標題: [本港新聞評論] 董建華1.6億首置購中半山嘉慧園 任特首後租住單位至今 [打印本頁]

作者: 永治     時間: 2021-9-15 10:27 AM

中半山老牌豪宅嘉慧園錄名人入市,土地註冊處資料顯示,嘉慧園C座低層單位,連一個車位,上月中旬以1.6億元成交,以單位實用面積3,335平方呎計,呎

董伯伯你都係首置,我點買樓呀

香港01全文:
中半山老牌豪宅嘉慧園錄名人入市,土地註冊處資料顯示,嘉慧園C座低層單位,連一個車位,上月中旬以1.6億元成交,以單位實用面積3,335平方呎計,呎價約為47,976元。新買家為前香港特首、現任全國政協副主席董建華。

董建華的發言人回覆《香港01》查詢時指,董建華於2021年8月購入嘉慧園的C2單位,該單位在董建華擔任特首時期,曾被政府租入以供特首之用。卸任特首後,董建華繼續租入該單位作私人用途。董建華近月得知該單位業主願意出售其物業,決定購入該單位。

是次入市董建華支付樓價4.25%的印花稅,即涉約680萬元稅項,意味是以首置身份入市。至於上址原業主早於1982年以約390萬元購入單位,持貨長達三十九年,現易手帳面獲利1.56億元,期內升值40倍。據了解,董建華家族早於70年代已透過公司名義,斥約47.68萬元購入嘉慧園D座低層單位,一直持有至今。而董建華1997年出任特首時,未有入住禮賓府,反而選擇繼續居住於嘉慧園,並由政府以月租12萬元租用毗連的C座低層單位予董建華居住,亦即是次購入之單位。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/地產樓市/676648/董建華1-6億首置購中半山嘉慧園-任特首後租住單位至今
作者: lung_block     時間: 2021-9-15 10:30 AM

引用:
原帖由 永治 於 2021-9-15 10:27 AM 發表

中半山老牌豪宅嘉慧園錄名人入市,土地註冊處資料顯示,嘉慧園C座低層單位,連一個車位,上月中旬以1.6億元成交,以單位實用面積3,335平方呎計,呎

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210914/514529705265729536038196.jpeg/ngiFiOcvkCkAluk3x27KdaFb_WQ1QKwra0qygGtKsoA

董 ...
董建華都入市,證明看好香港樓市..
地產版又要GOGOGO...
作者: 中國香港001     時間: 2021-9-15 10:32 AM

住咗咁耐都咁鐘情,應該好好住。
作者: ansonkpl     時間: 2021-9-15 10:40 AM

佢用公司名義可能持有好多物業,今次佢以自己名義買啫,唔好以為佢真係第一次買樓啦
作者: falconV8     時間: 2021-9-15 10:43 AM

用行動支持樓市。 
作者: paulchen     時間: 2021-9-15 10:44 AM

1.6億首置
真係唔夠你玩
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2021-9-15 10:49 AM

嘉慧園罕有的優質物業!!!中半山黎講極少有!!!雖然樓齡有點舊但勝在有中半山少有的罕有的「奇則」而且交通方便!!! 我以前有個同事住果度!!!
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2021-9-15 10:49 AM

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-9-15 10:30 AM 發表

人地成幾佰億身家,就算貴買都完全唔係問題啦。
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2021-9-15 10:55 AM

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-9-15 10:32 AM 發表

講真有幾多人會想幾年搬一次屋丫,尤其是呢D有錢佬,屋企幾多野呀!就算唔使自己搬,pack野都煩啦

屋就無可能俾你搵到你100%想住,係住落有感情,就算唔係100%鐘意都唔會搬
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2021-9-15 10:56 AM

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-9-15 10:40 AM 發表

佢用公司名義可能持有好多物業,今次佢以自己名義買啫,唔好以為佢真係第一次買樓啦
係囉,呢D有錢佬,70幾歲先第一次買樓?呃鬼咩!
作者: peter925     時間: 2021-9-15 10:57 AM

應該成世人住家族物業多,都要試下買樓嘅樂趣。
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2021-9-15 10:57 AM

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2021-9-15 10:49 AM 發表

嘉慧園罕有的優質物業!!!中半山黎講極少有!!!雖然樓齡有點舊但勝在有中半山少有的罕有的「奇則」而且交通方便!!! 我以前有個同事住果度!!!
點樣奇法?
作者: 蔥上雲燒     時間: 2021-9-15 10:58 AM

原來有錢人之前都係租樓住
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2021-9-15 11:12 AM

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-9-15 10:57 AM 發表

點樣奇法?
個則好大好四正!!!廚房仲大過我間屋!!!

