標題: [本港新聞評論] 解放軍巡北太平洋 抵美專屬經濟海域 [打印本頁]

作者: ufo2018     時間: 2021-9-13 03:05 PM

中美海上角力白熱化,美國國防部周日(12日)發布照片,指一支由巡洋艦、驅逐艦、補給艦及電子偵察船組成的中國解放軍海軍特遣隊,近日駛入美國阿拉斯加州阿留申群島對出的美方專屬經濟區水域內,美國海岸防衞隊派出兩艘巡邏艦監視。

美國國防部發布兩張照片,指美國海岸防衞隊巡邏艦巴索夫號及金博爾號上月29日及30日,在阿留申群島對出美方專屬經濟區範圍的國際水域,嚴密監視該支解放軍海軍特遣隊,強調雙方的互動都是安全及專業,並且根據西太平洋海軍論壇制定的《海上意外相遇規則》,以及《國際海上避碰規則》的國際標準,展開語言溝通。

有關照片上傳不足一天已經移除,但美國國防部沒有解釋原因。其中一張照片可見,解放軍海軍特遣隊展開海上補給期間,巴索夫號在後方不遠處緊隨;另一張照片顯示,巴索夫號艦長布朗(Tim Brown)以無線電與一艘解放軍海軍艦艇對話。

根據日本防衞省統合幕僚監部此前發布的消息,解放軍海軍055型驅逐艦南昌號(即美方所指的巡洋艦)、052D型驅逐艦貴陽號、補給艦903號上月22日通過對馬海峽駛入日本海;至同月24日,它們聯同電子偵察船799號穿越分隔俄羅斯庫頁島與日本北海道的宗谷海峽,向東駛往太平洋,相信這就是美方今次發現的特遣隊。

中國咁做就正確,美狗想玩野成日走來,中國一早就應該走去睇下美狗有咩反應

要打扙去美狗國打,睇下佢地的人民享受下打扙帶來的痛苦,美狗發動過幾多場戰爭,全部去人地國家打,打到爛晒就說走,冚家剷美狗國

又睇下尾狗有幾多重標準
新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnne ... 0913_00952_001.html

作者: 香港雞蟲     時間: 2021-9-13 03:14 PM

美國巡邏艦只係監視,即係國際水域啦
作者: 幪面超人     時間: 2021-9-13 03:15 PM

以彼之道,還斯彼身
作者: 魚仔曲其     時間: 2021-9-13 03:21 PM

中央比香討網友遲成半年先做也。一直講歐美踩到埋身,你成日退讓,解釋。佢地都當你無到。幾次就算啦。唔解釋,佢做初一,你做十五。比返壓力對方。。打唔打得成仗,就交比天意
作者: Peter_H     時間: 2021-9-13 03:22 PM

方向報上咗美艦 咁奇?

作者: supremeabc     時間: 2021-9-13 03:24 PM

引用:
原帖由 ufo2018 於 2021-9-13 03:05 PM 發表

中美海上角力白熱化,美國國防部周日(12日)發布照片,指一支由巡洋艦、驅逐艦、補給艦及電子偵察船組成的中國解放軍海軍特遣

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210913/photo/bkn-20210913140030075-0913_00952_001_01b.jpg?20210913144306

中國咁做就正確,美狗想玩野成日走來,中國一早就 ...
來而不往非禮也 ! 巡南海咁過癮而家輪到中國了 !
作者: ninebirds     時間: 2021-9-13 03:27 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-9-13 03:22 PM 發表

方向報上咗美艦 咁奇?
引用:
美國國防部發布兩張照片
你仲奇啦
作者: 生生不息2014     時間: 2021-9-13 03:27 PM

引用:
原帖由 ufo2018 於 2021-9-13 03:05 PM 發表

中美海上角力白熱化,美國國防部周日(12日)發布照片,指一支由巡洋艦、驅逐艦、補給艦及電子偵察船組成的中國解放軍海軍特遣

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210913/photo/bkn-20210913140030075-0913_00952_001_01b.jpg?20210913144306

中國咁做就正確,美狗想玩野成日走來,中國一早就 ...
國家總算做番啲嘢。
作者: 剎華     時間: 2021-9-13 03:31 PM

係打就快啦,整支核彈來香港,送我上西天吧~~~我已經生無可戀~~~~我要拉黃屍墊背~~~~~~
作者: SOHEUNG     時間: 2021-9-13 03:32 PM

