標題: 東方日報B1:華全面降準放水萬億 分析指非好兆頭 勢再出手 [打印本頁]

作者: 2829     時間: 2021-7-10 09:57

國務院常務會議提及「適時降準」僅兩日,中國人民銀行周五收市即宣布「全面降準」,下周四(15日)下調金融機構存款準備金率0

輸入性通脹, 大陸佬開始節衣縮食, 內需收縮了!
到冬天, 共產黨又唔比燒煤, 唔知幾多人無錢買天然氣取暖!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20210710/bkn-20210710003356147-0710_00842_001.html
作者: owen112233441     時間: 2021-7-10 10:20

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-10 09:57 AM 發表
國務院常務會議提及「適時降準」僅兩日,中國人民銀行周五收市即宣布「全面降準」,下周四(15日)下調金融機構存款準備金率0

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20210710/photo/bkn-20210710003356147-0710_00842_001_01b.jpg?20210710003744

...
係啊係啊,樓主我地兩個出去慶祝下,齊齊打下飛機,中國今次一定支爆
作者: 2829

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: owen112233441     時間: 2021-7-10 13:09

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-10 10:37 AM 發表

CLS! 大陸佬慣左食草, 點會爆! 年頭阿雜種已經知道大鑊, 所以出條限食法, 叫14億大陸佬食一半好啦.
嗌愛國唔好嗌咁大聲, 會肚餓!

侵侵好心, 黃豆800幾蚊叫共產黨買啦買啦, 共產黨含屎噴人屈佢買, 阿拜金唔叫共產黨幫襯, 係咁洗錢, 依家黃豆1300幾美金, 美國今年失收, 年尾可能係侵侵價既一個double, 大陸佬嚇到標屎去搶著買! 個啲芯片, 大陸佬一年買幾多美國貨 ...
無可能,中囯一定會支爆,師兄我地出黎打個飛機慶祝下先啦
作者: 賢豬     時間: 2021-7-10 13:24

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-10 09:57 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20210710/photo/bkn-20210710003356147-0710_00842_001_01b.jpg?20210710003744

...
2千萬,集中哂喺萊豬省
作者: gypsymoon     時間: 2021-7-10 13:31

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-10 10:37 AM 發表

CLS! 大陸佬慣左食草, 點會爆! 年頭阿雜種已經知道大鑊, 所以出條限食法, 叫14億大陸佬食一半好啦.

侵侵好心, 黃豆800幾蚊叫共產黨買啦買啦, 共產黨含屎噴人屈佢買, 阿拜金唔叫共產黨幫襯, 係咁洗錢, 依家黃豆1300幾美金, 美國今年失收, 年尾可能係侵侵價既一個double, 大陸佬嚇到標屎去搶著買! 個啲芯片, 大陸佬一年買幾多美國貨 ...
白 痴仔,限食令?中文睇唔明就咪出来表現智商啦。
作者: 2829     時間: 2021-7-10 13:46

引用:
原帖由 owen112233441 於 2021-7-10 01:09 PM 發表

你真係常識不足, 政治敏感度不高!
大陸佬基本上進化到身體既有毒重金屬含量, 全球最高, 地溝油又由細食到大, 食火鍋咩, 個喎野真係早2星期食淨既大溝亂, 又無事, 真係阿邊個好自豪咁講, 食3年草都唔洗死, 點會支爆!
依家呢, PPI 係咁升, 升到大陸佬節衣縮食, CPI 就快唔升, 所謂唔升, 其實必需品既需求無得跌, 咁咪非必需品需求跌好多去慳著洗囉.
原來美國佬對付共產黨, 唔洗出乜野法案, 祗要專心印銀紙, 出盡力洗錢, 洗到大通脹, 咁共產黨就要出條惜食法限制大陸佬一日食一餐, 阿共產黨今年國慶, 仲夠唔夠膽show東風49?
美國佬話搞基建, 銅價可能升到6.6, 可預見大陸啲電線又少左銅線!
作者: XEO     時間: 2021-7-10 15:20

對家6萬億美元預算,唔對沖下人仔升到 fing fing 聲...
而家1億人仔濕濕碎,之後會仲多.
作者: XEO     時間: 2021-7-10 15:31

