標題: [文化討論] 煮酒論英雄 [打印本頁]

作者: 上環     時間: 2021-8-5 02:11 PM

之前個貼講左立場,而家呢次真係搵個人出黎研究佢係咪英雄,呢個人會好多人有興趣(林鄭)

也請各會員自律,不要在此貼議論其他會員,多謝合作!

行政長官林鄭月娥施政兩年表現「全肥佬」!多個民間團體昨召開記者會,力數林鄭在民生項目六大範疇的十三宗罪,包括忽視基層兒童學習支援、公營房屋不足令劏房戶數目不斷攀升及長者領取福利要「又審又查」等,特別是四千元關愛共享計劃歷時兩年仍未派完,盡顯現任政府「垃圾級」管治,並製作「滿江紅」成績表諷刺年年考「第一」的林鄭政績表現令人失望。
關注學童發展權利聯席、社區前進、關注基層住屋聯席、全港關注劏房平台等十三個民間組織及政黨昨趁現屆政府執政兩周年前夕召開記者會,批評林鄭上任兩年不但無助改善民生,基層的生活狀況更「慘過以前」。團體又撕掉印有各項政府政策的成績表,象徵不滿政府的政策失敗。成績表上列出勞工權益及醫療福利等項目,全被評分F級(「肥佬」),表上操行一欄更形容林鄭態度惡劣和不知悔改。
扶貧未見效 房策極失敗民協總幹事李庭豐率先炮轟政府,斥四千元關愛共享計劃反映政府施政「垃圾」,不但屢被揭頻頻「甩轆」,包括調亂市民申請表格,甚至有市民等到去世仍未收到款項,而市民即使向部門查詢,電郵及熱線均無人回應,負責部門猶如「停擺」。
除派錢變派怨,房屋政策亦成現屆政府一大敗筆。全港關注劏房平台指,政府在解決基層住屋問題「講一套、做一套」,例如將劏房住戶「擺上枱」,成為政府填海的藉口,惟興建公屋進度一直落後,令輪候公屋時間不斷延長,又指政府雖推出過渡性房屋作短期措施,但全港僅得六百多個單位,明顯是杯水車薪,部分政策例如房屋協會的分租計劃更是全失敗,至今零成交。
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20190629/00176_010.html

明天是「全民國家安全教育日」,作為港人一分子,無任歡迎,因為經歷了世紀黑色暴亂,香港破壞殆盡,試問哪一個港人希望見到自己的家園整天燒殺搶掠,烈火焚城,民不聊生?試問哪一個港人不希望國家及香港安全?

港版顏色革命製造的黑色暴亂,令中央高度關注,香港已成為美、英等國粗暴干涉中國內政、破壞「一國兩制」的熱點。美英炮製港版顏色革命失敗後,繼續用「制裁」、「BNO」、政治庇護等手段支持暴亂的暴徒。

自2019年以來,中央處理香港問題的字典,只有「止暴制亂」4個字,非常明確和聚焦指出,制止香港所爆發的反政府暴亂是重中之重,從沒有「社會事件」這4個字。可是同一時期的特區高官說法,卻只有「社會事件」,沒有「止暴制亂」這一中央明確定性的稱謂。試問香港怎可進行正確的國家安全教育?特區政府受錯誤輿論影響所及,連電視台新聞報道對黑色暴亂的旁白描述也只用「社會事件」這錯誤稱謂,明顯責任在政府。

林鄭月娥作為中央委任的行政長官,理應在大是大非的問題上,在重大事件的政治取態上,尤其是涉及捍衞國家主權和領土完整的問題上,和中央絕對保持一致。為甚麼林鄭就香港世紀暴亂這樣百年不遇的港版顏色革命,連她自己作為特區行政長官都被美國宣布制裁了,竟然說香港黑色暴亂是「社會事件」?不止口頭上說說而已,並且寫入2019至2020年度的施政報告公開在立法會宣讀,及後指令財政預算案需撥款1,730萬元外聘專家學者為暴亂塗脂抹粉,實行政治化妝,真是匪夷所思!這樣不正常的政治情況不是很值得深思嗎?

上樑不正下樑歪,香港電台心領神會進一步發揮,為「港獨」、「台獨」張目,為黑暴吶喊,追究「警暴」和不斷大肆抹黑警隊。試問林鄭不帶頭糾正自己的錯誤,香港怎可補回國安教育的缺口?
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20210414/bkn-20210414000502651-0414_00832_001.html

呢度只係小小林鄭的施政資料,個人認為佢唔係英雄,亦想聽聽其他人點睇

作者: 鵰你老美     時間: 2021-8-5 02:43 PM

為官避事平生恥
插爆林鄭月娥
快啲步光頭宗後塵
作者: 上環     時間: 2021-8-5 03:26 PM

林鄭功夫醒~~係好醒~林鄭功夫勁~~係好勁~林鄭功夫好野~係好好野~~

某人英雄

係亞爺功勞,關Q林鄭事咩
大公文匯全媒體報道:今日(15日)是實施「香港國安法」後的第一個「全民國家安全教育日」,行政長官、香港特別行政區維護國家安全委員會主席林鄭月娥表示,今日意義重大,維護國家安全委員會籌辦了一系列以「國家安全、護我家園」為題的活動,包括今天的開幕典禮暨主題講座。國家安全是安邦定國的重要基石,是人民美好生活的保障,因此香港作為中國不可分離的一部份,負有維護國家安全的憲制責任,香港市民亦負有維護國家主權、統一和領土完整的共同義務。
林鄭月娥指,自回歸以來,維護國家安全而須進行的本地立法工作都被別有用心的人「妖魔化」,令香港成為國家安全的缺口,危害的不單是香港市民的安全,也是全國人民的安全。加上外部勢力的推波助瀾和本土激進分子通過網絡的傳播,國家安全的風險在本港逐漸浮現。2019年中起的一年間,「黑暴」橫行,近乎恐怖主義的活動出現,鼓吹「港獨」、「自決」、「攬炒」的訊息在社會蔓延,並有少數反中亂港分子製造議會亂象,意圖藉選舉奪權,為特區社會和政治體制帶來極大安全風險,若未能及時制止,將會危害國家主權、安全及發展利益。

