標題: [趣聞評論] 老師排隊移民 校方告急促教局尋因 [打印本頁]

作者: ichthys2     時間: 2021-7-21 08:34 AM

港人近月蜂擁移民他鄉,英國政府向本港BNO持有人批出的「特許入境許可」計劃日前(19日)屆滿,綜合政府統計處及入境處的數據,今年4月起至本月19日,共有11.1萬多名港人自機場離境,人數較去年同期的4.7萬人增近1.4倍,當中料不少與移民有關。香港中學校長會日前去信政府關注移民潮嚴重,已影響本港師資人手,該會榮譽總幹事黃謂儒昨透露,有學校因教師離職未能開設家政科,也有新聘請的教師與學校簽訂合約後,臨時毀約賠錢離開,促請教育局調查全港教師人手和教師離職原因,以免影響本地教育發展.......

成王敗寇,奸邪妖獸發動政變失敗,自然要逃亡,何需尋找原因?

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210721/mobile/odn-20210721-0721_00176_201.html
作者: banjo.     時間: 2021-7-21 08:38 AM

仲要尋因? 傻都知, 係黃畜教師敗走啦.
作者: simonfdf     時間: 2021-7-21 08:39 AM

學生可能更多
作者: 曹三豐     時間: 2021-7-21 08:41 AM

快撚啲走,仆街死黃師
作者: onnam     時間: 2021-7-21 08:43 AM

引用:
原帖由 simonfdf 於 2021-7-21 08:39 發表

學生可能更多
咁可以相應減班減老師減學校,啱啱平衡返條數。
作者: terada     時間: 2021-7-21 08:46 AM

一個老海鮮嘅人工,等於兩三個新人
但做嘢就一樣,甚至更少

仲要等佢坐到夠鐘
依家係好事
尤其係對班年輕畢業生來溝講
作者: tomrtyu     時間: 2021-7-21 08:53 AM

近年唔係少子化咩, 以前又殺校又少班教學咁, D教師自願離開係件好事, 造福其他同業
作者: ngblowwater-a1     時間: 2021-7-21 08:55 AM

唔查下點解咁多學生參與暴動+比人拉既原因???
作者: A1000     時間: 2021-7-21 08:55 AM

香港一定有人做老師嘅!大家定啲嚟。
作者: ifung5     時間: 2021-7-21 09:00 AM

阿老楊會話:搵阿鹽叔處理
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-7-21 09:02 AM

黃教師早走早著
作者: barre     時間: 2021-7-21 09:03 AM

又玩,小心玩火喎,校方!
作者: lung_block     時間: 2021-7-21 09:06 AM

引用:
原帖由 terada 於 2021-7-21 08:46 AM 發表

一個老海鮮嘅人工,等於兩三個新人
但做嘢就一樣,甚至更少

仲要等佢坐到夠鐘
依家係好事
尤其係對班年輕畢業生來溝講
有學位及教育文憑又做緊教學助理個班最開心...

作者: 007star     時間: 2021-7-21 09:07 AM

they run away to UK and Taiwan

作者: acer2014     時間: 2021-7-21 09:07 AM

狗之患 急忙逃生...
作者: 遊鯤     時間: 2021-7-21 09:11 AM

每年教院都有人出道,加上咁多學位畢業生。
走咗幾個在職老師,咪可以解決年青老師就業問囉。
可能走得仲未夠多。
作者: hkrking     時間: 2021-7-21 09:12 AM

據說學生退學率更高,大家唔係好想做小班教學,機會來了👍🏻
作者: bnqmaksir8     時間: 2021-7-21 09:12 AM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-7-21 08:34 AM 發表

港人近月蜂擁移民他鄉,英國政府向本港BNO持有人批出的「特許入境許可」計劃日前(19日)屆滿,綜合政府統計處及入境處的數據,今年4月起至本月19日,共有11.1萬多名港人自機場離境,人數較去年同期的4.7萬人增近1.4倍,當中料不少與移民有關。香港中學校長會日前去信政府關注移民潮嚴重,已影響本港師資人手,該會榮譽總幹事黃謂儒昨透露,有學校因教師離職未能開設家政科,也有新聘請的教師與學校簽訂合約後, ...
黃黑老師走佬咪好囉,清走淤血
作者: 顛顛     時間: 2021-7-21 09:17 AM