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-10 01:46 PM 發表

大陸佬基本上進化到身體既有毒重金屬含量, 全球最高, 地溝油又由細食到大, 食火鍋咩, 個喎野真係早2星期食淨既大溝亂, 又無事, 真係阿邊個好自豪咁講, 食3年草都唔洗死, 點會支爆!
依家呢, PPI 係咁升, 升到大陸佬節衣縮食, CPI 就快唔升, 所謂唔升, 其實必需品既需求無得跌, 咁咪非必需品需求跌好多去慳著洗囉.
原來美國佬對付共產 ...
我仲以為身體重金屬含量最高係日本,痛痛病咁出名.
你個報告邊度黎,我想研究下.
作者: 黑蟑螂群毆     時間: 2021-7-10 15:32

法輪功第三代亂倫有神功助攻又支爆
作者: Peter_H

作者: jackiewcp     時間: 2021-7-10 15:45

對著幹都唔知點死
作者: 巴士真心事

作者: 出入夜婆仔     時間: 2021-7-10 15:47

引用:

...
一齊去英國過冬。 睇吓你會唔會過唔到拿。
作者: 賢豬     時間: 2021-7-10 15:49

引用:

個雜種咪係你自己囉,呵呵死雜種
作者: 車站雀躍的神童

作者: 2013gundam     時間: 2021-7-10 15:54

睇完內文之後 真係黑人問號
明明降準就係想銀行放水 鼓勵貸款業務
令市場更容易 以及較低利率借貨
點解可以得出因為降準 所以就有壞帳更多

事實上 受困於全球通漲 要進口原材料既製造業的確係比較困難
今次準備 好明顯係為呢一班人紓困
作者: wk221ab     時間: 2021-7-10 16:08

Don’t 慌!
比毒果更差
作者: 瑪卡     時間: 2021-7-10 16:11

引用:

膠人👍👍
作者: 2829     時間: 2021-7-10 17:07

引用:
原帖由 車站雀躍的神童 於 2021-7-10 03:49 PM 發表

大家一齊報國安睇下隻曱甴寫乜野又點稱呼國家主席,一於齊齊做佢
睇下國安小你定小我?
作者: s-chris     時間: 2021-7-10 17:13

咁人仔匯水會唔會跌一跌?
要唔要放晒手頭啲人仔避一避好啲?
作者: 2829     時間: 2021-7-10 17:19

引用:
原帖由 XEO 於 2021-7-10 03:31 PM 發表

我仲以為身體重金屬含量最高係日本,痛痛病咁出名.
你個報告邊度黎,我想研究下.
劏一個大陸佬, 劏一個日本佬, 你就會有答案.
其實早幾年外國有研究報告出過, 好多大陸佬都知,所有海淘同海外代購做到咁大!
作者: 普通話太難學     時間: 2021-7-10 17:32

黃屍眼中,內地做什麼都不是好兆頭。
作者: team1234567     時間: 2021-7-10 17:37

引用:

啱架喇,以後係網上打飛機唔好出去搞搞震...乖
作者: dhammika2     時間: 2021-7-10 17:38

引用:
原帖由 owen112233441 於 2021-7-10 01:09 PM 發表

劉珠鐘情意大利吞晶?
作者: dhammika2     時間: 2021-7-10 17:39

引用:
原帖由 巴士真心事 於 2021-7-10 03:46 PM 發表

嘻嘻,你老母就係!
佢老母個老西重識縮?
作者: 前往遠方的魚     時間: 2021-7-10 18:02

東方好波
作者: 香港偽民為患     時間: 2021-7-10 18:05

引用:

大口環三五狗有句成二十年預言:赤共明天必亡
作者: 海灣失控的考試     時間: 2021-7-10 18:06

引用:

...
中國而家咁叫節衣縮食,咁歐美而家係進入饑荒時年
作者: XEO     時間: 2021-7-10 18:19

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-10 05:19 PM 發表

劏一個大陸佬, 劏一個日本佬, 你就會有答案.
其實早幾年外國有研究報告出過, 好多大陸佬都知,所有海淘同海外代購做到咁大!
我好認真問你,你個九唔搭八答案我.
作假見証係要被永火地獄....要BBQ的......
作者: starr     時間: 2021-7-10 18:37