林鄭月娥表示,全國人大常委會於今年3月通過新修訂的《基本法》附件一和附件二,特區政府把落實完善選舉制度的本地法律,提交立法會審議,令今天舉行的「全民國家安全教育日」更為圓滿。這一年來中央的兩大舉措穩住了香港的大局,為全面準確貫徹「一國兩制」、「港人治港」、高度自治方針奠定下了重要及堅實的基礎。香港特區負起維護國家安全的憲制責任,要從以下幾方面全面準確履行特區在維護國家安全的職責。
第一,以整體國家安全觀的概念來推動香港的維護國家安全工作,確保全面理解、全面推動和全方位實踐、涵蓋特區不同政策範疇,包括政治、社會、經濟、文化、科技、網絡、金融、公共衞生等。
第二,動員全社會參與,切實提高香港市民的國家安全意識和守法意識,務求做到「維護國安、人人有責」。今天「全民國家安全教育日」在公眾宣傳上確實是花了不少心思,讓國安信息廣泛傳播出去。今天的活動包括舉辦社區校園「同心匯」拼圖活動及公眾展覽,就是希望把國家安全的信息帶進社區以及校園。
第三,公職人員在維護國家安全方面會有更重要的任務,特區政府正全力建立一套公職人員宣誓維護《基本法》、效忠特別行政區的健全體制。依照「香港國安法」第九條採取必要措施,加強宣傳、指導、監督和管理學校、社會團體、媒體、網絡等對國家安全事宜的處理,並設立承擔維護國家安全主要責任的機構,包括警務處國家安全處、律政司國家安全檢控部門和國安委秘書處等。今年活動也安排特區政府多個紀律部隊訓練學校舉行開放日,就是要展示在執法方面的決心和力量。
林鄭月娥深信,只要大家同心協力回歸《基本法》初心,全面準確貫徹落實「一國兩制」方針和「愛國者治港」原則,香港一定可以保持長期繁榮穩定,為國家富強昌盛作出貢獻。
https://www.wenweipo.com/a/20210 ... b0476859b667b1.html
作者: sclee1209     時間: 2021-8-5 04:19 PM

其實現在大家睇到,有啲事不是不可為,而是主事者"不作為"
原來同教協斬斷關係,教育局一聲令下就解決左
咁之前咁多年,為何不作為?
仲有港台問題,要對付港台話都冇咁易
唔聽話咪係咁刪年度預算
港台每年政府要編成十億多俾港台支出
港台養左七百多員工
今年二月財政司波叔就刪左港台百分之四點幾預算
其實要教訓港台,唔一定要用到解散
刪港台預算刪到阿媽都唔認得,吹咩? 
政府有此權力,係做與不做的問題
可見國安法出台後,震懾作用不只對亂港分子
突然間發現,林鄭政府至肯做下野
以前建制派又好,社會大眾也罷
提什麼建議俾林鄭,都係一咪用拖字訣
一味只識講返去研究研究
法援濫用問題,而家點?有冇下文?
要研究幾耐至會推出改革方案?
簡單啲兩樣野就夠
申請法援不得指定律師,公家派到邊個就邊個
申請法援者不得用來成為對政府政策無理之訴訟
如當年領會上市,莫名其妙搵個阿婆出黎代表打官司
官司拖拖拉拉搞左成年
仲要係政府出錢俾佢打官司,其實係泛民班人攪鬼
扯政府後腿,仲要賺埋政府啲律師費
天下邊有啲咁著數既事
黑暴之亂仲誇張,班黑暴被捉到上法庭,請啲全部係黃律師
結果又全民埋單
作者: KG123456     時間: 2021-8-5 04:24 PM

近4年多的黃鄭,香港如同過山車,驚險四起,好在阿爺睇住有驚無險過渡咗

未來一年是就業,房屋等民生,才能使中央的良好政策可以深入民心

香港要未來,炒咗黃鄭是關鍵
作者: 上環     時間: 2021-8-5 04:28 PM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 04:19 PM 發表

唔聽話咪係咁刪年度預算
港台養左七百多員工
政府有此權力,係 ...
全中,由其是你講最尾個二點,但就係唔見我地偉大的特首做下野

唔駛講,又係等亞爺落柯打,佢先會郁一郁,所以我點睇都睇唔到佢係英雄

吹噓英雄就有佢份
作者: 鵰你老美     時間: 2021-8-5 04:28 PM

班曱甴點都估唔到抽政治水會抽到大學都冇得讀。
李國章應記一功。唔關林鄭事。

港大學生會評議會7月7日通過「哀悼」七一刺警案疑兇動議事件餘波未了,港大校委會今日( 4日)傍晚宣布,決定禁止所有參與會議的學生無限期進入校園範圍及使用大學設施和服務,直至另行通告為止。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/659497/%E4%B8%83%E4%B8%80%E5%88%BA%E8%AD%A6%E6%A1%88-%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E7%84%A1%E9%99%90%E6%9C%9F%E7%A6%81%E6%B6%89%E9%80%9A%E9%81%8E-%E5%93%80%E6%82%BC-%E7%96%91%E5%85%87%E5%AD%B8%E7%94%9F%E4%BB%

作者: KG123456     時間: 2021-8-5 04:33 PM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 04:19 PM 發表

唔聽話咪係咁刪年度預算
港台養左七百多員工
香港的黑暴,根本是地方諸侯作亂

中央現在派駱生同改組中聯辦,加大人大對香港法律的最終決定權,加上駐軍

現今是三權架在港府的尚方寶劍
作者: 鵰你老美     時間: 2021-8-5 04:35 PM

引用:
原帖由 KG123456 於 2021-8-5 04:33 PM 發表

中央現在派駱生同改組中聯辦,加大人大對香港法律的最終決定權,加上駐軍

但似乎架唔到假髮
作者: 百厭超人     時間: 2021-8-5 04:35 PM

林鄭係英雄?咁哩個世界上就冇狗熊了!
作者: 上環     時間: 2021-8-5 04:36 PM

引用:
原帖由 KG123456 於 2021-8-5 04:33 PM 發表

重有國安部就等同英國佬的政治部,睇下點清香港D瘀血
作者: KG123456     時間: 2021-8-5 04:37 PM

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-5 04:28 PM 發表

班曱甴點都估唔到抽政治水會抽到大學都冇得讀。
李國章應記一功。唔關林鄭事。

港大學生會評議會7月7日通過「哀悼」七一刺警案疑兇動議事件餘波未了,港大校委會今日( 4日)傍晚宣布,決定禁止所有參與會議的學生無限期進入校園範圍及使用大學設施和服務,直至另行通告為止。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/659497/%E4%B8%83%E4%B8%80%E5%88%BA%E8%AD%A6%E6%A1%88-%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E7%84%A1%E9%99%90%E6%9C%9F%E7%A6%81%E6%B6%89%E9%80%9A%E9%81%8E-%E5%93%80%E6%82%BC-%E7%96%91%E5%85%87%E5%AD%B8%E7%94%9F%E4%BB%
今次黑暴,各大學的校監唔知死咗邊
作者: 上環     時間: 2021-8-5 04:38 PM

