標題: 林一鳴:香港地位已變 中央干預樓市不為奇 [打印本頁]

作者: ruspc2     時間: 2021-9-22 14:42

資深投資者林一鳴表示,地產股周一(20日)大跌,很明顯是「遊戲規則已經改變」,傳聞香港主要地產商被要求解決樓荒,中央在適

大致同意他所講,中央已銳意將香港從國際金融中心變為普通城市。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20210920/bkn-20210920110558979-0920_00842_001.html
作者: ansonkpl     時間: 2021-9-22 14:49

香港有多少地可以發展,大家有目共睹,要解決住房不足的問題,必須要釋放更多住屋土地,這樣才可事半功倍,否則便難矣
作者: johnwong9394     時間: 2021-9-22 14:50

住始終是民生,如果市民負擔不起,其實對社會都有影響。
作者: robin09     時間: 2021-9-22 15:03

香港地产党阴谋叛乱,通美卖国,本应坐牢。
中央已经极为宽大了。
作者: johnwong9394     時間: 2021-9-22 15:06

引用:
原帖由 robin09 於 2021-9-22 03:03 PM 發表
中央已经极为宽大了。
是時候要鬥香港班地主了。
作者: 找不到用戶

作者: 貴貴大世界     時間: 2021-9-22 15:21

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-9-22 02:42 PM 發表
資深投資者林一鳴表示,地產股周一(20日)大跌,很明顯是「遊戲規則已經改變」,傳聞香港主要地產商被要求解決樓荒,中央在適

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20210920/photo/bkn-20210920110558979-0920_00842_001_fb.jpg?20210921113243

大致同意他所講,中央已銳意將香港從國際金融中心變為普通 ...
漢奸走狗黑暴死曱甴成功爭取
作者: SOHEUNG     時間: 2021-9-22 15:27

本來呀爺一直念住50年不變, 係北京打下麻雀大家安安定定平安渡過就算, 點知你班黑暴死係要搞爺爺個瓣, 係要搞到爺爺出手就話干預, 係未低b
作者: ruspc2     時間: 2021-9-22 15:40

引用:
原帖由 貴貴大世界 於 2021-9-22 03:21 PM 發表

漢奸走狗黑暴死曱甴成功爭取
完全唔關事,係因中國最高層以決定全面向左轉。
澳門一樣被打壓。
作者: ruspc2     時間: 2021-9-22 15:42

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2021-9-22 03:27 PM 發表
本來呀爺一直念住50年不變, 係北京打下麻雀大家安安定定平安渡過就算, 點知你班黑暴死係要搞爺爺個瓣, 係要搞到爺爺出手就話干預, 係未低b
澳門一樣要變。
作者: ballking13     時間: 2021-9-22 15:42

先抄曱甴+X家

全家斬立決
作者: asuran     時間: 2021-9-22 16:08

共同富裕,打壓民企,監管迫捐,財團撤資,企業敞平,全民食草。
作者: snooboy     時間: 2021-9-22 16:11

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-9-22 02:42 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20210920/photo/bkn-20210920110558979-0920_00842_001_fb.jpg?20210921113243

大致同意他所講,中央已銳意將香港從國際金融中心變為普通 ...
你之前有無份叫地產霸權?

😏
作者: 魚仔曲其     時間: 2021-9-22 16:12

邊有咁易,內地中小城鎮,想買間屋都系唔易,都要做到中層先買得。阿爺都控制唔到。講真,控制小小就得,好大轉變我覺🉐無乜可能
作者: 前往遠方的魚     時間: 2021-9-22 16:25

换套老西就唔代表有偈傾
作者: oyear     時間: 2021-9-22 16:28

引用:

一早講左要提振海南
一日香港人反骨,一日就唔會有運行
作者: fathoz     時間: 2021-9-22 16:32

一個國際城市有幾十萬人都冇合適屋企,只能用超高貴金住幾十尺地方,廁所就係你張床下面,咁林一鳴想唔想一齊住
作者: cavid     時間: 2021-9-22 16:34

