標題: [國際新聞評論] 新冠溯源|這種蝙蝠身上病毒幾乎與新冠一樣 並非來自中國 [打印本頁]

作者: 1000day     時間: 2021-9-19 04:37 PM

彭博社報道,科學家發現,老撾北部石灰岩洞內蝙蝠身上的冠狀病毒,與造成人類大流行的新冠病毒有一個關鍵的共同特點,使科學家更接近找到新冠病毒的

法國巴斯德研究院(Pasteur Institute)與老撾國立大學的研究人員在數百種蹄鼻蝠(horseshoe bats)身上的病毒中,尋找與新冠病毒類似的病毒,發現3種病毒與新冠病毒棘狀蛋白質構造上的受體結合區域(Receptor-binding domains)密切吻合,新冠病毒的受體結合區域與人類的血管收縮素轉化酶2(ACE-2)結合,引起感染。原本
報告指出,在寮國發現的這3種冠狀病毒的受體結合區域,比之前在雲南省墨江礦坑發現的蹄鼻蝠身上的RaTG13病毒,更接近新冠病毒。BANAL-236病毒的受體結合區域幾乎與新冠病毒一模一樣。

今天發現原本不是中國產生出來
看來美國最大可疑是美國老撾實驗室攪出來

美国在世界各地建立了200多个生物实验室,包括独联体国家、乌克兰、格鲁吉亚和阿富汗。据悉,美国部分海外生物实验室分布在非洲和泰国、柬埔寨、越南、老挝、马来西亚、菲律宾等东南亚国家。
新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/678700/新冠溯源-這種蝙蝠身上病毒幾乎與新冠一樣-並非來自中國

作者: 人之初大大     時間: 2021-9-19 04:45 PM

引用:
原帖由 1000day 於 2021-9-19 04:37 PM 發表

彭博社報道,科學家發現,老撾北部石灰岩洞內蝙蝠身上的冠狀病毒,與造成人類大流行的新冠病毒有一個關鍵的共同特點,使科學家更接近找到新冠病毒的

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210919/516245198162890752924130.jpeg/ckWgNHsZD2jCYXBy6Q14PkKS6pTb4zKzkGLAlJBiwJQ?v=w1280r16_9 ...
尾國生化武器全球最毒
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2021-9-19 04:48 PM

美國肺炎
作者: ichthys2     時間: 2021-9-19 04:54 PM

無奈奸邪妖獸只愛政治炒作,不愛科學求證。對奸邪妖獸而言,「中國」兩字即是「有罪」代名詞。
作者: hkc1981     時間: 2021-9-19 04:56 PM

問吓袁教授
作者: snoopy_fa     時間: 2021-9-19 05:11 PM

引用:
原帖由 hkc1981 於 2021-9-19 04:56 PM 發表

問吓袁教授
美國勇 : 老撾人偷食野味
作者: 95折     時間: 2021-9-19 05:15 PM

蝙蝠唔係來自中國, 但俾中國人食左
作者: oscar1119     時間: 2021-9-19 05:23 PM

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-9-19 05:11 PM 發表

美國勇 : 老撾人偷食野味
猿教獸:尾角主人叫我講中國人偷食老撾野味,唔見棺材唔流眼淚
作者: alipaopao     時間: 2021-9-19 05:28 PM

引用:
原帖由 95折 於 2021-9-19 05:15 PM 發表

你話菜腫桶?
作者: 子時自信的救星     時間: 2021-9-19 05:32 PM

加油   作  供
作者: top11     時間: 2021-9-19 05:36 PM

引用:
原帖由 1000day 於 2021-9-19 04:37 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210919/516245198162890752924130.jpeg/ckWgNHsZD2jCYXBy6Q14PkKS6pTb4zKzkGLAlJBiwJQ?v=w1280r16_9 ...
我想知會唔會老屈中國話呢隻蝙蝠係中國造出黎?
作者: 大支教練     時間: 2021-9-19 06:18 PM

全球食最多內臟食物係中港,凍入囗成最大衛生問題
作者: Man_543210     時間: 2021-9-19 06:48 PM

引用:
原帖由 95折 於 2021-9-19 05:15 PM 發表

你係咪响呆灣住架,被省長知道,你篤佢背脊,會驅逐你出境架喎

https://youtu.be/Mfp2HzhS6TY
作者: simpson777     時間: 2021-9-19 06:52 PM

引用:
原帖由 oscar1119 於 2021-9-19 05:23 PM 發表

劇本錯了
美國寫的劇本應該是
在武漢實驗室合成的病毒,被工作人員帶到海鮮市場,並傳染比蝙蝠,後來這蝙蝠逃離市場,並飛回老家老撾,再傳染比祖家蝙蝠,所以就算老撾蝙蝠發現病毒,都要繼續甩鍋中國。
作者: paulchen     時間: 2021-9-19 06:56 PM

