標題: [國際新聞評論] 拜登聯大演說稱美國不尋求新冷戰或世界分裂 - RTHK [打印本頁]

作者: dtw     時間: 2021-9-21 11:56 PM

美國總統拜登首次以總統身分,在聯合國大會發表演說。 拜登表示,美國已經結束在阿富汗長達20年的戰爭,正開啟堅決的外交新時代,強調美國不尋求新冷戰或世界分裂,而是會大力保護自己、美國的盟友及美國的利益免受攻擊。 拜登說,世界正面臨決定性的10年,必須著眼於疫情大流行、應對氣候變化、網絡威脅等挑戰,美國...

拜登表示,美國已經結束在阿富汗長達20年的戰爭,正開啟堅決的外交新時代,強調美國不尋求新冷戰或世界分裂,而是會大力保護自己、美國的盟友及美國的利益免受攻擊。

拜登說,世界正面臨決定性的10年,必須著眼於疫情大流行、應對氣候變化、網絡威脅等挑戰,美國準備在必要時使用武力,但軍事力量必須是最後手段。拜登又提到會與美國國會合作,將協助發展中國家應對氣候變化的資金翻倍。

另外,拜登表示,美國正與中、法、俄、英和德國合作,以便在外交上與伊朗接觸,尋求伊朗重返核協議,如果德黑蘭當局重回協議,美國亦準備全面恢復履行協議。拜登又相信,兩國方案是解決以巴問題的最佳方法。

真係奇怪點解我唔明佢噏乜嘅?
1,唔冷戰?但制裁俄羅斯、中國?點解嘅?
2,應對氣候變化?做過乜嘢?
3,核不擴散只係伊朗?澳洲就可以?

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1611674-20210921.htm?spTabChangeable=0

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-9-21 11:56 PM, 298.96 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: Tokyo2040     時間: 2021-9-21 11:59 PM

世界分唔分裂我唔知,我只知拜登係精神分裂,講一套做一套。
作者: mancheonghoho     時間: 2021-9-22 12:02 AM

美國不尋求新冷戰,即是要熱戰,不尋求世界分裂,即是美國要統一世界!
作者: hwwong     時間: 2021-9-22 12:03 AM

美國霸權好戰國沒有尋求新冷戰或世界分裂, 牠們一直以來都是從事及執行新冷戰及製造世界分裂, 美國佬是唯恐天下不亂的人渣敗類, 早拜山老人痴呆精神分裂太嚴重了...

圖片附件: 早拜山.gif (2021-9-22 12:03 AM, 142.04 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: diballin     時間: 2021-9-22 12:08 AM

引用:
原帖由 dtw 於 2021-9-21 23:56 發表

美國總統拜登首次以總統身分,在聯合國大會發表演說。 拜登表示,美國已經結束在阿富汗長達20年的戰爭,正開啟堅決的外交新時代,強調美國不尋求新冷戰或世界分裂,而是會大力保護自己、美國的盟友及美國的利益免受攻擊。 拜登說,世界正面臨決定性的10年,必須著眼於疫情大流行、應對氣候變化、網絡威脅等挑戰,美國...

拜登表示,美國已經結束在阿富汗長達20年的戰爭,正開啟堅決的外交新時代,強調美國不尋 ...
典型既口是心非,信半成都死
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-9-22 12:09 AM

不尋求新冷戰...................日日但針對中國
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-9-22 12:14 AM

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2021-9-21 11:59 PM 發表

果頭話不觸碰一個中國底線,轉頭話考慮更名台灣代表處
作者: cll4793     時間: 2021-9-22 12:15 AM

你 講 大 話 😂😂😂😂😂
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-9-22 12:16 AM

