標題: [兩岸新聞評論] CPTPP因中國入盟出現分歧 日本澳洲講條件︱國際晨報 [打印本頁]

作者: crazymannnnn     時間: 2021-9-20 08:42 AM

中國9月16日向自由貿易協定《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(CPTPP)條約的保存國新西蘭,提交申請加入CPTPP的書面信函。此事加速CPTPP成員國

大陸真係高招,又玩分化你哋班傻仔

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/678 ... utm_medium=referral
作者: IPUser     時間: 2021-9-20 08:49 AM

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-9-20 08:42 AM 發表

中國9月16日向自由貿易協定《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(CPTPP)條約的保存國新西蘭,提交申請加入CPTPP的書面信函。此事加速CPTPP成員國

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210919/516319191079325696436920.jpeg/ZcaMrFCFyJBet2SCvfMvhM575d3zBvb0EE_5IRBP-SE?v=w1280r16_9
內部打完再講
作者: ngblowwater-a1     時間: 2021-9-20 08:52 AM

有排攪
作者: 找不到用戶

作者: crazymannnnn     時間: 2021-9-20 08:59 AM

引用:
原帖由 IPUser 於 2021-9-20 08:49 AM 發表

內部打完再講
入都未入,已經搞到你哋七國大亂。
作者: ninebirds     時間: 2021-9-20 09:00 AM

笑咗, 等睇日澳狗衝出嚟反對.
作者: man152     時間: 2021-9-20 09:00 AM

中國拎塊骨頭出黎
澳狗日狗就爭住搶食
作者: shearerfung     時間: 2021-9-20 09:19 AM

中國指在分化CPTPP,有加拿大,墨西哥兩隻美國養旺財,無可能成功。之不過新加坡,新西蘭想食大餐,一定會全力支持,兩邊鬼打鬼,中國到時同個別國家簽自貿協議,CPTPP分裂,成功拆散反中經濟聯盟。
作者: ngblowwater-a1     時間: 2021-9-20 09:25 AM

引用:
原帖由 VeryTall 於 2021-9-20 08:54 AM 發表

各國開天價, 中國怎辦?
冇咩點......有錢既話事有RECP 當申請多個會員證備用姐

作者: chargeurs     時間: 2021-9-20 09:25 AM

內部打完再講
作者: 幪面超人     時間: 2021-9-20 09:28 AM

中國在打甚麼算盤,明知日澳這兩牛鬼蛇神一定找麻煩。
作者: leslielo     時間: 2021-9-20 09:30 AM

引用:
原帖由 VeryTall 於 2021-9-20 08:54 AM 發表

CPTPP有規有舉,唔係人治,需要跟規章制度辦事。中國只要符合入會要求,持反對意見會員需要有合理反對理由,唔係想反對就可以唔俾入。如果可以亂嚟,會嚴重影響組織國際話語權,其他國家亦唔會尊重組織。
作者: 睇天做人     時間: 2021-9-20 10:29 AM

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-9-20 09:28 AM 發表

得益者會為其開路
作者: 睇天做人     時間: 2021-9-20 10:30 AM

引用:

加入世貿已經係咁講
作者: o_0     時間: 2021-9-20 10:33 AM

阿爺高招,填張入會表就搞散個會。🤭
作者: sheung1009     時間: 2021-9-20 10:39 AM

引用:

開天價,冇着數,咪唔入囉。

中國依家只是入紙申請,成員要求甚麼,中國一定要答應嗎?

白痴言論。
作者: ppkokki     時間: 2021-9-20 10:41 AM

引用:

天價你太聪明了
作者: 魚仔曲其     時間: 2021-9-20 10:50 AM

引用:

中國根本無得輸。你唔跟規章做。你就系無公信力,再有內部有人支持,部分人搞事。內部又有分離。因為各自利益唔同。點都有心病。再講真系唔批。中國又無損失
作者: Driveffun     時間: 2021-9-20 10:52 AM

引用:
原帖由 VeryTall 於 20-9-2021 08:54 AM 發表

一早在計算中,根本目的唔志在入
作者: redsoon     時間: 2021-9-20 10:55 AM

引用:
原帖由 o_0 於 2021-9-20 10:33 AM 發表

中國國運亨通
作者: wilsonabcd     時間: 2021-9-20 10:55 AM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-9-20 10:50 AM 發表

