標題: [本港新聞評論] 政府硬推明日大嶼 明年交初步方案 議員恐工程花6000億仍未夠 [打印本頁]

作者: 擾敵同仁     時間: 2021-9-15 02:52 PM

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」計劃。有議員今(15日)建議政府考慮以公私營合作模式,成立一間

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」計劃。有議員今(15日)建議政府考慮以公私營合作模式,成立一間特定目的公司,以便從資本市場及社會集資,推展有關基建工程項目,減輕公共財政負擔。政府回應稱,對不同財務安排選項持開放態度,又透露明年內將就填海範圍及融資方案提出初步方案。

議員林健鋒表示,近年政府不少工程項目均超支或難在預定時間內完成,早前曾提出建議成立「明日大嶼」公司,由公司獨立發債,「唔需要下下都嚟立法會攞錢」,應以公私營合作方式推動某些項目。

財經事務及庫務局局長許正宇說,在支持「明日大嶼」發展方面,料會如「雞尾酒綜合療法」,按不同項目性質以最適切方式處理。政府整體財政情況穩健,根據《財政預算案》中期預測估算,即使2021/22年度的綜合赤字達逾1,000億港元,惟至2025/26年度時可錄得盈餘,相信綜合赤字情況是短暫的,中長期以言可回復正數。

議員劉國勳認為「明日大嶼」是中長期土地房屋發展計劃,政府短期內應全力發展新界北。他問政府會否以土地債券或換地權益書方式收地,不單不用先賠償亦可加快程序,讓土地持有人未來可在中部水域人工島上發展。

發展局副局長廖振新則稱,局方曾反覆研究方案,但最大困難為沒有足夠土地作兌換。新發展區每幅用地已獲清楚規劃,加上用作興建房屋的土地需求較大,料有關方法未必可加快新界北發展。他又指中部水域人工島研究已於今年6月展開,目標在明年內就填海的範圍、土地初步用途、交通基建及融資方案提出初步方案。

大家支唔支持明日大嶼?我個人就覺得唔好破獲生態環境好啲…

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210915/bkn-20210915125509814-0915_00822_001.html
作者: 小紅兔     時間: 2021-9-15 02:52 PM

垃圾政府
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-15 03:10 PM

支持
作者: ROYHIHI     時間: 2021-9-15 03:14 PM

唔夠地方住幾錢都要使架啦,一係同深圳買地囉
作者: agnesbee125     時間: 2021-9-15 03:15 PM

我支持喎
作者: 虎影俠     時間: 2021-9-15 03:17 PM

深圳前海都填海到時都租到地拉,仲整咩鬼大嶼,晒氣
作者: 220     時間: 2021-9-15 03:21 PM

引用:
原帖由 ROYHIHI 於 2021-9-15 15:14 發表

點解要深圳買地,發展郊野公園先啦!
作者: 220     時間: 2021-9-15 03:21 PM

引用:
原帖由 虎影俠 於 2021-9-15 15:17 發表

香港有七成土地是郊野公園
作者: win^_^     時間: 2021-9-15 03:22 PM

香港人真係世界上唯一最叼最賤既賤種刁民,又話無錢買樓,地方就係得甘多,開拓土地又吠公帑又吠環保,丫,
低級人又要扮高尚,香港人真係好趣緻

作者: win^_^     時間: 2021-9-15 03:28 PM

引用:
原帖由 虎影俠 於 2021-9-15 03:17 PM 發表

正式將香港完全劃中國入境内,取消一國兩制,
你先有資格講要求中央撥地方你用,深圳前海係
屬於境内,點解要犧牲内地人生活條件來比香港人用?,點講内地人先係一等中國公民,香港人最多係二等

作者: john117     時間: 2021-9-15 03:35 PM

引用:
原帖由 擾敵同仁 於 2021-9-15 02:52 PM 發表

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」計劃。有議員今(15日)建議政府考慮以公私營合作模式,成立一間

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210915/photo/bkn-20210915125509814-0915_00822_001_01b.jpg?20210915143334

