標題: [本港新聞評論] 【元朗721】官:毆打閘內無辜市民屬非法禁錮 法庭不容無的放肆集體私刑 [打印本頁]

作者: 男E     時間: 2021-7-22 02:08 PM

前年7月21日晚上,逾百名「白衣人」在元朗西鐵站內手持木棍或藤條襲擊他人,8名涉案男子事後被控暴動及有意圖而傷人等罪。其中5人經審訊後被裁定全部罪名成立,另外2人則在開審前認罪,案件今在區域法院判刑,7名被告分別被判囚由3年半至7年不等。

主審法官葉佐文判刑時指,當日白衣人以武裝力量保衛元朗,自行執法,將警察淪為配角,更濫用國旗,將國旗綁於武器上。白衣人手持藤條、木棍等毆打無辜市民,令困在車廂內的人不敢越過或對抗,屬於非法禁錮,法庭不容許無的放肆的集體私刑行為。

黃英傑被判監3年6個月,林觀良被判監4年8個月,林啟明被判監4年8個月,鄧懷琛被判監7年,是區域法院最高的刑期;吳偉南被判監4年,鄧英斌被判監3年9個月,蔡立基被判監6年。

葉官判刑時指,當日白衣人自組武裝力量,憑藉自製的「保衛元朗

保衛家園」標語牌宣示元朗為須自行執法的受難家園,將警察淪為配角。白衣人來去時更濫用國旗,將其迷你版綁在藤條末端一邊搖旗吶喊,一邊用來打人,同時也用棍或藤條毆打或擲物襲擊閘內的無辜巿民,嘗試出閘的人便被打,而困在車廂的人也不敢越過兇惡地圍在車門持棍、藤條或擲物的白衣人,這實質上是非法禁錮。香港是法治社會,這般無的放肆的集體私刑引起巿民極大恐慌,法庭必須判處施暴者具阻嚇力的刑期。

葉官續指,當日時任立法會議員林卓廷到場後只是在安撫閘內人士不要驚及不要與閘外的人衝突,並表示已聯絡警方。惟黃英傑在沒有目擊林卓廷的行為下已即時有定論去責罵林卓廷帶頭搞事和黑衣人打人,同時又無視白衣人打人的暴力行為,反映他是有預謀去元朗站偏坦白衣人而責罵林卓廷和黑衣人,並非到達閘機前因見到林卓廷和黑衣人的某些行為才促致要指罵他們。

葉官另不信納辯方指鄧英斌隨地拾起一枝棍作為自衛之用,形容說法十分牽強,「我就唔信喇」,又謂他作為村長卻沒有阻止白衣人,刑責比黃英傑更重。考慮到他於區內多年的義工服務,酌情扣減刑至3年9個月。此外,當晚蔡立基雖然未有持棍,但他仍樂於與其他白衣人結伴同行。

至於刑期最重的鄧懷琛,葉官直指他帶領著指揮的角色,目睹其他白衣人在受害人倒地後仍繼續施襲,形容此乃喪失理智的無差別襲擊。鄧懷琛先後用手、遮柄及棍打人,之後又與其他人在朗和路上非法禁錮了一名男子,遂就暴動罪、有意圖而傷人等4罪判監7年,亦是區域法院的最高刑期。

辯方為外號「飛天南」的吳偉南求情稱,吳偉南曾在驅趕黑衣人期間暈倒不省人事,但葉官認為沒有片段支持該說法,不接納以此作減刑理由。而開審前承認一項暴動罪的林觀良及林啟明,在大堂襲擊閘內的黑衣人後,輪流衝入車廂揮棍或擲物來襲擊車廂內的乘客,喪失理智地進行無差別施襲,導致多人受傷,其中4人需縫針,1人患上創傷後遺症,最終以7年為量刑起點,認罪獲扣減刑期。

721日間黑暴衝擊中聯辦, 西環暴動仲未完, 入夜林姓就帶隊入元朗搞事.
黑衣人最後唔夠人打, 仲有人被打到爆光, 黑衣唔憤氣就跟手屈警方唔做野.

