標題: [兩岸新聞評論] 內地明起停台灣釋迦和蓮霧進口 蔡英文斥違貿易規範|兩岸|商業電台 881903 [打印本頁]

作者: dtw     時間: 2021-9-19 11:03 PM

內地明起停台灣釋迦和蓮霧進口  蔡英文斥違貿易規範內地當局明日起,暫停台灣的釋迦(內地稱:番荔枝)和蓮霧進口,海關總署指,今年以來

內地當局明日起,暫停台灣的釋迦(內地稱:番荔枝)和蓮霧進口,海關總署指,今年以來多次在台灣進口的釋迦和蓮霧,驗出有害生物,為防範植物疫情風險,依據大陸有關法律法規和標準,暫停受理台灣這兩種生果報關。內地在3月以驗出有害生物為由,暫緩進口台灣鳳梨。台灣的農委會資訊顯示,若大陸日後不再輸入鳳梨、蓮霧及釋迦這3種水果,台灣每年將損失近40億元新台幣。 蔡英文斥違貿易規範   或向世貿尋求沖仲裁 在台灣,總統蔡英文譴責,大陸當局無預警暫停輸入台灣釋迦及蓮霧,違反國際貿易規範,她要求農委會主委陳吉仲,務必讓農民受到的衝擊降到最低,又呼籲朝野政黨一致對外,亦會循各種管道,幫農民討回公道。 副總統賴清德對大陸的做法表示很遺憾,批評大陸的指控沒有科學證據,是不符合貿易規範的禁運,不會擊垮台灣。行政院長蘇貞昌批評,大陸違反不歧視原則,要求9月底前回應防檢局,否則將向世貿組織提訴。 陸委會及農委會主委陳吉仲批評,大陸當局今天通知,明天就不得輸入,又在中秋假期單方面宣布,台方不能接受,又指大陸的做法不符合世貿組織及國際貿易相關規範,破壞兩岸正常的貿易機制,指大陸若拒絕與台方協商,將在下星期五向世貿爭端機制,提出要求仲裁。 農委會撥款10億新台幣助農民幣增內外銷 台灣當局將撥款10億新台幣,保障農民權益,此外亦會採取多項措施,增加內銷及外銷,包括強化對港澳、星馬及加拿大等市場拓展,外銷目標是釋迦5千公噸、蓮霧1千公噸,以消除大陸停止進口的影響。 高雄市長批評大陸極不友善 高雄盛產釋迦和蓮霧,受到衝擊,高雄市長陳其邁批評大陸當局極不友善,是借勢打壓台灣,更打擊台灣農民。   高雄市農業局表示,台灣蓮霧種植面積3100多公頃,其中高雄種植面積為405公頃,佔1成2,主要分布在六龜地區,當地蓮霧1年產量約5700噸,1成外銷,當中大陸佔比超過9成。 學者 : 大陸禁台灣釋迦及蓮霧進口影響大 有台灣學者認為,大陸禁止台灣釋迦及蓮霧進口有政治考量,指內地年初暫停台灣鳳梨進口,台灣靠分散外銷市場解決危機,但蓮霧、釋迦出口大陸佔比大,將造成很大影響,一旦在本地銷售,將嚴重打擊價格。

原文網址:https://www.881903.com/news/china/2410114

唔知立陶宛買到幾多呢?出到咩價呢?
好似話而家船運好貴喎

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news/china/2410114/內地明起停台灣釋迦和蓮霧進口-蔡英文斥違貿易規範

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-9-19 11:03 PM, 120.99 KB) / 該附件被下載次數 11

作者: hlover96     時間: 2021-9-19 11:12 PM

升米恩 斗米仇
大陆单方 让利,还让出天经地义?