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」 ...
必須盡快落實明日大嶼計劃並且立即開工填海
作者: 波士早晨     時間: 2021-9-15 03:37 PM

當然支持啦!
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-9-15 03:38 PM

引用:
原帖由 小紅兔 於 2021-9-15 02:52 PM 發表

垃圾政府
填海點垃圾??
作者: man78912     時間: 2021-9-15 03:40 PM

引用:
原帖由 220 於 2021-9-15 03:21 PM 發表

香港有七成土地是郊野公園
香港根本大把地,明日大魚係一幻想,所以花幾多錢冇得計
作者: 前往遠方的魚     時間: 2021-9-15 03:40 PM

算把啦耳猿,記得準時投票
作者: lung_block     時間: 2021-9-15 03:42 PM

其實西九龍和啓德既地賺左多少錢??班已完有冇計過..

以地積比7倍計..每呎地價至少5-8萬.(住宅計)..

以商業10倍地積比計..每呎地價高達10萬元..

明日大嶼,賣地收益可能達萬億計...
每年政府推部份地出來賣..
可以賣足十多年...
作者: siuhung     時間: 2021-9-15 03:43 PM

支持填海!
填完d地可以賣,使乜擔心果 6000億,況且又唔係一次比晒,起碼都分十年供,每年都只係600億,現時香港每年的工程開支都七百幾億啦!
若果再拖下拖下,拖多十年八載,等宗地開發晒先至話開始研究填海,到時計埋通漲,分分鐘多十倍呀!
作者: 220     時間: 2021-9-15 03:44 PM

引用:
原帖由 win^_^ 於 2021-9-15 15:28 發表

正式將香港完全劃中國入境内,取消一國兩制,
你先有資格講要求中央撥地方你用,深圳前海係
屬於境内,點解要犧牲内地人生活條件來比香港人用?,點講内地人先係一等中國公民,香港人最多係二等
香港人就是一群巨嬰
作者: fbb6f3ab73f82f     時間: 2021-9-15 03:45 PM

最緊要有地,幾多錢唔緊要,大不了就加稅
利申,我從來不用交稅
作者: 貓兒休假     時間: 2021-9-15 03:46 PM

有錢起垃圾 冇錢派比市民 立即推出派錢比已打針市民,一針一萬鼓勵市民
作者: yeungph     時間: 2021-9-15 03:47 PM

東方一路以黎都極力反對明日大嶼,背後是否有利益衝突?
作者: 莫小問     時間: 2021-9-15 03:48 PM

引用:
原帖由 擾敵同仁 於 2021-9-15 02:52 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210915/photo/bkn-20210915125509814-0915_00822_001_01b.jpg?20210915143334

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」 ...
你在地球上生活都破壞緊生態環境啦。你唔用電架?你唔搭車?唔食肉?
作者: Anunnaki     時間: 2021-9-15 03:49 PM

支持明日大嶼!支持填海!
作者: 睇天做人     時間: 2021-9-15 03:49 PM

非常支持 住大住好推高出生率
作者: eliskw2000     時間: 2021-9-15 03:49 PM

明日大嶼,係一定要搞,而且要盡快,唔拖得,邊個反對,就睇吓可唔可以用國安法拉Q佢。
作者: pkowen     時間: 2021-9-15 03:52 PM

引用:

附件三收丁权未得
作者: 最強大腦沙維     時間: 2021-9-15 03:52 PM

無底深潭的大貪工程
大家一定要同心堅決反對
作者: yeungph     時間: 2021-9-15 03:54 PM

東方極力反對,理由只係睇前期工程費用。唔通填出黎土地唔值錢?香港賣地無收入?
作者: touya08     時間: 2021-9-15 03:54 PM

引用:

又話咁多萬人移卵咗民, 係咪可以唔攪慳番d錢
作者: stkwok1985     時間: 2021-9-15 03:59 PM

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-9-15 03:43 PM 發表

支持填海!
填完d地可以賣,使乜擔心果 6000億,況且又唔係一次比晒,起碼都分十年供,每年都只係600億,現時香港每年的工程開支都七百幾億啦!
若果再拖下拖下,拖多十年八載,等宗地開發晒先至話開始研究填海,到時計埋通漲,分分鐘多十倍呀!
香港公立醫院開支都每年5XX億啦屌
作者: yeungph     時間: 2021-9-15 04:00 PM