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-9-22 03:42 PM 發表

澳門一樣要變。
如果系咁,证明台湾的回归方式九成九系武统。所以不装了。
作者: ruspc2     時間: 2021-9-22 16:34

引用:
原帖由 snooboy 於 2021-9-22 04:11 PM 發表

😏
地咩產覇權。
政府手上有唔少地,不過好多少要留俾原居民。
作者: 高達回收的腳毛     時間: 2021-9-22 16:35

引用:
原帖由 snooboy 於 2021-9-22 04:11 PM 發表

😏
無,叫左都唔認
作者: 軚也     時間: 2021-9-22 16:36

佢係阿爺肚入面條蟲呀?
作者: ruspc2     時間: 2021-9-22 16:36

引用:
原帖由 cavid 於 2021-9-22 04:34 PM 發表

我都信系武統。
台灣係香港事件後已不可能接受一國兩制。
作者: bckkho     時間: 2021-9-22 16:37

斬曱甴 滅黑媒 趕黑組 踢走狗 ..
作者: pkowen     時間: 2021-9-22 16:38

引用:

希望保留兩制,取少干預
作者: 隔夜幼稚的結他

作者: I-HAVE     時間: 2021-9-22 16:42

香港是全球人均最富裕城市,
但卻出現大規模暴動,
點解?
作者: ChatLaw     時間: 2021-9-22 16:42

引用:
原帖由 rigby 於 2021-9-22 03:16 PM 發表

希望這次鬥香港班地主文明一點。

各種調查顯示,當年土改工作隊的幹部普遍存在鼓勵農民打人的情況,土改隊幹部親自上陣打人的情況也並不少見,造成土改時期有大量的人民死亡。蘇南2742個鄉之中,有200多個鄉發生了亂鬥亂打;據當時中共蘇南區農村工作委員會的原始記錄,一共有218個人被打、被吊、被迫下跪或者被剝光衣服。前新華社社長穆青1950年6月2日在《內部參考》中報導說,河南土改運動中一個多月 ...
嘩 你拎70 年前既野出黎講
70 年前連公屋都未有.......
作者: vvoy     時間: 2021-9-22 16:44

引用:
原帖由 pkowen 於 2021-9-22 04:38 PM 發表

希望保留兩制,取少干預
事實證明
港人無能治港
要靠阿爺出手
作者: goaheadman2300     時間: 2021-9-22 16:45

引用:

請問有無證明, 可否不要口行行咁噏??
作者: ruspc2     時間: 2021-9-22 16:45

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-9-22 04:44 PM 發表

事實證明
港人無能治港
要靠阿爺出手
搞清楚,係北京揀選的港人無能治港。
作者: 阿柒回歸     時間: 2021-9-22 16:46

引用:

點解新雄雞仲話未收到訓示既??
作者: 阿柒回歸     時間: 2021-9-22 16:47

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-9-22 02:49 PM 發表
香港有多少地可以發展,大家有目共睹,要解決住房不足的問題,必須要釋放更多住屋土地,這樣才可事半功倍,否則便難矣
開發佔全港七成地的郊野公園~
作者: 阿柒回歸     時間: 2021-9-22 16:48

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-9-22 03:40 PM 發表

澳門一樣被打壓。
樓主英明~
作者: ruspc2     時間: 2021-9-22 16:48

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-9-22 04:46 PM 發表

點解新雄雞仲話未收到訓示既??
因為只係提示,非訓示
作者: mlf707a     時間: 2021-9-22 16:49

支持中央干預樓市, 對香港樓市健康發展有莫大嘅好處!!!!👍👍🌝
作者: ruspc2     時間: 2021-9-22 16:49

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-9-22 04:47 PM 發表

開發佔全港七成地的郊野公園~
郊野公園只佔4成多
作者: 阿柒回歸     時間: 2021-9-22 16:51

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-9-22 04:12 PM 發表
邊有咁易,內地中小城鎮,想買間屋都系唔易,都要做到中層先買得。阿爺都控制唔到。講真,控制小小就得,好大轉變我覺🉐無乜可能
香港人之所以買唔到樓, 唔係搵唔到錢, 而係因為樓價被人為揤上太空;與大陸窮人買唔到, 係兩回事, 不要偷換概念!!
作者: goaheadman2300     時間: 2021-9-22 16:52

