標題: [本港新聞評論] 反修例牧師赴英染疫離世 [打印本頁]

作者: pugbb     時間: 2021-9-20 05:17 AM

(星島日報報道)英國香港基督教會日前宣布,曾遭《大公報》點名批評的反修例牧師楊建強,於九月十五日染上新冠疫情離世。去年五月,楊建強曾與部

(星島日報報道)英國香港基督教會日前宣布,曾遭《大公報》點名批評的反修例牧師楊建強,於九月十五日染上新冠疫情離世。去年五月,楊建強曾與部分教牧發表《香港2020福音宣言》,遭《大公報》及《文匯報》點名批評,指他們宣揚「向信仰群體滲透、洗腦,意圖策動分裂國家」。楊後來離港赴英,在蘇格蘭成立愛丁堡香港基督教會。
英國香港基督教會宣布,楊建強牧師於九月十五日返回天父懷裏。 香港中文大學神學院教授邢福增亦在其facebook指,在課堂期間收到楊建強離世消息,引許冠傑《天才白癡往日情》歌詞,「痛別離,惜分飛,緣分一朝忍心拋棄,往日情未泯,泣咽悽聲怨蒼天太狠」,對楊的離世表達傷痛。
楊建強曾在二○一九年反修例運動中表態支持示威者,又曾與其他教牧到訪示威現場。他發起過「香港基督教教牧就香港特區政府修訂《逃犯條例》聯署聲明」,要求特區政府堅守一國兩制、撤回「逃犯條例」修訂,廣泛諮詢民意、充分考慮本地法律團體意見及國際輿論,結果有逾八百人簽名聯署。
去年五月,楊建強等教牧組成的「香港教牧網絡」,發表《香港2020福音宣言》。其後,《大公報》刊登「調查報道」,指《宣言》的短片「兩次出現『光復』口號的黑旗,配上『改變世界、甘作犧牲』等旁白」,「充斥分裂國家、顛覆政權意圖」,《大公報》又引述全國港澳研究會副會長劉兆佳及資深大律師清洪表示,指片段涉觸犯香港國安法,視頻幕後的人員若罪成可判囚三至十年。「香港教牧網絡」今年宣布解散。
楊建強在去年八月離港,並在今年一月到埗蘇格蘭,五月成立愛丁堡香港基督教會,牧養香港移民信徒。教會今年五月二日開始首次聚會,以廣東話崇拜,參加者大部分是二○二一年才到達蘇格蘭的香港人。本月五日,楊建強還在愛丁堡和格拉斯哥主領崇拜,楊亦是當日格拉斯哥崇拜活動的講員,主題為「生命中的記號」。

「R.I.P.」...離開者淒涼?不自由毋寧死...終於自由了...客死他鄉...

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/daily/article/2396942/日報-港聞-反修例牧師赴英染疫離世
作者: hw1chan     時間: 2021-9-20 05:23 AM

哦, 客死異鄉
作者: malan111     時間: 2021-9-20 05:32 AM

耶蘇感召
作者: hw1chan     時間: 2021-9-20 05:34 AM

主懷安息
作者: kowloon3388     時間: 2021-9-20 05:35 AM

引用:
原帖由 malan111 於 2021-9-20 05:32 AM 發表

耶蘇感召
貼地d, 應該叫『 耶撚抵撚死』
作者: hegangbei     時間: 2021-9-20 05:37 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-9-20 05:17 AM 發表

(星島日報報道)英國香港基督教會日前宣布,曾遭《大公報》點名批評的反修例牧師楊建強,於九月十五日染上新冠疫情離世。去年五月,楊建強曾與部

(星島日報報道)英國香港基督教會日前宣布,曾遭《大公報》點名批評的反修例牧師楊建強,於九月十五日染上新冠疫情離世。去年五月,楊建強曾與部分教牧發表《香港2020福 ...
報應 ❓
作者: 我要真發達復活     時間: 2021-9-20 05:40 AM

人 死 唔 想 抽 水

希 望 你 下 世 做 個 能 分 便 是 非 對 錯 的 人

再 講 返 修 例, 一 條 為 左 拉 刑 事 逃 犯 的 法 例, 何 罪 之 有 ?

你 地 自 以 為 香 港 的 法 律 比 大 陸 優 秀, 就 可 以 唔 比 人 地 拉 逃 犯 ?