作者: 唔岩就要鬧     時間: 2021-9-15 11:20 AM

引用:
原帖由 蔥上雲燒 於 2021-9-15 10:58 AM 發表

jojo又贏
作者: 冷眼旁觀     時間: 2021-9-15 11:26 AM

引用:
原帖由 蔥上雲燒 於 2021-9-15 10:58 AM 發表

旗下公司俾租有咩出奇, 幾十年前趙世曾幾十萬一個月租金都係華光幫佢俾, 可能都係左手交右手。
作者: 幪面超人     時間: 2021-9-15 11:27 AM

而家先買一定比之前買貴更多
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-9-15 11:32 AM

3,335平方呎,要請幾多個姐姐執屋
作者: john117     時間: 2021-9-15 11:44 AM

董伯伯在接火棒位買樓用心良苦
幾年前買, 俾人話推高樓市
幾年後買, 俾人話唔支持樓價下跌

作者: banjo.     時間: 2021-9-15 12:10 PM

係又如何, 都帶唔走.
作者: yifeifei2     時間: 2021-9-15 12:24 PM

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-9-15 10:30 AM 發表

佢根本就自用啦。
佢70年代已經用公司名買。
作者: amstrong668     時間: 2021-9-15 01:01 PM

送比我都比唔起,管理費
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2021-9-15 01:03 PM

引用:
原帖由 冷眼旁觀 於 2021-9-15 11:26 AM 發表

旗下公司俾租有咩出奇, 幾十年前趙世曾幾十萬一個月租金都係華光幫佢俾, 可能都係左手交右手。
基本上有錢人有左錢之後,好難會無錢,日常好多使費都可以出公數,又有董事袍金
作者: 落漠忽然羊羊     時間: 2021-9-15 01:05 PM

搞乜呢?以公司買遲啲留俾後人都容易啲。自己一把年紀唔通交遺產稅抵啲?
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2021-9-15 01:05 PM

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-9-15 12:10 PM 發表

係又如何, 都帶唔走.
無錯,任何人都帶唔走,但人地叫擁有過,你呢?

你個黑心鬼咒人!
作者: behappy1314     時間: 2021-9-15 01:09 PM

引用:
原帖由 peter925 於 2021-9-15 10:57 AM 發表

應該成世人住家族物業多,都要試下買樓嘅樂趣。
似係,貪好玩咁
作者: 佢係乜水     時間: 2021-9-15 01:10 PM

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2021-9-15 11:12 AM 發表

個則好大好四正!!!廚房仲大過我間屋!!!
凈係這個C單位實用面積3,335平方呎, 點會個廚房唔大過你間屋吖!  
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2021-9-15 01:12 PM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-9-15 11:32 AM 發表

3,335平方呎,要請幾多個姐姐執屋
三千呎有幾大?我想像唔到,有無一個足球場咁大?
作者: cwbguy     時間: 2021-9-15 01:24 PM

引用:
原帖由 永治 於 15-9-2021 10:27 AM 發表

董伯伯你都係首置,我點買樓呀
董伯伯話,佢都係84歲先第一次買樓,唔明點解依家d年青人18歲己經嘈買唔到樓
作者: paul-lo     時間: 2021-9-15 01:34 PM

是次入市董建華支付樓價4.25%的印花稅,即涉約680萬元稅項,
唉! 淨印花稅都可以打工仔買個細單位窩居了.
作者: 木伽四點     時間: 2021-9-15 01:38 PM

董伯伯上車了
作者: wingsyip     時間: 2021-9-15 01:41 PM

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 15/9/2021 01:12 PM 發表

三千呎有幾大?我想像唔到,有無一個足球場咁大?
其實好難形容,我以前做太子道西果啲一梯兩伙嘅大廈做保安,果陣第一座低層A室有個住户全屋裝修,我上去做登記,睇到O晒嘴,仲笑住口同個我個阿頭話上面間屋咁大真係可以幾百人開party都得
作者: ngblowwater-a1     時間: 2021-9-15 01:44 PM

其實佢咁有錢.......應該用慳果舊稅捐左佢重好啦
作者: banjo.     時間: 2021-9-15 01:46 PM

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-9-15 13:05 發表

無錯,任何人都帶唔走,但人地叫擁有過,你呢?