引用:
原帖由 I-HAVE 於 2021-9-22 04:42 PM 發表
但卻出現大規模暴動,
點解?
係原本最富裕,最安全,最自由,最穩定的城市, 但香港曱甴黃黑暴渣竟然話生於亂世, 我屌佢地個老母丫,之後呢班香港曱甴黃黑暴渣就攪暴動革命,主動向中央申請國安法, 收九自己香港曱甴黃黑暴渣皮, 高招。
作者: 阿柒回歸     時間: 2021-9-22 16:53

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-9-22 04:34 PM 發表

地咩產覇權。
7.21嗰班鄉申, 也不能幸免, 一樣要奉獻土地~
作者: 阿柒回歸     時間: 2021-9-22 16:55

引用:
原帖由 I-HAVE 於 2021-9-22 04:42 PM 發表
但卻出現大規模暴動,
點解?
因為特首被地產商操控!!
作者: 阿柒回歸     時間: 2021-9-22 16:56

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-9-22 04:49 PM 發表

郊野公園只佔4成多
你錯啦!!
作者: cavid     時間: 2021-9-22 16:57

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-9-22 04:36 PM 發表

我都信系武統。
香港事件是台湾在后面最积极地推波助澜,逼到阿爷出手。啊爷一出手就意味着不会对台湾实行和平回归抱有任何一丝幻想。
香港事件发生后解放军更加积极地备战,系最直接证明。
作者: 真忠心的鞋抽     時間: 2021-9-22 16:57

引用:

香港会越来越好!
作者: 魚仔曲其     時間: 2021-9-22 16:58

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-9-22 04:51 PM 發表

香港人之所以買唔到樓, 唔係搵唔到錢, 而係因為樓價被人為揤上太空;與大陸窮人買唔到, 係兩回事, 不要偷換概念!!
大陸都系比人炒起先買唔到。一樣人為。你兩公婆打份工,要供成半世。。同香港一樣。分別系大陸樓大過香港樓。但大陸無乜地方有公屋
作者: 肥妹呀見過     時間: 2021-9-22 17:00

引用:

咁都係二百萬加零一個死人想要嘅嘢
作者: 95折     時間: 2021-9-22 17:00

中共搞香港係遲早的事, 成班傻鳩仲信50年不變
作者: wilsonabcd     時間: 2021-9-22 17:04

引用:
原帖由 cavid 於 2021-9-22 04:34 PM 發表

上面已有大約6成多決定留島不留人,必要時核武滅「萊寇」!因「美國」已破壞了核不擴散!
作者: dinodragon     時間: 2021-9-22 17:12

中央暫時只系溫馨提示澳門香港既得利益者. 所以澳門賭業只系諮詢文件. 香港只系約談. 如果唔主動配合特區政府解決問題. 下一步先至系好似港區國安法咁主動介入.
作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-9-22 17:13

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-9-22 04:36 PM 發表

我都信系武統。
香港社會事件係台灣菜婆攪出來,借用香港證明一國兩制唔會成功,鞏固佢要台獨嘅主張從而令政黨永續掌權,遲早迫到大陸武統,好似香港黑暴曱甴成功爭取國安法一樣
作者: Chan_23     時間: 2021-9-22 17:15

