標題: [國際新聞評論] 路透社:美國正在考慮打擊中國從伊朗進口石油 [打印本頁]

作者: tomlee021239     時間: 2021-7-24 09:13 PM

據路透7月23日報道,一名美國官員表示,美國正在考慮打擊伊朗向中國出售石油,以應對伊朗可能不會重返核談判或在返回談判桌時採取更強硬立場的可能性。

官員稱,美國今年早些時候告訴中國,其主要目標是恢復遵守2015年伊朗核協議,如果能及時恢復協議,就沒有必要懲罰違反美國製裁、購買伊朗原油的中國公司。
鑑於伊朗何時可能在維也納恢復間接會談的不確定性,以及伊朗候任總統萊希(Ebrahim Raisi)是否願意承接6月20日結束會談時的成果,還是要求重新開始,美國的立場正在發生變化。
這位不願透露姓名的美國官員說,伊朗一直對其意圖「非常模糊」。伊朗曾表示,在萊希接管政權之前不會恢復談判。
這位美國官員稱,如果我們回到聯合全面行動計劃(JCPOA,簡稱「伊朗核協議」),那麼就沒有理由制裁進口伊朗石油的公司,根據該計劃,伊朗限制其核項目,以換取減輕對其的經濟制裁。他補充稱,「如果我們處於立即恢復JCPOA的可能性似乎正在消失的環境中,那麼這種態度將不得不做出調整。」
《華爾街日報》首先報道稱,華盛頓正在考慮加強實施對伊朗的制裁,特別是針對中國。據路孚特石油研究公司的數據,2020年11月至2021年3月,中國平均每天接收55.7萬桶伊朗原油。
中國是伊朗石油的最大進口國。根據數據情報公司Kpler的數據,按月計算,中國今年從伊朗進口原油量平均為40-65萬桶/日,5月份進口量猛增至近100萬桶/日。
中和石油有限公司(China Concord Petroleum Co.)已成為伊朗和委內瑞拉受制裁石油供應的核心參與者。
布魯金斯學會分析師Robert Einhorn說,美國官員暗示可能進行打擊,這可能是一種含蓄的威脅,華盛頓有辦法讓德黑蘭付出代價。Einhorn表示,「這可能是向萊希發出一個信號,如果伊朗人不認真考慮回到JCPOA上來,美國有選擇,伊朗會付出代價。中國可能會做...

買石油都唔比? 你美國制裁伊朗其實關其他國家咩事?
跟美狗國家咪唔好買囉,同唔係跟美狗個D主權點解唔可以買?
如果美國想經濟封鎖伊朗,中國可唔可以用由美國買返來D農產品,藥物,氣車同伊朗換石油?

如果係絕對武力面前咁樣封死一個國家,咁我唔會反對北韓同伊朗發展核武

連防守都做唔到,唔好講咩人權民主啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/654712/路透社-美國正在考慮打擊中國從伊朗進口石油
作者: jalsen8888     時間: 2021-7-24 09:24 PM

美國佬真係.

推升油價, 美國佬通脹火上加油. 好精彩.
作者: s-chris     時間: 2021-7-24 09:28 PM

點打擊?
憑咩打擊?
斷美國佬唔敢直接向伊朗採取軍事行動啩!
就算透過以色列搞都可能性唔高
中國同以色列都好老友
作者: snoopy_fa     時間: 2021-7-24 09:30 PM

美國自己退出JCPOA 就怪東怪西

呢啲幾百億嘅獨市石油生意, 大把人搶住做, 最多一世唔出國
作者: chaolininin     時間: 2021-7-24 09:41 PM

睇糜蟈用乜屎坑計打擊
作者: team1234567     時間: 2021-7-24 09:43 PM

兩個國家正常買賣都可以打擊咁搞笑,又想屈其中一個國家係恐怖主義國家黎打擊呀
作者: 自脫胸圍屈非禮.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 13個加速馬達     時間: 2021-7-24 09:45 PM

