標題: 對抗中國?美軍25架F-22「猛禽」隱身戰機齊聚關島 [打印本頁]

作者: 電梯平平草稿     時間: 2021-7-20 16:44

據美國「動力」網站報道,美空軍25架F-22「猛禽」戰斗機日前已齊聚關島及其周邊地區,開展代號為「太平洋鋼鐵」嘅大規模聯合空戰演習。呢將系美空軍動用「猛禽」數量最多嘅一次演習。
此次演習最受矚目的就系25架F-22「猛禽」戰斗機。前美太平洋空軍司令部副司令、退役空軍中將丹·利夫表示,呢個系美空軍歷史上出動「猛禽」戰斗機架次最多嘅一次演習,通常美空軍執行任務時動用「猛禽」嘅數量為6-12架。盡管F-22系當前世界上最先進嘅隱形戰斗機,但由於其造價昂貴,美軍方面早喺2009年就攞消了生產項目。目前,美空軍共保有186架「猛禽」,其中125架分配畀作戰部隊,剩余嘅則用以各種訓練、測試和評估任務。呢意味着此次出動嘅「猛禽」分別占到成個機隊數量嘅13%和作戰任務機總數嘅20%。
美軍太平洋空軍司令、威爾斯巴赫空軍上將表示,呢次「太平洋鋼鐵」演習就系要展示美空軍強大嘅「戰略靈活性」,並將繼續驗證「靈敏戰斗部署」作戰概念。根據該作戰概念想定,未嚟一旦發生大國沖突,美空軍目前使用嘅大型、固定空軍基地將面臨對手嘅致命打擊,像關島安德森空軍基地極有可能喺戰爭初期就被癱瘓。為保存有生力量和持續戰斗力,美空軍必須依靠小型嘅簡易機場,既分散對手火力,又能迷惑對手,為美軍重新發起攻勢贏得機會。因此,本次「太平洋鋼鐵」演習嘅地點並非只喺關島安德森空軍基地,關島西北機場、關島國際機場、天寧島國際機場都將成為美空軍演練「靈敏戰斗部署」作戰概念嘅重要場所。而為配合該作戰概念,關島西北機場已經喺今年完成升級,今年2月嘅美空軍演習中,F-35A和F-16C/D戰斗機都已掂部署,此前該機場僅能起降C-130運輸機和直升機。
軍事觀察人士分析認為,美方人員就此次部署大規模F-22嘅表態清晰反映出,喺美國軍方嘅認知里,已經將中國殲-20和F-22放喺同一個(性能、質量、戰斗力)水平線上。唯有靠集結大量嘅F-22,美國空軍才有和殲-20對抗嘅底氣和勇氣,而最新嘅F-35戰斗機難以挑起呢一重擔。另一方面,按照外媒報道,「太平洋鋼鐵-2021」演習重點關注美軍空中主力喺西太平洋島嶼機場分散部署,呢也表明,美國軍方對其最先進嘅F-22戰斗機喺西太地區嘅生存能力,同樣底氣不足,缺乏信心。
http://mil.ifeng.com/c/881HF9nD8Wt
呢其實就系一種挑釁行為,想睇睇F-22和殲20空戰,但系唔希望發生戰爭。

圖片附件: F-22.jpg (2021-7-20 16:44, 39.78 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: 棧道     時間: 2021-7-21 02:01

邊夠膽飛近中國,零威脅
作者: 剛峰     時間: 2021-7-21 07:12

關島離中國2500公里,F22作戰半桱850公里,又上唔倒艦,駐關島睇門囗?
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2021-7-21 08:32

引用:
原帖由 棧道 於 2021-7-21 02:01 AM 發表
邊夠膽飛近中國,零威脅
擺資態吧!其實無料到。
作者: CHS1     時間: 2021-7-21 11:59

要分散部署唔夠膽集中喺關島。
中國中程導彈射關島就一鑊熟。
作者: CHS1     時間: 2021-7-21 12:00

引用:
原帖由 剛峰 於 2021-7-21 07:12 AM 發表
關島離中國2500公里,F22作戰半桱850公里,又上唔倒艦,駐關島睇門囗?
用加油機又點睇?
作者: 笑到最後3號     時間: 2021-7-21 12:14

F22孖襟仲未退役?
作者: 13個加速馬達     時間: 2021-7-21 12:27

引用:
原帖由 剛峰 於 2021-7-21 07:12 AM 發表
呃下呆灣都得架!
作者: simon_mme     時間: 2021-7-21 14:38

引用:
F22 係關島打唔到中國,中國東風射程打到晒關島F22,放題?
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2021-7-21 15:22

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-21 12:00 PM 發表

用加油機又點睇?
加油都要幾次至掂,想有去無回?一次攻擊,連自己皇牌都要收皮,值得嗎?
作者: asahi_kogaku     時間: 2021-7-21 15:48

其實F22名大於實,反映機動力的推重比,及不上裝上新一代F110-GE-132引擎的F15E (即韓國F15K 及新加坡F15SG).
作者: pooh24680     時間: 2021-7-21 15:54

