標題: [國際新聞評論] 據報拜登倡晤習近平中方無回應 兩國或本周舉行金融業對話 [打印本頁]

作者: 佢係乜水     時間: 2021-9-15 09:58 AM

中美元首上周通話,據報美方曾建議舉行面對面峰會,但中方沒有理會。中美金融業對話就可能在本周舉行。

國家主席習近平和美國總統拜登上周舉行近七個月來首次對話,英國《金融時報》引述多名消息人士指,拜登曾建議與習近平舉行面對面峰會,但習近平沒有理會,只是堅持要求美方不要採取那麼敵視的態度。

據報白宮相信中方無意舉行峰會,部分原因是擔心疫情。美方原本考慮趁二十國集團十月在意大利舉行峰會時,順道安排兩人會面,但習近平未必親身出席。有消息人士覺得,屆時有可能為兩人安排視像對話,較上周的電話溝通升級。

但中美在其他渠道仍然可能有接觸。《彭博》引述消息指,中美金融圓桌會議最快周四以非公開方式舉行,獲邀參與的中方人員,包括銀保監會主席郭樹清、人民銀行行長易綱和中國證監會副主席方星海等;美方的金融業高層,包括私募基金黑石董事長蘇世民和高盛總裁等。據報雙方會討論中美關係、金融合作,和近期內地加強監管各行業等議題。

但美國證券交易委員會主席根斯勒出席參議院聽證會時,對中方態度較審慎,重申香港和內地沒有按照美國審計要求,交出當地上市中國公司的會計底稿等,透露明年初會公布哪些公司不符合要求,表明根據去年通過的法律,最快2024年開始會將涉及股份強制除牌。

美國證券交易委員會主席根斯勒表示:「就三年(強制除牌)期限,我們曾直接與中國當局商討,時間已倒數中,但我認為在此期間,我們應該提升現有上市公司的披露,二百多間(在美國上市的)中國公司,在政治和監管風險。」

中方強調應該加強溝通,尋找妥善解決問題的方法,警告美方不斷制裁和設限,只是雪上加霜,中方必定會回應。

我唔信, 一定係假新聞, 除非唔係
美帝要求見面, 地球上冇人敢拒絕的!

新聞來源連結:
https://news.tvb.com/finance/614141d0335d19bc62d6b18f/據報拜登倡晤習近平中方無回應-兩國或本周舉行金融業對話
作者: silverseven     時間: 2021-9-15 10:00 AM

it is not the first time refuse
作者: robin09     時間: 2021-9-15 10:48 AM

丢,美国不过是撞上了历史大运的暴发户而已,世界历史上不胜枚举,都只是过客而已。
美国要认识到自己只是历史的插曲,中国才是历史正朔。
美国要认清自身地位,才能有好结果。 
作者: 前往遠方的魚     時間: 2021-9-15 11:24 AM

拜登真係無L用
作者: ngblowwater-a1     時間: 2021-9-15 11:27 AM

其實最上果層都冇野傾.........下面重傾咩
作者: 冰風蓋天     時間: 2021-9-15 11:29 AM

好似上次零九年金融風暴咁,中國救完美國,美國經濟康復後,唔感恩不特止,仲調轉害中國😡😡😡😡
作者: skyeyes     時間: 2021-9-15 11:34 AM

食硬拜登
無須理會
作者: 冷眼旁觀     時間: 2021-9-15 11:34 AM

以前吹水資本主義點樣優越, 白人點樣優勝, 原來都係靠搶同用奴隸發達!
作者: judylam651     時間: 2021-9-15 11:35 AM

明明係老尾敗登為咗習大大在中国辦公時間聽佢電話,就三更半夜捱眼瞓都死頂,點知敗登得吋進尺,又要求拜見見習大大,但係對外宣稱又再高高在上扮哂大佬咁,其實係大種乞兒
作者: 黑蟑螂群毆     時間: 2021-9-15 11:38 AM