唔用美元買石油,先係打擊原因!
作者: 老納     時間: 2021-7-24 09:48 PM

今時今日嘅中國唔會睇你美國佬台戲囉!
作者: 豆芽生     時間: 2021-7-24 09:52 PM

所以話呢個美國政府咪叫獨裁國家囉
作者: BlackAjah     時間: 2021-7-24 09:55 PM

超級雙重標準囉, 又話人權自由既
作者: freemind1     時間: 2021-7-24 09:55 PM

一定要用美元找數,民主自由喎?人唔笑狗都吠,真係呃世人
作者: pqrdownloader     時間: 2021-7-24 09:58 PM

國家要考慮用軍艦幫伊朗運油船護航,免得老尾海盜船侵襲。
作者: ray99hk     時間: 2021-7-24 09:59 PM

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-24 09:13 PM 發表

據路透7月23日報道,一名美國官員表示,美國正在考慮打擊伊朗向中國出售石油,以應對伊朗可能不會重返核談判或在返回談判桌時採取更強硬立場的可能性。

官員稱,美國今年早些時候告訴中國,其主要目標是恢復遵守2015年伊朗核協議,如果能及時恢復協議,就沒有必要懲罰違反美國製裁、購買伊朗原油的中國公司。
鑑於伊朗何時可能在維也納恢復間接會談的不確定性,以及伊朗候任總統萊希(Ebrahim Raisi)是否 ...
是美國自行退出由六國簽署的伊朗核協議在先,美國違反核協議,私自制裁伊朗。之前伊朗一直遵守核協議。
作者: 煙民母親生賤種     時間: 2021-7-24 10:00 PM

搞咁撚多野,直接掉 100 個原子彈將伊朗汽化算啦!
作者: 黑人898     時間: 2021-7-24 10:00 PM

中國同伊朗簽咗25年合約,用人仔找數,美國佬憑乜制裁人,係美國佬退出美伊談判在先,用制裁逼人,中國真係幫吓伊朗發展核武器先得,睇吓美國重可唔可以咁霸道
作者: 泛到無品口自臭     時間: 2021-7-24 10:01 PM

你自己訂嘅制裁,可以管制懲罰你啲美國公司
其他國家唔係在你管轄範圍,佢哋嘅貿易關你屁事
歐洲跟伊朗商業往來不少,從未中斷
美國真係以為全世界都由佢管治
驚,只不過你對中國怕得要死,對伊朗亦一籌莫展
成日只想餓死他國人民,害苦了他國人民,目的只是希望製造民怨,引入顏色革命
直接啲講,美國霸權全靠不停侵犯世界人權

而中國向伊朗買油,亦直接減少同老美買油,更是利益寵大所在
民權?公義?規則?都唔知排到老幾
作者: 謀人寺     時間: 2021-7-24 10:02 PM

美國佬真係精神分裂,自己退出,但又要人遵守
作者: 大圍宝叔     時間: 2021-7-24 10:03 PM

伊朗同中國交易唔通用美金咩!🤭🤭
中伊兩個國家,依家唔係畀你打壓緊咩!🤭🤭
作者: 海邊笨拙的榴槤     時間: 2021-7-24 10:03 PM

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-24 09:13 PM 發表

鑑於伊朗何時可能在維也納恢復間接會談的不確定性,以及伊朗候任總統萊希(Ebrahim Raisi)是否 ...
美國佬真係好L 痴線!
以為全世界人都要聽佢講
作者: beer1beer     時間: 2021-7-24 10:05 PM

一個尾角官員,即係邊個呀
而家世界已經吾係你話事
作者: 叫我推哥     時間: 2021-7-24 10:05 PM

引用:

美國惡過共產黨
作者: 煙如織     時間: 2021-7-24 10:05 PM

依家美國佬成日自言自語,話會點會點,大陸真係啋你都傻,冇你咁好氣!
作者: 家英哥     時間: 2021-7-24 10:08 PM

用人民幣結算, 關你滷尾隻靴事呀!
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2021-7-24 10:10 PM

美國打劫伊朗運油輪,

然後出售圖利,

美國賣伊朗貨,

買方國家接貨,

美國及買方國家幾時受到美國制裁?
作者: peter925     時間: 2021-7-24 10:11 PM

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2021-7-24 10:10 PM 發表

美國打劫伊朗運油輪,

然後出售圖利,

美國賣伊朗貨,

買方國家接貨,

美國及買方國家幾時受到美國制裁?
正賊佬
作者: henrywong1234     時間: 2021-7-24 10:12 PM

美國政府咁惡嘅,怕怕
作者: 魔教周周     時間: 2021-7-24 10:13 PM

搞到人地國家民不聊生再借勢輸出革命你老美呢招仲想用幾多次
作者: denniscwip     時間: 2021-7-24 10:13 PM

引用:

人地唔做你生意找第二個做生意唔得咩?!畀我寧願信伊朗都唔信成日老屈亂鳩噏的老美。
老美的確係用專制手段去統治全球的國家
作者: 害羞的すわわ     時間: 2021-7-24 10:14 PM

中國石油用不完,向伊俄買只是幫助朋友
盡快展開三戰,攻佔美國
作者: eliskw2000     時間: 2021-7-24 10:15 PM

中巴公路起好,之後就係直接陸路運送伊朗石油去中國。美國想搞事,隨便。
作者: ic310     時間: 2021-7-24 10:16 PM

對等反制,完
作者: z_gundam_2008     時間: 2021-7-24 10:20 PM

其實阿美利堅共和國係咪已經犯咗好多國際法?

圖片附件: Burn America in Hell.png (2021-7-24 10:20 PM, 960.3 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2021-7-24 10:21 PM

引用:

美國好似玩泥沙,中意就玩,唔中意就唔玩,甚至發爛渣唔俾其他國家玩,美國對住中國已經無絕對武力,除非伊朗唔賣俾中國,否則中國都會照買,唔駛睇美國臉色。
作者: mega001     時間: 2021-7-24 10:23 PM

引用:

遲d中國大把電動車🚙, 以後可以唔使用石油⛽啦。
作者: 生果金     時間: 2021-7-24 10:26 PM

DLLM美國狗!
作者: 春雨彎刀     時間: 2021-7-24 10:27 PM

引用:

👹無賴💀就是這樣的🖕
作者: iamsamuel     時間: 2021-7-24 10:29 PM

用人民幣交易
作者: cll4793     時間: 2021-7-24 10:29 PM

吊佢老美係國際恐怖份子軸心國。
作者: WitGame     時間: 2021-7-24 10:29 PM

美國想从海路搶劫中國从伊朗購買的石油,美國是做海盜,比非洲索馬里的海盜更囂張,美國事先張揚擺到明是搶!
作者: 單嫖獨賭kaka     時間: 2021-7-24 10:30 PM

用咩方法打擊呢?
作者: 87er     時間: 2021-7-24 10:34 PM

引用:

買賣石油都唔比,
等於黃C黑暴唔比人返工。
作者: 傻瓜店小二     時間: 2021-7-24 10:34 PM

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-7-24 09:28 PM 發表

點打擊?
憑咩打擊?
中國同以色列都好老友
以色列點會同中國老友,背後攪中國既就係以色列,以色列係中印衝突係咁賣武器比印度,美國澳州猶太人主控既新聞集團傾盡全力黑中國,總知中以友好只係表面,猶太人無個好人。
作者: edbe     時間: 2021-7-24 10:34 PM

尾國無計可施
作者: WitGame     時間: 2021-7-24 10:34 PM

引用:
原帖由 z_gundam_2008 於 2021-7-24 10:20 PM 發表

其實阿美利堅共和國係咪已經犯咗好多國際法?
尾蟈2百年前立國已經是不合法,白人侵略美洲大陸,种族滅絕原住民印第安人,用強占土地和滅絕种族手段非法立國
作者: 6seven     時間: 2021-7-24 10:34 PM

人地去街邊市多買野汽水飲, 關你"八街"L事咩!?
作者: 大肥肥綿羊     時間: 2021-7-24 10:35 PM

中國有借口派軍方戰艦去伊朗護航了,
作者: DSOM     時間: 2021-7-24 10:35 PM

引用:

尾狗就是冚家剷!!
作者: 胡姬爸爸     時間: 2021-7-24 10:38 PM

美國係咪有精神分裂架?當初就係美國單方面撕毀核協議,衣家又要人地遵守,玩乜?
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-7-24 10:39 PM

