標題: [兩岸新聞評論] 中國正式申請加入CPTPP [打印本頁]

作者: JoeSenior123     時間: 2021-9-17 10:28 AM

中國商務部昨晚宣布,中方正式提出申請加入《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(CPTPP)。因其前身是由美國、日本籌組,為排擠中國而設立的《跨太平洋夥伴關係協定》(TPP),有分析認為,中國的加入後將完全改變這個本由日、澳等西方國家主導的組織,中國將成為這個組織舉足輕重成員。

商務部已提交中國正式申請加入《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》的書面信函。公告指,商務部部長王文濤昨日向保存方紐西蘭貿易與出口增長部長奧康納提交相關書面信函。兩國部長舉行了電話會議,就中方正式申請加入的有關後續工作溝通。

CPTPP的前身為《跨太平洋夥伴關係協定》(Trans-Pacific Partnership,TPP),最初由時任美國總統奧巴馬倡導,被視為美國拉攏中國以外的亞太國家而組成的排華貿易聯盟,由美國和日本主導。不過,美國前任總統特朗普於二○一七年上任後,簽署的第一份行政令便是退出TPP。隨後,日本與餘下的十個國家在二○一八年一月宣布達成《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership,CPTPP),但在CPTPP協議中凍結了美國主張的二十條條款,預留了美國回歸空間。

目前CPTPP有十一個成員,分別是日本、加拿大、澳洲、紐西蘭、馬來西亞、新加坡、越南、汶萊、墨西哥、智利、秘魯,英國今年初申請加入,台灣也已表示有興趣加入。

對於中國提出申請加入CPTPP,日本政府表示持慎重立場。日本電視台新聞網(NNN)報導,今年日本是CPTPP委員會的主席國,但日本政府認為有必要觀察中國是否能遵守CPTPP的高標準規則。

真係估佢唔到,唔知日本諗住下一步點做呢?

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/chi/2224084/即時-中國-中國正式申請加入CPTPP
作者: rayrayccw     時間: 2021-9-17 10:55 AM

可能貿易戰和解
作者: 明日強勁的富豪     時間: 2021-9-17 11:03 AM

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2021-9-17 10:28 AM 發表

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210917/_2021091707214718678.jpeg

中國商務部昨晚宣布,中方正式提出申請加入《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(CPTPP)。因其前身是由美國、日本籌組,為排擠中國而設立的《跨太平洋夥伴關係協定》(TPP),有分析認為,中國的加入後將完全改變這個本由日、澳 ...
申請啫,通過未?
作者: shearerfung     時間: 2021-9-17 11:05 AM

天下熙熙,皆為利來。大家講利益,意識形態值,民主自由值幾多錢?
作者: redsoon     時間: 2021-9-17 11:09 AM

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2021-9-17 10:28 AM 發表

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210917/_2021091707214718678.jpeg

中國商務部昨晚宣布,中方正式提出申請加入《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(CPTPP)。因其前身是由美國、日本籌組,為排擠中國而設立的《跨太平洋夥伴關係協定》(TPP),有分析認為,中國的加入後將完全改變這個本由日、澳 ...
要趕絕臺灣。
作者: 魚仔曲其     時間: 2021-9-17 11:11 AM

又未通過,曬氣。就算通過,好似歐盟咁。又系假。。
作者: 叼人必先自J硬     時間: 2021-9-17 11:12 AM

本來用來排擠亞爺,變咗亞爺加入埋。
仲成為重要會員。

世事難料
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-9-17 11:13 AM

會唔會批??
作者: 6seven     時間: 2021-9-17 11:16 AM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-9-17 11:13 AM 發表

會唔會批??
不是由成員國投票嗎!?
作者: peter925     時間: 2021-9-17 11:17 AM

美國退出咗,中國加入機會好大,否則組織無意義,利字當頭下簡單決定。
作者: briancccc     時間: 2021-9-17 11:26 AM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-9-17 11:13 AM 發表