終於有個講得中肯啲
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-22 17:15

老共一早就玩緊溫水煮蛙
只有無知同扮訓人士先當冇件事
過多幾年乜都要管呀,放長眼睇啦
作者: Jackishere     時間: 2021-9-22 17:15

引用:
原帖由 rigby 於 2021-9-22 03:16 PM 發表

各種調查顯示,當年土改工作隊的幹部普遍存在鼓勵農民打人的情況,土改隊幹部親自上陣打人的情況也並不少見,造成土改時期有大量的人民死亡。蘇南2742個鄉之中,有200多個鄉發生了亂鬥亂打;據當時中共蘇南區農村工作委員會的原始記錄,一共有218個人被打、被吊、被迫下跪或者被剝光衣服。前新華社社長穆青1950年6月2日在《內部參考》中報導說,河南土改運動中一個多月 ...
九唔搭八
作者: 中國人萬歲     時間: 2021-9-22 17:18

漢奸
作者: ruspc2     時間: 2021-9-22 17:18

引用:
原帖由 cavid 於 2021-9-22 04:57 PM 發表

香港事件是台湾在后面最积极地推波助澜,逼到阿爷出手。啊爷一出手就意味着不会对台湾实行和平回归抱有任何一丝幻想。
香港事件发生后解放军更加积极地备战,系最直接证明。
係保安局。
保安局今日先話台灣比陳同佳投案就殞結案,咁點解一開始要搞咩修例?
作者: 樓上吉仔     時間: 2021-9-22 17:18

香港地少冇可能短時間變得到地出嚟,打壓樓市優點係平左但係未就真係可以上到車?而缺點係政府收入少左整體經濟差左,連同影響醫療、教肓、社會福…還有每年都要比$去明日大魚,大家有冇經歷過03年啲經濟狀況,到時政府又要唸點增加收入,如果你係大陸你會推冧樓市?
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2021-9-22 17:20

引用:
原帖由 95折 於 2021-9-22 05:00 PM 發表
中共搞香港係遲早的事, 成班傻鳩仲信50年不變
算忍手啦, 俾班仆街搵突25年禾米!
作者: ruspc2     時間: 2021-9-22 17:20

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-9-22 05:13 PM 發表

香港社會事件係台灣菜婆攪出來,借用香港證明一國兩制唔會成功,鞏固佢要台獨嘅主張從而令政黨永續掌權,遲早迫到大陸武統,好似香港黑暴曱甴成功爭取國安法一樣
係保安局。
保安局今日先話台灣比陳同佳投案就殞結案,咁點解一開始要搞咩修例?
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2021-9-22 17:22

引用:
原帖由 dinodragon 於 2021-9-22 05:12 PM 發表
中央暫時只系溫馨提示澳門香港既得利益者. 所以澳門賭業只系諮詢文件. 香港只系約談. 如果唔主動配合特區政府解決問題. 下一步先至系好似港區國安法咁主動介入.
對, 中央有大把黑材料可以整治香港班地產佬/鄉紳~
作者: ruspc2     時間: 2021-9-22 17:23

引用:
原帖由 樓上吉仔 於 2021-9-22 05:18 PM 發表
香港地少冇可能短時間變得到地出嚟,打壓樓市優點係平左但係未就真係可以上到車?而缺點係政府收入少左整體經濟差左,連同影響醫療、教肓、社會福…還有每年都要比$去明日大魚,大家有冇經歷過03年啲經濟狀況,到時政府又要唸點增加收入,如果你係大陸你會推冧樓市?
大陸推倒樓市,大陸好多地方政府都會出現好大問題。
作者: 鐘覺霧     時間: 2021-9-22 17:25

是不是變成"內地城巿",香港D樓價會平好多?!!
作者: eliskw2000     時間: 2021-9-22 17:26

變得更好,多謝政府。
作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-9-22 17:26

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-9-22 05:20 PM 發表

係保安局。
有無消息來源詳情?
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2021-9-22 17:28