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-8-5 04:35 PM 發表

林鄭係英雄?咁哩個世界上就冇狗熊了!
黎黎黎,講講你的意見,超人

好壞都得,最緊要貼題
作者: 鵰你老美     時間: 2021-8-5 04:38 PM

竟然走得甩

圖片附件: Screenshot_20210805_163759.jpg (2021-8-5 04:38 PM, 675.75 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: 上環     時間: 2021-8-5 04:39 PM

引用:
原帖由 KG123456 於 2021-8-5 04:37 PM 發表

今次黑暴,各大學的校監唔知死咗邊
你講林鄭????佢好似係其中一個校監
作者: 上環     時間: 2021-8-5 04:41 PM

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-5 04:38 PM 發表

竟然走得甩
呢個走得甩,我又覺得正常,而家比左個警告佢,等佢以後都唔敢再咁囂張都好
作者: 百厭超人     時間: 2021-8-5 04:41 PM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 04:38 PM 發表

黎黎黎,講講你的意見,超人

好壞都得,最緊要貼題
我恐防越講越離題喎!
你知啦,一講起D人做英雄我就好乸忟憎㗎喇嘛!
作者: 上環     時間: 2021-8-5 04:43 PM

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-8-5 04:41 PM 發表

我恐防越講越離題喎!
你知啦,一講起D人做英雄我就好乸忟憎㗎喇嘛!
喂~只講一個林鄭衰野,你都可以講3日啦,叫你講佢好野就難姐,點會離題
作者: KG123456     時間: 2021-8-5 04:46 PM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 04:36 PM 發表

重有國安部就等同英國佬的政治部,睇下點清香港D瘀血
漏咗國安,這是行使尚方寶劍的利器
作者: KG123456     時間: 2021-8-5 04:46 PM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 04:39 PM 發表

你講林鄭????佢好似係其中一個校監
就是她,由始至終,佢連屁都冇聲
作者: 上環     時間: 2021-8-5 04:49 PM

引用:
原帖由 KG123456 於 2021-8-5 04:46 PM 發表

漏咗國安,這是行使尚方寶劍的利器
其實亞爺已經幫香港好多,只係班官一直唔肯做野
作者: 鵰你老美     時間: 2021-8-5 04:50 PM

引用:
原帖由 KG123456 於 2021-8-5 04:46 PM 發表

就是她,由始至終,佢連屁都冇聲
理大港大而家都嘗試殺曱甴
段狗間中大仲係死狗
作者: 百厭超人     時間: 2021-8-5 04:50 PM

引用:

唔聽話咪係咁刪年度預算
港台養左七百多員工
其實拖政府後腿嘅,正是政府自己!
作者: 鵰你老美     時間: 2021-8-5 04:52 PM

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-8-5 04:50 PM 發表

其實拖政府後腿嘅,正是政府自己!
平心而論
我覺得光頭宗被炒後
啲野行快左
作者: 鵰你老美     時間: 2021-8-5 04:54 PM

樓主個主題開得好好
有深(心)度!
作者: 上環     時間: 2021-8-5 04:55 PM

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-5 04:52 PM 發表

平心而論
我覺得光頭宗被炒後
啲野行快左
呢個一定,比卡超又強硬D,重點係無左個庸官先啦
作者: 百厭超人     時間: 2021-8-5 04:56 PM

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-5 04:52 PM 發表

平心而論
我覺得光頭宗被炒後
啲野行快左
光頭宗只不過係一隻替死鬼啫
作者: 上環     時間: 2021-8-5 05:10 PM

林鄭抗疫算係最好的一環啦,呢度就係市民任性問題

睇下未來會唔會更好

因應第四波疫情已受控,且本港抗疫能力提升,政府抗疫工作決定採取新路向,林鄭月娥強調,「抗疫新路向」雖然是以回復常態為目標,但並非等於放寬抗疫措施;希望令措施更具針對性,而非「一刀切」。她以過去一個月的經驗為例,在處理屯門友愛邨愛暉樓個案群組時,發現社區出現源頭不明個案,政府果斷、快速地採取嚴厲的檢測和檢疫措施應對;面對變種病毒輸入的風險,政府又立即對特定地區實施民航航班「熔斷機制」。對受影響的人士而言,抗疫新路向下的措施可能比以往更為嚴厲,但這是為了保護整個社區,希望他們理解和配合。
林鄭月娥指出,和全球其他地區一樣,香港要完全走出疫情,接種疫苗仍然是最可行的方法,但相對於其他地方,香港在疫苗接種方面有充足的能力,現在最需要的是市民齊心參與,不再猶豫,盡快接種疫苗,保護自己和家人,為香港抗疫出一分力。

https://www.wenweipo.com/a/20210 ... b0476859b887a9.html
作者: @海東青     時間: 2021-8-5 05:17 PM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 16:55 發表

呢個一定,比卡超又強硬D,重點係無左個庸官先啦
肥中唔係廢嘅,佢敢冒代警隊投降,仲堅過食偉哥豹子胆
作者: 上環     時間: 2021-8-5 05:19 PM

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-8-5 05:17 PM 發表

你D曲線好得姐,你岩,最小佢勇敢過林鄭
作者: vvoy     時間: 2021-8-5 05:32 PM

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-8-5 05:17 PM 發表

佢有時都好謙虛架
山竹襲港
解放軍出黎清理冧樹
佢即時澄清
唔關佢事
作者: 鵰你老美     時間: 2021-8-5 05:52 PM

隻黑詩出局了

圖片附件: Screenshot_20210805_175102_com.hk01.news_app_edit_95619492178638.jpg (2021-8-5 05:52 PM, 292.83 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 上環     時間: 2021-8-5 06:07 PM

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-5 05:52 PM 發表

隻黑詩出局了
睇左啦,好似再爭都只係7-12排名賽
作者: sclee1209     時間: 2021-8-5 06:14 PM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 06:07 PM 發表

睇左啦,好似再爭都只係7-12排名賽
樓主還是回歸主題
免得又有人偷偷地檢舉,話違反版規被移吹水區
之前我講有人笑裡藏刀,網路上玩陰的何其多
你當時半信半疑
而家相信啦?
兩個批評林鄭的主題都被移走
作者: tamama衝擊波     時間: 2021-8-5 06:16 PM