黃人話狗叫聲大就得
作者: 一眼關七     時間: 2021-9-15 11:38 AM

相見爭如不見!
作者: wilsonabcd     時間: 2021-9-15 11:45 AM

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2021-9-15 11:29 AM 發表

好似上次零九年金融風暴咁,中國救完美國,美國經濟康復後,唔感恩不特止,仲調轉害中國😡😡😡😡
最可恨是用錢收買「記協」和「田唐内奸」日日吹中國銀紙超印,偷香港錢,又話人民幣受控制眨值,哈!到想人民幣升值,又話要人家眨值控制美國國內通貸膨脹!
作者: 普京大帝     時間: 2021-9-15 12:07 PM

拜登唔到實力跟習大大對話的
作者: 义電機     時間: 2021-9-15 12:14 PM

老尾現實情况
----窮----
作者: 2013gundam     時間: 2021-9-15 12:17 PM

拜登打完電話之後 搞咁多小動作 點傾
英國佬玩野 我唔信同美國佬無關
作者: wilsonabcd     時間: 2021-9-15 12:20 PM

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-9-15 09:58 AM 發表

中美元首上周通話,據報美方曾建議舉行面對面峰會,但中方沒有理會。中美金融業對話就可能在本周舉行。

國家主席習近平和美國總統拜登上周舉行近七個月來首次對話,英國《金融時報》引述多名消息人士指,拜登曾建議與習近平舉行面對面峰會,但習近平沒有理會,只是堅持要求美方不要採取那麼敵視的態度。

據報白宮相信中方無意舉行峰會,部分原因是擔心疫情。美方原本考慮趁二十國集團十月在意大利舉行峰會時,順道安 ...
當然不見啦!一個靠選舉舞弊的不合法的「偽統領」有乜好見,我國好快邀請美國「真統領」「川普」來訪問!
作者: banjo.     時間: 2021-9-15 12:20 PM

兩份清單, 美國都未執行, 見嚟都冇意思.
作者: wilsonabcd     時間: 2021-9-15 12:22 PM

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-9-15 12:20 PM 發表

兩份清單, 美國都未執行, 見嚟都冇意思.
靠選舉舞弊上台的「偽統領」應承的有何可信?
作者: Money7     時間: 2021-9-15 12:25 PM

冇乜好傾
作者: Driveffun     時間: 2021-9-15 12:26 PM

玩九你就梗架啦,你食自己啦!
作者: 理+誠     時間: 2021-9-15 12:27 PM

表面就非常強硬,日日鬧中國、恐嚇中國。
但原來背後咁懦弱。
唔怪之得毛爺爺話老尾係"紙老虎"。
作者: ansonkpl     時間: 2021-9-15 12:31 PM

中國其實已經表咗態,叫你老美對中國唔好咁敵視,你做得到嘅話就有偈傾,做唔到嘅話就大家都法蘭西王帝
作者: 佢係乜水     時間: 2021-9-15 12:34 PM

引用:
原帖由 普京大帝 於 2021-9-15 12:07 PM 發表

拜登唔到實力跟習大大對話的
實力唔夠咪用三條紅線兩張清單來搭夠墊高囉
作者: wilsonabcd     時間: 2021-9-15 12:35 PM

引用:
原帖由 理+誠 於 2021-9-15 12:27 PM 發表

表面就非常強硬,日日鬧中國、恐嚇中國。
但原來背後咁懦弱。
唔怪之得毛爺爺話老尾係"紙老虎"。
冇法!得權不正靠「舞弊」上台和控制國會的,那敢硬?
作者: DocHolliday     時間: 2021-9-15 12:38 PM

引用:
原帖由 冷眼旁觀 於 2021-9-15 11:34 AM 發表

以前吹水資本主義點樣優越, 白人點樣優勝, 原來都係靠搶同用奴隸發達!
新冠疫情令好多人睇清白人一D都唔優越。 死咗六十幾萬人仲要反口罩反疫苗。
作者: 佢係乜水     時間: 2021-9-15 12:40 PM

