標題: [本港新聞評論] 鄧炳強點名轟記協 拉攏「學生記者」入會 質疑代表性專業性 | 立場報道 | 立場新聞 [打印本頁]

作者: pugbb     時間: 2021-9-14 01:32 PM

由中聯辦控制的《大公報》今日(14 日)頭版刊出保安局鄧炳強的專訪。鄧炳強專問中又點名批評記協,質疑記協滲透校...

由中聯辦控制的《大公報》今日(14 日)頭版刊出保安局鄧炳強的專訪。鄧炳強專問中又點名批評記協,質疑記協滲透校園,拉攏「學生記者」入會,有 13 歲學生或未受過訓練的亦是「記者」,執行委員會集中於某幾個媒體,令人質疑記協代表性。
記協主席陳朗昇今早接受電台訪問,批評「哄學生入會」的言論是「假新聞」、「假消息」,「好離譜,咩嘢叫住『背靠大量學生記者』先?」陳朗昇指,記協每年都向職工會管理局提交資料,質疑鄧炳強根本不了解記協學生會員數目。
鄧批評,記協拉攏「學生記者」入會,質疑其代表性,「我留意到記者協會執行委員會來來去去集中幾個媒體,有好多學生喺入面,令人質疑記協嘅代表性。大家都清楚記得,記協倡議任何人都係記者,13歲學生都係記者,無受過訓練又係記者,同大家認為記者受過專業訓練嘅期望唔同」。
《大公》又問到,記協是否已偏離工會註冊要求,鄧炳強說:「記協公信力,同佢註冊是兩件事,只要任何組織、團體違反法例包括國安法都要負責。」
鄧炳強說,任何組織或團體有違反法例包括國安法,都要負上責任,他期望下個立法會期內,完成基本法23條立法工作,屆時會諮詢公眾。
保安局局長鄧炳強已經向支聯會董事發信,指建議行政長官會同行政會議剔除支聯會的公司註冊。鄧炳強又在訪問時指,支聯會在下星期五或之前可作出書面申述,檢視抗辯理由後,會撰寫報告提交行政長官會同行政會議,決定是否剔除支聯會的公司註冊;若支聯會在限期前放棄抗辯,程序上會更加快。他又指已就支聯會的其他資產進行研究,有需要時會引用法例凍結。

保安局局長鄧炳強在《大公報》專訪中點名批評記協,拉攏「學生記者」入會,報道引述鄧炳強指記協「背靠大量學生記者」。記協主席陳朗昇批評鄧的說法離譜,是「假新聞」、「假消息」,強調申請「學生會員」的要求和門檻很高,僅佔會員人數的少數。他表明記協會繼續運作,「你期望人哋講完之後我哋會收檔,唔做咩?其他我唔知,希望唔會,但記協一定唔會!」《大公報》的專訪,頭版標題引述鄧炳強說「記協違專業,哄學生入會」。記協主席陳朗昇今早接受電台訪問,批評「哄學生入會」的言論是「假新聞」、「假消息」,「好離譜,咩嘢叫住『背靠大量學生記者』先?」陳朗昇指,記協每年都向職工會管理局提交資料,質疑鄧炳強根本不了解記協學生會員數目。陳朗昇解釋,記協現時有 600 至 700 名會員,並分為 4 個類別。其中全職從事記者等新聞工作的「正式會員」有 300 至 400 人,另有屬自由工作者的「附屬會員」,以及在公關公司或公營機構工作的「公關會員」,此 3 類會員已佔記協會員的大多數。他強調,成為「學生會員」的要求、門檻好高,如要正就讀本地大學新聞學院,並視乎其修讀學分有多少與新聞有關,所以「學生會員」只佔少數。他又指,記協每次的開會紀錄明確列出審批會員的過程和爭議,亦曾就新會員應列入哪類別會員爭拗長達一、兩年。「好嚴謹、好清晰、一紙一文,black and white 喺晒度;而唔係佢宜家喺度隔空講兩句嚟,咁樣去講。」對於鄧炳強稱記協「倡議任何人都係記者,13 歲學生都係記者」,陳朗昇指,此屬社會情況,「好似抗戰時期,八路軍都有『小八路』一樣」。他批評鄧的說法是倒果為因,「要問唔係問記協,係問究竟香港警察、香港政府 2019、2020 年喺香港做咗啲咩嘢,搞到 13 歲嘅同學仔都要出嚟做記者,驚死無咗個鏡頭,驚死影少啲都會有啲人受委屈。」陳朗昇又指,鄧炳強在任警務處處長期間與記協會面時,承認基本法下香港市民有採訪權利,「佢自己話市民喺條街度影嘢係無問題,點解宜家坐喺第二個位,之後同我講話『人人係記者』係唔啱呢?」至於鄧指記協有違專業道德,陳強調是否專業應看其做事、行為,而非其身份,又表示:「你(鄧炳強)要批評記協係無問題,你攞啲嘢係確實啲,你唔好用假消息,唔好用假新聞,唔好用一啲自己以前承認過、宜家唔認嘅嘢囉!」至於鄧炳強指,記協執委會內「來來去去集中幾個媒體」,陳朗昇承認多年來受到主流媒體打壓,過往有執委轉職到主流媒體後就未再擔任執委,又透露他個人亦曾受壓。而近期多個組織被鄧炳強等政府官員批評後陸續解散,陳朗昇強調記協會繼續運作,「你期望人哋講完之後我哋會收檔,唔做咩?其他我唔知,希望唔會,但記協一定唔會!

