標題: [兩岸新聞評論] 河南水災|稱誰捐款就是王X蛋 台作家:一枚對台導彈的錢夠賑災 [打印本頁]

作者: tomlee021239     時間: 2021-7-23 11:51 PM

作家苦苓在臉書貼文,「中國隨便一架騷擾台灣的戰鬥機、或是對準台灣的一枚導彈,那些錢都足夠河南救災救不完,台灣哪一個人捐款給中國,我就叫他是王八蛋」。

指摘中國「有一億劑BNT,有捐一劑給我們嗎?」 點擊放大瀏覽苦苓引起爭議的原文及河南水災最
苦苓又指:「捐款給中國河南洪水災民?有沒有搞錯?中國老早就有一億劑BNT,有捐一劑給我們嗎?如果還有任何人想捐任何錢給中國,那我想罵的一句是髒話,另一句也是髒話。」
河南連日暴雨成災,引發各界關心。總統府發言人張惇涵昨天表示,蔡英文總統除了向不幸過世的人員及家屬表示哀悼,也期盼受災的地區早日脫離洪害,回復正常生活。
根據媒體報導,河南省應急管理廳表示,已有約300萬人受災。許多藝人紛紛響應捐款,包括藝人張庭與林瑞陽夫妻、楊丞琳和李榮浩夫妻等人。五月天今也捐出300萬元人民幣,微博「五月天吧」貼出以相信音樂(北京)捐款給河南防汛抗洪,主唱阿信也在微博發文:「心疼不已,感同身受。河南加油,希望一切災傷降到最小。」
苦苓言論引發不同議論,有網友表示言之有理,「捐了也到不了災民手上,只有助紂為虐而已」;但也有不少網友質疑,「這是人道救援,有能力就應該伸出援手」,也有人反問:「五月天也捐款,苦苓敢罵....

呢件台灣省垃圾好似唔係好了解大陸,當然台灣省同香港一樣通街都係垃圾

1.對準台灣的一枚導彈應該1千萬1支掛,其實大陸從來都冇強逼任何人捐款,你去捐,中央咪講聲多謝囉,真係唔明d人一講到錢大陸好似窮到問捐咁,但係台灣省同香港經濟咪又係依賴大陸

2.大陸網民鬧邊個藝人冇捐,呢d咪民意囉,賺大陸錢,祖國有事緊係要幫啦,飲水思源。

3.唔係大陸唔捐bnt疫苗比你台灣省,係你個垃圾民進黨政府話人地唔係原廠送到唔要阿,快d打你台灣本土低端疫苗啦

4. 你台灣省咁窮就唔好捐啦,香港黃人都係唔好捐,留返個錢來打官司啦

最後唔理邊個捐,捐幾多比救災河南水災,我都代災民感謝那些有心人
學菜省長話: 受災的地區早日脫離洪害,回復正常生活

不過大陸勝在基建,資源調配,政令通達,河南地區相信好快回復正常

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/台灣新聞/654236/河南水災-稱誰捐款就是王x蛋-台作家-一枚對台導彈的錢夠賑災

作者: 港共餘孽     時間: 2021-7-23 11:56 PM

天賜機會,, 希望可以幫河南訓練到游泳健將
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-7-23 11:58 PM

叫菜婆買少d高價過期軍火搞好台灣基建醫療好過喇
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-7-23 11:59 PM

引用:
原帖由 港共餘孽 於 2021-7-23 11:56 PM 發表

新冠爆發幫台灣人訓練肺部功能
作者: starr     時間: 2021-7-24 12:01 AM

大多數台灣人都冇人性,才縱容這些垃圾,希望香港撥亂反正,全力抵制黃黑,唔好步台灣後塵

作者: tomlee021239

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: kgoal     時間: 2021-7-24 12:06 AM

菜省長啲洗腦功夫真係勁, 本土豬真係洗得乾乾淨淨
作者: lovecpc     時間: 2021-7-24 12:07 AM

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-23 11:51 PM 發表

作家苦苓在臉書貼文,「中國隨便一架騷擾台灣的戰鬥機、或是對準台灣的一枚導彈,那些錢都足夠河南救災救不完,台灣哪一個人捐款給中國,我就叫他是王八蛋」。

指摘中國「有一億劑BNT,有捐一劑給我們嗎?」 點擊放大瀏覽苦苓引起爭議的原文及河南水災最
苦苓又指:「捐款給中國河南洪水災民?有沒有搞錯?中國老早就有一億劑BNT,有捐一劑給我們嗎?如果還有任何人想捐任何錢給中國,那我想罵的一句是髒話,另一 ...
同意
只不过是雨多了点,呆蛙又说成是水灾
他们有去过郑州吗
现在已差不多完全正常
我们十四亿人不需要捐款
作者: tomlee021239     時間: 2021-7-24 12:11 AM

