標題: [本港新聞評論] 鄭州曠世暴雨早有預警 為何仍讓人猝不及防? [打印本頁]

作者: tomlee021239     時間: 2021-7-21 11:09 PM

7月20日,中部城市河南鄭州遭遇千年一遇的暴雨,短時間內的強降雨讓鄭州成為一片汪洋,地鐵洪水倒灌導致500多乘客陷入險境,街頭拋錨的汽車被洪水沖走,更有民眾在洪水中不幸喪生,網絡流傳的視頻記錄的一幕幕慘劇,觸目驚心。

截至發稿時,當地政府通告顯示,暴雨引發城市洪澇已經導致12人死亡、5人受傷,而這僅僅是地鐵洪水倒灌所致。據信,隨着統計數據的更新,傷亡人數可能不止17人,造成的經濟損失必然也數以億計。
面對突如其來的「曠世暴雨」所造成的災難和傷亡,有聲音開始聚焦鄭州的城市治理,以及政府應對危機存在的短板;有人開始質疑,為什麼鄭州面對預期的災害,沒有做好萬全的準備?
暴雨之後,河南鄭州一片汪洋(點擊...
對於此次暴雨,鄭州氣象局數據顯示,該市20日16時至17時一個小時的降雨量達到201.9毫米。19日20時至20日20時,單日降雨量達552.5毫米。17日20時至20日20時,三天的降雨量達617.1毫米。而鄭州常年平均全年降雨量為640.8mm,相當於這3天下了以往一年的量。
有分析指,從氣候學的角度來看,鄭州暴雨小時降水、日降水的概率,重現期通過分佈曲線擬合來看,都是超千年一遇的。
氣象部門規定: 24小時內降水量超過50毫米為暴雨,24小時內降水量超過100毫米為大暴雨,24小時內降水量超過250毫米為特大暴雨。世界上任何城市,24小時內降雨接近200毫米都會嚴..

但問題在於,此次鄭州暴雨是超千年一遇的,一個小時超過200毫米的降雨量更是突然而至,顯然不能夠苛責當地的應對舉措能夠做到萬無一失,因為這並不是人力所能完全應對的。不可否認,面對隨時可能到來的洪澇災害,如果在城市治理上有更長遠的防洪設計,以及更及時準確地預警,比如地鐵在暴雨來臨之前停運,或者全市放假一天以應對可能的暴雨,可能暴雨帶來的損失,特別是人員傷亡情況會好一點。

大陸應該學香港咁有黑雨假
不過呢個雨量留係屋企都未必安全
誠哥捐錢未阿?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/中國觀察/653223/鄭州曠世暴雨早有預警-為何仍讓人猝不及防

作者: apmichael     時間: 2021-7-22 12:48 AM

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-21 11:09 PM 發表

7月20日,中部城市河南鄭州遭遇千年一遇的暴雨,短時間內的強降雨讓鄭州成為一片汪洋,地鐵洪水倒灌導致500多乘客陷入險境,街頭拋錨的汽車被洪水沖走,更有民眾在洪水中不幸喪生,網絡流傳的視頻記錄的一幕幕慘劇,觸目驚心。

截至發稿時,當地政府通告顯示,暴雨引發城市洪澇已經導致12人死亡、5人受傷,而這僅僅是地鐵洪水倒灌所致。據信,隨着統計數據的更新,傷亡人數可能不止17人,造成的經濟損失必然也數 ...
香港黑雨都唔會放假、地鐵都唔會停駛啦,你係唔係要求多咗
作者: sing189819     時間: 2021-7-22 06:51 AM