嗱! 法官大人到審林卓庭時千祈咪雙重標準呀!, 咪Q扮野呀!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1640026/即時-港聞-元朗721-官-毆打閘內無辜市民屬非法禁錮-法庭不容無的放肆集體私刑

圖片附件: th_102_.gif (2021-7-22 02:08 PM, 15.47 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: x747x     時間: 2021-7-22 02:09 PM

正垃圾法官,講得出「無辜市民」就知係支持港獨恐怖份子。

叫個法官證明受傷受驚嚇嘅係唔係林卓廷帶去,睇怕係無乜可能。
作者: silverseven     時間: 2021-7-22 02:09 PM

不論是誰
用暴力一定罰
作者: 33Chris     時間: 2021-7-22 02:10 PM

九姑娘點可能唔雙重標準?

“你班仆街夠膽唔好走”,呢啲叫安撫

圖片附件: Screenshot_20210722_140717_edit_34927675535814.jpg (2021-7-22 02:10 PM, 431.03 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: suzume     時間: 2021-7-22 02:12 PM

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-7-22 02:10 PM 發表

聽到林卓廷挑釁對方喎
講‘x你老味,夠膽就入嚟’
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-7-22 02:13 PM

挑釁白衣人果  d 又係無辜市民 ??
作者: Peter_H     時間: 2021-7-22 02:15 PM

陀衰家~拉曬去坐監 送比國際法庭做~坐電椅
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2021-7-22 02:15 PM

引用:
原帖由 suzume 於 2021-7-22 02:12 PM 發表

聽到林卓廷挑釁對方喎
好可能係泛民粉
作者: cll4793     時間: 2021-7-22 02:17 PM

引用:
原帖由 男E 於 2021-7-22 02:08 PM 發表

前年7月21日晚上,逾百名「白衣人」在元朗西鐵站內手持木棍或藤條襲擊他人,8名涉案男子事後被控暴動及有意圖而傷人等罪。其中5人經審訊後被裁定全部罪名成立,另外2人則在開審前認罪,案件今在區域法院判刑,7名被告分別被判囚由3年半至7年不等。

主審法官葉佐文判刑時指,當日白衣人以武裝力量保衛元朗,自行執法,將警察淪為配角,更濫用國旗,將國旗綁於武器上。白衣人手持藤條、木棍等毆打無辜市民,令困在車廂內 ...
閘內嘅絕對唔係無辜市民呀官老爺,佢地係專程坐地鐵入元朗挑釁元朗居民的,是3白眼帶同一伙暴徒入元朗,企圖襲擊元朗居民,佢地嘅襲擊行動被暴光,元朗居民才組織居民在地鐵站口抵抗,3白眼不停向元朗居民挑釁才鬧出衝突事件,你判詞講到元朗居民無端襲擊市民咁,你係咪響度判案呀?
作者: 希夷     時間: 2021-7-22 02:17 PM

低死之外,都係低死
作者: kingkong_hk     時間: 2021-7-22 02:18 PM

案例1開後面果D有排驚
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2021-7-22 02:19 PM

西鐵站變村民屋企
作者: 33Chris     時間: 2021-7-22 02:20 PM

引用:
原帖由 suzume 於 2021-7-22 02:12 PM 發表

聽到林卓廷挑釁對方喎
九姑娘話你聽錯,佢聽唔到
作者: cannabisbaby     時間: 2021-7-22 02:20 PM

橫掂都要坐一於入去打曱甴囉,等緊你入來架三白眼!
作者: mancheonghoho     時間: 2021-7-22 02:22 PM

官:市民不准集體制暴,由得暴徒破壞吧!
作者: ngblowwater-a1     時間: 2021-7-22 02:23 PM

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-7-22 02:20 PM 發表

有片
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-7-22 02:24 PM

引用:

聽到林卓廷挑釁對方喎
黑衣人仲有用滅火筒同開水喉挑釁白衣人
作者: suzume     時間: 2021-7-22 02:25 PM

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-7-22 02:20 PM 發表

佢有耳屎塞左
叫佢通通耳屎
作者: xshellsolong     時間: 2021-7-22 02:25 PM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-7-22 02:13 PM 發表

挑釁白衣人果  d 又係無辜市民 ??
條片見到有黑暴用消防喉攻擊白衫幫,
跟本當時係閘入面果班全部都有份參與事件, 正常人一係就出閘逃走, 一係就係月台上避難
跟本係黑暴同白衫2班人霸左成個站講數, 開片, 黑衫果班唔夠打, 唔代表佢地無打人
唔夠打就扮市民, 打羸果班就坐監.
我希望警方應該要清楚調查站內監控, 睇下黑暴有無在成個過程中使用暴力,
就算捉唔到人, 都應該要還大眾一個真相
作者: 小查理     時間: 2021-7-22 02:30 PM

引用:
原帖由 男E 於 2021-7-22 02:08 PM 發表

主審法官葉佐文判刑時指,當日白衣人以武裝力量保衛元朗,自行執法,將警察淪為配角,更濫用國旗,將國旗綁於武器上。白衣人手持藤條、木棍等毆打無辜市民,令困在車 ...
阿久官,六呎四呢d行為都叫安撫,不如叫人同佢示範吓乜嘢叫安撫,真心離地黐線。黃曱甴意圖謀殺都未有咁重手,公義喎哈哈哈
作者: 理+誠     時間: 2021-7-22 02:30 PM

嗰啲搬開路障揾條路行下、影低騷亂事件而被圍毆嘅,係咪無辜市民?係咪被曱甴非法禁錮?點解唔見狗棺提嘅?
作者: falconV8     時間: 2021-7-22 02:31 PM

拉得七個, 太少。  
作者: khfsmbcz     時間: 2021-7-22 02:33 PM

藍人美化暴力
作者: golfboy     時間: 2021-7-22 02:34 PM

真正棄卒condom
作者: orthocentre     時間: 2021-7-22 02:35 PM

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-7-22 02:10 PM 發表

俾人鬥鬧狗官咪咁解囉
作者: galaxychen     時間: 2021-7-22 02:36 PM

引用:

主審法官葉佐文判刑時指,當日白衣人以武裝力量保衛元朗,自行執法,將警察淪為配角,更濫用國旗,將國旗綁於武器上。白衣人手持藤條、木棍等毆打無辜市民,令困在車 ...
咁其他燒人,圍毆,掟氣油彈針對性再加無差別攻擊市民果啲仆街打靶種真係要判重啲啦。
作者: 西部肥沃的牛     時間: 2021-7-22 02:36 PM

法官  判罪要一視同仁

咪成日判曱甴輕  揾好心人重
作者: 當老襯總統     時間: 2021-7-22 02:37 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-7-22 02:15 PM 發表

陀衰家~拉曬去坐監 送比國際法庭做~坐電椅
你講果啲黃9棺?
作者: hospitalhead1     時間: 2021-7-22 02:37 PM

引用:

得閒睇下立場新聞再講啦!我睇林卓庭下次出庭已經要放人
作者: 33Chris     時間: 2021-7-22 02:38 PM

引用:
原帖由 suzume 於 2021-7-22 02:25 PM 發表

佢有耳屎塞左
叫佢通通耳屎
https://youtu.be/OEDOe5Vi-nk
作者: cll4793     時間: 2021-7-22 02:40 PM

乜L野無的放矢呀?目標好明確係3白眼帶入元朗嘅黑衣暴徒,唔係無辜市民,你嘅判詞有根本上的錯誤,被告申請上訴啦。
作者: 天字荳號飛     時間: 2021-7-22 02:41 PM

富貴黃金屋
作者: jandm     時間: 2021-7-22 02:41 PM

保護自己係錯,主動去打人就……
作者: 男E     時間: 2021-7-22 02:41 PM

引用:
原帖由 hospitalhead1 於 2021-7-22 02:37 PM 發表

得閒睇下立場新聞再講啦!我睇林卓庭下次出庭已經要放人
我7月20日已睇左臘腸, 又想借臘腸條片漂白????