會唔會批??
CPTPP係搞貿易,要生產個同要個市場夠大。而家美國唔玩,如果唔批中國,其實CPTPP啲野要賣去邊?
作者: 赤冇士     時間: 2021-9-17 11:27 AM

一定通過,對中國,對香港,對世界都百利無害。而家全球首要任務係對付尾國
作者: 前來純情的老闆     時間: 2021-9-17 11:28 AM

不給入,踢出去
作者: 鐘覺霧     時間: 2021-9-17 11:33 AM

深信一定比美、日拒諸門外。
作者: yifeifei2     時間: 2021-9-17 11:36 AM

引用:
原帖由 明日強勁的富豪 於 2021-9-17 11:03 AM 發表

申請啫,通過未?
咁又係啊,大陸申請就係等你日本輪到做主席國先申請,等你日本決定受唔受大陸玩。
受嘅就有錢大家一齊揾,唔受嘅就大陸自己搞一個,叫埋宜家嘅成員國過檔,遊戲規則大陸再訂過
作者: 子時自信的救星     時間: 2021-9-17 11:36 AM

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2021-9-17 10:55 AM 發表

可能貿易戰和解
和什麼解,要不勝無歸
作者: yifeifei2     時間: 2021-9-17 11:37 AM

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2021-9-17 11:33 AM 發表

美國咪退咗群囉。
大陸就係要睇吓日本仔係咪 人走茶涼
作者: 瑪卡     時間: 2021-9-17 11:38 AM

引用:
原帖由 shearerfung 於 2021-9-17 11:05 AM 發表

天下熙熙,皆為利來。大家講利益,意識形態值,民主自由值幾多錢?
不值一毛🤔🤔
作者: kks668     時間: 2021-9-17 11:41 AM

呢班嘢點會畀中國加入呢!😂
作者: 奧林巴斯     時間: 2021-9-17 11:42 AM

日本清楚明白,如果當日貿易戰中國投降,特朗普下一個目標就是第二最大貿易逆差的日本出手...

現在特朗普下台,拜登也無意將特朗普政策推倒反而更落力實施,日本會唔擔心嗎﹖
作者: unsc     時間: 2021-9-17 11:45 AM

中國加入黎俾錢你班友洗, 盡快脫離美國魔掌吧
作者: 天秤使者     時間: 2021-9-17 11:48 AM

拜登應該會加入返
作者: hellexpress     時間: 2021-9-17 11:51 AM

前人種樹後人乘涼
作者: paul-lo     時間: 2021-9-17 11:54 AM

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2021-9-17 10:28 發表

真係估佢唔到,唔知日本諗住下一步點做呢?

傻嘅都諗到喇,唔通尚抆住江河日下嘅夕陽大國衫尾咩? 睇下佢在阿富汗冇鞋挽屐走的醜態已心淡,事後還死撐!
作者: superhenry2004     時間: 2021-9-17 11:59 AM

可能背後傾掂左
作者: Man_543210     時間: 2021-9-17 12:08 PM

引用:
原帖由 shearerfung 於 2021-9-17 11:05 AM 發表

民主自由,咪就係發明嚟搵着數架囉
作者: z_gundam_2008     時間: 2021-9-17 12:11 PM

現有成員國會好不安.
作者: kung_fu     時間: 2021-9-17 12:20 PM

引用:
原帖由 明日強勁的富豪 於 2021-9-17 11:03 AM 發表

申請啫,通過未?
辦手續都要幾個月,下年的輪席國係新加坡,而新加坡李顯龍已經公開歡迎中國加人CPTPP,日本無得反對,而且日本也簽了RCEP, 也是所有成員國中最早在自己國家議會中通過支持加人RCEP。其次其他成員國都支持,連澳洲都冀望通過RCEP可以保持與中方貿易的地位。中國係一早與所有RCEP成員國談妥後才申請加人。而美國因受國內民眾強烈反對無得加入,佢又點有辦法去阻止中國的加人呢?
作者: 一個討論者3.0     時間: 2021-9-17 12:23 PM