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2021-7-21 03:48 PM 發表
其實F22名大於實,反映機動力的推重比,及不上裝上新一代F110-GE-132引擎的F15E (即韓國F15K 及新加坡F15SG).
講推力係119大,22 點都重過15
唔係GE做唔倒,係空軍力保PW
作者: 電梯平平草稿     時間: 2021-7-21 16:24

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2021-7-21 03:48 PM 發表
冇開過,唔清楚啊
作者: 東熱汁男     時間: 2021-7-21 16:49

試試飞去台灣!同老千廿教量边個隱形多D
作者: 秋落     時間: 2021-7-21 17:19

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-21 12:00 PM 發表

用加油機又點睇?
最怕有起飛地方迴程有隆落地方啫。
作者: asahi_kogaku     時間: 2021-7-21 18:11

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-7-21 03:54 PM 發表

講推力係119大,22 點都重過15
唔係GE做唔倒,係空軍力保PW
美國空軍停產F22但繼續買新一代F15, 一定是知道兩者能力相差不遠,但F15性價比高很多。F22唯一長處只是雷達低可視度,但在敵方都配備了AESA和光電探測系統後,優勢差距也不多。。
作者: pooh24680     時間: 2021-7-21 18:18

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2021-7-21 06:11 PM 發表

美國空軍停產F22但繼續買新一代F15, 一定是知道兩者能力相差不遠,但F15性價比高很多。F22唯一長處只是雷達低可視度,但在敵方都配備了AESA和光電探測系統後,優勢差距也不多。。
買f15只係為保波音...

美國空軍個road map 係全退3代機
作者: asahi_kogaku     時間: 2021-7-21 18:59

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-7-21 06:18 PM 發表

買f15只係為保波音...

美國空軍個road map 係全退3代機
唔止F15, 美國空軍連f16都要買,肯定唔係為咗救波音,係洛馬自己f 22同F35都性價比不足, 滿足不到作戰需求,而且維修麻煩。

https://www.businessinsider.com/ ... fighter-jets-2021-2

Some might argue why the Air Force needs new F-16, instead of continuing only with the orders for the F-35 or the attritable unmanned aircraft. The reason is simple and similar to the one for the F-15EX. The F-22 and the F-35, to preserve their low observability, can carry weapons only internally, and this restricts both the quantity and the dimensions of the weapons.

The F-16 and F-15EX do not have this limitation and they could follow the two stealth aircraft while carrying a lot of standoff weapons and, especially in the case of the F-15EX, even hypersonic weapons.

Moreover, stealth is not always required, so the cheaper F-16s and F-15EXs can be used in those occasions instead of the F-22s and F-35s, saving some precious time on the service life of the Radar Absorbing Materials that, if damaged during a flight, might significantly degrade the low observability of the aircraft.
作者: CHS1     時間: 2021-7-21 19:10

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-7-21 03:22 PM 發表

加油都要幾次至掂,想有去無回?一次攻擊,連自己皇牌都要收皮,值得嗎?
我都知係戇鳩方法
但以防萬一
其實中國有冇手段可以阻止加油
例如加油期間射加油機甚至F22
作者: pooh24680     時間: 2021-7-21 19:47

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-21 07:10 PM 發表

我都知係戇鳩方法
但以防萬一
其實中國有冇手段可以阻止加油
例如加油期間射加油機甚至F22
殲20可以輕鬆 獵殺境外1000公里內所有非隱身機
冇加油機加持下,F22最多 飛近 境外2-300公里就要掉頭
So,冇乜野需要擔心
當然前提係 境外1000公里制空權,所以我成日都講 500架殲20係基本要求

真正威脅係B2/21, 可以喺境外 2-3000公里加完油 再深入 內陸成千公里
對抗广方法只有一個,將美軍驅逐出西太,呢個時就要 1百零2百架轟20
作者: pooh24680     時間: 2021-7-21 19:53

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2021-7-21 06:59 PM 發表

唔止F15, 美國空軍連f16都要買,肯定唔係為咗救波音,係洛馬自己f 22同F35都性價比不足, 滿足不到作戰需求,而且維修麻煩。

https://www.businessinsider.com/the-air-force-is-considering-buying-new-f16-fighter-jets-2021-2

Some might argue why th ...
F16喺另一單 補單
洛馬 現今最頭痛係請唔夠 programmer
叻嘅都去晒 寫app
攪到F35產能下降,就要諗計搵返啲外快
F35 A 主要目的就係代替F16
作者: cardreadermp3     時間: 2021-7-21 20:16

引用:
原帖由 剛峰 於 2021-7-21 07:12 發表
意識形態
(打飛機)

我地識條毛
作者: CHS1     時間: 2021-7-21 20:39

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-7-21 07:47 PM 發表

殲20可以輕鬆 獵殺境外1000公里內所有非隱身機
冇加油機加持下,F22最多 飛近 境外2-300公里就要掉頭
So,冇乜野需要擔心
當然前提係 境外1000公里制空權,所以我成日都講 500架殲20係基本要求