叫老尾拎老撾實驗室數據分析啦
作者: ellaeni     時間: 2021-9-19 06:57 PM

肯定係美國佬喺老撾放啦
作者: luckyma     時間: 2021-9-19 07:00 PM

引用:

你食左?
作者: laws168168     時間: 2021-9-19 07:08 PM

找其它動物代替尾國肺炎有咩作用,
尾國早就出了尾國新冠之父的論文,
更與德堡生化實驗室共享。
作者: 七個幼稚的魚蝦     時間: 2021-9-19 07:13 PM

引用:

咪踢爆先得架,一陣又話要中國賠架啦
作者: 麻醉     時間: 2021-9-19 07:17 PM

中國大陸人民乜鬼都食、2003先食咗個沙士出嚟、再係咁乜都食、只會又有第二種病毒產生😰😰😰😰
作者: 阿屋     時間: 2021-9-19 07:24 PM

引用:

美國人根本是魔鬼
作者: kw_lam     時間: 2021-9-19 07:29 PM

睇下研究報告
Coronaviruses with a SARS-CoV-2-like receptor-binding domain allowing ACE2-mediated entry into human cells isolated from bats of Indochinese peninsula
https://www.researchsquare.com/article/rs-871965/v1
作者: liuche01     時間: 2021-9-19 07:31 PM

袁教授獎已攞
作者: mcc8888888     時間: 2021-9-19 07:44 PM

有否用埋歐美蝙蝠做硏究?
作者: 丫巴癲     時間: 2021-9-19 08:20 PM

幾乎一樣即係唔一樣,相似係因為抽取左之後改造,成個真相出晒黎,金田雞呀爺又要出場喇
作者: Duncan_Nadal     時間: 2021-9-19 08:22 PM

香討新冠病毒磚家要撼頭埋牆
作者: 俗世估神     時間: 2021-9-19 08:24 PM

只有中国人拥有食蝙蝠绝技

全球人只信0号病人一定來自大陸
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-19 08:24 PM

尾狗肺炎,害人不淺
作者: nudelife0     時間: 2021-9-19 08:29 PM

聽講人類同豬既 dna 只差3個百分點。
作者: 被打壓的小網民     時間: 2021-9-19 08:30 PM

又話係美軍去大陸參加軍人啲乜乜比賽將病毒帶埋去大陸,真係唔知邊單新聞先係真
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2021-9-19 08:31 PM

引用:

美肺就是侵侵在任時實施的一項政績,到現在為止,燈燈正在發揚光大,讓美國永遠第一,連三哥都望塵莫及。
作者: 貴貴大世界     時間: 2021-9-19 08:33 PM

引用:

係喎,蔡英文喎
作者: ellaeni     時間: 2021-9-19 08:35 PM

美國肺炎
作者: 萬家紫色的蛇     時間: 2021-9-19 08:39 PM

各國要求老尾情報機關摺埋,咁重要既事都搞錯
作者: firewood     時間: 2021-9-19 08:39 PM

引用:

查佢老味。
作者: edbe     時間: 2021-9-19 08:43 PM

呆灣人最鐘意食蝙蝠
作者: 養和院彎     時間: 2021-9-19 08:43 PM

引用:

邊條粉腸同蝙蝠人獸交呀?
作者: 愛吃三文魚的貓     時間: 2021-9-19 08:46 PM

蝙蝠有毒 但中國人攞黎食 食到中招 之後散播到全世界
作者: 暴徒黑衣人     時間: 2021-9-19 08:49 PM

引用:

食蝙蝠??? Die灣人最愛!
作者: 足智彩過關大師     時間: 2021-9-19 08:50 PM

武漢肺炎係改變唔到既事實
作者: forevermore     時間: 2021-9-19 08:51 PM

美國病毒
作者: yeunga13     時間: 2021-9-19 08:54 PM

美國繼承日本731
作者: wanwh     時間: 2021-9-19 08:54 PM

引用:
原帖由 麻醉 於 2021-9-19 07:17 PM 發表

中國大陸人民乜鬼都食、2003先食咗個沙士出嚟、再係咁乜都食、只會又有第二種病毒產生😰😰😰😰
中國人食野味是否生食? 隨時煮一, 兩小時, 反而美軍現編制是多特種部隊, 野外訓練隨時要生食野味.
作者: $navyseals     時間: 2021-9-19 09:00 PM