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-9-22 05:15 PM 發表
老共一早就玩緊溫水煮蛙
只有無知同扮訓人士先當冇件事
過多幾年乜都要管呀,放長眼睇啦
HA、MTR等公營企業都要宣誓呀;你以為淨係公墓猿先要呀!
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2021-9-22 17:29

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-9-22 05:18 PM 發表

係保安局。
原來你根本唔知, 點解777要修例?
作者: 323236281     時間: 2021-9-22 17:32

引用:

我一早建議中國香港放棄國際金融中心定位, 全面轉型為國家安全及教育中心暨國家軍事中心, 利用我們國安的巨大優勢, 興建大量監獄接收全國危害國家安全的犯人, 為國家服務!
作者: vvoy     時間: 2021-9-22 17:32

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-9-22 04:45 PM 發表

搞清楚,係北京揀選的港人無能治港。
咁你推薦下
那位港人
有能治港 ?
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-22 17:33

引用:

2020開始,香港只不過係大灣區中嘅一個市而已
作者: 香港偽民為患     時間: 2021-9-22 17:33

引用:
原帖由 asuran 於 2021-9-22 04:08 PM 發表
共同富裕,打壓民企,監管迫捐,財團撤資,企業敞平,全民食草。
唔怕,2014年本土高尚港人仲提倡放棄金股匯,一於漁農畜牧,香港自族
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-22 17:34

所以話,C永清今日咁快就跳出嚟UP果D乜撚冇變,人地首富地產商都未夠膽出聲回應
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2021-9-22 17:34

引用:
原帖由 323236281 於 2021-9-22 05:32 PM 發表

我一早建議中國香港放棄國際金融中心定位, 全面轉型為國家安全及教育中心暨國家軍事中心, 利用我們國安的巨大優勢, 興建大量監獄接收全國危害國家安全的犯人, 為國家服務!
將香港轉型做軍港, 經濟全面配合軍事物流, 才是王道~
作者: keuto     時間: 2021-9-22 17:37

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-9-22 02:49 PM 發表
香港大L把地。郊野邊垂地,多L謝D環保撚啦
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-22 17:37

林一鳴同地產冇咩利益關係,反而夠膽講出真相

地產股周一(20日)大跌,很明顯是「遊戲規則已經改變」
作者: 小張自強     時間: 2021-9-22 17:37

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-9-22 03:40 PM 發表

澳門一樣被打壓。
大陸打壓得仲利害,補習,電游,大數據,地產,東莞服務業…………
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-22 17:38

以前香港的地位是一個「國際城市」,...,但現在香港已經變成一個「普通城市」
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2021-9-22 17:39

引用:
原帖由 keuto 於 2021-9-22 05:37 PM 發表

幾時拉鳩, 姓譚嗰條環保L?
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-22 17:40

香港從「國際城市」變成「普通城市」將會有很多轉變,中央對香港的政策將會不同,大家要有心理準備。現在只是地產,未來將會有更多其他範疇,最後就是港元掛鈎人民幣。

他直言暫時不要投資本地地產股,因為中央有機會真的出手,當香港是一個普通國內城市一樣的做法。

條友笑騎騎,可能已經一早部署曬
作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-9-22 17:40

引用:
原帖由 keuto 於 2021-9-22 05:37 PM 發表

仲要有深黃林太配合,堅拒開發郊野邊垂土地
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-22 17:41

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-9-22 05:39 PM 發表

幾時拉鳩, 姓譚嗰條環保L?
佢已經不准保釋,繼續坐緊
作者: 323236281     時間: 2021-9-22 17:41

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-9-22 05:34 PM 發表

將香港轉型做軍港, 經濟全面配合軍事物流, 才是王道~
終於有愛國愛港的師兄認同我建議, 興建大量監獄, 刻不容緩!
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-22 17:42

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-9-22 05:40 PM 發表

仲要有深黃林太配合,堅拒開發郊野邊垂土地
林太明顯唔願意唔希望唔想去掂地產商地盤
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2021-9-22 17:44

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-9-22 05:42 PM 發表

林太明顯唔願意唔希望唔想去掂地產商地盤
所以要完善選舉制度, 杜絕地產商操控特首;明白未?
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-22 17:46

引用:
原帖由 goaheadman2300 於 2021-9-22 04:45 PM 發表

請問有無證明, 可否不要口行行咁噏??