香港機場核心計劃發生時間1989年發生地點香港大嶼山赤鱲角
耗資1553億港元
耗時8年
完善香港新機場附近交通建設

當年玫瑰園計劃都話天價用晒政府儲備,依家睇返呢?
作者: 吳儼晉     時間: 2021-9-15 04:02 PM

濕碎嘢就諮詢  大鑊嘢就強推

電視及電台廣播牌中期檢討 通訊局周五起諮詢公眾 - 20210909 - 港聞
作者: 人之初大大     時間: 2021-9-15 04:02 PM

support明日大魚
作者: 曲明     時間: 2021-9-15 04:02 PM

對,唔好破壞劏房生態
作者: win^_^     時間: 2021-9-15 04:04 PM

稅唔係白交,係呢個社會掠奪左幾多
就要交返相應比例稅出來,合情合理,
刁民根本無資格批評任何政府政策,
反而應該要感謝政府比土地同免費空氣
佢地呼吸,但暫時都未見到有一個
香港人會有呢種感謝,所以話香港人
真係無賴至極
作者: pherrows     時間: 2021-9-15 04:05 PM

引用:

先用三跑起公屋
作者: 吳儼晉     時間: 2021-9-15 04:06 PM

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-9-15 03:43 PM 發表

支持填海!
三跑 我識一個外判  專呃政府錢   將炒咗嘅代工 報數天天有返工  後期佢買咗兩間樓  嗰度四千幾萬  , 其實佢只係其中之一個
作者: apmichael     時間: 2021-9-15 04:07 PM

引用:
原帖由 man78912 於 2021-9-15 03:40 PM 發表

香港大把山就真
作者: win^_^

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: win^_^

作者: yeungph     時間: 2021-9-15 04:10 PM

[td]
項目工程造價(億元)
交椅洲人工島*2,560
欣澳、龍鼓灘填海及屯門沿海發展區^950
總計3,510

[td]
優先推展交通基建成本工程造價(億元)
交椅洲至香港島運輸走廊(道路)550
交椅洲至香港島運輸走廊(鐵路)380
交椅洲至大嶼山連接路190
交椅洲至欣澳鐵路520
西部海岸鐵路820
P1公路及擴闊龍門路270
總計2,730

作者: yeungph     時間: 2021-9-15 04:11 PM

「明日大嶼」願景計劃除了交椅洲中部水域填海建人工島,亦包括欣澳、龍鼓灘填海及屯門沿海發展等。當局按2018年9月的工程價格計算,交椅洲人工島填海造價為1,400億,連同約1,160億的基建工程,預料造價最少2,560億元。至於欣澳、龍鼓灘填海及屯門沿海發展區,工程及基建造價則為950億。
交通基建工程造價1,600億此外,其他大型基建包括交椅洲至香港島運輸走廊的鐵路及道路;交椅洲至大嶼山連接路及欣澳鐵路,合共1,640億元。另西部海岸鐵路及P1公路等工程項目,則合共約1,090億元。
按此計算,整個明日大嶼願景計劃的成本,高達6,240億。

發展局引用香港測量師學會的估算,指交椅洲人工島私人住宅及商業發展的土地收益,約9,740億至11,430億元。
至於近年大家較關注填海要用的河砂短缺問題,以及如何應對未來的天災等,黃偉綸指,即使強如去年的「山竹」襲港,機場島距離海平面約6至7米的高度已足夠抵禦,現時的成本估算已計及應對未來的天災。此外,他亦提到填海近年已多採用「機砂」,大約120元一公噸,相信價格及供應量已趨穩定。