下次扣押起晒班紅毛艇
作者: yeungph     時間: 2021-9-13 03:33 PM

唔駛急,慢慢黎,時間係中國呢邊,會越黎越自由。
作者: andy368     時間: 2021-9-13 03:33 PM

以後要常態化去巡邏老尾的海岸線
作者: 大雀躍的作業     時間: 2021-9-13 03:35 PM

遲吓可試埋軍演
作者: 前進可愛的波菜     時間: 2021-9-13 03:50 PM

引用:

中美海上角力白熱化,美國國防部周日(12日)發布照片,指一支由巡洋艦、驅逐艦、補給艦及電子偵察船組成的中國解放軍海軍特遣隊,近日駛入美國阿拉斯加州阿留申群島對出的美方專屬經濟區水域內,美國海岸防衞隊派出兩艘巡邏艦監視。

美國國防部發布兩張照片,指美國海岸防衞隊巡邏艦巴索夫號及金博爾號上月29日及30日,在阿留申群島對出美方專屬經濟區範圍的國際水域,嚴密監視該支解放軍海軍特遣隊,強調雙方的互動都 ...
🤔我又估我又估,

中國9月頭才立了新海法,
所有外國核動力船進入中國海域前都要先通知&登記...

咁可能今次是中國由自己海域追住架美國核潛艇...
追到入去美國海域...

🤔如果係咁樣就合法!
美國都無聲再出....
作者: ifung5     時間: 2021-9-13 03:52 PM

我估上次拜山痾夜尿講電話,射濕咗條褲
作者: team1234567     時間: 2021-9-13 03:53 PM

自由航行嘛
作者: B2C     時間: 2021-9-13 03:54 PM

剃人頭者人亦剃其頭,天理循環呀!
作者: type100q     時間: 2021-9-13 03:55 PM

自由航行
作者: bigasss     時間: 2021-9-13 03:56 PM

其實搞咁多事有咩謂,根本大家都係利字當頭,冇人真係想郁對方
作者: wilsonabcd     時間: 2021-9-13 03:57 PM

「美國」沒有簽「國際海洋公約」所以沒有「專屬經濟區」而且只有「3公里領海」權也不被國際承認!
作者: 剎華     時間: 2021-9-13 03:58 PM

引用:
原帖由 bigasss 於 2021-9-13 03:56 PM 發表

就係因為利益而想殺死對方~~~
作者: wilsonabcd     時間: 2021-9-13 03:58 PM

引用:
原帖由 team1234567 於 2021-9-13 03:53 PM 發表

自由航行嘛
「美國」沒有簽「國際海洋公約」所以沒有「專屬經濟區」而且只有「3公里領海」權也不被國際承認!美國沒有「領海」的!
作者: 皇馬LL     時間: 2021-9-13 03:58 PM

英國個兩隻小型水警艇仔到左我國海域未
作者: 司徒永石     時間: 2021-9-13 03:59 PM

浪費油浪費錢,中國不稱霸不會入侵別國,沒必要去,保護好自己就好,人家愛來就來,讓他花錢就好
作者: 豆芽生     時間: 2021-9-13 03:59 PM

航海自由㗎嘛唔係美國講嘅咩
作者: 6674     時間: 2021-9-13 04:01 PM

重建北洋水師。
阿拉斯加州阿留申群島是美國海軍的空窗,艦隊在日本丶夏威夷、聖地牙哥。
一隻 055 南昌號對付整個阿拉斯加海岸防衛隊綽綽有餘。
作者: wilsonabcd     時間: 2021-9-13 04:03 PM

引用:
原帖由 司徒永石 於 2021-9-13 03:59 PM 發表

浪費油浪費錢,中國不稱霸不會入侵別國,沒必要去,保護好自己就好,人家愛來就來,讓他花錢就好
侵乜?美國沒簽「國際海洋公約」自己放棄所以「美國」沒有「領海」和「專屬經濟區」的
作者: ufo2018     時間: 2021-9-13 04:03 PM

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-9-13 03:50 PM 發表

🤔我又估我又估,

中國9月頭才立了新海法,
所有外國核動力船進入中國海域前都要先通知&登記...

咁可能今次是中國由自己海域追住架美國核潛艇...
追到入去美國海域...