引用:
原帖由 diballin 於 2021-9-22 12:08 AM 發表

典型既口是心非,信半成都死
習總唔理佢就啱
作者: bobho     時間: 2021-9-22 12:18 AM

信美国佬一成死无葬身之地
作者: afternoon     時間: 2021-9-22 12:20 AM

引用:
原帖由 dtw 於 2021-9-21 11:56 PM 發表

拜登表示,美國已經結束在阿富汗長達20年的戰爭,正開啟堅決的外交新時代,強調美國不尋 ...
西方政客,講一套,做一套
民主又如何?
作者: fallresoar     時間: 2021-9-22 12:25 AM

誰說了算?里届?,下届,下下届.....認唔認數先?
作者: tony.hk     時間: 2021-9-22 12:30 AM

其實拜登係咪真係總統?
總是覺得現在美國話事人唔係佢
作者: tam_n     時間: 2021-9-22 12:44 AM

「美國不尋求新冷戰」,敗登係咪尋求同中、俄打世界大戰?

「美國不尋求世界分裂」,敗登係咪唔記得袋鼠國潛艇單嘢?會唔會搞到北約分裂㗎?
作者: eliskw2000     時間: 2021-9-22 01:04 AM

強調美國不尋求新冷戰或世界分裂,而是會大力保護自己、美國的盟友及美國的利益免受攻擊。

保護自己、美國的盟友及美國的利益免受攻擊 ........ 呢句已經等於尋求世界分裂啦。拜登一句說話已經咁自打嘴巴,佢係咪智力有問題?
作者: 無憂無悔     時間: 2021-9-22 01:07 AM

引用:
原帖由 dtw 於 2021-9-21 11:56 PM 發表

拜登表示,美國已經結束在阿富汗長達20年的戰爭,正開啟堅決的外交新時 ...
拜登表示,美國已經結束在阿富汗長達20年的戰爭,正開啟堅決的外交新時代,強調美國不尋求新冷戰或世界分裂,而是會大力保護自己、美國的盟友及美國的利益免受攻擊。

唔冷戰但要挑起戰爭,唔係點可以賣軍火武器
作者: 魚仔曲其     時間: 2021-9-22 01:11 AM

所以講哩講去
問題所在就系哩度
你唔玩分@,你點保持到美國同盟友利益?等於你搶法國生意,你唔搶又點保持美國利益
作者: kq100     時間: 2021-9-22 01:19 AM

美國真係好L虛偽
作者: 人之初大大     時間: 2021-9-22 01:23 AM

引用:

拜山最愛訓住覺講大話
作者: 胃胃愛涼涼     時間: 2021-9-22 01:27 AM

想借錢就叫你手足
錢到手就 DLLM
作者: 鐘覺霧     時間: 2021-9-22 01:31 AM

信不信?!美國不是針對中國兩個字、只是"共產"及"獨裁"目標,更重要的中國政府不聽美國華府命令,過去熱硬戰爭,越南、韓戰,都不能籍機打垮中國,惟有靠顏色革命,美國至今最自豪及最成功國際戰略,拉垮蘇聯,然而,今天軟、硬不成,估美國會就此罷休,眾所周知俄羅斯"戰鬥民族",美國亦不失嗜戰族群,來日方長,第日再玩過,又或者,現在已經是,改過一個更新穎政治及軍事模式而已。
作者: 都没有     時間: 2021-9-22 01:33 AM

拜生記唔記得啱啱簽咗AUKUS?
作者: acer2014     時間: 2021-9-22 01:37 AM

吊,相信呢條撚樣自己講完嘅嘢自己都唔知講乜。。。
強國出呢D所謂腫痛,丟架丟到家。。。
作者: ingredient     時間: 2021-9-22 01:52 AM

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2021-9-21 11:59 PM 發表

點都好,中國目標就係烕美帝。
作者: suzume     時間: 2021-9-22 01:54 AM

講一套做一套係美國日常啦
作者: 2013gundam     時間: 2021-9-22 01:54 AM

拜登而家講野真係搵鬼信
侵癲極都未去到玩轉移核技術
核潛艇呢鑊野 我等睇拜登幾時又要收返
我好奇係今次呢壇野 拜登係老早就已經決定要做
還是係有人提議咁做
作者: lctj9     時間: 2021-9-22 01:54 AM