真正威脅係B2/21, 可以喺境外 2-3000公里加完油 再深入 內陸成千公里
對抗广方法只有一個,將美軍驅逐出西太,呢個時就要 1百零2百架轟20
如果預先發現唔到B2/B21咪好擇使?
自由出入點搞?
作者: asahi_kogaku     時間: 2021-7-21 20:40

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-7-21 07:53 PM 發表

F16喺另一單 補單
洛馬 現今最頭痛係請唔夠 programmer
叻嘅都去晒 寫app
攪到F35產能下降,就要諗計搵返啲外快
F35 A 主要目的就係代替F16
就係因為F35啲programme bugs 搞咗十幾年都搞唔完,所以美國空軍寧願買返F15/F16, 減少買F35, 而且也不考慮重啟F22生產線,直接等10年後下一代機服役。即係原先三代機完全由F22/F35取代的計劃不會實現,F35只會越買越少。
作者: pooh24680     時間: 2021-7-21 20:50

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-21 08:39 PM 發表

如果預先發現唔到B2/B21咪好擇使?
自由出入點搞?
點解要做啲吃力不討好嘅野?
B2/21 咁易發現 咁生產H20仲有乜價值?
禦敵於門外永遠好過城門失火
打仗係打後勤,唔比對方後勤接受,前線識飛又如何
打擊對方後勤,最緊要就係有H20
美軍今日之所以咁惡,就係佢全世界都有機地
作者: pooh24680     時間: 2021-7-21 20:55

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2021-7-21 08:40 PM 發表

就係因為F35啲programme bugs 搞咗十幾年都搞唔完,所以美國空軍寧願買返F15/F16, 減少買F35, 而且也不考慮重啟F22生產線,直接等10年後下一代機服役。即係原先三代機完全由F22/F35取代的計劃不會實現,F35只會越買越少。
有隱身機邊個會咁傻想要非隱身機
洛馬產能不足先會比波音偷雞
再多bug都好,交付1000架就收1000架嘅錢
BuDget係咁多,買左F35,F15想賣?1蚊架就得
作者: CHS1     時間: 2021-7-21 20:58

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-7-21 08:50 PM 發表

點解要做啲吃力不討好嘅野?
B2/21 咁易發現 咁生產H20仲有乜價值?
禦敵於門外永遠好過城門失火
打仗係打後勤,唔比對方後勤接受,前線識飛又如何
打擊對方後勤,最緊要就係有H20
美軍今日之所以咁惡,就係佢全世界都有機地
但B2/21/加油機從美國本土過來都得喎
如何打擊後勤?
作者: pooh24680     時間: 2021-7-21 21:10

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-21 08:58 PM 發表

但B2/21/加油機從美國本土過來都得喎
如何打擊後勤?
邊度聽返泥?
B2 先係本土起飛
內油成百噸先有 萬鬆公里

加油機 係沿途各基地出發
加油機都有行程,自己都要用油
作者: asahi_kogaku     時間: 2021-7-21 21:24

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-7-21 08:55 PM 發表

F16也是洛馬的,美國空軍原本要買1700架F35A,現在只買一千架,其餘可能改買F16C Block 70, F15EX, 甚至F18E/F。

隱形機對三代/二代機有優勢,但面對敵方隱形機,AESA雷達和裝備光電/被動探測系統的防空系統就冇優勢,所以美國空軍寧願多買可攜帶長程導彈的三代機進行距外攻擊,性價比較好。
作者: CHS1     時間: 2021-7-21 21:27

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-7-21 09:10 PM 發表

邊度聽返泥?
B2 先係本土起飛
內油成百噸先有 萬鬆公里

加油機 係沿途各基地出發
加油機都有行程,自己都要用油
咁樣都係唔多啱數
B2/21靜雞雞過黎炸咗中國重要目標
之後就算放棄B2/21
似乎都係中國蝕喎
作者: pooh24680     時間: 2021-7-21 21:33

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-21 09:27 PM 發表

咁樣都係唔多啱數
之後就算放棄B2/21
似乎都係中國蝕喎
你喺空中真係分倒?

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-7-21 21:33, 41.93 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: mobile_2.jpg (2021-7-21 21:33, 63.81 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-7-21 21:36, 120.59 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: CHS1     時間: 2021-7-21 21:39

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-7-21 09:33 PM 發表

你喺空中真係分倒?

我唔係好明你意思
我想講美國過嚟炸中國目標
中國發現唔到
你打擊美國後勤有乜用
佢最多炸完你就唔要嗰啲轟炸機
作者: pooh24680     時間: 2021-7-21 22:51

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-21 09:39 PM 發表

我唔係好明你意思
我想講美國過嚟炸中國目標
中國發現唔到
你打擊美國後勤有乜用
佢最多炸完你就唔要嗰啲轟炸機
重要目標會坐定定等比人炸?
再強嘅隠身機,開彈倉就會現形,F117就係咁比 sa2 擊落
更重要係,花你時間/內油 「搵」目標
B2/B21 嘅目標係乜?就係東風導彈車, 造多架真車好貴好難?
我打晒你關島流球啲 加油機,b2就有入冇出
用b2做神風,我只有講個豪字,之後就係笑到肚痛