🤔如果係咁樣就合法!
美國都無聲再出....
美狗未出雙重標準,我地要聽埋先可以下結論
作者: jackal_1993     時間: 2021-9-13 04:03 PM

引用:

美國國防部發布兩張照片,指美國海岸防衞隊巡邏艦巴索夫號及金博爾號上月29日及30日,在阿留申群島對出美方專屬經濟區範圍的國際水域,嚴密監視該支解放軍海軍特遣隊,強調雙方的互動都 ...
說的是
作者: ufo2018     時間: 2021-9-13 04:04 PM

引用:
原帖由 bigasss 於 2021-9-13 03:56 PM 發表

我想郁佢老美好耐
作者: wilsonabcd     時間: 2021-9-13 04:05 PM

引用:
原帖由 司徒永石 於 2021-9-13 03:59 PM 發表

我們只係做回國際守則,督促「美國」放棄領海和專屬經濟海域的國際承諾!

作者: jackal_1993     時間: 2021-9-13 04:05 PM

引用:
原帖由 皇馬LL 於 2021-9-13 03:58 PM 發表

英國個兩隻小型水警艇仔到左我國海域未
好似話申請上岸疴尿
中方未有批准。
作者: free33sky     時間: 2021-9-13 04:06 PM

2021 仲玩船堅炮利?
仲唸住百幾年前?
作者: 吾係黃興桂     時間: 2021-9-13 04:09 PM

核爆日本、澳洲,武統台灣,聯合俄羅斯核爆歐洲,聯合塔利班对付美國, 直接射幾支東風核弾去華盛頓,中國已經強起來不会再吃西方這一套
作者: ngaishiuwasam     時間: 2021-9-13 04:10 PM

其實應該揾埋俄罗斯古巴一齊去美國後花園演習同實現海上自由航
作者: INVOY     時間: 2021-9-13 04:12 PM

good job!
作者: lai-ken     時間: 2021-9-13 04:13 PM

引用:

可惜個size都仲未算係一個戰鬥群
作者: john117     時間: 2021-9-13 04:13 PM

影唔到水底下面仲有幾艘
作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-9-13 04:16 PM

回應拜山考慮改名為台灣代表處的底氣
作者: lyhsam     時間: 2021-9-13 04:17 PM

國家要自由航行  死老美  吹咩
作者: 2013gundam     時間: 2021-9-13 04:19 PM

等睇幾時派無人機去偵察關島 夏威夷
作者: wingleung0406+     時間: 2021-9-13 04:20 PM

自由航行!👍
作者: bnqmaksir8     時間: 2021-9-13 04:22 PM

引用:
原帖由 type100q 於 2021-9-13 03:55 PM 發表

自由航行
支持中國夥拍俄羅斯一齊自由航行歐美
作者: briancccc     時間: 2021-9-13 04:25 PM

引用:
原帖由 yeungph 於 2021-9-13 03:33 PM 發表

時間的確係中國嗰邊。
作者: AABB999     時間: 2021-9-13 04:27 PM

引用:

去佢東岸和西岸兩邊自由航行一下啦
作者: pig00083     時間: 2021-9-13 04:27 PM

引用:

下次直頭要去美洲啦
作者: tigerowl     時間: 2021-9-13 04:28 PM

國際水域,關你美狗咩事?
作者: 輪皇     時間: 2021-9-13 04:28 PM

引用:

歐美國家習慣以實力說話,中國一味忍讓佢當你軟弱好蝦,你要強硬過佢,佢先會尊重你。
作者: 台灣小榴槤     時間: 2021-9-13 04:29 PM

航海自由
作者: 寫入讀出     時間: 2021-9-13 04:30 PM

一早應該盡力同古巴結盟,然後駐軍同導彈防禦系統喺果度,睇下美國有乜反應

我諗狗美即刻制裁及開戰了,係得中國先咁仁慈
作者: Mich281963     時間: 2021-9-13 04:31 PM

引用:

超讚,用實力說話,我行使自由航行權利!
作者: 運動鞋     時間: 2021-9-13 04:33 PM

引用:
原帖由 tigerowl 於 2021-9-13 04:28 PM 發表

國際水域,關你美狗咩事?
國際水域,學法國佬核試得嗎?
作者: @海東青     時間: 2021-9-13 04:34 PM

尾國窮到只能派二隻巡邏艇迎接
作者: daniel_mk2     時間: 2021-9-13 04:34 PM

引用:
原帖由 剎華 於 2021-9-13 03:31 PM 發表

係打就快啦,整支核彈來香港,送我上西天吧~~~我已經生無可戀~~~~我要拉黃屍墊背~~~~~~
diu 黃c走L曬 英國 射都射英國sin
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-13 04:34 PM