拜登講完就算㗎
作者: 生生不息2014     時間: 2021-9-22 02:04 AM

引用:

拜登表示,美國已經結束在阿富汗長達20年的戰爭,正開啟堅決的外交新時 ...
白鬼講嘢唔可以信,淨係睇佢哋點陰印第安人就知。扮 好人送衫俾人重送埋啲病毒俾人。白鬼對印第安人係恩將仇報。
作者: winwin100     時間: 2021-9-22 02:05 AM

我好肯定佢係腦退化,以為而家係2011年,美中嘅關係。
作者: chimpanzee11     時間: 2021-9-22 02:07 AM

引用:
原帖由 tony.hk 於 2021-9-22 12:30 AM 發表

其實拜登係咪真係總統?
尾國有好多慈。。。。
作者: pt1997     時間: 2021-9-22 02:20 AM

佢個左腦問緊右腦你想點
作者: 007kk     時間: 2021-9-22 02:20 AM

不“斷"尋求新冷戰!腫桶又搞分裂“精神"果隻!
作者: beegeejk     時間: 2021-9-22 02:24 AM

全世界都想尾國分裂
作者: s336990     時間: 2021-9-22 02:34 AM

但尋求ww3?
作者: unoteseven     時間: 2021-9-22 02:44 AM

响聯大講笑話,
但無人笑得出!
作者: chimpanzee11     時間: 2021-9-22 02:44 AM

引用:
原帖由 chimpanzee11 於 2021-9-22 02:07 AM 發表

尾國有好多慈。。。。
尾國有好多慈。
作者: chimpanzee11     時間: 2021-9-22 02:46 AM

引用:
原帖由 chimpanzee11 於 2021-9-22 02:44 AM 發表

尾國有好多慈。
慈禧。。
作者: chimpanzee11     時間: 2021-9-22 02:47 AM

引用:
原帖由 kq100 於 2021-9-22 01:19 AM 發表

美國真係好L虛偽
x2......
作者: chimpanzee11     時間: 2021-9-22 02:48 AM

引用:
原帖由 都没有 於 2021-9-22 01:33 AM 發表

拜生記唔記得啱啱簽咗AUKUS?
自己叫乜名都可能5記得。。。
作者: wi-shes     時間: 2021-9-22 02:50 AM

美國佬講野聽完就算啦,呢個仆街國家都無晒信用啦
作者: 曲明     時間: 2021-9-22 03:02 AM

講一套,做一套
人在做,天在看
若要人不知,唔好得得B
作者: lo.60s     時間: 2021-9-22 03:31 AM

拜山老人痴呆精神分裂太嚴重...
作者: 馬路強勁的裙     時間: 2021-9-22 03:34 AM

敗登講一套做一套,還插盟友法國一刀,
果然是分裂世界小能力。
作者: chimpanzee11     時間: 2021-9-22 03:36 AM

尾國腫桶,之前果个就係傻嘅,跟住呢个就係痴嘅。。民猪選舉嘅结果。。種恶因,得恶果。。
作者: 當老襯總統     時間: 2021-9-22 03:38 AM

引用:

拜登只不过係喺度语无伦次嗻
作者: 錦衣夜行     時間: 2021-9-22 03:41 AM

拜登: 大哥講話你要聽。
作者: 丁常唔多旺     時間: 2021-9-22 03:44 AM

引用:

世界分裂當然唔好喇,美國分裂就唔同啦。
作者: chancc77     時間: 2021-9-22 03:46 AM

引用:
原帖由 fallresoar 於 2021-9-22 12:25 AM 發表

誰說了算?里届?,下届,下下届.....認唔認數先?
民主就係呢樣野on9, 4年一朝,一朝一政制。 你睇台灣, 今年叫將正,下年叫人民公園。。。
作者: hermanherman     時間: 2021-9-22 04:09 AM