美國有冇其他方法?當然有,最簡單就係發展中導同HGV

你覺得蝕 只因你仲認為 中美仲係廿年前嘅中美
而且 武器係矛盾對抗,只睇邊個行多一步
作者: pooh24680     時間: 2021-7-21 23:04

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2021-7-21 09:24 PM 發表

F16也是洛馬的,美國空軍原本要買1700架F35A,現在只買一千架,其餘可能改買F16C Block 70, F15EX, 甚至F18E/F。

隱形機對三代/二代機有優勢,但面對敵方隱形機,AESA雷達和裝備光電/被動探測系統的防空系統就冇優勢,所以美國空軍寧願多買可攜帶長程導彈的三代機進行距外攻擊,性價比較好。
依家都未有一套 見得人 嘅 隱形機 對抗隱形機  方案

暫時最大可能 就係老死不相往來,你有你打我嘅 非隠身目標,反之亦然
我開殲20 打你完你兩三架 F15/F16 返去休息唔好? 機司 咁唔值錢?
結果就係冇一架 非隱形戰機 夠膽起飛
唔起飛價值就係零,幾平都冇用
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2021-7-21 23:11

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-7-21 10:51 PM 發表

再強嘅隠身機,開彈倉就會現形,F117就係咁比 sa2 擊落
B2/B21 嘅目標係乜?就係東風導彈車, 造多架真車好貴好難?

...
一架B2成21億美金,點計都係美國蝕硬,中國武器邊有可能咁貴?而且能有幾次可以咁消耗法去攻擊呢?莫非係帶核武想同歸於盡?咁用核子潛艇都夠做啦。
作者: 大林林     時間: 2021-7-22 01:12

引用:
有胸中加油,不過飛一轉要維修半個月
作者: 電梯平平草稿     時間: 2021-7-22 08:13

引用:
原帖由 大林林 於 2021-7-22 01:12 AM 發表

有胸中加油,不過飛一轉要維修半個月
點解會維修半個月啊
作者: oyear     時間: 2021-7-22 08:26

引用:

用加油機又點睇?
用加油機好危險,仲有加油機要跟住。
來往關島要加幾千,完全無效率。

明明有轟炸機,甘要F22黎做咩?
狗鬥咩
作者: oyear     時間: 2021-7-22 08:30

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-7-21 08:55 PM 發表

穩身機係用黎扣門口, 無預警比敵對國,先可以打爛佢門口d 防空雷達同導彈陣地。

同戰機就甘打空戰? 無預警機就贏硬, 對大陸甘多各類型防空雷達,埋黎空戰找死咩
作者: pooh24680     時間: 2021-7-22 10:47

引用:
原帖由 oyear 於 2021-7-22 08:30 AM 發表

穩身機係用黎扣門口, 無預警比敵對國,先可以打爛佢門口d 防空雷達同導彈陣地。

同戰機就甘打空戰? 無預警機就贏硬, 對大陸甘多各類型防空雷達,埋黎空戰找死咩
現代防空武器都係機動部署,靠遠程雷達 投供預警,防空導彈個雷達最後關頭先開,一開即打
老解就用呢招 打左幾架 u2 落泥,幾十年前嘅事

喺呢個情況下,空軍打擊防空武器 嘅能力係好有限,預警雷達開一陣就走,火控雷達又唔開,所有反雷達導彈都癈晒,只有低空目視搜索
依家好啲,有合成孔雷達

真實戰例,北約  空襲科索沃兩個月夠晒轟天動地,戰果就只係幾十部軍車.....,反而有架117比人打左落泥,邊個傷啲!?

防空導彈 比人一野打爆晒,只會發生喺中東呢啲 2戰水平.....都冇嘅地方
作者: oyear     時間: 2021-7-22 11:19

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-7-22 10:47 AM 發表

現代防空武器都係機動部署,靠遠程雷達 投供預警,防空導彈個雷達最後關頭先開,一開即打
老解就用呢招 打左幾架 u2 落泥,幾十年前嘅事

喺呢個情況下,空軍打擊防空武器 嘅能力係好有限,預警雷達開一陣就走,火控雷達又唔開,所有反雷達導彈都癈晒,只有低空目視搜索
依家好啲,有合成孔雷達

真實戰例,北約  空襲科索沃兩個月夠晒轟天動地,戰果就只係幾十部軍車.....,反而有架117比人打左落泥,邊 ...
當有一日美國將F22放日本先講啦
穩形戰機有戰危哥陣,同航母一齊聞風而逃啦

中國二百年前比列強蝦係因為冷兵器對火器武器
依家大家甘上下,就算你航母勁d, 都係機場咋。
同中國打? 中國係陸基機場呀, 十隻航母黎晒都係送死,甘簡單既道理仲駛咩拗?

