標題: 立法會議員馬逢國等出席「香港發展中外文化藝術交流中心高峰論壇」 [打印本頁]

作者: 超級富有旅程

作者: flex1234     時間: 2021-7-22 17:19

承包藝術交流中心,增強香港文化定位
作者: 夜富有天才     時間: 2021-7-22 17:19

引用:
原帖由 flex1234 於 2021-7-22 05:19 PM 發表
推動發展香港成為中外文化藝術交流中心 讓「文化」成為香港未來發展關鍵字
作者: 烟雨行舟     時間: 2021-7-22 17:20

必須先建立港人,特咪系青年人嘅國民身份認同和對優秀傳統文化嘅嚮往。
作者: 異域自信的才藝

作者: 灯火不灭     時間: 2021-7-22 17:20

引用:
原帖由 烟雨行舟 於 2021-7-22 05:20 PM 發表
必須先建立港人,特咪系青年人嘅國民身份認同和對優秀傳統文化嘅嚮往。
此次交流峰會嘅重點不僅系交流促進互鑒,更重要嘅前提系喺與世界攜手貫通之前,先築牢強化本港對中華文化嘅民族歸屬感和國家認同感!
作者: 綠雀燕麥     時間: 2021-7-22 17:21

一國之內  明珠承載中外文化融匯貫通之中心,兩制之下  紫荊之花流淌愛國血脈綻獨特魅力。
作者: 貴貴一結他

作者: 出入勇敢的鳳凰

作者: 後天怪異P圖     時間: 2021-7-22 17:22

引用:
原帖由 貴貴一結他 於 2021-7-22 05:21 PM 發表

融通中外  展香港之所長助國家之所需文明互鑒  弘揚香港精神講好中國故事
融通中外、交匯東西,打造「文化綠洲」名片 追尋根脈、推陳出新,激發中華文化活力
作者: 哈囉加加速金童     時間: 2021-7-22 17:23

引用:
原帖由 貴貴一結他 於 2021-7-22 05:21 PM 發表

融通中外  展香港之所長助國家之所需文明互鑒  弘揚香港精神講好中國故事
融通中外文明互鑒,香港奮楫篤行譜華章
作者: 攀折月色     時間: 2021-7-22 17:23

用好天時地利嘅利好條件,建立享譽世界嘅文化交流中心。
作者: 攀折月色     時間: 2021-7-22 17:24

把握住中華文化嘅根脈,破除「本土」迷思,激發創新活力。
作者: 中秋正美人     時間: 2021-7-22 17:24

引用:
原帖由 flex1234 於 2021-7-22 05:19 PM 發表
文化藝術係社會嘅靈魂,係價值觀嘅塑造者,係春風化雨、潤物無聲嘅最高層次嘅心靈教育。
作者: 半空肥肥薯仔

作者: 冬寒勇敢的鞋抽     時間: 2021-7-22 17:27

引用:
原帖由 攀折月色 於 2021-7-22 05:23 PM 發表
作者: 山邊勁車手

作者: 中秋一名錶     時間: 2021-7-22 17:28

引用:
原帖由 後天怪異P圖 於 2021-7-22 05:22 PM 發表

融通中外、交匯東西,打造「文化綠洲」名片 追尋根脈、推陳出新,激發中華文化活力
找准位置,向上打開新嘅上升空間,利用自身創新優勢,利用中央嘅政治支持,及大灣區這一廣闊腹地,更快融入國家潛力無限嘅巨大市場
作者: 半夜緊慎的幻象

作者: 大自我的女俠

作者: 仲夏勇敢的薯仔     時間: 2021-7-22 17:29

引用:
原帖由 攀折月色 於 2021-7-22 05:23 PM 發表
本港必須提起精神,發揮自身中西方文化交流紐帶嘅作用,提高自身藝術作品嘅創新力和競爭力
作者: 哈囉滴滴樹枝     時間: 2021-7-22 17:29

引用:
原帖由 半空肥肥薯仔 於 2021-7-22 05:25 PM 發表
只要香港守住中華文化嘅根基底蘊,從本國歷史文化中萃取精華、古為今用,實現中華文化嘅創造性轉化和創新性發展,香港未來嘅文化發展定能大放異彩。
水不可無源,人不可無根。文化發展更係咁樣。
作者: 即刻野生的核心

作者: 即刻落漠牛牛     時間: 2021-7-22 17:29

隨著內地消費水準嘅不斷提高,精神消費比重越來越高。
作者: 半空發現了理想     時間: 2021-7-22 17:31

百花齊放」綻香江,「中西合璧」係機遇亦係傳承
作者: 半夜來了蝦蟆     時間: 2021-7-22 17:32

引用:
原帖由 後天怪異P圖 於 2021-7-22 05:22 PM 發表

香港特殊嘅歷史發展軌跡讓香港成為東西文化交相輝映嘅「東方之珠」,「融通中外」嘅文化基因係香港發展中外文化交流嘅最大天然利好,係其他地方完全不能比擬嘅得天獨厚嘅巨大優勢。
作者: 9個自信的核心