引用:
原帖由 叼人必先自J硬 於 2021-9-17 11:12 AM 發表

本來用來排擠亞爺,變咗亞爺加入埋。
仲成為重要會員。

世事難料
主要係美國退出咗,變咗無主孤兒
作者: swerner     時間: 2021-9-17 12:33 PM

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2021-9-17 10:28 發表

唔係呀,全部垃圾國家,都參加?影衰曬中國
作者: edbe     時間: 2021-9-17 12:35 PM

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-17 11:36 AM 發表

咁又係啊,大陸申請就係等你日本輪到做主席國先申請,等你日本決定受唔受大陸玩。
受嘅就有錢大家一齊揾,唔受嘅就大陸自己搞一個,叫埋宜家嘅成員國過檔,遊戲規則大陸再訂過
阿爺玩政治真係博士級
唔似香港犯民班小學雞
玩到走佬又坐監
都唔知為乜
作者: wilsonabcd     時間: 2021-9-17 12:43 PM

引用:
原帖由 edbe 於 2021-9-17 12:35 PM 發表

阿爺玩政治真係博士級
唔似香港犯民班小學雞
玩到走佬又坐監
都唔知為乜
政冶就是妥協和溝通,黃屍玩的只係細老發脾氣,自殘來威脅父母和老師罷了!
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-17 12:52 PM

好事
作者: C09088     時間: 2021-9-17 12:52 PM

沒有中美歐其中一方在內,個組織根本毫無作用。
作者: moon2004girl     時間: 2021-9-17 12:54 PM

引用:

有無國家會say no?可能會要求什麼人權既理由去阻,但應唔敢唔比佢入。入了後個形勢又唔同了
作者: 前進可愛的波菜     時間: 2021-9-17 12:58 PM

引用:
原帖由 peter925 於 2021-9-17 11:17 AM 發表

美國退出咗,中國加入機會好大,否則組織無意義,利字當頭下簡單決定。
🤔我都覺...

中國加入後可以唔同美國買貨...
轉晒去問CPTPP攞貨....
看看CPTPP有咩貨提供比到中國...

即現在有2個起級市場,
CPTPP 同 美國,看看中國14億人想去邊一間店舖買日常生活必需品。
作者: 前進可愛的波菜     時間: 2021-9-17 01:01 PM

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-9-17 12:58 PM 發表

🤔我都覺...

中國加入後可以唔同美國買貨...
轉晒去問CPTPP攞貨....
看看CPTPP有咩貨提供比到中國...