你話同伊拉克打? 伊拉克戰事,伊拉克d戰機仲係老式戰貓。 防空系統六七十年代。 又等同無海軍。 全部軍事武器都係 越戰時代既陸軍思想,仲要係平原。

無空軍無防空陸地武器又落後幾十年,航母先有用
作者: 大林林     時間: 2021-7-22 12:33

引用:
原帖由 電梯平平草稿 於 2021-7-22 08:13 AM 發表

點解會維修半個月啊
忘記了,好似層隱形塗層飛完就甩,要翻起再噴一次,家下層油成日被拍到甩皮,可能已驗經放棄
作者: 末日戰狂     時間: 2021-7-22 12:41

現時任何隱身機都無法避開現時反隱身雷達,五代機比起四代機的分別是被登現的距離較短而矣。
作者: 電梯平平草稿     時間: 2021-7-22 12:45

引用:
原帖由 大林林 於 2021-7-22 12:33 PM 發表

忘記了,好似層隱形塗層飛完就甩,要翻起再噴一次,家下層油成日被拍到甩皮,可能已驗經放棄
原嚟系咁啊
作者: 電梯平平草稿     時間: 2021-7-22 12:47

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 12:41 PM 發表
現時任何隱身機都無法避開現時反隱身雷達,五代機比起四代機的分別是被登現的距離較短而矣。
之不過依家嘅雷達系統也系越嚟越先進了,隱身嘅作用也越嚟越小了
作者: 末日戰狂     時間: 2021-7-22 12:53

引用:
原帖由 電梯平平草稿 於 2021-7-22 12:47 PM 發表

之不過依家嘅雷達系統也系越嚟越先進了,隱身嘅作用也越嚟越小了
不過隱身機對四代機仍然有一定優勢,假設沒有預警機的情況下,先敵發現及發射導彈,然後逃跑。

如果對方有反隱身預警機的話,隱身機的優勢就不太明顯,尤其美國戰機的空空導彈射程不及中俄的四代機遠程空空導彈

作者: 電梯平平草稿     時間: 2021-7-22 13:04

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 12:53 PM 發表

不過隱身機對四代機仍然有一定優勢,假設沒有預警機的情況下,先敵發現及發射導彈,然後逃跑。

如果對方有反隱身預警機的話,隱身機的優勢就太明顯,尤其美國戰機的空空導彈射程不及中俄的四代機遠程空空導彈
學到了,多謝
作者: CHS1     時間: 2021-7-22 13:11

引用:
原帖由 oyear 於 2021-7-22 08:26 AM 發表

用加油機好危險,仲有加油機要跟住。
來往關島要加幾千,完全無效率。

明明有轟炸機,甘要F22黎做咩?
狗鬥咩
F22用黎對付中國戰機
作者: CHS1     時間: 2021-7-22 13:15

引用:
原帖由 oyear 於 2021-7-22 08:30 AM 發表

唔係好明
預警機及雷達真係可以發現隱身機?
即使可以
唔代表非隱身機就可以鎖定攻擊隱身機
作者: CHS1     時間: 2021-7-22 13:17

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-7-21 10:51 PM 發表

...
唔驚佢斬首,炸核電站,三峽水灞?
作者: 末日戰狂     時間: 2021-7-22 13:21

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-22 01:15 PM 發表

唔係好明
即使可以
可以鎖定,只是有效鎖定距離較短而矣。
作者: 末日戰狂     時間: 2021-7-22 13:22

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-22 01:17 PM 發表

炸核電站,炸三峽水灞等於核戰,中國大條道理用東風四十攻擊美國本土。
作者: 末日戰狂     時間: 2021-7-22 13:24

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-22 01:15 PM 發表

唔係好明
即使可以
美國預警機聲稱可以二百公里外發現 敵方隱身機。
現時普遍相信中國新一代預警機比美方更先進。

作者: CHS1     時間: 2021-7-22 13:27

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 01:21 PM 發表

可以鎖定,只是有效鎖定距離較短而矣。
但隱身機好遠已經發現非隱身機
射埋
作者: 末日戰狂     時間: 2021-7-22 13:36

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-22 01:27 PM 發表

但隱身機好遠已經發現非隱身機
射埋
是的,不過這是沒有預警機的情況,有預警機時隱身機優勢並不明顯。

隱身機隱身模式時,本身雷達攻率雖要減半,發現敵方四代機有效距離在150KM以下,而四代機發現隱身機距離約50KM,而預警機發現隱身機距離大於200KM。

而四代機在預警機發現敵方隱身機時,可以發射射程400KM以上的空空導彈迫退敵機,或者指示友方隱身機攻擊敵機,由於F-22作戰半徑只有700KM,在貓捉老X時會處於劣勢。
作者: pooh24680     時間: 2021-7-22 13:38

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-22 01:17 PM 發表

老共講明呢 攻擊核設施同三峽大壩 兩樣會核還擊
大家可以睇下老共係咪只識吹水

斬首?座得呢啲位冇預就抵佢死,病死意外暗殺都有一套應變

美國冇你諗得咁小學雞,用B2做埋啲無厘頭野
必然引發大戰 嘅軍事行動,只會先攻擊核武器以防萬一
作者: 電梯平平草稿     時間: 2021-7-22 14:16