作者: 電梯扁扁的心事

作者: 綠雀燕麥     時間: 2021-7-22 17:35

引用:
原帖由 灯火不灭 於 2021-7-22 05:20 PM 發表

此次交流峰會嘅重點不僅系交流促進互鑒,更重要嘅前提系喺與世界攜手貫通之前,先築牢強化本港對中華文化嘅民族歸屬感和國家認同感!
新時代嘅香港文化必將書寫鳳凰涅盤、繁榮昌盛嘅新篇章
作者: 貴貴一結他

作者: 異域自信的才藝

作者: 後天怪異P圖     時間: 2021-7-22 17:37

引用:
原帖由 出入勇敢的鳳凰 於 2021-7-22 05:21 PM 發表

讓文化成為香港釋放發展潛力、突破「天花板」嘅全新典範,讓文化成為厚植愛國愛港情懷嘅最強動力!
為實現中華民族偉大復興,為打造獨一無二特色文化王牌,香港全社會人都應該重視起來,任重道遠更需保持初心、砥礪前行!
作者: 出入勇敢的鳳凰

作者: 半空肥肥薯仔

作者: 中秋正美人     時間: 2021-7-22 17:39

引用:
原帖由 攀折月色 於 2021-7-22 05:24 PM 發表
把握住中華文化嘅根脈,破除「本土」迷思,激發創新活力。
香港要發展成為中外文化藝術交流中心,一定不可以丟掉這個根基
作者: 哈囉滴滴樹枝     時間: 2021-7-22 17:40

引用:
原帖由 仲夏勇敢的薯仔 於 2021-7-22 05:29 PM 發表

本港必須提起精神,發揮自身中西方文化交流紐帶嘅作用,提高自身藝術作品嘅創新力和競爭力
立足香港,將中華文化弘揚到世界,佢哋都飽含對中華文化的深沉之愛!
作者: 大自我的女俠

作者: 半夜緊慎的幻象

作者: 山邊勁車手

作者: 哈囉加加速金童     時間: 2021-7-22 17:42

引用:

香港始終與祖國命運相連,祖國係香港繁榮穩定嘅堅強後盾,香港文化亦深植中華文化土壤。
作者: 夜富有天才     時間: 2021-7-22 17:42

引用:
拋棄冷戰思維,建立融通合作,香港發展中外文化藝術交流中心高峰論壇立意深遠
作者: 半空發現了理想     時間: 2021-7-22 17:43

引用:
原帖由 即刻野生的核心 於 2021-7-22 05:29 PM 發表
香港文藝發展未來嘅最大機遇在於內地不斷成長嘅中產階級消費群體,廣袤嘅內地市場係香港文藝發展嘅最強現實底氣。
香港聽日一定會更好。
作者: 中秋一名錶     時間: 2021-7-22 17:43

引用:
原帖由 山邊勁車手 於 2021-7-22 05:27 PM 發表

作為中西文化交流紐帶,發展中外文化藝術交流中心,將成為香港融入國家發展大局嘅重要一步。
只有與內地母親多親近,相親相愛,香港才會越嚟越好。
作者: 冬寒勇敢的鞋抽     時間: 2021-7-22 17:45

發揮好中外文化交流嘅紐帶作用,由此打開更大嘅上升空間,更快地融入潛力無限嘅國內市場。
作者: 即刻野生的核心

作者: 仲夏勇敢的薯仔     時間: 2021-7-22 17:46

引用:
原帖由 大自我的女俠 於 2021-7-22 05:28 PM 發表

香港發展中外文化交流中心首先就係要追尋文化根脈,從博大精深嘅中華文化寶庫中汲取養分,推陳出新激發創造新嘅時代活力。
香港发展与国家发展是分不开的,香港既是贡献者亦是受惠者。
作者: 9個自信的核心

作者: 電梯扁扁的心事

作者: 攀折月色     時間: 2021-7-22 17:47

引用:
集思廣益,彙聚文化界的力量,在中央的支持下,努力打造香港成為“一國”之內,擁有獨特魅力的中外文化藝術交流中心。
作者: 烟雨行舟     時間: 2021-7-22 17:48

引用:
原帖由 夜富有天才 於 2021-7-22 05:19 PM 發表

推動發展香港成為中外文化藝術交流中心 讓「文化」成為香港未來發展關鍵字
把香港文化事業納入國家規劃的推手
作者: 即刻落漠牛牛     時間: 2021-7-22 17:48

引用:
原帖由 哈囉滴滴樹枝 於 2021-7-22 05:29 PM 發表

水不可無源,人不可無根。文化發展更係咁樣。
培養國民身份認同 嚮往中華優秀文化
作者: 樓上肥肥手機