又出口術...
中聯辦控制的《大公報》...這句子己存在偏見問題!記協主席陳朗昇「你期望人哋講完之後我哋會收檔,唔做咩?其他我唔知,希望唔會,但記協一定唔會!拭目以待-等解散跪低...

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/politics/鄧炳強點名轟記協-拉攏學生記者入會-質疑代表性專業性
作者: 1813sleep     時間: 2021-9-14 01:41 PM

某自稱紀律部門以高薪拉攏好多讀書唔成的年輕人入會
作者: 海邊的快樂小魚     時間: 2021-9-14 01:46 PM

睇來阿爺下個目標是整頓妓協
作者: Chinahk2047     時間: 2021-9-14 01:48 PM

引用:
原帖由 1813sleep 於 2021-9-14 01:41 PM 發表

黃屍曱甴講都唔影響比國安收皮的事實了
作者: Joeycky     時間: 2021-9-14 01:53 PM

解散潮點解仲未到記協,有無搞錯,局長加把勁啦。
作者: hihi2046     時間: 2021-9-14 02:01 PM

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-9-14 01:46 PM 發表

好明顯,立場新聞都吾做得幾奈。
作者: 何紅申     時間: 2021-9-14 02:03 PM

支持
作者: 家無心     時間: 2021-9-14 02:03 PM

除左黑記, 黑社工同黑醫護都要...
作者: 阿乜水     時間: 2021-9-14 02:08 PM

買定花生啤酒, book定小鳳姐.
作者: 幪面超人     時間: 2021-9-14 02:13 PM

收記協皮只是時間問題
作者: tamadabi     時間: 2021-9-14 02:15 PM

而家通常係鄧sir點名講完

某d柒頭就第一時間回應

然後隔幾日被點名既就自動收皮

累應不爽
作者: 笑到最後     時間: 2021-9-14 02:15 PM

拉晒班曱甴記者去坐監。
作者: fanhead     時間: 2021-9-14 02:15 PM

AV仁都割席拉
作者: 笑到最後     時間: 2021-9-14 02:16 PM

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-9-14 02:13 PM 發表

收記協皮只是時間問題
睇下幾時拉埋35+果班曱甴投票者,熱切期待。
作者: kmh623000     時間: 2021-9-14 02:18 PM

終於到記協?
作者: CallMeKSM     時間: 2021-9-14 02:18 PM

引用:
原帖由 1813sleep 於 2021-9-14 01:41 PM 發表

做榮肛黃罩狗黑罩狗好D?!

