標題: [國際新聞評論] 聲稱未收取酬勞 洋網紅發片讚中國發展反駁外媒負面報道 [打印本頁]

作者: crazymannnnn     時間: 2021-9-13 01:31 PM

據西媒觀察,有一群「洋網紅」在YouTube平台上為中國發聲,指西媒製造陰謀論,在人權等極具爭議的議題上對中國做出不公平的指控。

法新社9月12日報道,這些網紅包括來自英國、哥倫比亞等國的教師和商人。他們製作的影片內容包括讚頌中國取得快速發展,以及反駁外國媒體關於中國的負面報道,當中包括新疆維吾爾族人權議題等。

英國網紅影片博主傑森在自己YouTube帳號發布的系列影片中「連環發問」、金句頻出,「這是輛開往未來的火車麼?」「你敢說未來不在中國嗎?」「這個世界究竟咋啦,都趕不上節奏了」
在參加完「打卡中國——你好,長三角」網絡國際傳播活動後,傑森陸續又在YouTube上發布了一些「打卡」期間錄製的影片,影片中中國人的日常生活、中國的高鐵、中國的城市景象等內容引來了外國網友的迅速圍觀。
而美國人Cyrus Janssen(中文名為王德中)則是一名影片博主,他曾經在中國工作、生活了十年。他曾對中新社表示,自己喜歡跟中國的出租車司機聊天,因為從他們口中,他能了解中國的發展變化。

一次,一位上海出租車司機告訴王德中,自己小時候窮得沒有鞋子穿,而作為一個普通人,現在他的生活比20年前發生了翻天覆地的改變,也相信下一代會生活得越來越好。

針對越來對多的洋網紅傳播中國故事的現象,專家認為,這些洋網紅是中國在訊息戰中用來對抗負面報道的「武器」。但洋網紅否認和中國官方合作,並稱沒有收取任何酬勞,單純因為熱愛中國而「挺身而出,以消除西方的錯誤觀念。據報道,洋網紅在YouTube上發布的影片數以百計,點擊率數以百萬計。

此前,一名被指立場親中的德國網紅女子在網上發起眾籌募捐,以籌集費用控告德國《世界報》稱她是「中國的秘密宣傳員」。德國之聲中文網7月6日消息指,該名女網紅名為Navina Heyden,中文名是海雯娜,是德國基爾的大學生,今年21歲。
她不時在Twitter發布支持北京立場的推文,比如批評香港的示威者只是西方用以遏制中國崛起的工具,肯定中國的發展成就,批評歐洲媒體發表歧視性的反華報道。
海雯娜稱,她一年多來在Twitter上致力展示一個「真實的中國」,招致「仇視中國者的惡意攻擊」,也引起德國大報的注意。海雯娜說,她與《世界報》記者有過一次視像對話,但在後來見報的文章中,她被描繪成「為中國政府作宣傳的人」,是「對德國社會的威脅」。
海雯娜指責文章從頭到尾充斥着不實內容,並認為這明顯違反德國法律和媒體準則,是「言論打壓的又一例證」。

Respect! 真係問誰未發聲

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/675889?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

作者: kw_lam     時間: 2021-9-13 01:36 PM

可惜真相沒有市場
作者: wingaman     時間: 2021-9-13 01:40 PM

引用:
原帖由 kw_lam 於 2021-9-13 01:36 PM 發表

可惜真相沒有市場
無錯,班傻仔係只要垃腸唔要真相,反正佢哋鍾意乜就覺得應該係乜,中國只需做好自己,然後潛心搶回國際話語權同輿論空間,唔洗響而家呢啲時間急於同班傻仔爭辯
作者: 徐庶     時間: 2021-9-13 01:43 PM

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-9-13 01:31 PM 發表

據西媒觀察,有一群「洋網紅」在YouTube平台上為中國發聲,指西媒製造陰謀論,在人權等極具爭議的議題上對中國做出不公平的指控。法新社9月12日報

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/5350d9c92345d93738a97ab5bd2d57ed.jpg/Oxjw2GnAiRF4MQ5xBNYJSVAQRNjKCZC62DsrGNg7Kxg?v=w1280r16_9
總之邊個讚中國,就係收左錢奶共,人民幣真香。
手足只要記住,中國人係窮到要食草,地方污糟,茶葉蛋也買不起。

