標題: [本港新聞評論] 移民潮|林鄭:聽到啲故仔話去到好淒涼 籲擬移民市民三思 [打印本頁]

作者: 飛天盒仔     時間: 2021-9-11 08:34 AM

點會淒涼???「專家」話英國同香港一樣喎,好易適應。

香港過去一年迎來新一波移民潮,特首林鄭月娥今午(10日)出席香港都會大學(前稱香港公開大學)講座時被問及移民潮,她稱以平常心看待,認為市民

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/675301/移民潮-林鄭-聽到啲故仔話去到好淒涼-籲擬移民市民三思
作者: 吳儼晉     時間: 2021-9-11 08:39 AM

大黃絲林鄭
作者: freemind1     時間: 2021-9-11 08:40 AM

洗鬼理班友,你做政府最重要守著香港人福祉,取消班人回流香港搶福利已經可以阻止班人移民。不過,你班AO大部分係既得利益者,唯有望亞爺出手,否則香港永無止境輸血比班回流
作者: 希夷     時間: 2021-9-11 08:41 AM

淒涼係唔扺可憐
佢哋係曱甴,
香港法律制裁唔到佢地,
自己流放,都係一樣罪名
作者: ballking13     時間: 2021-9-11 08:42 AM

有自由

乜都ok la

曱甴快去
作者: snoopy_fa     時間: 2021-9-11 08:43 AM

冇錢嘅去到邊都淒涼
作者: jj138     時間: 2021-9-11 08:45 AM

如果下屆不幸畀你可以連任,市民仲更加淒涼。
作者: denniscwip     時間: 2021-9-11 08:48 AM

呢班人識「三思」就唔會有大把on9仔送頭坐監啦
作者: man152     時間: 2021-9-11 08:49 AM

佢地當初以為
只係俾白人騎住,心甘命抵
點知原來騎住佢
景然係黑人,南亞人
你話點算好?
作者: woodydavid     時間: 2021-9-11 08:54 AM

引用:
原帖由 jj138 於 2021-9-11 08:45 AM 發表
林太話要繼續,阿爺就會俾佢連任,阿爺要佢硬食咁多野,係阿爺欠佢,你重唔明?
作者: 世間來客     時間: 2021-9-11 08:58 AM

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-9-11 08:34 AM 發表

香港過去一年迎來新一波移民潮,特首林鄭月娥今午(10日)出席香港都會大學(前稱香港公開大學)講座時被問及移民潮,她稱以平常心看待,認為市民

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210910/513135492301066240930472.jpeg/SgvktlpwYvyOBhB9AP64eSjg41rYxIQ02hcQhtoXEIY
林鄭女士你統治的香港都好淒涼!
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-9-11 09:05 AM

引用:
原帖由 希夷 於 2021-9-11 08:41 AM 發表
淒涼係唔扺可憐
佢哋係曱甴,
香港法律制裁唔到佢地,
自己流放,都係一樣罪名
最緊要取消佢哋香港人資格同中央協調好……

圖片附件: discuss2_1610256903326.png (2021-9-11 09:05 AM, 712.35 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: 希夷     時間: 2021-9-11 09:11 AM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-9-11 09:05 AM 發表

最緊要取消佢哋香港人資格同中央協調好……
果d反中亂港曱甴,
梗係唔走唔得啦
咁多衰嘢做咗,
近期拉咗咁多暴徒,
督佢出嚟當減刑,
話移民,其實身有屎
作者: ifung5     時間: 2021-9-11 09:11 AM

