標題: [本港新聞評論] Kelly Online|《頭條新聞》主持人吳志森移英 聲稱離鄉別井感「淒涼」 [打印本頁]

作者: pugbb     時間: 2021-9-15 04:45 AM

近期不少人離港移居外地,繼《十年.本地蛋》導演伍嘉良移民英國後,再有傳媒人及作家離開香港。曾主持港台《頭條新聞》的吳志森,透露幾個月前已移居...

近期不少人離港移居外地,繼《十年.本地蛋》導演伍嘉良移民英國後,再有傳媒人及作家離開香港。曾主持港台《頭條新聞》的吳志森,透露幾個月前已移居英國,並聲稱感「淒涼」,為乜到一把年紀要離鄉別井,要去一個完全陌生嘅國家,過一個要慢慢適應嘅生活。」
香港電台前節目《頭條新聞》主持人吳志森,昨日(13日)於個人 YouTube 頻道上載一條影片,主題為「我來了英國,我好淒涼」。他指自己幾個月前已到英國,但因個人比較低調,加上為保障私隱,所以一直未有交代身處何方,只好將一切安頓好後才對外公佈消息,又向為其處境擔憂的朋友及觀眾致歉,希望大家諒解,「大家放心,我平安,冇事」。
吳志森坦言自己年紀大,抵達英國後有很多方面需要適應,「就好似香港效率好高,節奏好快咁,我哋要用完全唔同嘅心態去面對,走到人生下半場,突然之間要適應新嘅環境,總係會有啲困難」,但他覺得與留在香港帶來的擔憂及惶恐相比,相信只要慢慢來,一定可以能夠應付,「假以時日一定做到得」。
吳志森亦概嘆,雖然抵達英國後曾與朋友見面,過程甚為開心,但亦相當「淒涼」,「淒涼嘅原因唔係話搵唔到食,而係為乜到一把年紀要離鄉別井,要去一個完全陌生嘅國家,過一個要慢慢適應嘅生活,不過雖然係淒涼,但能夠呼吸一口自由嘅空氣、能夠瞓一個好覺,我應為嗰個適應,嗰個過渡期遇到嘅這樣或那樣的困難,算得係咩?」
在短片末段,他提到自己佩服留在香港的人的勇氣,並尊重離開的人的選擇,呼籲大家不要互相埋怨,祝願大家平安。
另外,有才女之稱的梁芷珊昨日在fb表示,自己已經抵達台灣,現時正於酒店隔離中,又指此行有多個目的,包括照顧親人、工作、展開業務或讀書。
帖文中,梁芷珊網又指店業務將繼續,出版社亦會在台灣開設新公司,並繼續與楊天命主持網台節目,「其實我心裡信奉的是,很多東西,輕輕帶過更好,四両撥千斤,勝過千斤撥四両,大家明白的。總之,我一定會回香港,這不是永別,我的一切都還在香港。」她又指日後會發佈更多帖文、短片、Patreon內容,或者心血來潮時寫歌及寫書,感謝各位的關心與祝福。
楊天命其後亦在fb發文以表不捨之情,「芷珊,我會過去台灣找妳打台灣牌,麻雀腳要好似妳咁靚㗎!祝妳開開心心!順順利利!富富貴貴!唉!已經掛住妳了!」

(62歲)吳志森概嘆淒涼嘅原因唔係話搵唔到食,而係為乜到一把年紀要離鄉別井,要去一個完全陌生嘅國家,過一個要慢慢適應嘅生活,不過雖然係淒涼,但能夠呼吸一口自由嘅空氣能夠瞓一個好覺,我應為嗰個適應,嗰個過渡期遇到嘅這樣或那樣的困難,算得係咩?」
心虛知道「身有屎」...如果臨老入監獄渡過餘生仲「淒涼」...
係香港時時刻刻被上門「嚇死拘捕」...現在不幸中的大幸只是「客死異鄉」有誰祭奠...