要留就留,要走就走,勉強無幸福。
作者: 大肥肥綿羊     時間: 2021-7-21 09:22 AM

香港唔需要廢教師,教育局應該重整,唔好禍害年青人,
作者: keadf     時間: 2021-7-21 09:26 AM

黃畜為禍教育界

圖片附件: 1626830811331.jpg (2021-7-21 09:26 AM, 124.63 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: lamlampeter1     時間: 2021-7-21 09:29 AM

我都知幾個老師移英,佢地全是30幾歲,做左~10年,有年幼仔女!佢地都係以為仔女可免費留學+攞英國passport.
放棄老師高薪,以為犧牲都值得!
不過佢地太天真,俾崇洋思维害死!
相信佢地有兩個结果,幾年後靜雞雞返港,或係英國屈屈埋埋過一世
作者: 睇天做人     時間: 2021-7-21 09:31 AM

教育學院無畢業生?!
作者: BBQ3336333     時間: 2021-7-21 09:31 AM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-7-21 08:34 AM 發表

港人近月蜂擁移民他鄉,英國政府向本港BNO持有人批出的「特許入境許可」計劃日前(19日)屆滿,綜合政府統計處及入境處的數據,今年4月起至本月19日,共有11.1萬多名港人自機場離境,人數較去年同期的4.7萬人增近1.4倍,當中料不少與移民有關。香港中學校長會日前去信政府關注移民潮嚴重,已影響本港師資人手,該會榮譽總幹事黃謂儒昨透露,有學校因教師離職未能開設家政科,也有新聘請的教師與學校簽訂合約後, ...
原因?畏罪潛逃囉,仲洗問。
作者: chargeurs     時間: 2021-7-21 09:32 AM

引用:
原帖由 bnqmaksir8 於 2021-7-21 09:12 AM 發表

黃黑老師走佬咪好囉,清走淤血
yes, so good
作者: 小查理     時間: 2021-7-21 09:33 AM

引用:

收皮啦!黑教棍明明自己淆底著草都仲要喺度抽水,直接同佢哋講要走就快,擔心想走都唔得。
作者: nocpot01     時間: 2021-7-21 09:35 AM

引用:

請各內老師來教 普英都得!!
作者: BALLSON     時間: 2021-7-21 09:35 AM

咁多學生犯罪各校長交個報告先
作者: kingkong_hk     時間: 2021-7-21 09:35 AM

自然流失好過炒人
作者: andysan4     時間: 2021-7-21 09:41 AM

走啦曱甴
作者: videowatcher3     時間: 2021-7-21 09:44 AM

橫掂很多學校收生也不足,

趁機重整吧!

作者: 123sosos123     時間: 2021-7-21 09:45 AM

做咗壞事,唔走唔🉐️
作者: tigerowl     時間: 2021-7-21 09:45 AM

黑師黑學一齊走,學校冇事仲係度
作者: Tiger.CH     時間: 2021-7-21 09:47 AM

開校名及校長名啦
作者: siuchungyu     時間: 2021-7-21 09:49 AM

罪証確鑿 唔走等拉
作者: 秋落     時間: 2021-7-21 09:50 AM

機會到讓內地優質老師來港培養好學生。
作者: I-HAVE     時間: 2021-7-21 09:50 AM

黃畜教師敗走...
作者: arhon009     時間: 2021-7-21 09:51 AM

尋乜野因, 果班係反中亂港嘅黃師, 香港唔需要佢地
作者: discuss-5     時間: 2021-7-21 09:51 AM

再見
作者: 非誠勿妖     時間: 2021-7-21 09:53 AM

教師過剩,走多啲毒師係好事!
作者: 韮王飯煮慈菇能     時間: 2021-7-21 09:54 AM

黃畜教家政?
作者: pkowen     時間: 2021-7-21 09:55 AM

引用:

77同焗掌搞太多野巴
作者: justkitty     時間: 2021-7-21 09:55 AM

黃校standard: 不問自校原因,只會歸咎政府。
作者: avarice

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 金庫     時間: 2021-7-21 09:58 AM

快D走 好多香港學生就係比佢地教壞
作者: ngcaddy     時間: 2021-7-21 09:59 AM

引用:
原帖由 pkowen 於 2021-7-21 09:55 AM 發表

77同焗掌搞太多野巴
究竟走左幾多?又系D保留身份證走個D,分分鐘教黑暴既黄畜, 怕犯國安法,身有屎. 走左先,。。。都未清二百萬黄人
作者: 痴漢電梯     時間: 2021-7-21 09:59 AM