佢話我咁疊水都唔走就知啦
作者: 阿乜水     時間: 2021-9-11 09:14 AM

依家最緊要係等D 曱甴去得 7788果陣, 阿爺出手撤銷佢地中國香港身份證.
作者: 飛天盒仔     時間: 2021-9-11 09:15 AM

引用:
原帖由 世間來客 於 2021-9-11 08:58 AM 發表

咪係,有 5 百幾萬人有 BNO VISA 資格都唔走,又真係淒涼。
作者: Versailles     時間: 2021-9-11 09:15 AM

移民做咩野丫 住係香港行出門口 行落樓衣食住行玩 幾好都有 

香港人咁鐘意去日本泰國玩 又話鄉下又話退休佳品 去左歐美定居 基本上同日本泰國劃左界線
作者: 深藍001     時間: 2021-9-11 09:17 AM

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-9-11 08:43 AM 發表
冇錢嘅去到邊都淒涼
香港好多富豪當年都係著條底褲游水落來,唔需要带大把黃,白銀走難。
只要有一顆拼搏的心,到哪裡都可以發家致富。
香港制度以前係抄自英國,去英國生活根本與香港相同。只要自細在香港受教育,英語,語言沒難度。
作者: 中秋會表姐     時間: 2021-9-11 09:18 AM

講真,移民英澳加美,如移民一家四口扣除買屋還有2千萬港元買收息股先好諗移民,一定要諗好長期無嘢做,D cheap工唔想做,自己及仔女生活大小突發開支等
作者: 36H     時間: 2021-9-11 09:19 AM

凄凉?
唔覺喎
條路.............

圖片附件: 44b1996c1706cef1e00b81862d2ce5dd7b1b9901_b.jpg (2021-9-11 09:19 AM, 42.08 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 日照雷門     時間: 2021-9-11 09:20 AM

全世界國家嘅移民法例,係可以隨時更改嘅,沒有歧視及公平嘅元素,只有一個前提,就係對國家及其人民利益,若果你帶大把錢,去到交好多稅,又或者有技術係佢國家需要嘅,當然冇問題,但嗰啲帶幾十萬去到爭工作嘅,到第五年時,陰國正苦隨時叫你返香港,咁就真係幫到子女嘅未來
作者: chaolininin     時間: 2021-9-11 09:22 AM

路是自己揀的,仆街又要喊,抵撚死
作者: Morningsky     時間: 2021-9-11 09:23 AM

連堂堂一位特首都要學埋d小粉紅做埋d冇腦低質素洗腦文宣,何等凄涼是也?

你老公同兩位公子淒唔淒涼呀又?
作者: 曲明     時間: 2021-9-11 09:24 AM

唔淒涼英國就唔會幫口叫放寬攞MPF啦!
作者: 足智彩過關大師     時間: 2021-9-11 09:25 AM

咁都信?
咁仲送仔女去外國讀書既??
林鄭冇人性架?
作者: keho4     時間: 2021-9-11 09:25 AM

引用:
原帖由 中秋會表姐 於 2021-9-11 09:18 AM 發表
講真,移民英澳加美,如移民一家四口扣除買屋還有2千萬港元買收息股先好諗移民,一定要諗好長期無嘢做,D cheap工唔想做,自己及仔女生活大小突發開支等
二十萬港纸夠一家四口在英生话六年!
作者: 世間來客     時間: 2021-9-11 09:25 AM

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-9-11 09:15 AM 發表

咪係,有 5 百幾萬人有 BNO VISA 資格都唔走,又真係淒涼。
林鄭月娥女士要更加努力! 淨化香港,變成一個她理想的香港!
作者: siuhung     時間: 2021-9-11 09:25 AM

妻涼?
好事呀,果d老公去移民之後就已經可以乜都唔使做,淨係日日係老婆身邊潑扇,真係既溫馨又浪漫,黃絲奶 好快d帶埋老公去喇,保證必定涼快過日子呀!
作者: 日照雷門

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: H叔     時間: 2021-9-11 09:27 AM

但係香討某隻曱甴成日話過到去就變神仙,當然我好支持呢隻曱甴嘅講法
作者: 阻住地球轉     時間: 2021-9-11 09:28 AM

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-9-11 08:34 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210910/513135492301066240930472.jpeg/SgvktlpwYvyOBhB9AP64eSjg41rYxIQ02hcQhtoXEIY
人地想走咪走囉,理得佢地
我究聽到故仔話去外國洗廁所開心過係香港,所以好支持佢地走
作者: 小窮鬼     時間: 2021-9-11 09:28 AM

手足們你哋唔好信,英國做貨車司機都五皮幾港紙㗎,繼續你哋嘅行程啦!🤣
作者: ijkn     時間: 2021-9-11 09:29 AM

移民後,不要過2年之後,又爭住回來
作者: CallMeKSM     時間: 2021-9-11 09:29 AM

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-9-11 08:39 AM 發表
大黃絲林鄭
黃鄭月鵝個老公係大黄撚!黃到黑!!