即現在有2個起級市場,
CPTPP 同 美國,看看中國14億人想去邊一間店舖買日常生活必需品。
🤔即中國加入了成為會員或VIP,就可以日買晚買,

無做到會員就少D去買野,

百佳會員咭咁,係會員就可以次次去買,

唔係會員就周街揾鋪頭入貨。
作者: mac2009     時間: 2021-9-17 01:38 PM

又話國際野唔好,但又要加入國際組織,不如封國食自己好過啦
作者: Ivyman1688     時間: 2021-9-17 01:42 PM

老美肯定吾準啦!日本仔澳洲一定要等大佬指示!
作者: 90年代     時間: 2021-9-17 01:53 PM

引用:
原帖由 redsoon 於 2021-9-17 11:09 AM 發表

要趕絕臺灣。
臺灣... 好耐都未見過用"臺灣" 大多數都用"台灣"囉 !!
作者: 深藍001     時間: 2021-9-17 01:56 PM

引用:
原帖由 kks668 於 2021-9-17 11:41 AM 發表

成班美狗組織,唔通中國想做美狗一份子?
我反對中國加入美狗組織。
作者: wkkenneth     時間: 2021-9-17 01:57 PM

為利應該要俾中國加入,但日本又驚俾老尾主子鬧,兩難🤣🤣🤣
作者: 小草既朋友     時間: 2021-9-17 02:01 PM

啲死鬼佬好快跪地求中國加入
作者: 寫入讀出     時間: 2021-9-17 02:04 PM

成立目的,主要用嚟排擠中國,又點會咁易比中國加入?
作者: kingkong_hk     時間: 2021-9-17 02:05 PM

同加左外母入群一樣咁難搞
作者: ngblowwater-a1     時間: 2021-9-17 02:06 PM

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2021-9-17 11:33 AM 發表

美國冇份wor
作者: 賢豬     時間: 2021-9-17 02:23 PM

引用:
原帖由 mac2009 於 2021-9-17 01:38 PM 發表

邊個講國際嘢唔好?
作者: mansonchung     時間: 2021-9-17 02:37 PM

support美國回歸 
作者: wilsonabcd     時間: 2021-9-17 02:41 PM

引用:
原帖由 賢豬 於 2021-9-17 02:23 PM 發表

邊個講國際嘢唔好?
當然是黄屍啦!最愛玩本土主義!
作者: 幪面超人     時間: 2021-9-17 02:43 PM

加入到先講,未加入到日本仔已經不友善。
作者: eliskw2000     時間: 2021-9-17 02:44 PM

唔係掛,咁唔要面?
作者: 神秘夫人     時間: 2021-9-17 02:44 PM

引用:

又想加入敵對組織,又想同人開戰

一定恐怕戰敗,唔想賠錢
作者: reasai     時間: 2021-9-17 02:45 PM

重点  台灣也已表示有興趣加入
作者: 寒冬小老闆     時間: 2021-9-17 02:47 PM

引用:
原帖由 mac2009 於 2021-9-17 01:38 PM 發表

其實你噏乜😩
作者: 寒冬小老闆     時間: 2021-9-17 02:49 PM

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2021-9-17 02:44 PM 發表

一定恐怕戰敗,唔想賠錢
你噏乜😩
作者: Heha_ChRis     時間: 2021-9-17 02:50 PM

引用:

下一步?? 美國大佬點答佢咪點做, 佢使乜諗!!
作者: 山邊委屈的老闆     時間: 2021-9-17 02:55 PM

全世界都搵緊水魚 中國最有錢點會唔畀佢參加
作者: Heha_ChRis     時間: 2021-9-17 03:01 PM

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2021-9-17 14:44 發表

一定恐怕戰敗,唔想賠錢
所謂敵對組織係美國佬開嘅, 美國退出,
咁中國加入, 去利誘大家做生意, 化敵為友, 有乜問題?
重點係你覺佢想同邊個開戰? 中國係唔會想真打仗
打仗時台灣可以順勢獨立, 美日印可以聯同歐盟又可以借機大動手腳
中國而家掘起, 最多係錢, 只要做生意大家就開心
只有美國同台灣想打仗, 咁簡單嘅道理都唔明
作者: qivvslss     時間: 2021-9-17 03:01 PM

睇來中國又有新玩法喇! 應該有好戲睇! 
作者: 天恩圓夢     時間: 2021-9-17 03:11 PM

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2021-9-17 12:23 PM 發表

主要係美國退出咗,變咗無主孤兒
無人科水,
或者講, 無人帶頭搞熱鬧個場
裏面既11國本身又唔夠號召力, 又唔肯出錢出路
作者: bendonlam     時間: 2021-9-17 03:53 PM

引用:
原帖由 redsoon 於 2021-9-17 11:09 AM 發表

要趕絕臺灣。
請問台灣係一個國家黎咩?
作者: meanbean     時間: 2021-9-17 04:12 PM

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-9-17 11:26 AM 發表

CPTPP係搞貿易,要生產個同要個市場夠大。而家美國唔玩,如果唔批中國,其實CPTPP啲野要賣去邊?
關大乜事,人家一直無批,一直自己同道玩緊啦。大陸驚台湾入左,介時就
作者: 一個討論者3.0     時間: 2021-9-17 04:13 PM