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30061536&extra=page=3

作者: 理+誠     時間: 2021-7-22 02:42 PM

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2021-7-22 02:25 PM 發表

跟本當時係閘入面果班全部都有份參與事件, 正常人一係就出閘逃走, 一係就係月台上避難
跟本係黑暴同白衫2班人霸左成個站講數, 開片, 黑衫果班唔夠打, 唔代表佢地無打人
我希望警方應該要清楚調查站內監控, 睇下黑暴有無在成個過程中使用暴力,
我仲記得當時衝入車廂打曱甴一刻,旁邊之市民,初時係有啲驚,但無幾耐就明白係乜事,只係坐埋一邊,唔好話走,連企起身都無。
所以由頭至尾都目標明確,並唔係乜無差別打人。
作者: 赤共     時間: 2021-7-22 02:45 PM

如果 國際 標準,美國警察一定殺曬D白衣恐怖份子,反之香港黑警走夾唔唞
作者: 2017TTTT2017     時間: 2021-7-22 02:45 PM

今次仲唔屌你 老母,死藍屍,有請小鳳姐,香賓断市。
作者: hw1chan     時間: 2021-7-22 02:47 PM

咎由自取
作者: 家中紫色的腰部     時間: 2021-7-22 02:48 PM

引用:

黃畜曱甴暴動掟汽油彈襲警對市民行私刑就判2、3碌,元朗呢單就判白衫4到7碌。
所以市民叫狗官真係冇錯
作者: 米當股神係廢人     時間: 2021-7-22 02:48 PM

引用:

暴動都無7年,揸藤條7年?
作者: galaxychen     時間: 2021-7-22 02:49 PM

引用:

打黃撚從來都係絕對正確
作者: 愛吃三文魚的貓     時間: 2021-7-22 02:50 PM

判得太輕
作者: 大圍宝叔     時間: 2021-7-22 02:50 PM

無厘頭入元朗做乜?無辜?🤭笑9屎人!🤭
作者: hahawin@     時間: 2021-7-22 02:52 PM

好似做戲咁, 有發觀系我度出糧, 放心搞, 冇人敢還拖嘅.
作者: 天外有天se     時間: 2021-7-22 02:53 PM

引用:
原帖由 x747x 於 2021-7-22 02:09 PM 發表

睇呢個葉佐文法官嘅記錄,就知佢係畜牲大黃官

以下呢單係佢喺10日前審判曱甴暴徒嘅判決,同呢單審判白衣人嘅判決完全相反不特止,仲做埋曱甴暴徒嘅辯護律師
https://www.thestandnews.com/cou ... 罪-官斥作供警擺明係吹牛-毫無誠信可言
11.10 旺角】消防員等非法集結獲判無罪 官斥作供警「擺明係吹牛」 「毫無誠信可言」
前年 11 月 10 日「八區開花」,有兩男包括一名消防員,被指當日在旺角參與非法集結及違反《禁蒙面法》。二人早前否認控罪,經審訊後,區域法院法官葉佐文今( 9 日)裁定二人所有罪名不成立,並判控方須支付訟費。法官葉佐文宣讀判詞時,多次斥 3 名警員「講大話」,指他們證供「翻來覆去」、「(證物) 鐵證如山下都唔認(向證人跪頸),擺明係吹牛的人,毫無誠信可言」,甚至指不能排除三人庭上口供版本,「係佢哋諗出嚟增強證供」。

對於案中被告、消防員申請訟費,主控以他當時在現場戴口罩自招嫌疑而反對。法官反指,案發於前年 11 月,旺角常有催淚煙,「警察係咪有特權,警察怕催淚煙(戴口罩)就得,市民怕就唔得?」,最終批准申請。散庭時所有旁廳席人士站立並報以熱烈掌聲。