引用:
原帖由 starr 於 2021-7-24 12:01 AM 發表

大多數台灣人都冇人性,才縱容這些垃圾,希望香港撥亂反正,全力抵制黃黑,唔好步台灣後塵
香港唔只勝在icac ,而加仲有國安法

台灣人唔好講人性,睇見d台灣新聞都知佢地玩政治,玩到痴媽根
作者: 油站強勁的核心     時間: 2021-7-24 12:11 AM

莱湾五月天   是王八蛋!!!
作者: 明亮的晨星二     時間: 2021-7-24 12:13 AM

大陸唔肯捐疫苗?係台灣唔肯要

陳時中講明完全唔考慮大陸疫苗
作者: djimavic     時間: 2021-7-24 12:17 AM

台灣島只有騙子,騙財就會,捐獻問他原完不懂是什麼!
作者: 金力威     時間: 2021-7-24 12:19 AM

台灣而家同垃圾冇分別 就係有太多垃圾狗 搞到台灣而家咁垃圾
作者: lpj88     時間: 2021-7-24 12:19 AM

捐錢就王X蛋, 咁唔捐錢系乜, 茶葉蛋?
作者: janjanjanus     時間: 2021-7-24 12:19 AM

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-7-24 12:13 AM 發表

佢身為作家,老作係好合理
作者: bbq323     時間: 2021-7-24 12:19 AM

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-23 11:51 PM 發表

苦苓又指:「捐款給中國河南洪水災民?有沒有搞錯?中國老早就有一億劑BNT,有捐一劑給我們嗎?如果還有任何人想捐任何錢給中國,那我想罵的一句是髒話,另一 ...
呢條L樣散布仇恨,大陸幾時要求過你台灣捐款?你班人幾時有同大陸示好?想人比疫苗你,開句聲有幾難!
自以為有美國牚腰,人地賣D軍事垃圾比你,吸你D金咋,傻仔,

作者: 前期失控的樓盤     時間: 2021-7-24 12:22 AM

傷港黃呆灣綠,黃綠拍擋! 醫返都㗰藥費。
作者: 大林林     時間: 2021-7-24 12:23 AM

引用:

呆灣唔洗急,下一場千年大雨,好快光臨呆灣,到時水浸台積電三層樓
作者: 侵侵侵     時間: 2021-7-24 12:26 AM

這個呆灣人,真的呆,希望早收回呆灣,用一國一制
作者: fifa20     時間: 2021-7-24 12:28 AM

引用:

所以台畜命賤過狗係有原因
作者: DZDD     時間: 2021-7-24 12:29 AM

引用:

最緊要呆灣唔好打風, 每天都天氣晴朗就好啦.
作者: 烏龍茶Lego     時間: 2021-7-24 12:29 AM

捐佢老母
作者: 天靖     時間: 2021-7-24 12:30 AM

苦係自己拎
七出嚟比人小菊花,七𠹌矇矇一副低能樣,搏眼球刷存在,乜狗呆人
作者: 後天紅色的羊     時間: 2021-7-24 12:32 AM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-7-23 11:58 PM 發表

台灣人, 又冇水, 又冇電, 窮到只剩把口
作者: walkera2006     時間: 2021-7-24 12:33 AM

經歷過去兩年社會事件,香港人費事捐錢幫大陸喇
作者: siutatbo     時間: 2021-7-24 12:33 AM

引用:
原帖由 港共餘孽 於 2021-7-23 11:56 PM 發表

曱甴要踎監,都係強身健體嘅好機會!
作者: edbe     時間: 2021-7-24 12:33 AM

垃圾呆蛙
作者: Man208     時間: 2021-7-24 12:34 AM

台灣只玩政治
作者: 番攤士碌架     時間: 2021-7-24 12:35 AM

引用:
原帖由 walkera2006 於 2021-7-24 12:33 AM 發表

一早捐曬比  
濕鳩玩具
作者: 肥通     時間: 2021-7-24 12:36 AM

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-24 12:11 AM 發表

香港唔只勝在icac ,而加仲有國安法

台灣人唔好講人性,睇見d台灣新聞都知佢地玩政治,玩到痴媽根
台灣係得TVBS同中天電視叫做會報吓真相!其他全部都係政府喉舌!插得政府最勁嘅中天電視都比政府封咗台!台灣人日日只可以收到政府洗腦訊息!
作者: Marlboro22     時間: 2021-7-24 12:37 AM