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-7-22 01:38 PM 發表

老共講明呢 攻擊核設施同三峽大壩 兩樣會核還擊
大家可以睇下老共係咪只識吹水

斬首?座得呢啲位冇預就抵佢死,病死意外暗殺都有一套應變

美國冇你諗得咁小學雞,用B2做埋啲無厘頭野
必然引發大戰 嘅軍事行動,只會先攻擊核武器以防萬一
你哋懂嘅好多啊
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2021-7-22 14:22

引用:

炸呢啲,美國唔驚變核戰?
作者: oyear     時間: 2021-7-22 14:41

引用:

唔係好明
即使可以
大佬,依家d機全部連晒線架啦
咩叫制導導彈呀
作者: oyear     時間: 2021-7-22 14:42

引用:

真正既戰爭罪行
作者: oyear     時間: 2021-7-22 14:45

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 01:24 PM 發表

美國預警機聲稱可以二百公里外發現 敵方隱身機。
現時普遍相信中國新一代預警機比美方更先進。
依家係美國過黎聊交打, 預警機點勁都唔夠岸機雷達陣甘堅啦

比如打台灣,大陸沿海地區幾百幾千個大功率相陣雷達,干擾器係甘照去台灣/美軍支援方向, 美國飛機連自己去左邊都唔知呀!
作者: 末日戰狂     時間: 2021-7-22 14:57

引用:
原帖由 oyear 於 2021-7-22 02:45 PM 發表

依家係美國過黎聊交打, 預警機點勁都唔夠岸機雷達陣甘堅啦

比如打台灣,大陸沿海地區幾百幾千個大功率相陣雷達,干擾器係甘照去台灣/美軍支援方向, 美國飛機連自己去左邊都唔知呀!
陸基雷達最大問題是不能移動,敵方隱身機不會冒險進入偵察範圍,而台海距大陸約200KM,台灣東部距離大陸約400KM,超出陸機雷達預警範圍,而且陸基雷達不能偵察低飛戰機,F-22仍然有機會在台灣東部出沒,或者低飛避開陸基雷達,並且威脅台灣上空或台海的中國戰機,屆時中國預警機就大派用場。
作者: 電梯平平草稿     時間: 2021-7-22 15:03

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 02:57 PM 發表

陸基雷達最大問題是不能移動,敵方隱身機不會冒險進入偵察範圍,而台海距大陸約200KM,台灣東部距離大陸約400KM,超出陸機雷達預警範圍,而且陸基雷達不能偵察低飛戰機,F-22仍然有機會在台灣東部出沒,或者低飛避開陸基雷達,並且威脅台灣上空或台海的中國戰機,屆時中國預警機就大派用場。
你呢分析也太專業了
作者: oyear     時間: 2021-7-22 15:15

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 02:57 PM 發表

所以知點解大陸唔同,美國甘頭痕。 大陸海岸線長台灣好多倍,基本上已經cover晒台灣海峽。

然後靠東, 依家有航母去增強陸機雷達既方向做增強站。 再外聯預警機。 仲有大陸係美俄,尤其係亞太南中國海地區最多衛星既地方。

中國干擾台灣或遠來中國既美軍飛機係多方位,功率都係壓倒性,仲有方位係立體性。 唔係點解依家日本d飛機呢兩年要後徹。

我唯一覺得中國依家只有最怕美國核潛艇。
佢黎左大陸揾唔到美核潛出黎,係致命性。
作者: 秋落     時間: 2021-7-22 15:18

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-21 09:27 PM 發表

咁樣都係唔多啱數
之後就算放棄B2/21
似乎都係中國蝕喎
中國導彈喫素的,隨時反擊美國任何目標。
作者: 末日戰狂     時間: 2021-7-22 15:26

引用:
原帖由 oyear 於 2021-7-22 03:15 PM 發表

所以知點解大陸唔同,美國甘頭痕。 大陸海岸線長台灣好多倍,基本上已經cover晒台灣海峽。

然後靠東, 依家有航母去增強陸機雷達既方向做增強站。 再外聯預警機。 仲有大陸係美俄,尤其係亞太南中國海地區最多衛星既地方。

中國干擾台灣或遠來中國既美軍飛機係多方位,功率都係壓倒性,仲有方位係立體性。 唔係點解依家日本d飛機呢兩年要後徹。

我唯一覺得中國依家只有最怕美國核 ...
美國潛艇的確有好大威脅,不過一旦發動攻擊,就會暴露位置,如用長程亞音速巡弋彈(1000KM射程,末短才超音速),對中國無任何威脅,因為亞音速導彈十分容易攔截,而用短程超音速導彈,威脅雖然大,但在中國反潛導彈反擊下也必死無疑,美國捨得用潛艇為台灣犠性? 我認為不會。
作者: 13個加速馬達     時間: 2021-7-22 15:31

老尾幾時咁拆墮,用成副身家去凶老解!
作者: oyear     時間: 2021-7-22 15:33

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 03:26 PM 發表

美國潛艇的確有好大威脅,不過一旦發動攻擊,就會暴露位置,如用長程亞音速巡弋彈(1000KM射程,末短才超音速),對中國無任何威脅,因為亞音速導彈十分容易攔截,而用短程超音速導彈,威脅雖然大,但在中國反潛導彈反擊下也必死無疑,美國捨得用潛艇為台灣犠性? 我認為不會。
佢只打中國航母都夠死啦
就算還拖真係打沉到佢