被告依次為王若詩(46 歲,報稱無業)及陳瑞文(49 歲,消防員)。兩人被控於 2019 年 11 月 10 日,在彌敦道和山東街一帶參與非法集結,及分別使用一個掛耳式口罩,違反禁蒙面法。

法官引述控方第一證人,即曾姓高級督察指,當晚約 10 時半,有關地帶馬路上聚集約 400 人,警方曾用揚聲器並舉藍旗驅散人群,大部分聚集人士沿東、西、北方向散去,但有 40 人迎面衝向警員。而控方第五名證人,即拘捕王的警長林國強,在庭上作供時稱案發時見到迎面跑來的王,距離自己 5 米內,林稱曾數次向王高呼「企喺到」,後來一度改稱自己舉左手不斷叫王「企喺到」,後來遭盤問時,則承認說法可能有錯,「因為慣常咁做。」

警稱不小心跪頸 官:鐵證如山下都死口唔認 擺明吹牛

法官續指,根據呈堂影片,王當時在山東街慢跑及以左手揮動紅色光棒,但他右邊前一、兩尺有一似穿警察制服人士與他一齊慢跑,而王無避開他;影片錄到其他人聲,卻未能聽到警長叫王「企喺到」,警長辯稱可能因為戴上口罩未能收音。但法官表示,他注意到,錄影機離警長近而離王遠,如近距離都錄不到他叫「企喺到」,「被告點會聽到?」

法官表示,被告後來被推跌,朝天倒地,失去反抗能力,警長卻以左膝跪落王的頸上,警長出庭作證時稱自己是不小心。但法官認為,呈堂影片所見,被告上身有不少空間,反而因身型瘦弱而頸部空間細,「佢又唔小心跪係咁細嘅位喎」,而且他曾在庭上「死口唔認跪頸,明明貼住(被告)下巴」,直斥警長「鐵證如山下都死口唔認,擺明係吹牛的人,毫無誠信可言。」庭上旁聽席即傳出笑聲。

而案發現場,一邊是警長以槍指位置,另一邊有 3 名警察正處理另一嫌疑人,「去嗰個位咪即係會畀人拉阻差辦公」,「無人鍾意(畀人)用槍指或畀人拉阻差辦公㗎?人之常情係調頭走,點為之逃匿呢?」

法官不同意警長證供,被告是畏罪逃匿,「(是否)唔想死係長槍下,亦唔想畀人拉阻差辦公,呢樣都係控方排除唔到嘅。」

法官又指出,控方無證據證明,被告當日袋內被搜出膠索帶、手套,及手持的紅色光棒,與堵路有何關係。其中,當日堵路雜物不涉膠索帶,「有膠索帶但無用唔係犯法」。至於手套,當日堵路雜物是磚頭等物件,手套亦非特別手套,「徒手都郁到雜物啦。」

警證人口供前後不一 官:一路作供一路作故事

法官指出,控方第二、五、六、七名證人(皆為警察),其中第二證人稱拘捕被告陳瑞文時,他戴上白色口罩及頸部掛有泳鏡,但根據呈堂的比對照片,即被告被捕後,由警方所拍下供日後對照用、被告案發衣著照片可見,被告戴著藍色口罩,同時頸部無泳鏡。針對此點,第二證人曾三度修改說法,首先稱因有催淚煙而取走被告泳鏡,後改稱因要盡早檢取證物。但法官批評,第二證人口供「翻來覆去,甚至改,係唔可信」,而被告當時雙手被扣,也已被拘捕,「邊個會嚟拎個泳鏡走?」

法官又質疑證人,證人是否「講大話」,「喺法庭度作供就一路作故事!」法官指出,有關證人處處漏紀錄「奇怪」,「漏咁多就擺明係講大話啦」,甚至說不能排除警證人「諗出嚟增強證供嘅方法」。