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2021-9-15 12:22 PM 發表

靠選舉舞弊上台的「偽統領」應承的有何可信?
真總統幾時登基?! 我好懷念懂王的執政作風
作者: 武德鼎     時間: 2021-9-15 12:41 PM

呢頭要求見面,轉頭又搞小動作
作者: ken2431     時間: 2021-9-15 12:44 PM

同美國有乜好傾,美國佬最興背後插你一刀的;
作者: 佢係乜水     時間: 2021-9-15 12:45 PM

引用:
原帖由 武德鼎 於 2021-9-15 12:41 PM 發表

呢頭要求見面,轉頭又搞小動作
08年中國做了一次農夫與蛇, 冇理由同一錯誤犯兩次的
作者: 佢係乜水     時間: 2021-9-15 12:47 PM

引用:
原帖由 ken2431 於 2021-9-15 12:44 PM 發表

同美國有乜好傾,美國佬最興背後插你一刀的;
美國佬建國到依家都鍾意玩背後插刀這技倆, 但最可惡的是在你剛救完佢時來插
作者: 暴徒黑衣人     時間: 2021-9-15 12:49 PM

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-9-15 12:40 PM 發表

雙鬼拍門
作者: 無憂無悔     時間: 2021-9-15 12:49 PM

修補後的鏡,都係有裂痕
作者: mixit     時間: 2021-9-15 12:50 PM

即係顯出美國正面對大問題,自己未能解決
作者: wilsonabcd     時間: 2021-9-15 12:51 PM

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-9-15 12:40 PM 發表

好快!習大見完就會大力支持!
作者: wilsonabcd     時間: 2021-9-15 12:54 PM

引用:
原帖由 無憂無悔 於 2021-9-15 12:49 PM 發表

修補後的鏡,都係有裂痕
不是!一個得權不正,靠舞弊上台的,根本沒野可談!
作者: alipaopao     時間: 2021-9-15 12:54 PM

簡單啦,襯冬奧直接飛去北京,嚟個不請自來。
作者: winwin100     時間: 2021-9-15 12:54 PM

睬你都岸鳩,無意思,呢頭答應嗰頭就反口,挑。
作者: 佢係乜水     時間: 2021-9-15 12:55 PM

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2021-9-15 12:51 PM 發表

好快!習大見完就會大力支持!
你好似把次序倒轉來喎 應該是懂王發動政變後才可以得到習大接見和支持喎!
作者: ttkwan     時間: 2021-9-15 12:56 PM

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-9-15 09:58 AM 發表

據報白宮相信中方無意舉行峰會,部分原因是擔心疫情。美方原本考慮趁二十國集團十月在意大利舉行峰會時,順道安 ...
冬蟲夏草。冰
彈藥槍炮。譽

壹紙記載風雨不改
升半平半潮汐有別
聽濤說浪日復而遇
風雨而改筆墨知之
作者: denniscwip     時間: 2021-9-15 12:57 PM

正常領導都唔會花時間同個老人痴呆總統講嘢。
作者: 佢係乜水     時間: 2021-9-15 12:57 PM

引用:
原帖由 alipaopao 於 2021-9-15 12:54 PM 發表

簡單啦,襯冬奧直接飛去北京,嚟個不請自來。
這樣不請自來首先要在酒店隔離21日
作者: A5和牛     時間: 2021-9-15 12:59 PM

疫情呀!咪L見啦!反正冇咩好講,講又唔L認數!
作者: Versailles     時間: 2021-9-15 01:05 PM

軍事衝突在望 我地中囯已經冇野再同你傾 決戰太平洋吧
作者: 前進可愛的波菜     時間: 2021-9-15 01:11 PM

引用:

🤔無理由要中國一個人硬食,
應該要全世界一齊賣單...

全世界美債一筆勾銷,
當全世界都冇借過錢比佢就算數好不好?
全世界人一定會支持這做法!
大家都咁愛美國🇺🇸!
作者: 前進可愛的波菜     時間: 2021-9-15 01:15 PM

引用:

🤔同中國見面,不如同日本或台灣見面好過,
叫日本同台灣代替美國還債,
或者叫5眼合份一齊還國債。

現在找個外人來幫手做咩?
點解唔找他的朋友幫?

