標題: [國際新聞評論] 加拿大大選|反對黨競選綱領31次提中國 被指幾乎要與中方斷交 [打印本頁]

作者: VeryTall     時間: 2021-9-9 08:39 PM

孟晚舟被捕事件發生後中加關係持續緊張,加拿大大選即將在9月20日舉行,與執政自由黨對中加關係保持沉默相比,加拿大反對黨保守黨在選舉綱領中31次提及中國。

加拿大將於9月20日提前舉行大選,中加關係再成焦點。據加拿大《國會山時報》9月8日報道,執政自由黨對加中關係保持沉默,而加拿大反對黨保守黨則極力渲染加中關係,在選舉綱領中31次提及中國。

與執政自由黨在其競選綱領和活動中極力避免談及中國形成鮮明對比的是,反對黨保守黨選舉綱領中31次提及中國,還多次提及北京和中國共產黨,並制定了被專家認為「幾乎要與中國斷交」、「必將導致中國報復」的政策。

保守黨競選綱領列出一大堆對華新舉措,包括不再將對華貿易當作優先事項、將中國在新疆的行為視為「種族滅絕」、禁止中國企業華為公司參與加拿大5G網絡建設、制裁中國的「最嚴重侵犯人權者」、讓加拿大退出亞投行、支持香港的「民主人士」,與台灣開展「更大程度的政治合作」等。

曾任加拿大前外長迪翁(Stéphane Dion)政策顧問的庫倫(Jocelyn Coulon)表示,「看到保守黨的競選綱領時,你就看到一個幾乎想與中國斷交的政黨。」

庫倫指出,保守黨應該認真考慮加中關係,而非羅列出一個任何其他西方國家都不會參與的制裁清單。

庫倫提醒稱,如果保守黨組建政府,其綱領中羅列的政策將肯定遭到北京的報復,尤其是涉台政策。

受孟晚舟在加拿大被捕事件等系列問題的影響,中國和加拿大的關係持續緊張。

-------------------------

太多國家反中, 對中國也無好處.

加拿大大選|反對黨競選綱領31次提中國 被指幾乎要與中方斷交
新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/674406/加拿大大選-反對黨競選綱領31次提中國-被指幾乎要與中方斷交
作者: 豆芽生     時間: 2021-9-9 09:11 PM

佢哋多數垃圾政黨呢自己國家冇政職就要搵個假想敵出嚟,唔係點昆到班傻仔投佢地票啊
作者: 33Chris

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 吳儼晉     時間: 2021-9-9 09:14 PM

孟晚舟送去美國當日就是中加斷交之日
作者: 吳儼晉     時間: 2021-9-9 09:19 PM

反中唔係問題, 但係冇營養嘅反中 就一定好有問題
作者: VeryTall     時間: 2021-9-9 09:24 PM

引用:
原帖由 豆芽生 於 2021-9-9 09:11 PM 發表

佢哋多數垃圾政黨呢自己國家冇政職就要搵個假想敵出嚟,唔係點昆到班傻仔投佢地票啊
太多國家反中, 不是個别政黨.
作者: 我是賤人     時間: 2021-9-9 09:28 PM

太多國家即幾多? 重唔斷交等咩
作者: SOHEUNG     時間: 2021-9-9 09:28 PM

真係痴9線, 希望國家既未來竟然唔係點樣改好佢, 竟然係叫全國人反中, 念緊萬一有幸(定不聲)比你當選之後國家千萬人日日困係加拿大日日叫反中既口號過埋下半世
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-9-9 09:33 PM

