標題: 李光耀生前忠告仍未過時 別讓高歌猛進的民族主義害了中國 [打印本頁]

作者: rtrtrt2006     時間: 2021-8-3 04:15

2015年逝世的新加坡建國總理李光耀,曾長期被世人譽為中國問題的權威觀察家。在他生前,哈佛大學知名教授、修昔底德陷阱(Thucydides『s Trap)提

✕ 李先生所言非常有見地,洞悉問題的存在。
✕ 聽君一席話,勝讀十年書。

✓ 李先生的見解可能已經有點過時了,實在不能盡信。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/article/658164?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

作者: lpj88     時間: 2021-8-3 04:27

佢講果一刻可能啱, 但呢個時代變得太快.
老鄧講50年不變, 呢家都可能要修正.
作者: chess8     時間: 2021-8-3 05:56

中國已經進入新階段(崛起),自然會確立一種新的國際關係,唔可能單方面墨守成規。
作者: emerald7086     時間: 2021-8-3 06:07

呢條友, 同鬼佬一Q樣,諗住兩家茶禮食過世, 外面當佢華人?佢自認係馬拉人....
作者: 遊鯤     時間: 2021-8-3 06:31

中共的目標是「人類命運共同體」而不是成為「西方社會的榮譽會員」。以美國為首的西方集團亦不會接受這個局面因為要維持現它的霸權現狀。

現在的中國人是很崇拜西方的,哪兒有甚麽民族主義?只是經過這幾年看到美國的態度轉變和無耻的行為模式,思考過後重新檢討對西方的崇拜。
作者: tailo88     時間: 2021-8-3 07:10

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-8-3 04:15 AM 發表
2015年逝世的新加坡建國總理李光耀,曾長期被世人譽為中國問題的權威觀察家。在他生前,哈佛大學知名教授、修昔底德陷阱(Thucydides『s Trap)提

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20180531/15277589525b0fc06874047.jpg/7c-HpNEvFGwhwHTgDLi__cl8cy5GuMrRjJVjpIyVY6Q?v=w1280r16_9
始早害死自己
作者: peter925     時間: 2021-8-3 07:11

毋忘初心,高歌猛進的是社會主義。
作者: peter925     時間: 2021-8-3 07:12

引用:
原帖由 tailo88 於 2021-8-3 07:10 AM 發表

始早害死自己
睇美英抗疫仆街就知,民族自由害事。
作者: starr     時間: 2021-8-3 07:29

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-8-3 04:15 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20180531/15277589525b0fc06874047.jpg/7c-HpNEvFGwhwHTgDLi__cl8cy5GuMrRjJVjpIyVY6Q?v=w1280r16_9
白痴才被忽悠!

現在的態勢係美帝要限制中國發展,要中國人做美西奴工
中國反制美帝壓迫係理所當然、別無選擇
將中國正當行為抹黑成民族主義,更誇張講成「害了自己」,黑記居心叵測!

作者: songsong17     時間: 2021-8-3 07:38

引用:
原帖由 遊鯤 於 2021-8-3 06:31 AM 發表
中共的目標是「人類命運共同體」而不是成為「西方社會的榮譽會員」。以美國為首的西方集團亦不會接受這個局面因為要維持現它的霸權現狀。

現在的中國人是很崇拜西方的,哪兒有甚麽民族主義?只是經過這幾年看到美國的態度轉變和無耻的行為模式,思考過後重新檢討對西方的崇拜。
"民族主義"多少都會有一點...

但比起其他國家種族主義,宗教問題, 根本一點都不嚴重...
作者: numan123     時間: 2021-8-3 07:43

用來形容班港獨友最合適😂攪到自己著草、入冊😏
作者: voyagehk     時間: 2021-8-3 07:52

中國人應該要對自己民族有自豪感,但過度自豪變成自負就會變成今日嘅老尾
作者: Votenoteking     時間: 2021-8-3 07:57

佢係一個反對共產主義的華人。
作者: cwilson1     時間: 2021-8-3 08:00

引用:
原帖由 peter925 於 2021-8-3 07:12 AM 發表

睇美英抗疫仆街就知,民族自由害事。
大美國主義害死不少人, 今次更害到美國自己,, 是不爭的事實
作者: cwilson1     時間: 2021-8-3 08:02