呢d垃圾冇捐錢仲好意思話捐錢既人
人地錢點樣洗關你q事咩 真係忽怱地個腦
作者: Justyhk     時間: 2021-7-24 12:38 AM

智將on9仔唔會明白 
賬災重要
不代表維護國家領土完整不重要
作者: Davidasdfg     時間: 2021-7-24 12:39 AM

振英捐3000萬?
林鄭2000萬?
炳強2000萬?
家蕉2000萬
何君1億?
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-7-24 12:41 AM

引用:

我哋捐錢咪等於大陸可以慳返賑災錢用嚟造多枚導彈打7台灣囉,傻西
作者: 十字軍     時間: 2021-7-24 12:42 AM

四個字!吾值得救!
作者: nut30     時間: 2021-7-24 12:43 AM

引用:

師兄..呢條友係台灣自稱兩性專家...結果自己就係劈腿偷食搞到離婚...只係一個廢人講廢話..可以當仍透明...

https://tw.nextmgz.com/realtimenews/news/409130
作者: tomlee021239     時間: 2021-7-24 12:44 AM

引用:
原帖由 Justyhk 於 2021-7-24 12:38 AM 發表

智將on9仔唔會明白 
賬災重要
不代表維護國家領土完整不重要
台灣就係買軍備,搞到冇錢搞基建
中國唔同
作者: 海灘紅色的師兄     時間: 2021-7-24 12:45 AM

台灣人命比美國總統隻狗仲賤,點會明
作者: 13個加速馬達     時間: 2021-7-24 12:45 AM

今時不同往日,慶幸大陸有實力!之前汶川咁大鑊都捱得過!

今天藝人,公司捐款,只想表態!台灣魯蛇就係眼紅!
作者: 鬼屋理性的榴槤     時間: 2021-7-24 12:46 AM

呆灣撚同時代垃圾一樣  咩柒都要抽水😩😩on99
作者: tomlee021239     時間: 2021-7-24 12:46 AM

引用:
原帖由 nut30 於 2021-7-24 12:43 AM 發表

師兄..呢條友係台灣自稱兩性專家...結果自己就係劈腿偷食搞到離婚...只係一個廢人講廢話..可以當仍透明...

https://tw.nextmgz.com/realtimenews/news/409130
唔係人渣,唔會講出呢d說話
作者: 番攤士碌架     時間: 2021-7-24 12:48 AM

柒古碌  借意出來抽水 
作者: GP03SE     時間: 2021-7-24 12:49 AM

為取悅女皇,大把台人做哈巴狗
作者: 我係Miss大佬     時間: 2021-7-24 12:53 AM

送十枚給台北享受先
作者: newcastleunited     時間: 2021-7-24 12:54 AM

引用:

連狗都不如
作者: 我係Miss大佬     時間: 2021-7-24 12:54 AM

希望台灣超十級地震,睇佢到時講乜
作者: yuk777044     時間: 2021-7-24 01:01 AM

邊個可以保證d錢用於鎮災
係捐就捐物資
作者: XEO     時間: 2021-7-24 01:01 AM

台灣政府夠大把錢,點解要人捐BNT/AZ,一樣好撚肉酸.
身為台灣人唔管好台灣,走去管大陸,你無野下話.
作者: mwt     時間: 2021-7-24 01:02 AM

引用:

捐錢係講心,多少隨心,冇心就一毫子都唔使捐,有心就少少無拘,發這篇廢文其實只代表他本人不智,低質
作者: 蛇鼠猴一窩     時間: 2021-7-24 01:02 AM