黃偉綸指,人工島計劃可「令香港人住大一啲」。(羅君豪攝)
黃偉綸:人工島可以令香港人住大一啲而當局亦指,人工島上會預留七成單位作公營房屋,料可提供10.5萬至18.2萬伙。此外,人工島上料提供400萬平方呎商業樓面面積,可提供20萬個高端或高增值職位。
黃偉綸於記者會表示,興建人工島可避免繼續依賴於新界北的進一步發展,令新界不需要承受不斷增加的人口,而人工島可以提供完善的公共空間,打造宜居城市,令社會有條件去提高人均居住面積,「令香港人可以住大一點。」

黃偉綸承認,現時提出的造價估算是非常初步,而政府過去一般而言都不會未完成研究,便提出估算。但因應社會上非常關注,「明日大嶼」會否令政府庫房一貧如洗,,「不停用口號式講不會不會,係無乜意思。」故政府決定先進行初步假設,但較準確的造價仍需留待研究後,才可得出詳細數字,「但無論如何,為社會有更多資訊作有意義討論,初步估算仍然係非常有意思。」
「掏空庫房說法不成立」黃偉綸強調,人工島是有其土地收益,假設私人住宅數目只得最少4.5萬個,土地收益即賣地收入,估算最少都有7,070億至8,230億。他強調收益亦是非常保守的估算,因有關估算未計及出售資助房屋、及其他商業土地的收益,「如果咁保守估算,透過賣地,係可以入返政府庫房,掏空庫房的說法是不能成立的。」
作者: 貓兒休假     時間: 2021-9-15 04:12 PM

引用:
原帖由 yeungph 於 2021-9-15 03:54 PM 發表

東方極力反對,理由只係睇前期工程費用。唔通填出黎土地唔值錢?香港賣地無收入?
咁派錢鼓勵打針點解又唔做? 打左針就可以全面重啟經濟,金額鉅大。點解唔派錢比打針既人?
作者: XEO     時間: 2021-9-15 04:12 PM

引用:
原帖由 ROYHIHI 於 2021-9-15 03:14 PM 發表

深圳嘅地而家好貴,GDP已經高過香港,點會俾面你.
一係同珠海傾下,由港島南填海填到去擔桿,香港即時大一倍
作者: 手機用戶     時間: 2021-9-15 04:13 PM

引用:
原帖由 man78912 於 2021-9-15 03:40 PM 發表

感覺係林鄭同地產商好多關係, 硬推個明日大魚...
作者: 凡間薯仔     時間: 2021-9-15 04:14 PM

引用:

人類就係為破壞生態而生存
作者: 3848     時間: 2021-9-15 04:15 PM

支持明日大嶼
作者: friendchanli     時間: 2021-9-15 04:16 PM

引用:
原帖由 220 於 2021-9-15 03:21 PM 發表

點解要深圳買地,發展郊野公園先啦!
公園要來休憩的,動不得,新界東北要保育更加不可動。
作者: 凡間薯仔     時間: 2021-9-15 04:16 PM

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-9-15 03:42 PM 發表

可以賣足十多年...
啲人為反而反係唔會睇
作者: 87er     時間: 2021-9-15 04:17 PM

引用:

“大家支唔支持明日大嶼?我個人就覺得唔好破獲生態環境好啲…”

唔填海後人住係邊?
收新界地貴過填海,
左一忽地右一忽地,
各項設施又難規劃...
作者: 吳儼晉     時間: 2021-9-15 04:17 PM

前海大把地, 一國一制  開口埋口愛國 L返大陸住
作者: apmichael     時間: 2021-9-15 04:17 PM

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-9-15 04:06 PM 發表

三跑 我識一個外判  專呃政府錢   將炒咗嘅代工 報數天天有返工  後期佢買咗兩間樓  嗰度四千幾萬  , 其實佢只係其中之一個
仲唔報ICAC?你正在助紂為虐
作者: yeungph     時間: 2021-9-15 04:18 PM

引用:
原帖由 貓兒休假 於 2021-9-15 04:12 PM 發表

咁派錢鼓勵打針點解又唔做? 打左針就可以全面重啟經濟,金額鉅大。點解唔派錢比打針既人?
講緊明日大嶼講左去邊?你未打?好想政府派錢俾你去打?
作者: 非誠勿妖     時間: 2021-9-15 04:19 PM