所以我地要移民去英美呼吸自由空氣。
作者: falconV8     時間: 2021-9-13 01:50 PM

"聲稱未收取酬勞", 此地無銀。 
作者: srsv     時間: 2021-9-13 01:51 PM

財富密碼
作者: andonlyu

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: falconV8     時間: 2021-9-13 02:09 PM

引用:
原帖由 andonlyu 於 13/9/2021 14:06 發表

而家外媒老屈一班在大陸的youtuber, 話佢地收大陸錢去唱好大陸.
咁人地澄清返未收取酬勞, 關乜野此地無銀.
唔好on9啦....
清者自清, 有需要澄清咩。
作者: 豬木屍吃河童     時間: 2021-9-13 02:11 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-9-13 01:50 PM 發表

尾國佬比錢抹黑大陸就有

圖片附件: Screenshot_20210913_141158_com.android.chrome.jpg (2021-9-13 02:11 PM, 228.29 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: timmm     時間: 2021-9-13 02:15 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-9-13 02:09 PM 發表

清者自清對世外高人先有用
生活社會既人,唔澄清比人屈死唔會停止(尤其係西方政治正確之下)
作者: aj4577     時間: 2021-9-13 02:17 PM

jason老婆中國人嚟
住中國已一段時間了
作者: ngblowwater-a1     時間: 2021-9-13 02:18 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-9-13 01:50 PM 發表

唔叫外媒攞證據出黎???
屈人收錢, 攞證據出黎lor
作者: chimingchan2014     時間: 2021-9-13 02:18 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-9-13 02:09 PM 發表

你收咗美國佬錢出帖嚟抹黑人地,好人唔做為咗美國佬錢就出賣你嘅良心啦。
作者: Peter_H     時間: 2021-9-13 02:19 PM

入咗世貿梗有發展架 最敗呢張牌沒第二張⋯已打了
以前97前D人未明有呢張牌之嘛⋯⋯所以益左我
現在D人又未明已沒有牌了⋯所以又益我

作者: 貝才貝才     時間: 2021-9-13 02:24 PM

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2021-9-13 02:11 PM 發表

尾國佬比錢抹黑大陸就有
點只比錢抹黑大陸, 仲有毒果、犯民政棍同香港暴徒D黑金呢?
作者: PKdickson     時間: 2021-9-13 02:28 PM

引用:
原帖由 徐庶 於 13/9/2021 13:43 發表

手足只要記住,中國人係窮到要食草,地方污糟,茶葉蛋也買不起。

所以咪底佢地在香港坐一世監, 去外國做洋狗
作者: kaiserken     時間: 2021-9-13 02:32 PM

引用:
原帖由 徐庶 於 2021-9-13 01:43 PM 發表

CHING你仲漏左:內地人食唔起涪陵榨菜;重慶仲未有公路以及好少高樓大廈...
作者: niki885     時間: 2021-9-13 02:33 PM

引用:
原帖由 徐庶 於 2021-9-13 01:43 PM 發表

相同慨念,閙中國或閙讚中國嗰啲人,又一様收佐西方官方金錢做野。
作者: 13碎克記     時間: 2021-9-13 02:33 PM

引用:

圖片附件: Screenshot_20201229_002559.jpg (2021-9-13 02:33 PM, 107.4 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 五毛去年     時間: 2021-9-13 02:34 PM

批評中國的有95%未去過中國,做美狗英狗的又95%未去過,但仍然有咁多人信,事實證明骗子是最好做的!
作者: diva0813     時間: 2021-9-13 02:35 PM

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-9-13 01:31 PM 發表

據西媒觀察,有一群「洋網紅」在YouTube平台上為中國發聲,指西媒製造陰謀論,在人權等極具爭議的議題上對中國做出不公平的指控。

法新社9月12日報道,這些網紅包括來自英國、哥倫比亞等國的教師和商人。他們製作的影片內容包括讚頌中國取得快速發展,以及反駁外國媒體關於中國的負面報道,當中包括新疆維吾爾族人權議題等。