支持打尾狗
作者: Frankie佬     時間: 2021-9-13 04:36 PM

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2021-9-13 03:35 PM 發表

遲吓可試埋軍演

作者: Lorijin     時間: 2021-9-13 04:39 PM

引用:

禮尚往來
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2021-9-13 04:42 PM

引用:

自由航行啫,黃屍綠蛆們唔使大驚小怪。。。
作者: 剎華     時間: 2021-9-13 04:42 PM

引用:
原帖由 daniel_mk2 於 2021-9-13 04:34 PM 發表

diu 黃c走L曬 英國 射都射英國sin
香港由英國打造成金融城市,試問人地點會咁心為中國做嫁衣?一定會想方法整死香港,黃暴比啊爺搞掂左,之後會放軟手腳?呢啖氣好難哽哦~~~~大灣區就係為外國針對香港既轉移手段,萬一香港有麥冬瓜豆腐,仲有渣拿剩~~~
作者: ookkman     時間: 2021-9-13 04:42 PM

打7佢老尾拉
作者: simon_mme     時間: 2021-9-13 04:43 PM

禮尚往來
作者: tko_investor     時間: 2021-9-13 04:43 PM

引用:

中國又做傻事, 又未夠實力同人打, 去撩人地做乜?  只會讓美國有借口去加軍費.
作者: 心慌慌     時間: 2021-9-13 04:43 PM

應該去關島附近自由航行吓
作者: simon_mme     時間: 2021-9-13 04:44 PM

引用:
原帖由 yeungph 於 2021-9-13 03:33 PM 發表

老美急阿爺唔急
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2021-9-13 04:44 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-9-13 03:22 PM 發表

方向報上咗美艦 咁奇?
其實朵梨係文盲?。。。

美國國防部發布兩張照片,指美國海岸防衞隊巡邏艦巴索夫號及金博爾號上月29日及30日,在阿留申群島對出美方專屬經濟區範圍的國際水域,嚴密監視該支解放軍海軍特遣隊
作者: 柒柒柒個陸     時間: 2021-9-13 04:46 PM

引用:
原帖由 ninebirds 於 2021-9-13 03:27 PM 發表

你仲奇啦
呢巴點解可以咁響?
作者: choopper     時間: 2021-9-13 04:51 PM

順道宣傳美狗所講國際水海域自由航行 
作者: Brian668     時間: 2021-9-13 04:58 PM

彼此彼此,以牙還牙
作者: 後天紅色的羊     時間: 2021-9-13 04:59 PM

引用:

其實咁做一D都唔著數, 美軍來巡既係我地既富庶之地, 我地派人去巡佢苦寒之地, 有咩意義
作者: keke009     時間: 2021-9-13 05:00 PM

係好既开始
作者: hfceddie     時間: 2021-9-13 05:01 PM

引用:
原帖由 simon_mme 於 2021-9-13 04:43 PM 發表

禮尚往來
咁樣做真係聰明到冇人有,你做返同樣嘅嘢,咪即係話美國做緊嘅嘢係冇問題囉?
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-9-13 05:02 PM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-9-13 03:14 PM 發表

美國巡邏艦只係監視,即係國際水域啦
自由航行嘛
作者: banjo.     時間: 2021-9-13 05:05 PM

支持中國海軍遠洋訓練.
作者: kim168     時間: 2021-9-13 05:06 PM

遲d 係個度做埋軍演
作者: 令狐椒     時間: 2021-9-13 05:07 PM

引用:
原帖由 tko_investor 於 2021-9-13 04:43 PM 發表

中國又做傻事, 又未夠實力同人打, 去撩人地做乜?  只會讓美國有借口去加軍費.
國際水域豉油航行都要打? 美爸爸現在邪惡到咁嗎?
作者: wize     時間: 2021-9-13 05:08 PM

引用:

中美都笠水😂😂😂
分別係中共只敢喺人哋完全冇軍事價值嘅地方痾督尿走人
美軍直插心臟喺中共戰略重地南海屯兵
如果咁都睇唔出有乜分別,只可以話毛毛冇常識
作者: meanbean     時間: 2021-9-13 05:09 PM