引用:
原帖由 owen112233441 於 2021-7-10 10:20 AM 發表

係啊係啊,樓主我地兩個出去慶祝下,齊齊打下飛機,中國今次一定支爆
東方已經「毒果化」,今次好明顯就係應對IMF放水,維持匯率穩定

作者: 車站雀躍的神童

作者: owen112233441     時間: 2021-7-10 20:01

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-10 01:46 PM 發表

原來美國佬對付共產 ...
點會無常識呢,我咪講佐你地黃撚最鍾意聽嘅中國支爆囉,咁都唔滿意?
作者: owen112233441     時間: 2021-7-10 20:05

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-7-10 05:13 PM 發表
咁人仔匯水會唔會跌一跌?
要唔要放晒手頭啲人仔避一避好啲?
真心建議你咁做
作者: 2829     時間: 2021-7-10 23:35

引用:
原帖由 owen112233441 於 2021-7-10 08:01 PM 發表

點會無常識呢,我咪講佐你地黃撚最鍾意聽嘅中國支爆囉,咁都唔滿意?
支爆係一個發洩語言, 無討論價值.
我講既係一個狂燥共產黨政權引致既經濟同金融大決失, 過去幾代人既勞力成果,比一班民族主義低能領導, 敗去一大半!
舉一個例子, 超級大通脹最破壞工程預算, 好多一帶一路工程, 應該爛尾! 過多2年, 共產黨可能再無關於一帶一路既工作報告!
之前投入過萬億, 借比小國啲債, 渣都無! 雜種大撇幣, 變成絕響!
作者: owen112233441     時間: 2021-7-10 23:37

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-10 11:35 PM 發表

支爆係一個發洩語言, 無討論價值.
我講既係一個狂燥共產黨政權引致既經濟同金融大決失, 過去幾代人既勞力成果,比一班民族主義低能領導, 敗去一大半!
舉一個例子, 超級大通脹最破壞工程預算, 好多一帶一路工程, 應該爛尾! 過多2年, 共產黨可能再無關於一帶一路既工作報告!
之前投入過萬億, 借比小國啲債, 渣都無! 雜種大撇幣, 變成絕響!
算吧啦你,中國要支爆啦,快快去打個飛機啦
作者: 飛魚菲比斯

作者: b888999     時間: 2021-7-10 23:42

引用:

你估剩係中國買老美貴嘢?老美入口幾多中國貴貨?全世界惡性通漲,你老美就股票升到上天,咪睇下中國爆先定老美西崩先囉
作者: tam_n     時間: 2021-7-10 23:43

中國明天陽光燦爛,或者打風落雨……都有作文--更正,係「分析」 --「指非好兆頭」㗎啦。
作者: 必佬     時間: 2021-7-11 00:05

引用:

...
今個月中國又將會崩潰了
作者: 神殿老子     時間: 2021-7-11 00:07

引用:

...
股票會升唔好咩?
作者: 袋中野性的牛     時間: 2021-7-11 00:28

引用:

...
九唔搭八,中國嚮黃屍口中已經連續崩潰三十年不止
作者: 袋中野性的牛     時間: 2021-7-11 00:31

引用:

住公屋嘅經濟學家
作者: louis277     時間: 2021-7-11 00:39

阿爺放水都係增加人民幣內資金池,
呼應早前刺激內循環主調,
可以上望今年GDP升勢,
冇咗中國吸美元呢次美國啲量化資金點算呢?😏😏😏
作者: 2829     時間: 2021-7-11 12:58

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-7-11 12:31 AM 發表

住公屋嘅經濟學家
你咁講我係唔會驚既!
我又唔會搵版管出手打壓咁小學雞囉.
作者: tomlee021239

作者: 2829     時間: 2021-7-11 13:04

引用:
原帖由 louis277 於 2021-7-11 12:39 AM 發表
阿爺放水都係增加人民幣內資金池,
呼應早前刺激內循環主調,
可以上望今年GDP升勢,
冇咗中國吸美元呢次美國啲量化資金點算呢?😏😏😏
不如你估下, 共產黨會買多啲美債, 定夠膽賣哂啲美債?

依個係一個玩2國相對強弱既政治并搏, 唔係啲忠誠廢物日日出口成屎既文宣!
即係具體咁講啦, 過去10年既去美圓化, 之後幾年仲講唔講?

