標題: 【來論】恢復通關 萬眾期待 [打印本頁]

作者: 晶晶寶寶     時間: 2021-9-12 11:40

香港疫情基本清零,本地個案已連續長時間無新增,疫苗接種率也將近達到七成。「回港易」全面恢復,並推出「來港易」,方便內地居民來港,雖然這是

講得好好的文章.

跟本政府唔應該先推行來港易, 應該同大陸作為條件. 你想來香港, 得大家互通就有來港易. 有籌碼係手都唔識用. 一味去討好大陸, 但又無為香港人爭取. 愚不可及.

其實香港已經清零兩個多月. 中間都只係得一個個案發生而中斷左.
疫苗接種都有6成. 比澳門只有5成還高.
唔會係因為無健康碼而唔通關啦.
兩地互通有咁難? 定係香港政府跟本無做野? 無牙力?

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/daily/article/2394282/日報-港聞-來論-恢復通關-萬眾期待
作者: falconV8     時間: 2021-9-12 11:45

最終都係要阿爺點頭。
作者: bigmouth2006     時間: 2021-9-12 11:49

兩地終不隔
久別定當逢
作者: 剎華     時間: 2021-9-12 11:54

看不見~~沒希望~~~我諗起首詩~~

少小離家老大回,
鄉音無改鬢毛衰……唔知有無記錯,中學時學的~~好似係小學........忘了~~~
作者: chichunlo     時間: 2021-9-12 11:55

呢家通關問題就係國內唔信香港呢個政府把到關、清零在望又放寬外地來港再係社區傳播、個衛生局一直又冇同國內協商溝通點做、日日就上去國內問幾時可以通關有用咩?請果班政府專家顧問日日出黎唱反調、又話呢個病毒源頭係中國、又話唔封關會死過百萬人、都未計比班醫護罷工威脅、最近咪又係班政府顧問專家出黎、講開關到時又會點周圍傳染、你個政府請埋D人搵埋D人、係漠視事實係度造謠抹黑、連最基本香港係因對外開放先攪到社區爆發、你又要屈落去係中國帶出病毒、林鄭搵埋呢D廢官廢專家係度攪事抹黑、香港又點可能同國內有通關既一日!!!!
作者: billyfung11     時間: 2021-9-12 11:59

好多大陸囡囡活在水深火熱之中
等緊我去救援架
作者: ichthys2     時間: 2021-9-12 12:07

奸邪妖獸聲稱︰「『黃色經濟圈』非常強大,香港經濟香港人撐得起。」
作者: 找不到用戶

作者: 宅男有野講     時間: 2021-9-12 12:15

香港人鐘意封關
大陸政府只係成人之美啫
內地人根本唔急去香港

作者: liuche01     時間: 2021-9-12 12:18

一同大陸通關,班醫護又玩罷工啫
作者: 中國香港001     時間: 2021-9-12 12:19

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-9-12 11:45 AM 發表
最終都係要阿爺點頭。
呢樣真,省政府唔敢自把自為,有乜事人頭落地烏紗不保,唔同香港繼續升官發財。
作者: 香港偽民為患     時間: 2021-9-12 12:21

引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-9-12 11:59 AM 發表
等緊我去救援架
你有無回鄉証都成疑
作者: 晶晶寶寶     時間: 2021-9-12 12:22

引用:
原帖由 剎華 於 2021-9-12 11:54 AM 發表

少小離家老大回,
鄉音無改鬢毛衰……唔知有無記錯,中學時學的~~好似係小學........忘了~~~
搞笑呀你
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-9-12 12:24

期待通關
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-9-12 12:24

已打科興疫苗
作者: bigmouth2006     時間: 2021-9-12 12:36

引用:
原帖由 剎華 於 2021-9-12 11:54 AM 發表

少小離家老大回,
浮雲遊子意
落日故人情
作者: 頌當涯角     時間: 2021-9-12 12:38

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2021-9-12 11:40 AM 發表
  香港疫情基本清零,本地個案已連續長時間無新增,疫苗接種率也將近達到七成。「回港易」全面恢復,並推出「來港易」,方便內地居民來港,雖然這是

講得好好的文章.

