標題: 大叔短評004:議會大執位 [打印本頁]

作者: 大叔2020     時間: 2021-8-7 17:28

此帖是有關時事政治,請留言集中在時事政治討論,其他題目或閒聊請到其他帖留言。
多謝合作!

較早前幾篇《大叔短評》,說到民族主義,又批說到黑媒體及教畜協會會遭到清算。觀乎這幾個月的發展,毒果日報被抄家,多名高層及主筆都被國安調查及拘捕,我相信這只是個開始,因為警方搜去了毒果日報多部電腦手機及伺服器,我相信在其中會藏著大量反對派及外國勢力反中反華反港的資料,順藤摸瓜,國安行動相信會陸續有來。

而愚港電台在李百全擔任廣播處長的管治下,整頓了節目內容,也中止了一些黃DJ及黃記者的僱傭合約,己初步收到殺雞儆猴之功,最近更在免費的電視頻道播放國內電視劇,凡此種種,愚港電台的整治之路正走在正確方向上。

處理了毒果日報及愚港電台,起了很好的示範作用,其他媒體暫時變得收斂了,但我相信佢哋仍然未死心,再加上媒體充斥大量YC員工,他們不時仍在打「擦邊球」,國安部稍有鬆弛,就會出來作亂。因此,預計在新法會換屆後,假新聞法或規管媒體的法律,將會是新一屆議會及下屆政府重點工作之一。

另一個重點就是收拾黃校黃師。在大學牲方面,島大學牲平宜會的支持恐怖襲擊聲明,將島大學牲會帶向解散之路。島大校委會的割蓆及禁止有關學牲進入島大,向其他大學示範了校方是可以硬起來的,亦間接壓制了學牲會無法無天的囂張氣炎。與此同時,國家官媒將教畜協會定性為「毒瘤」,必須清除,亦標示了教畜協會的末日不遠了!

以上的事情仍在發展中,相信有關的清算及整頓工作,會延續到下一屆議會及新一屆政府任期。大叔較早前「貼中」了升任新CS的人選,此由武官擔任CS的安排,在在表示這一場肅清反中勢力的硬仗,仍會打得激烈。

要肅清反中勢力,新一屆立會換屆將會是重要的一環,因為未來數年將會有大量的立法工作要完成,包括基本法23條立法、假新聞法、國家的反制裁法,甚至可能包括新的教育及醫療規管條例,和公營房屋發展議案,需提交新一屆立法會通過及執行。

但阿爺知悉現時的假建制派是非常的不可靠。各個所謂建制派政黨,各自有自己的小算盤,其中有多少個真心為國家為愚港著想的,真係天曉得,誰也說不準。也因此未來一屆立法會,普選議席只有20個,其他50個議席,都控制在阿爺手裡,再加上由CS出掌做候選人資格審查委員會主席,相信今次要入議會得到議席,都會是由阿爺說了算!犯民及反中反對派,想入議會固然是痴心妄想;大叔同時忽發奇想,假建制派會有多少人可留在新一屆立法會呢?10個?15個?會不會有木Sir份呢?對於木Sir嚟講,「今日之失,可能是明日之得」呢!

作者: abba007     時間: 2021-8-7 17:28

支持
作者: big3624     時間: 2021-8-7 17:30

支持大叔

信中央
信林鄭
撑警隊

假建制不可信,要放棄民建聯再揾新人入局

作者: 有女萬事足     時間: 2021-8-7 17:31

支持好帖
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-8-7 17:31

支持大叔
作者: Abloom     時間: 2021-8-7 17:31

支持大叔

支持今次的主題:議會大執位
作者: 罪惡約翰     時間: 2021-8-7 17:32

支持大叔!
順便分享一個小發現,依家知道點解港大唔選擇直接將黃黑學生開除學籍……又有一班見光死!