作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2021-9-19 11:14 PM

蔡英文自食其果!!! 怪得誰???
作者: 0qazwsxedc0     時間: 2021-9-19 11:15 PM

你啲生果有蟲 一係學澳洲咁焗焗佢先
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-9-19 11:16 PM

賺大陸錢去買高價過期軍火打大陸仲好意思出聲賣比美國立陶院澳洲咪好囉
作者: 加燦     時間: 2021-9-19 11:17 PM

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2021-9-19 11:14 PM 發表

恐怕菜菜子日食夜食都食唔晒喎.
作者: 0qazwsxedc0     時間: 2021-9-19 11:17 PM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-9-19 11:16 PM 發表

賺大陸錢去買高價過期軍火打大陸仲好意思出聲賣比美國立陶院澳洲咪好囉
再唔係拎啲生果去法國換潛艇 可能得
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-9-19 11:18 PM

香港係時候跟國家政策停買台灣食用品
作者: 0qazwsxedc0     時間: 2021-9-19 11:20 PM

引用:
原帖由 加燦 於 2021-9-19 11:17 PM 發表

恐怕菜菜子日食夜食都食唔晒喎.
咁食法 台灣有冇藥廠生產糖尿藥 有既可以賺多筆
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2021-9-19 11:20 PM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-9-19 11:18 PM 發表

完全同意!!!

林鄭聽到未吖!!!
作者: 0qazwsxedc0     時間: 2021-9-19 11:21 PM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-9-19 11:18 PM 發表

政府冇撚用 連食撚死人既萊豬都好似冇禁
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-9-19 11:22 PM

引用:
原帖由 0qazwsxedc0 於 2021-9-19 11:20 PM 發表

咁食法 台灣有冇藥廠生產糖尿藥 有既可以賺多筆
賺錢嘅嘢緊係比美國藥廠賺喇
作者: 魚仔曲其     時間: 2021-9-19 11:24 PM

中國要芯片,台灣又系聽美國話唔比。你停貨就得。人地唔要就唔得
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-9-19 11:24 PM

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2021-9-19 11:20 PM 發表

完全同意!!!

林鄭聽到未吖!!!
所以澳門得爺心…香港陰奉陽違
作者: kikola     時間: 2021-9-19 11:29 PM

種瓜得瓜 種豆得豆
作者: JNC117     時間: 2021-9-19 11:35 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-9-19 11:24 PM 發表

中國要芯片,台灣又系聽美國話唔比。你停貨就得。人地唔要就唔得
台灣有愛就得,不嬲都話唔需要大陸架,冇骨氣
作者: 花膠公子88     時間: 2021-9-19 11:36 PM

吳買,都吳比????奇怪了!你都可以不買內地的商品啊!
作者: 106     時間: 2021-9-19 11:37 PM

又可以做水果疫苗
作者: pqmboss     時間: 2021-9-19 11:41 PM

叫澳洲捷克立陶宛買喇
作者: 武山義尚     時間: 2021-9-19 11:41 PM

我未聽過一樣水果去台灣,
大陸現在實行公平貿易
作者: 瑪卡     時間: 2021-9-19 11:44 PM

引用:
原帖由 hlover96 於 2021-9-19 11:12 PM 發表

升米恩 斗米仇
每日給他恩惠,有一天給少了就變成仇人🤔🤔
作者: 邪惡死神     時間: 2021-9-19 11:44 PM

中國做得好...
作者: 後天紅色的羊     時間: 2021-9-19 11:47 PM

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2021-9-19 11:14 PM 發表

蔡英文可以要求美軍登陸台灣, 好似幫阿富汗咁幫20年
作者: ufotonyyu

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: Iamshameless     時間: 2021-9-19 11:51 PM

早餐兩斤釋迦,午餐三斤蓮霧,晚餐鳳梨炆萊豬拌福島菜,打的是高端,領的是22k,真的是小確幸生活!
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-9-19 11:52 PM