引用:
原帖由 Votenoteking 於 2021-8-3 07:57 AM 發表
其實, 中國現在更要民族主義, 中國仍在上爬之中, 更要團結國民打拼下去,
作者: 港式片皮鴨     時間: 2021-8-3 08:05

引用:
原帖由 Votenoteking 於 2021-8-3 07:57 AM 發表
父權子繼,呢樣就係西人眼中嘅專制獨裁
作者: lyretail1969     時間: 2021-8-3 08:08

大東亞共繁圈,當年日本野心真係细。看來小熊維尼野心係吞了地球,成為地球的始皇帝,是沒有錯。
作者: ntworks     時間: 2021-8-3 08:09

引用:

而家係美國用美國優先不斷打壓中國,唔係中國用民族主義抗拒外國。
作者: 晚膳行動10     時間: 2021-8-3 08:13

未有暴動同有暴動係唔同情況
作者: ifung5     時間: 2021-8-3 08:13

咩主義都好,最緊要係崛起,唔通仲受你指指點點?
作者: Fromhell411     時間: 2021-8-3 08:17

擺在中國面前只有兩條路:
1)自强不息,奮力爭取與西方平起平坐,甚至超越西方,獲得世上應有尊重。
2)以小日本為借鏡,認西方集團為契哥,謙卑地求存,讓西方集團慢火煮蛙地侵略、瓜分。
無得退讓㗎啦!大國崛起吧!!!
作者: laisi2     時間: 2021-8-3 08:20

一次疫情證明西方人/國家在智力同行動力都遠遠不及東方人/國家,根本睇清佢地外強中乾,往後100年相信都係東方人既天下
作者: 日子都係要捱     時間: 2021-8-3 08:21

中庸之道
作者: sobel123     時間: 2021-8-3 08:25

引用:
原帖由 numan123 於 2021-8-3 07:43 AM 發表
用來形容班港獨友最合適😂攪到自己著草、入冊😏
雙港蟲族論
作者: 大橋上一人     時間: 2021-8-3 08:28

引用:
原帖由 emerald7086 於 2021-8-3 06:07 AM 發表
呢條友, 同鬼佬一Q樣,諗住兩家茶禮食過世, 外面當佢華人?佢自認係馬拉人....
李光耀1954年係「社會主義的」人民行動黨發起人之,目的只係利用左派工會及馬共助力上位,最後出賣馬共,佢從來都係骨子裏反共的殖民地精英。
作者: 工廠男     時間: 2021-8-3 08:29

引用:

新架坡,冇主權的城市。
李光耀給香港市的忠告,可能就有參考價值。
管理國家?
佢未夠班。
我估佢同霍英東差唔多斤兩。
作者: 炎夏笨拙的天才     時間: 2021-8-3 08:30

引用:
原帖由 emerald7086 於 2021-8-3 06:07 AM 發表
非也,李鬼當年從馬來西亞脫離出來。
建立星加坡,佢堅持自己是華人,
邊個同你講佢自認低等馬拉人?
作者: arrow1234     時間: 2021-8-3 08:32

引用:

忠言永遠逆耳
作者: dr.paterpang     時間: 2021-8-3 08:34

呢個時代變得太快
作者: hk_fletcher     時間: 2021-8-3 08:34

浸浸果時中國退讓美國變本加厲,一味退讓已經唔work
作者: dhammika2     時間: 2021-8-3 08:35

引用:
原帖由 starr 於 2021-8-3 07:29 AM 發表

白痴才被忽悠!

現在的態勢係美帝要限制中國發展,要中國人做美西奴工
中國反制美帝壓迫係理所當然、別無選擇
將中國正當行為抹黑成民族主義,更誇張講成「害了自己」,黑記居心叵測!
一句話你肯做綿羊鬼佬都要剪光你毛。
作者: kwma     時間: 2021-8-3 08:36

引用:

七月節開關,你唔落去同佢老人家做個專訪有機會揾埋鄧88攪個龍門陣live就sogood
作者: 前期理性的腳指     時間: 2021-8-3 08:37

引用:

李先生只是當年還以為佢老味到今時今日的經濟,科技,軍事還是世界前芧,冇想過今日的佢哋已經是惡行做盡,以至多國厭惡,已是強弩之末也。
作者: ahtan_china     時間: 2021-8-3 08:38