我越嚟越明白eman666同尋回犬,佢地有佢地的道理

樓主,人善被人欺呢個道理,希望你在今日新貼極快被人KO之後有新睇法.
作者: 百厭超人     時間: 2021-8-5 06:24 PM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 05:10 PM 發表

林鄭抗疫算係最好的一環啦,呢度就係市民任性問題

睇下未來會唔會更好

因應第四波疫情已受控,且本港抗疫能力提升,政府抗疫工作決定採取新路向,林鄭月娥強調,「抗疫新路向」雖然是以回復常態為目標,但並非等於放寬抗疫措施;希望令措施更具針對性,而非「一刀切」。她以過去一個月的經驗為例,在處理屯門友愛邨愛暉樓個案群組時,發現社區出現源頭不明個案,政府果斷、 ...
講嚟講去都係想谷針交功課!!
咁真心為香港嘅就咪俾D高危地區嘅福街入境啦,次次搞到週街輸入個案,仲話乜嘢滴水不漏!
作者: 上環     時間: 2021-8-5 06:27 PM

林鄭又會幾時取締埋教恊

https://www.youtube.com/watch?v=eHgoeXTaQjc
作者: 上環     時間: 2021-8-5 06:38 PM

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-8-5 06:24 PM 發表

講嚟講去都係想谷針交功課!!
咁真心為香港嘅就咪俾D高危地區嘅福街入境啦,次次搞到週街輸入個案,仲話乜嘢滴水不漏!
其實而家隻DELTA未殺到黎,一殺到黎的話,唔敢講大唔大鑊,如果大鑊的話,到時林鄭又要搵亞爺救命
作者: 鵰你老美     時間: 2021-8-5 06:41 PM

https://www.discuss.com.hk/redir ... amp;utm_source=copy

香港乒乓球隊揚威
班曱甴肯定一開始勁開心
之後發覺全隊波都係藍就大大力自刮一巴
作者: 鵰你老美     時間: 2021-8-5 06:45 PM

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-5 06:41 PM 發表

https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=538861127&ptid=30091064&page=1&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy

香港乒乓球隊揚威
班曱甴肯定一開始勁開心
之後發覺全隊波都係藍就大大力自刮一巴 ...

李靜教練值得尊敬!

圖片附件: discuss2_1628160259426.png (2021-8-5 06:45 PM, 551.72 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: tamama衝擊波     時間: 2021-8-5 06:48 PM

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-5 06:45 PM 發表

李靜教練值得尊敬!
想問下提問隻曱由係邊間?無睇直播
作者: 鵰你老美     時間: 2021-8-5 06:53 PM

引用:
原帖由 tamama衝擊波 於 2021-8-5 06:48 PM 發表

想問下提問隻曱由係邊間?無睇直播
我都搵唔到
作者: hkchina2021     時間: 2021-8-5 07:18 PM

提出一點:支持林xxx 嘅論點其實幾好笑。
有鍋氣時就話佢因為得3萬警察,所以咩都做唔到,不能怪她?
社會有少少好嘢,就變成她為社會做了好事?

留意了呢邊幾篇文同幾個「KOL」 好耐,唔敢講全部,大部分內容都有睇。我唔相信某幾位咁嘅料可以有資格收錢唱好。

由隔離某幾位嘅「大作」,明顯見到係由網上不同渠道「抄」返嚟。可惜,內容睇得出一無做過政府,二無政府高層內部資訊,三無獨立思考分析能力。

人氣旺盛只是因為香討不太容易俾人起底,在黑暴時聚咗一班正常人仕喺度吹水發洩一下,圍爐直至現在。

某些人避重就輕支持林xxxx絕對係各人自由,但提出論據就應該負責任及接受提問及挑戰,並非唔啱聽就話係黃色物體,係反紅旗,係文宣,甚至封鎖留言。

殺君馬者道旁兒,呢句當時用嚟形容黑暴,宜家亦可用於形容隔離某幾位。開個貼,首先幾十個支持,留位,叫下口號,全無內容,某些人心態當然地「自漲」了,上得高,落枱就難了。「自漲」「智障」同音。

先寫住咁多,稍後有空再提出林xxx 不為與不能的論據。
作者: 上環     時間: 2021-8-5 07:29 PM

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-5 07:18 PM 發表

留意了呢邊幾篇文同幾個「KOL」 好耐,唔敢講全部,大部分內容都有睇。我唔相信某幾位咁嘅料可以有資格收錢唱好。

由隔離某幾位嘅「大作」,明顯見到係由網上不同渠道「抄」返嚟。可惜,內容睇得出一無做過政府,二無政府高層內部資訊,三無獨立思考分析能力。

人 ...
師兄睇得好通下,我同你一樣都唔認為係收錢做野,只係一班圍爐者自我膨脹

當然其他人點睇各有各睇法,但都多謝師兄你的留言,有空回多一點,我又可以學野
作者: edenfovwin     時間: 2021-8-5 07:31 PM

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-5 07:18 PM 發表

人 ...
分析好合理和有邏輯
簡單易明
師兄文筆好高
作者: KG123456     時間: 2021-8-5 08:08 PM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 04:49 PM 發表

其實亞爺已經幫香港好多,只係班官一直唔肯做野
上梁不正下梁歪

香港最大的曱甴還在,下面的人都難改觀
作者: 上環     時間: 2021-8-5 08:13 PM

引用:
原帖由 KG123456 於 2021-8-5 08:08 PM 發表

上梁不正下梁歪

香港最大的曱甴還在,下面的人都難改觀
亞爺幫左國安法,選舉制度改變,而家攪埋個教恊啦

香港要改革個雛型出左黎,就係睇班官敢唔敢做野

當然我都預左佢地唔會敢,班廢官
作者: KG123456     時間: 2021-8-5 08:19 PM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 08:13 PM 發表

廢官,誰選擇那些廢官的,誰最廢

中央今次讓李做政務司,關鍵應是選舉,必盡黃鄭的做法,使中央想炒佢,都難搵個似樣的上位
作者: 鵰你老美     時間: 2021-8-5 08:20 PM

學人上微博睇下班大v噏咩先

圖片附件: Screenshot_20210805_201739.jpg (2021-8-5 08:20 PM, 201 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: sclee1209     時間: 2021-8-5 08:25 PM

引用:

人 ...
我的論據
為何我會認為他們不是個人評論,而是有組織
意思是一個帳號可能不只有一個人在使用
這個討論區,大家再留意一下
只有三位仁兄有忠實FANS
每每一出帖,就有一堆人進去留言
支持.....留位....然後什麼意見都不發表
如你說的他們把網路的東西,東抄西抄
也不是什麼真知灼見,如何可以圍爐有這麼多像宗教式的信徒?
這裡有不少資深的師兄
如神兄這類會寫詩,文采出眾
有看過他們出帖會一堆....支持....留位...進去圍爐嗎?
我們這些人縱使意見不同,但大原則是差不多
大家有話直說,理論上也算是在圍爐
可是就無法引吸到有人進來,留兩個字"支持"
誰能解釋這種現象,為何待遇差這麼多?
作者: 百厭超人     時間: 2021-8-5 08:30 PM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 06:38 PM 發表

其實而家隻DELTA未殺到黎,一殺到黎的話,唔敢講大唔大鑊,如果大鑊的話,到時林鄭又要搵亞爺救命
而家國內都開始爆發,仲邊有心情,資源同時間理香港!
作者: 百厭超人     時間: 2021-8-5 08:32 PM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 06:27 PM 發表

林鄭又會幾時取締埋教恊

https://www.youtube.com/watch?v=eHgoeXTaQjc
唔使旨意
作者: 上環     時間: 2021-8-5 08:34 PM

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-8-5 08:30 PM 發表

而家國內都開始爆發,仲邊有心情,資源同時間理香港!
林鄭點會理會中央點啊,佢只係識求救,佢求救左就當做左野架啦,你第一日識佢啊

我重記得佢個次通關,話講到中央D人都覺得佢好煩啊

作者: sclee1209     時間: 2021-8-5 08:36 PM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 08:13 PM 發表

仲有,搞惦埋毒果

最大啲路障其實清得七七八八

當然黃法官係最麻煩,一個司法獨立社會又實行一國兩制

要郁法官真係要有很大的理據

否則現行法令要對付佢地,相當困難

所以期望二十三條快啲立法,定得清楚仔細

唔好俾黃官有放水空間
作者: 上環     時間: 2021-8-5 08:39 PM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 08:36 PM 發表

仲有,搞惦埋毒果

唔好俾黃官有放水空間
係,我都唔記得左攪掂埋毒果,你提一提,真係開通左條路

只差班官敢唔敢走
作者: 百厭超人     時間: 2021-8-5 08:42 PM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 08:36 PM 發表

仲有,搞惦埋毒果

唔好俾黃官有放水空間
今期冼師傅啱啱講緊
https://youtu.be/Mvky7lgGnL8
作者: sclee1209     時間: 2021-8-5 08:49 PM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 08:39 PM 發表

係,我都唔記得左攪掂埋毒果,你提一提,真係開通左條路

只差班官敢唔敢走
因為毒瘤不存在,大家忘記了毒果的影響力
好彩剷毒果剷得及時
試想,如果毒果仍在,會點樣報導殺警單case?
香港媒體兩大毒瘤,毒果同港台
少左兩個禍害
本區都安靜左唔少
至少果位轉貼員冇料可轉貼
作者: hkchina2021     時間: 2021-8-5 08:53 PM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 07:29 PM 發表

師兄睇得好通下,我同你一樣都唔認為係收錢做野,只係一班圍爐者自我膨脹

當然其他人點睇各有各睇法,但都多謝師兄你的留言,有空回多一點,我又可以學野
客氣師兄,好多嘢想寫,系統一下先由邊度開始好啲。
多溝通交流,互相學習,開腦開思維。
作者: 上環     時間: 2021-8-5 08:53 PM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 08:49 PM 發表

因為毒瘤不存在,大家忘記了毒果的影響力
好彩剷毒果剷得及時
試想,如果毒果仍在,會點樣報導殺警單case?
香港媒體兩大毒瘤,毒果同港台
少左兩個禍害
本區都安靜左唔少
至少果位轉貼員冇料可轉貼
你一講我又先記得港台都係,重有生果轉貼員呢排無工開

港台就邱騰華,又係林鄭隻馬

作者: hkchina2021     時間: 2021-8-5 08:55 PM

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2021-8-5 07:31 PM 發表

分析好合理和有邏輯
簡單易明
師兄文筆好高
師兄客氣,互動下,大家一齊睇濶啲。千祈咪捧殺,人一飄好易犯錯。
作者: 上環     時間: 2021-8-5 08:55 PM

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-5 08:53 PM 發表

客氣師兄,好多嘢想寫,系統一下先由邊度開始好啲。
多溝通交流,互相學習,開腦開思維。
無問題,大家交流一下,呢度都有其他師兄想學野
作者: hkchina2021     時間: 2021-8-5 08:57 PM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 08:25 PM 發表

我的論據
這裡有不少資深的師兄
有看 ...
師兄,8/2 定律,一陣有空再詳細傾,有少少事做緊。
作者: lawo     時間: 2021-8-5 09:03 PM

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-8-5 08:32 PM 發表

唔使旨意
不會  十  唔使旨意她到年尾,有新人選時她只會更加側側膊!
CY治港時强調迎難而上,輪到師奶,她的招牌金句是易就應該一早做咗啦!
作者: 鵰你老美     時間: 2021-8-5 09:19 PM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 08:34 PM 發表

林鄭點會理會中央點啊,佢只係識求救,佢求救左就當做左野架啦,你第一日識佢啊

我重記得佢個次通關,話講到中央D人都覺得佢好煩啊
我開始覺得此姝有意想連任
因為阿爺已經幫佢清除大部份障礙
下届呢個位好做!
作者: 上環     時間: 2021-8-5 09:23 PM

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-5 09:19 PM 發表

下届呢個位好做!
佢想連任都要亞爺比佢做先得架,而家亞爺講到明就係要一個強硬的人做特首,我睇唔到佢邊忽硬咯
作者: @海東青     時間: 2021-8-5 09:35 PM

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-5 21:19 發表

下届呢個位好做!
斬得肥中,黃鄭也不會有好日子過,等著瞧吧…
作者: 嘻哈嘻哈     時間: 2021-8-5 10:04 PM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 02:11 PM 發表

之前個貼講左立場,而家呢次真係搵個人出黎研究佢係咪英雄,呢個人會好多人有興趣(林鄭)