俾條大黃撚插住,仲可以唔黄?!
作者: au12300au     時間: 2021-9-11 09:29 AM

走唔甩的人更凄涼
作者: B2C     時間: 2021-9-11 09:30 AM

引用:

英國同香港一樣,都叫華人移民做  蝗😂
作者: 深藍001     時間: 2021-9-11 09:31 AM

引用:
原帖由 日照雷門 於 2021-9-11 09:26 AM 發表

咪岸九啦!當年落嚟嘅人,皮膚係同顏色㗎,慢慢你就當佢係本土人,香港人去到英國,本土白人會視香港人為入侵者

全世界國家嘅移民法例,係可以隨時更改嘅,法例沒有歧視及公平嘅元素,只有一個前提,就係對國家及其人民利益,可以因為你窮或者殘疾而趕你走,但若果你帶大把錢,去到交好多稅,又或者有技術係佢國家需要嘅,當然冇問題,但嗰啲帶幾十萬去到爭工作嘅,到第五年時,陰國正苦隨時叫你返香港,咁就真係幫到子女嘅未 ...
英國幾時趕大批香港人返香港,請列舉事實,你唔好成日作假新聞。

97前,港督膚色同你一樣咩?
作者: afternoon     時間: 2021-9-11 09:34 AM

引用:
原帖由 世間來客 於 2021-9-11 08:58 AM 發表

黑暴假文宣仲意話咩就咩啦,反正黃粉唔識思考的
作者: alvinm     時間: 2021-9-11 09:34 AM

人地自由大於一切家淒涼係佢地心中排第几
作者: CallMeKSM     時間: 2021-9-11 09:35 AM

引用:
原帖由 man152 於 2021-9-11 08:49 AM 發表
 佢地當初以為
點知原來騎住佢
景然係黑人,南亞人
你話點算好?
非洲黑人、南亞人、中東難民係為世所逼為生存嘅,值得外國人關懷....

香港黃黑畜係衣食無憂!只因無病呻吟,妄想被逼害症而煉獄自尋!不值得同情之餘,仲會輸入反社會反政府黑色暴力習慣!

垃圾就係垃圾!
全世界無地方會接收包容垃圾!
作者: 侵侵侵     時間: 2021-9-11 09:35 AM

取消佢地D身份證未,雙重身份,會唔會犯國安法㗎,
可憐黃絲,等同支持黑暴呀
作者: zoker123     時間: 2021-9-11 09:35 AM

洗鬼理佢地咁多吖,要走既走得到自然錢紙方面有番咁上下,鐘意既就留低唔鐘意既就走,自己既事自己負責,冇謂要勉強或勉留
作者: au12300au     時間: 2021-9-11 09:35 AM

有錢去到邊都係上等人
作者: 飛天盒仔     時間: 2021-9-11 09:36 AM

引用:
原帖由 希夷 於 2021-9-11 08:41 AM 發表
淒涼係唔扺可憐
佢哋係曱甴,
香港法律制裁唔到佢地,
自己流放,都係一樣罪名
有錢就好似羅湖聰咁,日日有囡食、餐餐飲紅酒。
無機就真係淒涼
作者: Bunryuu     時間: 2021-9-11 09:37 AM

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-9-11 08:39 AM 發表
大黃絲林鄭
當年689話唔做 佢話退休後去英國嫁!

正災星 成日話同內地通關 內地都唔騷你 咁咪同外國通關先 反正中國點都係唔肯通關 而家兩頭唔到岸 清你老母咩 港人出境到英國先驗到確診 唔驗根本就係零 病毒唔消失 係咪以後都咁過日子? 

