標題: [國際新聞評論] 斥責示威者惹批評 杜魯多稱對方侮辱妻子 [打印本頁]

作者: tomlee021239     時間: 2021-9-15 09:06 PM

加拿大大選尚餘不足一周之際,總理杜魯多周一(13日)出行時遇上示威,並當眾斥責其中一名男子,引發輿論批評。他周二(14日)辯護稱,對方對自己妻子格雷瓜爾(Sophie Gregoire)說出侮辱話語,已超越底線。

示威者周一聚集在醫院外,向正準備戶外訪問的杜魯多抗議防疫限制及疫苗證明措施,涉事男子大聲叫喊,並用粗言穢語責駡格雷瓜爾。言論觸怒杜魯多,他反擊喊道:「現在你要不要去醫院?」事後他被輿論指摘表現失禮和不智。

杜魯多周二被記者問及此事時表示:「我的臉皮很厚,可以忍受各種辱駡,但他攻擊了我的家人,對我的妻子說了仇恨和厭惡女性的話……每個人都有底線。」同日最新民調顯示,杜魯多領導的執政自由黨支持度僅...

西方領導呢D人渣,比人鬧下就發老脾,
2019年香港黑暴日日X人地全家,起底,杜魯多EQ咁低,你點頂阿?

如果杜魯多係香港特首,一定渣支機關槍掃死D黑暴啦

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20210915/bkn-20210915170010275-0915_00992_001.html
作者: eliskw2000     時間: 2021-9-15 10:09 PM

佢short咗?? 
作者: mycarrera     時間: 2021-9-15 10:12 PM

佢EQ低啫!特首同政府官員成日都俾人侮辱啦完全冇還拖
作者: behappy1997     時間: 2021-9-15 10:19 PM

双重标准嘅游戏, 西方人玩得炉火纯青。 
作者: 來自M78星雲的神     時間: 2021-9-15 10:28 PM

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-9-15 09:06 PM 發表

加拿大大選尚餘不足一周之際,總理杜魯多周一(13日)出行時遇上示威,並當眾斥責其中一名男子,引發輿論批評。他周二(14日)辯護稱,對方對自己妻子格雷瓜爾(Sophie Gregoire)說出侮辱話語,已超越底線。

示威者周一聚集在醫院外,向正準備戶外訪問的杜魯多抗議防疫限制及疫苗證明措施,涉事男子大聲叫喊,並用粗言穢語責駡格雷瓜爾。言論觸怒杜魯多,他反擊喊道:「現在你要不要去醫院?」事後他被輿 ...
杜魯多應該唔知香港有連登起底組
佢地起晒官員既家人出泥日屌夜屌都係閒事
作者: 魚仔曲其     時間: 2021-9-15 10:32 PM

西人一向都系咁。中國話叫站住說話不腰痛,唔關佢事就做聖母,一踩到佢小小。就狼過常威。。香港警察系街日日比人問候,但無曬符
作者: 都没有     時間: 2021-9-15 10:33 PM

杜生原來唔知道香港去加拿大啲曱甴,就係鐘意侮辱人地家人嘅咩?
作者: 瑪卡     時間: 2021-9-15 10:44 PM

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-9-15 09:06 PM 發表

示威者周一聚集在醫院外,向正準備戶外訪問的杜魯多抗議防疫限制及疫苗證明措施,涉事男子大聲叫喊,並用粗言穢語責駡格雷瓜爾。言論觸怒杜魯多,他反擊喊道:「現在你要不要去醫院?」事後他被輿 ...
唔係話阿雙標多,傷講暴亂時你唔係咁講架🤔🤔
作者: ijkn     時間: 2021-9-15 10:48 PM

又搬龍門
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2021-9-15 11:05 PM

社魯多自己提早搞大選,勞民傷財,唔係預咗會俾人鬧?