跟本政府唔應該先推行來港易, 應該同大陸作為條件. 你想來香港, 得大家互通就有來港易. 有籌碼係手都唔識用. 一味去討好大陸, 但又無 ...
講乜都無用,恢復返大陸返澳免隔離至會有用,單邊恢復通關無用,曬氣

同埋政府必須暫時限制禁止大陸人來港買樓,唔係港樓只會再非理性升,必須同深圳廣州同步樓價降溫,唔係既話,唔通好過通
作者: billyfung11     時間: 2021-9-12 12:39

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2021-9-12 12:21 PM 發表

你有無回鄉証都成疑
你係咪香港人一樣成疑
作者: 220     時間: 2021-9-12 12:40

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2021-9-12 11:40 發表

講得好好的文章.

跟本政府唔應該先推行來港易, 應該同大陸作為條件. 你想來香港, 得大家互通就有來港易. 有籌碼係手都唔識用. 一味去討好大陸, 但又無 ...
香港打復必泰多,要更多時間觀察疫苗效力,現在發現復必泰對變種病毒效力不佳,更要多點時間,加上香港人沒有自律能力,也要再多點時間觀察。要想開關最基本要比國內知道香港有改變過,香港抗疫不力時又沒有任何官員需要問責下台,國內官員出事會大量官被問責下台,為保飯碗及名聲國內官員必會嚴守,不同香港官員咁厚顏無恥地霸主個位。
作者: 香港偽民為患     時間: 2021-9-12 12:42

引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-9-12 12:39 PM 發表

你係咪香港人一樣成疑
你估大家信我係港人定信你有回鄉証
作者: john5385     時間: 2021-9-12 12:48

特首否決金錢獎勵打針,推翻强制外傭打針,一錯再錯,對恢復通关極其不利。
作者: 叫我馬神     時間: 2021-9-12 12:59

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2021-9-12 11:40 AM 發表

講得好好的文章.

筹码?真的是最好笑的笑话!
作者: highman_hk     時間: 2021-9-12 13:04

過咗冬奥先諗啦
傻仔
作者: 後天紅色的羊     時間: 2021-9-12 13:12

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-9-12 11:45 AM 發表
最終都係要阿爺點頭。
阿爺根本對通香港關冇任何興趣
作者: 後天紅色的羊     時間: 2021-9-12 13:12

引用:
原帖由 john5385 於 2021-9-12 12:48 PM 發表
特首否決金錢獎勵打針,推翻强制外傭打針,一錯再錯,對恢復通关極其不利。
你唔好幻想啦, 你地200%打晒針都不會通關
作者: 胡姬爸爸     時間: 2021-9-12 13:14

引用:

講得好好的文章.

係討好大陸就一早健康碼啦,實際係討好班西人先搞成咁。
作者: DiDiDum     時間: 2021-9-12 13:14

香港政府一向無能。
作者: estateman     時間: 2021-9-12 13:17

引用:
最終都係要阿爺點頭。
香港仍然比外地輸入大量病毒
英超美網
坐爆
全部吾帶口罩
內地零容忍⋯⋯
呢世正常返大陸
變成夢
作者: 蝴蝶陣營     時間: 2021-9-12 13:35

其实根本唔关接种疫苗率事
作者: 暴徒黑衣人     時間: 2021-9-12 13:39

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2021-9-12 12:21 PM 發表

你有無回鄉証都成疑
佢攞傷殘綜援,又扮係公務員!
作者: ATA0075     時間: 2021-9-12 13:40

算把啦!通關!2046後
作者: melvyn215     時間: 2021-9-12 13:40

引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-9-12 11:59 AM 發表
等緊我去救援架
我掉翻转,应该好多港女水深火热吧?我想拯救拒地 
作者: 古樂     時間: 2021-9-12 13:41

點會唔關健康碼事,免隔離咁高危,你冇嚴格嘅追蹤系統點得
作者: 剎華     時間: 2021-9-12 13:41

內地人睇得通透過香港人,香港人只識發夢同追夢~~~
作者: LWCW     時間: 2021-9-12 13:41

引用:
原帖由 蝴蝶陣營 於 2021-9-12 01:35 PM 發表
根本現在不關防疫事。係政治問題
作者: 山山山風     時間: 2021-9-12 13:42

引用:

講得好好的文章.