好 好 反 省 吧.
作者: BenjiReborn     時間: 2021-9-20 05:44 AM

求仁得仁!
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-20 05:45 AM

天收黃畜
作者: 米當股神係廢人     時間: 2021-9-20 05:47 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-9-20 05:17 AM 發表

(星島日報報道)英國香港基督教會日前宣布,曾遭《大公報》點名批評的反修例牧師楊建強,於九月十五日染上新冠疫情離世。去年五月,楊建強曾與部分教牧發表《香港2020福 ...
無理由架,英國咁自由都會死嘅?同埋唔明點解牧師又一定上天堂唔係落地獄嘅?
作者: f1kon     時間: 2021-9-20 05:47 AM

會唔會係「大報復」橋段?Fact check 下好喎!
作者: 謀人寺     時間: 2021-9-20 05:58 AM

黑暴期間很多耶撚坏事做盡,連耶穌都睇唔過眼,要揾佢傾下計,免得為禍人間
作者: kapan609     時間: 2021-9-20 06:00 AM

引用:

信主得,耶穌招喚就恭喜恭喜
作者: free33sky     時間: 2021-9-20 06:03 AM

唔會係車公顯靈呀嘛
作者: 馬路G友     時間: 2021-9-20 06:05 AM

又係共九武漢肺炎害人。
作者: wilkis333     時間: 2021-9-20 06:06 AM

整衰ah sam d 歌
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-9-20 06:06 AM

阿彌陀佛🙏🏽
下世唔好再做畜牲
作者: 別管我是誰     時間: 2021-9-20 06:07 AM

真係名符其實「死遠啲」
作者: hungsing0     時間: 2021-9-20 06:17 AM

作者: 半空冰凍的救星     時間: 2021-9-20 06:20 AM

來到祖家,開心死了。真的是開心死的
作者: Thanks123     時間: 2021-9-20 06:21 AM

早死早著!
作者: unoteseven     時間: 2021-9-20 06:22 AM

第一件事,伙記拿酒來,要一斤一斤上。加五斤牛肉。
第二件事,上夭國? dkllm 啦! 地獄就有得佢入!
作者: king_ip_007     時間: 2021-9-20 06:23 AM

天網恢恢疏而不漏,做壞事嘅人點會有好下場。
作者: 阿屋     時間: 2021-9-20 06:26 AM

邪教中人抵死
作者: 袋中野性的牛     時間: 2021-9-20 06:26 AM

引用:

死在祖國,弓起弓起
作者: 非誠勿妖     時間: 2021-9-20 06:27 AM

熱烈地彈琴熱烈地唱…
作者: unoteseven     時間: 2021-9-20 06:28 AM

引用:
原帖由 馬路G友 於 2021-9-20 06:05 AM 發表

又係共九武漢肺炎害人。
都係LLM好。
益深水埗呀伯!
作者: gba2006     時間: 2021-9-20 06:29 AM

黃畜被天收
作者: 至愛老輝2     時間: 2021-9-20 06:33 AM

引用:

咁就死咗,便宜咗佢啦,客死異鄉,求仁得仁嘞……

咦,唔係噃,佢都唔當自己係中國人,客咩死異鄉啫,係死得其所,死得心甘情願啦!

記撚着,下世投胎千其咪做中國人(如果仲有機會做人嘅話),費事你影衰晒中國人啦!
作者: andy94     時間: 2021-9-20 06:35 AM

引用:
原帖由 free33sky 於 2021-9-20 06:03 AM 發表

唔會係車公顯靈呀嘛
車公完勝耶神

他的牧淫被KO
作者: andysan4     時間: 2021-9-20 06:37 AM

圖片附件: high.JPG (2021-9-20 06:37 AM, 86.91 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: v2-013e2741b2a3a362107090037c22f316_hd.jpg (2021-9-20 06:37 AM, 18.77 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: andyyyy     時間: 2021-9-20 06:37 AM

又話好安全?染疫都係小事?
作者: top11     時間: 2021-9-20 06:37 AM

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-9-20 05:40 AM 發表

人 死 唔 想 抽 水

希 望 你 下 世 做 個 能 分 便 是 非 對 錯 的 人

再 講 返 修 例, 一 條 為 左 拉 刑 事 逃 犯 的 法 例, 何 罪 之 有 ?

你 地 自 以 為 香 港 的 法 律 比 大 陸 優 秀, 就 可 以 唔 比 人 地 拉 逃 犯 ?

好 好 反 省 吧.
政治洗腦係麻煩啲...

(師兄, 你係咪金鷹?定係另一位會員?)
作者: rayrayccw     時間: 2021-9-20 06:39 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-9-20 05:17 發表

英國啲疫情幾勁,相信佢都打齊針都要死
作者: ATA0075     時間: 2021-9-20 06:40 AM

死去英國死在英國!
恭喜恭喜
作者: Houdini~~     時間: 2021-9-20 06:40 AM

去了乌托邦!
作者: D74獨裹鑽帖猿     時間: 2021-9-20 06:41 AM

引用:
原帖由 馬路G友 於 2021-9-20 06:05 AM 發表

又係共九武漢肺炎害人。
黃屍狗客死異鄉的消息,
絡繹不絕!
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-9-20 06:42 AM

