標題: [本港新聞評論] 陳同佳案|死者潘曉穎母親中秋節發錄音 促林鄭任內解決事件 [打印本頁]

作者: boymeetsgirl     時間: 2021-9-21 08:04 PM

觸發政府修訂《逃犯條例》的台灣殺人案疑犯陳同佳,前年10月因洗黑錢案出獄後,曾公開表明願意赴台自首,但至今近兩年一直未成行,台、港政府多番角力,互批政治操作。
死者潘曉穎母親趁今日(21日)中秋節,透過網上時事媒體發放錄音,指今年是第四個沒有女兒的中秋節,每日仍感到痛心難過,又稱台灣方面要求先收到證據才接收陳同佳,「管牧師如果你真係有心幫阿女(潘曉穎)嘅話,我希望你盡快解開呢個死結。」

她希望事件在特首林鄭月娥本屆政府任期內解決,重提以「域外法權」方式處理事件,形容只是「低微要求」。《香港01》正向特首辦及保安局查詢。

稱可由疑犯帶香港證據帶到台灣

潘母在錄音指,去年12月送了一個殺人案同款的旅行箱予陳同佳,問管牧是否收到及轉交陳同佳。潘母指,從2018年至今多次寫信給政府,要求特事特辦,惟至今警方仍保護陳同佳,政府又以機密為由不願透露,反問「陳同佳係咪有好多仇家,係咪驚有人殺咗佢呢?」

對於管浩鳴多次稱陳同佳仍希望到台灣自首,正等待台灣接收,潘母稱現在是台灣希望先收到證據,之後才接收陳同佳,「但係港台雙方就不就呢個問題去溝通,我想問下管牧師,如果你真係有心幫阿女(潘曉穎)嘅話,我希望你盡快解開呢個死結。」她稱有官員及社會曾建議,由疑犯親自將香港證據帶去台灣,希望管浩鳴幫忙勸說及解決。

再倡「域外法權」方案 保安局曾反對

潘母又提出,既然港、台政府各持已見,應考慮案件在港審理,重提當年的「域外法權」方式處理事件,希望林鄭月娥可在本屆政府任期解決案件,即明年6月底之前。

2019年5月,時任公民黨黨魁楊岳橋提出「域外法權」私人草案,賦予香港法院域外法權,審理港人在境外涉嫌謀殺、誤殺和意圖謀殺的案件。保安局當時回應指,草案建議涉及刑事追溯力的問題,即使修例,由於法例在外地發生的行為變成香港法律下的刑事罪行,有關條文只能適用於法例生效後干犯的罪行,否則會違反《香港人權法案》,故認為有關修例不適用於台灣殺人案。

管牧日前指陳同佳必赴台:何時起行問台灣政府

管浩鳴日前現身選委會選舉投票站,被問到陳同佳近況,他強調對方必定會回到台灣自首;至於何時起行,管牧稱:「不如你問台灣政府好過」。

呆灣玩野唔肯收佢,香港政府都冇辦法架

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/政情/679647/陳同佳案-死者潘曉穎母親中秋節發錄音-促林鄭任內解決事件

作者: T2.     時間: 2021-9-21 08:08 PM

違法達易 害人不淺
作者: 阿乜水     時間: 2021-9-21 08:09 PM

關香港政府咩事, 去台灣趴趴走講掂佢啦.
作者: hw1chan     時間: 2021-9-21 08:13 PM

又提呢個殺人兇手 

作者: boymeetsgirl     時間: 2021-9-21 08:14 PM

呆灣到依家都不容許陳同佳入境,那可以怎做?
作者: skng2011     時間: 2021-9-21 08:17 PM

潘媽媽捉錯弄神,  都是YANKEE後面攪屎,   柴灣佬都是受YANKEE 指示,   收唔收陳某,  是YANKEE 挑撥,  去求YANKEE啦.....
作者: 風和日丽小白兔     時間: 2021-9-21 08:23 PM

其实陳同佳可向台灣要求,認罪後在香港受刑,香港政府特事特辦啦,咁做有幾個好處:
1. 陳父及母可探吓兒子,唔駛父母受罪艱難見吓個仔
2. 香港人殺死香港人,無理由要台灣養你陳同佳一世㗎,係番香港食皇家飯合理啲
3. 免晒啲送嚟送去嘅程序喇,快趣入獄等潘母了結心事
4. 陳同佳可盡快受刑,冇理由明明殺咗人認埋罪都唔駛坐監㗎