香港就係俾嘅曱甴理論害死

香港現時有咩資格同大陸講條件呀﹐唔好再活係自己嗰個井咁大空間啦
作者: melvyn215     時間: 2021-9-12 13:42

引用:
原帖由 剎華 於 2021-9-12 01:41 PM 發表
內地人睇得通透過香港人,香港人只識發夢同追夢~~~
只有你地香港人夜郎自大遮
作者: billyfung11     時間: 2021-9-12 13:43

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2021-9-12 12:42 PM 發表

又吊打爛屍5毛

作者: 歡天喜地     時間: 2021-9-12 13:44

引用:
原帖由 chichunlo 於 2021-9-12 11:55 AM 發表
呢家通關問題就係國內唔信香港呢個政府把到關、清零在望又放寬外地來港再係社區傳播、個衛生局一直又冇同國內協商溝通點做、日日就上去國內問幾時可以通關有用咩?請果班政府專家顧問日日出黎唱反調、又話呢個病毒源頭係中國、又話唔封關會死過百萬人、都未計比班醫護罷工威脅、最近咪又係班政府顧問專家出黎、講開關到時又會點周圍傳染、你個政府請埋D人搵埋D人、係漠視事實係度造謠抹黑、連最基本香港係因對外開放先攪到社區爆 ...
說中👍👍👍
作者: Better.

作者: 剎華     時間: 2021-9-12 13:45

引用:
原帖由 melvyn215 於 2021-9-12 01:42 PM 發表

只有你地香港人夜郎自大遮
我見識過香港人如何實踐攬炒夢~~~結果追夢成功~~~但香港死左~~~
作者: so741105     時間: 2021-9-12 13:46

引用:
原帖由 liuche01 於 2021-9-12 12:18 PM 發表
你認為今時今日,仲敢🤣
作者: denniscwip     時間: 2021-9-12 13:46

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-9-12 12:07 PM 發表
奸邪妖獸聲稱︰「『黃色經濟圈』非常強大,香港經濟香港人撐得起。」
黃色經濟圈?!散晒啦。
作者: chaolininin     時間: 2021-9-12 13:48

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 12/9/2021 11:40 發表

講得好好的文章.

阿娥姐死都唔用國內健康碼,咁就半年都唔使通關。澳門有跟阿爺用,天天出入都自由
作者: Henrywu18     時間: 2021-9-12 13:49

無健康碼點追蹤接觸者,學香港自報或唔報嗎?

香港果班豬家算吧

作者: 晚間藍色腳毛     時間: 2021-9-12 13:49

引用:

講得好好的文章.

希望一家人有冇打針,都可以12個人一齊食餐飯
作者: chokman3     時間: 2021-9-12 13:50

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2021-9-12 12:42 PM 發表

billy西有回鄉證唔奇ar, 黃黑講一套做一套正常
作者: chaolininin     時間: 2021-9-12 13:51

引用:
原帖由 chichunlo 於 12/9/2021 11:55 發表
呢家通關問題就係國內唔信香港呢個政府把到關、清零在望又放寬外地來港再係社區傳播、個衛生局一直又冇同國內協商溝通點做、日日就上去國內問幾時可以通關有用咩?請果班政府專家顧問日日出黎唱反調、又話呢個病毒源頭係中國、又話唔封關會死過百萬人、都未計比班醫護罷工威脅、最近咪又係班政府顧問專家出黎、講開關到時又會點周圍傳染、你個政府請埋D人搵埋D人、係漠視事實係度造謠抹黑、連最基本香港係因對外開放先攪到社區爆 ...
阿娥問題,死都唔用阿爺的健康碼
作者: carol2017     時間: 2021-9-12 13:52

引用:
等緊我去救援架
要做消房員去救援嗎??