英國網紅影片博主傑森在自己YouTube帳號發布的系列影片中「連環發問」、 ...
根本唔係得佢一個讚中國,仲有德國~阿福,美國~郭杰瑞...等,唔通佢哋都收左酬勞嗎?西方國家只有佢哋叻,唔可以人哋叻過佢哋。什麼事情,都喜歡搬龍門,都有雙重標準。
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2021-9-13 02:37 PM

引用:

你唔澄清又話你默認啦!
總之公我贏字你輸啦!
作者: starr     時間: 2021-9-13 02:38 PM

美西媒體帶風向愈來愈難
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2021-9-13 02:39 PM

@特屍拉末路
絕世靚抽!2022北京冬奧威振全世界!
作者: kaiserken     時間: 2021-9-13 02:39 PM

引用:
原帖由 diva0813 於 2021-9-13 02:35 PM 發表

根本唔係得佢一個讚中國,仲有德國~阿福,美國~郭杰瑞...等,唔通佢哋都收左酬勞嗎?西方國家只有佢哋叻,唔可以人哋叻過佢哋。什麼事情,都喜歡搬龍門,都有雙重標準。
仲有夏波波、金愛鏻...
作者: falconV8     時間: 2021-9-13 02:40 PM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 13/9/2021 14:18 發表

係咁又攞證據出黎話冇收酬勞。
作者: 秋落     時間: 2021-9-13 02:40 PM

引用:

不是聲稱,是被西媒被收取酬勞的。
作者: 瑪卡     時間: 2021-9-13 02:41 PM

引用:

英國網紅影片博主傑森在自己YouTube帳號發布的系列影片中「連環發問」、 ...
眼鏡蛇漢堡王👍
作者: kashanl     時間: 2021-9-13 02:42 PM

可以係youtube 發聲
已經同本地人不同了
仲話反駁外媒
作者: ngblowwater-a1     時間: 2021-9-13 02:42 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-9-13 02:40 PM 發表

咁冇證據=屈人lor
講西咩

報導個d西媒係咪大陸都問題啦
作者: 瑪卡     時間: 2021-9-13 02:43 PM

引用:
原帖由 aj4577 於 2021-9-13 02:17 PM 發表

jason老婆中國人嚟
住中國已一段時間了
佢個仔林肯🤔
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-13 02:43 PM

死尾狗收皮啦
作者: 鐘覺霧     時間: 2021-9-13 02:43 PM

唱衰﹒﹒﹒一直都係美國對華政策,50年代初期就已經開始,只不過中間有起伏,時輕、時重而已。

圖片附件: 美國之音.jpg (2021-9-13 02:43 PM, 163.6 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 迷城     時間: 2021-9-13 02:44 PM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-9-13 02:18 PM 發表

一貫技倆, 解釋佢地話此地無銀. 唔解釋佢地咪話係默認
民主邊度洗證據架
蝗人稱"香港良心"既爛果都係靠"傳"/"疑"/"據XX"就已經係報導緊"真相"
作者: 蟈雜大大     時間: 2021-9-13 02:44 PM

天價請西人打飛機?
作者: 場上靠隊友     時間: 2021-9-13 02:44 PM

引用:

師兄講中哂歐美白皮豬政客同香港洋奴心聲
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-9-13 02:45 PM

佢會唔會比tube tube block 架??
作者: falconV8     時間: 2021-9-13 02:45 PM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 13/9/2021 14:42 發表

咁冇證據=屈人lor
講西咩

報導個d西媒係咪大陸都問題啦
有冇只有佢自己知。
作者: sm55699     時間: 2021-9-13 02:46 PM

畜牲黃屍 睇下自己屋企,有幾多樣野係用緊 Made in China,火魔法屍 吾該幫自己屋企裝修一下
作者: 瑪卡     時間: 2021-9-13 02:46 PM

引用:
原帖由 kaiserken 於 2021-9-13 02:32 PM 發表

CHING你仲漏左:內地人食唔起涪陵榨菜;重慶仲未有公路以及好少高樓大廈...
講多無謂,請佢地來中國作客,唔好上谷歌找圖抹黑🤔🤔
作者: ngblowwater-a1     時間: 2021-9-13 02:47 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-9-13 02:45 PM 發表