東方日報反明日大嶼已經反咗好多年,宜家租金咁高樓價咁高,你都仲信佢?
咁你就真係人頭豬腦喇!
作者: hkjacky     時間: 2021-9-15 04:20 PM

樓主嘅存在都係破獲生態環境, 我個人就覺得樓主消失好啲 ... 
作者: vera1977     時間: 2021-9-15 04:20 PM

支持。地產商實反對,現在是時候填海。
作者: 曲明     時間: 2021-9-15 04:20 PM

大家堅定不移去阻止政府去解決問題,抵贊
作者: vera1977

作者: XEO     時間: 2021-9-15 04:22 PM

成立「明日大嶼」公司,由公司獨立發債,填完仲邊係官地,點起公屋?
作者: mimi_cc     時間: 2021-9-15 04:23 PM

引用:
原帖由 貓兒休假 於 2021-9-15 04:12 PM 發表

係咪傻左
打針係保護自己同人地既責任
點解要派錢俾你?
定係你以為自己仲係小學生
如果考到100分
呀媽就會獎粒糖俾你😑😑😑
作者: chusteve     時間: 2021-9-15 04:23 PM

6000億唔夠,咪一萬億
作者: kamiry     時間: 2021-9-15 04:25 PM

垃圾政府,
垃圾施政之如,

仲將之香港辛苦儲落既錢完全浪費。
作者: 吳儼晉     時間: 2021-9-15 04:26 PM

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-9-15 04:17 PM 發表

仲唔報ICAC?你正在助紂為虐
嗰條友拉咗喇! 聽講拉咗好多個,  別外灣仔隧道至北角 條隧道都有假外判吞食人頭  即是2018年掘到炸彈嗰個地盤 我報咗icac調查  嗰個地盤係禮頓,  結果...icac都冇符! 無知係可怕
作者: SunnyDay2017     時間: 2021-9-15 04:28 PM

會有私人公司肯投資?真白痴
作者: cwbguy     時間: 2021-9-15 04:29 PM

引用:
原帖由 擾敵同仁 於 15-9-2021 02:52 PM 發表

林鄭會在離任前一星期公佈一項宏偉的「明日大嶼」計劃,並保證準時完成
作者: apmichael     時間: 2021-9-15 04:29 PM

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-9-15 04:26 PM 發表

嗰條友拉咗喇! 聽講拉咗好多個,  別外灣仔隧道至北角 條隧道都有假外判吞食人頭  即是2018年掘到炸彈嗰個地盤 我報咗icac調查  嗰個地盤係禮頓,  結果...icac都冇符! 無知係可怕
咁都唔應該因為有人會犯法而唔做工程架。
作者: charlir2005     時間: 2021-9-15 04:29 PM

四大地產霸權的代言人又要出動

作者: 吳儼晉     時間: 2021-9-15 04:30 PM

引用:
原帖由 chusteve 於 2021-9-15 04:23 PM 發表

6000億唔夠,咪一萬億
我認為黃絲應該要更加支持明日大魚, 攬炒香港 用到政府庫房乾塘先係

作者: 夢幻極光星     時間: 2021-9-15 04:31 PM

明日大嶼要提速,兼發大黎搞,住屋係民生基本野嘛。
股市至少都無左幾萬億喇,樓市都要提速搞搞佢架喇!都拖左好多年,唔通俾你賺到最後一刻割禾青走人呀?直接去馬啦,廢話雜音唔駛理。☺️
作者: lrr174     時間: 2021-9-15 04:32 PM

要6000億咁多
建築界食水幾深喎
作者: sam1681818     時間: 2021-9-15 04:32 PM

明日大嶼係為張來興建房屋的前期計劃,越早開始越好,可分期進行,除了有地興建公營房屋外,之後賣地亦可得到可觀回報,6000億絕對不是白花的,沒有遠見,房屋問題永遠不能解决。
作者: Essentials     時間: 2021-9-15 04:33 PM

邊個議員反對增加土地供應,果個一定係地產霸權d狗!