不如先解決通關問題再說
作者: 貓腩     時間: 2021-9-12 13:53

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-9-12 12:11 PM 發表

x2,幾時通關呀!快D啦
你係曱甴, 又無回鄉卡
作者: easythinking     時間: 2021-9-12 13:53

香港激嬲左大大,就算防疫做得幾好,呀爺係唔比香港通關就唔比。 用客觀條件分析係不適用😫
作者: 小張自強     時間: 2021-9-12 13:57

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-9-12 01:48 PM 發表

阿娥姐死都唔用國內健康碼,咁就半年都唔使通關。澳門有跟阿爺用,天天出入都自由
原來喺咁,我支持娥姐,晤同大陸通關。明日開始改向星加坡開關。
作者: 流晶花園     時間: 2021-9-12 13:59

引用:

講得好好的文章.

駛乜對你hk 人咁,你諗下你地點反政府,攪到暴動,阻路放火,自己受返啦,有排你受,黄屍狗
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-12 14:00

太多曱甴黃畜,通條L咩
作者: Zzlaz     時間: 2021-9-12 14:00

打左針都係會感染, 有風險, 梗係唔好通啦.
袁教授話人人打哂都無用, 要140% 接種率.

之前香討D人天真話打完可以令家人免受感染, 放流料, 好奸
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-9-12 14:03

引用:

你有無回鄉証都成疑
死曱甴死亡證罪證就有大把
作者: lctj9     時間: 2021-9-12 14:05

香港有籌碼同內地講條件?太高估香港喇
作者: 人若流水

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: billyfung11     時間: 2021-9-12 14:07

引用:
原帖由 人若流水 於 2021-9-12 02:06 PM 發表

快D通关啦、我要條女個施佛呀!又圆又大……嗚、乃足2粒鐘呀!
嘩,識玩
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-9-12 14:07

引用:
原帖由 liuche01 於 2021-9-12 12:18 PM 發表
邊個玩嘢炒邊個
作者: tlc     時間: 2021-9-12 14:08

所以講咩大灣區咩十四五等等,都係廢話一堆,心都淡了,等2047吧
作者: orthocentre     時間: 2021-9-12 14:09

引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-9-12 01:43 PM 發表

乜曱甴有回鄉証架?
作者: Boris2600     時間: 2021-9-12 14:10

醉翁亭記 歐陽修環滁皆山也 1。其西南諸峯,林壑尤美 2;望之蔚然而深秀者 3,琅邪 4 也。山行六七里,漸聞水聲潺潺,而瀉出於兩峯之間者,釀泉也。峯回路轉,有亭翼然臨于泉上者 5,醉翁亭也。作亭者誰?山之僧曰智僊也 6。名之者誰?太守 7 自謂也。太守與客來飲於此,飲少輒醉,而年又最高,故自號曰醉翁 8 也。醉翁之意不在酒,在乎山水之間也。山水之樂,得之心而寓之酒也。若夫日出而林霏開 9,雲歸而巖穴暝 10,晦明變化者 11,山間之朝暮也。野芳發而幽香,佳木秀而繁陰,風霜高潔,水落而石出者,山間之四時也。朝而往,暮而歸,四時之景不同,而樂亦無窮也。至于負者歌於塗,行者休于樹;前者呼,後者應;傴僂提攜 12,往來而不絕者,滁人遊也。臨谿而漁,谿深而魚肥;釀泉為酒,泉香而酒洌 13;山肴野蔌 14,雜然而前陳者,太守宴也。宴酣之樂,非絲非竹,射 15 者中,弈 16 者勝,觥籌交錯 17,起坐而諠譁者,眾賓懽也 18。蒼顏白髮,頹然乎其間者 19,太守醉也。已而夕陽在山,人影散亂,太守歸而賓客從也。樹林陰翳 20,鳴聲上下,遊人去而禽鳥樂也。然而禽鳥知山林之樂,而不知人之樂;人知從太守遊而樂,而不知太守之樂其樂也。醉能同其樂,醒能述以文者,太守也。太守謂誰?廬陵歐陽修也。