作者: 請輪入用戶名稱     時間: 2021-9-15 11:06 PM

引用:
原帖由 瑪卡 於 2021-9-15 10:44 PM 發表

唔係話阿雙標多,傷講暴亂時你唔係咁講架🤔🤔
香港黑衣人唔係搞佢,佢緊係講得輕鬆,
加拿大示威者掟粒石仔,已經話佢地係"暴徒"
作者: 飛魚菲比斯

作者: kw_lam     時間: 2021-9-15 11:10 PM

西方式自由民主?話兩句都唔得,假如係香港,何止話你老婆,仲要X你老母,死全家,點解鄉土黃畜唔出句聲支持言論自由
作者: 捕貓者     時間: 2021-9-15 11:13 PM

未見識過香港曱甴, 點止侮辱妻子, 係侮辱你全家 + 朋友 + 撐你的人~
作者: gnef     時間: 2021-9-16 12:49 AM

閙下你個pk咪算好,好過你老婆派帽俾你
作者: cardreadermp3     時間: 2021-9-16 12:52 AM

說的言論自由?
作者: 大支教練     時間: 2021-9-16 01:57 AM

廢話,做戲扮愛護家人的魔鬼
作者: 煙民阿媽生賤種.     時間: 2021-9-16 02:02 AM

加拿犬道友多
作者: 摒息諸緣     時間: 2021-9-16 03:29 AM

辱你咪 辱你囉,使擇日呀
作者: nut30     時間: 2021-9-16 03:58 AM

睇到呢條友只係會聯想到trump trump... hmmm....左幾分鐘都講唔到野既領導人..真係世界少見..
作者: kingdolld     時間: 2021-9-16 04:06 AM

道友多自己隊左草
作者: 火爆判官     時間: 2021-9-16 04:08 AM

侮辱妻子碎料啦,係香港做領導人要比人侮辱祖宗十八代
作者: wk221ab     時間: 2021-9-16 05:53 AM

話佢做雞?
作者: 瑪卡     時間: 2021-9-16 07:09 AM

引用:
原帖由 請輪入用戶名稱 於 2021-9-15 11:06 PM 發表

香港黑衣人唔係搞佢,佢緊係講得輕鬆,
加拿大示威者掟粒石仔,已經話佢地係"暴徒"
教師爺被收了皮🤔🤔
作者: ~JustinBeaver~     時間: 2021-9-16 07:12 AM

禍必及妻兒,慢慢就習慣
作者: 場外吶喊人     時間: 2021-9-16 07:19 AM

引用:

杜魯多
人地超越你低線應,你都不能接受,何苦要超越他人低線!

已所不欲,忽施於人!
作者: 後天紅色的羊     時間: 2021-9-16 07:31 AM

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2021-9-15 11:05 PM 發表

社魯多自己提早搞大選,勞民傷財,唔係預咗會俾人鬧?

佢應該係想盡快下台
作者: 場外吶喊人     時間: 2021-9-16 07:35 AM

引用:
原帖由 後天紅色的羊 於 2021-9-16 07:31 AM 發表

佢應該係想盡快下台
怨有頭,債有主,唯有業隨身!
作者: MarkIV     時間: 2021-9-16 07:37 AM

咁點解香港警察就唔L使有保護自己家人嘅底線?加拿大總理,你快啲答我以上問題!
作者: 東方純情的馬桶     時間: 2021-9-16 07:44 AM

引用:

杜多如果係時任特首,肯定call解放軍。
作者: 一個中國人!     時間: 2021-9-16 07:45 AM

引用:

咪喺,人哋加麻大總理中意戴綠帽關條傻仔咩樹?
作者: 小窮鬼     時間: 2021-9-16 07:52 AM

第一日做總統?屌屌下就慣㗎啦!🤭
作者: A5和牛     時間: 2021-9-16 07:53 AM

呆頭呆腦!
作者: herick     時間: 2021-9-16 07:54 AM

加拿大總理似乎公私不分,別人侮辱其妻子就特別看待
作者: 商界長長主題     時間: 2021-9-16 08:06 AM

引用:

加拿大?算吧啦😜😂
作者: 商界長長主題     時間: 2021-9-16 08:08 AM

引用:
原帖由 都没有 於 2021-9-15 10:33 PM 發表

杜生原來唔知道香港去加拿大啲曱甴,就係鐘意侮辱人地家人嘅咩?
講出重點來,睇下加拿大怎忍到香港班曱甴🤭🤭🤭😂😂😂
作者: omega33     時間: 2021-9-16 08:16 AM

道老多 收皮啦 言論自由呀!
作者: 中國香港     時間: 2021-9-16 08:17 AM

杜狗既然選擇做美國的走狗,還有什麼尊嚴!杜狗的妻子也大衆公廁,已經沒有什麼侮辱!
作者: 123people     時間: 2021-9-16 08:32 AM