香港根本係個福地
係妖獸唔肯承認啫
仲要搞咁多事
仲要恥笑鄭州
何等可恥 何其悲哀
作者: 綠腳趾     時間: 2021-7-22 06:55 AM

引用:
原帖由 sing189819 於 2021-7-22 06:51 AM 發表

香港根本係個福地
係妖獸唔肯承認啫
仲要搞咁多事
仲要恥笑鄭州
何等可恥 何其悲哀
點解港人可以壞到咁既程度

作者: 油站強勁的核心     時間: 2021-7-22 06:58 AM

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-21 11:09 PM 發表

截至發稿時,當地政府通告顯示,暴雨引發城市洪澇已經導致12人死亡、5人受傷,而這僅僅是地鐵洪水倒灌所致。據信,隨着統計數據的更新,傷亡人數可能不止17人,造成的經濟損失必然也數 ...
爱国企业 维他奶

捐钱未呀???🤣

圖片附件: Screenshot_20210722_055208.jpg (2021-7-22 06:58 AM, 647.56 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: 希夷     時間: 2021-7-22 06:58 AM

問題係,人會重視警告信號嗎?
作者: 13個加速馬達     時間: 2021-7-22 07:02 AM

三日落足一年雨!有警告又如何?

天地不仁,天災人禍隨時有!個人能力有限,就要靠個有為政府救災!
作者: montejo     時間: 2021-7-22 07:05 AM

引用:

黑雨假?其實你知唔知黑雨係量度過往雨量,而且黑雨發出,係留係室內安全地方,唔係下班回家!
作者: ntworks     時間: 2021-7-22 07:06 AM

香港就算係黑雨,都會有山泥傾瀉,水浸。
一個小時超過200mm降雨量,真係唔講得笑。
作者: songsong17     時間: 2021-7-22 07:10 AM

天火台預警落大雨, 都預警唔到會紅雨定黑雨...
作者: 希夷     時間: 2021-7-22 07:10 AM

商業性災難!
香港,發出黑雨警告❗️
你這時做緊什麼?
一樣要返工!
一樣要在道路上跑!
有幾多警告‼️
有效咩!
作者: ngblowwater-a1     時間: 2021-7-22 07:13 AM

叫9左班班友咪能上街攪事........應該想試下坐監???
作者: 希夷     時間: 2021-7-22 07:14 AM

引用:
原帖由 montejo 於 2021-7-22 07:05 AM 發表

黑雨假?其實你知唔知黑雨係量度過往雨量,而且黑雨發出,係留係室內安全地方,唔係下班回家!
香港黑雨,
有人會咁乘留在家中或安全地方暫避嗎?
搵食更難,一樣照返工或在路途上找緊時間!
作者: 希夷     時間: 2021-7-22 07:23 AM

一小時等如一年雨量,
之前已經發出警示,
咁大雨,市民應該感受到危險!
為何仲係街上走動?
全世界都係一樣!
搵食更難!
作者: afternoon     時間: 2021-7-22 07:25 AM

引用:

香港以前一落打風落雨,市區(上環/旺角)都會水浸,係近年政府不停做雨水隧道+儲洪池先至解決問題

班黃粉黑暴中生在褔中不知褔
作者: 領遵班子     時間: 2021-7-22 07:27 AM

作者: tomlee021239     時間: 2021-7-22 07:42 AM

引用:
原帖由 希夷 於 2021-7-22 07:23 AM 發表

一小時等如一年雨量,
之前已經發出警示,
為何仲係街上走動?
全世界都係一樣!
搵食更難!
其實d人收到預警,收工返屋企,但突然遇到多陣雨,就算係天文台都唔提前一日話你知係黑雨,但係睇即時降雨量,就係個即時降雨量太多,換轉邊個地方都死。仲有呢個世界就算10號風球,總有人要返工架啦
作者: happy老扁     時間: 2021-7-22 07:45 AM

原因是偷偷洩供又唔通知羅
作者: 希夷     時間: 2021-7-22 07:47 AM

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-22 07:42 AM 發表

其實d人收到預警,收工返屋企,但突然遇到多陣雨,就算係天文台都唔提前一日話你知係黑雨,但係睇即時降雨量,就係個即時降雨量太多,換轉邊個地方都死。仲有呢個世界就算10號風球,總有人要返工架啦
氣候變化,希望借今日災難!
救回全國日後,市民重視危機意識!
作者: tomlee021239     時間: 2021-7-22 07:48 AM