嘩 開唔加正科 好大件事 啱嘞 要調查吓老屍點解要走佬
作者: jumboleung     時間: 2021-7-21 09:59 AM

係咪本身佢哋有啲嘢,所以焗走呀?
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2021-7-21 10:00 AM

引用:

校方疴屎唔出,告急促教局尋因!
作者: solarsystem     時間: 2021-7-21 10:00 AM

校方推波給教局!校方自己問題,請埋晒黃教師荼毒學生!
作者: 旺季失控的科技     時間: 2021-7-21 10:01 AM

引用:

因為黑暴就係曱甴教師造成的,而家要走佬係絕對合理
作者: Heha_ChRis     時間: 2021-7-21 10:01 AM

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-7-21 08:38 發表

放心啦, 個種子已經埋咗, 等再收成啫
你睇下16-21歲出去破壞嘅人比例有幾高
等幾年後呢D又可以做老師, 再去荼毒 8-12歲個班
作者: 黑色勇士     時間: 2021-7-21 10:02 AM

犯左法驚被拉,走都係好决定
作者: 金鴻峰     時間: 2021-7-21 10:02 AM

急!家政科!哈
作者: nlnl2020     時間: 2021-7-21 10:02 AM

無左黃絲曱甴暴徒教師
香港學生有明天了

圖片附件: IMG_20210721_100109.jpg (2021-7-21 10:02 AM, 246.66 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: IMG_20210721_100048.jpg (2021-7-21 10:02 AM, 516.51 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: IMG_20210721_100031.jpg (2021-7-21 10:02 AM, 76.35 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: IMG_20210721_095955.jpg (2021-7-21 10:02 AM, 473.69 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 香港奶茶飄飄     時間: 2021-7-21 10:03 AM

可能又有藉口加人工咯
發達

作者: 無正苦     時間: 2021-7-21 10:03 AM

仆街黃師一路好走
作者: 天生野生的妹頭     時間: 2021-7-21 10:04 AM

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-7-21 08:38 AM 發表

走就快的走,唔好再害下一代,國安找到你証據時,前途似監躉。
作者: banjo.     時間: 2021-7-21 10:06 AM

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-7-21 10:01 發表

放心啦, 個種子已經埋咗, 等再收成啫
你睇下16-21歲出去破壞嘅人比例有幾高
等幾年後呢D又可以做老師, 再去荼毒 8-12歲個班
仲要加埋, 有楊潤雄條廢柴助攻, 香港教育想好都難.
作者: touya08     時間: 2021-7-21 10:07 AM

引用:

走得最多係咩??? 黃老屍, 黑E芋, 黑瀉公, 黃妓者別回頭
作者: C09088     時間: 2021-7-21 10:07 AM

唔夠教師咪取消小班教學,回復以前40-50人一班,之前都已經講出生率
作者: behappy1997     時間: 2021-7-21 10:07 AM

最大原因可能就是因為擔心俾舉報參與黑暴,煽惑學生參加動亂, 在校行為不端洗腦學生敵視國家。 校長捉錯用神, 應該要求政府引入海外及國內優質教師替補空缺, 堅持趕走失得失格黑教師。 
作者: 2013gundam     時間: 2021-7-21 10:07 AM

早幾年前 先係咁嘈話教籍少
令到D人只可以做教學助理
老實講 老師呢一行係唔會缺人
不過佢地呢班人離開左香港之後
仲可以撈乜呢
我都好有興趣想知
作者: chaolininin     時間: 2021-7-21 10:07 AM

廢柴校長
作者: Houdini~~     時間: 2021-7-21 10:09 AM

鲁屍:我嚟学校正職唔係教书而係播獨,哩家乜都冇得搞仲唔走聽拉呀!
作者: 烈火雄雄     時間: 2021-7-21 10:11 AM

引用:
原帖由 pkowen 於 2021-7-21 09:55 AM 發表

77同焗掌搞太多野巴
等到查出犯罪證據,你想走都無得走。
疑犯交出旅遊證件不得離境。
作者: 公園冰凍的核心     時間: 2021-7-21 10:12 AM

走多一個黃屍,香港年輕一代才有救
作者: 遊樂人間     時間: 2021-7-21 10:13 AM

引用:

原來有咁多黃C係度洗學生腦,難怪D多曱甴
作者: 元勝     時間: 2021-7-21 10:13 AM

黃畜漢奸學校自己做過咩.....還要問其他人嗎?......提出此疑問的學校....罷明玩野! 國安處要重點照顧關注

香港教育已被完全滲透....病入膏肓........要將黃畜剷盡......就算要倒退20年也非常值得!!!
作者: 新丁2015     時間: 2021-7-21 10:14 AM