講禁多,開战啦,顺便叫埋D幫交國合軍演,可能非洲國,宣示能力
作者: 隔夜幼稚的結他

作者: 涼8狗大戰奶媽柒     時間: 2021-9-13 05:12 PM

垃圾何必獻醜
有幾癈係人都知,除咗賊毛藍老鼠之外
作者: Chobis     時間: 2021-9-13 05:13 PM

下次去夏威夷自由航行
作者: 不打醬油     時間: 2021-9-13 05:13 PM

如果真係開戰,最緊要將戰埸帶去佢老美個後欄度!
作者: ~JW     時間: 2021-9-13 05:14 PM

引用:
原帖由 寫入讀出 於 2021-9-13 04:30 PM 發表

一早應該盡力同古巴結盟,然後駐軍同導彈防禦系統喺果度,睇下美國有乜反應

我諗狗美即刻制裁及開戰了,係得中國先咁仁慈
擺十多支核彈係古巴,以備有朝一日要用
作者: 笑看流浪英犬

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: tko_investor     時間: 2021-9-13 05:19 PM

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-9-13 05:07 PM 發表

國際水域豉油航行都要打? 美爸爸現在邪惡到咁嗎?
何必俾人地有借口吹中國威脅論. 不過講您都唔明
作者: 寒冬小老闆     時間: 2021-9-13 05:19 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-9-13 03:21 PM 發表

中央比香討網友遲成半年先做也。一直講歐美踩到埋身,你成日退讓,解釋。佢地都當你無到。幾次就算啦。唔解釋,佢做初一,你做十五。比返壓力對方。。打唔打得成仗,就交比天意
去過二,三次啦
作者: 你封我唔到

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: s-chris     時間: 2021-9-13 05:22 PM

自由航行
美國睇嚟係有完全尊重
作者: buomjwit     時間: 2021-9-13 05:22 PM

引用:

入左12海哩未?睇下人地係咪鳩縮。
喺人地地方打呀~兩隻黑煙模型入到太平洋未?
作者: 魚仔曲其     時間: 2021-9-13 05:23 PM

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2021-9-13 05:19 PM 發表

去過二,三次啦
無乜人講既
作者: 普通話太難學     時間: 2021-9-13 05:24 PM

遊船河唶,有什麼出奇。
作者: 寒冬小老闆     時間: 2021-9-13 05:26 PM

引用:
原帖由 wize 於 2021-9-13 05:08 PM 發表

中美都笠水😂😂😂
好高智商😩
作者: 寒冬小老闆     時間: 2021-9-13 05:27 PM

引用:
原帖由 涼8狗大戰奶媽柒 於 2021-9-13 05:12 PM 發表

垃圾何必獻醜
有幾癈係人都知,除咗賊毛藍老鼠之外
吃左酸梅🤣🤣🤣🤣🤣
作者: 寒冬小老闆     時間: 2021-9-13 05:28 PM

引用:
原帖由 tko_investor 於 2021-9-13 05:19 PM 發表

🥺😁😁😁😁😁
作者: 令狐椒     時間: 2021-9-13 05:28 PM

引用:
原帖由 tko_investor 於 2021-9-13 05:19 PM 發表

何必為了美爸爸把口而生存, 當佢9up即可.
作者: 二波公     時間: 2021-9-13 05:29 PM

以戰止戰,主動出擊
無害通過呀,你老美,吹呀
作者: 寒冬小老闆     時間: 2021-9-13 05:29 PM

引用:
原帖由 buomjwit 於 2021-9-13 05:22 PM 發表

入左12海哩未?睇下人地係咪鳩縮。
喺人地地方打呀~兩隻黑煙模型入到太平洋未?
你果然好然好高智商😩一睇就知係模型😎
作者: 油站強勁的核心     時間: 2021-9-13 05:29 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-9-13 05:23 PM 發表

無乜人講既

圖片附件: IMG_20210913_172725.jpg (2021-9-13 05:29 PM, 131.93 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 寒冬小老闆     時間: 2021-9-13 05:30 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-9-13 05:23 PM 發表

無乜人講既
唔係近排
作者: 一個討論者3.0     時間: 2021-9-13 05:30 PM

引用:

應該搵日去夏威夷週邊專屬經濟區兜返轉😎
作者: 令狐椒     時間: 2021-9-13 05:30 PM

引用:
原帖由 wize 於 2021-9-13 05:08 PM 發表

中美都笠水😂😂😂
美爸爸軍好勇敢架.