引用:
原帖由 happy老扁 於 2021-7-22 07:45 AM 發表

突然短時間強降雨,點通知?潰霸咪攬炒
作者: dhammika2     時間: 2021-7-22 07:48 AM

引用:
原帖由 希夷 於 2021-7-22 06:58 AM 發表

問題係,人會重視警告信號嗎?
重視了。又可以如何?三百多個西湖雨三日內倒入香港,香港可以無事?
作者: songsong17     時間: 2021-7-22 07:50 AM

引用:
原帖由 happy老扁 於 2021-7-22 07:45 AM 發表

反中白痴FF的不是原因...
作者: bestwin61     時間: 2021-7-22 07:50 AM

好似排洪一樣
作者: onlee2004     時間: 2021-7-22 07:51 AM

山洪暴發嚟得太快!
作者: 一個中國人!     時間: 2021-7-22 07:58 AM

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2021-7-22 06:58 AM 發表

爱国企业 维他奶

捐钱未呀???🤣

曱甴廢青咁中意飲喜茶,喜茶捐500萬,曱甴廢青們又要杯葛?
作者: jiao886     時間: 2021-7-22 08:02 AM

太大冇得講
作者: kaibalau     時間: 2021-7-22 08:04 AM

香港都頂唔住
作者: 一個中國人!     時間: 2021-7-22 08:06 AM

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-7-22 07:25 AM 發表

香港以前一落打風落雨,市區(上環/旺角)都會水浸,係近年政府不停做雨水隧道+儲洪池先至解決問題

班黃粉黑暴中生在褔中不知褔
我都報過呢啲標,鄉港排洪管道四通八達,真喺唔睇圖唔知,旺角新填地喺填海填出嚟嘅,地勢較低,經常大雨就會水浸,今年夏天前,九龍區嘅排洪擴展工程應該可以完工,管道控制全自動化。
作者: Bunryuu     時間: 2021-7-22 08:07 AM

引用:
原帖由 sing189819 於 2021-7-22 06:51 AM 發表

香港根本係個福地
係妖獸唔肯承認啫
仲要搞咁多事
仲要恥笑鄭州
何等可恥 何其悲哀
係大英帝國入主先係福

大英入主前 種下菜 捉下魚 地鐵? 咩黎? 電車 登山纜車 馬路 其實連燈都冇 煤氣燈都係英國的 包括香港首架飛機 中國? 東江水囉 冇嫁喇 仲要比錢買

就連監獄 醫院 郵局 法庭 警署 都係英國的

97後一次過比中國攞哂 
作者: DOT     時間: 2021-7-22 08:09 AM

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-7-22 06:55 AM 發表

很多這些上一代都是在大陸被打壓迫害逃難到香港, 對共產黨懷有仇恨; 其他則是以爲跑到香港搵著數, 點知三十年河東, 三十年河西, 以前一齊出身冇本事出香港嘅人現在個個撈得好過佢地, 正是羡慕妒忌恨的心理。
作者: songsong17     時間: 2021-7-22 08:16 AM

引用:
原帖由 DOT 於 2021-7-22 08:09 AM 發表

很多這些上一代都是在大陸被打壓迫害逃難到香港, 對共產黨懷有仇恨; 其他則是以爲跑到香港搵著數, 點知三十年河東, 三十年河西, 以前一齊出身冇本事出香港嘅人現在個個撈得好過佢地, 正是羡慕妒忌恨的心理。
其實而家仇共仇中,係新一代多...
作者: afternoon     時間: 2021-7-22 08:16 AM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-7-22 08:07 AM 發表