法官又指,庭上有警員書面口供指,他見到被告戴白色口罩及踢磚出馬路,但庭上又說。被告在馬路上踢磚,兩個版本並不相同,考慮到現場環境,包括沿道光線等,及被告無刑事紀錄、庭上口供與會面紀錄吻合,故會對他作出較有利觀點,即認同他當日吃過牛腩麵後,取電單車途中被警方拘捕。至於警方指被告無上過馬路之說法,法官直言認為有關說法「係虛構出嚟。」,最終裁定被告罪名不成立。

控方指被告戴口罩自招嫌疑 官:「警察都戴,係咪有特權?」

被告代表律師申請訟費,主控提出反對,指他當時身在非法集結現場又戴上口罩,是自招嫌疑。但法官頻打斷控方發言,「我已接納咗佢(被告)係行人路係真確,一個喺行人路嘅人,點可以參加喺馬路上非法集結?」更多番叫主控指出非法集結範圍,並將一支綠色螢光筆及一幅地圖遞予法庭職員,著他轉交主控,「你拎支筆打個交叉畀我睇邊到係非法集結現場!」

主控解釋,被告與非法集結範圍「只係一步之遙,又自願戴上口罩」,故有嫌疑。法官即打斷,「當日有放催淚煙㗎?」控方回應指,放煙時間與地點,非被告被拘捕的位置。法官再打斷並再三反問控方,「警察有無戴口罩?」主控回應指,「有 1 名警察⋯⋯」但語音未落,法官再度打斷,指當日有警員同樣戴口罩,「你睇多啲片啦!」

法官直言,「警察都戴口罩,係要避催淚煙,個時 11 月幾,旺角周圍都係催淚煙,幾日唔散,啲居民出入都戴口罩隔煙,我都知啦!如果警察自己都怕催淚煙而戴口罩,點解可以 double standard 㗎?個晚警察係咪有特權?警察怕催淚煙就得,市民怕就唔得?」遂批准被告訟費。

法官發言期間,在場逾半旁聽人士頻頻點頭,散庭後更站立並報以熱烈掌聲。兩名被告脫罪後,在庭外逐一向旁聽人士到場致謝。有旁聽人士等候電梯時連番揶揄,「上返行人路!」

案件編號:DCCC 259/2020

作者: 藍痴瘋     時間: 2021-7-22 02:53 PM

公道
作者: supperdisk     時間: 2021-7-22 02:53 PM

比黑暴重得多!
保護自己家園有錯嗎?
作者: 必佬     時間: 2021-7-22 02:53 PM

引用:

曱甴有邊隻係無辜架?
作者: 秋天地獄才藝     時間: 2021-7-22 02:54 PM

引用:

聽到林卓廷挑釁對方喎
細聲D黃官好小氣架
作者: 三級警司     時間: 2021-7-22 02:54 PM

引用:

我們也不容許久棺顛倒是非!!
作者: 摒息諸緣     時間: 2021-7-22 02:57 PM

孽左文呢只 黄畜 狗官,話什麽係 非法禁錮 就 已經 錯X晒拉,上訢拉 不知所謂

作者: 老餅精英     時間: 2021-7-22 02:57 PM

公道自在人心
作者: 無心恥戰     時間: 2021-7-22 02:59 PM

唔明咩係非法禁固……班仆街曱甴12點幾係元郎大肆破壞緊咁都唔係叫非法集結?仲要走入公眾火車站自行拉閘wo
當人on9架   講到黑衣沒挑釁打人咁
香港法治真係死左 真係死左
作者: 摒息諸緣     時間: 2021-7-22 02:59 PM

引用:

狗官 绝对 會咁講
作者: 魚仔曲其     時間: 2021-7-22 03:00 PM

我個人就覺得。單哩件事。其實兩派都當系開片咁比較好。相對都算系私事。同暴動對抗警察或政府唔同
作者: badhotdog     時間: 2021-7-22 03:01 PM