引用:
原帖由 天恩圓夢 於 2021-9-17 03:11 PM 發表

無人科水,
或者講, 無人帶頭搞熱鬧個場
裏面既11國本身又唔夠號召力, 又唔肯出錢出路
冇一個大國做“帶頭大哥”,什麼組織都好難搞起,搞咗就唔會有聲有色……
正如歐盟冇咗德法兩國帶頭,都唔會咁成功
作者: Peter_H     時間: 2021-9-17 04:16 PM

嘻嘻~  藍人睇到未
作者: meanbean     時間: 2021-9-17 04:17 PM

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-17 11:36 AM 發表

系呀,阿爺的朋友滿天下,還有阿爾巴尼亞,成班非洲土豪可以坐坐,等阿爺派錢
作者: andysan4     時間: 2021-9-17 04:23 PM

冇中國/美國加入

CPTPP規模仲細過東盟

玩條毛咩
作者: 匯豐銀行     時間: 2021-9-17 04:26 PM

有的搞笑,批又唔系唔批又唔系,如果俄羅斯申請入歐盟德法又批唔批
作者: CHEEK     時間: 2021-9-17 04:44 PM

要睇澳、加、日信唔信中國,以中國一直的良好紀錄,💯%可以加入。

照睇英、台實無份。
作者: 小窮鬼     時間: 2021-9-17 04:45 PM

反中變成親中?!😂
作者: wize     時間: 2021-9-17 04:48 PM

引用:

佢申請一定要俾佢入?定係因為中共國跪晒咁多個國家,所以一定入得到?
作者: 雞肋     時間: 2021-9-17 04:49 PM

英國不是太平洋國家無資格申請
作者: mancheonghoho     時間: 2021-9-17 04:58 PM

睇成員都知,投票實多數國家支持中國加入
作者: SOHEUNG     時間: 2021-9-17 05:08 PM

.我反而想睇美國佬會唔會一如以往, 無佢份都硬係要指三指四指揮呢樣指揮個樣
作者: Peter_H     時間: 2021-9-17 05:12 PM

現實真殘酷⋯事到如今 
作者: momo1234     時間: 2021-9-17 05:15 PM

引用:

申請啫,通過未?
係得日笨加麻大唔想啫,就連被制裁既袋鼠都想中國入,智利新加坡越南講到明支持
阻人發達會比人燒春袋架
作者: 北上趣味     時間: 2021-9-17 05:21 PM

連橫計,等你日本唔批就名正言順不參加,自己另组東盟,到時你日本就唔敢出聲加入,因為之前你都唔想同人组織
作者: 貝才貝才     時間: 2021-9-17 05:25 PM

中國是否能遵守CPTPP的高標準規則? 你地小日本都可以, 點解中國唔得? 提出呢個問題真係笑死人
作者: lam4451     時間: 2021-9-17 05:28 PM

引用:
原帖由 C09088 於 2021-9-17 12:52 PM 發表

沒有中美歐其中一方在內,個組織根本毫無作用。
太平洋關歐咩事?
作者: big-lion2008     時間: 2021-9-17 05:34 PM

引用:

申請批核最少需要一年時間! 

日本係今主席,新加坡係明年主席,之前王毅已經到咗新加坡,所以中國係呢個時候喐手....

中國高!

日本講明幫臺灣手,但臺灣過咗成年都唔申請,日本早兩日先至喺度鬧緊臺灣....
作者: Chobis     時間: 2021-9-17 05:46 PM

今舖仲唔趕絕呆灣
作者: tailo88     時間: 2021-9-17 05:51 PM

引用:

有咩用呢?
歐洲美國都唔同你玩, 加來有咩用
作者: imad     時間: 2021-9-17 05:52 PM

變成中 日聯盟排斥尾國
作者: mac2009     時間: 2021-9-17 05:57 PM

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2021-9-17 14:47 發表

其實你噏乜😩
又勾結外國勢力
作者: yoman5891     時間: 2021-9-17 06:00 PM

老尾最搞笑
轉公前要訂多廿條規矩
要你守但佢例外
真係鬼啋你
作者: mac2009     時間: 2021-9-17 06:01 PM

引用:
原帖由 賢豬 於 2021-9-17 14:23 發表

邊個講國際嘢唔好?
蝗蟲國
作者: 急焦正金童     時間: 2021-9-17 06:14 PM

引用:
原帖由 peter925 於 2021-9-17 11:17 AM 發表

民主自由系無價架。不過好似印度甘,烏克蘭甘,食吾飽要泥換飯票。
作者: 急焦正金童     時間: 2021-9-17 06:17 PM

引用:
原帖由 kks668 於 2021-9-17 11:41 AM 發表

中國有的是錢。開過個檔打對頭。
作者: 急焦正金童     時間: 2021-9-17 06:22 PM

引用:

講緊尾國退出左CPTPP。四圍入貨。
作者: mac2009     時間: 2021-9-17 06:23 PM

引用:
原帖由 急焦正金童 於 2021-9-17 18:22 發表

講緊尾國退出左CPTPP。四圍入貨。
你睇主題啦
作者: 急焦正金童     時間: 2021-9-17 06:26 PM

引用:
原帖由 深藍001 於 2021-9-17 01:56 PM 發表

成班美狗組織,唔通中國想做美狗一份子?
我反對中國加入美狗組織。
美角退出左啦,日笨狗同澳周狗無跟住走。
作者: 急焦正金童     時間: 2021-9-17 06:28 PM

引用:
原帖由 mansonchung 於 2021-9-17 02:37 PM 發表

support美國回歸 
塵歸塵土歸土。拜託老尾早啲入土為安。
作者: 大腳傳中     時間: 2021-9-17 06:38 PM

引用:
原帖由 lam4451 於 2021-9-17 05:28 PM 發表

太平洋關歐咩事?
奇在英國都可以申請
作者: Kelvinpwy     時間: 2021-9-17 06:43 PM

引用:
原帖由 6seven 於 2021-9-17 11:16 AM 發表

不是由成員國投票嗎!?
比你申請又如何。入到至講
作者: RW9999     時間: 2021-9-17 06:48 PM

中國跪低了吗???
作者: afternoon     時間: 2021-9-17 06:55 PM

引用:

又一巴巴打美國臉,人棄我取
作者: 宅男有野講     時間: 2021-9-17 07:13 PM

如果拜登上台前加入
籌碼會更大

拜登上台已經四圍拉盟友
現在才加入,籌碼變得小
作者: 明日強勁的富豪     時間: 2021-9-17 08:02 PM

引用:
原帖由 momo1234 於 2021-9-17 05:15 PM 發表

係得日笨加麻大唔想啫,就連被制裁既袋鼠都想中國入,智利新加坡越南講到明支持
阻人發達會比人燒春袋架
就算加入咗又點L樣啫,咪又係廢紙一張,要遵守㗎咩
作者: 傻仔皮     時間: 2021-9-17 08:05 PM

引用:

Av大國真係好攪笑 乜嘢高標準規則?連越南、文萊、墨西哥、智利呢啲二流國家都做到 唔通大陸做唔到
作者: momo1234     時間: 2021-9-17 08:25 PM

引用:
原帖由 明日強勁的富豪 於 2021-9-17 08:02 PM 發表

就算加入咗又點L樣啫,咪又係廢紙一張,要遵守㗎咩
小國咪要遵守囉,我做莊你想玩野咪唔撚買你囉,吹撚脹咩
作者: 6seven     時間: 2021-9-17 08:25 PM

引用:
原帖由 Kelvinpwy 於 2021-9-17 06:43 PM 發表

比你申請又如何。入到至講
民主投票制 or 獨裁話事制!?

申請無問題, 入唔入到都唔係問題.

就係下佢係咪咁民主.