圖片附件: img-162831897147457a39068d7ea66f91642ff21d366f294.jpg (2021-8-7 17:32, 219.4 KB) / 該附件被下載次數 19

作者: 小查理     時間: 2021-8-7 17:32

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-7 05:28 PM 發表
較早前幾篇《大叔短評》,說到民族主義,又批說到黑媒體及教畜協會會遭到清算。觀乎這幾個月的發展,毒果日報被抄家,多名高層及主筆都被國安調查及拘捕,我相信這只是個開始,因為警方搜去了毒果日報多部電腦手機及伺服器,我相信在其中會藏著大量反對派及外國勢力反中反華反港的資料,順藤摸瓜,國安行動相信會陸續有來。

而愚港電台在李百全擔任廣播處長的管治下,整頓了節目內容,也中止了一些黃DJ及黃記者的僱傭合約,己 ...
一句講晒,支持大叔。唔會理其他人講乜!
作者: jandm     時間: 2021-8-7 17:33

.

作者: maggietsoi3     時間: 2021-8-7 17:34

繼續support 大叔💪🏻💪🏻💪🏻
不過最好比六合彩6號number黎先
作者: 大叔2020     時間: 2021-8-7 17:34

請版友留言內容請集中在時事政治討論。
作者: 大叔2020     時間: 2021-8-7 17:35

引用:
原帖由 maggietsoi3 於 2021-8-7 05:34 PM 發表
繼續support 大叔💪🏻💪🏻💪🏻
不過最好比六合彩6號number黎先
請版友留言內容請集中在時事政治討論。謝謝。
作者: 微塵一粒     時間: 2021-8-7 17:35

到!
我對垃圾會反感左好耐,佢地建制有份喺入面撈架,我嘅反感,佢地都有份做成。
其實理得佢建唔建制,總之就係要為國為港為喺度生活嘅人做實事。

支持中央
支持林鄭
支持警隊
作者: 三英小狸     時間: 2021-8-7 17:36

支持大叔。
作者: 大叔2020     時間: 2021-8-7 17:38

請版友不要只留言支持,請留有關時事政治之討論內容,謝謝。

作者: 小市民0009     時間: 2021-8-7 17:39

到, 繼續支持🙋‍♂️

期待議會大執位之後,繼續大力清除幾座大山 !

作者: 救火佬     時間: 2021-8-7 17:50

引用:
原帖由 大叔2020 於 7-8-2021 17:28 發表
此帖是有關時事政治,請留言集中在時事政治討論,其他題目或閒聊請到其他帖留言。

較早前幾篇《大叔短評》,說到民族主義,又批說到黑媒體及教畜協會會遭到清算。觀乎這幾個月的發展,毒果日報被抄家,多名高層及主筆都被國安調查及拘捕,我相信這只是個開始,因為警方搜去了毒果日報多部電腦手機及伺服器,我相信在其中會藏著大量反對派及外國勢力反中反華反港的資 ...
支持大叔,大叔已經估中毒🍎執笠及港台被強力整治,島大學畜及教協被開波,希望大叔繼續料事如神,好好整理好立法會,加強施政效率,為市民做實事
作者: ckn929     時間: 2021-8-7 17:50

希望下一屆立法會有足夠既紅人喺每一區參選,唔想再見到果一班偽建制出嚟扮祖師爺
作者: 桑下樽前     時間: 2021-8-7 17:55

多謝大叔
支持

島大有班校友出嚟聯署要校委撤回決定
不過我估計作用唔大

作者: 無爪的八爪魚     時間: 2021-8-7 17:56

報到
作者: 一個中國人!

作者: billyyam     時間: 2021-8-7 17:58

支持
作者: zamora     時間: 2021-8-7 17:59

支持大叔繼續發言......埋位.......
作者: 無爪的八爪魚     時間: 2021-8-7 18:00

引用:
原帖由 jandm 於 2021/8/7 17:33 發表

只會打波,不會打人的年青人

點解唔搵佢做奧運閉幕持旗手呢?
作者: 無爪的八爪魚     時間: 2021-8-7 18:01

引用:
原帖由 jandm 於 2021/8/7 17:33 發表

借相片一用
作者: 無爪的八爪魚     時間: 2021-8-7 18:03

真不明白?
點解唔搵佢做奧運閉幕持旗手呢?