走撚哂呢啲人渣社會敗類,令香港回復生氣👍
作者: andyyyy     時間: 2021-7-21 10:19 AM

呢啲逃亡人士比你請到都喊三聲!
作者: 廚房橙色採購     時間: 2021-7-21 10:19 AM

快啲從深圳調啲老師過嚟
作者: 八骏图     時間: 2021-7-21 10:19 AM

即係加加埋埋6萬人左右嗻!以為幾十萬添!
作者: maygii     時間: 2021-7-21 10:20 AM

引用:
原帖由 新丁2015 於 2021-7-21 10:14 AM 發表

走撚哂呢啲人渣社會敗類,令香港回復生氣👍
走得越多香港越好

作者: 來如雷霆收震怒     時間: 2021-7-21 10:27 AM

唔夠教師可以殺校.
作者: hkc1981     時間: 2021-7-21 10:27 AM

殺校缩班
作者: hkc1981     時間: 2021-7-21 10:29 AM

回復每班正常人數,每班约30人。
殺校缩班!
作者: 另一個天堂     時間: 2021-7-21 10:30 AM

都好嘅,以前我細個讀書邊有咁多老師
作者: tigerg     時間: 2021-7-21 10:30 AM

黃師盡走,港孩之福
作者: 9wai     時間: 2021-7-21 10:30 AM

引用:

原因好明顯啦!做過咁多衰嘢,唔著草等拉咩?
作者: 台灣小榴槤     時間: 2021-7-21 10:32 AM

香港太多人!曱甴快D走
作者: tommwins     時間: 2021-7-21 10:32 AM

因為黃師嘛 洗能理由
作者: 太自我太不羈     時間: 2021-7-21 10:35 AM

邊鳩間學校叫尋因嘅全部殺得校.
作者: OOCL123     時間: 2021-7-21 10:35 AM

走啦死教畜
作者: peterwu9     時間: 2021-7-21 10:35 AM

引用:

教育局應立即去信中學校長,要解釋點解咁多老師離職。老師仼內的功課和教導有冇涉嫌違反國安法。
作者: 秋天的人話     時間: 2021-7-21 10:37 AM

引用:

暴動,教師入面落左幾多毒,身有屎咪走佬Lo,尋因?有冇一個教師有吉士認晒D罪代D曱甴仔坐監?小曱甴睇清楚推你地去前綫嘅人,永遠走佬都快過你地😎😎😎如:何XC,杜民曱,羅X葱
作者: 瑪卡     時間: 2021-7-21 10:37 AM

黃屎因有国安法梗係走架🤔🤔
作者: 俗世遊人     時間: 2021-7-21 10:39 AM

咪喺大陸請嚟香港教囉,仲好
作者: 二次大戰5555     時間: 2021-7-21 10:39 AM

引用:

黃教師走曬咪好。 唔使煩。 very good
作者: H叔     時間: 2021-7-21 10:40 AM

原因咪身有屎囉
作者: 口中水皮的天才     時間: 2021-7-21 10:40 AM

一定唔知
作者: 不問世事的和尚     時間: 2021-7-21 10:41 AM

計埋退學的學生先講啦⋯⋯
作者: wailunau1     時間: 2021-7-21 10:41 AM

原因就係之前做過曱甴又或叫D學生做曱甴囉! 秋後算賬,隨時拉人封艇!
作者: 麥斯特羅     時間: 2021-7-21 10:42 AM

引用:

只需引入内地教師來港執教,舉手便可解決的問題無需尋根究底,節外生枝!
作者: 愛之基     時間: 2021-7-21 10:43 AM

感覺似問逃犯為什麼要著草一樣!
作者: IWC-Rolex     時間: 2021-7-21 10:43 AM

教師太多,新畢業生無工,而家唔駛改小班,新人有工返,win win喇!
作者: hamsomeking     時間: 2021-7-21 10:43 AM

使乜尋因,係人都知教育界好多曱甴
作者: ooqq3     時間: 2021-7-21 10:43 AM

自己醜就算

係咪要人開口屌你班管理層

養埋班曱甴教師教壞學生
作者: 戀戀之都     時間: 2021-7-21 10:44 AM

呢個年代出左咁多暴徒學生
黃師難辭其咎
作者: alankhyip     時間: 2021-7-21 10:44 AM

d又黃又衰的庸師可以退位讓賢啦👏