神的呼喚
作者: 舍与得     時間: 2021-9-20 06:43 AM

恭喜
作者: dr.paterpang     時間: 2021-9-20 06:44 AM

新冠疫情離世
作者: 牛棚     時間: 2021-9-20 06:47 AM

黃蓄又有嘢拜
作者: 飛天盒仔     時間: 2021-9-20 06:48 AM

引用:

真係陰豬囉
作者: sowina     時間: 2021-9-20 06:49 AM

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-9-20 05:40 AM 發表

人 死 唔 想 抽 水

好 好 反 省 吧.
所說甚是
作者: djimavic     時間: 2021-9-20 06:55 AM

逃犯死不足惜!
作者: kwokk2014     時間: 2021-9-20 06:56 AM

係咪去嫖妓中了招?
作者: djimavic     時間: 2021-9-20 06:57 AM

引用:
原帖由 malan111 於 2021-9-20 05:32 AM 發表

耶蘇感召
耶蘇打柒佢,入地獄!
作者: djimavic     時間: 2021-9-20 06:59 AM

引用:
原帖由 BenjiReborn 於 2021-9-20 05:44 AM 發表

求仁得仁!
自己申請去中英肺,恭喜賀喜!
作者: ioriyagami0442     時間: 2021-9-20 07:01 AM

以上帝之名,作魔鬼的事,上帝現在給了他答案
當那日,必有許多人對我說:『主啊,主啊,我們不是奉你的名傳道,奉你的名趕鬼,奉你的名行許多異能嗎?』我就明明地告訴他們說:『我從來不認識你們,你們這些作惡的人,離開我去吧!』」(馬太福音7:21-23)
作者: 筒子章     時間: 2021-9-20 07:08 AM

比天收返主家
作者: billy80     時間: 2021-9-20 07:08 AM

呢件冚家剷係時候落地獄喇!
作者: cwilson1     時間: 2021-9-20 07:11 AM

一班對香港守護得佢安安全全的曱甴, 忘恩負義, 去英死飽佢囉
作者: 隔夜冰凍的手袋     時間: 2021-9-20 07:13 AM

引用:

又係共九武漢肺炎害人。
 甴路任你去行,入册精彩人生,喎?
作者: tailo88     時間: 2021-9-20 07:16 AM

引用:

客死異鄉!

快D返黎搵林鄭, 晚晚吵死佢
作者: dunbinexy     時間: 2021-9-20 07:20 AM

耶撚終可得永生
應該感恩
何以哀痛?
咩logic? 
作者: siufatgun     時間: 2021-9-20 07:21 AM

落地獄就有份,支持黑暴都係魔鬼
作者: 工廠男     時間: 2021-9-20 07:22 AM

引用:

可以話係,求仁得仁,死得其所。
作者: 你大海上的樹     時間: 2021-9-20 07:27 AM

引用:

點解唔係陳日君?
作者: 泛民假仁假義     時間: 2021-9-20 07:28 AM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-9-20 05:34 AM 發表

主懷安息
支持黑暴落地獄,耶穌會打救佢。黑暴快啲落去陪佢啦。
作者: hamsomeking     時間: 2021-9-20 07:29 AM

呢條仆街害人害物,不得好死, 只會落地獄唔會上天堂
作者: biker2015     時間: 2021-9-20 07:29 AM

??????

作者: biker2015     時間: 2021-9-20 07:30 AM

?????
作者: MYPIZZA     時間: 2021-9-20 07:31 AM

引用:

天收了
作者: 海邊笨拙的榴槤     時間: 2021-9-20 07:33 AM

引用:

死得好!
作者: DZDD     時間: 2021-9-20 07:33 AM

引用:

抵撚死
作者: hw1chan     時間: 2021-9-20 07:34 AM

引用:
原帖由 泛民假仁假義 於 2021-9-20 07:28 AM 發表

支持黑暴落地獄,耶穌會打救佢。黑暴快啲落去陪佢啦。
係就快D喇
作者: 一個中國人!     時間: 2021-9-20 07:35 AM

引用:

呢啲新聞搞到班廢曱唔敢去蠅國
作者: 烈火雄雄     時間: 2021-9-20 07:36 AM

引用:
原帖由 tailo88 於 2021-9-20 07:16 AM 發表

客死異鄉!

快D返黎搵林鄭, 晚晚吵死佢
魔鬼信徒死在地獄不得超生,他只是回歸地獄。
作者: pig00083     時間: 2021-9-20 07:36 AM

下世唔好再害人!
作者: 福建一幫     時間: 2021-9-20 07:37 AM

引用:

人 死 唔 想 抽 水

好 好 反 省 吧.
到 底 幾 時 先 處 理 陳 同 佳!