圖片附件: Screenshot_2021-08-07-17-59-17-080_networld.discuss2.app.jpg (2021-8-7 18:03, 553.54 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: 大叔2020     時間: 2021-8-7 18:03

引用:
原帖由 無爪的八爪魚 於 2021-8-7 06:01 PM 發表

借相片一用
請版友盡量留有關時事政治之討論內容,謝謝。
作者: cannotdisplay     時間: 2021-8-7 18:07

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-7 05:28 PM 發表

較早前幾篇《大叔短評》,說到民族主義,又批說到黑媒體及教畜協會會遭到清算。觀乎這幾個月的發展,毒果日報被抄家,多名高層及主筆都被國安調查及拘捕,我相信這只是個開始,因為警方搜去了毒果日報多部電腦手機及伺服器,我相信在其中會藏著大量反對派及外國勢力反中反華反港的資 ...
都支持木SIR 來界立法會可以入席,

敢言和勇於 向黑暴SAY NO, 這方面, 是值得讚許的
作者: 黃金38     時間: 2021-8-7 18:11

現在有誰人真心為國家、香港,我們可以怎樣做
作者: 大叔2020     時間: 2021-8-7 18:13

佢老尾又嚟搞「榮耀」

美國多名議員籲
將榮耀列入實體清單

https://www.hk01.com/即時國際/660640/美國多名議員籲將榮耀列入實體清單
作者: 影瞳     時間: 2021-8-7 18:20

支持大叔
作者: 33Chris     時間: 2021-8-7 18:25

引用:
原帖由 jandm 於 2021-8-7 05:33 PM 發表

今年奧運對於香港隊, 只對乒乓球奪牌感興奮, 只有乒乓球隊肯定是愛國愛港

作者: 救火佬     時間: 2021-8-7 18:48

呢啲黃人跳船陸續有來,自己過去一段時間做過咩好事自己知,條數喺要找嘅

[頭條日報] 周博賢等4名藝發局大會代表辭任

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2158489/
作者: 大叔2020     時間: 2021-8-7 18:48

引用:
原帖由 cannotdisplay 於 2021-8-7 06:07 PM 發表

老實講,我真心相信(希望)木Sir有機會入議會,多一點愛國的聲音!
作者: 33Chris     時間: 2021-8-7 18:49

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-7 06:48 PM 發表
呢啲黃人跳船陸續有來,自己過去一段時間做過咩好事自己知,條數喺要找嘅

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2158489/
我哋而家就係要呢啲
作者: 大叔2020     時間: 2021-8-7 18:50

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-7 06:48 PM 發表

......

做藝術都擔心個人及家人安全?即係2019黑暴佢地有份出嚟搞事?

作者: 救火佬     時間: 2021-8-7 18:51

事件不涉刑事成份,但調職應該意味著前途似咁

[頭條日報] 蕭澤頤:蔡展鵬本月中前將復工 調任人事及訓練處處長

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2158534/
作者: mixit     時間: 2021-8-7 18:52

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-8-7 05:39 PM 發表
到, 繼續支持🙋‍♂️

期待議會大執位之後,繼續大力清除幾座大山 !
相信會繼續整頓,需要時間才見成效。
作者: ahmei     時間: 2021-8-7 18:52

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-7 06:13 PM 發表
佢老尾又嚟搞「榮耀」

美國多名議員籲
將榮耀列入實體清單

https://www.hk01.com/即時國際/660640/美國多名議員籲將榮耀列入實體清單
老味上上下下都係中國優先,所有議題、項目唔打中國牌,自覺沒有存在價值。
佢地越搞越多,拜山政府其實都唔知點收科。而家商界都頂唔順,去揾耶倫講數。
作者: 大叔2020     時間: 2021-8-7 18:54

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-7 06:51 PM 發表

[頭條日報] 蕭澤頤:蔡展鵬本月中前將復工 調任人事及訓練處處長

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2158534/
即係調蔡展鵬去做「文職」,可能係過冷河,但更有機會做到退休了!反轉睇,呢個時候,對蔡展鵬而言,平淡/平安就是福!
作者: 救火佬     時間: 2021-8-7 18:54

引用:
原帖由 33Chris 於 7-8-2021 18:49 發表

我哋而家就係要呢啲
對,兩把大刀,國安法及完善選舉制度,對班黃人嚟講,喺好大心理壓力,最好辭職後,跟住去埋陰國同呆島,可以清潔香港
作者: 大叔2020     時間: 2021-8-7 18:58

引用:
原帖由 ahmei 於 2021-8-7 06:52 PM 發表

老味上上下下都係中國優先,所有議題、項目唔打中國牌,自覺沒有存在價值。
佢地越搞越多,拜山政府其實都唔知點收科。而家商界都頂唔順,去揾耶倫講數。
睇過多篇報導,其實高通好重視榮耀呢個客戶,榮耀重新出手機前一段時間,高通搵工程師去幫榮耀去tune機!因為對於高通嚟講,榮耀最好可以食番哂華為以前嘅市場份額,咁高通就可以大做生意!