航母幾多家當, 中國航母無美核航母甘多值錢野同四五千人, 都有十幾廿架戰機, 上千個軍官飛官啦。

我認為解放軍打台灣,依家唯一最怕既係水底潛艇。 掃唔到點圍死台灣呢?
作者: 末日戰狂     時間: 2021-7-22 15:45

引用:
原帖由 oyear 於 2021-7-22 03:33 PM 發表

佢只打中國航母都夠死啦
就算還拖真係打沉到佢

航母幾多家當, 中國航母無美核航母甘多值錢野同四五千人, 都有十幾廿架戰機, 上千個軍官飛官啦。

我認為解放軍打台灣,依家唯一最怕既係水底潛艇。 掃唔到點圍死台灣呢?
所以我認為中國不會出航母和兩棲攻擊艦打台灣,打台灣應該用以下手段:

1. 定位火箭帶雲爆彈和鑽地彈,消滅台灣所有軍事目標。
2. 東風21消滅所有台灣海軍和反美日水面艦介入
3. 空軍掩護下,驅逐艦掃蕩台灣四周美日台潛艇,
4. 轟炸台灣所有民用發電廠,通訊設施
5. 無人機日夜攻擊所有台灣運輸交通例如車輛,港口、船隻,台灣將完全陷入癱瘓狀態,發展至此,台灣應該投降了。
6. 若不投降,無電無水無糧也守不到兩個月,基於人道理由,中國此時會派遣解放軍用直20空降台灣,逐鎮逐市解放台灣

作者: 末日戰狂     時間: 2021-7-22 15:55

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 03:45 PM 發表

所以我認為中國不會出航母和兩棲攻擊艦打台灣,打台灣應該用以下手段:

5. 無人機日夜攻擊所有台灣運輸交通例如車輛,港口、船隻,台灣將完全陷入癱瘓狀態,發展至此,台灣應該投降了。
6.  ...
其實我認為第一波火箭彈雨攻擊後,民進黨政府應該會逃走,留下的國軍為保性命也應該會無條件投降。

其餘2-6項應該不會發生
作者: 末日戰狂     時間: 2021-7-22 16:16

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 03:45 PM 發表

6.  ...
若果不明現代空軍戰略,可參考美軍出兵南斯拉夫之戰,單用空軍已搞掂,南斯拉夫迅速投降,何況中國用定位火箭彈己可 搞定大部份呆灣軍民目標,比起當年南斯拉夫之戰更經濟。

作者: 前往遠方的魚     時間: 2021-7-22 16:33

又話隐形,咁到拍得到,美狗國又呃人話識隐形
作者: Visita     時間: 2021-7-22 17:30

引用:

F22 部署關島,腳短來不到台灣海峽,如果帶加油機及預警機就國王的新衣,人人睇見,纖毫畢現。 作用只是保護關島,不是為空心菜幫拖。 而且,盲擒身嬌肉貴,好難部署琉球,分分鐘受老八導彈威脅。
作者: 末日戰狂     時間: 2021-7-22 18:17

引用:
原帖由 Visita 於 2021-7-22 05:30 PM 發表

F22 部署關島,腳短來不到台灣海峽,如果帶加油機及預警機就國王的新衣,人人睇見,纖毫畢現。 作用只是保護關島,不是為空心菜幫拖。 而且,盲擒身嬌肉貴,好難部署琉球,分分鐘受老八導彈威脅。
美國有隱身加油機的,雖然f-22來台的機會甚微,但始終有可能
作者: pooh24680     時間: 2021-7-22 18:37

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 06:17 PM 發表

美國有隱身加油機的,雖然f-22來台的機會甚微,但始終有可能
冇記錯F22只受硬油管加油
無人加油機 軟油管係海軍F18用
作者: Visita     時間: 2021-7-22 22:54

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 06:17 PM 發表

上貼的師兄已經解說了那只不務正業轉行的無人機是幫不了盲禽,而且,兩雞加油時失去隱身。 就算盲禽可以加油幾次飛得到台灣海峽,回程一樣無加油機可以逗留在空中等渠,唯有一去兮不复還,天價神風機啊。
作者: CHS1     時間: 2021-7-22 23:59

引用:

6.  ...
廿隻核潛派過嚟短時間可能已經清曬中國海面戰艦,中國可能嚟唔切反應?
作者: pooh24680     時間: 2021-7-23 01:47

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-22 11:59 PM 發表

廿隻核潛派過嚟短時間可能已經清曬中國海面戰艦,中國可能嚟唔切反應?
邊度聽呢個可能性返泥呀?🤡
作者: 車站雀躍的神童

作者: caorenjie

作者: CHS1     時間: 2021-7-23 09:24

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-7-23 01:47 AM 發表

邊度聽呢個可能性返泥呀?🤡
我就係問緊個可能性。
因為如果反潛能力低唔可以預先發現對付,佢派廿隻過嚟你都唔知。
真係打起上嚟佢咪可以好快清曬你水面艦,噉係有可能反應唔切個喎。
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2021-7-23 09:56