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-8-3 04:15 發表

民族自由???
作者: buomjwit     時間: 2021-8-3 08:38

引用:

傻西先會聞俗煮意思維,落後無腦。
作者: songsong17     時間: 2021-8-3 08:39

引用:
原帖由 arrow1234 於 2021-8-3 08:32 AM 發表

忠言永遠逆耳
叫反中白痴見好就收 , 點知唔聽,咪搞到而家咁...
作者: orthocentre     時間: 2021-8-3 08:42

驚中國驚得咁緊要😏
作者: 阿乜水     時間: 2021-8-3 08:42

呢條友都好得意, 自己管治一個同香港差唔多大細既 "國家", 但係就成日周圍吹水教D 超級大國應該點做.
作者: patrickfioncc     時間: 2021-8-3 08:43

引用:

樓主 ,我質疑你對李光耀先生的認識有幾多 , 有沒有看過他的著作 , 李光耀觀天下 , 在中國的篇章, 強大的中央, 提出了好重要一點 ,就是在中國裡當反對派 , 沒有問題 , 但你要推倒國家為實 , 對唔住 , 你們註定是失敗的 , 可以香港反對派, 覺得自己比李光耀先生更叻 , 所以弄到一敗塗地 , 何解你不 post 這一段給大家奇文共賞呢。 他也提到 , 中國有 5 千年歷史 , 歷史證明只要國家越穩定 , 越強大 , 令人民越豐衣足食 , 就會更加擁護 , 這個令西方政客覺得民主選舉是社會更進一步, 格格不入呢。 人家是綜合性詳述中國 , 有好有壞 , 但你只挑對國家不好的 , 是否在侮辱一位偉人呢。 
作者: afternoon     時間: 2021-8-3 08:43

引用:

多得佢當年提醒,中央現在管理得宜
作者: Zzlaz     時間: 2021-8-3 08:43

中國果種叫集體主義
佢地自己996 賺幾千人仔唔緊要

最重要國家看起來很好就得
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-8-3 08:46

呢條兩頭蛇,可以不理
作者: noel2046     時間: 2021-8-3 08:49

引用:

你未同五毛小粉紅打過交道
作者: noel2046     時間: 2021-8-3 08:50

引用:
原帖由 peter925 於 2021-8-3 07:11 AM 發表
毋忘初心,高歌猛進的是社會主義。
係來共你嘅財產
作者: peter925     時間: 2021-8-3 08:51

引用:
原帖由 noel2046 於 2021-8-3 08:50 AM 發表

係來共你嘅財產
我去共你嘅產
作者: 瑪卡     時間: 2021-8-3 08:51

唔通中國人要過自己的生活都要外國人批准?🤔🤔
作者: ep905     時間: 2021-8-3 08:51

你唔講下美帝的自大狂自戀狂?
作者: emerald7086     時間: 2021-8-3 08:51

引用:
原帖由 hk_fletcher 於 2021-8-3 08:34 AM 發表
浸浸果時中國退讓美國變本加厲,一味退讓已經唔work
所以後尾話要放棄幻想
作者: noel2046     時間: 2021-8-3 08:53

引用:
原帖由 peter925 於 2021-8-3 08:51 AM 發表

我去共你嘅產
你咁鍾意社會主義咁係揾你開刀先
作者: peter925     時間: 2021-8-3 08:54

引用:
原帖由 noel2046 於 2021-8-3 08:53 AM 發表

係我去開你刀
作者: emerald7086     時間: 2021-8-3 08:56

引用:
原帖由 炎夏笨拙的天才 於 2021-8-3 08:30 AM 發表

非也,李鬼當年從馬來西亞脫離出來。
建立星加坡,佢堅持自己是華人,
邊個同你講佢自認低等馬拉人?
佢自己講
當然佢可以講大話

睇下佢自傳就知
作者: 嗜血的鱷魚     時間: 2021-8-3 08:56

極之適用於當下中国!
作者: TRruth     時間: 2021-8-3 08:57

引用:

見到樓主你收獲33個豬,而衹得5個讚,足見此區已淪陷!😂
作者: Votenoteking     時間: 2021-8-3 08:57

引用:
原帖由 港式片皮鴨 於 2021-8-3 08:05 AM 發表

父權子繼,呢樣就係西人眼中嘅專制獨裁
亞洲人。
作者: songsong17     時間: 2021-8-3 08:58

引用:
原帖由 noel2046 於 2021-8-3 08:49 AM 發表

你未同五毛小粉紅打過交道
你同反中白痴打交道呀...?
作者: chaolininin     時間: 2021-8-3 09:00

十年前跟現在不同,以前蘇聯無糜蟈國債,現在中國有萬幾億,科技也跟十年前不一樣,軍事也是,中國軍事是保衛國家和國民,不是侵略用的。十年前中國無北斗星,現在已有全球的,
作者: emerald7086     時間: 2021-8-3 09:00

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-8-3 08:43 AM 發表
中國果種叫集體主義
佢地自己996 賺幾千人仔唔緊要

最重要國家看起來很好就得
而家有新朵,叫舉國政策😂😂😂😂
作者: TRruth     時間: 2021-8-3 09:01

引用:
原帖由 瑪卡 於 2021-8-3 08:51 AM 發表
唔通中國人要過自己的生活都要外國人批准?🤔🤔
佢好似冇話要批準,祇是一句忠告!
作者: bisi1     時間: 2021-8-3 09:01

坐井觀天無知自大港甴式的民族主義當然有害,但由自身發展優越所產生的民族主義非但無害,更是令國家更團結更齊心的力量
作者: 壹港爸     時間: 2021-8-3 09:02

每個崛起的大國都會經歷無比嘅抵抗力,無人會雙手恭讓給你.  非我族類必有異心
作者: civic11111     時間: 2021-8-3 09:02

而家班黃撚先至係真正共産黨
要攬炒推倒重來
乜嘢都要話自由,公平
自由,鍾意做就做,鍾意唔做就唔做
公平,財產同資源重新分配
係佢哋嘅腦中
祇有權利同利益
但係
佢哋完錢忘記咗
乜嘢係義務同責任
作者: sdmy     時間: 2021-8-3 09:02

引用:
原帖由 lpj88 於 2021-8-3 04:27 AM 發表
老鄧在生,50年肯定不變。🤭🤭
作者: 愛1c蛋     時間: 2021-8-3 09:03

引用:

乜唔係人民話架咩?
作者: 瑪卡     時間: 2021-8-3 09:03

引用:
原帖由 TRruth 於 2021-8-3 09:01 AM 發表

佢好似冇話要批準,祇是一句忠告!
佢都唔會做順民啦,叫14億中國人做順民?發佢地春秋大夢🤔🤔
作者: emerald7086     時間: 2021-8-3 09:03

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-8-3 08:28 AM 發表

李光耀1954年係「社會主義的」人民行動黨發起人之,目的只係利用左派工會及馬共助力上位,最後出賣馬共,佢從來都係骨子裏反共的殖民地精英。
佢有幾反共只有佢自己知

精英就真既,佢自視極高,認為馬拉佬天經地義要由佢呢個英才統治😏😏😏
作者: 鑊鑊甘     時間: 2021-8-3 09:04

「內部需要穩定」始終係首要。
而且外部帶頭干擾內部。中國不能再依溫和政策,否則被人從內部生劏。
作者: peter925     時間: 2021-8-3 09:05

引用:
原帖由 TRruth 於 2021-8-3 08:57 AM 發表

見到樓主你收獲33個豬,而衹得5個讚,足見此區已淪陷!😂
淪陷為唯一言論自由之地。不過取消禁言制度會更好。
作者: emerald7086     時間: 2021-8-3 09:06

引用:
原帖由 civic11111 於 2021-8-3 09:02 AM 發表
要攬炒推倒重來
乜嘢都要話自由,公平
係佢哋嘅腦中
祇有權利同利益
但係
佢哋完錢忘記咗
乜嘢係義務同責任
所以係黃衛兵,志在上位挾錢走
作者: 地平綫嘅盡頭     時間: 2021-8-3 09:07