加拿大同美國已活在中國底下……每日不提中國過不了活連參選都要活在中國底下

作者: boymeetsgirl     時間: 2021-9-9 09:48 PM

西方世界連一個小小既阿富汗都搞不定,那有資格能力向中國叫陣呀
作者: VeryTall     時間: 2021-9-9 09:55 PM

引用:
原帖由 我是賤人 於 2021-9-9 09:28 PM 發表

太多國家即幾多? 重唔斷交等咩
多都數不到.
作者: VeryTall     時間: 2021-9-9 09:57 PM

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2021-9-9 09:48 PM 發表

西方世界連一個小小既阿富汗都搞不定,那有資格能力向中國叫陣呀
中國連一個小小既釣魚台都搞不定
作者: 瑪卡     時間: 2021-9-9 09:59 PM

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-9-9 09:19 PM 發表

反中唔係問題, 但係冇營養嘅反中 就一定好有問題
所以正棍不能讓人民通過媒體了解中國🤔🤔
作者: VeryTall     時間: 2021-9-9 10:01 PM

引用:
原帖由 瑪卡 於 2021-9-9 09:59 PM 發表

所以正棍不能讓人民通過媒體了解中國🤔🤔
中共領導人家屬都了解中國:
中國強, 中國好, 好到中共領導人家屬都移民外國, 不做中國人要做外國人!
http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=19573791&extra=&page=1
作者: 旺季失控的科技     時間: 2021-9-9 10:05 PM

引用:
原帖由 VeryTall 於 2021-9-9 08:39 PM 發表

孟晚舟被捕事件發生後中加關係持續緊張,加拿大大選即將在9月20日舉行,與執政自由黨對中加關係保持沉默相比,加拿大反對黨保守黨在選舉綱領中31次提及中國。

加拿大將於9月20日提前舉行大選,中加關係再成焦點。據加拿大《國會山時報》9月8日報道,執政自由黨對加中關係保持沉默,而加拿大反對黨保守黨則極力渲染加中關係,在選舉綱領中31次提及中國。

與執政自由黨在其競選綱領和活動中極力避免談及中 ...
西人自認為高人一等,唔願意承認曾經的落後國家已經大大超越佢哋
作者: laws168168     時間: 2021-9-9 10:11 PM

白皮選票制,選出極端民族主義者,
加國得罪中國,只會玩死自己。
作者: ax7ax     時間: 2021-9-9 10:16 PM

佢咪試下囉,佢承受到意想不到的風險就得啦
作者: 大林林     時間: 2021-9-9 10:19 PM

引用:
原帖由 VeryTall 於 2021-9-9 08:39 PM 發表

咁你仲唔離開中國香港
作者: zhangan     時間: 2021-9-9 10:20 PM

引用:
原帖由 VeryTall 於 2021-9-9 09:24 PM 發表

白人世界,已經容不下中國人超越佢地的走勢,所以要合力阻止中國繼續強大
係唔明有中國人希望中國回復如晚清的弱勢,定係呢D人忘記咗自己係中國人?
作者: LauLQ     時間: 2021-9-9 10:21 PM

引用:
原帖由 VeryTall 於 2021-9-9 10:01 PM 發表

中國強, 中國好, 好到中共領導人家屬都移民外國, 不做中國人要做外國人!
http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=19573791&extra=&page=1
每一個中國人都有一個美國夢

主席個女也是中國人,也有權擁有綠卡去追尋美國夢
作者: 算吧喇     時間: 2021-9-9 10:23 PM

係就快,嗱嗱淋啦,仲講,天光喇
作者: swerner     時間: 2021-9-9 10:25 PM

引用:
原帖由 VeryTall 於 2021-9-9 20:39 發表

呢D垃圾國家,唔做friend 真好

中國人全部番來,咪係人哋地方做漢奸
作者: ChatLaw     時間: 2021-9-9 10:25 PM

引用:

咁係加拿大選舉定中國選舉?

即係大學生上庄, 但係不停提住隔離學校...
作者: ingredient     時間: 2021-9-9 10:26 PM

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-9-9 09:14 PM 發表

斷交,咁有加拿大藉嘅中國人如何是好,留加定返國~
作者: smart889     時間: 2021-9-9 10:26 PM

加拿大大選原來唔係為自己人民,而係為中國人民

作者: hfceddie     時間: 2021-9-9 10:31 PM

引用:
原帖由 VeryTall 於 2021-9-9 09:24 PM 發表

挑,八國聯軍嚟多次都未驚過!
作者: ricowong2503     時間: 2021-9-9 10:32 PM

留意一下,基本同中國撑到恒嘅都係5眼即海權國家,為乜?一帶一路一打通阿富汗呢條中歐兩地的交叉點,到時呢班海權國家可以被邊緣化,死得
作者: moon2004girl     時間: 2021-9-9 10:33 PM