係大英帝國入主先係福

大英入主前 種下菜 捉下魚 地鐵? 咩黎? 電車 登山纜車 馬路 其實連燈都冇 煤氣燈都係英國的 包括香港首架飛機 中國? 東江水囉 冇嫁喇 仲要比錢買

97後一次過比中國攞哂 
真係天真

英國佬略奪中國咁多利益,在香港的建設都係為左佢自己嘅利益,火車地鐵都係洗香港人錢買的英國貨,分丁屎著數比你就當人神咁拜

作者: dior123     時間: 2021-7-22 08:19 AM

請問係「千年一遇」定「5000年一遇」?
我睇你講就千年一遇
但微博上面係話5000年一遇

圖片附件: 2F9862E8-BCA2-4756-B2AA-A5339E736999.jpeg (2021-7-22 08:19 AM, 236.74 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: DOT     時間: 2021-7-22 08:20 AM

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-7-22 08:16 AM 發表

其實而家仇共仇中,係新一代多...
精人出口, 笨人出手, 因爲有上一代日日洗腦, 先有新一代出手。
作者: 一個獨行的人     時間: 2021-7-22 08:21 AM

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-7-22 12:48 AM 發表

香港黑雨都唔會放假、地鐵都唔會停駛啦,你係唔係要求多咗
香港是個緣海城市,水一來就入海

所以不能這樣比較的
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-7-22 08:22 AM

河南加油
作者: 消失的香蕉     時間: 2021-7-22 08:23 AM

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-7-22 06:55 AM 發表

教育失敗
作者: andysan4     時間: 2021-7-22 08:27 AM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-7-22 08:07 AM 發表

係大英帝國入主先係福

97後一次過比中國攞哂 
統治155年
淆到最後廿年
受惠中國龐大封閉市場至開始發展
70年代先話起地鐵
作者: stephenlawhk     時間: 2021-7-22 08:27 AM

比著美國有相同狀況出現, 救護員要5日後才會施施然出現, 還要做show式救援。
作者: Morningsky     時間: 2021-7-22 08:27 AM

唔知早陣子歐洲尤其係德國水災果陣呢度d人又點回應呢?
作者: 工廠男     時間: 2021-7-22 08:27 AM

引用:

其他或許可免。
但,地鐵不能有借口。
作者: 七叔     時間: 2021-7-22 08:30 AM

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-7-22 08:06 AM 發表

我都報過呢啲標,鄉港排洪管道四通八達,真喺唔睇圖唔知,旺角新填地喺填海填出嚟嘅,地勢較低,經常大雨就會水浸,今年夏天前,九龍區嘅排洪擴展工程應該可以完工,管道控制全自動化。
呢個我都有興趣知多啲,油麻地、旺角嗰邊以前成日浸,不過又未聽過浸地鐵。
睇完呢單新聞都會擔心,因為依家大陸香港都好多呢「地下商場」。可以死好多人…
作者: 四歲就識打飛肌     時間: 2021-7-22 08:33 AM

我游水都算勁 以前在外國啲州際泳 幾百人參加 我拎到第6 所以派我去救人冇問題😎
作者: sheung1009     時間: 2021-7-22 08:34 AM

引用:

香港10號風球都有人去海邊啦,而且不少,失蹤死亡也有不少。

大形天災總有傷亡,避不了。
作者: 磨爛蓆2017

作者: Bunryuu     時間: 2021-7-22 08:36 AM

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-7-22 08:16 AM 發表

真係天真

英國佬略奪中國咁多利益,在香港的建設都係為左佢自己嘅利益,火車地鐵都係洗香港人錢買的英國貨,分丁屎著數比你就當人神咁拜
乜 起鐵路 香港人唔駛出糧就幫佢起? 起機場係唔駛出糧 唔駛資金? 英國人登陸 監獄都冇! 飲井水 當時水塘都冇 更加唔好講自來水供應 電力供應呢? 冇! 唔駛錢整? 中國有咩利益被略奪? 攞個魚村小島 缺水的 有d田地咁 工廠?好似有炭廠 警察呢? 冇 英國人登陸係搵印度佬做警察 老虎都有隻 係上水咬死左3個警察

請問大清做過乜嘢係發展香港? 有 九龍城寨呢個咁特別嘅地方! 繼任嘅中國都係九龍城寨嘅合法管理人 要還 還返個咁嘅島比你 中國制唔制?