基本上所有病毒都係美國搞出來,為了藥廠利益,禽流感已證實係美特工放入禽鳥的
作者: $navyseals     時間: 2021-9-19 09:01 PM

引用:
原帖由 愛吃三文魚的貓 於 2021-9-19 08:46 PM 發表

已報國安
作者: djimavic     時間: 2021-9-19 09:17 PM

引用:

好快又會出菜蠢統食蝙蝠相!
作者: 春雨彎刀     時間: 2021-9-19 09:22 PM

引用:

💀邪惡軸心👹 
Fuxking American👿
作者: XEO     時間: 2021-9-19 09:24 PM

引用:
原帖由 愛吃三文魚的貓 於 2021-9-19 08:46 PM 發表

你有食過?
中國無人食蝙蝠,中國台灣有.
作者: 麻醉     時間: 2021-9-19 09:31 PM

引用:
原帖由 wanwh 於 2021-9-19 08:54 PM 發表

中國人食野味是否生食? 隨時煮一, 兩小時, 反而美軍現編制是多特種部隊, 野外訓練隨時要生食野味.
重知中國大陸人民唔好乜都食、當年沙士都係咁食返來、好多野味最好唔好食
作者: 小不快     時間: 2021-9-19 09:35 PM

美國生產嘅生化蝙蝠團
作者: 小叮噹丫     時間: 2021-9-19 09:36 PM

一早知係美國病毒啦
作者: eriealan     時間: 2021-9-19 09:41 PM

引用:
原帖由 oscar1119 於 2021-9-19 05:23 PM 發表

作者: pqmboss     時間: 2021-9-19 09:41 PM

黃畜肺炎
作者: 丁常唔多旺     時間: 2021-9-19 09:42 PM

引用:

終於有答,原來係源自台灣。
作者: 涼8狗大戰奶媽柒     時間: 2021-9-19 09:45 PM

不斷搵大話推翻事實的做假垃圾賊國
作者: IPUser     時間: 2021-9-19 09:47 PM

引用:

老美又第一
作者: sweetandsour     時間: 2021-9-19 09:47 PM

死老美自害
作者: 曲明     時間: 2021-9-19 09:47 PM

袁教授點回應?
作者: 曲明     時間: 2021-9-19 09:50 PM

引用:
原帖由 wanwh 於 2021-9-19 08:54 PM 發表

人在野 2019 Summer Season
作者: 春天Gor     時間: 2021-9-19 09:53 PM

仲有人信不是來自終國🤦🏻‍♂️
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2021-9-19 09:57 PM

猿蟈蛹含🩸噴人!!!問題的根源在於尼條仆街蛹「三觀不正確」此人叻極有限!!!浪費了祖國幾百萬獎金!!!
作者: Jefftungkk     時間: 2021-9-19 09:57 PM

美國死口唔會認......
作者: 天靖     時間: 2021-9-19 10:07 PM

美國國姓:赖
作者: fco6636     時間: 2021-9-19 10:08 PM

引用:

呆灣腫桶菜婆去邊食蝙蝠湯?
作者: fco6636     時間: 2021-9-19 10:09 PM

引用:
原帖由 alipaopao 於 2021-9-19 05:28 PM 發表

你話菜腫桶?
👍
作者: YouKnowWho     時間: 2021-9-19 10:22 PM

引用:

食你老尾,中國人唔食蝙蝠。
作者: lukin2010     時間: 2021-9-19 10:27 PM

引用:
原帖由 liuche01 於 2021-9-19 07:31 PM 發表

袁教授獎已攞
個獎同新冠肺炎冇關連
猿蟈勇以前咬住武漢發生新冠肺炎跟中國人食嘢味有關已衰通街!十幾年前去過東南亞老撾柬浦寨市塲上見到野味好多

作者: 前進可愛的波菜     時間: 2021-9-19 10:37 PM

引用:

🤔未必是吃蝙蝠...可以是被蝙蝠咬...

美國拍咁多蝙蝠🦇俠、吸血鬼🧛‍♂️個電影🎬,
有可能班拍攝者比蝙蝠咬到自己感染了唔知道...