引用:

中國影響力真是太大了。
作者: kelvin167     時間: 2021-9-9 10:33 PM

全世界只有加拿白人先會咁L狠毒﹐借寄宿學校名義對原住民兒童進行種族滅絕。
殺完人而家又係度扮神父﹐偽L善
作者: hfceddie     時間: 2021-9-9 10:33 PM

引用:
原帖由 ingredient 於 2021-9-9 10:26 PM 發表

斷交,咁有加拿大藉嘅中國人如何是好,留加定返國~
會唔會有日好似二戰時啲美國日本人咁,入哂集中營?
作者: seaapex     時間: 2021-9-9 10:34 PM

引用:
原帖由 豆芽生 於 2021-9-9 09:11 PM 發表

對,説任何政崗都要改數,但用對華政策做唔到冇辦法,零成本。
作者: iamsamuel     時間: 2021-9-9 10:34 PM

一斷交,係中國境內嘅加籍要即走
作者: hammymarble     時間: 2021-9-9 10:36 PM

引用:
原帖由 VeryTall 於 2021-9-9 10:01 PM 發表

Then why don't you leave now? Use English, don't speak Chinese anymore! Otherwise, in other countries, people would think you are Chinese and beat you up! Go go go, asshole!
作者: ansonkpl     時間: 2021-9-9 10:37 PM

話知你邊個上場啦,唔係朋友嘅話就一律無偈傾,是否斷交,無乜所謂,呢個世界唔會話無咗邊個就停頓下來
作者: 2282008     時間: 2021-9-9 10:42 PM

西方選舉關中國乜事🧐西方政棍競選議題不理民生福祉  只顧意識形態操控欺騙選民選票 民💩制度選舉價值 選出政棍庸才之流治國...悲哀🤔
作者: MuTeKi     時間: 2021-9-9 10:44 PM

引用:

同香港班無腦選民都係一鳩樣, 信埋班泛民政棍啲謊言, 投晒班垃圾區已完
作者: chimingchan2014     時間: 2021-9-9 10:51 PM

引用:

咁只係證明咗中國已經舉足輕重,破壞咗西方白人高人一等嘅思想啫。西方白人要嘅係全世界其他民族都要做佢地嘅奴隸,唔可以有任何一個國家可以高尚過佢地,咁係佢地嘅問題,莫非你係要中國甘心做人地奴隸先至叫做好事?你呢種奴隸心態已經令你無法抬起頭做返個正常人啦。
作者: MuTeKi     時間: 2021-9-9 10:51 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-9-9 10:31 PM 發表

咪臭化系, 以前都未驚過, 今日會驚?
作者: 春雨彎刀     時間: 2021-9-9 10:55 PM

引用:

低質國👺乞衣多過有錢人😁
作者: 棧道     時間: 2021-9-9 10:56 PM

呀爺行埋國籍法,咁就一拍兩散
作者: 搞搞震無幫襯     時間: 2021-9-9 10:58 PM

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2021-9-9 09:28 PM 發表

真係痴9線, 希望國家既未來竟然唔係點樣改好佢, 竟然係叫全國人反中, 念緊萬一有幸(定不聲)比你當選之後國家千萬人日日困係加拿大日日叫反中既口號過埋下半世
呢啲只係選舉時用嚟呃選票嘅口號,當選之後就冇咗件事,到時就輪到落選嘅對家日日話佢對華軟弱,不斷循環,互扯後腿正是民主政制嘅精髓所在。
作者: chimingchan2014     時間: 2021-9-9 10:58 PM