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2219596/即時-港聞-Kelly-Online-頭條新聞-主持人吳志森移英-聲稱離鄉別井感-淒涼
作者: 廿蚊水     時間: 2021-9-15 06:01 AM

呢d唔係叫淒涼,係叫抵死
作者: MarkIV     時間: 2021-9-15 06:06 AM

應該用折墮形容會比較適合
作者: andy1958_1     時間: 2021-9-15 06:10 AM

千祈千祈唔好返嚟香港
作者: Duncan_Nadal     時間: 2021-9-15 06:23 AM

咎由自取
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2021-9-15 06:32 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-9-15 04:45 AM 發表

近期不少人離港移居外地,繼《十年.本地蛋》導演伍嘉良移民英國後,再有傳媒人及作家離開香港。曾主持港台《頭條新聞》的吳志森,透露幾個月前已移居...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210914/share_2021091422575981707.jpg

近期不少人離港移居外地,繼《十年.本地蛋》導演伍嘉良移民英國後,再 ...
香港自由度排世界前三,空氣唔夠自由咩?你試下喺英國反對約翰遜,遊行扔磚扔汽油彈、支持恐怖活動,一樣無自由空氣俾你呼吸,甚至連鳩噏嘅自由都無
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-9-15 06:36 AM

怨甚麽

圖片附件: discuss2_1624253345081.png (2021-9-15 06:36 AM, 556.82 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: CHORYAT     時間: 2021-9-15 06:50 AM

咪好囉,可以在英國扮下陰陽怪氣英女蝗,睇下英國佬係咪真係咁自由,串下大陸吖嘛
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-9-15 07:29 AM

客死異鄉吧
作者: 坐六年     時間: 2021-9-15 07:40 AM

你老味一個人喺香港生活咗60幾年,讀書成長都喺香港,為咗乜要做漢奸,搞到臨老唔過得世,幾十歲人至話改變生活環境,從來漢奸都冇好下場,肥佬黎有版你睇。

作者: jj138     時間: 2021-9-15 07:47 AM

真係好唔撚捨得太后,你陰陽怪氣嘅形象已深入民心,要走都出句聲吖,等我哋執多你幾劑先走喇。
作者: 睇天做人     時間: 2021-9-15 07:59 AM

過主啦
作者: Chelseaaa     時間: 2021-9-15 08:05 AM

唔好講淒涼好唔好,陣間嚇親手足唔敢過去你就死。
作者: 33Chris     時間: 2021-9-15 08:07 AM

呢啲唔係叫"淒涼",係叫"折墮"。

作者: kenchan42015     時間: 2021-9-15 08:15 AM

唔係齊上齊落?垃圾!
作者: 689倒轉又係689     時間: 2021-9-15 08:17 AM

香港有好多人才走晒
作者: gakoduck     時間: 2021-9-15 09:50 AM

鏗鏘頭條,抹黑造謠
漢奸走狗,一個不留
作者: willy222     時間: 2021-9-15 09:56 AM

條路自己揀
作者: 阿爾拔     時間: 2021-9-15 10:50 AM

邊個話香港無自由?淒涼係攞嚟賤!
作者: 0987654     時間: 2021-9-15 11:17 AM

點會淒涼呀?有得做西人應該感到很榮幸先係喎……
作者: 33Chris     時間: 2021-9-15 12:41 PM

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-9-15 08:17 AM 發表

香港有好多人才走晒
做得黃狗唔死無用, 香港唔需要
作者: 689倒轉又係689     時間: 2021-9-15 12:47 PM

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-9-15 12:41 PM 發表

做得黃狗唔死無用, 香港唔需要
你覺唔覺得香港只係淨返一班藍領人士
作者: albeng     時間: 2021-9-15 01:59 PM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-9-15 04:45 AM 發表

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210914/share_2021091422575981707.jpg

近期不少人離港移居外地,繼《十年.本地蛋》導演伍嘉良移民英國後,再 ...
in UK now
https://www.youtube.com/watch?v=tY7qdGkFxag
作者: .愛心大使     時間: 2021-9-15 02:01 PM