有冇只有佢自己知。
既然你都講有冇只有佢自己知

咁黑記又點能會知既 ???
咁重唔係屈呀

作者: 貝才貝才     時間: 2021-9-13 02:48 PM

好明顯打壓言論自由唔係中國, 係外國, 真係自打咀巴
作者: 球場上的貴公子     時間: 2021-9-13 02:49 PM

AK漢堡王
作者: chimingchan2014     時間: 2021-9-13 02:50 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-9-13 02:40 PM 發表

你即係認咗你係收美國佬錢出帖啦。
作者: ChiNa使用支付寶     時間: 2021-9-13 02:50 PM

有回報嘅
作者: chimingchan2014     時間: 2021-9-13 02:52 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-9-13 02:45 PM 發表

有冇只有佢自己知。
又出一帖,唔知今次你又可以收到幾多美國狗糧呢。
作者: 奇異果博士     時間: 2021-9-13 02:52 PM

引用:
原帖由 kw_lam 於 2021-9-13 01:36 PM 發表

可惜真相沒有市場
正如素顏一樣唔會有市場,無知嘅大眾寧願要睇幾吋批盪、P圖、假大「空」、扮到唔男唔女,頭髮染到啲顏色多過彩虹……

其實成日俾素顏你睇嗰個,咪就係最關心你嗰個囉:即係你老公/老婆,或者係你阿爸你阿媽!
作者: falconV8     時間: 2021-9-13 02:53 PM

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 13/9/2021 14:50 發表

你即係認咗你係收美國佬錢出帖啦。
係又唔錯喎, 可能會多過5毫子。
作者: 蠢係要死     時間: 2021-9-13 02:53 PM

引用:

所以話你有夠蠢,兩隻字就令你冇咗自我邏輯思考!
作者: eliskw2000     時間: 2021-9-13 02:53 PM

咁 Jeffrey Sachs 應該無收中國錢去唱好中國喇掛。佢一樣鬧爆英國美國的。
作者: chimingchan2014

作者: Henrywu18     時間: 2021-9-13 02:54 PM

之前鄭州水災有外媒記者抹黑事實被當地人圍
作者: falconV8

作者: charlir2005     時間: 2021-9-13 02:55 PM

無人批評美國開明車馬俾幾千萬美金給各傳媒唱衰中國, 人地自發拍片講事實就話人收左錢?

作者: chimingchan2014     時間: 2021-9-13 02:56 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-9-13 02:53 PM 發表

係又唔錯喎, 可能會多過5毫子。
哦,原來幫美國佬出帖唱衰中國,一個帖係多過5毫子嘅,你都幾坦白肯承認為收錢出帖。
作者: kaiserken     時間: 2021-9-13 02:56 PM

司徒建國耐不耐courier中國特產比佢英國父母試,佢阿爸好搞笑...
作者: garg     時間: 2021-9-13 02:56 PM

https://youtu.be/JJmkAuep8zU
作者: chimingchan2014     時間: 2021-9-13 02:57 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-9-13 02:55 PM 發表

可能會多過你收5毫子。
咁即係幾多錢啫,咪扮嘢啦,如果少過5毫子我地都唔會笑你喎。
作者: garg     時間: 2021-9-13 02:57 PM

https://youtu.be/YksI26Qplco
作者: chimingchan2014     時間: 2021-9-13 02:58 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-9-13 02:55 PM 發表

可能會多過你收5毫子。
不過你承認收美國狗糧出帖去抹黑中國就得啦,我以後會記住你講過你係收錢出帖啦。
作者: garg     時間: 2021-9-13 02:58 PM

https://youtu.be/OewWrCt3sgA
作者: falconV8

作者: mib04     時間: 2021-9-13 03:00 PM

「聲稱未收取酬勞
此地重銀三百兩
作者: 子時自信的救星     時間: 2021-9-13 03:00 PM

免費勞工?真慘
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2021-9-13 03:01 PM

引用:

有良知嘅外國人。。。
作者: chimingchan2014     時間: 2021-9-13 03:02 PM

引用:
原帖由 charlir2005 於 2021-9-13 02:55 PM 發表

無人批評美國開明車馬俾幾千萬美金給各傳媒唱衰中國, 人地自發拍片講事實就話人收左錢?

