲按鈕,顯示屏,地空對話,操作說明書全部普通話同簡體中文字,學中文只係禮貌打招呼?

井蛙睇下youtube中國培訓嘅歐洲太空人點樣講普通話,點樣睇中文操作說明書,點樣模擬操控太空倉喇
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-24 12:33 PM

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-9-24 12:28 PM 發表

咁簡單 因為揸住支槍 邊個國家去美元化 就好似伊拉克咁打佢 中國佢都想打架 不過知道自己可能輸啫 但係唔係個個國家都係中國
根本點去美元化
全球獨裁國家領導人背後 D 錢全部都係美元
咁你話我知可以點去
等於現在你咁憎美國一樣,如果有人比1億美元你,你要唔要先
作者: 袋中野性的牛     時間: 2021-9-24 12:33 PM

引用:

其實你試下伸條頸出個井睇下個世界啦,南極永冰層融化消失,臭氧層迅速變稀薄,呢啲都係有數據可以睇到嘅. 唔好信晒侵侵,佢傻㗎!
作者: kof2002um     時間: 2021-9-24 12:33 PM

引用:

你住天橋底都一樣生存到, 你唔去住? 仲慳返買樓錢!
作者: 台灣小榴槤     時間: 2021-9-24 12:33 PM

浪費時間
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-24 12:34 PM

引用:
原帖由 kcmc 於 2021-9-24 12:30 PM 發表

呢單嘢係美國佬自己提出架,至於將來數字,額度係可以更改,但就一定要開始做…
所以咪話美國都係9UP囉
作者: 人之初大大     時間: 2021-9-24 12:35 PM

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-9-24 11:47 AM 發表

美國干擾自由市場
尾國係池名雙標國
作者: 我係Miss大佬     時間: 2021-9-24 12:37 PM

大陸都費事理西你
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-24 12:38 PM

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-9-24 12:33 PM 發表

其實你試下伸條頸出個井睇下個世界啦,南極永冰層融化消失,臭氧層迅速變稀薄,呢啲都係有數據可以睇到嘅. 唔好信晒侵侵,佢傻㗎!
咁可以點補救我答你啦根本就冇得救
因為人類只懂破壞,現在只能夠講地球可以頂到幾多年咁解
作者: yifeifei2     時間: 2021-9-24 12:38 PM

引用:

講到底數字遊戲
適應1年?老尾半年都捱唔到

接手中國?邊啲國家啊?
印度呀
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-24 12:39 PM

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-9-24 12:31 PM 發表

你真係堅離地,中國太空站啲按鈕,顯示屏,地空對話,操作說明書全部普通話同簡體中文字,學中文只係禮貌打招呼?

井蛙睇下youtube中國培訓嘅歐洲太空人點樣講普通話,點樣睇中文操作說明書,點樣模擬操控太空倉喇
其實你明唔明白我之前講乜架
作者: 家中富有師兄     時間: 2021-9-24 12:39 PM

引用:

老美冇新嘢玩?

新聞來源連結:
佢老美呢隻死臭閪,等住比人修理!!
作者: 19611691     時間: 2021-9-24 12:40 PM

引用:

老美冇新嘢玩?

新聞來源連結:
再嚟就還擊搞返回返你蘋果
作者: kcmc     時間: 2021-9-24 12:41 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 12:34 PM 發表

佢9 up完可以唔做咩?歐洲佬係環保大國,隨時達標,如果美國佬唔跟自己答應咗嘅嘢,將來你老尾貨要入歐洲,歐洲佬咪有權收你減排稅囉,都未計其他達標果D國家可以都有權都收佢稅…
作者: wwwchow2001     時間: 2021-9-24 12:41 PM

呢個尾角本來係盗賊劫匪國家,同加拿大一樣,賊眉鼠眼鬼鬼鼠鼠唔方好人國家!🤣
仲要露出護理尾巴😂
作者: rambotam2008     時間: 2021-9-24 12:42 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 12:33 PM 發表

根本點去美元化
全球獨裁國家領導人背後 D 錢全部都係美元
咁你話我知可以點去
等於現在你咁憎美國一樣,如果有人比1億美元你,你要唔要先
唔識字就唔好扮博士 去美元化你都唔識 教下你 去美元化就係代表唔用美元計價 中國做緊人民幣買石油 鐵礦石 同中東國家自己簽 咁唔用美元計價 都唔需要去美國交易 做幾多生意 美國完全唔知道 如果其他國家有人民幣 都可以用人民幣交易 再唔怕你美元貶值 至於你講畀一億美元我要唔要 你唔係咁傻㗎 唔好一億美元啦 你畀一億越南盾囉 我點解唔要 咁樣講嘢 證明你真係冇腦
作者: 吾輩は猫である     時間: 2021-9-24 12:42 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 12:34 PM 發表

無牙老虎....北渓2号都停不了....