作者: 救火佬     時間: 2021-8-7 18:58

引用:
原帖由 大叔2020 於 7-8-2021 18:50 發表

做藝術都擔心個人及家人安全?即係2019黑暴佢地有份出嚟搞事?
學大叔話齋,毒🍎電腦被破解後,就會見到成個漢奸集團嘅organization chart,成個comand channel 同 financial supply chain 清清楚楚,如果有家人用戶口收過錢,真喺會禍及家人㗎

作者: hk77     時間: 2021-8-7 19:00

Support  大叔
作者: siuming711     時間: 2021-8-7 19:07

支持大叔,支持香港肅清教育,司法,傳媒,醫療,公務員等幾大毒瘤,加油!
作者: noeru0315     時間: 2021-8-7 19:08

其實我一直都唔明點解個議會會越嚟越多人,講真,鄉港又唔多,劃區都只係得十幾個,根本就唔需要咁多人,政府又係行政主導,真心想做好地區工作,還不如政府自己搞好民眾直接向政府申訴渠道,透過呢班代議士,人心隔肚皮,根本冇人知道佢哋有冇真係幫我將我想表達嘅嘢好好咁表達而唔係加鹽加醋
作者: hk_mask     時間: 2021-8-7 19:15

得返大叔...😑支持!😶
作者: 救火佬     時間: 2021-8-7 19:16

引用:
原帖由 大叔2020 於 7-8-2021 18:54 發表

即係調蔡展鵬去做「文職」,可能係過冷河,但更有機會做到退休了!反轉睇,呢個時候,對蔡展鵬而言,平淡/平安就是福!
單嘢一定喺敵對勢力爆出嚟,雖不涉刑事及不道德。但個人形像必受影響,留在國安處也難得到信任,去啲退休位都應該嘅
作者: 大叔2020     時間: 2021-8-7 19:20

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-8-7 07:08 PM 發表
其實我一直都唔明點解個議會會越嚟越多人,講真,鄉港又唔多,劃區都只係得十幾個,根本就唔需要咁多人,政府又係行政主導,真心想做好地區工作,還不如政府自己搞好民眾直接向政府申訴渠道,透過呢班代議士,人心隔肚皮,根本冇人知道佢哋有冇真係幫我將我想表達嘅嘢好好咁表達而唔係加鹽加醋
這當然是白皮留比中國嘅陰謀。議席越多,越分散,又要選舉,只會增加社會內耗及社會分化!呆🐸就係一個樣辦!
作者: ahmei     時間: 2021-8-7 19:21

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-7 06:54 PM 發表

命運安排。
據聞上次飯局還有邀約另一當紅高官,因事忙沒有出席,逃過一劫。
作者: Vmc01354     時間: 2021-8-7 19:22

支持大叔
要將反賊一網打盡
作者: 大叔2020     時間: 2021-8-7 19:23

引用:
原帖由 ahmei 於 2021-8-7 07:21 PM 發表

命運安排。
據聞上次飯局還有邀約另一當紅高官,因事忙沒有出席,逃過一劫。
蔡展鵬不關上次個高官飯局事,係關「無牌按摩店」事。

作者: 一生冇求     時間: 2021-8-7 19:30

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-7 06:13 PM 發表
佢老尾又嚟搞「榮耀」

美國多名議員籲
將榮耀列入實體清單

美国佬净係识呢啲小学鸡嘢嗻。
作者: 微塵一粒     時間: 2021-8-7 19:31

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-7 07:20 PM 發表

這當然是白皮留比中國嘅陰謀。議席越多,越分散,又要選舉,只會增加社會內耗及社會分化!呆🐸就係一個樣辦!
議席其實有無機會係啲豬肉獎?
話哂份人工都好正架嘛...🙄
作者: 一手濃     時間: 2021-8-7 19:31

報到,支持
作者: DaDaMiMi     時間: 2021-8-7 19:41

引用:
多謝合作!