作者: 蛙蛙蛙蛙蛙     時間: 2021-9-22 17:48

引用:
原帖由 robin09 於 2021-9-22 03:03 PM 發表
中央已经极为宽大了。
唔會呀?佢地只係想賺錢
作者: .🐻‍❄️.

作者: 奶露神街     時間: 2021-9-22 17:51

由抗疫一定要清零嘅執着,就知,係幾咁堅...
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-22 17:53

引用:
原帖由 .🐻‍❄️. 於 2021-9-22 05:51 PM 發表

只要大陸繼續日日送一堆假結婚人士落嚟 起幾多樓都係唔夠住 放心
大陸決定要打壓補習行業,就算百萬人失業,都一樣照去...

作者: Jomama     時間: 2021-9-22 17:53

Never, ever trust what 林一鳴 has to say, it's not the first time he treats everyone like fools!
作者: 普通話太難學     時間: 2021-9-22 17:53

講咗幾年,講到口臭!
作者: apmichael     時間: 2021-9-22 17:53

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-9-22 05:18 PM 發表

係保安局。
如果個個殺人犯都肯自首連法律都唔使添

現在陳同佳係自由身,保安局管唔到佢去邊。
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2021-9-22 17:54

係就重判埋貪曾收錢停起樓8年啦
作者: 風起雲湧浪     時間: 2021-9-22 17:55

引用:

國共內戰,共產黨越來越多人加入,正因國民黨嘅金銀圈,令國民生活不下去!
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-22 17:56

與其亂估政府政策,不如估下出年樓價跌幾多成仲貼身關係啦

HK01片:
https://www.hk01.com/政情/679198/01消息-習近平內部會議明言-地產商-左右治港-已一去不復返
作者: 風起雲湧浪     時間: 2021-9-22 17:57

引用:

澳門一樣被打壓。
所謂打壓,是整頓亂七八糟嘅事情。
打壓 黑財,電騙
不是應該要處理的事情嗎?
作者: Karlching     時間: 2021-9-22 17:57

回归以来地产党暗地里搞了很多个环保团伙出来!
作者: yuman     時間: 2021-9-22 17:57

台灣已經睇穿一國兩制,香港當然再無咩特殊地位啦
作者: pompas     時間: 2021-9-22 17:58

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-9-22 05:32 PM 發表

咁你推薦下
那位港人
有能治港 ?
何君堯,吳秋北,劉兆佳都是治港人才
作者: 風起雲湧浪     時間: 2021-9-22 17:59

引用:
原帖由 oyear 於 2021-9-22 04:28 PM 發表

一早講左要提振海南
一日香港人反骨,一日就唔會有運行
中央比左海南好多優惠
連老人家都去東山参觀叫再起
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2021-9-22 17:59

引用:
原帖由 風起雲湧浪 於 2021-9-22 05:57 PM 發表

所謂打壓,是整頓亂七八糟嘅事情。
打壓 黑財,電騙
不是應該要處理的事情嗎?
對, 『中國人是要管的~』
作者: pompas     時間: 2021-9-22 18:00

引用:
原帖由 yuman 於 2021-9-22 05:57 PM 發表
台灣已經睇穿一國兩制,香港當然再無咩特殊地位啦
台灣要武統,一國兩制已不需要
作者: 風起雲湧浪     時間: 2021-9-22 18:01

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-9-22 04:34 PM 發表

地咩產覇權。
梁振英話在郊外建屋,你有無加入,去支持?