垃圾呆蛙
作者: Votenoteking     時間: 2021-7-24 01:03 AM

台灣人想要導彈咁笨?😳😳送比佢哋會好悽慘呀!
作者: free33sky     時間: 2021-7-24 01:09 AM

想飲屍水 下世啦
今日中國需要靠捐震災,真是一個笑話
作者: kwan1516     時間: 2021-7-24 01:12 AM

指摘中國「有一億劑BNT,有捐一劑給我們嗎?」 中國唔肯捐疫苗給台灣?祖國要無條件捐贈國際認證的科興、國藥、BNT的疫苗,要多少有多少,馬上就能控制住疫情也不行,郭台銘的500萬劑疫苗,佛光山捐贈的50萬劑,是民進黨不收,阻擋不可進口,陸委會竟然話,國台辦送疫苗到台灣,是「不安好心」?民進黨8000億的預算買疫苗和做超前防疫..為何『機密』、『保密』超前部署拖了一年多?民進黨為何阻擋祖國疫苗,及捐贈台灣的疫苗?是「不安好心」?是為了讓台產高端疫苗可拿台灣人民做實驗  
作者: wingleung0406+     時間: 2021-7-24 01:18 AM

等收你台灣皮啦!
作者: 20west19     時間: 2021-7-24 01:22 AM

今天的中國已不是吳下阿蒙。  國家大把財力物力人力。  明星的所謂捐獻只是政治表態。
作者: eric71191     時間: 2021-7-24 01:26 AM

又係垃圾在這𥚃九up正一傻Hi還話昨瓜呀台灣甘多人死都唔見佢杏加🍊
作者: eos888

作者: 史太夫     時間: 2021-7-24 01:31 AM

我都想捐錢比老解,射多啲導彈多殺美畜以及呢啲台毒L樣!
作者: 理+誠     時間: 2021-7-24 01:41 AM

呆狗真係自大到白癡!
你哋以為要你哋幫?經過口罩事件,仲睇唔清你班呆狗之惡毒、卑鄙?
人賤、口賤、心賤、淫賤,不知所謂。
作者: 沒自信的人     時間: 2021-7-24 01:43 AM

中國肯捐,你地唔要啫
作者: 現代足球     時間: 2021-7-24 01:48 AM

引用:
原帖由 walkera2006 於 2021-7-24 12:33 AM 發表

太濫用“香港人”了,不過一講通常都係西多過like。
作者: victorkc     時間: 2021-7-24 01:49 AM

垃圾呆仔,大陸話捐,係你投出黎件死肥西玩政治話唔要咋。
作者: colindale     時間: 2021-7-24 02:02 AM

台蛙思維無一樣嘢正常  又不得民心
作者: 樓上中心的山羊     時間: 2021-7-24 02:05 AM

引用:

黃x入監獄享受精彩人生之余仲可以減肥減三高
作者: samsam~     時間: 2021-7-24 02:07 AM

香紂班藍屍五毛捐左未 ?
日日係度打飛機食花生 😶
作者: Houdini~~     時間: 2021-7-24 02:11 AM

引用:

睇你条╳街几时沉撚死
作者: 農場紅色馬     時間: 2021-7-24 02:17 AM

引用:
原帖由 starr 於 2021-7-24 12:01 AM 發表

小粉綠邊有正常人
作者: 秋天一鳳凰     時間: 2021-7-24 02:21 AM

引用:

你都好快有機會
作者: 小志偉     時間: 2021-7-24 02:21 AM

五月天原來咁有米
剩係捐錢都可以三球人仔
作者: 信天翁88

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: bojjme     時間: 2021-7-24 02:28 AM

現在每天都有人說!你來統呀~你大陸不敢~但我心信大陸一定敢統!呆娃有能力又不想統的快走吧,美國佬不會幫你的!大陸做事是到那個點就干,不會廢話,醒醒吧!最後機會呆娃!
作者: 信天翁88     時間: 2021-7-24 02:31 AM

引用:
原帖由 lpj88 於 2021-7-24 12:19 AM 發表

捐錢就王X蛋, 咁唔捐錢系乜, 茶葉蛋?
大陸邊度需要呆灣捐?佢哋太高睇自己
作者: 湊莉久     時間: 2021-7-24 02:33 AM

一枚對台導彈的錢多賑災
以曱甴思維去諗:咁樣我地唔要救災,一於射支導彈過台灣攬炒,大家一齊仆街
作者: chenflie     時間: 2021-7-24 02:37 AM