係咁嘅啦,你睇下阿falconV8都承認咗係收錢幫美國佬出帖去唱衰中國啦,佢地收錢幫美國佬抹黑中國咪會認為人地講事實嘅都係收咗錢嘅囉。佢地係嗰種人就自然會諗人地都係咁嘅啦,呢啲咪就係「以小人之心,度君子之福」囉。
作者: gblsf4     時間: 2021-9-13 03:02 PM

識睇一定睇jason BSB 報導
佢之前冇狠批西方傳媒既,只係叫人認清中國真實的發展,佢本身係英國人,又會同老婆去美國玩(幾年前)
只係西方傳媒on9,又屈佢收錢,又用P圖屈佢,P到d樹灰色既

Jason 至不斷反擊
作者: chimingchan2014     時間: 2021-9-13 03:04 PM

引用:
原帖由 mib04 於 2021-9-13 03:00 PM 發表

「聲稱未收取酬勞」
此地重銀三百兩
明白嘅,你收開美國佬錢先至會出帖去抹黑人,當然會認為人地係收錢先至會支持中國啦,大家都明白嘅。
作者: Bigwai     時間: 2021-9-13 03:04 PM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-9-13 02:06 PM 發表

而家外媒老屈一班在大陸的youtuber, 話佢地收大陸錢去唱好大陸.
咁人地澄清返未收取酬勞, 關乜野此地無銀.
唔好on9啦....
啲傻西連此地無銀都唔識用,語言無味,使义同佢地講咩!
作者: 紫色字宙     時間: 2021-9-13 03:08 PM

美國最正,槍擊每一天。
作者: 最強大腦沙維     時間: 2021-9-13 03:09 PM

都是很多人不願意看到的真相
作者: Espadon     時間: 2021-9-13 03:10 PM

引用:

這些都是長期生活在內地的外籍人士,所講的也大都是他們的日常見聞,所以非常真實,逐漸有了不少觀眾和影響力。正是因為夠真實,比起諸多西方外媒駐華記者經常性的先畫靶後射箭式的對華報道有巨大反差,就引起了後者的嫉妒乃至污衊,而西方媒體所謂的言論自由,我們都明白啦,就是只有他們有權抹黑別人的自由!!!
作者: fu3discuss     時間: 2021-9-13 03:10 PM

引用:

多餘~!  如果係好洗鬼你拍片讚好咩? 你地幾時見過 benz 會賣廣告 你老闆  話自己大把錢洗唔晒?
所為 :人怕出面豬怕肥... 好野係唔洗話比人知, 越小人知就越好. 中國大陸過去太多好野,結果今天變成點? 香港個個都話 "福地" 結果又比你班港豬搞到點Q樣?
還有,呢d死鬼佬識睇就知佢有心玩野啦...
作者: fbb6f3ab73f82f     時間: 2021-9-13 03:10 PM

佢話未收取酬勞.無話無收取酬勞,要搞清楚
作者: 愛之基     時間: 2021-9-13 03:11 PM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-9-13 02:47 PM 發表

既然你都講有冇只有佢自己知

咁黑記又點能會知既 ???
咁重唔係屈呀
😆Ko 左隻曱甴!🤣
作者: gspqr     時間: 2021-9-13 03:12 PM

引用:

可惜真相沒有市場
被外國網站限流打壓,留言大多數是中國人,証明外國人係1睇唔到或者根本唔想知到真相
作者: 普京大帝     時間: 2021-9-13 03:13 PM

講到尾白種正死鬼佬政客,唔抵得黃種人叻過佢
作者: Man_543210     時間: 2021-9-13 03:14 PM

引用:

你估係BBC同Adrian Zenz(鄭國恩) 咩

前英國媒體人揭露! BBC花錢雇鄭國恩污蔑中國
https://www.nanmuxuan.com/complex/hhkjwfnkhcn.html
作者: -man     時間: 2021-9-13 03:15 PM