中國根本無得輸。你唔跟規章做。你就系無公信力,再有內部有人支持,部分人搞事。內部又有分離。因為各自利益唔同。點都有心病。再講真系唔批。中國又無損失
現階段可先同「支持國」先談自由貿易協定了,批不批也會對已談好的「友好國」實行的!
作者: 魚仔曲其     時間: 2021-9-20 10:59 AM

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2021-9-20 10:55 AM 發表

現階段可先同「支持國」先談自由貿易協定了,批不批也會對已談好的「友好國」實行的!
中國根本無得輸系哩方面。。本身唔入都得。入就更好。話就拋出哩話入。咁系等你內部分割下先。。有人真系想同中國做生意。你唔想既。就系擋佢財路。。中國咁系食住花生等咯
作者: s-chris     時間: 2021-9-20 11:00 AM

不同嘅分歧一直都存在
問題只係對成員國之間嘅實質運作有咩影響
好似新西蘭咁
一直比較舔共
但對中國嘅利益上
新西蘭到底作出咗咩實質貢獻呢?
作者: u23dom     時間: 2021-9-20 11:01 AM

中國咁大GDP體量, 大可另組一個聯盟大把國家埋堆! 申請CPTPP純粹為搞分化...澳狗及小日本仲要開大口求中國妥協絕對是痴人說夢
作者: 風起雲湧浪     時間: 2021-9-20 11:20 AM

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-9-20 08:42 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210919/516319191079325696436920.jpeg/ZcaMrFCFyJBet2SCvfMvhM575d3zBvb0EE_5IRBP-SE?v=w1280r16_9
玩分化,英國佬第一,美國佬第二!
作者: 風起雲湧浪     時間: 2021-9-20 11:22 AM

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-20 11:00 AM 發表

不同嘅分歧一直都存在
好似新西蘭咁
一直比較舔共
但對中國嘅利益上
新西蘭無當中國係敵人!

政經以國家利益出發,正常貿易與交流!
作者: 屙唔出屎     時間: 2021-9-20 11:24 AM

中國入一入紙,就知邊個係人邊個係鬼。

利害
作者: peter925     時間: 2021-9-20 11:27 AM

睇各國表態,聯合贊成國組織新聯盟便可。
作者: samsampigpig     時間: 2021-9-20 11:30 AM

之前有戇鳩話中國要求加入CPTPP係自取其辱. 

中國係咪有必要加入CPTPP? 
但只係話要求加入, 已經可以試到各國反應.
自取其辱? 

不過盲反就係盲反...
作者: 瑪卡     時間: 2021-9-20 11:41 AM

一個疫情見識到中國人守規守法😎😎
作者: heyworld     時間: 2021-9-20 11:44 AM

引用:

曱甴脳殘,奌有得E
作者: ansonkpl     時間: 2021-9-20 11:45 AM

有啲懷疑中國話要入CPTPP是對美日澳聯盟戰略的一部份,就係要分化佢哋
作者: 港式片皮鴨     時間: 2021-9-20 11:53 AM

中國呢一招相當高,搞串個party, 等班手足狗咬狗骨,然後坐收漁人之利
作者: Money7     時間: 2021-9-20 11:57 AM

都唔志在參加,等你哋班傻仔內鬥先
作者: 港式片皮鴨     時間: 2021-9-20 11:57 AM

引用:
原帖由 風起雲湧浪 於 2021-9-20 11:20 AM 發表

玩分化,英國佬第一,美國佬第二!
中國學習中,一經學成,必青出於藍勝於藍
作者: mingtak75     時間: 2021-9-20 12:01 PM

入唔入只不過係次要、搞分化才是目的!
作者: 門前送行     時間: 2021-9-20 12:06 PM

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-9-20 08:59 AM 發表

入都未入,已經搞到你哋七國大亂。
中國人一出世,DNA就有玩計謀
作者: oyear     時間: 2021-9-20 12:06 PM

引用:

連環勁過合縱
作者: z_gundam_2008     時間: 2021-9-20 12:11 PM

好明顯, 呢個咩 PPP 內部, 親民主邪教打國嘅就唔想中國加入, 但暗地裡想擺脫民主邪教大國嘅就會想借此良機, 睇黎有排玩.
作者: 吳儼晉     時間: 2021-9-20 12:14 PM

中國自在 就一早入咗啦
作者: 淫蟲肥     時間: 2021-9-20 12:15 PM

引用:

真係高招
作者: 武川耐富     時間: 2021-9-20 12:16 PM

的確係高招,無論入唔入到都贏!
作者: mc4870     時間: 2021-9-20 12:20 PM

阿爺填張申請表就攪散個組織, 高招. 
作者: Driveffun     時間: 2021-9-20 12:21 PM

澳洲佬政治零分,被亞爺劇本帶住走,如果佢反應相反,亞爺就ar 頭
作者: eliskw2000     時間: 2021-9-20 12:22 PM

俾D耐性,睇吓結果會點。
作者: 北上趣味     時間: 2021-9-20 12:25 PM

一早話左係連橫計,然後中國必定不入而自组東盟,反對者就面朦朦不敢加入。
戰國時期秦國一招連橫,分裂合縱的六國,今天一樣。
作者: sheung1009     時間: 2021-9-20 12:26 PM

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-20 11:00 AM 發表

不同嘅分歧一直都存在
好似新西蘭咁
一直比較舔共
但對中國嘅利益上
新西蘭一直比較舔共?

新西蘭只是不反共,正常貿易。

不反共就是舔共?
果然黃人就只有二元思想,沒正常的思考能力。
你都知道新西蘭對中國沒有甚麼實質貢獻,那就不是舔共啦,這正正是有答案但沒有思考能力的表現。
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-20 12:29 PM

支持中央打狗賊
作者: 天天奇馬     時間: 2021-9-20 12:31 PM

引用:

乜你覺得中國加入唔到會有損失咩,用下個腦得唔得,唔好成日掛住打飛滋
作者: andy12001     時間: 2021-9-20 12:35 PM

引用:

入會就玩分化高招

不入會就不屑與洋人來往

中國真係高招呢
作者: gn2307761     時間: 2021-9-20 12:40 PM

感覺係合縱連橫既現代版
作者: 冰風蓋天     時間: 2021-9-20 12:41 PM

引用:

中歐貿易協議,歐議會擱置,中國都懶得再理,係歐議會間中自己拎出嚟吠。若呢個CPTPP開價太大,中國只會入纸申請,之後等你地內部擺平再傾。
作者: chaolininin     時間: 2021-9-20 12:41 PM

CPTPP,日笨係做唔到輪軸,袋鼠更不用講。無中國和美國做輪軸,那些國家是不能轉動。糜蟈自己都自顧不瑕,不會加入。CPTPP不准中國加入,成不了車輪。
作者: 前進可愛的波菜     時間: 2021-9-20 12:41 PM

引用:

🤔未必是想搞分化...

可能真加入會藉看看有咩野好買...

只為拿會員拆扣價 同 貨品目錄....
作者: SOWIN888     時間: 2021-9-20 12:44 PM

個個見錢開眼,大家有眼看,條件是假架,錢是真架

圖片附件: 8090.jpg (2021-9-20 12:44 PM, 86.16 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 8091.jpg (2021-9-20 12:44 PM, 117.3 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 9064.jpg (2021-9-20 12:44 PM, 138.44 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 9065.jpg (2021-9-20 12:44 PM, 72.87 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 前進可愛的波菜     時間: 2021-9-20 12:44 PM

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-9-20 12:41 PM 發表

🤔未必是想搞分化...

可能真加入會藉看看有咩野好買...

只為拿會員拆扣價 同 貨品目錄....
🤔中國是真心的....

結果是對方內部各懷鬼胎!
作者: chaolininin     時間: 2021-9-20 12:46 PM

中國入了CPTPP,歐盟又羅羅攣。
作者: mickyhon     時間: 2021-9-20 12:46 PM

引用:

中國今次(申請)擺明就係要打散呢個巳沉静多時的組織!🤭
作者: 0088800     時間: 2021-9-20 12:47 PM

又貪心...但又吾忿氣中國強大..
作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-9-20 12:47 PM

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-9-20 09:28 AM 發表

打散CPTPP,等支持中國嘅紐西蘭,秘魯,新加坡,智利,汶萊退出,另立爐灶CPT (CHINA)
作者: disclaimer18     時間: 2021-9-20 12:48 PM

引用:

大陸唔係拈金分化

係揭穿呢棚友嘅虛偽嘴臉!
作者: 商界永恆的廁紙     時間: 2021-9-20 12:49 PM

狗咬狗骨
作者: chancc77     時間: 2021-9-20 12:49 PM

引用:
原帖由 leslielo 於 2021-9-20 09:30 AM 發表

CPTPP有規有舉,唔係人治,需要跟規章制度辦事。中國只要符合入會要求,持反對意見會員需要有合理反對理由,唔係想反對就可以唔俾入。如果可以亂嚟,會嚴重影響組織國際話語權,其他國家亦唔會尊重組織。
唔係人治但個個有私心呢。。。。加拿大甘,肯定唔會理任何條款都會反對, 為反對而反對都叫有制度? 
作者: ~JW     時間: 2021-9-20 12:51 PM

引用:

等佢地鬼打鬼完先
作者: LWCW     時間: 2021-9-20 12:51 PM

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-9-20 10:39 AM 發表

白痴言論。
你又知阿爺吾答應。
作者: dinodragon     時間: 2021-9-20 12:52 PM

引用:

阿爺就係學美國對付孟晚舟個招. 告唔入無損失. 告得入當bonus.
作者: ~JW     時間: 2021-9-20 12:57 PM

引用:
原帖由 LWCW 於 2021-9-20 12:51 PM 發表

你又知阿爺吾答應。
CPTPP 都咁耐,大陸又唔係靠呢個組織先有飯食,咪試吓佢地係咪咁團結,一試就....
作者: andysan4     時間: 2021-9-20 12:58 PM

引用:
原帖由 o_0 於 2021-9-20 10:33 AM 發表

呢個形容好正
作者: Y-hk     時間: 2021-9-20 01:00 PM

一個本來設立目的係為了孤立中國既聯盟, 現在原大佬唔玩, 
反而中國走上門話要加入, 這事本身就好滑稽. 
唔好話中國玩野. 我覺得係真心.
因為覺得班孤兒仔好慘, 跟錯大佬, 
所以就做下好心叫佢地考慮下不如跟中國. 
如果班孤兒仔真係咁識諗轉呔俾中國加入, 無形中係接受咗個新大佬.
舊大佬就完全失勢. 
作者: sheung1009

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: freemind1     時間: 2021-9-20 01:02 PM

正,澳日宜家做醜人,批又落唔到檯,唔批大陸入,又阻其他會員國賺錢。分分鐘大陸再整個CPTPP2. 0免除澳日都仲得,唔洗煩。
作者: crazymannnnn     時間: 2021-9-20 01:10 PM

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-9-20 12:58 PM 發表

呢個形容好正
個個都各懷鬼胎
作者: jackiekwok     時間: 2021-9-20 01:14 PM

引用:
原帖由 LWCW 於 2021-9-20 12:51 PM 發表

你又知阿爺吾答應。
「一定要答應嗎?」即係「唔答應」?咁顯淺嘅邏輯都了解唔到?
作者: edbe     時間: 2021-9-20 01:15 PM

引用:
原帖由 man152 於 2021-9-20 09:00 AM 發表

中國拎塊骨頭出黎
澳狗日狗就爭住搶食
笑左
作者: maygii     時間: 2021-9-20 01:17 PM

引用:
原帖由 shearerfung 於 2021-9-20 09:19 AM 發表

中國指在分化CPTPP,有加拿大,墨西哥兩隻美國養旺財,無可能成功。之不過新加坡,新西蘭想食大餐,一定會全力支持,兩邊鬼打鬼,中國到時同個別國家簽自貿協議,CPTPP分裂,成功拆散反中經濟聯盟。

作者: jaccjacc     時間: 2021-9-20 01:19 PM

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-9-20 08:42 發表

中國可以同同意中國加入的國家開另一個協定, 例如叫東南西太平洋貿易協議咁, 反對的國家咪唔好加入囉!
作者: 場上靠隊友     時間: 2021-9-20 01:21 PM

中國要成功加入,係咪要其他十一國全部一致贊成先得?定還是少數服從多數?
作者: jaccjacc     時間: 2021-9-20 01:22 PM

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-9-20 10:39 發表

白痴言論。
師兄, 針對自己國家的人智商會高嗎?
作者: jaccjacc     時間: 2021-9-20 01:28 PM

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-9-20 12:26 發表

新西蘭一直比較舔共?

不反共就是舔共?
你都知道新西蘭對中國沒有甚麼實質貢獻,那就不是舔共啦,這正正是有答案但沒有思考能力的表現。
師兄講得啱, 但係一些事事反對同針對自己國家的人嘅智商, 應該唔明你的道理。
作者: 超低能勁搞笑     時間: 2021-9-20 01:31 PM

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-9-20 12:26 PM 發表

新西蘭一直比較舔共?