作者: 2829     時間: 2021-7-11 13:07

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-11 01:02 PM 發表

睇完你打多野,我建議你去睇精神科
唔好變第2隻孤狼阿
你完全脫離討論層面, 依度有幾多你依種唔討論既霸著討論區既會員?
咁樣搞, 依度個質素會好低!
建議版主做啲野提高討論質素!
作者: 2829     時間: 2021-7-11 13:12

依度究竟有無啲有啲質素既出嚟, 基於論點討論呀?
我一個人咋! 

作者: louis277     時間: 2021-7-11 13:14

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-11 01:04 PM 發表

不如你估下, 共產黨會買多啲美債, 定夠膽賣哂啲美債?

依個係一個玩2國相對強弱既政治并搏, 唔係啲忠誠廢物日日出口成屎既文宣!
即係具體咁講啦, 過去10年既去美圓化, 之後幾年仲講唔講?
駛乜估呀?放水就係政府keep少啲資金,
變相唔需要買咁多美債或相等金融產品保值!
其實你識唔識㗎?
🤔🤔🤔
作者: jalsen8888     時間: 2021-7-11 13:17

曱甴唔鍾意中國, 但香港都係中國一部份, 點解唔移民去美國呢?  或者移民台灣搶疫苗都幾過癮架.

日日咁關心大陸新聞, 只係想睇人哋衰落, 中國衰落又對曱甴有咩好處呢?  係咪傻既呢?

曱甴真係思覺失調, 日日妄想大陸乜乜乜, 十下十下浪費人生.

作者: 2829     時間: 2021-7-11 13:52

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-11 01:19 PM 發表

唔好存在幻想,黃屍冇幾多個有好下場
台灣省人民應在是報應來了
我嚴重警告你, 我非常愛國, 日日上淘寶買野, 我今年幫襯淘寶超過2萬蚊,
唔信問被主, 佢應該清楚

係我依啲咁愛國既人面前, 你唔好扮藍呃like, 愛國? 大陸佬窮到無錢買condom個陣, 你有愛國嗎?

作者: 2829     時間: 2021-7-11 14:11

我岩岩又幫襯淘寶啦! 我愛國係實際行動, 阿版主一定知道啦! 香討喎, google 都了解過啦.
作者: 2829     時間: 2021-7-11 14:14

再一次要求文明討論, 唔好含屎噴人咁無文化, 影衰自己國家呀!

依度係未好多小學生? 
作者: kwankwan     時間: 2021-7-11 16:41

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-11 01:12 PM 發表
依度究竟有無啲有啲質素既出嚟, 基於論點討論呀?
我一個人咋! 

買油錢
作者: Visita     時間: 2021-7-11 16:59

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-7-10 03:54 PM 發表
睇完內文之後 真係黑人問號
明明降準就係想銀行放水 鼓勵貸款業務
令市場更容易 以及較低利率借貨
點解可以得出因為降準 所以就有壞帳更多

事實上 受困於全球通漲 要進口原材料既製造業的確係比較困難
今次準備 好明顯係為呢一班人紓困
降準是水塘儲備的水放返一點出來,源頭無新增,一切受控。 老美的瘋狂印鈔是日日暴雨不停,失控的洪水滅世。 中國而今做的是放水種田,最緊要精準。
作者: oyear     時間: 2021-7-11 18:43

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-11 02:11 PM 發表
我岩岩又幫襯淘寶啦! 我愛國係實際行動, 阿版主一定知道啦! 香討喎, google 都了解過啦.
買Amazon. ,  啦
都係國產
作者: buomjwit     時間: 2021-7-11 18:58

引用:

...
又話疫情控制最好,最快復甦,人地差不多搞掂疫情,你反而要救經濟,仲話好兆頭?只有傻毛傻瓜信。
作者: 2829     時間: 2021-7-11 19:32

引用:
原帖由 buomjwit 於 2021-7-11 06:58 PM 發表

又話疫情控制最好,最快復甦,人地差不多搞掂疫情,你反而要救經濟,仲話好兆頭?只有傻毛傻瓜信。
年青人, 你唔明白啦, 依班大媽大叔如果承認大陸經濟唔係咁好, 咁民建聯唔派立腸點算!
遲啲仲有機會半價旅遊, 投票前後, 啲著數多到你唔信!