中國鍾意搞港獨咪搞飽佢 我想正常去旅行 
作者: 日照雷門     時間: 2021-9-11 09:37 AM

好心你睇清楚我寫啦,任何國家可以在未來隨時改移民法例,我冇講過現在,屈人思維係曱甴強項
作者: 世間來客     時間: 2021-9-11 09:37 AM

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-9-11 09:34 AM 發表

黑暴假文宣仲意話咩就咩啦,反正黃粉唔識思考的
有冇新意呀 只要稍不滿就是這幾句
作者: 中國香港001     時間: 2021-9-11 09:37 AM

引用:
原帖由 man152 於 2021-9-11 08:49 AM 發表
 佢地當初以為
點知原來騎住佢
景然係黑人,南亞人
你話點算好?
事實就係咁,香港人係好易蝦,原因係得把口,唔夠惡唔夠團結。
作者: 胡姬爸爸     時間: 2021-9-11 09:37 AM

假嘅,外國十分好景。
作者: au12300au     時間: 2021-9-11 09:38 AM

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2021-9-11 09:28 AM 發表

人地想走咪走囉,理得佢地
我究聽到故仔話去外國洗廁所開心過係香港,所以好支持佢地走
可能係
因為每開心的定義不同
仇眉粥開眉飯
作者: 日照雷門     時間: 2021-9-11 09:38 AM

引用:
原帖由 深藍001 於 2021-9-11 09:31 AM 發表

英國幾時趕大批香港人返香港,請列舉事實,你唔好成日作假新聞。

97前,港督膚色同你一樣咩?
好心你睇清楚我寫啦,任何國家可以在未來隨時改移民法例,我冇講過現在,從前有冇咁大批人去陰角呀?之前去英國嘅投資移民係帶200萬英鎊㗎,仲有,就算帶足錢中間亦都係不斷改法例,我就係實實在在有朋友帶二百萬鎊一家移民,坐完五年移民監入唔到籍,同英國正苦打官司,(其間移民法例改咗一些條件),最後要再坐多幾年移民監。

強詞奪理及屈人思維係曱甴強項

當年嘅港督唔係香港人你都真心岸九

作者: terrykeung123     時間: 2021-9-11 09:39 AM

引用:

說得非常好,加埋我住李嘉誠屋苑揍bb慘過死
作者: au12300au     時間: 2021-9-11 09:40 AM

引用:
原帖由 ijkn 於 2021-9-11 09:29 AM 發表
移民後,不要過2年之後,又爭住回來
都係人生一個過程啫
作者: 羊谷c叔     時間: 2021-9-11 09:40 AM

英国人覺得香港依家去個班係曱甴蝗蟲混種。白人直情當係異形物体。
作者: terrykeung123     時間: 2021-9-11 09:41 AM

引用:
原帖由 深藍001 於 2021-9-11 09:17 AM 發表

香港好多富豪當年都係著條底褲游水落來,唔需要带大把黃,白銀走難。
只要有一顆拼搏的心,到哪裡都可以發家致富。
香港制度以前係抄自英國,去英國生活根本與香港相同。只要自細在香港受教育,英語,語言沒難度。
以前係依家太多外來病毒
作者: au12300au     時間: 2021-9-11 09:42 AM

引用:
原帖由 CallMeKSM 於 2021-9-11 09:29 AM 發表

黃鄭月鵝個老公係大黄撚!黃到黑!!

俾條大黃撚插住,仲可以唔黄?!
兩邊都不是人
黃藍也不喜歡黃鄭
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-9-11 09:42 AM

引用:
原帖由 阿乜水 於 2021-9-11 09:14 AM 發表
依家最緊要係等D 曱甴去得 7788果陣, 阿爺出手撤銷佢地中國香港身份證.
呢個係最好結局無謂要委屈佢哋做佢哋口中暴政下的香港人
作者: au12300au     時間: 2021-9-11 09:43 AM

引用:
原帖由 alvinm 於 2021-9-11 09:34 AM 發表
人地自由大於一切家淒涼係佢地心中排第几
有D人話自由無價
作者: 愛吃三文魚的貓     時間: 2021-9-11 09:43 AM