美國佬自私自利, 又無信譽.。。
作者: bbq323     時間: 2021-9-22 04:52 AM

演講只是一份稿,不是佢自已寫的,老人痴癡的根本唔知自已講D乜,為咗拉票,同D選民亂吹就算,民主就是這樣
滿口謊言大話都無問題,有票就得
作者: 豆芽生     時間: 2021-9-22 04:58 AM

一個搞冷戰嘅國家而家同人講話不尋求新冷戰地地話好唔好笑,根本由頭到尾都係美國一個國家搞新冷戰強迫人站邊
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-22 05:27 AM

死尾狗收皮喇
作者: lmkandy     時間: 2021-9-22 05:29 AM

唔尋求,因為已經搞緊
作者: fallresoar     時間: 2021-9-22 05:41 AM

引用:
原帖由 chancc77 於 2021-9-22 03:46 AM 發表

民主就係呢樣野on9, 4年一朝,一朝一政制。 你睇台灣, 今年叫將正,下年叫人民公園。。。
4年一轉彎。登登4年河東,浸浸4年河西。🥱🥱🥱
作者: MICMIC_2ND     時間: 2021-9-22 05:55 AM

所以習主席話要備戰打仗。
作者: 真忠心的鞋抽     時間: 2021-9-22 05:59 AM

只有合力消灭美国  世界才有真正和平。
作者: 123people     時間: 2021-9-22 06:18 AM

美國準備在必要時使用嘴炮,但嘴炮必須是最後手段

作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2021-9-22 06:23 AM

引用:

玩新冷戰,唔知邊個怕邊個,擔心會輪到老尾好似前蘇聯咁解體
作者: kapan609     時間: 2021-9-22 06:27 AM

引用:

應該説美國不得不結束長達20年的侵略,放棄在阿富汗眾多情婦及私生子女落荒而逃。
作者: starr     時間: 2021-9-22 06:37 AM

直接d,拜登宣告尋求冷戰式圍堵中國失敗
作者: jsmleung02     時間: 2021-9-22 06:53 AM

拜登唔單止有老人癡呆可能仲有精神分裂
作者: Yuyuchai     時間: 2021-9-22 06:54 AM

成篇嘢,我只係睇到利益兩個字,由始至終都係利益,尾國唔講利益同你講心?佢d盟友天真個阿嬌
作者: cwh155     時間: 2021-9-22 06:55 AM

同外星人一樣統治地球
作者: 零死04     時間: 2021-9-22 07:18 AM

剛剛先出賣盟友法國。
作者: behappy1997     時間: 2021-9-22 07:24 AM

美国衰落, 依家要靠出卖口技嚟生存。
美国已经无法应对来自中国及俄罗斯的各种威胁。 中俄合作互补性极强
作者: 波馬股win     時間: 2021-9-22 07:25 AM

美國進入亡國。曱甴源地
作者: A5和牛     時間: 2021-9-22 07:25 AM

口是心非
作者: 面交player     時間: 2021-9-22 07:26 AM

引用:

美國可信? 你講野呀? 

圖片附件: d358b016d8.jpg (2021-9-22 07:26 AM, 53.42 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 超級扁扁的妹頭     時間: 2021-9-22 07:57 AM

擄人勒索呢?
作者: ifung5     時間: 2021-9-22 07:58 AM

鹵味啲豬乸都爬曬上樹
作者: 不見了的草稿     時間: 2021-9-22 08:10 AM

引用:

但佢講完5分鐘唔記得自己講過乜喎!
作者: pqrdownloader     時間: 2021-9-22 08:14 AM

騙子國首領講嘅真係有人信?
作者: Roberts     時間: 2021-9-22 08:21 AM

真心仲賤過Donald Trump
作者: patrick5     時間: 2021-9-22 08:21 AM

D西人以為仲係百幾年前佢地想點就點,高高在上,當亞洲人係低下人,其實只要其他國家同中國一樣唔屈服歐洲各國,就每個國家都可以自由發展啦!真係唔明白D國家元首點解要聽美國老點,擺明着數就美國攞晒,佢D狗就係咁出錢,以前中國就係比呢D八國聯軍揸乾摸诤啦
作者: 商界長長主題     時間: 2021-9-22 08:22 AM