引用:
原帖由 zhangan 於 2021-9-9 10:20 PM 發表

白人世界,已經容不下中國人超越佢地的走勢,所以要合力阻止中國繼續強大
係唔明有中國人希望中國回復如晚清的弱勢,定係呢D人忘記咗自己係中國人?
有啲人做埋洋奴才,總係覺得洋人就係主子,所以洋人打你就要企定俾佢打。
呢啲白人國家之所以反中,正正就係因為中國人同佢地種族唔同,佢地又有一種高人一等嘅思想,所以就無法接受到中國比佢地更優勝嘅事實。有啲中國人就係甘心做人奴才,晚清俾列強欺負都唔會話係啲西方白人嘅野蠻,仲要美化到係清朝嘅問題。尤其係喺香港嘅殖民地奴才,仲要攞住支英殖旗幟去舔英國,你就知呢班人係幾咁賤啦。
作者: juniorcow     時間: 2021-9-9 10:59 PM

而家的西方陣營每次競選前都己經習慣性地以反中來爭取選票
作者: 搞搞震無幫襯     時間: 2021-9-9 11:00 PM

引用:
原帖由 搞搞震無幫襯 於 2021-9-9 10:58 PM 發表

呢啲只係選舉時用嚟呃選票嘅口號,當選之後就冇咗件事,到時就輪到落選嘅對家日日話佢對華軟弱,不斷循環,互扯後腿正是民主政制嘅精髓所在。
8個字講晒:「講就凶狠,做就碌撚」。
作者: 良心打白條     時間: 2021-9-9 11:01 PM

Hi!   波縮。
作者: 星升升     時間: 2021-9-9 11:05 PM

路係自己揀,仆街唔好喊
作者: zhangan     時間: 2021-9-9 11:05 PM

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-9-9 10:58 PM 發表

有啲人做埋洋奴才,總係覺得洋人就係主子,所以洋人打你就要企定俾佢打。
呢啲白人國家之所以反中,正正就係因為中國人同佢地種族唔同,佢地又有一種高人一等嘅思想,所以就無法接受到中國比佢地更優勝嘅事實。有啲中國人就係甘心做人奴才,晚清俾列強欺負都唔會話係啲西方白人嘅野蠻,仲要美化到係清朝嘅問題。尤其係喺香港嘅殖民地奴才,仲要攞住支英殖旗幟去舔英國,你就知呢班人係幾咁賤啦。
講得對👍
作者: 請輪入用戶名稱     時間: 2021-9-9 11:06 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-9-9 10:33 PM 發表

會唔會有日好似二戰時啲美國日本人咁,入哂集中營?
咁你乜黑心,話哂都係同你一樣理念嘅人
作者: ingredient     時間: 2021-9-9 11:12 PM

引用:
原帖由 請輪入用戶名稱 於 2021-9-9 11:06 PM 發表

咁你乜黑心,話哂都係同你一樣理念嘅人
好多高幹子弟在加拿大的,如何是好~
作者: bebe1226     時間: 2021-9-9 11:13 PM

引用:

但好可惜大多數是前面反完中國又是中國後面扮死狗🐕講和
作者: pqmboss     時間: 2021-9-9 11:14 PM

不自量力
作者: hahawin@     時間: 2021-9-9 11:24 PM

引用:
原帖由 zhangan 於 2021-9-9 10:20 PM 發表

嗰啲唔認自已系中國人(當然冇所謂)以為認系白人就高人一等, 日日系度儍笑囉, 但又冇人收留
作者: Duncan_Nadal     時間: 2021-9-9 11:26 PM

加拿大唔好鳩噏,係就快啲
作者: 雅利安     時間: 2021-9-9 11:28 PM

加拿大狗殺夠土著未
作者: chimingchan2014     時間: 2021-9-9 11:29 PM

加拿大嘅民主選舉原來係選啲人出嚟叫口號,而唔係選啲人出嚟管治加拿大嘅咩?加拿大嘅民生原來都唔及反中咁有號召力,所以咪話囉,西方嘅民主選舉真係得啖笑啦。
作者: kamtlai     時間: 2021-9-9 11:30 PM

屋企有曱甴真係巧討厭。。。。
作者: avman003     時間: 2021-9-9 11:35 PM

引用:

漢奸帶路黨,這又如何?
作者: avman003     時間: 2021-9-9 11:36 PM

引用:
原帖由 ingredient 於 2021-9-9 11:12 PM 發表

好多高幹子弟在加拿大的,如何是好~
重有好多垃圾黃屍
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2021-9-9 11:36 PM

引用:
原帖由 大林林 於 2021-9-9 10:19 PM 發表

咁你仲唔離開中國香港
咪係,莫非仲想奶盡香港資源?啲口吻似足台灣果啲塔綠班。
作者: D74獨裹鑽帖猿     時間: 2021-9-9 11:36 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-9-9 10:31 PM 發表

挑!班花椒八角毒果轉帖L仲未死哂?
作者: 大林林     時間: 2021-9-9 11:41 PM

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-9-9 11:36 PM 發表

咪係,莫非仲想奶盡香港資源?啲口吻似足台灣果啲塔綠班。
三腳貓曱甴知道自己神檯貓屎,無國家會收留佢
作者: littlebanana     時間: 2021-9-9 11:48 PM

加拿大真係沒有最契弟

只有更契弟😭😭

正常嘅加拿大人都勁懷念 Harper 嘅日子... 
作者: nccy2000     時間: 2021-9-9 11:51 PM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-9-9 09:33 PM 發表

加拿大同美國已活在中國底下……每日不提中國過不了活連參選都要活在中國底下
班白皮🐽真係好牽掛中國
作者: nrcirc     時間: 2021-9-9 11:54 PM

引用:

沒關係,誰贏了,也不會改變什麼,是時候讓香港人知道什麼是政治,什麼是現實
作者: 鑊鑊甘     時間: 2021-9-9 11:55 PM

其實同佢哋有乜好交?
加拿大人掟下碎石就話人係暴徒?
香港死曱甴殺人燒人燒鋪,佢哋話係和平
咁嘅思路,點跟得到

圖片附件: IMG_20210908_190806__01__01.jpg (2021-9-9 11:55 PM, 1.94 MB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: IMG_20210908_190810__01__01.jpg_1631202901342.jpg (2021-9-9 11:55 PM, 927.39 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: IMG_20210908_190813__01.jpg_1631202901398.jpg (2021-9-9 11:55 PM, 882.94 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: IMG_20210908_190816__01.jpg (2021-9-9 11:55 PM, 1.55 MB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: IMG_20210908_190859__01.jpg_1631202901455.jpg (2021-9-9 11:55 PM, 902.75 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: keke009     時間: 2021-9-9 11:56 PM

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2021-9-9 09:28 PM 發表

泛民都係, 反中反政府都有好多選票.
作者: veryok     時間: 2021-9-9 11:59 PM

引用:

但係, 比人踏到心口上, 就要頂硬上.
作者: 007kk     時間: 2021-9-10 12:01 AM

搏眼球?自己國家都搞唔好,只能當一隻跟美狗!
作者: 生生不息2014     時間: 2021-9-10 12:11 AM

引用:

西鬼依家一日到黑都提中國好似無咗中國生存唔到。
作者: 真.錦馬超     時間: 2021-9-10 12:13 AM

引用:

我都想知,加拿大呢個咁鬼落後嘅低等國家,可以對中國做到啲乜?
作者: 米當股神係廢人     時間: 2021-9-10 12:16 AM

引用:

曱甴都揾林鄭做假想敵, 不過暴動咁耐未見過佢地上門搵林鄭
作者: tcfalcon     時間: 2021-9-10 12:17 AM

搞到斷交
佢真係不自量力
作者: Anthony。。So     時間: 2021-9-10 12:20 AM

邊個強勢嘅靠邊個囉 唔係重要教吖嘛😑
作者: 秋天雀躍的叔叔     時間: 2021-9-10 12:22 AM

美加政客無咗中國都無法生存~
真係無鬼用!
作者: frankielam88     時間: 2021-9-10 12:27 AM

加拿大自己先係種族滅絕嘅先驅啦,仲敢攞呢4個字出黎講,真係人唔笑狗都笑啦。
作者: 天靖     時間: 2021-9-10 12:28 AM

天佑執政自由黨勝出,否则加拿大人民必定受極權正苦殘害
作者: 高婉岩     時間: 2021-9-10 12:30 AM

引用:

其實熟加拿大既朋友都知杜魯多已經係算好親中。。選其他人仲大獲
作者: mlf707a     時間: 2021-9-10 12:32 AM

支持斷交,咁對大家都好,又可以處死康明海,win win 雙贏!!!🔥🤪🔥👍👍
作者: mlf707a     時間: 2021-9-10 12:34 AM

引用:
原帖由 高婉岩 於 2021-9-10 12:30 AM 發表

其實熟加拿大既朋友都知杜魯多已經係算好親中。。選其他人仲大獲
有乜咁大獲,斷交蝕嘅係加拿大,中國冇乜所謂的!
作者: Davidasdfg     時間: 2021-9-10 12:40 AM

斷交好正常

中國要和塔里班合作 

可能塔里班管治香港

林鄭管阿富汗
作者: aat168     時間: 2021-9-10 12:58 AM

西人立場,中國強大=西方滅亡,吾傾盡力反中就奇怪!
作者: 迪迪隊長     時間: 2021-9-10 01:18 AM

引用:

給果如何?!又係政治歸政治,經濟歸經濟,政治只是談判籌碼,人家百年民主,一早識得玩喇。

只係香港班「民主白痴仔」要生要死,做人政治工具後,ON99坐十幾年重以為自己好英。真係可憐!不過講你都係吳明,我只好笑著支持你,「香港人加油」吳好停,你這一生過得很有價值。

真係笑你ON9,怕你嬲!
作者: H4466     時間: 2021-9-10 01:20 AM

中國又幾威,人家國家大選就不停提中國,重要成咁,唔錯
作者: 小叮噹丫     時間: 2021-9-10 01:24 AM

断交?咪九吹丫! 唔倣正烏龜
作者: DJ魔教皇     時間: 2021-9-10 01:33 AM

美加唔拎中國嚟講已經冇哂話題
作者: 三万光年     時間: 2021-9-10 01:41 AM

個個都係為政治利益
作者: gogogo123     時間: 2021-9-10 01:49 AM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-9-9 09:33 PM 發表

中國的強大
作者: 沙咀道基亞利殊

作者: fatlung999     時間: 2021-9-10 03:08 AM

重唔斷交
作者: 英國短毛     時間: 2021-9-10 03:11 AM

人地就話口裡說不,身體最誠實
奸難大呢條賤狗就唔同,不停用把狗口同中國示愛😼
作者: beegeejk     時間: 2021-9-10 03:27 AM

斷交中國係咪要驚
作者: nrcirc     時間: 2021-9-10 04:49 AM

引用:

真的嗎? 為什麼沒有國家停止購買中國商品? 我只聽到很多壞話,沒有行動,就像你一樣。
作者: nrcirc     時間: 2021-9-10 04:56 AM

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-9-9 09:14 PM 發表

不同意,我相信美國和中國會開始骯髒的戰爭。 包括逮捕很多美國間諜。 現在我看到了一個永遠中國
作者: 9個正理想     時間: 2021-9-10 05:04 AM

引用:
原帖由 hammymarble 於 2021-9-9 10:36 PM 發表

Then why don't you leave now? Use English, don't speak Chinese anymore! Otherwise, in other countries, people would think you are Chinese and beat you up! Go go go, asshole!
Have you or your family ever been beaten up by westerners?
作者: bensonchow     時間: 2021-9-10 06:11 AM

成日話新疆種族滅絕,好彩中國唔係伊拉克可以搵呢個藉口出兵。
作者: smallcollector     時間: 2021-9-10 06:18 AM

引用:

競選口號而矣!想死唔通唔比佢死!
作者: smallcollector     時間: 2021-9-10 06:20 AM

引用:
原帖由 VeryTall 於 2021-9-9 09:55 PM 發表

多都數不到.
又唔見同中國斷交,得把死人口