標題: 核武國同核武國再不可能出軍隊打扙的 [打印本頁]

作者: 肥佛     時間: 2021-7-21 07:39

因除時會全地球生物滅絕地球會粉碎
作者: robin09     時間: 2021-7-21 10:50

居安思危,不要想当然。
核武也就是武器而已,当核武差距极大,某大国认为可以极大限制对手核武,自身损失可以承受的时候,未必不会发动进攻,甚至会更加有动机先发制人。
举个例子,朝鲜,以色列,巴基斯坦也是核武国,但如果美国对这几个国家发动核打击,他们能有还手之力 ?能对美国造成破坏 ?
中国1964年就有核弹了,但之后几十年也一直受到核讹诈威胁。
所以,中国绝对不可大意。
作者: 肥佛     時間: 2021-7-21 11:51

引用:
原帖由 robin09 於 2021-7-21 10:50 AM 發表
居安思危,不要想当然。
核武也就是武器而已,当核武差距极大,某大国认为可以极大限制对手核武,自身损失可以承受的时候,未必不会发动进攻,甚至会更加有动机先发制人。
举个例子,朝鲜,以色列,巴基斯坦也是核武国,但如果美国对这几个国家发动核打击,他们能有还手之力 ?能对美国造成破坏 ?
中国1964年就有核弹了,但之后几十年也一直受到核讹诈威胁。
所以,中国绝对不可大意。
人地臨打敗時放幾個攬炒地球都重傷呀兄弟5好話核大國了
作者: 神經箭     時間: 2021-7-21 19:37

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-7-21 07:39 發表
唔一定,打仗好多形式,可以光打咀炮,可以小接觸,可以局部打,中美最有可能是陆基对海軍的导弹之战。
任何战争都会一开打就谈判,一边打一边谈。双方都不愿攻打平民。
無人敢对擁核的大国作核攻击,因为双方都知道结果一定是一鑊熟。
作者: robin09     時間: 2021-7-22 11:46

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-7-21 11:51 AM 發表

不要想当然,美国若是先发制人,彻底摧毁朝鲜,巴基,以色列这些国家的核弹,并非不可能,
而且,这几个国家也没有载具能把核弹炸到美国。
美国和俄罗斯,各自有6000多枚值班的核弹,还嫌不够,还在大力发展。
中国就几百枚核弹,怎敢躺着睡觉 ?
作者: 伍皓昌     時間: 2021-7-22 12:26

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-7-21 11:51 AM 發表

你知唔知咩叫"戰略性核武", 咩叫"二次反擊能力"?
有核武, 不等於有能力步署戰略性核武, 亦不等於具備二次打撃能力

都話左, 政治, 軍事呢d咁深既話題唔岩你, 返去家居版講你既吹水扇啦
作者: 肥佛     時間: 2021-7-22 12:31

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-7-22 12:26 PM 發表

你知唔知咩叫"戰略性核武", 咩叫"二次反擊能力"?
有核武, 不等於有能力步署戰略性核武, 亦不等於具備二次打撃能力

都話左, 政治, 軍事呢d咁深既話題唔岩你, 返去家居版講你既吹水扇啦
話明攬炒係要射去敵人地方嗎佢鐘意射幾支落自己地方到攬住死都得呀
作者: 伍皓昌     時間: 2021-7-22 12:41

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-7-22 12:31 PM 發表

話明攬炒係要射去敵人地方嗎佢鐘意射幾支落自己地方到攬住死都得呀
你意思係, 你同個人開片, 唔夠人打, 就去用刀插自己, 等對方難受? 收到....
作者: 肥佛     時間: 2021-7-22 12:47

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-7-22 12:41 PM 發表

你意思係, 你同個人開片, 唔夠人打, 就去用刀插自己, 等對方難受? 收到....
記住地球係你我同生體泥的
作者: 伍皓昌     時間: 2021-7-22 12:56

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-7-22 12:47 PM 發表

記住地球係你我同生體泥的
本來真係唔想回你, 就好似同幼稚園講相對論, 真係晒九氣...
核武都有分原子彈及氫彈, 有分唔同既當量, 及擁有數量
日本都食左兩個原子彈, 唔好講香港唔受影響, 連日本本土影響都不大.......好啦, 夠鐘落堂返屋企食蛋糕啦...乖...
作者: 伍皓昌     時間: 2021-7-22 13:44