聽到d故仔 真係故仔黎 連特首都攞fake news黎評論 真係陰公
作者: 世間來客     時間: 2021-9-11 09:44 AM

我發覺有班人,由朝到晚只有愛國同愛國 真實生活衣食住行好似與他們無關!
作者: 海灣失控的考試     時間: 2021-9-11 09:44 AM

咁要問吓林太佢老公,兒子淒唔凄涼
作者: afternoon     時間: 2021-9-11 09:44 AM

引用:
原帖由 世間來客 於 2021-9-11 09:37 AM 發表

有冇新意呀 只要稍不滿就是這幾句
咁你上面又咪重覆個幾句

分折左好多次文宣係假的,黃粉身在福中不知福,係都要無視事實無辦法架喎,你快移民自己體驗下啦

作者: dunbinexy     時間: 2021-9-11 09:45 AM

佢擺明示威lor
佢心都涼晒la
作者: aasddfgg     時間: 2021-9-11 09:46 AM

吊你咩凸手
靠害呀

班腦殘唔走
香港唔切除癌細胞
香港點會好
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2021-9-11 09:46 AM

引用:

林太好有愛心,居然連移民的心酸悽涼經歷都關心到,不過林太只要繼續派錢,移民們肯定會回港攞並感謝佢的
作者: ckh28382     時間: 2021-9-11 09:46 AM

引用:
原帖由 jj138 於 2021-9-11 08:45 AM 發表
🤣🤣🤣
作者: Kai_Fong     時間: 2021-9-11 09:46 AM

引用:
原帖由 羊谷c叔 於 2021-9-11 09:40 AM 發表
英国人覺得香港依家去個班係曱甴蝗蟲混種。白人直情當係異形物体。
就算係英國當地幾十年, 甚至百幾年前落地生根嘅華僑, 都肯定比香港曱甴更加愛中國。
作者: kingkong_hk     時間: 2021-9-11 09:47 AM

咩呀,果邊天堂1樣正
作者: Regjamie     時間: 2021-9-11 09:47 AM

引用:
原帖由 freemind1 於 2021-9-11 08:40 AM 發表
洗鬼理班友,你做政府最重要守著香港人福祉,取消班人回流香港搶福利已經可以阻止班人移民。不過,你班AO大部分係既得利益者,唯有望亞爺出手,否則香港永無止境輸血比班回流
始終呢D野一步一步來
作者: 冇知人     時間: 2021-9-11 09:49 AM

引用:

邊個專家?叫人買英國樓嘅邪教教主黃xx?
作者: 急焦失控的幻象     時間: 2021-9-11 09:49 AM

曱甴走左 變左逃犯
作者: 33Chris     時間: 2021-9-11 09:50 AM

林鄭話班黃狗過到去好淒涼喎, 黃狗仲唔快啲證明畀佢睇唔係咁樣?即刻過去啦!
作者: 大圍宝叔     時間: 2021-9-11 09:50 AM

引用:
原帖由 freemind1 於 2021-9-11 08:40 AM 發表
我真心希望呀爺出重手!
作者: 我笨笨     時間: 2021-9-11 09:51 AM

香港都好多人淒涼
作者: HeiHeiClara     時間: 2021-9-11 09:51 AM

最緊要去左千祈唔好返黎就得
作者: dannyocean     時間: 2021-9-11 09:52 AM

走多d人有咩唔好,橫掂果班人都冇心留低,難道林鄭又擔心少左人地產商賺少左?