引用:
原帖由 lpj88 於 2021-8-3 04:27 AM 發表
變得好,點解唔變?
作者: ifung5     時間: 2021-8-3 09:08

佢怎樣起家,就知佢幫邊個啦,以前冇實力咪話你係好朋友囉,現在仲捧佢個神主牌出嚟?
作者: 零死04     時間: 2021-8-3 09:09

不過佢一走看不到西方大玩民族主義,現在中國有少少行孫中山三民主義
作者: 蠢係要死     時間: 2021-8-3 09:10

引用:

死蠢,睇下李生點批評民主sin la!
睇d 唔睇f~
作者: apmichael     時間: 2021-8-3 09:10

引用:
原帖由 lyretail1969 於 2021-8-3 08:08 AM 發表
大東亞共繁圈,當年日本野心真係细。看來小熊維尼野心係吞了地球,成為地球的始皇帝,是沒有錯。
維尼開過幾多槍打過其他國家?如果可以和平地吞了地球,都係一大公德
作者: 鑊鑊甘     時間: 2021-8-3 09:12

引用:
原帖由 emerald7086 於 2021-8-3 09:03 AM 發表

佢有幾反共只有佢自己知

精英就真既,佢自視極高,認為馬拉佬天經地義要由佢呢個英才統治😏😏😏
因為在2015年講
如果見到黑暴
明確暴露英美雙手伸到咁深咁長去分裂香港>整造分裂我國嘅缺口>台>藏>疆
佢嘅理論會modify,甚至改寫

中國無乜主動搞人嘅記錄,人不犯我,我不犯人嘅觀念喺華人嘅血液入面。不過若人犯我,如果有軍事實力,就未必可以忍到尾,我相信李先生亦如是。
作者: cosisi     時間: 2021-8-3 09:14

在港接受訪問時,強調:

別指望美國會幫香港,中國實在太大了。

一語中的.
作者: 秋落     時間: 2021-8-3 09:14

別人不讓蹈光養嗨,強盜、海盜們巳登行入室還講民族主義,那就讓盜賊們進中國進行搶掠能反抗繼續做奴隸。
作者: frankdom     時間: 2021-8-3 09:15

中庸之道
作者: sunday8999     時間: 2021-8-3 09:15

政治上已經唔行鄧小平模式 而係新時代習近平既大中華民族思想 連經濟上對付中概股既政策 某程度已經偏離資本主義
作者: jlam829     時間: 2021-8-3 09:17

現在是西方, 尤其是美國, 加上很多國家如印度、 日本、韓國的民族主義比中國還厲害。
作者: nikonlee     時間: 2021-8-3 09:17

引用:

你先进,我就学习

和崇拜无关

哪怕敌人,也有他的优势和我优点,也可以学习的,还要虚心学习,再打败区

所以好就学,

从晚清时候的“师夷长技以夷”
到毛泽东的
“取其精华,去其糟粕”

都系要我地客观学习对方的精华,但也要认清对方不足,融合到中华文化中
作者: 鑊鑊甘     時間: 2021-8-3 09:18

引用:
原帖由 civic11111 於 2021-8-3 09:02 AM 發表
要攬炒推倒重來
乜嘢都要話自由,公平
係佢哋嘅腦中
祇有權利同利益
但係
佢哋完錢忘記咗
乜嘢係義務同責任
佢哋係四人幫,搵學生搞事
可能因為四人幫係中共嘅敵人,佢哋認為敵人嘅敵人就係朋友,可以做榜樣
希望成班黃撚同樣無好下場
作者: apmichael     時間: 2021-8-3 09:23

引用:
原帖由 noel2046 於 2021-8-3 08:53 AM 發表

你連社會主義係咩都未知,仲講共你嘅產
作者: emerald7086     時間: 2021-8-3 09:23

引用:
原帖由 cosisi 於 2021-8-3 09:14 AM 發表
在港接受訪問時,強調:

別指望美國會幫香港,中國實在太大了。

一語中的.
証明佢真係好清醒
作者: lai-ken     時間: 2021-8-3 09:24

引用:
50年不變係小平叔俾香港嘅一個保證,保證本應唔應該修正
可惜近呢十年因為各方面嘅因素令港人同大陸人嘅矛盾加劇,令香港人畏懼中央,所以先出現前年嘅動亂,亦令中央有籍口唔需要再維持50年不變
作者: apmichael     時間: 2021-8-3 09:26