作者: 2829     時間: 2021-7-11 19:37

引用:
原帖由 jalsen8888 於 2021-7-11 01:17 PM 發表
曱甴唔鍾意中國, 但香港都係中國一部份, 點解唔移民去美國呢?  或者移民台灣搶疫苗都幾過癮架.

日日咁關心大陸新聞, 只係想睇人哋衰落, 中國衰落又對曱甴有咩好處呢?  係咪傻既呢?

曱甴真係思覺失調, 日日妄想大陸乜乜乜, 十下十下浪費人生.
阿版主 我投訴依個小號鼓吹仇恨, 叫人做曱甴係仇恨語言, 不文明, 突破人類道德底線, 阿版主會處理嗎?

作者: 2829     時間: 2021-7-11 22:23

突然覺得好難搵到文明人 
作者: jalsen8888     時間: 2021-7-11 22:31

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-11 07:37 PM 發表

阿版主 我投訴依個小號鼓吹仇恨, 叫人做曱甴係仇恨語言, 不文明, 突破人類道德底線, 阿版主會處理嗎?
你認咩? 講你咩??

我係講緊啲漢奸, 自己身為中國人, 又想自己國家滅亡, 真係一點兒做人既道德都無.
政府用公帑給他們9年免費供書教育, 住公屋居屋, 疫苗免費接種, 去年攞政府10,000元現金, 現在又攞政府5,000元消費券,
呢啲"人"不知感恩, 只識仇視社會, 更去敵視自己國家, 日日諗住搞破壞, 但佢哋又為香港社會做過啲咩好事呢?
呢啲"人", 畜牲都不如, 咁物叫佢哋曱甴囉, 即係香港社會的一隻害蟲.

作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2021-7-11 23:44

引用:
原帖由 owen112233441 於 2021-7-10 10:20 AM 發表

記得開香檳。
作者: 2829     時間: 2021-7-12 11:16

引用:
原帖由 jalsen8888 於 2021-7-11 10:31 PM 發表

你認咩? 講你咩??

我係講緊啲漢奸, 自己身為中國人, 又想自己國家滅亡, 真係一點兒做人既道德都無.
政府用公帑給他們9年免費供書教育, 住公屋居屋, 疫苗免費接種, 去年攞政府10,000元現金, 現在又攞政府5,000元消費券,
呢啲"人"不知感恩, 只識仇視社會, 更去敵視自己國家, 日日諗住搞破壞, 但佢哋又為香港社會做過啲咩好 ...
你係未文塞? 有被迫害妄想症?
感乜野恩? 感邊個恩? 你行出街係免費? 買任何野都係自己比錢, 仲比咪地產稅, 好高個隻!
如果收1000億稅, 洗番600億出嚟, 每幾年派番1萬幾千比市民, 感謝邊個? 感謝自己呀!
所以我問你係未文塞囉! 有時間, 讀下書啦, 國家唔需要忠誠廢物, 日日扮愛國, 從來無建設國家!

請你講論點, 唔好日日用情緒語言發洩.

今日人仔跌啦, 有乜意見呀? 依度有無高質素會員可以交流?
作者: jalsen8888     時間: 2021-7-12 11:33

引用:
原帖由 2829 於 2021-7-12 11:16 AM 發表

你係未文塞? 有被迫害妄想症?
感乜野恩? 感邊個恩? 你行出街係免費? 買任何野都係自己比錢, 仲比咪地產稅, 好高個隻!
如果收1000億稅, 洗番600億出嚟, 每幾年派番1萬幾千比市民, 感謝邊個? 感謝自己呀!
所以我問你係未文塞囉! 有時間, 讀下書啦, 國家唔需要忠誠廢物, 日日扮愛國, 從來無建設國家!

請你講論點, 唔好日日用情緒語言發洩.

今日人仔跌啦 ...
你讀下書先啦, 字都唔識, 政府收幾千億關你屁事咩, 你畀出來架?? 你交幾多稅呀??

睇你只識收福利.
作者: 2829     時間: 2021-7-13 10:47

引用:
原帖由 jalsen8888 於 2021-7-12 11:33 AM 發表

你讀下書先啦, 字都唔識, 政府收幾千億關你屁事咩, 你畀出來架?? 你交幾多稅呀??

睇你只識收福利.
阿板主, 佢係未挑起罵戰? 版規管唔管自己人?
幾時又入嚟我部電腦搞呀?