台灣一年損失40億……都唔夠幫美國買高價過期軍火條數使乜瓜瓜叫
作者: siutatbo     時間: 2021-9-19 11:52 PM

國軍又有靚生果食!
作者: 害羞的すわわ     時間: 2021-9-19 11:52 PM

灣灣生果食壞人
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-9-19 11:53 PM

引用:
原帖由 ufotonyyu 於 2021-9-19 11:51 PM 發表

支那1豬又少樣野食
咁講自己老母
作者: Samam     時間: 2021-9-19 11:54 PM

引用:
原帖由 hlover96 於 2021-9-19 11:12 PM 發表

升米恩 斗米仇
吳楚帆名句:  正一「食碗面、反碗底!」
作者: 蝦蟆仔     時間: 2021-9-19 11:56 PM

引用:
原帖由 dtw 於 19-9-2021 11:03 PM 發表

內地明起停台灣釋迦和蓮霧進口  蔡英文斥違貿易規範內地當局明日起,暫停台灣的釋迦(內地稱:番荔枝)和蓮霧進口,海關總署指,今年以來

內地當局明日起,暫停台灣的釋迦(內地稱:番荔枝)和蓮霧進口,海關總署指,今年以來多次在台灣進口的釋迦和蓮霧,驗出有害生物,為防範植物疫情風險,依據大陸有關法律法規和標準,暫停受理台灣這兩種生果報關。內地在3月以驗出有害生物為由,暫緩進口台灣鳳梨。台灣的農委會資 ...
一邊鬧大陸一邊要賺大陸人錢你估人哋白痴咩?呆湾搞成咁真係要多榭菜腫筒
作者: 夢膠膠     時間: 2021-9-19 11:56 PM

香港人又有平生果食😂😂FB又有大量呆灣生果乾賣😂😂呆灣鳳梨呢,仲有冇人買
作者: 大大寶     時間: 2021-9-19 11:59 PM

呆灣可以用生果同澳洲換龍蝦
作者: orthocentre     時間: 2021-9-20 12:00 AM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-9-19 11:24 PM 發表

有台灣人講過台灣禁大陸n咁多樣嘢,家下禁有害水果就呼天搶地就周圍告狀😒
作者: richardli008     時間: 2021-9-20 12:02 AM

呆灣要攪獨立就先同大陸脫鈎,呢家如你所願有乜好嘈
作者: Retired2019     時間: 2021-9-20 12:06 AM

20蚊個鳯梨已經食到怕,仲嚟賤價釋迦和蓮霧,5蚊磅就幫你食緊啲啦
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-9-20 12:07 AM

引用:
原帖由 orthocentre 於 2021-9-20 12:00 AM 發表

有台灣人講過台灣禁大陸n咁多樣嘢,家下禁有害水果就呼天搶地就周圍告狀😒
人哋600億歐紙一夜就比美國食咗都係咁喇小小40億台幣就瓜瓜叫
作者: 至愛老輝2     時間: 2021-9-20 12:15 AM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-9-19 11:53 PM 發表

咁講自己老母
唔好咁講啦,佢都無老母生嘅,提人傷心事!
作者: batboy27     時間: 2021-9-20 12:20 AM

引用:

事實係下個月香港會有好多蓮霧同番鬼荔枝係市面大平賣
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-20 12:20 AM

引用:
原帖由 dtw 於 2021-9-19 11:03 PM 發表

內地當局明日起,暫停台灣的釋迦(內地稱:番荔枝)和蓮霧進口,海關總署指,今年以來多次在台灣進口的釋迦和蓮霧,驗出有害生物,為防範植物疫情風險,依據大陸有關法律法規和標準,暫停受理台灣這兩種生果報關。內地在3月以驗出有害生物為由,暫緩進口台灣鳳梨 ...
番鬼荔枝,賣比番鬼囉
作者: productdesigner     時間: 2021-9-20 12:21 AM