所以中國人有一句名言:「不要拿食物來玩」😂!
煮熟吃就無事!當消毒殺菌!
但玩到被咬就唔好了!
作者: bunkong

作者: kingkong_hk     時間: 2021-9-19 10:42 PM

引用:
原帖由 top11 於 19-9-2021 17:36 發表

我想知會唔會老屈中國話呢隻蝙蝠係中國造出黎?
中國人假扮蝙蝠

作者: chriswong1010     時間: 2021-9-19 10:46 PM

美國蝙蝠
作者: 阿里膠膠     時間: 2021-9-19 10:49 PM

引用:

病毒跟本來自歐美實驗室
作者: 徐庶     時間: 2021-9-19 10:50 PM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-9-19 04:54 PM 發表

無奈奸邪妖獸只愛政治炒作,不愛科學求證。對奸邪妖獸而言,「中國」兩字即是「有罪」代名詞。
總之就China, China, China

反共係手足人生目標,共產黨倒台係手足既夢想。
作者: mflyer     時間: 2021-9-19 10:51 PM

美國肺炎 濫殺無辜!!! 
作者: CB1668_2     時間: 2021-9-19 10:51 PM

引用:
原帖由 阿里膠膠 於 2021-9-19 10:49 PM 發表

病毒跟本來自歐美實驗室
美國實驗室搬左去老窩山洞?

似乎證據愈來愈接近大陸係源頭。
老窩貼近大陸雲南,傳畀大陸人,令大陸成最早爆疫地,
係絕對有可能。
作者: 害羞的すわわ     時間: 2021-9-19 10:51 PM

已證實是美國
作者: mflyer     時間: 2021-9-19 10:52 PM

引用:
原帖由 mflyer 於 2021-9-19 10:51 PM 發表

美國肺炎 濫殺無辜!!! 
佢老味向來無人格, 成日輸出戰亂, 專發死人$$$$$$$$$$$$$$!!!
成日什麼 普世價值, 又什麼 民主, 公義, 人權, 實際濫殺無辜, 殺人不見血!!!
毒害完人地個國家, 拍拍個 囉就走人, 留返堆蘇州屎 無辜的本地人嘆!!!
作者: 飛魚菲比斯

作者: 害羞的すわわ     時間: 2021-9-19 10:55 PM

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-19 10:51 PM 發表

美國實驗室搬左去老窩山洞?

似乎證據愈來愈接近大陸係源頭。
老窩貼近大陸雲南,傳畀大陸人,令大陸成最早爆疫地,
係絕對有可能。
新冠疫情從未大規模傳入中國,只有小規模零星傳入個案
散播未經證實的謠言,是違反國安法,請黃人自重
作者: bystander_2019     時間: 2021-9-19 10:55 PM

大可疑是美國老撾實驗室攪出來
作者: 羊谷c叔     時間: 2021-9-19 10:57 PM

一早就知老尾攪出沎
作者: ijkn     時間: 2021-9-19 11:02 PM

原來又是尾國喊賊捉賊
作者: CB1668_2     時間: 2021-9-19 11:03 PM

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2021-9-19 10:55 PM 發表

新冠疫情從未大規模傳入中國,只有小規模零星傳入個案
散播未經證實的謠言,是違反國安法,請黃人自重
你都識講「新冠疫情從未大規模傳入中國」,
所以源頭絕對可能就係大陸本身,
老撾北部貼近大陸雲南,老撾蝙蝠絕對可以飛入雲南,將病毒傳入雲貴成為源頭,
再係「九省通衢」的武漢爆發

你掩飾真相,破壞中共「光明磊落」的國際形象,
離間中共興國際的感情,企圖孤立本來「朋友遍天下」的中立
意圖危害國家安全!
作者: 港人知港事     時間: 2021-9-19 11:11 PM

武漢肺炎咪就係答案囉。
作者: yuk777044     時間: 2021-9-19 11:11 PM

人之初大大

作者: 歐洲的青魚     時間: 2021-9-19 11:20 PM

幾乎一樣?即係不一樣啦!
作者: chimingchan2014     時間: 2021-9-19 11:21 PM

引用:
原帖由 麻醉 於 2021-9-19 07:17 PM 發表

咁你有無食雞鴨鵝呀,禽流感喎,所以地球人食禽鳥就食出個病毒來。
咁你有無食豬呀,又有豬流感喎,所以地球人食豬就會食出個病毒來。
咁你有無食牛呀,又有瘋牛症喎,所以地球人食牛就會食出個病毒來。
做人唔好咁無知啦,動物傳播病毒俾人類,係必然會出現嘅。歐洲都出現過水貂感染新冠病毒的個案,咁嗰啲同水貂接觸嘅人都一樣會受到傳染,所以,你話中國大陸人民乜鬼都食就咗啲病毒出嚟係錯嘅。況且,全世界都有人食不同種類嘅動物,並唔係只有中國大陸人,野味呢啲嘢係全世界都有人食,你以為只有中國大陸人食只係你嘅偏見。
作者: chimingchan2014     時間: 2021-9-19 11:31 PM