行政長官林鄭月娥施政兩年表現「全肥佬」!多個民間團體昨召開記者會,力數林鄭在民生項目六大範疇的十三宗罪,包括忽視基層兒童學習支援、公營房屋不足令劏房戶數目不斷攀升及長者領取福利要「又審又查」等,特別是四千元關愛共享計劃歷時兩年仍未派完,盡顯現任政府「垃圾級」管治,並製作「滿江紅」成績表諷刺年年考「第一」的林 ...
只要每天寫一點,帖子就不會沉的,加油。
作者: sclee1209     時間: 2021-8-5 10:05 PM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 09:23 PM 發表

佢想連任都要亞爺比佢做先得架,而家亞爺講到明就係要一個強硬的人做特首,我睇唔到佢邊忽硬咯
阿爺開左特首條件,表示一定唔係佢
如果仲係佢,夏主任無需講咁多要求
我對佢不連任的政治推論
中央一直冇任何表示,佢自己應該醒水
時間都差唔多
上頭唔問有冇連任意願,官場文化再蠢都知係咩野事
外界話佢好想連任,我認為係利益團體帶風向
一個想連任的人,應該拎出積極態度任事,重新爭取中央信任
你睇佢副德性,最近一些事發老脾,連自己"一定會走數"
呢種幾近發爛渣的用語
容易做早就做左...呢啲咁唔負責任既話都講得出
可見佢已經冇心戀棧,唔想再演至會咁講野
如我之前一直推論,佢可能答應阿爺看守到滿任
有句話唔知大家有冇聽過,為官者上台靠運氣,下台靠智慧
官員上台落台好平常,就算做得唔好,落台留個華麗身影
至少唔會咁難睇
張建宗就真係難堪,心不甘情不願,講到自己冇功勞都有苦勞
其實官做到咁大,睇到勢色唔對,就應該先請辭
套句最常用請辭官話....階段性任務完成,應該係時間陪家人
俾人炒友幾咁難睇
另一個可能係,如果林鄭仲有少少政治智慧
可能私下主動同中央講左冇意願尋求連任
推測時機就在三位紀律部隊出身官員升官前決定
中央收到後,就開始部署至會拿拿聲調整人事
我地係職場打滾多年,最高管理層有人如果唔撈
好少會做到規定時間到至走人
有可能局勢有變,或董事局一搵到合適人選,隨時提早執包袱
如果佢提早走,李家超可以暫代,直至新特首產生
作者: edenfovwin     時間: 2021-8-5 10:11 PM

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-5 08:55 PM 發表

師兄客氣,互動下,大家一齊睇濶啲。千祈咪捧殺,人一飄好易犯錯。
明白
作者: 上環     時間: 2021-8-5 10:17 PM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 10:05 PM 發表

我對佢不連任的政治推論
時間都差唔多
呢種幾近發爛渣的用語
容易做早就做 ...
其實而家就算其他鋪都睇到林鄭唔會連任到,所以先會有話只撐亞爺呢D話

我亦無話人家岩唔岩,只不過覺得佢地吹大左,神化左林鄭咁解

而家睇到唔對路,當然自己補左飛先啦,我都係個句,到時睇下邊個笑到最後
作者: 鵰你老美     時間: 2021-8-5 10:21 PM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 10:05 PM 發表

我對佢不連任的政治推論
時間都差唔多
呢種幾近發爛渣的用語
容易做早就做 ...
講得好!
誰說這爐沒有水平的.
hkchina兄應該都係高手!
作者: 上環     時間: 2021-8-5 10:22 PM

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2021-8-5 10:04 PM 發表

只要每天寫一點,帖子就不會沉的,加油。
各有各做,我呢度講一下,我無比氣你受,只係我睇到我同你理念有小小唔同

我免得大家都辛苦,所以我係出面玩,其實上一次我番你鋪玩就係見到馬仔突然出現

我先番去幫你手,但再次發覺理念出問題,一句話,朋友間大家心照啦,唔駛下下講出聲

作者: wilsonkf

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 上環     時間: 2021-8-5 10:33 PM

直接拉黑,引用你都顯得我低質

最鐘意見到你呢D低B仔
作者: 嘻哈嘻哈     時間: 2021-8-5 10:40 PM

引用:
原帖由 鵰你老美 於 2021-8-5 09:19 PM 發表

下届呢個位好做!
其實她整個任期都好好做,就算是黑暴期間都是一樣,她的特色就是什麼都不做,待上司忍受不了自己做,她就可以坐著收錢,有錯時上司亦奈她不何,更不會炒她,因為一炒她,勢必影響一國兩制的貞節牌坊,試問這麼好的工,個個月數十萬又不用做,那裡可以找到,恐怕只有傻的才會不想連任吧。
作者: 路過的人_甲     時間: 2021-8-5 10:52 PM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 09:23 PM 發表

或者咁講
阿爺俾一年時間你,
如果你做到我要求,
嗎俾你連任囉。
作者: 神經箭     時間: 2021-8-5 10:57 PM

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-5 22:52 發表

或者咁講
阿爺俾一年時間你,
如果你做到我要求,
嗎俾你連任囉。
咀夠硬。
作者: 上環     時間: 2021-8-5 10:57 PM

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-5 10:52 PM 發表

或者咁講
阿爺俾一年時間你,
如果你做到我要求,
嗎俾你連任囉。
對,你可以咁理解,但你睇睇佢,係重衰左,邊做得到
作者: hkchina2021     時間: 2021-8-5 10:59 PM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 08:25 PM 發表

我的論據
這裡有不少資深的師兄
有看 ...
師兄我試吓講啲個人分析。
首先利益申報,我有2個戶口,舊嗰個已經在香討超過10年,從不論政,應該不會再用,呢個新開專門論政用。
自黑暴,起底情況嚴重,政府更不即時處理,而香討雙對起唔到底,不會連累家人,當時一大班正常中國香港人唔多地方可以發言,時間點造就聚喺呢度。
期間,亦要多謝隔離某幾位不斷開貼俾所有人有個天地無憂地講:愛國痛港。
香討有粉絲及追踪貼功能,相信大家都記得當時我哋最需要嘅係同路人,互相扶持,互相鼓勵,知道自己並不是孤單的愛國人仕。故此很多網友追踪了隔離幾位,一見新貼就報到尋求心靈安慰。
可以諗下,黑暴,恐襲,教協,萍果等等咁低能都有一大班追隨者,仲要唔理學歴高低?咁隔離幾位有追隨者又何奇呢?
8/2 定律,得罪講句,社會結構2成高智可獨立分析,8成係隨風飄揚 100% 真。
至於收錢唱好,我認為收咗錢做緊嘢唔似嘅原因很簡單,就係有冇料?值唔值?
反而,似係被吹大咗之後,某些人真係以為自己夠料去收錢做嘢,甚至等人賞識去試食政治飯。從不斷開新貼,故意去到別人貼 show 存在感,去玩微博想有一日做大 V? 種種可見一斑。
其中有些人有幾個帳號唔出奇,我亦唔關心。
但他們對林xxx 的分析有好大問題。
坑論簡直係有污智慧。
大師風水論更加笑甩牙。
我由黑暴初期已經睇佢哋嘅貼,常有錯誤,但一直無發表從各方面內部高層的消息去反駁,只要愛國愛港,無傷大雅唔需要破壞別人嘅「事業」。
至今,似乎越來越「入魔」,有啲發表與真相已經差十萬九千里了,所以先入嚟分享下。
謝謝師兄。
作者: sclee1209     時間: 2021-8-5 11:15 PM