還 死 者 同 受 反 修 例 黑 暴

影 響 的 人 一 個 公 道 !
作者: bisi1     時間: 2021-9-20 07:38 AM

引用:

稍休一會,大審判再叫醒受審
作者: wk221ab     時間: 2021-9-20 07:39 AM

死去英國
作者: wsp     時間: 2021-9-20 07:41 AM

返咗佢嘅祖國報到之後
返埋上帝度報到
求仁得仁啦
咁咪好囉
作者: tomlee021239     時間: 2021-9-20 07:42 AM

引用:

人 死 唔 想 抽 水

好 好 反 省 吧.
唔知有冇打疫苗
作者: crazymannnnn     時間: 2021-9-20 07:42 AM

呢啲咪叫做有報應囉
作者: 腸旦丁麵     時間: 2021-9-20 07:44 AM

做咗咁多好事,咪可以早D去見天父囉。
作者: Wachi師兄     時間: 2021-9-20 07:45 AM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-9-20 05:23 AM 發表

哦, 客死異鄉
非也,此乃落葉歸英
作者: 星升升     時間: 2021-9-20 07:46 AM

提早返回耶穌身邊
作者: 還原事實     時間: 2021-9-20 07:47 AM

引用:

耶蘇感召
應該係報應時辰到
作者: 還原事實     時間: 2021-9-20 07:49 AM

引用:
原帖由 謀人寺 於 2021-9-20 05:58 AM 發表

黑暴期間很多耶撚坏事做盡,連耶穌都睇唔過眼,要揾佢傾下計,免得為禍人間
講出好多香港市民心聲
作者: Tokyo2040     時間: 2021-9-20 07:49 AM

死都要去,去到又要死。
作者: 乾坤360     時間: 2021-9-20 07:49 AM

引用:

又係共九武漢肺炎害人。
死在大陰帝國,唔使同人爭骨灰位。
作者: tabgo367367     時間: 2021-9-20 07:50 AM

天收
作者: 乾坤360     時間: 2021-9-20 07:52 AM

大陰國已講明中左老美肺炎係唔會比入醫院救援。抵L死。
作者: 筒子章     時間: 2021-9-20 07:53 AM

呢個新聞好諷刺,曱甴可以安心去英國提早休息
作者: 睇天做人     時間: 2021-9-20 07:53 AM

留底未必死
作者: 乾坤360     時間: 2021-9-20 07:53 AM

引用:
原帖由 你大海上的樹 於 2021-9-20 07:27 AM 發表

點解唔係陳日君?
我要佢臨老過唔到世,死在監獄
作者: 天字荳號飛     時間: 2021-9-20 07:53 AM

引用:

關你 L 事,多多嘢講~!!!
作者: JamesJamesLau     時間: 2021-9-20 07:54 AM

英角爆到嘔
人人唔帶罩
一中睇邊個唔好彩
作者: 馬毛主席     時間: 2021-9-20 07:56 AM

香港C煙姐姐冇人記得?
作者: 天生野生的妹頭     時間: 2021-9-20 07:56 AM

引用:
原帖由 kowloon3388 於 2021-9-20 05:35 AM 發表

貼地d, 應該叫『 耶撚抵撚死』
耶蘇打九佢。
作者: vampire912     時間: 2021-9-20 07:58 AM

引用:
原帖由 米當股神係廢人 於 2021-9-20 05:47 AM 發表

無理由架,英國咁自由都會死嘅?同埋唔明點解牧師又一定上天堂唔係落地獄嘅?
呢句我非常同意,牧師一定上天堂?如果係嗰個只係邪教,日君已經話咗俾香港人知,宗教唔一定導人向善。
作者: wkkenneth     時間: 2021-9-20 07:58 AM

可以返英,轉頭又可以見上帝,應該開心死啦😅
作者: 19010101     時間: 2021-9-20 07:59 AM

呢個係神嘅安排,冇得怨
作者: chokman3     時間: 2021-9-20 07:59 AM

咁大篇幅報導會嚇到黃黑唔敢走
作者: 幪面超人     時間: 2021-9-20 08:00 AM

唔想評論呢啲人
作者: chiwing1028     時間: 2021-9-20 08:01 AM

作者: 異國王子     時間: 2021-9-20 08:04 AM

耶穌果斷召回唔好再害世人
作者: banjo.     時間: 2021-9-20 08:04 AM

圖片附件: 拍爛手掌1.gif (2021-9-20 08:04 AM, 257.58 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: vampire912     時間: 2021-9-20 08:04 AM

引用:
原帖由 謀人寺 於 2021-9-20 05:58 AM 發表

咁要搵好多人吓。
作者: 正傻西4     時間: 2021-9-20 08:05 AM

其實牧師去到英國係爽死,因為有民主自由,心願完了,可以提早去見耶和華。

所以黃絲手足要立即移民英國,永遠不回來中國,承繼牧師的遺志。