希望律政處或警方做吓嘢,香港市民被香港市民殺咗,事實已擺在眼前,快啲章顯正義啦唔該。
作者: lamlampeter1     時間: 2021-9-21 08:26 PM

人係呆灣被殺,香港會有乜證據?呆灣玩野你都唔知?一係你收左$幫手玩埋一份!
作者: max3350     時間: 2021-9-21 08:29 PM

暴動時又唔見佢出聲, 唔扺可憐.
作者: discuss-5     時間: 2021-9-21 08:31 PM

妳個女太淫亂了。
作者: danny.chai     時間: 2021-9-21 08:32 PM

又出嚟抽水
作者: chiangmaiwolf     時間: 2021-9-21 08:32 PM

who fxxking care?
fcck off
作者: ABLX90     時間: 2021-9-21 08:32 PM

依家係呆灣不受理案件,關林鄭何事啊?又入林鄭數? 
作者: boymeetsgirl     時間: 2021-9-21 08:33 PM

整件案件都在台灣發生,香港可以會有什麼證據?潘媽究竟係唔係有心解決事件?
作者: sam0010     時間: 2021-9-21 08:34 PM

點解唔去信蔡英文度, 明明台灣玩野
作者: kingking99     時間: 2021-9-21 08:35 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-9-21 08:04 PM 發表

觸發政府修訂《逃犯條例》的台灣殺人案疑犯陳同佳,前年10月因洗黑錢案出獄後,曾公開表明願意赴台自首,但至今近兩年一直未成行,台、港政府多番角力,互批政治操作。
死者潘曉穎母親趁今日(21日)中秋節,透過網上時事媒體發放錄音,指今年是第四個沒有女兒的中秋節,每日仍感到痛心難過,又稱台灣方面要求先收到證據才接收陳同佳,「管牧師如果你真係有心幫阿女(潘曉穎)嘅話,我希望你盡快解開呢個死結。」

她希望事 ...
一個在死者生前不關心女兒的媽媽,不要求有關的台灣政府和人士去解決問題,而不斷要求一個已經做足一切可以能做的香港政府做野,所為何事?
作者: Karlching     時間: 2021-9-21 08:37 PM

咁多黄丝黑暴都着到草去到台湾,陈同佳要去的话点会去唔到啊!
作者: hung663     時間: 2021-9-21 08:37 PM

最記得潘媽媽在記者會趴趴走照跟出精娼篇稿讀
作者: boymeetsgirl     時間: 2021-9-21 08:38 PM

什麼「域外法權」仲好笑,人證物證環境證供全都在台灣,係香港審理點審?
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-21 08:40 PM

垃圾
作者: boymeetsgirl     時間: 2021-9-21 08:40 PM

只要台灣給陳同佳入境,一切問題都可以完全解決了
作者: woodydavid     時間: 2021-9-21 08:40 PM

陳生唔好再嘥時間,已俾足時間台灣,就行出門口做自己喜歡做既事。

作者: 中國香港001     時間: 2021-9-21 08:41 PM

引用:
原帖由 hung663 於 2021-9-21 08:37 PM 發表

最記得潘媽媽在記者會趴趴走照跟出精娼篇稿讀
好明顯呆灣文法
作者: law31     時間: 2021-9-21 08:44 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-9-21 08:04 PM 發表

她希望事 ...
一個在台灣殺人的殺人犯...潛逃回香港.....
最終大徹大悟...主動要求返回台灣接受法律制裁.....
但是...

咁究竟關林鄭月娥乜撚嘢事呢??
林鄭雖然係廢物...但係是非要分得清楚..