較早前幾篇《大叔短評》,說到民族主義,又批說到黑媒體及教畜協會會遭到清算。觀乎這幾個月的發展,毒果日報被抄家,多名高層及主筆都被國安調查及拘捕,我相信這只是個開始,因為警方搜去了毒果日報多部電腦手機及伺服器,我相信在其中會藏著大量反對派及外國勢力反中 ...
報到

支持中央!!

支持林鄭!!

支持警隊!!

支持愛國者治港,盡快肅清反中亂港垃圾!!
作者: 8ming8     時間: 2021-8-7 19:55

新貼支持

支持中央
支持中國香港(愛國者治港)
支持警隊
作者: 大叔2020     時間: 2021-8-7 19:58

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2021-8-7 07:31 PM 發表

殖民地時代嘅議會議席,其實就係相當豐富嘅🐷肉獎,用來獎賞對殖民地管治有貢獻的人。至於實行選舉後嘅議席,就是利益集團用來權力及利益分配。

作者: 井底花色流彈     時間: 2021-8-7 20:01

繼續支持大叔💪💪💪
馬兄吿別香討😭😭😭
靠大叔你頂住這個爐啊💪🙏
作者: 一個中國人!

作者: ahmei     時間: 2021-8-7 20:07

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-7 07:23 PM 發表

我知道係兩單。結局係有人當黑,有人好彩。
作者: 三級警司     時間: 2021-8-7 20:07

引用:
原帖由 big3624 於 2021-8-7 05:30 PM 發表
支持大叔

信中央
信林鄭
撑警隊

假建制不可信,要放棄民建聯再揾新人入局
簽到

清除混進革命隧伍的反革命份子
作者: ahmei     時間: 2021-8-7 20:17

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-8-7 07:08 PM 發表
其實都好多瑣碎事要處理,如果佢地有心做,都幫到手的。
不過,佢地將所有唔好的都賴嗮政府。其實,有些居民要再教育,要負下責任。區議員應該要協調一下才對,而唔係分化。
作者: yokomo     時間: 2021-8-7 20:17

引用:
多謝合作!

較早前幾篇《大叔短評》,說到民族主義,又批說到黑媒體及教畜協會會遭到清算。觀乎這幾個月的發展,毒果日報被抄家,多名高層及主筆都被國安調查及拘捕,我相信這只是個開始,因為警方搜去了毒果日報多部電腦手機及伺服器,我相信在其中會藏著大量反對派及外國勢力反中 ...
支持大叔好帖
繼續
信中央;
撐林鄭;
信警隊!!!
作者: pig24     時間: 2021-8-7 20:18

路过支持
作者: big3624     時間: 2021-8-7 20:19

引用:
選舉分區太細,咁祇要氹小眾選民就得,形成議員眼光短淺,無晒大局觀
作者: 救火佬     時間: 2021-8-7 20:24

引用:
原帖由 一個中國人! 於 7-8-2021 20:07 發表

當時港督當政,立法局就喺橡皮圖章,唔知點解,回歸之後就唔可以做番橡皮圖章呢個功能?
美其名,增加民主成份,代議政制,實際喺英國佬掘嘅坑
作者: big3624     時間: 2021-8-7 20:27

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-7 07:23 PM 發表

其實蔡 sir 單 case 真係唔夠警覺,我老友話佢退休前幾年事事留心,連過馬路都睇住綠公仔先至行
作者: RockMe     時間: 2021-8-7 20:46

20個直選議席,
相信都會分餅仔,
某些政黨團体可能多一些, 
某些可能得一個位,
某些將會一個位都冇.
作者: jone_kuok     時間: 2021-8-7 20:53

希望不再「愛國有罪,反中獲勝」
作者: 乾坤360     時間: 2021-8-7 20:54

引用:
佢老尾又嚟搞「榮耀」

美國多名議員籲
將榮耀列入實體清單

相信中央會以牙還牙,提出反制裁。
作者: kingchan75     時間: 2021-8-7 21:06

引用:
多謝合作!