作者: 吳儼晉     時間: 2021-9-15 04:34 PM

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-9-15 04:29 PM 發表

咁都唔應該因為有人會犯法而唔做工程架。
我發現香討某啲人質素好低,又唔熟悉政府工程裏面嘅運作, 又無知又鍾意駁嘴,  明日大嶼是吉是兇根本冇人知, 所以無知真係可怕
作者: siuhung     時間: 2021-9-15 04:36 PM

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-9-15 04:06 PM 發表

立法會同區議會,我都識得幾個議員和區議員,專呃議員津貼..........
作者: lai-ken     時間: 2021-9-15 04:36 PM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-9-15 03:38 PM 發表

填海點垃圾??
可以承辦商話超幾多政府就要用納稅人所交嘅公帑去俾幾多,可以承辦商話延遲幾耐政府就由佢幾時完都得。你遲交信用卡啲錢,銀行都罰你錢啦。你讀書遲交功課,老師都俾差成績你啦。如果唔係班仆街冚家鏟9官垃圾,就擺明係利益輸送。
作者: 吳儼晉     時間: 2021-9-15 04:37 PM

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-9-15 04:32 PM 發表

要6000億咁多
建築界食水幾深喎
造價半億觀塘海濱音樂噴泉未算最貴!?一文睇清10大地區小白象工程哪個最天價

東張西望都調查個  實情淘寶幾十萬就搞掂
作者: trumbb     時間: 2021-9-15 04:38 PM

引用:
原帖由 charlir2005 於 2021-9-15 04:29 PM 發表

四大地產霸權的代言人又要出動

阿爺壓落嚟,要解決香港住屋難題,
四大長老 也想 共產黨 給 後生一輩有一條生路行下,
理論上,會配合 黨的指示
作者: 吳儼晉     時間: 2021-9-15 04:38 PM

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-9-15 04:36 PM 發表

立法會同區議會,我都識得幾個議員和區議員,專呃議員津貼..........
唔使講天下都知啦,  成班官幾十萬一個月
作者: airair08     時間: 2021-9-15 04:39 PM

引用:
原帖由 ROYHIHI 於 2021-9-15 03:14 PM 發表

大陸人唔申請来香港味夠囉,香港环境咁差系要死落来
作者: 貓兒休假     時間: 2021-9-15 04:41 PM

引用:
原帖由 mimi_cc 於 2021-9-15 04:23 PM 發表

係咪傻左
打針係保護自己同人地既責任
點解要派錢俾你?
定係你以為自己仲係小學生
如果考到100分
呀媽就會獎粒糖俾你😑😑😑
打針點會係責任,好明顯係權利。而家係佢要谷針呀嘛,梗係要提供誘因啦。派錢最實際,你唔見消費券開放登記頭幾日就幾百萬人登記咩?

如果打一針派一萬,我包保日日full booking,為左全面重啟經濟,梗係要付出架啦,少少錢都慳?但又有錢搞明日大愚?
作者: 顛顛     時間: 2021-9-15 04:41 PM

唔單只要填海,仲要剷咗啲無價值嘅山,新界北新界西有幾座山又唔靚又唔好行,移山填海,一舉兩得!
作者: 貓兒休假     時間: 2021-9-15 04:42 PM

引用:
原帖由 yeungph 於 2021-9-15 04:18 PM 發表

講緊明日大嶼講左去邊?你未打?好想政府派錢俾你去打?
少少錢都唔肯派點鼓勵到人去打針
作者: apmichael     時間: 2021-9-15 04:42 PM

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-9-15 04:34 PM 發表

我發現香討某啲人質素好低,又唔熟悉政府工程裏面嘅運作, 又無知又鍾意駁嘴,  明日大嶼是吉是兇根本冇人知, 所以無知真係可怕
唔使講到咁複雜,全世界有邊度填海係唔賺錢㗎?香港買地收入一定可以抵銷成本。
作者: 123火車頭     時間: 2021-9-15 04:43 PM