呢d咪丁屎著數 冇英國 你巴士都冇 那來火車地鐵? 返鄉下奸田就o岩你喇 種下菜咁 全部基建唔駛錢搞? 你奸田可以買得起? 大陸農民就發左達啦 
作者: ~singsing~     時間: 2021-7-22 08:36 AM

引用:

鄭州這次血的教訓為全球敲響了警鐘,如果事件發生在十年前無話可說,但發生在今天就有點問題,以現今天文科技上至彗星,連太空站都有,但對天腳下的雨雲有多大多厚都預測不到?請好好保留這次鄭州上空的天氣記錄為未來防止慘劇發生,希望這事件是最後一次
作者: 真忠心的鞋抽     時間: 2021-7-22 08:37 AM

引用:

香港妓者真系脑殘  3日雨等于一年雨 点避?
作者: 殘廁邊緣的甩頭     時間: 2021-7-22 08:37 AM

一两天就降了一年的雨量,德國有良心下水道都撑不住,地铁有险情是跟断电有关,没电抽水机都停工了。
作者: 真忠心的鞋抽     時間: 2021-7-22 08:38 AM

其中有一小时落了200毫米雨
作者: 港共餘孽     時間: 2021-7-22 08:39 AM

相信黨,得永生
作者: Bunryuu     時間: 2021-7-22 08:39 AM

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-7-22 08:27 AM 發表

統治155年
淆到最後廿年
受惠中國龐大封閉市場至開始發展
70年代先話起地鐵
地鐵之前有巴士 巴士之前有私家車 電車 

英國人冇黎 香港只不過係大陸山區嘅農村

係人都知! 廣東省最大嘅城市係廣州 
作者: 煩Q死     時間: 2021-7-22 08:39 AM

引用:

小弟讀書少請問乜叫洩供呢?
作者: b1911     時間: 2021-7-22 08:40 AM

係咪河南基建出問題,其他省市又會這樣嗎?
作者: sdmy     時間: 2021-7-22 08:40 AM

幾千年治水經驗😓
作者: tomlee021239     時間: 2021-7-22 08:41 AM

引用:
原帖由 dhammika2 於 2021-7-22 07:48 AM 發表

重視了。又可以如何?三百多個西湖雨三日內倒入香港,香港可以無事?
d死黃屍話批左500億去搞防洪。不過個500億3年前批,3年時間,其實好短,即時係大陸邊有可能完工,成個鄭州,河南咁大,500億真係唔多
作者: ullu     時間: 2021-7-22 08:41 AM

引用:
原帖由 希夷 於 2021-7-22 07:23 AM 發表

一小時等如一年雨量,
之前已經發出警示,
為何仲係街上走動?
全世界都係一樣!
搵食更難!
鄭州面積有7個香港咁大,返放工要坐幾耐車?
作者: tomlee021239     時間: 2021-7-22 08:42 AM

引用:
原帖由 港共餘孽 於 2021-7-22 08:39 AM 發表

相信黨,得永生
人一黃, 變孤狼, 永不超生
作者: 真忠心的鞋抽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: dhammika2     時間: 2021-7-22 08:43 AM

引用:
原帖由 b1911 於 2021-7-22 08:40 AM 發表

係咪河南基建出問題,其他省市又會這樣嗎?
無知真可怕。鄭州水浸地理原因更重要。
香港三面環海,再大的雨都沿著去水道排出海,鄭州呢?排去那?
作者: Bunryuu     時間: 2021-7-22 08:44 AM