為人為到底, 掃盲都係做好事......只計美國公開在馬紹爾群島核試, 仲未計其他地方及國家, 及秘密核試...
(馬紹爾群島的核試驗占美國所有核試驗的14%,而在馬紹爾群島核試驗的當量總和占美國所有核試驗的80%,為210億噸。)

https://news.now.com/home/international/player?newsId=375340
【Now新聞台】位於南太平洋的馬紹爾群島共和國,由千多個小島和幾十個珊瑚環礁組成,風光明媚,被譽為「太平洋黑珍珠」,有如人間天堂,但其實暗藏危機。
二戰後,聯合國將馬紹爾群島交由美國托管,群島地勢平坦、人煙稀少。美國用作核爆試驗場,12年間共進行67次核試,包括引爆世上首枚氫彈。
最大威力的一次是「喝彩城堡」核彈,比日本廣島原子彈威力大一千倍,因未有及早疏散居民,幾十人喪生。
.........................

所以唔好再講咩在本土掉幾個核彈就可以攬炒地球, 如果成立, 地球一早滅左幾百次

作者: 肥佛     時間: 2021-7-22 14:33

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-7-22 12:56 PM 發表

本來真係唔想回你, 就好似同幼稚園講相對論, 真係晒九氣...
核武都有分原子彈及氫彈, 有分唔同既當量, 及擁有數量
日本都食左兩個原子彈, 唔好講香港唔受影響, 連日本本土影響都不大.......好啦, 夠鐘落堂返屋企食蛋糕啦...乖...
仲係七八十年前的科技嗎科技會進步的現在科技要查你你諗乜食過乜聽睇過乜都知呀你話人地D核武5會發明到更犀利呀離最近發射核彈都成百年歷吏啦
作者: 伍皓昌     時間: 2021-7-22 14:56

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-7-22 02:33 PM 發表

仲係七八十年前的科技嗎科技會進步的現在科技要查你你諗乜食過乜聽睇過乜都知呀你話人地D核武5會發明到更犀利呀離最近發射核彈都成百年歷吏啦
核武有咩新科技? 講來聽下?
阿貓阿狗小國可以掌握, 幾粒就可以攬炒地球? 講來聽下? ......你睇邊套卡通片講架?
作者: 肥佛     時間: 2021-7-22 15:11

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-7-22 02:56 PM 發表

核武有咩新科技? 講來聽下?
阿貓阿狗小國可以掌握, 幾粒就可以攬炒地球? 講來聽下? ......你睇邊套卡通片講架?
我諗你過了年半到現在都5知點解要戴口罩呀同我認叻你問下689倒轉又係689啦問佢睇下我係咪年半之前一早講左俾佢知點解戴口罩
作者: 伍皓昌     時間: 2021-7-22 15:26

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-7-22 03:11 PM 發表

我諗你過了年半到現在都5知點解要戴口罩呀同我認叻你問下689倒轉又係689啦問佢睇下我係咪年半之前一早講左俾佢知點解戴口罩
嘩, 講核武會變成講戴口罩......邊夠你叻....果然是精神病人思維廣, 弱智兒童歡樂多

真係甘拜下風, 你羸左啦, 小弟撤退, 請自便
作者: 肥佛     時間: 2021-7-22 15:33

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-7-22 03:26 PM 發表

嘩, 講核武會變成講戴口罩......邊夠你叻....果然是精神病人思維廣, 弱智兒童歡樂多

儍仔現在真實環境正是我帖中標題講緊的主題呀
作者: 肥佛     時間: 2021-7-22 15:39

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-7-22 03:26 PM 發表

尾角六十幻仁呀
作者: 肥佛     時間: 2021-7-22 16:19

引用:

知5知兩角發生乜事呀禾角點解咁對佢呀
作者: 貓男     時間: 2021-7-22 17:20

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-7-21 07:39 發表
其實係會嘅
你睇美蘇喺阿富汗,
中美係越南/北韓;
就知,核武嘅國家係會對打——只要爭嘅唔喺自己國土。
作者: 肥佛     時間: 2021-7-22 17:26

引用:
原帖由 貓男 於 2021-7-22 05:20 PM 發表

其實係會嘅
你睇美蘇喺阿富汗,
中美係越南/北韓;
就知,核武嘅國家係會對打——只要爭嘅唔喺自己國土。
呢D小國不是傷在自身國土上正如台灣中國出兵難度美國會盡全力出核武嗎
作者: 貓男     時間: 2021-7-22 18:03

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-7-22 17:26 發表

呢D小國不是傷在自身國土上正如台灣中國出兵難度美國會盡全力出核武嗎
武統?

圖片附件: 最期待嘅話面出現.jpg (2021-7-22 18:03, 26.65 KB) / 該附件被下載次數 5