或者美國認台灣是一個國家,
之後全世界美債由台灣一個負擔。
作者: 佢係乜水     時間: 2021-9-15 01:15 PM

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2021-9-15 12:54 PM 發表

不是!一個得權不正,靠舞弊上台的,根本沒野可談!
派牌的人係你懂王的, 啤牌又係你懂王的, 賭輸了就話人出千, 這樣講你懂王咪好廢?!
作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-9-15 01:17 PM

次L次都係見完面扮 friend跟住背後插你一刀,可能係上午氹到習大大買幾百億美債,下午就宣佈將文化交流處正名為台灣代表處
作者: 瞓個好覺     時間: 2021-9-15 01:23 PM

傾唔埋嘅
見嚟做乜?
作者: my-melody     時間: 2021-9-15 01:24 PM

據報美方曾建議舉行面對面峰會,但中方沒有理會。

沒有理會.....
沒有.....理會.....
沒...有...理...會..........

頂,我真是很鍾意我們的習大大的"沒有理會".....
作者: Delimali     時間: 2021-9-15 01:25 PM

習近平費事見條老坑白皮豬🐷
作者: 如果我變成回憶     時間: 2021-9-15 01:25 PM

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2021-9-15 11:29 AM 發表

中國當年都系自救,4萬億。刺激本地經濟。
無話幫左美國。
因為當年出口佔3x%,非常重。
點知印既錢,d錢去曬 金融 樓價到。
導致無法工業升級
有錢人搵到錢,轉資產走去香港 美國 英國等地方。 間接救左 外圍經濟。(呢個先系幫助美國既主要原因) (系有錢人轉移資產去美國)。
如今美國印太多錢,印得太多,利息都唔夠還。股票 樓價過高,已經無法加息回收美金。
導致今日局面,如同恆大一樣。
拎諗拉埋中國落水,中國唔理會距。

作者: 暴徒黑衣人     時間: 2021-9-15 01:29 PM

引用:
原帖由 Versailles 於 2021-9-15 01:05 PM 發表

軍事衝突在望 我地中囯已經冇野再同你傾 決戰太平洋吧
以前,戰場會係DIE 灣!
依家,會係阿拉輸家!
作者: vampire912     時間: 2021-9-15 01:29 PM

美國佬真係無恥到極致,左手攞刀隊人,右手就想同人握手攞著數,攞出誠意唔好攪咁多嘢先再講見面啦。
作者: 飛天盒仔     時間: 2021-9-15 01:30 PM

引用:

美國知道疫情完咗之後,美國會好大鑊。
宜家唔搞好同中國嘅關係,分分鐘美國核爆都似。
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-9-15 01:32 PM

中方無回應,乜野對話都係冇意思
作者: 佢係乜水     時間: 2021-9-15 01:33 PM

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-9-15 01:30 PM 發表

美國知道疫情完咗之後,美國會好大鑊。
宜家唔搞好同中國嘅關係,分分鐘美國核爆都似。
放心, 分分鐘拜登任期完, 疫情都未完
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-9-15 01:33 PM

又係老尾跪求中國對話
作者: 大肥肥綿羊     時間: 2021-9-15 01:34 PM

同老人痴呆傾?傾到啲咩
作者: 飛天盒仔     時間: 2021-9-15 01:37 PM

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-9-15 01:33 PM 發表

放心, 分分鐘拜登任期完, 疫情都未完
點會呀,民主大國喎。
作者: 飛天盒仔     時間: 2021-9-15 01:38 PM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-9-15 01:33 PM 發表

又係老尾跪求中國對話
你用個「跪」字,好多「仇中反中膠手」會失眠㗎。
作者: ing.baring     時間: 2021-9-15 01:47 PM

我淨係知宜家美國佬急到瀨,老美啲官員仲呃鳩自己國民話什麼通漲受控,然後俾晒位華爾街班大鱷將美股托住響高位散水,查實呢鋪通漲失控死路一條,啲官員同啲大鱷已經心知肚明,老美完美演繹什麼叫自取滅亡
作者: 流晶花園     時間: 2021-9-15 01:55 PM

引用:
原帖由 冷眼旁觀 於 2021-9-15 11:34 AM 發表

是嗎,但而家d 黄屍狗話中國冇人權,鬼佬有人權
話中共共匪,唔話美國殺紅番搶人地方
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2021-9-15 01:55 PM

哈哈😄 今鋪阿爺肯定食硬敗登!!!尼個係敗登的八字分析!!!