引用:
原帖由 七叔 於 2021-7-22 08:30 AM 發表

呢個我都有興趣知多啲,油麻地、旺角嗰邊以前成日浸,不過又未聽過浸地鐵。
睇完呢單新聞都會擔心,因為依家大陸香港都好多呢「地下商場」。可以死好多人…
英國人造地鐵 一早預咗會咁

所以有強勁嘅抽水系統 同抽氣系統 中國? 海底隧道都唔會咁 但中國成功了 

只要洪水流入 系統可以泵走洪水 就唔會浸成咁 大陸嘅地鐵當然冇咁設計 
作者: tobas     時間: 2021-7-22 08:44 AM

垃圾
作者: Zzlaz     時間: 2021-7-22 08:44 AM

你諗下大陸叫呢單野做千年一遇

好多設計 無遇極端環境
如果落係d核電廠之類地區 d水又趕不及排唔走 你話會點?
作者: afternoon     時間: 2021-7-22 08:45 AM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-7-22 08:36 AM 發表

乜 起鐵路 香港人唔駛出糧就幫佢起? 起機場係唔駛出糧 唔駛資金? 英國人登陸 監獄都冇! 飲井水 當時水塘都冇 更加唔好講自來水供應 電力供應呢? 冇! 唔駛錢整? 中國有咩利益被略奪? 攞個魚村小島 缺水的 有d田地咁 工廠?好似有炭廠 警察呢? 冇 英國人登陸係搵印度佬做警察 老虎都有隻 係上水咬死左3個警察

請問大清做過乜嘢係發展香港? 有 九龍城寨呢個咁特別嘅地方! 繼任嘅中國 ...
英國佬洗香港錢,搵自己嘅利益,地鐵火車輕鐵買車都係判比自己友

黃粉自己成日講基建利益輸送,正正係英國佬的寫照,黃粉根本就雙重標准

如果唔係要還返香港比中國,英國佬根本就唔會比香港有民主

黑暴身在福中不知福
作者: Bunryuu     時間: 2021-7-22 08:46 AM

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-7-22 08:44 AM 發表

你諗下大陸叫呢單野做千年一遇

好多設計 無遇極端環境
如果落係d核電廠之類地區 d水又趕不及排唔走 你話會點?
上次係那亞方舟丫嘛 😂
作者: dhammika2     時間: 2021-7-22 08:46 AM

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-22 08:41 AM 發表

d死黃屍話批左500億去搞防洪。不過個500億3年前批,3年時間,其實好短,即時係大陸邊有可能完工,成個鄭州,河南咁大,500億真係唔多
最重要專家講左防洪係防小雨,不是防大雨。五百億這種工程防的是十年一遇,要防百年一遇就變成港人口中的大白象工程了。
作者: 子時異魚蛋     時間: 2021-7-22 08:46 AM

大自然嘅力量好可驚
作者: kakitwong0909     時間: 2021-7-22 08:46 AM

五百蚊防洪!!!-
作者: 真忠心的鞋抽     時間: 2021-7-22 08:47 AM

天災就系天災 一小时200毫米雨 你可以走得去边
作者: 煩Q死     時間: 2021-7-22 08:47 AM

引用:
原帖由 四歲就識打飛肌 於 2021-7-22 08:33 AM 發表

我游水都算勁 以前在外國啲州際泳 幾百人參加 我拎到第6 所以派我去救人冇問題😎
响洪流入面你几叻游水都冇用架
作者: ~Myrtle~     時間: 2021-7-22 08:49 AM

支那排污好落後,冇污水渠 D水唔走
好似個塞咗嘅洗手盆,一開水喉就瀉到成地都係
作者: dhammika2     時間: 2021-7-22 08:49 AM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-7-22 08:44 AM 發表

所以有強勁嘅抽水系統 同抽氣系統 中國? 海底隧道都唔會咁 但中國成功了 

只要洪水流入 系統可以泵走洪水 就唔會浸成咁 大陸嘅地鐵當然冇咁設計 
無知又要換專家。。英國的地鐵連防火工能都沒有。還說防水?
英國人真係咁有諗頭就唔會火燒地下鐡啦。
大英帝國販毒集團有撚頭。。。所以航母都漏水。