死尾狗發夢
作者: 我要真發達復活     時間: 2021-7-24 10:39 PM

痴 9 左 咩 , D 石 油 你 的 咩 ? 
作者: sam0010     時間: 2021-7-24 10:41 PM

人地兩個國家正常買賣關美國乜事?
作者: siuhung     時間: 2021-7-24 10:41 PM

咁中國咪輸出「核武」比伊朗囉!
作者: s-chris     時間: 2021-7-24 10:41 PM

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2021-7-24 10:34 PM 發表

以色列點會同中國老友,背後攪中國既就係以色列,以色列係中印衝突係咁賣武器比印度,美國澳州猶太人主控既新聞集團傾盡全力黑中國,總知中以友好只係表面,猶太人無個好人。
你一定唔知道中國同以色列有幾多軍事合作
其實以色列同中國、俄羅斯都好老友
唔信你可以問返普大帝同習大帝
作者: hundredhundred     時間: 2021-7-24 10:42 PM

引用:

人民幣石油結算,打擊美金霸權先係重點
作者: gogogo123zt     時間: 2021-7-24 10:43 PM

屌佢老味,美國👎🏻

打倒美國霸權
作者: seriouslyhansom     時間: 2021-7-24 10:44 PM

打又唔够膽打,一味得把口靠懗。
紙老虎面目全世界都一早睇穿😁
作者: rosemary1216     時間: 2021-7-24 10:47 PM

乜老美宜家仲可以想點就想點咩?!仲會唔會做乜嘢都可以得心應手呀?!
作者: unoteseven     時間: 2021-7-24 10:49 PM

去搶油是尾各做法!
作者: 傻瓜店小二     時間: 2021-7-24 10:50 PM

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-7-24 10:41 PM 發表

你一定唔知道中國同以色列有幾多軍事合作
其實以色列同中國、俄羅斯都好老友
唔信你可以問返普大帝同習大帝
唉,多合作?你知唔知中以國家關係係第9級,排尾三?如果咁友好,起碼都排第6級,叫戰略伙伴關係掛?點解得第9級友好合作伙伴關係?你比美國猶太集團啲文宣誘惑左啦,你睇回形針事件,美國猶太集團拿手好戲,美國政府同猶太人同一陣線,有咩可能同中國友好,太睇表面。
作者: onnam     時間: 2021-7-24 10:51 PM

制裁伊朗係美國,冇聯合國授權,點解其他主權國家要聽美國嘅話?
作者: 中國人不吃這兔     時間: 2021-7-24 10:58 PM

要揾d野做下,又唔可以開戰,

咪搞到你d靚無啖好食 變内鬥,
好似玩日本仔咁。

總之你點變,佢點玩,唔係糧食就能源,點會玩你到。
你都可以玩返佢,玩到既話。
最後睇下邊個扯白旗先。

不過,厲害國把口,又真係好難幫。
作者: yat69     時間: 2021-7-24 10:58 PM

打擊中國??
點打呀?
想郁手?
夠膽就來
美狗七下七下咁
作者: 小朋友JJ     時間: 2021-7-24 10:59 PM

只是籍口,真正目的是要打擊石油用人民幣結算
作者: jlam829     時間: 2021-7-24 11:00 PM

單嘢是美國政府自己彈出彈入搞出嚟, 依家講到好似人哋責任咁; 仲未計用詭計暗殺人哋政府高级官員。
作者: 上環     時間: 2021-7-24 11:00 PM

引用:

美狗越黎越似D死八婆,我唔買你都唔可以買,你買既我咀咒死你
作者: 黃金馬3     時間: 2021-7-24 11:01 PM

中美遲早有一戰!
作者: 魔間行者     時間: 2021-7-24 11:02 PM

引用:

中國同伊朗行埋就預左你老美會搞局架啦,除左制裁,唔通夠薑打咩
作者: lctj9     時間: 2021-7-24 11:03 PM

伊朗唔係同美國敵對?
作者: Colour     時間: 2021-7-24 11:05 PM

世界要圍住美國轉,佢一唔喜歡你就要全世界對付你
作者: mflyer     時間: 2021-7-24 11:09 PM

都唔知 邊班 死PK 先退出核協議!!! 
作者: mflyer     時間: 2021-7-24 11:10 PM

引用:
原帖由 mflyer 於 2021-7-24 11:09 PM 發表

都唔知 邊班 死PK 先退出核協議!!! 
佢老味向來無人格, 成日輸出戰亂, 專發死人$$$$$$$$$$$$$$!!!
大肆 播毒 清洗 社會負資產!!!
作者: 七個不安的考試     時間: 2021-7-24 11:11 PM