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-23 09:24 AM 發表

我就係問緊個可能性。
因為如果反潛能力低唔可以預先發現對付,佢派廿隻過嚟你都唔知。
真係打起上嚟佢咪可以好快清曬你水面艦,噉係有可能反應唔切個喎。
你睇下中國有幾多反潛機,無人潛艇,同埋056先講啦。
作者: pooh24680     時間: 2021-7-23 10:04

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-23 09:24 AM 發表

我就係問緊個可能性。
美國唔係神,了解多啲先好吹噓
潛艇攻擊艦隊,一命換一命都賺到凸
潛艇嘅優優係 「大洋深處低速隱藏」,打常規戰係以短攻長,老解發夢都笑醒
中國沿海淺水,對潛艇極不友善
大洋亦只有 守株待兔式偷襲,高速少少都現形,即死
作者: 末日戰狂     時間: 2021-7-23 10:14

引用:

我就係問緊個可能性。
美國核潛其實並不適合在台灣、南海或中國沿岸活動,因為中國在這些地方佈滿自主偵察器(魚雷狀的偵察器),在這些地方一定會被發現,其有效活動一定要在台灣以東200公里以外的深海活動,解放軍大型艦隻要避開這些深海區域,或者先派反潛機掃蕩這些區域才進入。

作者: 末日戰狂     時間: 2021-7-23 11:05

引用:
原帖由 Visita 於 2021-7-22 10:54 PM 發表

上貼的師兄已經解說了那只不務正業轉行的無人機是幫不了盲禽,而且,兩雞加油時失去隱身。 就算盲禽可以加油幾次飛得到台灣海峽,回程一樣無加油機可以逗留在空中等渠,唯有一去兮不复還,天價神風機啊。
隱身加油機是在接近前線的地方加油,而後方還有其他大力士型改裝的運油機。

這些隱身加油機會佈置在中方預警機400km外的地方等候替f22加油,不太可能被擊落。

問題是25架f-22來挑機中國有屁用,能夠有一架半架可以跑回關島已經執到。
作者: CHS1     時間: 2021-7-23 12:07

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-23 10:14 AM 發表

美國核潛其實並不適合在台灣、南海或中國沿岸活動,因為中國在這些地方佈滿自主偵察器(魚雷狀的偵察器),在這些地方一定會被發現,其有效活動一定要在台灣以東200公里以外的深海活動,解放軍大型艦隻要避開這些深海區域,或者先派反潛機掃蕩這些區域才進入。
其實而家中國反潛能力對比美日如何?呢樣真係好緊要。
作者: 末日戰狂     時間: 2021-7-23 12:18

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-23 12:07 PM 發表

其實而家中國反潛能力對比美日如何?呢樣真係好緊要。
近海反潛主要靠無人載具,與載具數量掛勾,這方面我從來不會懷疑解放軍的能力。

而藍海深洋這方面就要靠聲納和激光掃描,同樣是與反潛機的數量掛勾,中國驅逐艦數量和相關反潛機數量是全球排第二,至於陸基反潛機就不詳。

結論是台海、南海及中國沿岸基本美國潛艇對中國是毫無威脅,美國核潛只能埋伏在深海等候機會。

作者: CHS1     時間: 2021-7-23 12:50

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-23 12:18 PM 發表

近海反潛主要靠無人載具,與載具數量掛勾,這方面我從來不會懷疑解放軍的能力。

而藍海深洋這方面就要靠聲納和激光掃描,同樣是與反潛機的數量掛勾,中國驅逐艦數量和相關反潛機數量是全球排第二,至於陸基反潛機就不詳。

結論是台海、南海及中國沿岸基本美國潛艇對中國是毫無威脅,美國核潛只能埋伏在深海等候機會。
如果係咁都放心d
作者: asahi_kogaku     時間: 2021-7-23 14:12

引用:

我就係問緊個可能性。
美國核潛要到達能攻擊全殲中國水面艦隻的範圍(即離中國海岸線200公里範圍內), 美國首先要取得週邊額外200公里的制空權,阻止中國反潛飛機進入核潛附近空域進行獵潛任務。

如果美國核潛單騎直入,只適宜射巡航導彈直接攻擊空軍海軍陸地基地設施,射完便潛走,根本不會浪費時間追獵中國艦隊。
作者: Visita     時間: 2021-7-23 16:45

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-7-23 09:56 AM 發表

你睇下中國有幾多反潛機,無人潛艇,同埋056先講啦。
小平頂大把反潛直升機,其他戰艦上的直升機亦能夠反潛,老美的潛艇想攻擊中國艦隊,那是送上門來給中國艦隊獵潛。 如果他日小平頂上到無人反潛機,老美的潛艇更加不敢送死,出門口都怕怕。
作者: 明亮的晨星二     時間: 2021-7-23 20:55

引用:
正是看門口

美國實際上已放棄第一島鍊,F22是用來對付接近第二島鍊(關島)的解放軍