葉官續指,當日時任立法會議員林卓廷到場後只是在安撫閘內人士不要驚及不要與閘外的人衝突,並表示已聯絡警方

WTF lier !
作者: Kaskas166166     時間: 2021-7-22 03:01 PM

入去燉[蛋]
作者: 3848     時間: 2021-7-22 03:02 PM

正狗官!
作者: 秋落     時間: 2021-7-22 03:02 PM

葉官妳好嘢!妳盲還是失心瘋當天發生什麼事情不用分析就按個人意誌判刑這叫什麼官!!!!
作者: leechilam     時間: 2021-7-22 03:02 PM

引用:
原帖由 x747x 於 2021-7-22 02:09 PM 發表

你同紅衛兵有咩唔同???
作者: ngblowwater-a1     時間: 2021-7-22 03:04 PM

引用:
原帖由 摒息諸緣 於 2021-7-22 02:57 PM 發表

葉左文呢只 黄畜 狗官,話什麽係 非法禁錮 就 已經 錯X晒拉,上訢拉 不知所謂
x 2
1上月台就走得la, 點禁唔走既目的9官又唔提
作者: flopman     時間: 2021-7-22 03:04 PM

全人類都見到, 過百名白衣人打人~
而家拉人判罪, 竟然連 50人都冇~
冇法冇天~
作者: eriealan     時間: 2021-7-22 03:04 PM

引用:

不管黄猫藍貓白貓黑貓, 暴力都得重判
作者: ngblowwater-a1     時間: 2021-7-22 03:04 PM

引用:
原帖由 flopman 於 2021-7-22 03:04 PM 發表

冇法冇天~
黑狗閘入面噴水揀事先
作者: 摒息諸緣     時間: 2021-7-22 03:05 PM

引用:
原帖由 家中紫色的腰部 於 2021-7-22 02:48 PM 發表

黃畜曱甴暴動掟汽油彈襲警對市民行私刑就判2、3碌,元朗呢單就判白衫4到7碌。
所以市民叫狗官真係冇錯
黄畜 有 特權
作者: skwongskwong     時間: 2021-7-22 03:06 PM

兩邊都要拉
作者: smallboy     時間: 2021-7-22 03:06 PM

無辜市民?打死我都唔信啦, 青天大老嘢
作者: cannabisbaby     時間: 2021-7-22 03:07 PM

引用:
原帖由 khfsmbcz 於 2021-7-22 02:33 PM 發表

藍人美化暴力
講美化暴力泊馬都追唔上你班黃色畜生啦,火魔法師下話?
作者: eriealan     時間: 2021-7-22 03:08 PM

引用:
原帖由 flopman 於 2021-7-22 03:04 PM 發表

冇法冇天~
成個中大黑暴都係捉得兩三個
沙田站打警察成百人都一樣只捉到兩三個
咁勁你報1823 囉
作者: jim_jim_s     時間: 2021-7-22 03:11 PM

呢個明顯係🐶官
作者: ic310     時間: 2021-7-22 03:11 PM

林卓廷身邊班人明顯係挑釁,林卓廷明顯係同伙
https://www.youtube.com/watch?v=ZCK_IHwvvfw
作者: ic310     時間: 2021-7-22 03:12 PM

打人班白衣真係黃絲黑暴嘅再生父母
作者: 摒息諸緣     時間: 2021-7-22 03:12 PM

呢只 黄畜 狗官,肯定是慘死 收場,做埋咁多 陰質嘢
作者: 瞓個好覺     時間: 2021-7-22 03:13 PM

呢副葉棺
都好黄吓
作者: jim_jim_s     時間: 2021-7-22 03:13 PM

無論白衣人黑衣人,破壞社會秩序的都應該判罰,但🐶官宣稱林卓廷係無辜就明顯係枉法
作者: edbe     時間: 2021-7-22 03:13 PM

垃圾狗官一名
作者: 鬼屋理性的榴槤     時間: 2021-7-22 03:14 PM

時代垃圾好多暴動罪都吾過3年   白衣人就甘重  咩玩法
作者: Anunnaki     時間: 2021-7-22 03:14 PM

查一查個名,黃到出汁,極極極極黃,甚至可以講全無人性。
如果有死刑,一定………
作者: 愛之基     時間: 2021-7-22 03:15 PM

法庭是否鼓吹被打不可以還拖!?
黑衣人四周作惡就得,普通市民唔可以反擊,反擊一定比黑衣人重罪?
法官好似打壓緊香港市民囉!幫黃狗曱甴助攻!
作者: 笑看流浪英犬     時間: 2021-7-22 03:17 PM

真是夸张!!
黑衣人是远征元朗搞暴动,搞光复!!
白衣人是自卫反击!!