犯民毒瘤已除,黑暴唔会毒害內地,還等甚麼?
作者: hero4481     時間: 2021-9-12 14:10

等到換屆暗黃淋病落台,內地政府先真正對港府政策回復信心!
作者: billyfung11     時間: 2021-9-12 14:12

引用:
原帖由 orthocentre 於 2021-9-12 02:09 PM 發表

乜曱甴有回鄉証架?
唔知你地wor
作者: noel2046     時間: 2021-9-12 14:12

引用:
等緊我去救援架
啲囡囡等梗落來香港搵食
作者: noel2046     時間: 2021-9-12 14:14

引用:
原帖由 蝴蝶陣營 於 2021-9-12 01:35 PM 發表
其實大陸接種率都唔知點
作者: Regjamie     時間: 2021-9-12 14:14

引用:

講得好好的文章.

你講既野全部都係道理。但香港不是港府管的
作者: noel2046     時間: 2021-9-12 14:15

引用:
原帖由 melvyn215 於 2021-9-12 01:40 PM 發表

我掉翻转,应该好多港女水深火热吧?我想拯救拒地 
港中女等著上深圳happy
作者: 16610joey     時間: 2021-9-12 14:15

引用:
所以要引入外地医護
作者: singsings     時間: 2021-9-12 14:15

哩啲想法同美國嘅想法有乜分別,自己冇籌碼當自己有牙力
作者: noel2046     時間: 2021-9-12 14:16

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-9-12 01:48 PM 發表

香港人邊會用,睇下嗰安心出行用率就知
作者: orthocentre     時間: 2021-9-12 14:17

引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-9-12 02:12 PM 發表

唔知你地wor
千祈唔好俾你啲曱甴手足知呀!唔係打柒你就唔好啦😆
作者: noel2046     時間: 2021-9-12 14:18

引用:
原帖由 人若流水 於 2021-9-12 02:06 PM 發表

快D通关啦、我要條女個施佛呀!又圆又大……嗚、乃足2粒鐘呀!
點解唔同顏色?
作者: wkts     時間: 2021-9-12 14:19

引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-9-12 01:43 PM 發表

暴眼女,太子站...........
作者: 孤獨的晴朗     時間: 2021-9-12 14:19

無能港府
作者: alvinip     時間: 2021-9-12 14:20

引用:
原帖由 古樂 於 2021-9-12 13:41 發表
點會唔關健康碼事,免隔離咁高危,你冇嚴格嘅追蹤系統點得
咁本唔用健康碼比你返到內地都無用,你無碼認證係上邊乜都唔做得唔入得!
作者: tom-cool2     時間: 2021-9-12 14:22

如果通咗關後 疫情有惡化 又會有一班人突然跳出嚟又話政府防疫不力
所以通唔通關都係政府問題
作者: 生生不息2014     時間: 2021-9-12 14:23

引用:

講得好好的文章.

健康碼先係主因。
作者: hegangbei     時間: 2021-9-12 14:23

引用:

講得好好的文章.

內地防控的原則︰不與病毒共存
內地防控工具之一︰健康碼
香港人是否可以做到呢 ? ?

作者: heyworld     時間: 2021-9-12 14:25

反思吓為乜連澳門都不如??比較吓港澳有何不同………
作者: hegangbei     時間: 2021-9-12 14:26

引用:
原帖由 孤獨的晴朗 於 2021-9-12 02:19 PM 發表
無能港府
刁民都擔心 安心出行  ! !
作者: upcupcupc     時間: 2021-9-12 14:27

引用:

講得好好的文章.