作者: Zzlaz     時間: 2021-7-22 08:49 AM

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2021-7-22 06:58 AM 發表

爱国企业 维他奶

捐钱未呀???🤣

唔係個list上面的藝人 社會賢達要批鬥
作者: 四歲就識打飛肌     時間: 2021-7-22 08:49 AM

引用:
原帖由 煩Q死 於 2021-7-22 08:47 AM 發表

响洪流入面你几叻游水都冇用架
以前有練過 總之有繩在手 一定冇事
作者: chenflie     時間: 2021-7-22 08:49 AM

引用:
原帖由 DOT 於 2021-7-22 08:09 AM 發表

係,所以大陸老解將軍提醒過,區話收臺灣,臺灣民眾作反個機會仲低過香港。
原因係,臺灣人同中共其實係無實際接觸。都係聽返來。所以仇恨好容易由接觸化解。

而香港上一代都系大陸走難落來,呢種仇恨係接觸過產生。 天然抵觸。無論大陸點變。個班人係唔會變。
作者: 哪singh     時間: 2021-7-22 08:50 AM

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-7-22 07:06 AM 發表

香港承受唔到咁大乳
作者: Bunryuu     時間: 2021-7-22 08:50 AM

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-7-22 08:45 AM 發表

英國佬洗香港錢,搵自己嘅利益,地鐵火車輕鐵買車都係判比自己友

黃粉自己成日講基建利益輸送,正正係英國佬的寫照,黃粉根本就雙重標准

如果唔係要還返香港比中國,英國佬根本就唔會比香港有民主

黑暴身在福中不知福
英國人登岸 資金邊度黎? 起嘢唔駛錢? 你香港人免費勞工幫佢做? 整條馬路都係錢 你比? 連港元呢個單位貨幣都係英國人搞 你唔好要囉 港元
作者: Bunryuu     時間: 2021-7-22 08:51 AM

引用:
原帖由 dhammika2 於 2021-7-22 08:49 AM 發表

無知又要換專家。。英國的地鐵連防火工能都沒有。還說防水?
英國人真係咁有諗頭就唔會火燒地下鐡啦。
大英帝國販毒集團有撚頭。。。所以航母都漏水。
英國地下鐵路 歷史過百年 但大陸係呢十年八年
作者: 西九真空的甩毛     時間: 2021-7-22 08:51 AM

浸成咁 預測到都冇人會信
作者: tingadvance     時間: 2021-7-22 08:52 AM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-7-22 08:44 AM 發表

樓主你對工程真是無知
作者: 港共餘孽     時間: 2021-7-22 08:52 AM

捐錢啦喂!
作者: dhammika2     時間: 2021-7-22 08:54 AM

引用:
原帖由 四歲就識打飛肌 於 2021-7-22 08:49 AM 發表

以前有練過 總之有繩在手 一定冇事
勒死左。。。
作者: chloechoi     時間: 2021-7-22 08:55 AM

香港何來是福地,周邊幾個核電站,河源是地震帶,距離香港幾百公里,核電站出事香港人無路可走,如果河源8級地震7百人,不敢想像.
作者: chenflie     時間: 2021-7-22 08:55 AM

引用:
原帖由 四歲就識打飛肌 於 2021-7-22 08:33 AM 發表

I唔得,人類遊水能力好差。咩叫水災? 係洶湧個急流。個種衝力人類無能力應對。你識游水都會被水捲到水底。

所以大陸水災有句金句:大部分成年人浸死都系識游水個班。 因為唔識個d唔會冒險落水。
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2021-7-22 08:56 AM

引用:

天有不測風雲,做好未雨綢繆的長遠之計才是根本。
作者: 黃昏的自信     時間: 2021-7-22 08:56 AM

引用:

無啦啦點解天氣會咁反常🤔
作者: productdesigner     時間: 2021-7-22 08:56 AM

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-7-22 07:06 AM 發表

首次全部水塘肯定要開閘排洪
作者: 哪singh     時間: 2021-7-22 08:56 AM

引用:
原帖由 sdmy 於 2021-7-22 08:40 AM 發表

幾千年治水經驗😓
治洪水当然有經驗!
雨水怎治?
作者: medp111     時間: 2021-7-22 08:57 AM

如果可避得過就唔系千年一遇,天災邊有得防。
作者: songsong17     時間: 2021-7-22 08:57 AM

引用:
原帖由 DOT 於 2021-7-22 08:20 AM 發表

精人出口, 笨人出手, 因爲有上一代日日洗腦, 先有新一代出手。
但不是多數,主要是英美利用值民時留下既影響力, 安插在反中勢力係各個階層...

好似毒果呢類傳媒係其他國家無可能存在, 但香港就因為要扣你自由帽子等你要縱容呢d媒體同勢力...
作者: Lcc1966     時間: 2021-7-22 08:58 AM

香港跟鄭州完全不同,不能片面比較。
作者: dhammika2     時間: 2021-7-22 08:58 AM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-7-22 08:51 AM 發表

英國地下鐵路 歷史過百年 但大陸係呢十年八年
無錯。師兄呢句話就絕對正確。
唔好講到英國人知道百幾年後嘅事咁。
英國人連下水幾年嘅航母漏水問題都無本事解決。
鄭州地理環境係英國可比架?英國水浸就排出海,鄭州水浸排黎排去都係排返去條河,河上游水浸,鄭州排去邊?
作者: ChatLaw     時間: 2021-7-22 08:59 AM

而且當一個城市平均雨量唔高既時候, 佢既排水系統同樣唔會高
作者: afternoon     時間: 2021-7-22 09:00 AM

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-7-22 08:50 AM 發表

英國人登岸 資金邊度黎? 起嘢唔駛錢? 你香港人免費勞工幫佢做? 整條馬路都係錢 你比? 連港元呢個單位貨幣都係英國人搞 你唔好要囉 港元
係你唔識歷史姐

清庭禁煙,渣甸無得再謀取暴利
返英國國會要求出兵打中國,之後佔領香港島

成件事都係為左英國佬的利益,香港的成功始終要靠香港人自己努力的

呢啲野都有晒文獻記錄,呢啲先係真歷史,仲信假文宣?

作者: tomlee021239     時間: 2021-7-22 09:00 AM

引用:
原帖由 dhammika2 於 2021-7-22 08:46 AM 發表

最重要專家講左防洪係防小雨,不是防大雨。五百億這種工程防的是十年一遇,要防百年一遇就變成港人口中的大白象工程了。
150個西湖水量,500億挖一個西湖儲水池都未必夠啦
作者: tomlee021239     時間: 2021-7-22 09:01 AM

引用:
原帖由 dhammika2 於 2021-7-22 08:46 AM 發表

150個西湖水量,500億挖一個西湖儲水池都未必夠啦
作者: Zzlaz     時間: 2021-7-22 09:02 AM

引用:
原帖由 黃昏的自信 於 2021-7-22 08:56 AM 發表

新式氣象武器 應該係美帝所為
作者: askwinglam     時間: 2021-7-22 09:02 AM

就算有預警無人知短時間內可以落足一年嘅雨量
作者: tomlee021239     時間: 2021-7-22 09:03 AM

引用:
原帖由 黃昏的自信 於 2021-7-22 08:56 AM 發表

新聞話受颱風氣流影響
作者: lovewai2     時間: 2021-7-22 09:03 AM

引用:

香港根本係個福地
係妖獸唔肯承認啫
仲要搞咁多事
仲要恥笑鄭州
何等可恥 何其悲哀
咁上星期恥笑德國果D是甚麼?

談道德今星期出世了