FDNOL - Fake Demands Nonsense of Losers
FDNOL - 假訴求 廢柴嘅屁話

圖片附件: IMG_20201212_094714.png (2021-9-14 02:18 PM, 1.14 MB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: 7913d0a6-fd90-4d70-81bc-11d3aceb33e2.a7fe0c6f8857b1b17e0c3a7c430a29aa.png (2021-9-14 02:18 PM, 1.2 MB) / 該附件被下載次數 2

作者: 貴貴大世界     時間: 2021-9-14 02:21 PM

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-9-14 01:46 PM 發表

妓協就死梗㗎嘞,期望再一個目標係假髮
作者: yctbmcl     時間: 2021-9-14 02:23 PM

無, 淨係睇過相
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-9-14 02:25 PM

又一被盯上好快妓協就解散了
作者: ED1988     時間: 2021-9-14 02:26 PM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-9-14 01:32 PM 發表

由中聯辦控制的《大公報》今日(14 日)頭版刊出保安局鄧炳強的專訪。鄧炳強專問中又點名批評記協,質疑記協滲透校...

https://assets.thestandnews.com/media/resized/1200x630,cover/photos/tkp1.PNG

由中聯辦控制的《大公報》今日(14 日)頭版刊出保安局鄧炳強的專訪。鄧炳強專問中又點名批評記協,質疑記協滲透校園,拉攏「學生 ...
“所以「學生會員」只佔少數”
咁唔該講下有幾多個?
係咪每個都仍然讀緊書?
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2021-9-14 02:27 PM

引用:

係針對曱甴,吹咩
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2021-9-14 02:27 PM

引用:
原帖由 家無心 於 2021-9-14 02:03 PM 發表

除左黑記, 黑社工同黑醫護都要...
好快到佢哋
作者: wkts     時間: 2021-9-14 02:30 PM

引用:
原帖由 貴貴大世界 於 2021-9-14 02:21 PM 發表

妓協就死梗㗎嘞,期望再一個目標係假髮
期待中……
作者: kgoal     時間: 2021-9-14 02:32 PM

都係解釋唔到13歲點做記者
作者: 前進可愛的波菜     時間: 2021-9-14 02:33 PM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-9-14 01:32 PM 發表

https://assets.thestandnews.com/media/resized/1200x630,cover/photos/tkp1.PNG

由中聯辦控制的《大公報》今日(14 日)頭版刊出保安局鄧炳強的專訪。鄧炳強專問中又點名批評記協,質疑記協滲透校園,拉攏「學生 ...
🤔咁我都支持警察部隊招聘未成年人士!

未成年小朋友做警察,下下打完人都可以唔洗坐牢,未成年坐咩牢?

一個13歲個警察捉一個二、三十歲個成年男人,
個男人仲要高過個小朋友成個身位,
咁個13歲小警察味可以合法地下下開槍?或只可用槍?
成年人犯人對住成年人警察就非常開心,下下拳頭交!
成年犯人對住個小朋友警察就慘了😭,驚到個小朋友亂開槍,第一時間要舉高雙手!🙌🏻

13歲警察捉返13歲個暴徒,
小朋友打小朋友合法,唔通告個小朋友坐牢?
又唔大人打小朋友,只係小朋友在打交!

香港童子軍的重要性!👍
2邊鬥未成年唔洗坐牢就最好玩!😂

未成年記者唔捉得?
但我未成年警察又可唔可以打你?

作者: 全宇宙     時間: 2021-9-14 02:34 PM

記協嗰堆人渣做咗無數陰騭嘢禍害社會
唔應該放過
作者: CallMeKSM     時間: 2021-9-14 02:34 PM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-9-14 02:25 PM 發表

又一被盯上好快妓協就解散了
仆街記協!!