大陸又無叫佢捐。
作者: 明日平平美人     時間: 2021-7-24 02:44 AM

阿爺並冇對臺灣真正出過手,但島上啲人已經癲咗,喪心病狂到連人啲本性不再,毒媒啲禍害直得市民好好反思。
作者: 愛1c蛋     時間: 2021-7-24 02:46 AM

引用:

萊島做開老襯以為中國導彈會好似萊島買果d美帝過期2手貨咁撚貴!
作者: SkyBlue2046     時間: 2021-7-24 02:50 AM

人哋都冇叫你捐錢 !咪自作多情啦!
作者: SkyBlue2046     時間: 2021-7-24 02:52 AM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-7-23 11:58 PM 發表

台灣想出錢買都冇人肯賣畀佢 !仲自稱國家, 笑撚大人個口!
作者: acer2014     時間: 2021-7-24 02:52 AM

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-7-24 12:13 AM 發表

国台办发言人朱凤莲表示

世卫认可的大陆疫苗,要还是不要?
作者: 錦衣夜行     時間: 2021-7-24 02:53 AM

呢位阿生應該唔知內地物價。
作者: taitai987

作者: 三万光年     時間: 2021-7-24 03:05 AM

台灣做水魚買過時美國軍火,尼條賤畜有冇出過聲!你吾搞分裂,中國會打你嗎?
作者: 愛1c蛋     時間: 2021-7-24 03:06 AM

引用:

呢條咁嘅萊島畜生最好長命百歲, 死之前受盡最大痛苦幾十年先好死
作者: chanrichard     時間: 2021-7-24 03:13 AM

引用:
原帖由 kgoal 於 2021-7-24 12:06 AM 發表

菜省長啲洗腦功夫真係勁, 本土豬真係洗得乾乾淨淨
懷疑作家”古令”職業係抹黑中國大陸。
作者: sm55699     時間: 2021-7-24 03:30 AM

引用:

天賜機會 貴娘 被問候
作者: ufo2018     時間: 2021-7-24 03:32 AM

呢條友想出位
作者: edbe     時間: 2021-7-24 03:35 AM

呆灣人就係傻仔
作者: gakoduck     時間: 2021-7-24 04:11 AM

呆鮭就係呆鮭,被菜陰魂集團洗晒腦
作者: 莫小問     時間: 2021-7-24 04:18 AM

中國唔捐疫苗比台灣?台灣菜菜子唔收咋,政治大過面子,懶理台灣人死活
作者: 達維     時間: 2021-7-24 05:10 AM

引用:

樓主嘅回應真係要傳比呢個苦苓睇下,佢言論係妄惑台灣網民,煽動仇恨。
作者: 達維     時間: 2021-7-24 05:15 AM

引用:

因為香港比班黃人搞到民不聊生囉
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-7-24 05:15 AM

死台獨狗有L錢捐咩,捐屎柒底就最L叻
作者: 達維     時間: 2021-7-24 05:17 AM

引用:
原帖由 肥通 於 2021-7-24 12:36 AM 發表

台灣係得TVBS同中天電視叫做會報吓真相!其他全部都係政府喉舌!插得政府最勁嘅中天電視都比政府封咗台!台灣人日日只可以收到政府洗腦訊息!
敢言台灣時評家黃智賢姐姐一次又一次比民進黨封節目封網,出走中國。
作者: ookkman     時間: 2021-7-24 05:29 AM

呢隻呆滯曱甴同香港既蝗抽生一能樣 等死
作者: 曲明     時間: 2021-7-24 05:30 AM

蔡省長今次說話得體
作者: 沒自信的人     時間: 2021-7-24 05:34 AM

會否太極端
作者: 沒自信的人     時間: 2021-7-24 05:35 AM

本是同根生
作者: tobas     時間: 2021-7-24 05:45 AM

美國每日搬士兵, 武器, 雷達去台灣
即係以後美國永遠有支槍, 係中國門口對住佢

作者: 商界長長主題     時間: 2021-7-24 05:47 AM

引用:

呢件台灣垃圾所講的嘢,證明台灣民進黨忽悠黨對台灣封鎖得非常嚴重,台灣人根本就唔知地球發生乜野事🤭🤭🤭,令到台灣個個都白痴😡😡😡
作者: 大國子民