以民為主!
畀主人鬧幾句都唔得,边個係主你都未識分呀!
作者: SayYouSayMe     時間: 2021-9-16 08:32 AM

言論自由啫,杜總咁都要打壓人民講嘢嘅權利?
作者: reasai     時間: 2021-9-16 08:34 AM

又係雙重標準嘅遊戲罷了
作者: discuss-5     時間: 2021-9-16 08:38 AM

唔侮辱得?
作者: 33Chris     時間: 2021-9-16 08:38 AM

杜魯多唔係唔知你哋最崇拜嘅連X曱甴名言"禍必及妻兒"下嘛? 仲唔快啲拿拿聲提名諾貝爾和平獎畀嗰條友?
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2021-9-16 08:44 AM

引用:

唔係喎,你地西方民主各國所支持的黃屍黑暴不嬲認為禍必及家人喎。。。
作者: 曲明     時間: 2021-9-16 08:54 AM

屌完人著番條褲,又扮番詩文人
作者: 賭爸     時間: 2021-9-16 08:56 AM

引用:

話你仆街會點架
會被拘留  白痴
作者: simon_mme     時間: 2021-9-16 09:00 AM

D國仔又出醜
作者: rayrayccw     時間: 2021-9-16 09:00 AM

杜魯多可能夠票連任,依家可以屌鳩啲市民
作者: simon_mme     時間: 2021-9-16 09:02 AM

引用:
原帖由 wk221ab 於 2021-9-16 05:53 AM 發表

話佢做雞?
咁大反應,可能講中要害
作者: 海島清涼的盒子     時間: 2021-9-16 09:06 AM

杜友多抵俾人小
作者: ricebuket     時間: 2021-9-16 09:08 AM

引用:

屈人個女扮正義,老婆俾人鬧兩句就發爛渣!
作者: samsampigpig     時間: 2021-9-16 09:10 AM

以黃甴標準, 做得政治人物, 就冚家都要比人屌.

呢件大麻國柒頭, 係咪想死? 
作者: 007star     時間: 2021-9-16 09:19 AM

EQ低
作者: BBQ_GUTS     時間: 2021-9-16 09:21 AM

民主自由辱你有乜問題
作者: fiogermi     時間: 2021-9-16 09:21 AM

比人灑幾粒石仔,就話人暴徒
老婆比人屌兩句,就話人侮辱女性
做總理做得咁撚小家,識唔識咩叫包容
作者: siuhung     時間: 2021-9-16 09:21 AM

香港甚至可以侮辱特首添啦,加拿大真係冇自由呀!
作者: 不打醬油     時間: 2021-9-16 09:31 AM

可能講中咗杜魯友多個老婆同健身教練齊齊確診新冠肺炎件事。
作者: teddy88hk     時間: 2021-9-16 10:06 AM

引用:

咁你又攪人地個女

作者: wkkenneth     時間: 2021-9-16 10:30 AM

香港黑暴侮辱人全家,仲要起埋人祖墳 tim
作者: chichunlo     時間: 2021-9-16 10:34 AM

一個死毒販都學人講底線?
作者: 球皇美斯騎住C朗     時間: 2021-9-16 10:35 AM

示威者有言論自由
作者: simpson777     時間: 2021-9-16 10:59 AM

底線呢家野,杜魯多應該只覺得自己可以有,別人不可有。
作者: 肥仔xxx     時間: 2021-9-16 11:18 AM

一般政客只帶老母返工,好小帶老婆,係慶D嘅
作者: AABB999     時間: 2021-9-16 11:32 AM

引用:

衣條正美國佬契弟,被人掉幾粒黃豆大細既石仔就話人系暴徒,香港掉氣油彈殺人放火既曱甴就叫和平示威者?!佢老母生個咁既智障白痴!
作者: 暴徒黑衣人     時間: 2021-9-16 12:36 PM

引用:
原帖由 mycarrera 於 2021-9-15 10:12 PM 發表

佢EQ低啫!特首同政府官員成日都俾人侮辱啦完全冇還拖
特首同政府官員毛都冇少條
作者: 門外捉鳳凰     時間: 2021-9-16 01:14 PM

杜老多話香港燒店掟汽油弹嘅黑暴勇士系義士,但佢加国骂七佢嘅就系暴徒,必须锁