不反共就是舔共?
Ching要黃曱用腦諗野即係玩9佢哋啫
作者: freemind1     時間: 2021-9-20 01:34 PM

引用:
原帖由 場上靠隊友 於 2021-9-20 01:21 PM 發表

中國要成功加入,係咪要其他十一國全部一致贊成先得?定還是少數服從多數?
要一致成員通過先可以。
作者: team1234567     時間: 2021-9-20 01:38 PM

引用:

反中亂港都好心唔好咁低能,阿爺會唔知班跟尾狗會玩野咩
作者: crazymannnnn     時間: 2021-9-20 01:43 PM

引用:
原帖由 freemind1 於 2021-9-20 01:34 PM 發表

要一致成員通過先可以。
邊個係叛徒一嘢就睇到。
作者: 胡姬爸爸     時間: 2021-9-20 01:46 PM

引用:
原帖由 leslielo 於 2021-9-20 09:30 AM 發表

規舉就是人治,人治就是規舉。
作者: 橫行蟹     時間: 2021-9-20 01:47 PM

中國申請加入,哩一招根本就係高

對中國嚟講能唔能夠成為會員,根本一啲都唔重要。
作者: freemind1     時間: 2021-9-20 01:48 PM

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-9-20 01:43 PM 發表

邊個係叛徒一嘢就睇到。
所以大陸呢招好嘢,是人是鬼阻人發達,一眼睇清。大陸有 rcep又有同拉美國家條款,根本唔急
作者: ScottWong210     時間: 2021-9-20 01:56 PM

加入對抗自己組織,一齊對抗自己。新玩法
作者: 大腳傳中     時間: 2021-9-20 02:03 PM

引用:

唔好傻,先唔講中國有權唔玩,就當中國俾足所謂“天價”又點?你估搵唔返咩?香港地產商買地都係天價買,最後賺到笑呀
作者: 76banana     時間: 2021-9-20 02:07 PM

引用:

對中國而言,入唔入都冇所謂,不過玩到大家氹氹轉的目的已達到😂
作者: freemind1     時間: 2021-9-20 02:11 PM

引用:
原帖由 ScottWong210 於 2021-9-20 01:56 PM 發表

加入對抗自己組織,一齊對抗自己。新玩法
Matrix, Keanu Reeves都係呢招消滅個病毒
作者: laws168168     時間: 2021-9-20 02:14 PM

CPTPP沒中國貨物就等同廢圈子,玩不轉。
作者: kxkx     時間: 2021-9-20 03:02 PM

引用:
原帖由 shearerfung 於 2021-9-20 09:19 AM 發表

新加坡自己簽左一大堆約, 唔一定用CPTPP同大陸做生意
作者: 白雲2014     時間: 2021-9-20 03:13 PM

潘朵拉大合效應來了!

中國人成功出招 🤪👁👀🥶
作者: yeungph     時間: 2021-9-20 03:28 PM

日本、加拿大、澳洲、紐西蘭、新加坡、馬來西亞、越南、汶萊、墨西哥、智利及秘魯

日本,澳洲就一定阿之阿左。其他有D大力支持必須支持,各懷鬼胎。
作者: z1022     時間: 2021-9-20 10:03 PM

引用:
原帖由 jaccjacc 於 2021-9-20 01:22 PM 發表

師兄, 針對自己國家的人智商會高嗎?
師兄,好嘢,一矢中的
作者: 吳儼晉     時間: 2021-9-20 10:06 PM

其實中國可以找一個貿易協議  規矩就係干涉內政 不能有貿易關係
作者: chiangmaiwolf     時間: 2021-9-20 10:08 PM

阿爺必有盤算

作者: wanchaiferry     時間: 2021-9-21 07:13 AM

引用:

日本講的清楚。祖國願意俾幾多著數先會考慮。 其實,我啲係唔需要國際市場。 一切以黨為中心。 有黨才有家。
作者: wanchaiferry     時間: 2021-9-21 07:15 AM

引用:

你覺得咱們祖國會遵守規矩?不會走後門?
作者: 山邊委屈的老闆     時間: 2021-9-21 08:31 AM

中國幾千年歷史你班傻仔同去玩未夠班 唔使真槍實彈淨係用 離間計宮心計 已經玩死你哋仲有大把