你個黑心鬼咒人!
我擁有過啲乜, 唔使同你交代, 我只係講事實, 你唔鍾意聽我都冇辦法.
萬般帶不走 唯有孽隨身.
作者: 場上靠隊友     時間: 2021-9-15 01:47 PM

又唔係冇錢,租咁多年先買?
作者: 香港神仙     時間: 2021-9-15 02:02 PM

董建華一出生是船王有錢家族,你以為住公共屋苑個董建華呀。
攞佢同啲青年比。

不如你拿秦始皇來講。
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-15 02:04 PM

好事
作者: hkjacky     時間: 2021-9-15 02:17 PM

引用:
原帖由 永治 於 2021-9-15 10:27 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210914/514529705265729536038196.jpeg/ngiFiOcvkCkAluk3x27KdaFb_WQ1QKwra0qygGtKsoA

董 ...
首次置業定義:指所有扺押人於申請時並未持有任何香港住宅。 即是說,無論是從未買樓的人士,抑或是已賣樓人士,或者曾經與其他人持有物業,現已「甩名」的人士,只要目前未持有住宅物業,也可以符合首次置業定義

作者: hingfai709a     時間: 2021-9-15 02:18 PM

瘟神入市
作者: kwma     時間: 2021-9-15 02:35 PM

引用:

董 ...
执平野
作者: 工廠男     時間: 2021-9-15 02:51 PM

引用:

董 ...
充滿c子山精神。
成80歲首次置業,證明未死,買樓就仲有希望。
香港年輕人唔好輕言放棄。
再次證實張家輝話,依家冇,唔代表將來冇。
董伯伯,好勵志呀。
作者: goodlook     時間: 2021-9-15 03:19 PM

引用:

一定LA

有無成交都GOGOGO
作者: 後天紅色的羊     時間: 2021-9-15 03:25 PM

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-9-15 10:40 AM 發表

佢係唔係第一次買根本唔係問題, 佢首置買1億6即係托高晒門檻
作者: ED1988     時間: 2021-9-15 05:21 PM

引用:

"董建華都入市,證明看好香港樓市."

董建華入市,只證明佢唔睇衰香港樓市.
1) 佢只買番自己住緊層樓
2) 億幾對佢黎講,同我地買架車差唔多,折舊多D,如果鐘意既,買Alfa, Jaguar都冇所謂
作者: 鐘覺霧     時間: 2021-9-15 05:28 PM

佢個D工人房浴室,仲大過小弟住緊個D。
作者: 貓腩     時間: 2021-9-15 05:34 PM

引用:

賣左件愛都又點睇
作者: 貓腩     時間: 2021-9-15 05:37 PM

引用:
原帖由 場上靠隊友 於 2021-9-15 01:47 PM 發表

又唔係冇錢,租咁多年先買?
有錢人單位咁易買入

有錢都唔賣
作者: 必佬     時間: 2021-9-15 05:46 PM

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-9-15 10:32 AM 發表

我以前去過嗰度其中一座做嘢,頂樓連天台住咗個鬼佬,個天台種咗各樣花草,仲養咗兔仔,龜仔等其他小動物,啲大盆栽居然有外來嘅雀巢仲有雀仔係度住
作者: 球皇美斯騎住C朗     時間: 2021-9-15 06:28 PM

引用:

董 ...
佢都入市,證明八萬五真係唔存在喇!仲係永久性唔存在,將來都冇。
作者: a_drew     時間: 2021-9-15 06:37 PM

引用:
原帖由 佢係乜水 於 15/9/2021 13:10 發表

凈係這個C單位實用面積3,335平方呎, 點會個廚房唔大過你間屋吖!  
廚房起碼四五百呎,內置工人房
作者: a_drew     時間: 2021-9-15 06:38 PM

引用:
原帖由 wingsyip 於 15/9/2021 13:41 發表

其實好難形容,我以前做太子道西果啲一梯兩伙嘅大廈做保安,果陣第一座低層A室有個住户全屋裝修,我上去做登記,睇到O晒嘴,仲笑住口同個我個阿頭話上面間屋咁大真係可以幾百人開party都得
舊樓一梯兩伙,間格四方好見使的
作者: 33illumunati     時間: 2021-9-15 08:54 PM

所以話窮既先要追價入市,有錢既鐘意幾時買都得
作者: 棧道     時間: 2021-9-15 10:18 PM

以現時貨櫃運輸價,運1水貨都歐洲都夠有凸
作者: kk2964     時間: 2021-9-16 01:06 PM

佢同業主有!?!? 佢用一世時間高價租樓,臨乜前一畢過買入,全部都係公司錢,攞盡佢公司着數,食到盡,食到好盡!
作者: 繾倦舊時光

作者: kk2964     時間: 2021-9-16 02:18 PM

引用:
原帖由 繾倦舊時光 於 2021-9-16 01:11 PM 發表

買間樓都等業主放盤要錢先買,重唔壓價。呢啲先係特。 首典範
相信以前比租都七八千萬,一億六買入,用咗公司兩億幾,公司數冇問題!
作者: Duncan_Nadal     時間: 2021-9-16 03:20 PM

頤養天年
作者: kk2964     時間: 2021-9-16 03:35 PM

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2021-9-16 03:20 PM 發表

頤養天年
个層樓養天年?