新政府接收效最好說:伊朗國內人民百姓生活條件未達到小康生活前不-談判。激死美國佬
作者: wongjean     時間: 2021-7-24 11:11 PM

老美根本就以世界霸主自居,樣樣都要佢批準,指手畫腳
作者: wongjean     時間: 2021-7-24 11:13 PM

仲有大把on9仔仲真心認為老美係正義化身呢
作者: 加燦     時間: 2021-7-24 11:16 PM

美國已幾乎用盡制裁中國的手段. 再打擊就係金融戰, .有膽放馬過來, 睇下邊個傷啲.
作者: wongjean     時間: 2021-7-24 11:16 PM

引用:
原帖由 peter925 於 2021-7-24 10:11 PM 發表

正賊佬
白人都係靠搶掠起家,賊性難改
作者: RogerVsPete     時間: 2021-7-24 11:16 PM

引用:

唔畀人做買賣,呢啲有乜嘢資本主義社會嘅民主自由可言?
作者: wongjean     時間: 2021-7-24 11:18 PM

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2021-7-24 10:34 PM 發表

猶太人個朵真係幾臭吓
作者: poorman@LP     時間: 2021-7-24 11:23 PM

老美就係要一直控制全世界用美金,佢可以無限印
作者: paktol     時間: 2021-7-24 11:24 PM

死老尾唔亡國都冇用
作者: vampire912     時間: 2021-7-24 11:29 PM

引用:

不願透露姓名,美國毒媒做謠連作個名都懶,定係驚人揭發無此人?
作者: 家中難吃的牛牛     時間: 2021-7-24 11:31 PM

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-7-24 09:28 PM 發表

點打擊?
憑咩打擊?
中國同以色列都好老友
世界上衹有俄羅斯佢唔敢搞
作者: 連續默默的浴缸     時間: 2021-7-24 11:32 PM

中國政府用人民币買,美國管得到咩
作者: chenflie     時間: 2021-7-24 11:32 PM

引用:
原帖由 team1234567 於 2021-7-24 09:43 PM 發表

兩個國家正常買賣都可以打擊咁搞笑,又想屈其中一個國家係恐怖主義國家黎打擊呀
華爾街高端生意模式:

全部趴低,手擺頭,即刻抄曬身上d錢出來,同我買石油。一個一個來,唔准問,唔好有其他動作,唔好玩野啊,我後邊成支軍隊架!

作者: 用咩戶名呀     時間: 2021-7-24 11:33 PM

美國可以收檔了
作者: Jackishere     時間: 2021-7-24 11:36 PM

引用:

呢啲就係所謂嘅民主自由,香港班黃屍曱甴都跟足,順我者生 逆我者死
作者: 棧道     時間: 2021-7-24 11:36 PM

關你老美西事咩
作者: 曲明     時間: 2021-7-24 11:40 PM

原來第三次世界大戰,係全球179個國家對美國一個國家
作者: iapple2     時間: 2021-7-24 11:44 PM

中國又做好事
作者: C09088     時間: 2021-7-24 11:58 PM

要延續石油美元霸權,美國佬瘋了
作者: starr     時間: 2021-7-24 11:59 PM

無效制裁
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-7-25 12:02 AM

侵侵已經退出,伊朗核協議關你老尾 L 事呀
作者: 沉睡強勁的回覆

作者: kwma     時間: 2021-7-25 12:06 AM

引用:

Dklm 老尾都打擊德國入俄天然氣
作者: 鐵達尼號2005     時間: 2021-7-25 12:11 AM

引用:

點打擊?
憑咩打擊?
中國同以色列都好老友
老美好似試過騎劫伊朗運油船拎返美國賣咗億幾美金
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-7-25 12:12 AM

唔係聯合國制裁,只係美國單方面制裁
作者: cardreadermp3     時間: 2021-7-25 12:16 AM

睇嚟中國要軍艦護航,嚴防「海盜」