香港多d地對下一代係好處

我一定支持
作者: 小叮噹丫     時間: 2021-9-15 04:44 PM

一早耍起啦
作者: suzukiami     時間: 2021-9-15 04:44 PM

引用:

香港人好奇怪,全部身家得一佰萬(就走去買層六佰萬樓,供二三十年)但就質疑政府用六仟億填海(政府有過萬億儲備,仲要分十年以上,財政穩健)但奇怪香港人又唔會問下自己,會否失業,生病,死亡呢?而對自己能供完層樓,自信可在呢?
作者: lai-ken     時間: 2021-9-15 04:44 PM

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-9-15 03:42 PM 發表

可以賣足十多年...
但班仆街冚家鏟地產發展商扣住曬啓德塊地唔起樓,曬太陽曬足廿年。如果填埋觀塘避風塘後面個位,嗰度仲大過沙田同馬鞍山,絕對可以解決房屋供應問題。
作者: A1000     時間: 2021-9-15 04:45 PM

明日大嶼係有需要噉樣嘅長遠做地方案,不過太過長時間研究,冇需要噉做。
作者: 九叔2005     時間: 2021-9-15 04:45 PM

引用:

超支 係必然的
作者: Lobo1717     時間: 2021-9-15 04:46 PM

引用:

香港以前好很多地靠填海得黎. 有歷史見証. 有無成本價值效益呀. 妖言惑眾
作者: chiangmaiwolf     時間: 2021-9-15 04:46 PM

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-9-15 04:32 PM 發表

要6000億咁多
建築界食水幾深喎
無一萬億唔洗落樓。實超支。仲有幾多其他必要工程,如馬路,排水;無計到。
作者: 吳儼晉     時間: 2021-9-15 04:47 PM

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-9-15 04:42 PM 發表

唔使講到咁複雜,全世界有邊度填海係唔賺錢㗎?香港買地收入一定可以抵銷成本。
賣地可抵消?
香港地運已去,深圳正在漸漸吞食香港 , 明日大嶼有得住嘅時候 ,我應該身內地過日子
天真可以當飯食
作者: 123火車頭     時間: 2021-9-15 04:47 PM

支持填海造地

對下一代人有好無壞
作者: chiangmaiwolf     時間: 2021-9-15 04:48 PM

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-9-15 04:42 PM 發表

地價唔跌就係。03沙士,地價值幾錢?
作者: montejo     時間: 2021-9-15 04:48 PM

引用:

咁無公屋私樓貴,唔好怨政府喎!訓街最支持生態環境
作者: 阿努阿圖瓦圖     時間: 2021-9-15 04:49 PM

引用:

屯門、沙田、將軍澳新市鎮,全部都係填海得來,配合政府發展交通網路,成為大型新市鎮。如果靠新界收地,過多30年都未必可以搞掂房屋問題…………
作者: 220     時間: 2021-9-15 04:50 PM

引用:
原帖由 friendchanli 於 2021-9-15 16:16 發表

公園要來休憩的,動不得,新界東北要保育更加不可動。
首先無話要用晒所有郊野公園,只是用小部份就可以解決香港住宿問題。
東北保育區地方有限,發展邊陲地帶。
作者: lrr174     時間: 2021-9-15 04:50 PM

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-9-15 04:46 PM 發表

無一萬億唔洗落樓。實超支。仲有幾多其他必要工程,如馬路,排水;無計到。
咁又計多左喎,  
鋪馬路, 排水, 電網, 大廈建築成本 etc  呢d 邊度起樓一樣都要花 既項目 應減番出黎

其實就算  剷平個山, 處理岩洞 都要錢 (只有舊區重建可洗少d)

作者: montejo     時間: 2021-9-15 04:51 PM

引用:

填唔填,記者都無得輸
作者: montejo     時間: 2021-9-15 04:52 PM

引用:
原帖由 airair08 於 2021-9-15 04:39 PM 發表

大陸人唔申請来香港味夠囉,香港环境咁差系要死落来
內地人無香港配偶可以隨便申請來?