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-5 10:59 PM 發表

首先利益申報,我有2個戶口,舊嗰個已經在香討超過10年,從不論政,應該不會再用,呢個新開專門論政用。
自黑暴,起底情況嚴重,政府更不即時處理,而香討雙對起唔到底,不會連累家人,當時一大班正常中國香港人唔多地方可以發言,時間點造就聚喺呢度。
期間,亦要多謝隔離某幾位不斷開貼俾所有人有個天地無憂地講:愛國痛港。
香討有粉絲及追踪貼功能,相信大家都記得當時我哋最需要嘅係同路人 ...
冇所謂啦,網路世界,咩野人都有
大家認知不同,只有佢地最清楚自己做緊咩野
佢地係真神假鬼,一啲都唔重要
最討厭係,大家討論得好地地,硬要走入黎倒亂又去檢舉
作者: 上環     時間: 2021-8-5 11:16 PM

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-5 10:59 PM 發表

香討有粉絲及追踪貼功能,相信大家都記得當時我哋最需要嘅係同路人 ...
C兄你講晒我想講既野,我同你個理解可以話9成似

我好早就講過唔太相信佢地係收錢做野,但當然1209兄亦有佢一套睇法

所以我都係聽佢講乜多,知下佢地諗D乜野同睇到乜野

果然高手我呢度都有幾個,你地真係可以交流一下
作者: 上環     時間: 2021-8-5 11:19 PM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 11:15 PM 發表

冇所謂啦,網路世界,咩野人都有
大家認知不同,只有佢地最清楚自己做緊咩野
佢地係真神假鬼,一啲都唔重要
最討厭係,大家討論得好地地,硬要走入黎倒亂又去檢舉
靜係睇下頭先件白痴仔就已經知佢班人幾低質,所以隻狗係點,主人自然會係點
作者: 嘻哈嘻哈     時間: 2021-8-5 11:23 PM

引用:

以過來人身份想說說,不要太著重於討論某人的事,這樣做只會給予機會某些人再去檢舉你們,當那些人隱形不存在好了,不過若有得罪的也請見諒。
作者: sclee1209     時間: 2021-8-5 11:25 PM

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-5 10:52 PM 發表

或者咁講
阿爺俾一年時間你,
如果你做到我要求,
嗎俾你連任囉。
內地做官冇得等
稍有差池,烏紗帽不保
香港房屋政策係重中之重
而家馬上推出都已經緩不濟急
仲等你個明日大嶼,填好海再起好屋蚊都訓
或者到時林鄭都唔知下左台幾世
夏主任下完指示
佢有冇變得好積極做野?
答案大家都睇到
作者: 上環     時間: 2021-8-5 11:33 PM

呢篇文林鄭算係有做過野架啦

行政長官林鄭月娥昨日(6日)出席行政會議前表示,香港國安法在止暴制亂和恢復香港社會穩定的成效有目共睹,但危害國家安全、破壞社會安寧的風險仍然存在,而「黑暴」正從群眾式的地面活動,變為隱蔽形式的個人化行為,將會成為香港的隱患。她呼籲市民公開譴責暴力,不要再被一些所謂「政府也有責任」「只有暴政,沒有暴力」或「暴力有時可以解決問題」等謬論和歪理蒙騙,又指處理國家安全及暴力的態度,不應亦不需要與政府的施政掛鉤。特區政府會加快進一步探討、研究及落實維護國家安全和令社會更穩定的相關法律,建立更健全的法律制度和執行機制。
 本港社交媒體網絡欠缺監管
林鄭指出,有關風險來自三方面。第一,外部勢力和外國政客繼續肆意詆毀香港國安法和特區執行該法的所有行動,並連同畏罪潛逃的涉嫌犯罪分子和曾經組織暴亂的「搞手」等,在境外興風作浪,挑戰特區政府的權威和繼續挑動港人的情緒。
第二,因長期受到別有用心的人鼓吹的「違法達義」歪念所影響,部分市民的守法意識變得薄弱,亦被標榜所謂「和理非」的人影響而成為犯罪分子的「保護傘」和「遮羞布」,從而對暴力和違法的防範意識變得很薄弱。
第三,香港對社交媒體和網絡欠缺監督和規管,令虛假消息得以長期發放,美化暴力,散播仇恨中央、特區政府及警隊的思想,令部分人變得激進、極端,甚至做出違反人性的行為。今年7月1日,有兇徒襲擊正在執勤的警員,然後自殺,這真正為香港社會響起警號。
 憐憫美化兇手會製造社會風險
林鄭表示,應對這些風險需多方努力,包括執法部門繼續全力調查,如一些在網絡上煽惑他人殺警、鼓吹恐怖主義、推翻政權的信息;政策局加快進一步探討、研究及落實維護國家安全和令社會更穩定的相關法律;加強宣傳教育,提升市民特別是青年人的守法意識;所有部門和其他公共機構須對其管轄範圍,負上維護國家安全的責任,不應容許其工作範疇被不法分子滲透。
對於近日有人為警員遇襲案的兇手悼念和獻花,林鄭認為,如果部分社會人士對於這種完全違反人性、意圖謀殺警務人員的行為,採取憐憫、美化甚至哀悼行為,這會製造社會風險,尤其是對於小孩子。她呼籲家長、校長、老師甚至牧者,小心觀察身邊青年人的舉止和行為,並作出勸戒;若發現有青年人或身邊的人士正進行違法行為,必須向執法部門舉報。

https://www.hkcd.com/content/2021-07/07/content_1279110.html
作者: sclee1209     時間: 2021-8-5 11:45 PM