引用:
原帖由 dtw 於 2021-9-19 11:03 PM 發表

內地當局明日起,暫停台灣的釋迦(內地稱:番荔枝)和蓮霧進口,海關總署指,今年以來多次在台灣進口的釋迦和蓮霧,驗出有害生物,為防範植物疫情風險,依據大陸有關法律法規和標準,暫停受理台灣這兩種生果報關。內地在3月以驗出有害生物為由,暫緩進口台灣鳳梨 ...
遲啲鄉講屎面肯定有大量平價釋迦(內地稱:番荔枝)和蓮霧湧現
作者: law31     時間: 2021-9-20 12:22 AM

台灣省政府....咁X仇視大陸....
不如停咗服務協定....專心研究美國邊D武器可以買..
這樣才可以達至雙贏....(美國爸爸又搵到錢.....蔡政府又收到回扣)...
作者: 奶露神街     時間: 2021-9-20 12:22 AM

引用:
原帖由 Retired2019 於 2021-9-20 12:06 AM 發表

20蚊個鳯梨已經食到怕,仲嚟賤價釋迦和蓮霧,5蚊磅就幫你食緊啲啦
$1蚊一個就考慮
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-9-20 12:23 AM

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-9-20 12:21 AM 發表

經過鳳梨一疫好多黃人已蝕入肉大量送去堆填區
作者: hahawin@     時間: 2021-9-20 12:24 AM

引用:

林鄭用盡一切方法幫民退黨, 点會停吖
作者: cm923     時間: 2021-9-20 12:26 AM

唔合規格咪唔嚟得都冇辦法架!你地自己食返囉
作者: rinrinrinrin     時間: 2021-9-20 12:26 AM

引用:

叫曱甴爆買啦,驚乜能。
作者: type100q     時間: 2021-9-20 12:28 AM

又有唔知邊個政府人物食呢
作者: 令狐椒     時間: 2021-9-20 12:39 AM

灣灣抵死.
作者: law31     時間: 2021-9-20 12:41 AM

引用:
原帖由 hahawin@ 於 2021-9-20 12:24 AM 發表

林鄭用盡一切方法幫民退黨, 点會停吖
咁就要先抽出邊個商家...台灣入口香港轉銷內地...
呢啲唯利是圖者.....應該要喺愛丁堡廣場環首死刑....
作者: 0qazwsxedc0     時間: 2021-9-20 12:45 AM

引用:
原帖由 夢膠膠 於 2021-9-19 11:56 PM 發表

香港人又有平生果食😂😂FB又有大量呆灣生果乾賣😂😂呆灣鳳梨呢,仲有冇人買
邊忽平 香港啲良心小店見咁多傻仔搶 即刻加價😃
作者: 大肥肥綿羊     時間: 2021-9-20 12:46 AM

呆灣人民發達了,有平生果食
作者: Herme     時間: 2021-9-20 12:47 AM

賣哂去俾日笨立逃園尾角囉

作者: stunt790     時間: 2021-9-20 12:50 AM

又想做生意又要屌9個客,心理變態~
作者: 侵侵侵     時間: 2021-9-20 12:51 AM

用係中國賺既錢,買老尾軍火,打番中國,
菜菜子,痴𠃊咗
作者: 我係Miss大佬     時間: 2021-9-20 12:53 AM

大陸之前好心才收購呆灣這樣低賤生果,根本就冇人會食
作者: tam_n     時間: 2021-9-20 12:54 AM

引用:
原帖由 kikola 於 2021-9-19 11:29 PM 發表

種瓜得瓜 種豆得豆
種釋迦、蓮霧有蟲,咪要自己食返囉。
作者: XEO     時間: 2021-9-20 01:00 AM

蔡英文唔係話服貿係糖衣毒藥嗎?? 要戒啦......
唔終止服貿正契弟
作者: 天靖     時間: 2021-9-20 01:02 AM

老老实实D蟲係咪蔡蟲?
作者: XEO     時間: 2021-9-20 01:04 AM

2014 一早無左
暂停协议
2014年6月9日,大陆方面已暂停各项两岸协商,包括两岸货品贸易谈判、争端解决机制,以及航空、观光、海运与邮政协商等。据报道,这是2008年两岸恢复制度化协商以来,罕见的协商中断情况,台湾方面正极力谋求补救。 [9] 
台经济主管部门高层也证实,两岸货贸协议已有一个多月未安排新的会议进度,主因是,两岸服贸协议前景不明,影响货贸协议实质谈判进度