咁叫籌碼?訓醒未?睇黎閣下訓左二十年啱啱起身,廿年前應該可能係籌碼,今日內地人唔黎香港係無任何損失。
作者: lo1908     時間: 2021-9-12 14:30

牠們正要準備下一波疫情,然後名正言順推疫苗護照。

圖片附件: C85CD047-8FA1-4E6D-B0D7-FA8AE84FD3B0.jpeg (2021-9-12 14:30, 97.3 KB) / 該附件被下載次數 5

圖片附件: 9D836887-46C3-4DF2-9FDC-0D289155F0C4.jpeg (2021-9-12 14:30, 71.36 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: 547F0513-A3DF-4AD2-862D-8B5C8D691329.jpeg (2021-9-12 14:30, 33.72 KB) / 該附件被下載次數 5

圖片附件: C800EFB0-867D-4866-B0CA-0B8EB441FD2F.jpeg (2021-9-12 14:30, 158.73 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: andrewrabbit     時間: 2021-9-12 14:30

作者: 人若流水     時間: 2021-9-12 14:31

引用:
原帖由 noel2046 於 2021-9-12 02:18 PM 發表

點解唔同顏色?
剛剛搞完吖嗎、用手揸機冇乜力……D力俾佢個咀仔吮唒……嘩、講講下又硬咯……真係想插佢C佛窿!
作者: upcupcupc     時間: 2021-9-12 14:32

引用:
最終都係要阿爺點頭。
除非中央強迫深圳通關,內地好明顯一個地方一出事,果個地方就有一堆人掉官,香港連一個明星都可以比佢有特權進出香港,比我係深圳官員都唔會比香港人自出自入啦。
作者: 古默默的魚蛋     時間: 2021-9-12 14:36

嘥9氣
作者: heyworld     時間: 2021-9-12 14:36

引用:

講得好好的文章.

"有籌碼係手都唔識用.".......
咪糸!!香講有咁多反中亂港的腦殘曱甴......
作者: upcupcupc     時間: 2021-9-12 14:41

香港一係就學美國咁同病毒共存,大家等死就算,一係就同大陸聯防聯控零容忍,而家我覺得香港都奇奇怪怪十足十一隻怪物咁。
作者: kcmc     時間: 2021-9-12 14:41

引用:

講得好好的文章.

其實我覺得通關咁難,係因為有個冬奧,如果國內自己控制疫情,就比較簡單,但如果開關,香港大量人從不同口岸入境大陸,隨時產生大量輸入個案,難以控制,到時影響到冬奧,D官隨時要人頭落地…
作者: 長崎舞淺、     時間: 2021-9-12 14:44

等到頸都長
作者: 我要真發達復活     時間: 2021-9-12 14:44

通 關 問 題 , 係 政 治 問 題

唔 係 防 疫 問 題 , 你 地 如 何 討 論 做 咩 防 疫 係 無 用 的
作者: Edmund2018hk     時間: 2021-9-12 14:50

引用:

講得好好的文章.

你系咪唸多左,不通關,對大陸經濟沒什麼影響,只係影響香港經濟,籌碼不存在。
作者: richardli008     時間: 2021-9-12 14:51

通關都無伏必die 份!
作者: 凸腩肚     時間: 2021-9-12 14:52

成9日嗌通關压閒不分 話唔定呀爺一炮過扑Q哂d關口 咪L再煩佢 嗰時你哋自己拜會各省市領導慢慢針
作者: mancheonghoho     時間: 2021-9-12 14:54

1. 通關,估計唔會再有大量大陸人來港

2. 當日香港封大陸,而家大陸封香港,而且要懲罰搞事同搞唔掂的香港

3. 但如果通關,肯定大量香港狗公會湧上去玩,不過我懷疑深圳等己好乾淨,無乜野玩

作者: LWCW     時間: 2021-9-12 14:56

引用:
原帖由 easythinking 於 2021-9-12 01:53 PM 發表
香港激嬲左大大,就算防疫做得幾好,呀爺係唔比香港通關就唔比。 用客觀條件分析係不適用😫
講左十幾萬次。現在根本係政治問題。吾關防疫事。
作者: 正傻西4     時間: 2021-9-12 14:56

引用:

講得好好的文章.

大陸最怕班曱甴返去散播病毒,所以病毒未完全消失,係無可能通關。

除非香港政府公佈,市民可以私了曱甴而不用負上法律責任,不過上次元朗721個判決結果,同埋之前嘅判決結果,就知道政府係偏向幫曱甴,國安法也是中央忍唔住出手。
作者: 巴士真心事