引用:
原帖由 sdmy 於 2021-8-3 09:02 AM 發表

老鄧在生,50年肯定不變。🤭🤭
現在都無變,香港仍然實行資本主義制度。
作者: wongtailung     時間: 2021-8-3 09:29

當時李光耀同鄧伯伯說不要輸出革命,所以鄧伯伯仍接納意見。

今日中國比以前更繁榮安定,國泰民安。外國不接受這樣的中國嗎?
作者: apmichael     時間: 2021-8-3 09:29

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-8-3 09:15 AM 發表
政治上已經唔行鄧小平模式 而係新時代習近平既大中華民族思想 連經濟上對付中概股既政策 某程度已經偏離資本主義
內地幾時係資本主義?唔係嘅點偏離?
作者: 小稀     時間: 2021-8-3 09:32

睇標題都知係毒果二號
作者: 壹港爸     時間: 2021-8-3 09:33

李家肯讓位俾其他族裔嗎?
作者: wongtailung     時間: 2021-8-3 09:33

不要搬龍門!

回歸廿多年,香港有大大少少的示威,包括佔中,幾時有管過香港人?部分香港人和外國勾結2019 攪獨,世界上任何國家也不會接受自己內部分裂。唔信,可以去當地試吓。
作者: kingkong_hk     時間: 2021-8-3 09:37

螺來講,好多古人D講野而家都係生效緊,由其係學術上
作者: 賢豬     時間: 2021-8-3 09:42

引用:

美西要中國人做佢地奴隸,點解你會支持美西嘅?你係咪因為做慣狗所以唔做狗唔做奴唔開心呀?
作者: sunday8999     時間: 2021-8-3 09:49

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-8-3 09:29 發表

內地幾時係資本主義?唔係嘅點偏離?
鄧小平改革開放以來 中國經濟基本係依循資本主義既模式
作者: hwho     時間: 2021-8-3 09:50

新架坡嘅地位, 注定要做大國隻狗. 差在係邊個大國做主人. 
依家美國係佢主人, 佢只係做返做狗應做嘅野-分化主人嘅對手.

中國當年係美國嘅淫威下搵啖飯食, 當然低聲下氣同美國隻狗做friend啦. 唔係咁, 美國一早打X左中國, 仲邊有四十年改革開放畀中國崛起.

修昔底德陷阱仲搞笑, 基本上錯到出彩.
歷史發展, 往往是由新興弱國取代古老強國. 中國嘅歷史, 遠嘅有周朝取代商朝, 近嘅有滿清取代明朝; 外國歷史, 遠嘅有羅馬帝國取代古希臘地位, 近嘅有美國取代英國地位. 事實就正正係"修昔底德陷阱"嘅相反. 因為"修昔底德陷阱"没有提及古老強國自身的腐敗分列. 亦唔提新興國家往往能消除異己形成強有力的集團. 

一個國家, 無強嘅凝聚力, 就會成為散沙任人魚肉. 中國目前的凝聚力, 來源於國人對民族的感情及對自己文化的自信. 所以美國狗當然要破壞中國的凝聚力, 等中國內亂自爆.
作者: apmichael     時間: 2021-8-3 09:51

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-8-3 09:49 AM 發表

鄧小平改革開放以來 中國經濟基本係依循資本主義既模式
只係市場經濟,唔係資本主義
作者: bike123     時間: 2021-8-3 10:03

引用:
广东梅县人 但又吾认系中国人 
作者: andonlyu     時間: 2021-8-3 10:10

引用:
原帖由 lai-ken 於 2021-8-3 09:24 AM 發表

50年不變係小平叔俾香港嘅一個保證,保證本應唔應該修正
可惜近呢十年因為各方面嘅因素令港人同大陸人嘅矛盾加劇,令香港人畏懼中央,所以先出現前年嘅動亂,亦令中央有籍口唔需要再維持50年不變
係犯民政棍挑起中港矛盾
作者: 果個大大名車     時間: 2021-8-3 10:17

國家對壘要強硬,人民交往要和諧!出國時,要避免財大氣粗,不可一世,否則確實會惹人討厭
作者: taikonautxyz

作者: wkts     時間: 2021-8-3 10:35

引用:
原帖由 bike123 於 2021-8-3 10:03 AM 發表

广东梅县人 但又吾认系中国人 
他只是新加坡🇸🇬华人