脑残法官居然说白衣人是暴动!!

林卓廷是远征元朗暴动主使人!!
法官脑残!!

作者: 200888     時間: 2021-7-22 03:18 PM

黃撚到發黑,閘內"暴徒"叫作"市民
作者: 廚房橙色採購     時間: 2021-7-22 03:19 PM

黑暴私了的先係無辜市民呀,未見你哋狗官重判!
作者: 侵侵侵     時間: 2021-7-22 03:19 PM

個官都傻傻地,正常人知道發生事,走L曬啦,

班黑暴入元朗開片,邊有無辜市民
作者: 丁力     時間: 2021-7-22 03:21 PM

引用:

判得太輕,應該十年起錶
作者: mtchan     時間: 2021-7-22 03:21 PM

冚家產髮官果然垃圾
作者: 番攤士碌架     時間: 2021-7-22 03:22 PM

阿葉判官 立場鮮明 唔意外啦
作者: 胡姬爸爸     時間: 2021-7-22 03:23 PM

乜d黃狗官未清晒咩?
作者: 全馬     時間: 2021-7-22 03:25 PM

呢隻玖官黃到爆
作者: 貝才貝才     時間: 2021-7-22 03:25 PM

閘內無辜市民? 我睇到全部都係曱甴暴徒, 仲有係兩幫人打鬥, 林卓廷加埋班黃屍曱甴無一個是無辜的!
作者: hingfai709a     時間: 2021-7-22 03:25 PM

呢班好嘢嚟, 啊爺應該請佢地做解放軍, 保家衛國.
啊飛天豬就免嘞, 銀樣鑞槍頭
作者: cychowhk     時間: 2021-7-22 03:26 PM

警察保護到市民 就冇白衣啦 自己保護家園判7年
作者: lai-ken     時間: 2021-7-22 03:27 PM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-7-22 02:24 PM 發表

黑衣人仲有用滅火筒同開水喉挑釁白衣人
係呀,有曬片做證據一定告得入,咁要問警隊點解拉唔到人
作者: cchhii328     時間: 2021-7-22 03:29 PM

9官
🐶官
正狗官 🤬🤬🤬
作者: mlf707a     時間: 2021-7-22 03:29 PM

唔通3白眼(首領之一)也跟這名被告刑期一樣.....判7年???🤔🤔
作者: Versailles     時間: 2021-7-22 03:31 PM

我相信香港法律係公正嘅 

TVB電視劇 成日都有呢句對白 
作者: 皇馬LL     時間: 2021-7-22 03:31 PM

正9觀!!!
作者: 小小明星123     時間: 2021-7-22 03:32 PM

擺到明有哂立場幫邊D人啦
作者: lai-ken     時間: 2021-7-22 03:32 PM

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2021-7-22 02:25 PM 發表

吓,其實唔係極黃嘅都睇到好多唔同片段,黑暴係有向白衣人作出攻擊,呢個唔使由警隊去還大眾個真相。反而就係要問,已經兩年,點解警隊仲未拉曬d人,效率同辨事能力咁低,但就獲中央讚許升官發財
作者: 大寶二寶     時間: 2021-7-22 03:33 PM

又一條狗官

等睇你判黑暴時係咪坐7年?双同標準
作者: ballking13     時間: 2021-7-22 03:33 PM

引用:

冇法冇天~
全人類都見到好多曱甴,兩年內不停破壞

又拉左幾多?