圖片附件: bandicam 2021-09-21 20-42-05-446.jpg (2021-9-21 08:44 PM, 84.36 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: T2.     時間: 2021-9-21 08:44 PM

尼哥結慢都可以凌駕法例免檢入港拍戲啦,根本係港苦選擇性破壞法治
作者: wilsonabcd     時間: 2021-9-21 08:44 PM

黃屍唯一爭取的就是(黃男有二奶,港女勿去台,男女朋友忌台遊,先姦後殺黃人愛,逃回香港可平安!)
作者: 曲明     時間: 2021-9-21 08:44 PM

老捧呀!我係林鄭都唔幫你
作者: 紫色字宙     時間: 2021-9-21 08:45 PM

引用:
原帖由 Karlching 於 2021-9-21 08:37 PM 發表

台灣蔡英文,極其無恥。
作者: 0qazwsxedc0     時間: 2021-9-21 08:45 PM

引用:
原帖由 風和日丽小白兔 於 2021-9-21 08:23 PM 發表

其实陳同佳可向台灣要求,認罪後在香港受刑,香港政府特事特辦啦,咁做有幾個好處:
2. 香港人殺死香港人,無理由要台灣養你陳同佳一世㗎,係番香港食皇家飯合理啲

希望律政處或警方做吓嘢,香港市民被香港市民殺咗,事實已擺在眼前,快啲章顯正 ...
國有國法 家有家規 
違憲既野格硬去做 就算冇人去挑戰 
唔等於係冇後果 有左先例就有好多可能性
政府曾經想讓正義得到彰顯
無奈實在太多人保護佳仔
作者: fcw99     時間: 2021-9-21 08:45 PM

係200幻隻曱甴同呆灣阻你,事非識分
作者: 689倒轉又係689     時間: 2021-9-21 08:45 PM

潘太唔好對三條七有咁大期望
作者: 丁常唔多旺     時間: 2021-9-21 08:45 PM

引用:

她希望事 ...
有問題應該問菜菜子,或者大力外向宣傳話菜菜子包庇殺人犯。
作者: pqrdownloader     時間: 2021-9-21 08:46 PM

曉...你老母好很煩
作者: j14     時間: 2021-9-21 08:48 PM

二百萬加一黄狗成功令這殺人犯逍遙法外
作者: ATA0075     時間: 2021-9-21 08:49 PM

又黎個戲子

圖片附件: FB_IMG_1603631932425.jpg (2021-9-21 08:50 PM, 53.83 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 大雀躍的作業     時間: 2021-9-21 08:50 PM

除非學美國,無論什麼人,在什麼地方,佢都有執法丶審判權
作者: ok3     時間: 2021-9-21 08:50 PM

第一次唔會同情受害人嘅家屬
作者: 海灣失控的考試     時間: 2021-9-21 08:50 PM

有個咁事非不分嘅老母,怪不得潘曉穎死於非命。
作者: wilsonabcd     時間: 2021-9-21 08:51 PM

引用:
原帖由 T2. 於 2021-9-21 08:44 PM 發表

尼哥結慢都可以凌駕法例免檢入港拍戲啦,根本係港苦選擇性破壞法治
黃人爭取的!先姦後殺再劫財、火燒活人,都唔洗伏法,小小檢疫何足掛齒?
作者: cb600     時間: 2021-9-21 08:51 PM

起台灣殺人要香港俾證據????
作者: thcsimon

作者: productdesigner     時間: 2021-9-21 08:52 PM

引用:

她希望事 ...
陳同佳擊發起嘅蝴蝶效應已經好多人代佢坐,所以佢去唔去台灣已經唔重要
作者: 0qazwsxedc0     時間: 2021-9-21 08:52 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-9-21 08:38 PM 發表

什麼「域外法權」仲好笑,人證物證環境證供全都在台灣,係香港審理點審?
可能大家都以為會好似美國同加拿大咁咁兒戲
其實香港定罪要求好高
連逃犯移交 法庭都話處理唔到境外既證據
又點可能用境外既證據 係香港法律下定罪
作者: montejo     時間: 2021-9-21 08:52 PM

引用:

她希望事 ...
你個仆街,當日因為你個女搞到香港暴動大半年,你有冇出嚟講過一句?
作者: 世界仔2.0     時間: 2021-9-21 08:53 PM

引用:
原帖由 j14 於 2021-9-21 08:48 PM 發表

二百萬加一黄狗成功令這殺人犯逍遙法外
沒錯

順便得閒探監
作者: montejo     時間: 2021-9-21 08:53 PM

引用:
原帖由 風和日丽小白兔 於 2021-9-21 08:23 PM 發表

希望律政處或警方做吓嘢,香港市民被香港市民殺咗,事實已擺在眼前,快啲章顯正 ...
法律都可以特事特辦?
作者: 睇天做人     時間: 2021-9-21 08:54 PM