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-19 11:03 PM 發表

你都識講「新冠疫情從未大規模傳入中國」,
所以源頭絕對可能就係大陸本身,
老撾北部貼近大陸雲南,老撾蝙蝠絕對可以飛入雲南,將病毒傳入雲貴成為源頭,
再係「九省通衢」的武漢爆發

你掩飾真相,破壞中共「光明磊落」的國際形象,
離間中共興國際的感情,企圖孤立本來「朋友遍天下」的中立
意圖危害國家安全!
你就真係又出嚟獻醜呀,新冠疫情從未大規模傳入中國,就可以推論出源頭「絕對」「可能」就係大陸本身,呢啲咁可笑嘅推論真係咁都講得出口,所以咪話你成日講嘢都係自以為是囉。
1. 從未大規模傳入中國,咁即係小規模傳入中國囉,咁都解錯人地句說話。就係因為由外地傳入咗中國小部份地區,所以中國先至無爆到全國都係。你睇下歐美各國啦,大部份都係爆到全國都係,即係話佢地自己已經傳播咗好耐都無發現。
2. 你又話「絕對」,又「可能」,咁即係絕對呢還是可能呀,你已經係自相矛盾啦。
成日講埋啲嘢就係你自己以為自己講得好合理,但就永遠都係自己作埋啲所謂道理出嚟。
「老撾北部貼近大陸雲南,老撾蝙蝠絕對可以飛入雲南,將病毒傳入雲貴成為源頭」請問你攞到證據出嚟咩?成日自己作就當理據,呢啲咪叫做主觀偏見囉。
作者: Bunryuu     時間: 2021-9-19 11:34 PM

引用:

咪係比人捉去做野味累事囉
作者: CB1668_2     時間: 2021-9-19 11:34 PM

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-9-19 11:31 PM 發表

你就真係又出嚟獻醜呀,新冠疫情從未大規模傳入中國,就可以推論出源頭「絕對」「可能」就係大陸本身,呢啲咁可笑嘅推論真係咁都講得出口,所以咪話你成日講嘢都係自以為是囉。
1. 從未大規模傳入中國,咁即係小規模傳入中國囉,咁都解錯人地句說話。就係因為由外地傳入咗中國小部份地區,所以中國先至無爆到全國都係。你睇下歐美各國啦,大部份都係爆到全國都係,即係話佢地自己已經傳播咗好耐都無發現。
2. 你又 ...
你詆毀鄰國係源頭,離間民族感情,
絕對都係危害國家安全的行為!
作者: SB600     時間: 2021-9-19 11:35 PM

作者: chimingchan2014     時間: 2021-9-19 11:38 PM

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-9-19 11:34 PM 發表

你詆毀鄰國係源頭,離間民族感情,
絕對都係危害國家安全的行為!
點呀,俾我踢爆咗無晒面,又玩轉移視線呀。
哈哈哈,你好瘀呀。
作者: owen11223344

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: CB1668_2     時間: 2021-9-19 11:44 PM

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-9-19 11:38 PM 發表

點呀,俾我踢爆咗無晒面,又玩轉移視線呀。
哈哈哈,你好瘀呀。
我踢爆你透過詆毀鄰國係源頭,
離間民族感情,危害國家安全的行為。

你居然話我轉移視線,意圖掩飾罪行,
完全無悔改之心,足見卑劣程度。

作者: 後天紅色的羊     時間: 2021-9-19 11:58 PM

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-9-19 04:48 PM 發表

美國肺炎
美國終於搵到人做替死鬼了
作者: justkitty     時間: 2021-9-20 12:05 AM

猿國勇:隻蝙蝠仔由中國飛去老撾
作者: 黃昏自信的蝦米     時間: 2021-9-20 12:08 AM

曱甴身上的病毒仲恐怖啦,據科學家研究得係來自尾角
作者: wilsonabcd     時間: 2021-9-20 12:18 AM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-9-19 11:34 PM 發表

咪係比人捉去做野味累事囉
最賤下面個死人渣0號病人!

圖片附件: hqdefault.jpg (2021-9-20 12:19 AM, 30.73 KB) / 該附件被下載次數 0