作者: 世間來客     時間: 2021-9-11 09:52 AM

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-9-11 09:44 AM 發表

咁你上面又咪重覆個幾句

分折左好多次文宣係假的,黃粉身在福中不知福,係都要無視事實無辦法架喎,你快移民自己體驗下啦
 隨便找個不合唔啱聽嘅人哋攻擊? 成熟啲啦!
作者: LauLQ     時間: 2021-9-11 09:52 AM

引用:

你個仔過去享受自由既空氣,人地個仔過去就淒涼?
係咩玩法?
作者: 花膠公子88     時間: 2021-9-11 09:53 AM

你隻林奠搞到香港甘,逼香港人離鄉別井,仲喺度講風涼話????
作者: ee333ee     時間: 2021-9-11 09:54 AM

如果係好景嘅,李國章、陶傑……等,唔駛响香港搵食喇。
作者: hihi2046     時間: 2021-9-11 09:54 AM

政府入面班友有幾黃,
大家心照啦。
作者: 商界幼小的手背     時間: 2021-9-11 09:57 AM

仲可以去到違法達義,點會淒涼!
作者: LEMON3     時間: 2021-9-11 09:58 AM

引用:

"林鄭"做特首真係連累好多
正常香港市民呀!
作者: afternoon     時間: 2021-9-11 09:58 AM

引用:
原帖由 世間來客 於 2021-9-11 09:52 AM 發表

隨便找個不合唔啱聽嘅人哋攻擊? 成熟啲啦!
講事實,你就開口埋口扣帽子話人地攻擊你,黃粉就係唔仲理性討論

我就真係覺得外國生活好悶囉,好多人出左去都仲好掛著香港,你唔仲意就走,唔好搞破壞,尊重其他人的選擇
作者: MarkIV     時間: 2021-9-11 09:59 AM

咪趕客啦!曱甴唔受報應仲有天理嘅?
作者: 阿努阿圖瓦圖     時間: 2021-9-11 09:59 AM

引用:

無奶油!去大陰蒂國有豉油有聞煮,呼吸空氣又清新,食c也香甜啦!
作者: ttyiu     時間: 2021-9-11 10:00 AM

引用:
你去做一定國泰民安,無人上街遊行示威,根本唔需要任何政黨!
香港市民個個有工開,個個上到樓唔駛捱貴租捱供樓
作者: I-HAVE     時間: 2021-9-11 10:00 AM

冇錢.....在香港更淒涼
作者: az222     時間: 2021-9-11 10:00 AM

引用:

我都相信移民應該好容易適應環境㗎!

咁你仲唔移民,快啲移民啦!
果啲國家閂門後,想移民都冇得移啦!
快啲走啦!
唔好喺度齋噏唔做。
你哋移民,香港人會非常非常非常之高興。
更重要嘅係,移咗民唔好返轉頭。
作者: lcblch     時間: 2021-9-11 10:01 AM

冇料冇本事. 移唔移民都會好淒涼
作者: michael     時間: 2021-9-11 10:01 AM

移民好L好景架
作者: 負資產BBQ1     時間: 2021-9-11 10:02 AM

引用:
其實現在移民那批都是會攞完護照會返香港,跟住好似好威咁巴巴閉周圍搞事,正如以前去加拿大澳洲那一批這樣。所以一定要取消佢哋回流返來拎福利先有用。
作者: 火爆判官     時間: 2021-9-11 10:02 AM

777你收下口當幫忙好嗎

由得d曱甴走啦,走哂d曱甴,香港未來下一代先有救呀
作者: lyretail1969     時間: 2021-9-11 10:03 AM

林鄭都知有班鄉土毛毛日日作故仔。
作者: numan123     時間: 2021-9-11 10:04 AM

人地鍾意去西方嘅極樂世界,林鄭你就咪多事🙄
作者: 愛1c蛋     時間: 2021-9-11 10:05 AM

引用:

淋病講乜柒呀!?
明明移民去民主大國=上天堂! 個個都要快d移民啦
作者: yuk777044     時間: 2021-9-11 10:05 AM

無錢去邊度都淒涼
作者: bike123     時間: 2021-9-11 10:05 AM

引用:

真心想200+1万只曱甴滚出HK
作者: 虎榮     時間: 2021-9-11 10:06 AM

引用:
原帖由 keho4 於 2021-9-11 09:25 AM 發表

二十萬港纸夠一家四口在英生话六年!
噤現在係香港果d黃人咪20萬都無?
作者: ATA0075     時間: 2021-9-11 10:07 AM

有幾呀!!快d過去啦