圖片附件: h7pzxztj_WauABUmPCoqi9ogsQD9ij-atAeQ9bQHkPU_2.png (2021-9-14 02:34 PM, 168.03 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: s-l300_2.png (2021-9-14 02:34 PM, 79.69 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: andy1958_1     時間: 2021-9-14 02:34 PM

引用:

下一個會係社工
作者: 我要發達2015     時間: 2021-9-14 02:36 PM

呢條柒頭昇得地死人口,嘈喧巴閉,認屎認屁!
等睇我地尊敬嘅前一哥局長一嘢收你皮
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2021-9-14 02:36 PM

引用:

點同呢,明正言順有亞爺授權架。曱甴仔憑乜?莫非唸住有美國罩住大撚晒?
作者: tigerowl     時間: 2021-9-14 02:37 PM

黃畜黑妓依家好驚呀🤣🤣
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-9-14 02:38 PM

引用:
原帖由 kgoal 於 2021-9-14 02:32 PM 發表

都係解釋唔到13歲點做記者
請解釋

圖片附件: Screenshot_20200831_231150.jpg (2021-9-14 02:38 PM, 234.22 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: discuss2_1563974139756.png (2021-9-14 02:38 PM, 315.06 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 天下唯攻2.0     時間: 2021-9-14 02:38 PM

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2021-9-14 02:34 PM 發表

下一個會係社工
一於做佢世界,反正點處理,美國佬都唔會滿意架啦。
作者: Vhhh1     時間: 2021-9-14 02:41 PM

文化大革命逐個批鬥。下次一定係護恊,全香港得冇紀律部隊係正常支持政府,所有都係反。
作者: sniperkill     時間: 2021-9-14 02:45 PM

引用:

當新聞被控制不能相信,才可能有這麽多民間記者?
作者: whoamiar     時間: 2021-9-14 02:47 PM

被逐個擊破, 無鬼用, 仲話靠佢地, 真係信佢地一成, 雙目失明!!
作者: 摩鬼     時間: 2021-9-14 02:48 PM

引用:

放心,實有人會殺你,你勿找佢幫手,我話既
作者: 光棍man     時間: 2021-9-14 02:48 PM

下一個,妓協
作者: 最強大腦沙維     時間: 2021-9-14 02:49 PM

敢作敢為
支持強硬派鄧炳強
盡快取代軟弱無能的林鄭做特首
作者: 魚仔曲其     時間: 2021-9-14 02:49 PM

引用:

講哩D曬氣。警方系政府比權。你唔聽,系唔系反政府?系你就出聲
作者: Samam     時間: 2021-9-14 02:51 PM

引用:
原帖由 kmh623000 於 2021-9-14 02:18 PM 發表

終於到記協?
黑暴時間妓協100%係幫凶,報應就快到呢班友身上👏
作者: 大肥肥綿羊     時間: 2021-9-14 02:52 PM

早就要拉人封艇啦
作者: 信天翁88     時間: 2021-9-14 02:53 PM

妓協一定要汁笠
作者: yeungph     時間: 2021-9-14 02:53 PM

由一班黃屍控制的立場新聞,起個名已經好清楚完全主觀偏見。
作者: kmh623000     時間: 2021-9-14 02:54 PM

睇款一個月內記協又會宣佈解散
作者: 上環     時間: 2021-9-14 02:58 PM

引用:

記恊最經典的一定係請童工
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2021-9-14 02:59 PM

呢排逐個組織係咁鏟,咁幾時到貪曾
作者: terrymyl3     時間: 2021-9-14 03:00 PM

引用:

其實幾時先立法禁止散播假訊息?
今早FB先見到有漫畫話填表唔寫"中國香港"會犯國安法

其實個世界好多蠢人, 真係會信= ="
比人厄唔緊要, 仲要覺得反中係正義個下噁心啊MA
作者: cwbguy     時間: 2021-9-14 03:00 PM

引用:
原帖由 pugbb 於 14-9-2021 01:32 PM 發表

係記協自己攞黎衰,12歲都走去暴動現場做記者,又冇勞保,抵俾人插
作者: 風和日丽小白兔     時間: 2021-9-14 03:01 PM

記協正人渣,非法用学生做記者,巳違例。
作者: 暴龍隊員     時間: 2021-9-14 03:04 PM

引用:
原帖由 Joeycky 於 2021-9-14 01:53 PM 發表

解散潮點解仲未到記協,有無搞錯,局長加把勁啦。

官媒一出聲,兩星期,就收皮。

作者: rosemary1216     時間: 2021-9-14 03:04 PM

呢個反中亂港嘅記協無謂再去混淆視聽解釋咁多嘢吖,宜家喺時候要向記協算帳嘞。
作者: 遊鯤     時間: 2021-9-14 03:05 PM

這個記協作惡多端罄竹難書
真心希望早日將之收拾
作者: Kevin輝     時間: 2021-9-14 03:08 PM

引用:

大亂之後必大治,一個一個黎,總之肯定走唔甩。
作者: 假如白滑的獅子     時間: 2021-9-14 03:10 PM

引用:

拉哂班黑記,好呀。
作者: waltzno2     時間: 2021-9-14 03:20 PM

係時候要搞記協啦,呢個組職一樣害死好多年輕人,一定要鏟除佢
作者: cm923     時間: 2021-9-14 03:24 PM

垃圾黑記!仆街含家産!抄佢家啦
作者: wavehand     時間: 2021-9-14 03:26 PM

目標已對凖
作者: billyfung11     時間: 2021-9-14 03:27 PM

找到黑記了

圖片附件: S10914-152446.jpg (2021-9-14 03:27 PM, 386.53 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: 都没有     時間: 2021-9-14 03:30 PM

記協有冇當大公報嘅記者係記者?
作者: fiogermi     時間: 2021-9-14 03:31 PM

先嗌聲無畏無懼,正字打壓。之後再自我分解
作者: zipzip123     時間: 2021-9-14 03:33 PM

解散啦又,夠料就做嘢執法
作者: 9big     時間: 2021-9-14 03:34 PM

政府咁先似樣  主動出擊  唔洗下下要阿爺官媒出聲才做野   加油政府  一隻曱甴都唔可以放過
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-14 03:35 PM

支持一哥
作者: yp123     時間: 2021-9-14 03:35 PM

妓協本身就係假消息製造者, 依家話返人地轉頭。 真係賊喊捉賊 
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-9-14 03:36 PM

終於到記協啦
作者: 貝才貝才     時間: 2021-9-14 03:36 PM

拿拿臨炒起埋記協, 香港就越來越安全了!
作者: fai28     時間: 2021-9-14 03:39 PM

肥佬黎可能已經篤左妓協
作者: 丁常唔多旺     時間: 2021-9-14 03:40 PM

引用:

終於到妓協,天大喜訊。
作者: 丁常唔多旺     時間: 2021-9-14 03:42 PM

引用:

入會開槍射曱甴,爽。
作者: 蠢係要死     時間: 2021-9-14 03:43 PM

黃畜又輸L 晒lu~~
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-9-14 03:43 PM

呢個13歲記協係咪會員??

圖片附件: 20210914_154120.jpg (2021-9-14 03:44 PM, 46.3 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: skyeyes     時間: 2021-9-14 03:45 PM

等緊收檔
作者: oxygenshing     時間: 2021-9-14 03:48 PM

妓協話自己係八路軍
咁睇得起自己
作者: workdboy169     時間: 2021-9-14 03:48 PM

妓協好快又解散
作者: 金澤台     時間: 2021-9-14 03:49 PM

呢個記協主席同支聯會個女副主席,講嘢一樣咁寸,強詞奪理,死剩把口。
作者: 車站雀躍的神童     時間: 2021-9-14 03:50 PM

引用:

讀書唔成?你去考個見習督察來做,相信你做多兩世人的學歷加埋都未夠資格投考
作者: 車站雀躍的神童     時間: 2021-9-14 03:51 PM

引用:

香港6佰萬市民等咗好耐
作者: champion2005     時間: 2021-9-14 03:51 PM

妓怯💩期到喇!
作者: 面交player     時間: 2021-9-14 03:54 PM

引用:

我建議警察都要建立一個新支部叫, 官方治安記者, 警察都有權做記者著黃背心, super!
作者: 車站雀躍的神童     時間: 2021-9-14 03:54 PM

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-9-14 02:16 PM 發表

睇下幾時拉埋35+果班曱甴投票者,熱切期待。
咁就正睇住黃屍畜牲一隻隻比人落鑊真係好爽
作者: sng850     時間: 2021-9-14 03:56 PM