引用:

佢地應該無去河南鄭州,果度仲有好多人係地鐵及隧道游緊水仲未返出來 😑
作者: 普京大帝     時間: 2021-9-13 03:15 PM

引用:
原帖由 貝才貝才 於 2021-9-13 02:24 PM 發表

點只比錢抹黑大陸, 仲有毒果、犯民政棍同香港暴徒D黑金呢?
西方媒體唔講民主基金畀黑金顛覆中港政府? 還有cia多年來在香港策劃分化香港人?
作者: redsoon     時間: 2021-9-13 03:16 PM

引用:
原帖由 timmm 於 2021-9-13 02:15 PM 發表

清者自清對世外高人先有用
生活社會既人,唔澄清比人屈死唔會停止(尤其係西方政治正確之下)
同意啊
無恥之徒將一個大話連講三次
啲無腦袋思考的人就會信成真
作者: Duncan_Nadal     時間: 2021-9-13 03:20 PM

一矢中的
作者: Cmray2017     時間: 2021-9-13 03:20 PM

引用:
原帖由 diva0813 於 2021-9-13 02:35 PM 發表

班白鬼同香港傳媒都一樣,
只可以講佢地想要的東西,
如果有不同聲音出現,
一定是收左中國錢
作者: wongtailung     時間: 2021-9-13 03:20 PM

佢哋親身去內地體驗丶拍攝。唔相信的,為什麼不到當地去認證?
作者: wongtailung     時間: 2021-9-13 03:22 PM

引用:
原帖由 -man 於 2021-9-13 03:15 PM 發表

佢地應該無去河南鄭州,果度仲有好多人係地鐵及隧道游緊水仲未返出來 😑
乜唔係紐約咩?
作者: andy368     時間: 2021-9-13 03:22 PM

支持洋網紅講真話
作者: wildcat2006     時間: 2021-9-13 03:22 PM

漢堡王jason 👍👍😂
作者: ninebirds     時間: 2021-9-13 03:23 PM

引用:

我都有睇佢哋啲youtube頻道
作者: lung_block     時間: 2021-9-13 03:23 PM

引用:

根本好多西人在中國感受到和外國傳媒宣傳既不一樣..
唔係網紅都有不少拍片講出佢地真實在中國的生活..
因為和BBC,CNN所報導實在相差太遠了...
作者: reasai     時間: 2021-9-13 03:26 PM

真相歷來沒有市場
作者: ngblowwater-a1     時間: 2021-9-13 03:27 PM

引用:
原帖由 愛之基 於 2021-9-13 03:11 PM 發表

😆Ko 左隻曱甴!🤣
依事執啦
作者: 天外有天sel     時間: 2021-9-13 03:28 PM

引用:

呢位西方人就真係肯為正義發聲喇,讚
作者: -man

作者: melvyn215     時間: 2021-9-13 03:28 PM

只有弱智,暴徒先会去睇臭港一帮垃圾黄畜开既网台,什么萧老狗之流既废柴,宁愿去听歪理集体自嗨。
作者: 肯尼先生

作者: 狗巴士佬     時間: 2021-9-13 03:32 PM

引用:

兩呢兩個都幾好睇。
作者: 壯陽平平羊     時間: 2021-9-13 03:33 PM

主責唱衰嘅就真係有糧支,收取好多酬勞喇
作者: 生生不息2014     時間: 2021-9-13 03:33 PM

引用:

就算俾錢又點樣?美國佬大大聲話用十幾億去教西媒點樣抺黑中國添。為自己發聲唔得咩?班洋奴去食屎啦。
作者: 天外有天sel     時間: 2021-9-13 03:33 PM

引用:

你身為中國人竟然講啲咁嘅說話,嗰位西方人比你有seed得多
作者: melvyn215     時間: 2021-9-13 03:37 PM

引用:
原帖由 普京大帝 於 2021-9-13 03:13 PM 發表

講到尾白種正死鬼佬政客,唔抵得黃種人叻過佢
正确黎讲应该系叫白皮猪,或者白人垃圾