引用:

美國?我信你的鬼👎👎
作者: 商界長長主題     時間: 2021-9-22 08:23 AM

引用:

世上最沒有誠信的就是美國,不能對美國存有半點幻想💪
作者: isaacmadtk     時間: 2021-9-22 08:26 AM

口是心非
愛扮正義
作者: 明日純情的馬     時間: 2021-9-22 08:28 AM

引用:
原帖由 tony.hk 於 2021-9-22 12:30 AM 發表

其實拜登係咪真係總統?
真正操盤人~~~~~~奧巴馬&希拉利
作者: 瑪卡     時間: 2021-9-22 08:32 AM

引用:

合約已不可信🤔🤔
作者: 威廉PO     時間: 2021-9-22 08:32 AM

呢個正牌偽君子。。。口講得漂亮,實際上又另一回事。佢以為咁係有謀略,其實傻先信佢。。。哈!
作者: yat69     時間: 2021-9-22 08:35 AM

唔冷戰?

咁點解制裁俄羅斯、古巴,北韓,中國 ?

應對氣候變化? 
點解美國退岀巴黎協定,退岀世衞 ?

3,核不擴散?
咁點解澳洲就可以發展核武? 而伊朗,北韓,古巴就唔可以?

美狗即係美狗
作者: 19611691     時間: 2021-9-22 08:35 AM

對60億人說 但只有自己相信的一個大話
作者: 農場黃色手機     時間: 2021-9-22 08:36 AM

早就進行中,根本不需尋求
作者: 肥輝仔     時間: 2021-9-22 08:37 AM

講一套做一套,世界破壞王
作者: wingleung0406+     時間: 2021-9-22 08:37 AM

口不對心!
作者: szewah9040     時間: 2021-9-22 08:38 AM

引用:

拜登應該有双重人格
作者: danny.chai     時間: 2021-9-22 08:43 AM

講就不尋求世界分裂但做就另一套,好戰國家仲有咩誠信
作者: chaolininin     時間: 2021-9-22 09:12 AM

擺櫈講一套做一套,制裁這制裁那不是冷戰的思維嗎?還以為是二三十年前。
作者: siuhung     時間: 2021-9-22 09:17 AM

到下一屆總統又唔係咁講呢?民主就是「謊言」,美國要「再次偉大」呢!
作者: 家中難吃的牛牛     時間: 2021-9-22 09:18 AM

引用:

話時話,聯合國條數找咗未😪
作者: 屋企食安     時間: 2021-9-22 10:01 AM

美國準備在必要時使用武力?俾驚到
作者: 核心落漠工人     時間: 2021-9-22 10:02 AM

講一套做一套
作者: garoaida     時間: 2021-9-22 10:03 AM

將‘不’講成‘會’就啱喇
作者: 你大海上的樹     時間: 2021-9-22 10:10 AM

引用:

幾攪笑吖
作者: 三碌木     時間: 2021-9-22 10:27 AM

1。係美國眼中呢啲唔係冷戰,係維權
2。氣候變化全球問題,所以你地做就得,美國負責督促你地。
3。經美國擴散就唔算擴散,係保護友仔國家。簡單講,有大佬照,明唔明?
作者: MHKIE     時間: 2021-9-22 11:16 AM

美國總統講的所謂仁義道德,簡直難聽過粗口,仲說是耶教國家,究竟他們犯了多少條戒條!🤬
作者: ijkn     時間: 2021-9-22 11:24 AM

精神分裂
作者: hermanherman     時間: 2021-9-22 11:43 AM

美國已不可信, 為利益, 什麼手段都會出
作者: Ming917830     時間: 2021-9-22 11:53 AM

口裡說不,但行動與操作跟演說相反
作者: 口腔花花留言

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