妓協連13歲都兒童都可以接納為會員,反中亂港組織也!
作者: 車站雀躍的神童     時間: 2021-9-14 03:58 PM

引用:
原帖由 siu_siu_nei_00 於 2021-9-14 02:27 PM 發表

係針對曱甴,吹咩
而家擺明係藍營完敗黃畜將黃色曱甴慢慢玩慢慢魚肉又如何
作者: 笑到最後     時間: 2021-9-14 03:58 PM

引用:
原帖由 車站雀躍的神童 於 2021-9-14 03:54 PM 發表

咁就正睇住黃屍畜牲一隻隻比人落鑊真係好爽
起碼10+萬隻曱甴,有排爽。
作者: kingking99     時間: 2021-9-14 03:59 PM

引用:

記協是美國政府屬下組織,只有美國才可以叫記協收檔,記協內的負責人都沒有這能力
作者: 前往遠方的魚     時間: 2021-9-14 03:59 PM

學生學做記者取經驗都係大問题
作者: 波濤性感的羊     時間: 2021-9-14 04:00 PM

引用:
原帖由 阿乜水 於 2021-9-14 02:08 PM 發表

買定花生啤酒, book定小鳳姐.
師兄醒!立國安法以來!黃畜曱甴社團日日解散、曱甴垃圾日日伏法!小鳯姐真係呢年都fully book !
作者: 車站雀躍的神童     時間: 2021-9-14 04:02 PM

引用:
原帖由 sniperkill 於 2021-9-14 02:45 PM 發表

當新聞被控制不能相信,才可能有這麽多民間記者?
你即係認同今天的記者唔專業唔專業點叫人相信新聞?咁咪係好應該執鬼咗記協
作者: qscwdvef     時間: 2021-9-14 04:02 PM

記協 D 真記者,比 D 假記者累 L 死
作者: 曲明     時間: 2021-9-14 04:03 PM

要你解散,已便宜咗你
作者: 車站雀躍的神童     時間: 2021-9-14 04:05 PM

引用:
原帖由 whoamiar 於 2021-9-14 02:47 PM 發表

被逐個擊破, 無鬼用, 仲話靠佢地, 真係信佢地一成, 雙目失明!!
核爆都唔割包皮又話為手足擋子彈在煲底見:再次證明全部都係9up呃儍閪
作者: 車站雀躍的神童     時間: 2021-9-14 04:06 PM

引用:
原帖由 yeungph 於 2021-9-14 02:53 PM 發表

由一班黃屍控制的立場新聞,起個名已經好清楚完全主觀偏見。
等睇拉人封艇
作者: wk221ab     時間: 2021-9-14 04:09 PM

一樣會變死狗的妓協
作者: 車站雀躍的神童     時間: 2021-9-14 04:13 PM

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-9-14 03:58 PM 發表

起碼10+萬隻曱甴,有排爽。
黃屍今天的存在就是給我們廣大藍人的娛樂
慢慢玩魚肉慢慢折磨牠們
作者: 前往性感的廁紙     時間: 2021-9-14 04:14 PM

黑記拉啲小學雞記者做擋箭牌!
作者: 車站雀躍的神童     時間: 2021-9-14 04:15 PM

引用:
原帖由 qscwdvef 於 2021-9-14 04:02 PM 發表

記協 D 真記者,比 D 假記者累 L 死
妓協存在咁耐從來無真記者真新聞
作者: 人為財S     時間: 2021-9-14 04:15 PM

引用:

好過曱甴有飯唔食要食屎,有人唔做要做隻捐屎渠嘅死曱甴!

作者: Driveffun     時間: 2021-9-14 04:16 PM

呢條陳朗昇係臘腸副採主,人哋個個劈莊佢就接個「主席」嚟做,十足十鄒幸彤嗰隻,洗定八月十五入去受啦!
作者: 凡間薯仔     時間: 2021-9-14 04:19 PM

引用:

讀得成書個啲變曬暴徒
作者: 天天奇馬     時間: 2021-9-14 04:19 PM

引用:
原帖由 kingking99 於 2021-9-14 03:59 PM 發表

記協是美國政府屬下組織,只有美國才可以叫記協收檔,記協內的負責人都沒有這能力
咁即是外國代理人組織,又要等國安去郁佢