支持大叔! 
祖國加油!
作者: blueyuyu     時間: 2021-8-7 21:15

支持大叔。都支持馬兄(微博)。

穆Sir出來選我實支持。

另外、近日有黃教師為逃亡大陰國低,低價賣車走佬。
作者: oneforeall     時間: 2021-8-7 21:16

引用:
原帖由 罪惡約翰 於 2021-8-7 17:32 發表
支持大叔!
順便分享一個小發現,依家知道點解港大唔選擇直接將黃黑學生開除學籍……又有一班見光死!
其實大學不論上課、交功課、計考分等等也有一定彈性,若校內有人想放生班畜牲係可行的。表面上,現在班畜牲無得入校園,但也無話清除學籍,若教授用一些理由網上授課、網上交功課、改變評分方法,這樣也有可能令班垃圾鬼鬼祟祟地畢業。

禾覺得校方的安排有d鬼,所以國安一定要追究到底,社會也要迫島大唔好側側膊,係直接開除校籍。

支持大叔繼續發聲!!
作者: 乾坤360     時間: 2021-8-7 21:23

引用:
原帖由 big3624 於 2021-8-7 08:27 PM 發表

其實蔡 sir 單 case 真係唔夠警覺,我老友話佢退休前幾年事事留心,連過馬路都睇住綠公仔先至行
佢地連馬會投注同股票投資戶口都唔可以開,只可以買基金。
作者: muihin     時間: 2021-8-7 21:26

引用:
原帖由 oneforeall 於 2021-8-7 09:16 PM 發表

其實大學不論上課、交功課、計考分等等也有一定彈性,若校內有人想放生班畜牲係可行的。表面上,現在班畜牲無得入校園,但也無話清除學籍,若教授用一些理由網上授課、網上交功課、改變評分方法,這樣也有可能令班垃圾鬼鬼祟祟地畢業。

禾覺得校方的安排有d鬼,所以國安一定要追究到底,社會也要迫島大唔好側側膊,係直接開除校籍。

支持大叔繼續發聲!!
有DD 彈弓手的感覺....
作者: wilsonkf     時間: 2021-8-7 21:26

引用:
佢老尾又嚟搞「榮耀」

美國多名議員籲
將榮耀列入實體清單

果班議員唔通比戰忽局收買左?

榮耀單純一間手機設計同生產商,禁得榮耀,代表任何一個中國手機品牌都有機會斷供應鏈,逼使佢地另謀後路

基本等於叫高通等零件供應商將成個中國市場拱手讓出
作者: muihin     時間: 2021-8-7 21:29

引用:
原帖由 big3624 於 2021-8-7 08:27 PM 發表

如果佢佢是有潛質坐正, 正好E+個新位來過下泠河... 叫自己警覺D, 醒醒定定... 俾得佢轉去國安做都無SENSE.... 以為自己仍在遊樂場玩咖啡杯....
作者: ricebuket     時間: 2021-8-7 21:35

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-8-7 08:07 PM 發表

當時港督當政,立法局就喺橡皮圖章,唔知點解,回歸之後就唔可以做番橡皮圖章呢個功能?
回歸前嘅叫漢奸,回歸後叫走狗
作者: withorwithoutu     時間: 2021-8-7 21:47

引用:
原帖由 cannotdisplay 於 2021-8-7 06:07 PM 發表

木sir條YouTube channel一直有支持
建議大家得閒都抽少少時間睇下
作者: 半空熱情的腰部     時間: 2021-8-7 22:11

引用:

......

藝法局點解要搵這些人代表,藝術界無人嗎
仲有話怕自己和家人人生安全,真係要解釋下囉有事就講報警啦
作者: 半空熱情的腰部     時間: 2021-8-7 22:12

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-7 06:48 PM 發表

老實講,我真心相信(希望)木Sir有機會入議會,多一點愛國的聲音!
民建聯現在的議員真心得幾個可留下,比第二梯上啦,可能做出新氣象
作者: 半空熱情的腰部     時間: 2021-8-7 22:14

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-7 06:51 PM 發表

......