樓主樓上的一篇
簡單講係基本法第二十三條
林鄭唔敢講出口
23條可以補齊國安法的不足
立左法自然可以管得更細緻

其實如果佢真有決心連任
只要宣示在今屆任期滿前
一定要通過二十三條
以此展示決心同魄力
呢個係中央多年來對香港念茲在茲的重大事項
做得到的話,連任唔任係另一回事
至少佢做到前幾任做唔到的大事,算係將功贖罪
作者: 上環     時間: 2021-8-5 11:49 PM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 11:45 PM 發表

樓主樓上的一篇
簡單講係基本法第二十三條
林鄭唔敢講出口
23條可以補齊國安法的不足
立左法自然可以管得更細緻

其實如果佢真有決心連任
只要宣示在今屆任期滿前
一定要通過二十三條
以此展示決心同魄力
呢個係中央多年來對香港念茲在茲的重大事項
做得到的話,連任唔任係另一回事
至少佢做到前幾任做唔到的大事,算係將功贖罪
林鄭敢做早就做左,我就認為佢唔會做啦
作者: 路過的人_甲     時間: 2021-8-5 11:50 PM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-8-5 11:25 PM 發表

內地做官冇得等
稍有差池,烏紗帽不保
香港房屋政策係重中之重
而家馬上推出都已經緩不濟急
仲等你個明日大嶼,填好海再起好屋蚊都訓
或者到時林鄭都唔知下左台幾世
夏主任下完指示
佢有冇變得好積極做野?
答案大家都睇到
除非索性一國一制,
直接委任特首。

阿爺堅持要一國兩制,
點都要玩下選舉
(就算幾假都好)
咁就點都受制於商界,地產界,富豪。

作者: @海東青     時間: 2021-8-6 12:12 AM

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-8-5 23:50 發表

除非索性一國一制,
直接委任特首。

阿爺堅持要一國兩制,
點都要玩下選舉
(就算幾假都好)
咁就點都受制於商界,地產界,富豪。
一國兩制並非香港獨有,中央已為澳門黃袍加身。長遠而言更能配合大灣區整體發展利益。就如環球時報所講,中國的金融中心想在那裡都是一樣的!

作者: hkchina2021     時間: 2021-8-6 12:16 AM

同意論事不論別人,集中講下香港時政先。

組織咗之後,論英雄從最早的時間點林某某上場開始吧。

當年最深印象2件事:

1)50億加注教育界,向教協示好。其真意如何?當時各有解讀。時至今日,由中央點名必殺,某人當然可以解釋係先以利之,不行才用大棍對付,上兵伐謀,當時唔需要撕臉。而現在結果如何?咁多年來教協有冇俾面?得送子彈後反而更加坐大,更加績極搞事,同意?又係坑?送錢送面等今天?今天仲要係中央出手封喉,但幾年間末坑教協,反而坑了無數大,中,小學生,甚至幼稚園。如果呢個係中央嘅坑而故意葬送下一代,對唔住,不可能認同。

2)cy 在任時已經有內部地政小組研究緊收地起樓,接近完成並準備推行,可惜cy 被禍及家人,無奈選擇退任。而某人一上,即時剎停,停止有關研究,近火不救,另組人仕去研究遠水的明日大魚。政府內部有關人仕滿是怨言,已經發覺有問題,可惜某人一言堂,絕不聽別人意見,一意孤行。又係坑?邊個嘅坑?
題外話,咁多年有冇留意爛果冇咩用「作文」攻擊林某某?尤其家人?婚姻關係,母兒關係,外遇,吸毒?只要爛傳媒想,一定可以「作」到林某某驚。但真係俾面,無。

寫字手好累,暫時係咁多先,其他內幕稍後再分享。
作者: hkchina2021     時間: 2021-8-6 12:21 AM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-5 11:16 PM 發表

C兄你講晒我想講既野,我同你個理解可以話9成似

我好早就講過唔太相信佢地係收錢做野,但當然1209兄亦有佢一套睇法

所以我都係聽佢講乜多,知下佢地諗D乜野同睇到乜野

果然高手我呢度都有幾個,你地真係可以交流一下
唔會以為我們又是分身吧!
作者: 上環     時間: 2021-8-6 12:30 AM

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-6 12:16 AM 發表

當年最深印象2件事:

1)50億加注教育界,向教協示好。其真意如何?當時各有解讀。時至今日,由中央點名必殺,某人當然可以解釋係先以利之,不行才用大棍對付,上兵伐謀,當時唔需要撕臉。而現在結果如何?咁多年來教協有冇俾面?得送子彈後反而更加坐大,更加績極搞事,同意?又係坑?送錢送面等今天?今天仲要係中央出 ...
分析得好好,一矢中的,由其是你講爛果個度,唯一理由就係佢同某D人傾掂左,咁就無人會郁佢家人,OK,到你再睇到D乜,再分享一下!
作者: 上環     時間: 2021-8-6 12:32 AM

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-6 12:21 AM 發表

唔會以為我們又是分身吧!
唔會啦,我邊有你咁高質睇野,我成日都講,我一直睇野學野

就算其他人都知我地唔會係同一人
作者: 鵰你老美     時間: 2021-8-6 01:21 AM

引用:
原帖由 hkchina2021 於 2021-8-6 12:16 AM 發表

當年最深印象2件事:

1)50億加注教育界,向教協示好。其真意如何?當時各有解讀。時至今日,由中央點名必殺,某人當然可以解釋係先以利之,不行才用大棍對付,上兵伐謀,當時唔需要撕臉。而現在結果如何?咁多年來教協有冇俾面?得送子彈後反而更加坐大,更加績極搞事,同意?又係坑?送錢送面等今天?今天仲要係中央出 ...
高質

作者: 一個普普通人     時間: 2021-8-6 07:42 AM

引用:

100%同意....

作者: 一個普普通人     時間: 2021-8-6 07:45 AM

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-6 12:32 AM 發表

唔會啦,我邊有你咁高質睇野,我成日都講,我一直睇野學野

就算其他人都知我地唔會係同一人
拋磚終引到玉....

作者: eman666

作者: 上環     時間: 2021-8-6 08:06 AM

引用:
原帖由 eman666 於 2021-8-6 07:54 AM 發表

你終於都明白啦!
我最先踢爆阿🐛,🐴💩,🌛老妖等奸計,即被佢地及班忠粉圍攻,針对及檢舉!
666兄,麻煩你回貼唔好下下提某人

唔係的話,呢個貼好快又會去水區,多謝合作