作者: rosemary1216     時間: 2021-9-24 12:44 PM

從來都未驚過! 即管放馬過嚟,睇邊個跪低先吖,中國只會越戰越勇,絕對有信心打倒美帝。
作者: tester886     時間: 2021-9-24 12:44 PM

引用:

因為尾國會通過股市控制 其他國家既公司, 通過所謂既 銀主 控制其他國家既 政權

依家 嘩喂 死都唔肯上市受尾國控制, 尾國當然會打壓 嘩喂, 就好比 邊個唔肯用尾金交易結算 就會被標籤為 邪惡國家 一樣

邊個敢反尾國, 尾國當然會盡力打擊, 尾國十分明白 如果唔打壓, 其他人就會跟
作者: 袋中野性的牛     時間: 2021-9-24 12:44 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 12:38 PM 發表

咁可以點補救我答你啦根本就冇得救
因為人類只懂破壞,現在只能夠講地球可以頂到幾多年咁解
你啱先又話環保係騙局?. 我個人覺得根本解決辦法係大幅降低人口.聽落係有啲黑心,我都唔多贊成中國嘅三胎政策,不過我明佢哋點解要咁做,
作者: molittlemo     時間: 2021-9-24 12:45 PM

引用:

老美冇新嘢玩?

新聞來源連結:
哈哈 依家做野係睇有冇需要,唔係睇有冇證據
作者: 一眼關七     時間: 2021-9-24 12:45 PM

引用:

講到底數字遊戲
井底蛙。
作者: miumiutravel     時間: 2021-9-24 12:45 PM

引用:

老美冇新嘢玩?

新聞來源連結:
扮嘢一直是美國人強項🤭🤭
作者: VegetaSuper     時間: 2021-9-24 12:45 PM

其實我以前真係唔知華為做乜,真到傻侵禁制華為,我先知原來華為堅到美國人都怕。

去年我終於入手了p40 pro。華為任非乃不世奇才,佢當年已經多謝美國去禁制佢。現時華為仍在努力開發6g科技,美國人真是怕對手怕到上場一賽的勇氣也沒有。 
作者: kof2002um     時間: 2021-9-24 12:45 PM

尾國呢隻賤狗, 一方面瀨屎登打電話俾習大求救, 另一方面叫班𡃁繼續打壓中國!
作者: jl1008     時間: 2021-9-24 12:47 PM

引用:

老美冇新嘢玩?

新聞來源連結:
唔好剩係得嗰講字呵~~~
作者: Y-hk     時間: 2021-9-24 12:47 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 12:24 PM 發表

我簡單講一句就夠
你只要用腦想下就知你講既野冇邏輯.
就好似同人講日日見個道友打毒針都未見佢死.
即係打毒針冇問題?
作者: peter925     時間: 2021-9-24 12:48 PM

引用:
原帖由 七個幼稚的魚蝦 於 2021-9-24 12:16 PM 發表

鎖國之後其他國家好多人跳樓,冇平嘢用捱貴貨
廿年後全世界死剩中國。
作者: Dani123     時間: 2021-9-24 12:48 PM

引用:

咪一樣有經濟增長
🤣🤣🤣
作者: samsampigpig     時間: 2021-9-24 12:50 PM

必要時=無錢用時?
作者: 袋中野性的牛     時間: 2021-9-24 12:50 PM

呢巴打得咁應,
作者: @PICO@     時間: 2021-9-24 12:50 PM

偷唔到,搶唔到;還有咩方法?
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-24 12:51 PM

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-9-24 12:44 PM 發表

你啱先又話環保係騙局?. 我個人覺得根本解決辦法係大幅降低人口.聽落係有啲黑心,我都唔多贊成中國嘅三胎政策,不過我明佢哋點解要咁做,
環保只係一句口號,現實根本冇人做到
等於你同我每日都破壞緊一樣
等於電子產品,每日有幾多變成垃圾,最後處理又點
剩係呢樣都可以另地球毀滅
作者: L.T.E     時間: 2021-9-24 12:52 PM

肺炎始祖美國如强盜
作者: 人字飛拖XIII     時間: 2021-9-24 12:52 PM

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-24 12:29 PM 發表

你意思等於呢個外國人自細一定要學中文先得
唔係點可能溝通
又開始語無論次,唔通香港人用日文韓文同呢兩國人溝通,又係自細學起囉喎,你夠自幼學英文啦又唔見你打英文,要打中國文字咁折墮
作者: andysan4     時間: 2021-9-24 12:52 PM

引用:

迪迪尼Starbuxcks可樂沃爾馬仆晒入去
北京環球影城啱啱開埋

鎖國?
作者: banjo.     時間: 2021-9-24 12:54 PM

美國反華勢力好L龐大.
作者: 前往老女俠     時間: 2021-9-24 12:54 PM

華為是好手機