都好的,去繼續留任對大家都無好處,,但最重要抽出邊個係報料人囉, 警方好少日光日白掃黃的
作者: 半空熱情的腰部     時間: 2021-8-7 22:15

引用:
原帖由 ahmei 於 2021-8-7 06:52 PM 發表

老尾唔講中國都好似無左生存價值
作者: ahmei     時間: 2021-8-7 22:23

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-8-7 10:11 PM 發表

佢地都係選出來,鬼叫文化藝術界冇多啲人出來咩。
作者: 海邊的快樂小魚     時間: 2021-8-7 22:25

支持大叔,報到左先
毒果執笠,傷港賤台被整頓,教畜協會及島大曱甴學牲評議會被警方開始調查,此等現象說明反中亂港勢力正開始逐步被阿爺清算,我亦期待新一屆的議會隨著完善選舉制度的落實,令議會的工作效率有所提升
作者: 半空熱情的腰部     時間: 2021-8-7 22:30

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-7 06:54 PM 發表

對,兩把大刀,國安法及完善選舉制度,對班黃人嚟講,喺好大心理壓力,最好辭職後,跟住去埋陰國同呆島,可以清潔香港
嚟個對大家都好,去地去呼吸所謂自由空氣,我地就過我們的中國香港人的生活,記得千萬唔好返嚟
作者: noeru0315     時間: 2021-8-7 22:33

引用:
原帖由 ahmei 於 2021-8-7 08:17 PM 發表

其實都好多瑣碎事要處理,如果佢地有心做,都幫到手的。
不過,佢地將所有唔好的都賴嗮政府。其實,有些居民要再教育,要負下責任。區議員應該要協調一下才對,而唔係分化。
大陸冇區議會,得街道辦,居委會,生活小事一樣可以處理到,但我哋啲議員完全不務正業,反而搞到個社會立立亂,應有嘅安定都冇埋,還不如唔好要
作者: 半空熱情的腰部     時間: 2021-8-7 22:36

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-7 07:20 PM 發表

大學都係啦以前得2間入到就係天子門生,個個都珍而重之,現在八間大學個個老縫一樣,重以為自己天之驕子,,其實現在大學生同30年前會考生差無幾的
陰國佬在位時咩都少個個爭才有,行政立法比愚港人選唔好玩啦,連區議會都係要開始談香港前途問題才產生的東西。
陰國佬和老尾係愚港的坑多到嚇死人
作者: 救火佬     時間: 2021-8-7 22:41

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 7-8-2021 22:11 發表

班友好事多為,邊敢報警,隨時自己做漢奸,禍及家人
作者: 救火佬     時間: 2021-8-7 22:43

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 7-8-2021 22:14 發表

都好的,去繼續留任對大家都無好處,,但最重要抽出邊個係報料人囉, 警方好少日光日白掃黃的
怪亦衹能怪自己唔小心自身行為
作者: 半空熱情的腰部     時間: 2021-8-7 22:49

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-7 10:43 PM 發表

怪亦衹能怪自己唔小心自身行為
其實都係的,他去的場都捉左4個邪骨的,其實做到去個位真係要小心行事,,,事過境遷也得了教訓,平平淡淡做到咬糧啦
作者: CP-KELVIN     時間: 2021-8-7 22:51

支持大叔時政區新帖
作者: celiacty     時間: 2021-8-7 23:11

支持大叔
作者: owan12345678     時間: 2021-8-7 23:17

引用:
多謝合作!

大叔,你預計下一個會係大劣師公會還是E護
作者: hanE     時間: 2021-8-7 23:19

引用:
原帖由 罪惡約翰 於 2021-8-7 05:32 PM 發表
支持大叔!
自動暴光
作者: ing.baring     時間: 2021-8-7 23:22

https://youtu.be/17zTdizO9GY

沈博士講出個重點來,根本外國嘅疫情係好乸大鑊,我真係最怕香港俾外來嗰班帶菌者搞到社區又爆發。
作者: owan12345678     時間: 2021-8-7 23:24

引用:

......

演藝學院係一個黃舘
作者: owan12345678     時間: 2021-8-7 23:32

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-7 07:16 PM 發表

單嘢一定喺敵對勢力爆出嚟,雖不涉刑事及不道德。但個人形像必受影響,留在國安處也難得到信任,去啲退休位都應該嘅
應該係有心裝佢陷井
作者: owan12345678     時間: 2021-8-7 23:33

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2021-8-7 07:31 PM 發表

若然係豬肉獎,議員不要也罷