https://baike.baidu.com/item/海峡两岸服务贸易协议/6578971
作者: T2.     時間: 2021-9-20 01:06 AM

菜飯桶真係好得意既品種,一邊腦無所不用其極反中抗中拒中,另一邊腦責罵大陸唔開水喉,係咪食鳳梨食到人格分裂
作者: T2.     時間: 2021-9-20 01:09 AM

引用:
原帖由 0qazwsxedc0 於 2021-9-19 11:21 PM 發表

政府冇撚用 連食撚死人既萊豬都好似冇禁
所以林病冇得留低
作者: 春天可愛的湯圓     時間: 2021-9-20 01:14 AM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-9-19 11:16 PM 發表

對對對🤭
作者: beegeejk     時間: 2021-9-20 01:18 AM

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-9-20 00:21 發表

x2
作者: eman2021     時間: 2021-9-20 01:19 AM

又話大陸榨菜都吃唔起。咁邊度吃得起水果呀,陰撚公。
作者: stocky1010     時間: 2021-9-20 01:23 AM

英文省長自討苦吃!!!!
作者: Davidasdfg     時間: 2021-9-20 01:27 AM

自己人都不比進口,習總為台灣做過什麼?應該比台灣攪中國全奧會,開二十大會議等。
作者: cardreadermp3     時間: 2021-9-20 01:29 AM

賣去立陶宛,捷克,斯洛伐克
作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-9-20 01:31 AM

引用:

澳洲都買啲喇
作者: teeoi     時間: 2021-9-20 01:32 AM

低呀
作者: 大林林     時間: 2021-9-20 01:38 AM

引用:

提議菜省長一於對大陸全面禁運,餓能死晒大陸人
年半前對大陸全面禁止口罩出口,有無違反WTO
作者: 農場深情的牛牛     時間: 2021-9-20 01:50 AM

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2021-9-19 11:20 PM 發表

完全同意!!!

林鄭聽到未吖!!!
佢慢幾拍
作者: eliskw2000     時間: 2021-9-20 01:50 AM

又要反中又要賺中國錢,咩心態?
作者: 阿銀ookk     時間: 2021-9-20 02:12 AM

唔想幫親你個傻hi,換個售貨員就解決
作者: resort2     時間: 2021-9-20 02:15 AM

台灣省軍隊又有靚生果食
作者: hwwong     時間: 2021-9-20 02:22 AM

台灣騙子島近年的害蟲問題越來越嚴重, 難怪好多國家地區都禁止台灣騙子島水果入境...

呢隻害蟲是台灣騙子島的標誌...

圖片附件: 人渣菜蠅氓.jpg (2021-9-20 02:22 AM, 34.56 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 秋落     時間: 2021-9-20 02:29 AM

引用:
原帖由 ufotonyyu 於 2021-9-19 11:51 PM 發表

支那1豬又少樣野食
支那豬妳食佐未?
作者: resort2     時間: 2021-9-20 02:31 AM

台灣省省長     
一方面大喊同大陸切割

一方面要同大陸做多D生意
真係有病

作者: (ツ)     時間: 2021-9-20 02:37 AM

有蟲點食
作者: 頌當涯角     時間: 2021-9-20 02:45 AM

引用:

內地當局明日起,暫停台灣的釋迦(內地稱:番荔枝)和蓮霧進口,海關總署指,今年以來多次在台灣進口的釋迦和蓮霧,驗出有害生物,為防範植物疫情風險,依據大陸有關法律法規和標準,暫停受理台灣這兩種生果報關。內地在3月以驗出有害生物為由,暫緩進口台灣鳳梨。台灣的農委會資 ...
乳乳風風花花葉葉蓮蓮霧霧蕉蕉

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-9-20 02:45 AM, 19.92 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: mobile_1.gif (2021-9-20 10:10 AM, 466.77 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 真忠心的鞋抽     時間: 2021-9-20 02:54 AM

引用:

支那1豬又少樣野食
你叫自己老母  真可憐。
作者: Jackishere     時間: 2021-9-20 03:00 AM

呆灣
作者: 麻醉     時間: 2021-9-20 03:09 AM

正呀喂、香港人又可以用平靚正食多兩款生果😂😂😂
作者: wsk67     時間: 2021-9-20 03:11 AM

食完鳳乘餐後,台灣軍人唔知又要食幾耐釋迦同蓮霧餐呢?
作者: diy02212920     時間: 2021-9-20 03:20 AM

上次禁鳳梨台灣又咪轉出現口其他国家一樣大賣!
今次咪一樣幫台灣出口去外國又咪一樣有生意做!吹佢地吾脹!
作者: 0qazwsxedc0     時間: 2021-9-20 03:32 AM

引用:
原帖由 diy02212920 於 2021-9-20 03:20 AM 發表

上次禁鳳梨台灣又咪轉出現口其他国家一樣大賣!
今次咪一樣幫台灣出口去外國又咪一樣有生意做!吹佢地吾脹!
啱呀啱呀 台灣生果又平又靚 依家唔係大陸唔買 係台灣唔賣 一早應該係咁
作者: 錦衣夜行     時間: 2021-9-20 03:35 AM

引用:

講得好!
俾個讚你!
作者: 錦衣夜行     時間: 2021-9-20 03:36 AM

蔡英文,夠料就唔好要大陸市場啦。
作者: 007kk     時間: 2021-9-20 03:37 AM

番鬼?釋迦?賣俾西客同印度咁啱數囉?
作者: @芝芝芒芒@     時間: 2021-9-20 03:41 AM

抵鳩死!
作者: Bosco321     時間: 2021-9-20 03:43 AM

點解台灣唔俾中國疫苖進口,世衛都話中國疫苖有效。
作者: sam1681818     時間: 2021-9-20 03:44 AM

有害蟲都迫人買,咁惡既😅
作者: chancc77     時間: 2021-9-20 03:52 AM

引用:

其實台灣都幾攪笑, 批評大陸極不友善。。。佢老味早幾年, 韓國瑜攪經濟引陸客觀光就話人反骨。。。想問下台灣又對大陸做左d 咩友善舉動? 
作者: 007kk     時間: 2021-9-20 04:22 AM

菜省長府門外大道,興建蔬果批發市場就可直接當面解决問題!
作者: 貝才貝才     時間: 2021-9-20 05:01 AM

台灣只係中國一個省份有咩資格嘈?
作者: unoteseven     時間: 2021-9-20 05:12 AM

立陶完正係無蓮霧,釋迦賣。
雞就好!
作者: 商界長長主題     時間: 2021-9-20 05:28 AM

引用:

你呆灣真on9,你賺我錢,買軍火來對付我,我唔打柒你都偷笑啦
作者: bensonchow     時間: 2021-9-20 05:37 AM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-9-19 11:24 PM 發表

所以澳門得爺心…香港陰奉陽違
香港政府做野求L其HEA做連國家名寫錯都冇人出聲點會跟。
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-20 05:51 AM

做得好,抵制呆畜
作者: 豆芽生     時間: 2021-9-20 05:59 AM

台灣你啲水果乜嘢質素大家心照啦,上次的鳳梨又話自己幾無辜之後個結果呢?