佢真係玩死香港未?!
作者: dtw     時間: 2021-9-21 08:54 PM

點解唔叫反修例人士解釋呢?
仲有菜婆憑乜嘢唔接收犯人呢?
作者: 英超之星     時間: 2021-9-21 08:55 PM

林鄭就是推出逃犯條例差點下台
作者: 33Chris     時間: 2021-9-21 08:55 PM

林鄭可以做到啲乜嘢? 不如去叫習大大快啲武統台灣好過啦
作者: 0qazwsxedc0     時間: 2021-9-21 08:56 PM

引用:
原帖由 thcsimon 於 2021-9-21 08:52 PM 發表

算把喇林病同藍屍一樣是忠誠的廢物冇L用😁🤣😆
學湯渣話齋 犯民借隻洗頭艇比管牧同佳仔就解決到問題 犯民依件事上如果願意協助肯定最有用
作者: 傷心尋回犬     時間: 2021-9-21 08:57 PM

引用:
原帖由 風和日丽小白兔 於 2021-9-21 20:23 發表

咁講送去大陸都得啦
根據大陸刑法,只要响大陸拉到人,大陸政府就有權審
咁香港將陳同佳送去大陸,由大陸審
你又肯唔肯先?
作者: 魚仔曲其     時間: 2021-9-21 08:59 PM

去唔去台灣一回事。主要系香港點解人間蒸發咁。無人出講聲乜事
作者: 睇天做人     時間: 2021-9-21 08:59 PM

引用:
原帖由 max3350 於 2021-9-21 08:29 PM 發表

佢影響香港人中秋心情
作者: snooboy     時間: 2021-9-21 09:00 PM

引用:
原帖由 阿乜水 於 2021-9-21 08:09 PM 發表

關香港政府咩事, 去台灣趴趴走講掂佢啦.
又收左台灣錢講嘢

😡
作者: freddieking     時間: 2021-9-21 09:01 PM

伯母,陳同佳有200萬零1隻黃甴畜支持
作者: 風和日丽小白兔     時間: 2021-9-21 09:02 PM

引用:
原帖由 montejo 於 2021-9-21 08:53 PM 發表

法律都可以特事特辦?
中國內部的事,自己傾妥就得啦,嘅然台湾都係中國嘅,冇嘢唔可以特別處理嘅,法律以外亦有人情,這件事係牽動很多人的心,成為心結,是不公義的事,必需處理。
作者: Cire     時間: 2021-9-21 09:02 PM

件案係台灣發生
台灣要港府交證據?

即係比香港警察去台灣搜證?🤣
作者: team1234567     時間: 2021-9-21 09:02 PM

雖然我都唔鍾意林鄭,呢單野菜蠢桶有心玩野林鄭又係做唔到d咩喎

不如潘曉穎阿媽自己過台灣省問菜蠢桶想點啦
作者: amstrong668     時間: 2021-9-21 09:03 PM

引用:
原帖由 ABLX90 於 2021-9-21 08:32 PM 發表

依家係呆灣不受理案件,關林鄭何事啊?又入林鄭數? 
x2
作者: amstrong668     時間: 2021-9-21 09:03 PM

x2
作者: wkkenneth     時間: 2021-9-21 09:04 PM

無計喎,黃屍曱甴撐佢,呆蛙又唔俾佢入境
作者: 1963ultra     時間: 2021-9-21 09:04 PM

引用:

她希望事 ...
問蔡英文啦
作者: 公園長長採購     時間: 2021-9-21 09:04 PM

你老母!2019你有冇走出嚟出過一句聲撐修例?仲要解決乜L野?200萬+1放生大粒墨,你叫佢哋找數囉!
作者: victorkc     時間: 2021-9-21 09:05 PM

引用:

香港係法治社會,所以人權得到保障,唔似得呆灣行人治,想點都得。如果香港行人治,根本唔需要修例,亦俾唔到機會俾隻肥婆食人血饅頭。
作者: ansonkpl     時間: 2021-9-21 09:05 PM