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-9-15 01:55 PM, 152.89 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: no_ic     時間: 2021-9-15 01:59 PM

上次通完電話,又話傾得好好。跟住就搬台灣上枱玩嘢!今次話會晤,見完可能玩得仲金。咁嘅反覆小人,見嚟晒時間。
作者: fbb6f3ab73f82f     時間: 2021-9-15 02:01 PM

美國求饒
作者: kgoal     時間: 2021-9-15 02:04 PM

合法貪污選出黎既總統,有乜代表性?
作者: john117

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: lmichael     時間: 2021-9-15 02:12 PM

引用:

我係習近平一定唔見,上次通電,話保持一中政策,一個星期未夠,就爆出考慮由台北駐美辦事處變台灣駐美辦事處,真係明玩野,布林肯仲要係國會宣稱台灣係國家。。。。
如果見面,容咩易跟著宣佈同台灣建交,唔係用中華民國建交,係同台灣建交。。。。
作者: 雨中花花榴槤     時間: 2021-9-15 02:14 PM

引用:

即係老美唔夠阿爺玩,輸鳩晒,要急於求和。
作者: ricolau88     時間: 2021-9-15 02:20 PM

呼之則來,揮之則去,中國人是不吃這一套的
作者: wongtailung     時間: 2021-9-15 02:21 PM

老尾冇心傾
作者: kks668     時間: 2021-9-15 02:29 PM

最新新聞話唔係無回應,係習大當面拒絕了😐
作者: wilsonabcd     時間: 2021-9-15 02:32 PM

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-9-15 01:15 PM 發表

派牌的人係你懂王的, 啤牌又係你懂王的, 賭輸了就話人出千, 這樣講你懂王咪好廢?!
不癈!PH仔話「真大統領,川普大帝」已帶領百萬「紅師」反攻華盛頓偽政權!
作者: 中國香港001     時間: 2021-9-15 02:32 PM

引用:
原帖由 kks668 於 2021-9-15 02:29 PM 發表

最新新聞話唔係無回應,係習大當面拒絕了😐
怕咗拜登見面期間叮Q咗又入中國數
作者: 害羞的すわわ     時間: 2021-9-15 02:33 PM

阿登來華向習主席下跪認錯
作者: law31     時間: 2021-9-15 02:36 PM

三條底線,兩份清單..
美國不積極執行..便沒有對話機會..
作者: alipaopao     時間: 2021-9-15 03:00 PM

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-9-15 12:57 PM 發表

這樣不請自來首先要在酒店隔離21日
咁大鑊!驚佢過唔到21日。
作者: 佢係乜水     時間: 2021-9-15 03:27 PM

引用:
原帖由 alipaopao 於 2021-9-15 03:00 PM 發表

咁大鑊!驚佢過唔到21日。
21日應該過到, 但21日後仲記唔記得自己點解來中國就難講!
作者: 人為財S     時間: 2021-9-15 04:29 PM

拜燈咪等下先囉!可能等到佢臨宗前個日會等到嘅!
作者: pqrdownloader     時間: 2021-9-15 05:03 PM

將晶片廠搬哂嚟我國先講,否則,睬你老尾有味!
作者: kit365     時間: 2021-9-15 09:07 PM

如果又係美國套偉論,有好處先合作,無好處就整死你,咁不如唔好合作,對話都side氣。
作者: 寒冬巨大的牛     時間: 2021-9-15 09:31 PM

引用:

美國佬唔要面,只想要錢!
作者: eliskw2000     時間: 2021-9-15 09:34 PM

如果中國唔果斷拒絕,我肯定美國會食住上,好似特朗普屈中國簽貿易協議一樣。希望中國強硬D啦。
作者: 香港神仙     時間: 2021-9-15 09:55 PM

引用:
原帖由 mixit 於 2021-9-15 12:50 PM 發表

即係顯出美國正面對大問題,自己未能解決
因為美國就快到金融信貸危險爆煲,成28萬億債券咁多,賣咗美國都唔夠還。
作者: 冷眼旁觀     時間: 2021-9-16 12:48 PM

引用:
原帖由 流晶花園 於 2021-9-15 01:55 PM 發表

是嗎,但而家d 黄屍狗話中國冇人權,鬼佬有人權
話中共共匪,唔話美國殺紅番搶人地方
重有用黑奴, 從非洲運去歐洲和美國, 最出名的五月花號單海上就死了一半黑奴。