森哥講得好
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-9-15 02:01 PM

DKLM ,有人逼你咩
作者: bigmouth2006     時間: 2021-9-15 02:02 PM

即係心有屎啦
作者: samsampigpig     時間: 2021-9-15 02:03 PM

引用:
原帖由 Chelseaaa 於 2021-9-15 08:05 AM 發表

唔好講淒涼好唔好,陣間嚇親手足唔敢過去你就死。
手JOKE唔去, 佢先多啲機會搵食.
僧多粥少呀!
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-9-15 02:03 PM

記住呢世都唔好再返香港
作者: 自由國都     時間: 2021-9-15 02:08 PM

身無屎使咩移民?咎由自取怪邊個?
作者: robin09     時間: 2021-9-15 02:10 PM

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2021-9-15 10:50 AM 發表

邊個話香港無自由?淒涼係攞嚟賤!
香港的确没有反中反华的自由。
英国的确有反中反华的自由。
英美狗腿子嘛,要的就是反中反华的自由。
它们不会反美反英反帝,它们不需要这样的自由。
作者: cwmmike     時間: 2021-9-15 02:17 PM

天氣涼爽妻涼就真,點會淒涼呢?

有民主自由又冇種族歧視,英國呢D天堂唔會淒涼嘅,唔好借D意番香港。

作者: wingsyip     時間: 2021-9-15 02:19 PM

老曱甴扮乜春有錢,移撚咗去英國惹撚咗美國肺炎咪撚返香港求醫
作者: michael     時間: 2021-9-15 02:23 PM

又一條儍L移民
作者: WakeUp77     時間: 2021-9-15 02:56 PM

公開住間屋幾大。每日使幾多錢。証明唔淒涼啦
作者: bigmouth2006     時間: 2021-9-15 03:00 PM

條老柴有冇仔女?
作者: 阿爾拔     時間: 2021-9-15 04:27 PM

引用:
原帖由 robin09 於 2021-9-15 02:10 PM 發表

香港的确没有反中反华的自由。
英国的确有反中反华的自由。
英美狗腿子嘛,要的就是反中反华的自由。
它们不会反美反英反帝,它们不需要这样的自由。
反中反華係叛國罪行,同自由無關,等於人類無殺人放火嘅自由,必須承擔法律責任。提出可行嘅反對意見並無問題,因政見不同而煽動他人違反國安法就好大問題。
作者: 香港終歸變漁港     時間: 2021-9-15 04:28 PM

抵死
作者: freemind1     時間: 2021-9-15 04:41 PM

明報報道失實,話反駁淒涼,原文條人妖根本就感嘆好慘,好心文宣唔好害人
作者: charlir2005     時間: 2021-9-15 04:48 PM

依家睇番, 你話之前港台嘥幾多公帑養呢班仆街? 今日可以用多年積存的人工去英國著草

作者: 農場紅色馬     時間: 2021-9-15 05:27 PM

賣港賊離開香港係好事嚟嘅
作者: 台灣小榴槤     時間: 2021-9-15 05:45 PM

國安一定要查佢
作者: johnny9236     時間: 2021-9-15 06:14 PM

你呢個年紀係香港閒閒哋有以百萬計,
佢哋又唔敗走去英國?
皆因你吳志森成身屎嘛!
作者: chimingchan2014     時間: 2021-9-15 07:20 PM

呢啲叫應有此報,如果佢話覺得淒涼,即係之前佢做嘅係壞事囉。
作者: wilsonts     時間: 2021-9-15 07:27 PM

有民主自由可以解決一切
作者: 都没有     時間: 2021-9-15 08:43 PM

吳生唔係要攬炒咩?點解去咗英國?
作者: 火爆判官     時間: 2021-9-15 09:17 PM

得啦得啦,總之唔好返香港就得啦
作者: hkrking     時間: 2021-9-15 09:18 PM

引用:
原帖由 MarkIV 於 2021-9-15 06:06 AM 發表

應該用折墮形容會比較適合
正解