要玩政治,港府就陪你玩,反正你急佢唔急,中港台三方應該都唔會讓步
作者: jerryjerrylau     時間: 2021-9-21 09:06 PM

香港暴動左成年,就係因為呢對情侶
作者: 風和日丽小白兔     時間: 2021-9-21 09:06 PM

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-9-21 08:57 PM 發表

咁講送去大陸都得啦
根據大陸刑法,只要响大陸拉到人,大陸政府就有權審
咁香港將陳同佳送去大陸,由大陸審
你又肯唔肯先?
陳係香港人,殺嘅又係香港人,梗係喺香港審最啱啦,况且而家唔駛審,陳同佳都係港人面前認晒罪,等判刑揾個地方收監咪得囉,搅到咁煩複。
作者: hetzer     時間: 2021-9-21 09:07 PM

佳哥,中秋快乐
作者: thcsimon

作者: ar2man     時間: 2021-9-21 09:07 PM

特事特辦?
咁當日出來搞事班黑暴直接上去大陸審判好唔好?

仲有,台省犯事應該直接由北京審判好唔好?
作者: 無有搞錯     時間: 2021-9-21 09:07 PM

引用:

閣下建議接近破壞香港法治。
作者: sweetandsour     時間: 2021-9-21 09:08 PM

条八婆唔打比英文!
作者: fifa20     時間: 2021-9-21 09:08 PM

引用:

係台畜擺明玩野,點會幫你解決問題…後面美國佬就係要玩死中國既香港
作者: Coldblade     時間: 2021-9-21 09:08 PM

其實有冇國家同呆灣有引渡逃犯協議?如果有就帶陳同佳去果個國家再引渡過去杲灣咪得
作者: Tsundis     時間: 2021-9-21 09:08 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-9-21 08:14 PM 發表

其實我唔明白,咁陳擋旅遊入境,入到去機場揾警察自首不可以嗎?
作者: tat0708     時間: 2021-9-21 09:08 PM

慳啲啦,冇人會再理你架啦,你要怪就怪2019年果班2百幻加一
作者: fifa20     時間: 2021-9-21 09:09 PM

引用:
原帖由 max3350 於 2021-9-21 08:29 PM 發表

呢隻曱甴老母,死100次都吾值得可憐
作者: hingfai709a     時間: 2021-9-21 09:09 PM

特首而家啩着搞連任, 邊得閒理呢D嘢
不過, 如果啊爺叫佢搞, 佢又會立刻D初心返晒嚟
作者: 石詩仕     時間: 2021-9-21 09:09 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 21-9-2021 20:04 發表

她希望事 ...
点解潘媽媽吾找菜英文?
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2021-9-21 09:09 PM

有其母必有其女!!!潘曉穎被人殺害分屍不是無辜!!!必定是有原因的!!!

現在見佢老母所作所為我相信好多香港人都恨之入骨!!!潘家的事要全香港人為尼家人埋單!!!全香港人都欠了尼家人!!!上至被制裁的官員!!!下至星斗小市民!!! 全中國全香港人多得尼兩母女帶契!!!
作者: LEMON3     時間: 2021-9-21 09:09 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-9-21 08:14 PM 發表

除非中國有一日盡早收回台灣的話,
我相信"陳同佳"可以早日順利成功
返回台灣呀!
作者: 2008Chak     時間: 2021-9-21 09:10 PM

陳生 依家有食有住
點會去台灣入冊
潘太 係咪想得太天真

如果佢想贖罪、好簡單!

上路吧
作者: eman2021     時間: 2021-9-21 09:10 PM

引用:
原帖由 風和日丽小白兔 於 2021-9-21 09:02 PM 發表

中國內部的事,自己傾妥就得啦,嘅然台湾都係中國嘅,冇嘢唔可以特別處理嘅,法律以外亦有人情,這件事係牽動很多人的心,成為心結,是不公義的事,必需處理。
有事就大家係中国的,沒事就****1?
作者: terada     時間: 2021-9-21 09:10 PM

本末倒置
條殺人犯喺香港犯法
已經受到法律制裁

佢殺人一案在台灣
係台灣拒絕他入境
接受審查

加上拜耶穌的人渣左右
吹咩!
作者: 煩Q死     時間: 2021-9-21 09:10 PM

引用:

她希望事 ...
收呆灣$嘅仆街八婆你個女實返嚟搵你報仇
作者: 無有搞錯     時間: 2021-9-21 09:11 PM

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-9-21 08:26 PM 發表

人係呆灣被殺,香港會有乜證據?呆灣玩野你都唔知?一係你收左$幫手玩埋一份!
就算有証據,但根本屬人、屬地原則,香港不能審理。
問題始終係呆灣唔俾陳入境。
而且,陳呢宗案件,與呆灣當時選總統有些少關係。
作者: Tsundis     時間: 2021-9-21 09:12 PM

引用:
原帖由 Coldblade 於 2021-9-21 09:08 PM 發表

其實有冇國家同呆灣有引渡逃犯協議?如果有就帶陳同佳去果個國家再引渡過去杲灣咪得
其實點解一定要引渡形式入境?佢現在是無罪之身?
作者: LEMON3     時間: 2021-9-21 09:12 PM

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-9-21 09:09 PM 發表

特首而家啩着搞連任, 邊得閒理呢D嘢
不過, 如果啊爺叫佢搞, 佢又會立刻D初心返晒嚟
"林鄭"呢D咁劣質既人,
我相信有好多香港市民唔想
佢連任做特首呀!

盡快搵"梁振英"做特首仲好呀!
作者: casio0001     時間: 2021-9-21 09:13 PM

潘媽,啲錢咁快又洗哂啦?今次慳住洗啦!啲金主拉得一個得一個,就黎無老闆啦!
係真心為個女嘅就要求呆灣收人啦,本末倒置,自己親生女死左都唔比佢安息
作者: 海邊笨拙的榴槤     時間: 2021-9-21 09:14 PM

引用:

當年佢有支持過政府去修例嗎?
作者: 足智彩過關大師     時間: 2021-9-21 09:14 PM

個女唔死都死能左啦,做鬼搵佢報仇囉
作者: 無有搞錯     時間: 2021-9-21 09:14 PM

引用:
原帖由 Karlching 於 2021-9-21 08:37 PM 發表

呆灣可以以對方非法入境,直接將他遞解出境(如果呆灣法律有此條文),結果又係唔使審。
睇youtube,話呆灣有人當年在英國讀法學博士,結果因為論文太精彩,獲頒1.5個學位。
作者: SamuraiBlack     時間: 2021-9-21 09:15 PM

林鄭... 佢肯定會把這件事拖到佢下台... 最叻係拖!
作者: LEMON3     時間: 2021-9-21 09:15 PM

引用:
原帖由 jerryjerrylau 於 2021-9-21 09:06 PM 發表

香港暴動左成年,就係因為呢對情侶
好在,中央政府幫咗香港立"國安法"
先至可以令香港(天下太平).
作者: boymeetsgirl     時間: 2021-9-21 09:15 PM

引用:
原帖由 Tsundis 於 2021-9-21 09:08 PM 發表

其實我唔明白,咁陳擋旅遊入境,入到去機場揾警察自首不可以嗎?
呆灣根本有心玩野,點會俾到陳同佳入境,簽證一定不會給,退一萬步,就算佢上到機去台灣,肯定係機場給呆灣當局原機遣返

作者: ic310     時間: 2021-9-21 09:16 PM

重新再推逃犯條例啦,國安法立左都冇事,重推冇理由過唔到
作者: I-HAVE     時間: 2021-9-21 09:16 PM

以後有人想殺人, 約佢去台灣就可以......
作者: ooqq3     時間: 2021-9-21 09:16 PM

伯母真係善忘
由你群埋曱甴一刻,已經無人會可憐你

圖片附件: 5f9789fce4b07c9050610f26.jpg (2021-9-21 09:16 PM, 228.41 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 足智彩過關大師     時間: 2021-9-21 09:17 PM

引用:
原帖由 SamuraiBlack 於 2021-9-21 09:15 PM 發表

林鄭... 佢肯定會把這件事拖到佢下台... 最叻係拖!
你唔發覺自從有蟈安髮之後條八婆即刻唔同晒架咩?
而家有人撐,講野都唔能同晒
早一兩年死晒狗,可能幫雜種玩過袋底